"הוועדה לנושא קשרי משפחה-מסגרת חינוך בגיל הרך (גן-ג׳) וזיקתם להתפתחות הילד ולהצלחתו במערכת החינוך השאיפה לסייע בשיפור מערכת החינוך"
בגיל הרך בישראל הובילה את האקדמיה הלאומית למדעים להקים ועדה שתבחן את נושא הקשרים בין משפחות למסגרות חינוך בגיל הרך (גן- ג׳ ) במערכת החינוך הציבורית.
הוועדה הוקמה במענה לשאלה שהציגו בכירים במשרד החינוך המופקדים על התחום, ופעלה מטעם היזמה למחקר יישומי בחינוך. ההכרה בחשיבות הקשר בין המשפחה למערכת החינוך בכלל ובגיל הרך בפרט מקובלת כיום על הכול. אולם אילו קשרים מיטיבים עם הילד, המשפחה ומערכת החינוך ואילו עלולים להזיק להם? כיצד מַבנים ומעודדים מעורבות ושותפות של המשפחה במערכת החינוך?
סוגיות אלה מורכבות, יש בהן דעות רבות, ולפעמים מתעוררות בהן מחלוקות של ממש. הנושא מעסיק הורים, קובעי מדיניות במשרד החינוך, סגלי חינוך ואת הציבור בכלל, ונידון לא אחת באמצעי התקשורת. אלא שאלה מדווחים בדרך כלל על מצבי קונפליקט, למשל כשבין משפחות לבין מערכת החינוך מתגלעת מחלוקת שלא נפתרה ברמה המקומית.
כדי לסייע לגורמים במשרד החינוך להַבְנות מדיניות שתסייע למשפחות ולסגלי החינוך לארגן ולפתח את הקשרים ביניהם באופן שייטיב עם הילדים, התבקשה הוועדה לבחון אם וכיצד ניתן לשפר את מצבם של התלמידים בחברה הישראלית, במיוחד בגיל הרך, בגן הילדים ובכיתות א׳-ג׳, על ידי שיתוף המשפחה בנעשה במסגרת החינוכית. כן התבקשה הוועדה לבדוק מהן הדרכים השונות שבהן מתמודדות מדינות אחרות עם סוגיה זו ומה ניתן ללמוד ממדינות אלו לגבי מדינת ישראל.
הוועדה בחנה גם את המצב במדינת ישראל, ועל סמך הידע שנאסף בארץ ובעולם סיכמה את הממצאים והמסקנות והמליצה המלצות, העומדות עכשיו לרשות קובעי מדיניות, אנשי חינוך, חוקרים והציבור בכלל.
חברי ועדת המומחים הם חוקרים בכירים מתחומי דעת מדעיים שונים. הוועדה התחילה את עבודתה בסתיו 2008 , נפגשה עם בעלי עניין ומומחים, הזמינה סקירות מדעיות וקיימה ישיבות לליבון המידע ולהכנת מסמך מסכם. חבריה דנו במשך כשנה וחצי בשאלות מפתח שהוצגו להם, סיכמו את הידע הקיים, הסיקו מסקנות, ובעקבותיהן התוו כיוונים חדשים לפעולה ולמחקר.
אל הספר