נמצאו 263 תוצאות עבור חיפוש מתקדם
+ חיפוש מתקדם
סגור סינון תוצאות
מאת: משה חלמיש, חנה כשר, יוחנן סילמן
תיאור: אברהם אבינו, "אבי המאמינים", טבע את יסוד האמונה המוחלטת מאז ומעולם; זהו כתר דמותו משך כל הדורות, בתרבות המונותאיסטית, היהודית והכללית; זו גם כותרת אסופת המאמרים שבספר זה.
מן הספר עולה דמותו של אברהם, "בחיר אנשי הסגולה", מוארת במגוון פנים, ומזוויות שונות – לעתים מקוטבות; ובין דפיו מהדהדות שאלות מהותיות על תפיסת דמותו: אברהם אבינו הוא בעיקר אבי המאמינים, אבי האנושות המונותאיסטית – "אב המון גויים" ו"עמודו של עולם" או מחוללה של אומה היסטורית? מבשרה של זיקה אנושית אוניברסלית לאל או מייסד עם הבחירה ודת המצוות, שהנחיל תורה פרטיקולרית וגילם במעשיו – הברית, העקדה, התביעה לצדק ולמשפט – את תמצית התורה כולה?
אברהם – סמל לאמונה מוחלטת ודבקות בסמכות האל כציווי פרטיקולרי (העקדה) או מורד ומתריס כנגד האל במאבק לצדק ולסדר עולם?
והעקדה – שיאה של נכונות דתית מוחלטת להקרבה ולקורבן ללא גבולות – פרשנויות רבות לה, מראייתה כמעשה הקרבה ממשי עד לפרשנותה כמעשה סמלי; ועוד כהנה סוגיות ומשמעויות נדונות בהרחבה במקבץ המאמרים, המגלים עושר רעיוני מרתק.
חוקרים רבים חברו בקובץ זה, לגולל בפנינו מפה מורכבת ומרתקת הפורסת תפיסות שונות של דמותו של אברהם ושל הסמלים הכרוכים בה. המאמרים ערוכים בסדר כרונולוגי ומבטאים את השתקפותן של התפיסות בתקופות שונות ובזרמים שונים של אותה תקופה; אף מצביעים על השתקפותן לפי אזורי תרבות שונים.
המחקרים הם מתחומים שונים ומגוונים – מקרא, הגות חז"ל, פילון האלכסנדרוני, פילוסופיה יהודית בימי הביניים (ריה"ל, רמב"ם, קרשקש, רמב"ן, אלבו ואחרים) על גישותיה השונות; קבלה, השכלה וחסידות; הוגים בעת החדשה (קירקגור, הירש, בובר, הראי"ה קוק ועוד); וכן נדונה תפיסת דמותו של אברהם בנצרות ובאסלאם, והאינטראקציה של תפיסות אלה בהגות היהודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנוי פנוי
תיאור: בספר זה מנתח פרופ` דב שוורץ את כתבי הרב יוסף דוב סולובייצ`יק. הוגה חשוב זה, שנמנה עם מעצבי ההגות היהודית בדורנו, התמודד עם מקורות פילוסופיים יהודיים וכלליים ונקט סגנונות כתיבה שונים ומגוונים. הניתוח רחב היריעה הכולל שני כרכים חושף את רעיונות העומק של הרב סולובייצ`יק כפי שהשתקפו בחיבוריו החל בעבודת הדוקטור שכתב על הרמן כהן וכלה בכתביו המאוחרים.
במוקד הדיון בכרך זה קריאה שיטתית ומדוקדקת של המסה `איש ההלכה`. קריאה זו כוללת שלושה רבדים עיקריים: ניתוח של סגנון הכתיבה המורכב של המסה תוך התייחסות למטרותיו של הרב סולובייצ`יק בכתיבתה, השוואת `איש ההלכה` לכתבים אחרים של הרב סולובייצ`יק שנכתבו באותה תקופה, ופרישת הרקע הפילוסופי העומד בבסיס מסה זו. על בסיס הניתוח שבספר מצביע המחבר על קיומם של רבדים סמויים במסה `איש ההלכה` – רבדים שאינם בולטים בקריאה ראשונית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנוי פנוי
תיאור: בספר זה מנתח פרופ` דב שוורץ את כתבי הרב יוסף דוב סולובייצ`יק. הוגה חשוב זה, שנמנה עם מעצבי ההגות היהודית בדורנו, התמודד עם מקורות פילוסופיים יהודיים וכלליים ונקט סגנונות כתיבה שונים ומגוונים. הניתוח רחב היריעה הכולל שני כרכים חושף את רעיונות העומק של הרב סולובייצ`יק כפי שהשתקפו בחיבוריו החל בעבודת הדוקטור שכתב על הרמן כהן וכלה בכתביו המאוחרים.
במוקד הדיון בכרך זה קריאה שיטתית בחיבורים המרכזיים שכתב הרב סולובייצ`יק בשנים 1965-1945. בחלקו הראשון של הכרך מנותחת המסה `וביקשתם משם` ונחשפת המתודה הפנומנולוגית של המסה. הניתוח מגלה את השכבות השונות של התודעה הדתית לפי הרב סולובייצ`יק, ועומד על המתח שבין תודעה אחדותית לתודעה דיאלקטית. בחלקו השני של הכרך נדונים חיבורי הרב סולובייצ`יק מן השנים 1965-1956 (קול דודי דופק, מן הסערה, איש האמונה וכן הלאה). בשנים אלה מתנודד הרב סולובייצ`יק בין כתיבה פנומנולוגית לכתיבה אקזיסטנציאליסטית (קיומית) וחוזר חלילה. סגנון הכתיבה הולם את תכניה ואת המתחים שבה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נסים דנה
תיאור: הספר דן בדרוזים במדינת ישראל בפרט ובמזרח התיכון בכלל, משלושה היבטים מרכזיים: אמונה וזהות דתית, משפחה ומעמד האישה, אוכלוסייה וארגון עדתי. אלה נבחנים על רקע הזיקה למסורת  מחד גיסא, ולתמורות המתחייבות מן התקופה המודרנית מאידך גיסא. כנספח מובא חוק המעמד האישי של העדה הדרוזית שחל ברובו גם בישראל, בנוסחו הערבי ובתרגום ראשון לעברית, בתוספת הערות והארות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסי כץ
תיאור: הספר פורש את קורות מפעל ההתיישבות היהודית בהרי חברון ובגוש-עציון במחצית השנייה של תקופת המנדט הבריטי בארץ-ישראל, מעת ההכרזה על מפעל ההתרמה 'נחלת הרצוג' לגאולת קרקעות בסביבות ירושלים עד שהופר השקט הביטחוני בימים שקדמו למלחמת השחרור.
על שני הצירים עומד המפעל ההתיישבותי הנדון - תהליך רכישת הקרקעות והמעשה ההתיישבותי, והם נדונים מפנים רבות החושפות את הרשת המורכבת של מפעל ההתיישבות.
המחבר משחזר את הפעילות ההתיישבותית ומאפיין אותה על- פי מתודות המחקר הגיאוגרפיות- היסטוריות ובה בעת הוא בוחן בחינה מעמיקה את מערכת הגופים שהיו אחראים לעיצובה של המפה ההתיישבותית היהודית בהרי חברון ובגוש עציון, ומנתח את מניעיהם ואת דרכי פעולתם.
סוגיית המאחז באזור ההר שתבע מאמץ אדיר מן המתיישבים, מדגימה את מכלול הבעיות הייחודי שבו היו כרוכים ההיבט המרחבי והמדיני כאחד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה ז"ק
תיאור: מה בדיוק קרה בין גולדה לחוסיין ערב מלחמת יום הכיפורים ומה עשתה גולדה עם המידע שהעביר חוסיין?
האם החמצנו אפשרות להסכם ביניים עם המלך חוסיין ב1974- (תכנית יריחו)? מה ידע ומה לא ידע יצחק שמיר על הסכם לונדון בין פרס לבין המלך חוסיין ב1987-? מה הם פרטי השיחה בין יצחק שמיר ובין המלך חוסיין ערב מלחמת המפרץ? וכיצד התעמתו יצחק רבין ושמעון פרס ביניהם בנושא ירושלים מול המלך חוסיין והפלסטינים?
פרשיות אלה ואחרות בספרו של משה ז"ק, השופך אור על כל אחת מהפרשות השנויות במחלוקת.
את כל שלבי השיחות החשאיות חושף המחבר על סמך קריאה בפרוטוקולים ובתעודות שעדיין לא ראו אור ועל בסיס שיחותיו עם ראשי הממשלה, שרי החוץ, ראשי המוסד ורמטכ"לים, עם שרי חוץ אמריקאים ואחרים. הוא גם מגלה את המחלוקות הפנימיות בתוך ממשלת ישראל בקשר לחתימת חוזה השלום עם ירדן. בתוך שלושה עשר פרקי הספר שזורים ציטוטים מדויקים מן הדיאלוגים בין המלך חוסיין לבין מנהיגי ישראל.
חוזה השלום בנוסחו המלא מובא כנספח בספר.
הספר יצא בשיתוף מרכז בגין-סאדאת (בס"א) למחקרים אסטרטגיים
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם אבן עזרא
תיאור: ספר הזקונים של ראב"ע, מוקדש כולו לנושא אחד - הבנת המצוות ובחינת מפתח ליסודות האמונה ולמהות הפנימית של התורה. הנושא הזה נבחן משתי נקודות-ראות המשלימות זו את זו: ביקורת נוקבת של מניין המצוות המקובל, ובירור שכלתני עקיב של טעמי המצוות ומטרותיהן. הנגיעה של 'יסוד מורא וסוד תורה' לפרשנות המקרא היא ישירה ומובהקת. לא זו בלבד שכל טענותיו מבוססות על הכתובים כפשוטם, ולפיכך יש בהן משום תרומה להבנתם, אלא שעצם הדיום שיטתי במשמעות ובתכלית של מצוות התורה משלים ומרחיב את מה שראב"ע כתב עליהן בפירושיו לתורה.
המהדורה המדעית המבוארת שלפנינו נותנת בידי לומדי כתבי ראב"ע וחוקרי משנתו נוסח בדוק ומהימן של הספר, המלווה במנגנון של חילופי גירסאות ובביאור מפורט המבהיר את מה שסתם המחבר, מברר את מקורותיו ומעגין את דבריו במשנתו הכוללת. זוהי מהדורה שנייה, מורחבת ומתוקנת הכוללת מאות רבות של הוספות ותיקונים וכן 'אחרית דבר', שכתב פרופ' אוריאל סימון, העוסקת בפן הפולמוסי של הספר – תרומתו ההכרחית של בעל פשט המקרא להבנתה השלמה של ההלכה. המהדורה הראשונה של  'יסוד מורא וסוד תורה' ראתה אור בשנת תשס"ב/2002, ובתוך זמן קצר אזלה מן השוק. למרבה הצער נפטר באותה שנה ממחלה קשה המחבר הראשי ד"ר יוסף כהן ז"ל. בחמש השנים שחלפו מאז שקד פרופ' אוריאל סימון על תיקון והרחבה של הפירוש המפורט המלווה את דבריו התמציתיים, ולעתים החידתיים, של אבן עזרא. כמו כן שוכללו המפתחות על מנת שיוכל הספר לשמש כספר עזר ללומדים את משנתו של ראב"ע ואת פירושיו. בזכות כל אלה המהדורה השנייה היא, מבחינות רבות, ספר חדש.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודה אליצור
תיאור: הספר הוא אסופת מאמרים מאת פרופ' יהודה אליצור ז"ל, המדגימה את דרכו הייחודית בחקר המקרא ובהבנת העולם המקראי. דרך זו משלבת בין אמונה, חשיבה עצמאית ומחקר עדכני.
הכנת הקובץ החלה בחיי המחבר ובהנחייתו, והוא שהתווה את המבנה הבסיסי של הספר. תלמידו ד"ר עמוס פריש ובנו ד"ר יואל אליצור בחרו את המאמרים שכונסו בקובץ, חילקו אותם לשערים, הוסיפו מראי מקום, ציונים ביבליוגרפיים, ועדכון גיאוגראפי וארכיאולוגי. רוב שערי הקובץ מלווים את המקרא בהיבט היסטורי מתקופת האבות ועד לאחר חורבן בית ראשון. שער מיוחד מוקדש להבנת נבואותיהם של נביאי הכתב על רקע מאורעות זמנם, שני השערים האחרים עוסקים במחשבת המקרא ובגיאוגראפיה ההיסטורית של ארץ ישראל.
את הקובץ פותח המאמר "אמונה ומדע בפרשנות המקרא – עקרונות, תחומים ומגמות", שבו מציג המחבר את משנתו העקרונית בשאלה כיצד ללמוד וללמד תנ"ך בימינו. האמונה באמיתות המקרא היא נר לרגלו. עם זה חייב, לדעתו, פרשן בן ימינו "לבחון את הדברים לאור מצב הידיעות בימינו" בכל תחומי הידע האנושי. המחבר מסביר את התנגדותו ל"ביקורת המקרא" מיסודם של החוקרים הגרמנים הפרוטסטנטים וסבור כי ביסודה עומדת כפירה באמת המקראית, כדבריו: "לא המתודה קובעת, כי אם האקסיומה המונחת ביסודה. […] הקריטריון היחיד המבדיל בין גישה מדעית היוצאת מן ההנחה של מסורת ואמונה, ובין גישה מדעית הצומחת מאקסיומה של כפירה, הוא אחד בלבד ואין אחר! אמת."
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמואל ליימן-ווילציג
תיאור: מדינת ישראל מובילה בעולם הדמוקרטי, בהשתתפות אזרחיה במחאה הציבורית – זהו הגילוי המרכזי של המחקר החלוצי המוצג בספר. המחבר מנתח את הגורמים השונים הכלכליים, החברתיים, הפוליטיים והתרבותיים הבאים לידי ביטוי בפעילות חוץ-פרלמנטרית אינטנסיבית; מתאר את התפתחותה ומאפיינה הרבים של פעילות המחאה הציבורית מאז קום המדינה; ומנסה להעריך את מידת הצלחתה. כמו-כן הוא דן בבעית מהות הדמוקרטיה הישראלית על פגמיה, ומציע הצעות מעשיות לרפורמה במערכת הפוליטית והכלכלית, לתיקון העיוותים המלווים את תופעת המחאה.
הספר יעניין הן את העוסקים במדעי המדינה, בתקשורת המונים, בכלכלה, בסוציולוגיה ובהיסטוריה של המורשת היהודית, והן את הציבור המשכיל.
הספר ראה אור בסדרת עיונים במשק ובחברה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יואב גלבר
תיאור: תוכנית "מצדה" על הכרמל נשתרשה, לדעת המחבר,  כאחד המיתוסים המפורסמים בתולדות היישוב, ומסמלת את נכונותו של היישוב להגן על עצמו מול סכנת הפלישה הגרמנית בשנים 1942-1940. במחקרו, בוחן פרופ' גלבר את הממשות של תוכנית "הצפון" (או תוכנית "מצדה") של ה"הגנה", לנוכח רצינות איום הפלישה; וכן את התוכניות האופרטיביות של הצבא הבריטי, לצד הויכוחים הפנימיים שהתנהלו ביישוב, על דרכי השתתפותו במלחמה.
המחבר מעמת את הזיכרונות והעדויות שיצרו את המיתוס, עם התמונה המתקבלת מן התיעוד של אותה תקופה -אשר חלקו מתפרסם כאן לראשונה.  
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: הספר בוחן את הכתיבה האזוטרית, כפי שהיא מופיעה ב'תחנות' שונות בהגות היהודית בימי הביניים. המחבר פורס את מגוון האפשרויות והפרשנויות של סוגה זו של כתיבה מצפינה - החל במאה ה-12 (הרמב"ם ור' יהודה הלוי כהוגים מרכזיים, אבן גבירול, אבן עזרא והרלב"ג) עד למאה ה-15 (יוסף אלבו ושם טוב בן יוסף) - מנסה לפענח את פשרה, מטרותיה ופרשנויותיה, ולהציגה כמשקפת את הגות ימי הביניים בכללותה, וכמסייעת להבנתה של הגות זו, מן ההיבט ההיסטורי והרעיוני.
הספר מנתח תופעות שונות של כתיבה מצפינה ועומד על הצגת דעות הסותרות זו את זו ועל טכניקות נוספות, כגון מילים מנחות ושימוש בהערות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מאיר בר אילן
תיאור: יש בספר זה ניסיון ראשון לעמוד על טיב הקשרים בין ספרות ההיכלות לבין הספרות התלמודית, הסידור, וטקסטים אחרים, יהודיים ושאינם יהודיים. קטעי שירה ופיוט מן התקופה התלמודית מוארים מחדש, וספרות ההיכלות מוצגת לא אחת כמקור יניקתם. עיון ספרותי, תוכני וצורני, מלווה בביקורת היסטורית מסייע בתיארוך ספרות ההיכלות מזה, וקטעי תפילה שונים מזה. כבדרך אגב מתברר הקשר בין התנאים לבין העיסוק במיסטיקה, קרי: היכלות, או מרכבה. על מנת לעמוד על חשיבות הספר, מובא כאן תקציר הפרקים:
פרק ראשון דן בפיוטים שמוצאם בספרות ההיכלות, ומשם הם נכנסו לתפילות: "האדרת והאמונה", "עלינו לשבח" ואחרים. נעשה נסיון להסביר כיצד הועברו פיוטים שונים מחוג בעלי ההיכלות לתפילה. כמו כן נדון זמנם של הפיוטים בספרות ההיכלות על פי ניתוח תוכנם וצורתם.
פרק ב' נפתח במצב המחקר בחקר הפיוט העברי הקדום, בן תקופת התלמוד, וזיקת פיוטי ההיכלות לפיוט בתקופה העתיקה. לאחר מכן נדונים כ"ט פיוטים מספרות ההיכלות על פי צורתם, תוכנם וקרבתם אל פיוטים שונים.מובאות מקבילות שונות לפיוטי ההיכלות, החל מהספרות החיצונית והאוונגליונים, עבור לקומראן ולספר הרזים, וכלה בתלמוד ובמדרשים שונים.
פרק ג' מוקדש לקריאה צמודה בתפילה הידועה "נשמת כל חי" , בחינתה, וקשריה של תפילה מיוחדת זו עם יצירות ספרותיות אחרות, ובהן גם ספרות ההיכלות.
בפרק ד' נדונים פיוטים וברכות שנשתקעו בתפילת יוצר שחרית של שבת, והפרק מדגים את חשיבות ספרות ההיכלות להבנת התפילה המסורתית.מוכח הקשר שבין ההמנון "אל אדון" ל"מעשה מרכבה", ויש בכך סיוע נוסף לקביעת זמנה הקדום, יחסית , של ספרות ההיכלות.
פרקים ה' ו- ו' דנים בשלוש הברכות הראשונות הפותחות את תפילת העמידה, ומובאות מקבילות לברכות אלו מספרות ההיכלות בצורת ברכות ורעיונות.
פרק ז' עוסק בבעיית מספר הברכות הטיפולוגי של תפילת העמידה: שמונה עשרה. תחילה נדונה תופעת מנין התפילות בשעת התפילה בשיטת המחקר המשווה : היכלות, איסלאם, תלמוד ירושלמי. לאחר מכן מוצע הסבר להתלכדות ברכות שונות לכדי תפילת שמונה עשרה.
הספר מסתיים במפתח מפורט הכולל : למעלה ממאה ושבעים מטבעות ברכה, עשרות פיוטים, וכן גם רשימה ביביליוגרפית בת כמאתיים ערכים בתחומי ספרות ההיכלות, הפיוט הקדום, הספרות התלמודית והסידור.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יצחק ד' גילת
תיאור: הספר סוקר את ההתהוות וההשתלשלות של הלכות, מושגים ועקרונות שעיצבו את ההלכה במשך הדורות.
תשומת לב מיוחדת מוקדשת לדינמיקה שבהלכה, לזיקתה, לתמורות העתים ולמאמציה לפתרון בעיות חוק ושאלות חיים המתעוררות בשל התנאים המשתנים.
הסוגיות הנידונות בספר, כגון: בן שלוש עשרה למצוות?; שלושים ותשעה אבות מלאכה ותולדותיהם ; בית-דין מתנין לעקור דבר מן התורה; השתלשלותה של תקנת פרוזבול; לזיקתה של ההלכה למציאות; מדאורייתא לדרבנן; להשתלשלותה של גזירה שוה ועוד, - משמשות דוגמאות לדרכי החשיבה של חז"ל, להיקף התמודדותם של קדמונינו עם מכלול בעיות מתחומי הדת, החברה והכלכלה, ומעמידות אותנו על כושרו של עולם ההלכה להסתגל להתרחשויות היסטוריות ולמצבים משתנים ללא סטייה מן העקרונות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מרדכי ברויאר
תיאור: תנועת "תורה עם דרך ארץ" הקיפה את כל חוגי היהדות האורתודכסית בגרמניה, מעידן האמנסיפציה ועד השואה. היא דגלה בשמירת תורה ומצוות כמקובל בדורות שעברו, מחד, ובפתיחות להישגי החברה המודרנית בתחום התרבות והכלכלה, מאידך.
בקובץ זה מוגשים לקורא דבריהם של היסטוריונים, אנשי הגות, סוציולוגים ואנשי חינוך, המבארים את משמעותה של התנועה מהיבטים שונים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דניאל שפרבר
תיאור: אין להבין יפה לא את ההלכה ולא את האגדה מבלי להכיר את צורת החיים דאז, מבלי לבחון את המקורות התלמודיים הדנים ב"מציאות הממשית" ובהווי הארץ-ישראלי של חז"ל.
ספר זה עוסק בכלים ובמתקנים ארץ-ישראליים מן התקופה הרומית, כשהוא מתבסס על מקורות ההלכה והאגדה בשילוב עם עדויות ארכיאולוגיות תוך השוואה עם אזכורים שבספרות היוונית והלטינית בת התקופה.
הניתוח משלב בדיקה טקסטואלית, אטימולוגית והלכתית ומאפשר שיחזורם של כלים ומתקנים מכל מגוון חיי היום-יום של ארץ-ישראל התלמודית. דרך חקירה זו אף הביאה לידי פתרון סתומות בספרות ההלכה של חז"ל.
העיונים מקיפים תחומים שונים, כגון: מתקני שאיבת מים, חלקי הבית, כלים ביתיים למיניהם, בגדים, עגלות וספינות.
האיורים הרבים המעטרים ספר זה אינם לקישוט בעלמא, אלא מהווים חלק בלתי נפרד של הטקסט והדיון – וכולם משמשים להצגת הריאליה התלמודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דניאל שפרבר
תיאור: אין להבין יפה לא את ההלכה ולא את האגדה מבלי להכיר את צורת החיים דאז, מבלי לבחון את המקורות התלמודיים הדנים ב'מציאות הממשית' ובהווי הארץ-ישראלי של חז"ל.
ספר זה הוא המשך לספר "תרבות חומרית בארץ ישראל בימי התלמוד" (תשנ"ד) וכקודמו הוא עוסק בכלים ובמתקנים ארץ-ישראליים מן התקופה הרומית, כשהוא מתבסס על מקורות ההלכה והאגדה בשילוב עם עדויות ארכיאולוגיות ותוך השוואה עם איזכורים שבספרות היוונית והלטינית בת התקופה.
הניתוח משלב בדיקה טקסטואלית, אטימולוגית והלכתית ומאפשר שיחזורם של כלים ומתקנים מכל מגוון חיי היום-יום של ארץ ישראל התלמודית. דרך חקירה זו אף הביאה לידי פתרון סתומות בספרות ההלכה של חז"ל.
העיונים מקיפים תחומים שונים, כגון: כלי מוסיקה, כלי לחימה, כלים ביתיים למיניהם, בגדים, עגלות וכלי תובלה.
האיורים הרבים המעטרים ספר זה אינם לקישוט בעלמא, אלא מהווים חלק בלתי נפרד של הטקסט והדיון – וכולם משמשים להצגת הריאליה התלמודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ציפי קויפמן
תיאור: ספר זה מציע התבוננות בחידה הנצחית של זיקת האלוהות לעולם והמענה האנושי הראוי כלפיה. וזאת, דרך מבטם של כמה מענקי הרוח שפעלו ביהדות מזרח אירופה במאה השמונה עשרה. הספר בוחן לעומק את תפיסת האלוהות בראשית החסידות, ובודק עד כמה העזו הצדיקים החסידיים להרחיק לכת בטענתם לנוכחות אלוהית מוחלטת בעולם הגשמי. המחברת מעיינת בגבולותיו של המעשה הדתי בעולם רווי אלוהות, כלומר בהרחבתה של ספירת הקדושה בעולם באופן שמסכן את עצם קיומו של הגבול בין קודש לחול, בין מצווה לעברה, בין טמא לטהור. הרחבה זו ניכרת ברב-גוניותה ובאין-ספור ביטוייה של ה``עבודה בגשמיות`` בראשית החסידות מצד אחד, ובהכרה ב``עברה לשמה`` מצד אחר.
מתוך דרשותיהם של ראשוני הצדיקים החסידיים: הבעש``ט, ר` יעקב יוסף מפולנאה, המגיד ממזריץ`, ר` מנחם נחום מצ`רנוביל, ור` אפרים מסדילקוב, הקוראים שוב ושוב לקיום דתי אינטנסיבי וטוטלי כמימוש ההוראה הדתית ``בכל דרכיך דעהו``, מצטייר עולמם הרוחני הייחודי. בעולם זה פרקטיקות כאכילה ושתייה, עבודת כפיים ומסחר, שיחות חולין וסיפורי מעשיות, עישון מקטרת ושתיית יי``ש עשויות וראויות להיות דרכים לגיטימיות ולעתים אף מועדפות לעבודת האל.
הספר מציע ניתוח פנומנולוגי מקיף של רעיון האימננציה האלוהית ושל מושג העבודה בגשמיות, תוך בחינת שורשיהם בהגות היהודית קודם החסידות והתלכדות ענפיהם בראשית החסידות. חידושו המובהק הוא בפרשנות חדשה לפרקטיקות העבודה בגשמיות, הנעשית על ידי בחינה עדינה ומורכבת של היחס שבין הפרקטיקה לבין תפיסת האלוהות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מאיר מלול
תיאור: שני היבטים עיקריים לספר זה, ובשניהם יש מן החידוש: היבט התכנים והיבט הגישה והמתודה המיוחדות ששימשו בניתוח המקורות שמהם נידלו תכנים אלה. בתחום התכנים, מעטים הם חוקרי המקרא ותרבויות המזרח הקדום המייחדים תשומת לב רבה כל כך להיבטים משפטיים וחברתיים של תרבויות אלה, ובייחוד לא רבים הם בעברית המחקרים בתחומים אלה, ואין בנמצא ספר עברי מקיף בנושאי חברה, משפט ומנהג. אשר על כן, ספר זה נועד להסב את תשומת לבו של הקורא הישראלי לנושאים אלה ולהעמידו על קיומם במסגרת חקר המקרא ותרבויות המזרח הקדום. אף בהיבט הגישה המיוחדת המיושמת פה מוצעים כיווני מחקר ומחשבה שונים מהמקובל, שרק בשני העשורים האחרונים מתחילים להנץ ציץ ולהוציא פרח במחקר. עיקרם של כיוונים אלה הוא בגישה הומניסטית ומולטי-דיסציפלינרית לחקר התרבויות ששרדו בעדויות כתובות ובלשונות שחלקן מתות זה מאות שנים, ובשאיפה לתפוס תרבויות אלה באופן הוליסטי ובמושגיהן הן. גישה זו קוראת ליישומם של כלי חשיבה וניתוח השאולים מדיסציפלינות מדעיות רבות, ובעיקר מתחום מדעי החברה – אנתרופולוגיה וסוציולוגיה.
כל אחד מארבעה עשר פרקי הספר מבטא באופן זה או אחר את שני ההיבטים הללו ותורם בדרכו למאמץ לשרטט תמונה הוליסטית ותלת-ממדית של תרבויות המזרח הקדום, ובכללן התרבות הישראלית בתקופת המקרא. הפרקים סדורים בשלושה שערים: שער החברה, שער המשפט ושער המנהג. נכללים בהם נושאים רבים ומגוונים, כגון משמעותו החברתית של הביטוי ``מחזיק בפלך`` (שמואל-ב ג, 29); סוגיית תכנון המשפחה ותכנון האוכלוסייה במזרח הקדום; תפקידו ומעמדו של השושבין בטקסי הנישואים במזרח הקדום; מנהגי שבועה, ובמיוחד מנהג השבועה בירך ובנגיעה באברי המין; הטבעת רגלי אסופים בטין לציון איסופם ואימוצם; הביאה ומקומה בחתימת הנישואים בעולם הקדום; וכן דיונים מפורטים במבחר ביטויים ומושגים בעלי מטען משפטי-טכני הפזורים בסיפורת המקראית ובמקורות המזרח הקדום לסוגותיהם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנוי פנוי
תיאור: הציונות הדתית היא אחת מן התנועות המהפכניות המרתקות בהיסטוריה היהודית החדשה ובתולדות הציונות. בהגותה ובדרכה היא משקפת באופן בהיר את המתח שבין המחויבות למסורת העבר ובין פתיחות למודרנה בהווה ולקראת העתיד.
הקובץ מאה שנות ציונות דתית הוא ניסיון ראשון להציע דין וחשבון ביקורתי רב-תחומי על הציונות הדתית. בספר עולות סוגיות מהותיות בתולדות התנועה הציונית-הדתית ונדונות העמדות שנוסחו במשך שני יובלות קיומה - לפני הקמת המדינה ומאז ועד ימינו. הוא משרטט את השקפת עולמם של האישים המרכזיים שפעלו במסגרת התנועה ועיצבו את דרכה ובוחן את דרכי ההתמודדות עם אתגרי המציאות המשתנה.
בשלושת הכרכים של מאה שנות ציונות דתית - אישים ושיטות; היבטים היסטוריים; היבטים רעיוניים – קובצו מאמרים משל טובי החוקרים, המציעים נקודת תצפית חדשה ומורכבת לכל מי שמצוקת העם היהודי וההוויה היהודית קרובות ללבו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנוי פנוי
תיאור: הציונות הדתית היא אחת מן התנועות המהפכניות המרתקות בהיסטוריה היהודית החדשה ובתולדות הציונות. בהגותה ובדרכה היא משקפת באופן בהיר את המתח שבין המחויבות למסורת העבר ובין פתיחות למודרנה בהווה ולקראת העתיד.
הקובץ מאה שנות ציונות דתית הוא ניסיון ראשון להציע דין וחשבון ביקורתי רב-תחומי על הציונות הדתית. בספר עולות סוגיות מהותיות בתולדות התנועה הציונית-הדתית ונדונות העמדות שנוסחו במשך שני יובלות קיומה - לפני הקמת המדינה ומאז ועד ימינו. הוא משרטט את השקפת עולמם של האישים המרכזיים שפעלו במסגרת התנועה ועיצבו את דרכה ובוחן את דרכי ההתמודדות עם אתגרי המציאות המשתנה.
בשלושת הכרכים של מאה שנות ציונות דתית - אישים ושיטות; היבטים היסטוריים; היבטים רעיוניים – קובצו מאמרים משל טובי החוקרים, המציעים נקודת תצפית חדשה ומורכבת לכל מי שמצוקת העם היהודי וההוויה היהודית קרובות ללבו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנוי פנוי
תיאור: הציונות הדתית היא אחת מן התנועות המהפכניות המרתקות בהיסטוריה היהודית החדשה ובתולדות הציונות. בהגותה ובדרכה היא משקפת באופן בהיר את המתח שבין המחויבות למסורת העבר ובין פתיחות למודרנה בהווה ולקראת העתיד.
הקובץ מאה שנות ציונות דתית הוא ניסיון ראשון להציע דין וחשבון ביקורתי רב-תחומי על הציונות הדתית. בספר עולות סוגיות מהותיות בתולדות התנועה הציונית-הדתית ונדונות העמדות שנוסחו במשך שני יובלות קיומה - לפני הקמת המדינה ומאז ועד ימינו. הוא משרטט את השקפת עולמם של האישים המרכזיים שפעלו במסגרת התנועה ועיצבו את דרכה ובוחן את דרכי ההתמודדות עם אתגרי המציאות המשתנה.
בשלושת הכרכים של מאה שנות ציונות דתית - אישים ושיטות; היבטים היסטוריים; היבטים רעיוניים – קובצו מאמרים משל טובי החוקרים, המציעים נקודת תצפית חדשה ומורכבת לכל מי שמצוקת העם היהודי וההוויה היהודית קרובות ללבו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסי כץ
תיאור: בספר 'לעצור את הדחפור' מוצגים הכלים המוסדיים שנוצרו בשנים שלמן הקמת המדינה ועד לאישורו של `חוק גנים לאומיים ושמורות טבע`, בשנת 1963, כדי לטפח ערכי טבע ונוף ולסייע לשימורה של המורשת ההיסטורית של מדינת ישראל.
הספר מגלה כי האבות המייסדים הכירו בחשיבות טיפוחה של `תרבות המרחב` במדינת ישראל הצעירה וביקשו לעשותה, בין השאר, אמצעי להקניית ערכי לאום ולהעמקת הקשר בין העם לארצו - בייחוד נוכח המוני העולים שהגיעו באותה עת מן הפזורה היהודית וביקשו להתערות במולדתם ההיסטורית; גם הפוטנציאל הכלכלי הטמון בפיתוח האתרים ובטיפוחם כמוקדי תיירות לא נעלם מעיניהם של קברניטי המדינה.
עוד מתברר בספר תפקידם המיוחד של גופים שונים, ממשלתיים וולונטריים, ושל יחידים, אישי ציבור ואזרחים מן השורה, כאחד, וסיועם בכל הנוגע לשמירתם וטיפוחם של ערכי טבע ונוף ושל המורשת ההיסטורית.
זהו ספר רב עניין לחוקרים, לחובבי טבע וסביבה, לגופים ה`ירוקים` ולכל המתעניין בתולדות המדינה, הגאוגרפיה שלה ועיצוב המרחב שבה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי מרק
תיאור: מגילת סתרים על סדר ביאת הגואל צדק היא הסוד השמור ביותר של חסידות ברסלב. המגילה כוללת שתי שיחות של ר` נחמן מברסלב העוסקות בדמותו של המשיח ובאופיו של העידן המשיחי. בד בבד עם גילוי המגילה הטיל עליה ר` נחמן מסך כבד של סודיות. חסידות ברסלב אכן שמרה על המגילה לאורך הדורות כסוד כמוס, ורק אחד בכל דור מותר היה לו לדעת אותה. עתה, מאתיים שנה מאז גילה ר` נחמן את מגילת סתרים , רואה המגילה אור בפעם הראשונה.
המגילה כתובה באופן מוצפן ואינה מתמסרת בקלות לקוראיה. אף לאחר ניסיונות הפענוח הממושכים חלק ממנה נשאר סתום ולא מפוענח. עם זאת לאחר בירור וצירוף זהיר של מה שניתן לפענח, נגלה לקורא חזון נשגב ומלבב של אחרית הימים שיש בו שירה ותפילה, תורה, ניגונים וכיסופים, אהבה וחמלה לכל אדם.
מלבד הניסיון לפענח את רזי המגילה, כולל הספר עיון רחב ומרתק בנושאים שונים הקשורים למגילה ולפשרה. יש בו גילויים חדשים הנוגעים לסוגיות ברסלביות מרכזיות שלא התבררו עד כה, כגון הזיקה בין המשיח לר` נחמן מברסלב, הרקע להתגברות המתח המשיחי בשנת תקס``ו, הזיקה בין פטירת בנו של ר` נחמן להתפוגגות הציפייה המשיחית וכן מתבררת השאלה האם קיימת בקרב חסידי ברסלב אמונה סודית שר` נחמן לא מת או שישוב לחיים עוד בטרם יבוא המשיח. הספר אף דן בהדים שונים למגילת סתרים המצויים בכתבי הזרמים הנאו-ברסלביים החדשים.
ספר זה חושף פרק חדש שלא היה ידוע עד כה בתולדות הרעיון המשיחי והוא מהווה נקודת תפנית מכרעת בהכרת עולמו הרוחני של ר` נחמן מברסלב. אין ספק שהספר יעורר דיון חדש ורב עניין בדמותו של ר` נחמן מברסלב שהנוכחות שלו בתרבות היהודית והישראלית העכשווית הולכת וגוברת.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אריאל פיקאר
תיאור: ספר זה מבקש לבחון את דרך פסיקתו של הרב עובדיה יוסף, אחד מחשובי הפוסקים במחצית השנייה של המאה העשרים הניצבים נוכח האתגר להתמודד עם התמורות המשמעותיות שחלו בחברה היהודית בעידן המודרני, כגון החילון, המתירנות המינית וערעורה של הסמכות הדתית.
נוסף על היותו מונוגרפיה הסוקרת את פסיקתו ההלכתית של הרב ומשמעויותיה, מציע הספר ראייה חדשה ולפיה ההלכה היא תרבות, ומשום כך יש לבחון אותה בכלי המחקר של ביקורת התרבות. זו מציעה מגוון חדש של זוויות ראייה שטרם באו לידי ביטוי בחקר הפסיקה ההלכתית. תובנות הלקוחות מעולם הסוציולוגיה מסייעות בידי המחבר בבואו לבחון את תפיסתו החברתית של הרב עובדיה יוסף. תאוריות העוסקות בנורמה ובסטייה משמשות להגדרת אסטרטגיות ההכלה וההדרה שנקט הרב יוסף כלפי קבוצות ותופעות תרבותיות מגוונות. כלי העבודה של האנתרופולוג עומדים לשירותו של המחבר בבואו לחקור את יחסו של הרב עובדיה יוסף לנושאים הקשורים למיניות, לאופנת הלבוש של נשים ולהלכות נידה. תפיסתו של מישל פוקו את המנגנונים התרבותיים מאפשרת חשיפה של יחסי הכוח העומדים בבסיס הפסיקה ההלכתית. כך ניסיונו של הרב יוסף למשטר את השיח ההלכתי בתחום המיניות מציף על פני השטח את הקול הנשי המודחק. זוויות ראייה חדשות אלו תורמות להבנת מורכבותו של השיח ההלכתי בהקשרו התרבותי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלמה אקשטיין, בן-ציון זילברפרב, שמעון רוזוביץ
תיאור: הספר סוקר את הניסיון בתחום ההפרטה בעולם - המניעים לתהליך, יעדי ההפרטה והשיטות השונות שאומצו בעולם לביצועה. כמו כן הוא דן בניסיון הישראלי - מעמדן של החברות הממשלתיות, התכניות להפרטתן והסיבות לפיגור המשמעותי בקצב ביצוע ההפרטה בישראל. שיטות ההפרטה שאומצו בישראל נידונות באופן ביקורתי, ומובאות המלצות לשיפור התהליך. בשיתוף עם "המכון הישראלי הבינלאומי לסקר מדיניות כלכלית שימושית".
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה אדד, יובל וולף
תיאור: האם הקרימינולוגיה היא מדע רחב גבולות או שעטנז רב-תחומי? בשאלה זו פותח קובץ המאמרים שלפנינו. שאלה מהותית זו, העומדת במרכז הקובץ, משמעה בלשון אחר - האם אפשר ונכון הוא להגדיר את מקצוע הקרימינולוגיה, כפי שהיא נחקרת ונלמדת במקומותינו, כענף מדעי העומד ברשות עצמו?
ספר רב-מאמרים זה מקיף מרחב גדול של מידע רב-תחומי מקורי ומגוון, המציע היבטים אינטר-דיסציפלינריים עיוניים ויישומיים כאחד על סטייה חברתית ועל עבריינות ופשיעה.
לספר חמישה שערים – בשער הראשון נדונה הזיקה שבין עבריינות לחברה, הן מן ההיבט החברתי המקיף הן מהיבטו של היחיד. השער השני מכיל דיון במקורות אישיים ואישיותיים לעבריינות, וכן בפשיעה ובמשטרה. בשער השלישי מוצגים מספר היבטים על סוגיות משפטיות רלבנטיות כגון משפט עברי, פסיכולוגיה וסוציולוגיה. עניינו של השער הרביעי הוא היבטים סוציופסיכולוגיים על רמייה ועדות ראייה; ובו מוצגת גם גישה נוירופסיכולוגית לזיהוי פנים של פושעים תוך שילובה עם היבט פורנסי. בשער האחרון נדונות סוגיות הכרוכות בזיקה שבין התשתית המוסרית של הפרט לסטייה חברתית ועבריינות.
מן הדיונים בספר מסתמנת, בין השאר, עמדה התומכת בהגדרת הקרימינולוגיה כתחום מדעי המתקיים בזכות עצמו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מרים שמידע
תיאור: שיוויון ומצויינות הם שני היעדים שמערכות החינוך המודרניות בישראל ובעולם חותרות להשיג. הספר הוא נסיון ראשון לנתח את המורכבות של התהליך המחייב, לכאורה, להשיג שני יעדים הסותרים זה לזה. הספר מפרט את הקשיים בדרך להצלחת התהליך ומצביע על דרכים ארגוניות ופדגוגיות להגשמתו. בית הספר המקיף מוצג כמבנה חינוכי אידיאלי המאפשר התמודדות עם הדילמה ונותן סיכויים להצליח בה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב ראובני
תיאור: הספר דן בהיסטוריה של השלטון האזרחי הבריטי בארץ-ישראל בשנים 1920- 1948, תוך בחינת תיפקוד של ממשל המנדט כיחידה מינהלית-פוליטית, על רקע התמורות הכלכליות, החברתיות והדמוגרפיות שפקדו את הארץ. דיון מיוחד מוקדש למורשת המוסדית ולתשתית הכלכלית שהנחיל ממשל המנדט למדינת ישראל בהיווסדה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: א' הראל פיש
תיאור: הספר מציג את התנ"ך כספרות המאופיינת במתח  בין היסוד האסתטי והאנטי-אסתטי האצור בה. באמצעות ניתוח ספרותי של טקסטים מן התורה, הנביאים עד לאיוב, קהלת ושיר השירים, מדגים המחבר בצורה מרתקת תיזה זו על אופיו הספרותי הייחודי של התנ"ך וחוקר את הפרדוקס של היות התנ"ך דוגמה מובחרת לספרות נשגבה ולאנטי-ספרות כאחד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: זהר עמר, ירון סרי
תיאור: חיבוריו של הרופא המוסלמי הירושלמי, אלתמימי, בן המחצית השנייה של המאה העשירית, שהיה מפורסם בעולם האסלאם, הם מן המקורות החשובים ביותר להכרת חומרי הרפואה והמזונות שהיו בשימוש האוכלוסייה באזור סוריה-רבתי (אלשאם) בימי-הביניים. זאת ועוד, המידע הנמסר בכתביו כולל תחומים רבי עניין – הראליה, התרבות החומרית, חיי היום-יום של התושבים המקומיים ואמונותיהם.
אלתמימי משלב בחיבוריו תיאורים גאוגרפיים וידיעות מקוריות יוצאות דופן על כריית מחצבים, הפקת שמנים ובשמים ומלאכות מסורתיות אחרות שרווחו בקרב התושבים, בעיקר באזור ירושלים-רבתי ואגן ים-המלח. המחקר מתבסס ברובו על כתבי יד שטרם פורסמו עד כה. קטעים נבחרים מתוכם תורגמו מערבית למען הקורא העברי, והם מובאים בחלקו השני של הספר.
חוקרי הראליה של העולם הקדום בכלל והעוסקים בתולדות הרפואה בפרט ימצאו עניין רב בספר זה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שאול פוקס
תיאור: "לשם מה לשנות?", "אין צורך בזה", "לא כדאי", "השינוי מיותר וחסר תכלית", "לא עכשיו" - אלו הן תגובות שכיחות בהתמודדות עם שינוי.
מדוע בני אדם מתנגדים לשינויים? כיצד ניתן להתגבר על התנגדות לשינויים?
שאלות אלה מעניינות במיוחד בתקופתנו - עידן התמורות הרבות והתכופות.
הספר מנתח את תופעת ההתנגדות לשינוי, מבהיר את מקורותיה הפסיכולוגיים ומציע דרכים מעשיות להתגבר עליה. לצד ניתוח ההסברים המקובלים להתנגדות לשינוי - הנגזרים מתאוריות פסיכולוגיות-חברתיות המוצגות בספר בפירוט ובהרחבה, מציע המחבר הסברים חדשים ומודל תאורטי-אינטגרטיבי מקורי.
בספר שזורות דוגמאות רבות מן הארץ ומן העולם, מקצתן פרי ניסיונו של המחבר כיועץ ארגוני.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי אריה שטיינפלד
תיאור: המחבר מעלה במחקרו את עיקרי עניניה של שבועת מודה במקצת והתפתחותה, בדרך של בירור בקורתי של מקורות בספרות התלמודית העוסקים בשבועה זו.
מטרתו של בירור זה הוא לעמוד במידת האפשר על משמעותם הראשונית של המקורות, ועל השינויים שחלו בהם או במשמעם כתוצאה מגורמים שונים.
תוך כדי העיון בסוגיות, דן הספר בהרחבה בתופעות שונות, הקשורות בהתהוותה של הספרות התלמודית.
הסוגיות הידועות של שבועת מודה במקצת מקבלות הארה חדשה בדיון שיטתי ומרוכז זה, באחד מנושאי המשפט התלמודי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, רלה קושלבסקי
תיאור: מעשה סיפור הוא קובץ עיונים בסיפור היהודי לדורותיו. הספר הודפס במסגרת סדרת תימה, בה רואים אור קובצי מחקר בתימטולוגיה של הסיפור היהודי. המאמרים בכרך משתייכים למדורי מקרא ומדרש, חסידות, הומור ופולקלור, יצירת ש"י עגנון וספרות עברית חדשה.
בין המשתתפים בקובץ: אדמיאל קוסמן, חננאל מאק, הלל וייס, גידי נבו, מיכל ארבל ועוד.
סדרת "תימה - מחקרים בתימטולוגיה של ספרות עם ישראל".
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, רלה קושלבסקי
תיאור: הסיפור היהודי על כל גרסאותיו – מן התקופה הבתר-המקראית דרך ספרות ימי הביניים, ספרות המוסר, הקבלה והחסידות ועד לסיפורת העברית החדשה – הוא "גיבור" הקובץ 'מעשה סיפור', הנדון כאן לפי התפיסה התמטולוגית.
הספר מחזיק עשרים ושלושה מחקרים הכוללים את כל פרקי הסיפורת היהודית הקשורים לתמטולוגיה, ומיוצגים בהם כל המדורים התקופתיים שמהם ניזון עולמו של הסיפור היהודי.
ביבליוגרפיה מוערת, ראשונה מסוגה לסיפור החסידי, החושפת מקורות בלתי ידועים בעברית וביידיש ושופכת אור חדש על המחקר בתחום, חותמת את הספר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה חלמיש
תיאור: הספר דן ביחסי הגומלין בין מחקר הקבלה המודרני לבין עולם הליטורגיקה, ההלכה והמנהג. יחסי גומלין אלה לא זכו עד כה למלוא תשומת הלב המחקרית הראויה וספר זה פותח צוהר רחב להמשך מחקר מקיף בנושא.
המחבר מברר בפרקי הספר את ההשלכות ההדדיות של העולמות הללו – הקבלה מזה, והתפילה, ההלכה והמנהג מזה – מבחינה עיונית, היסטורית, גיאוגרפית וביבליוגרפית, ובראייתו המקיפה שופך אור חדש על הדינמיקה בין התחומים ועל דרכי חלחולה של הקבלה לתחומים אלה.
הספר מיועד לתלמידי חכמים, לחוקרים במדעי היהדות ולציבור המשכיל הרחב המתעניין בתרבות היהודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: איתן אלעד
תיאור: בני אדם משקרים כדי להימנע מעונש או כדי לזכות ביתרונות חברתיים וכלכליים. ואולם לעתים פוגעים יתרונות אלה במרקם החברתי ובקשרים הבין-אישיים. אין אדם שלא נפגע ממסר שקרי שכוון אליו. כדי להגן על עצמם מנזקי השקר מנסים בני אדם לפתח כישורים לאיתורו ונוטים לאמוד את אמינותם של מסרים על פי סימנים מילוליים והתנהגותיים המאפיינים לדעתם שקר.
מאחר שאין התאמה רבה בין הסימנים המיוחסים לשקר והסימנים המאפיינים אותו למעשה, גדולה הסבירות להיכשל באיתור השקר. נפגעי השקר מבקשים כלים שיסייעו להם לקבוע אם אכן מדובר בשקר. בעבר העמידו את החשוד במבחנים שונים מתוך מחשבה שאדם שבחר לשקר ייענש ולא יעמוד בניסיון, ואילו אדם חף יעמוד בו. החברה הטכנולוגית חיפשה ומצאה למבחנים אלה תחליפים המתאימים יותר לרוח התקופה.
גולת הכותרת שלהם הוא הפוליגרף שרושם שינויים פיזיולוגיים המתלווים לתשובותיו של נבדק לשאלות שהוא נשאל. פותחו גם תחליפים לפוליגרף כמו מבחני נייר ועיפרון לבחינת אמינות, איתור שינויים בקול בזמן דיבור, ניתוח תוכן של חומר כתוב, ואפילו שימוש בסמים והיפנוזה. ספר זה דן בכל אלה מנקודת מבט יישומית ומזווית תיאורטית ומחקרית.
הספר פונה למגוון רחב של קוראים הבאים במגע עם בני אדם, אם במסגרת עיסוקם הקשור לאכיפת החוק, כגון משפטנים ושוטרים, ואם במסגרת עיסוקם בטיפול וברווחה, כגון פסיכולוגים, פסיכיאטרים ועובדים סוציאליים. עוד יפיקו תועלת מן הספר סוציולוגים, קרימינולוגים, פילוסופים, אנשי דת ומוסר וכל מי שמתעניין בגורמים החברתיים הפועלים על ההתנהגות.
גם מנהלים המעורבים בהתנהגות הארגונית של בני אדם ואנשי שיווק ומכירות שעוסקים בהיבטים הכלכליים של השקר ימצאו בו עניין. בעיקר נועד הספר לציבור הרחב הרוצה לדעת יותר על שקרים ועל האמצעים שפותחו לגילויו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מרים גיליס
תיאור: הספר עוסק בניתוח ביקורתי של התפתחות הוראת הקריאה העברית, שיטותיה השונות והישגיהן, המתמקד בקשר בין הלשון המדוברת ללשון הכתובה, ובין הפענוח לבין הבנת הנקרא, על רקע המציאות החינוכית בכל תקופה - מהווי החדר עד לעידן הטכנולוגי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלום אלבק
תיאור: בספר מבוארים בלשון פשוטה ובליווי דוגמאות עקרונותיה של מערכת המשפט של התלמוד, העולים במרומז מתוך הדיונים והמשא ומתן בסוגיות התלמוד בהלכות שבין אדם לחברו. מבוארת בספר השקפתם של חכמי התלמוד על תכלית ההלכה והמשפט, על משמעות בתי הדין, על יחס ההלכה למערכות המשפט של נוכרים, על היחס שבין המשפט למוסר, וכן על היחס בין המשפט של הציבור ליחידים; כמו כן, מתוארת בו דרך מסירתה של התורה שבעל פה ומקורותיה, אופן יצירתה וטעמי התגבשותה של ספרות התורה שבעל פה, עריכתה של ספרות זו ותכליתה.
רובו של הספר מוקדש לליבון עיקרי העניינים והטעמים של דיני הקניין והחיובים (תוכנם, דרכי יצירתם והעברתם מאדם לחברו); וכן עיקרי ענייניהם וטעמיהם של דיני הנזיקין ודיני העבירות והעונשים; של דיני העדים ודיני הראיות בכלל, כפי שהועלו בתקופה שבה נתנסחה ההלכה בידי חכמים לדורות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב בלידשטיין
תיאור: עניינו של הספר הוא ליבון מרכיבי יסוד בתרבות הפוליטית של היהדות הקלאסית. המחבר מתאר את יחסי הרמב"ם לספירה המדינית בכלל, למגמותיה ולתפקידיה, ומקיף בתיאורו דיון בנושאים מגוונים, כגון מקורותיה ומגבלותיה של הסמכות המדינית, בעיות מבנה וארגון השלטון, מלחמה, מנהיגות, משיחיות, מלוכה ועוד.
יצירתו של הרמב'ם מוארת באור תקופתו - במציאות היהודית ועל רקע עולם ההגות האיסלמית.
הבדיקה המדויקת של המחבר את היצירה ההלכתית המיימונית בנושא המדיני, פותחת צוהר אל בית היוצר המיימוני בכללו, ומראה כיצד הרמב``ם מעצב את יצירתו מתוך מקורות העבר, ומשלב בה הלכה והגות.
היכרות עם הגות זו והעמקה בה, בהקשרה ההלכתי, ההיסטורי והאידיאולוגי-הרעיוני כאחד, היא רבת חשיבות בימינו אלה, היות שרעיונותיה משמשים את הציבור המשכיל בדיונו בתרבות הפוליטית היהודית.
ספר זה, 'עקרונות מדיניים במשנת הרמב"ם', ראה אור בראשונה בשנת תשמ"ג והופיע במהדורה שנייה, מורחבת ומעודכנת בשנת 2001.
הספר זכה בפרס ירושלים לשנת תשמ"ח.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: הלל ויס
תיאור: שירת אורי צבי גרינברג (1981-1896), גדול המשוררים בשפה העברית ובשפת יידיש בספרות היהודית והעברית החדשה, זכתה בקובץ זה להארה מחקרית מקיפה, החושפת אותה במלוא עושרה בפני הקורא העברי – התלמיד, המשכיל והחוקר.
חוקריה המובהקים של שירת אצ"ג חברו בכרך זה, הניתן לפנינו, להציג קשת רחבה של נושאים, הנוגעים לגיוונה הבלתי מצוי של שירת ענקים זו: השער הראשון הוקדש למחקרים בפואטיקה של שירת אצ"ג, שבלשונה האקספרסיוניסטית המוקדמת ובפיתוחיה המטפיסיים המאוחרים הגיעה לשלמות צורנית ואידיאית שאין רבות כמותה בשירות בני דורה; בשער השני, נבחנים הן ההיבט הפילוסופי-הקיומי והן ההיבט הפוליטי-החברתי שיצירת אצ"ג היתה אחוזה בהם בשירה ובפובליציסטיקה, בבחינה מדוקדקת ומפורטת בשורה של עיונים חשובים וראשוניים מסוגם; בשער השלישי, מוגשת שורה של מחקרים השוואתיים של יצירת אצ"ג למשוררים בני זמנו על רקע זרמי שירה אירופיים ואחרים, ולמשוררים שאיתם בא המשורר במגע במהלך שבעים שנות יצירה; בשער הרביעי, מוגש לראשונה לקורא העברי מבחר מעניין של התרשמויות מדמות המשורר ומפעלו הספרותי כפי שהוטבעו בתודעת הסובבים אותו מקרוב.
ספר זה – ה מ ת כ ו נ ת ו ה ד מ ו ת הוא מפעל המקיף ביותר של דברי מחקר וביקורת על יצירת אורי צבי גרינברג, והוא כאח תאום וכמלווה נאמן למפעל הכינוס הגדול של כתבי המשורר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלמה קניאל
תיאור: נושא הספר הוא המהפכה הקוגניטיבית שהתרחשה בדור האחרון, והציבה את התפיסה הקוגניטיבית כענף המרכזי בפסיכולוגיה, וכבעלת השפעה רבה – הן בתחום המחקר והן בתחומי האיבחון והטיפול.
המחבר מתאר בצורה מובנית ושיטתית את פרי המהפכה מהיבט המחקר המודרני וחידושיו. בתיאורו, הוא שופך אור על התהליכים השונים של התודעה (Mind), ועל רכיביה – קשב, זיכרון, קבלת החלטות, פעולות חשיבה ומטה-קוגניציה – תוך שילוב התאוריה, המחקר והיישום.
ייחודו של הספר בכך שהוא לא רק מעשיר את הקורא בידע אינטגרטיבי אלא מנחה אותו ליתר שליטה בתודעתו ובניצולה היעיל. יכולת זו המוענקת לקורא היא משאב חיוני, המסייע ליחיד ולכלל, להתמודד באופן נכון ויעיל עם עולמנו המורכב, הדינמי והמתוקשר.
הספר מיועד לציבור המשכיל ולעוסקים ומתעניינים במדעי החברה.
ד"ר שלמה קניאל, מרצה בכיר בבית הספר לחינוך באוניברסיטת בר-אילן, הוא פסיכולוג חינוכי העוסק בטווח רחב של מחקרים בתחום התודעה, ומוכר כמומחה בין-לאומי בתחום האיבחון הדינמי, הטיפול המערכתי והחינוך הקוגניטיבי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנינה ש. קליין
תיאור: אהבה בלבד אינה מספקת כגורם לפיתוח האינטליגנציה של ילדים.
ספר זה מציג לפני הורים או מבוגרים אחרים המטפלים בילדים מערכת עקרונות לקידום התפתחותו האינטלקטואלית והרגשית של הילד – למן הינקות ולאורך שלבי הגדילה וההתפתחות בגיל הרך.
תכנון סביבתי הולם, רצף חינוכי ותיווך של המבוגר בתהליך הלמידה-תוך-כדי-משחק של הילד הם אחדים מן העקרונות החיוניים שיישומם יאפשר את ההתפתחות התקינה, טיפוח הסקרנות הטבעית, עיצוב דרכי חשיבה, התייחסות לעצמו, לאחרים, לעולם הסובב אותו, ופיתוח החשיבה המופשטת של הילד.
בין היתר נידונים הגורמים הפעילים בפיתוח האינטליגנציה, והתהליכים המושפעים מהלמידה המתווכת בגיל הרך.
הספר מומלץ לאנשי חינוך, מורים, גננות, סטודנטים ולהורים צעירים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אהרון אנקר
תיאור: המאסר על תנאי הונהג בישראל ב-1954 תוך החיפוש הנמשך אחרי דרכי ענישה חדשות שישמשו תחליף יעיל למאסר בפועל.
הספר דן בבדיקת התאוריה העוסקת בעונש המאסר על תנאי, והדרך המיוחדת בה הוא מתממש בישראל, בהשוואה לנהוג במדינות אחרות.
המחבר מנתח את הוראות החוק הישראלי, סעיף סעיף, תוך התייחסות לפסיקה המפרשת הוראות אלו, ומעלה הצעות לשינויים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמואל ורגון
תיאור: הספר דן במשמעותן של הנבואות שבספר מיכה, תוך הדגשת ההיבט הספרותי והרקע הריאלי וההיסטורי שלהן. הספר מציע לקורא פירוש מדעי רצוף לדברי הנבואות.
הספר מיועד לציבור מגוון: למורים, לתלמידים ולאוהבי ספר מכאן, ולחוקרי מקרא, ספרות, לשון, היסטוריה וגיאוגרפיה מכאן. המורה והתלמיד ימצאו בו חומר עזר לשיעורים, הוא יסייע להם לצאת משיגרת הלימוד הפרשני הרגיל, בכך שהופקד בידיהם כלי יעיל המכיל ניתוחים ספרותיים, לשוניים וסוציולוגיים בצד הערות על הריאליה וההיסטוריה של תקופת הנביא.
החוקרים ימצאו עניין בסיכומי המחקר העדכניים ובחידושים הפזורים לאורך פרקי הספר. גם הקורא המשכיל שאינו איש מקצוע יוכל להנות מקריאה ולימוד בו, שכן הוא מוגש בצורה נאה ובסגנון בהיר השווה לכל נפש.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודית דישון, אפרים חזן
תיאור: פרופסור יהודה רצהבי, מבכירי הפרופסורים באוניברסיטת בר-אילן, עוסק בחקר הספרות העברית בימי הביניים זה ארבעים שנה. מחקריו מצטיינים בעומק רב ומשמשים מסד לכל דיון בחקר השירה העברית בימי הביניים ולשונה, בחקר יצירת רב סעדיה גאון ובחקר מורשת יהדות תימן והמזרח.
ספר היובל המוגש בזה עומד בסימן בעל היובל ונכללו בו מספר תחומים מתחומי התעניינותו.
הספר פותח במדור לשון ומנהג ועוקבים אחריו המדורים: עיונים בתורת רס"ג; ספרות יהודי תימן; שירה ופיוט בקהילות ישראל; המקאמה והסיפורת; וספרות ההשכלה. חותמת את הספר רשימה ביבליוגרפית מקיפה ומרשימה של בעל היובל.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמא יהודה פרידמן
תיאור: התוספתא נערכה בדורות שלאחר עריכת המשנה, והיא מסודרת בסדרים ומסכתות כמו המשנה שנערכה בידי רבי יהודה הנשיא. יש בה הלכות רבות מתורת התנאים הקדומה שלא נשנו במשנה, ויש בה הלכות המפרשות את המשנה. חלק גדול מהלכות התוספתא מקבילות להלכות המשנה בתוכנן ובסגנונן.
עיקרו של הספר הוא בירור היחס הספרותי שבין ההלכות הללו שבתוספתא למקבילותיהן שבמשנה. המחבר מוצא תימוכין לאפשרות, שחלק מן ההלכות שבתוספתא המקבילות להלכות המשנה הן קדומות; ואפילו לסברה, שעל-פי הלכות כאלה ערך רבי את המשנה.
הספר מנהיר את דרכו של רבי בניסוח לשון המשנה על-פי החומר שעמד לפניו. עוד מעלה המחבר לבירור כמה נושאים הנוגעים בחג הפסח, ודן בהתפתחותם ההלכתית.
שיטת המחבר מוצגת במבוא ובו סקירה של המחקר בנושא ועיון בשיטותיהם של י"נ אפשטיין ושאול ליברמן, מגדולי חוקרי התלמוד בדורנו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב שביט
תיאור: אסופת מקורות המתמקדת בוויכוח הנוקב שסחף את היישוב בתקופה שלפני קום המדינה, ויכוח - בין המחנות ובתוכם - שהשלכותיו היו רבות ואשר היווה גורם דינמי בהתארגנותו הביטחונית והצבאית של היישוב.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ישראל אור-בך
תיאור: מה מביא ילדים לנסות להתאבד? כיצד לזהות, לטפל ולמנוע תופעה כאובה זו?
הספר ילדים שאינם רוצים לחיות מתאר את מגוון ההתנהגויות והמצבים של הרס עצמי, בעיקר אצל ילדים צעירים, אך מתייחס גם לתופעת ההרס העצמי בקרב מתבגרים ומבוגרים.
בספר ידע מחקרי - תאורטי וקליני רב, המשולב עם ניסיונו העשיר של המחבר כמטפל ועם השקפתו המקורית על הגורמים והתהליכים הקשורים בתופעת התאבדות ילדים.
זהו ספר חלוץ בנושא הכאוב ותרומתו גדולה הן לגבי איבחון התופעה, והן לגבי הטיפול בה. כתוב בסגנון בהיר ומיועד לקהל רחב של קוראים, על אף רמתו המקצועית הגבוהה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף תבורי
תיאור: קובץ מאמרים על היבטים שונים של עולם בית הכנסת. החלק העברי כולל מאמרים על חובת הזהירות בתפילה
(י' בלידשטיין), על מקראות שנמנעו מלתרגם (ד' הנשקה), על הגניזה הקהירית ועולם התפילה (ש"ק רייף),
ועל מצב הגוף בשעת קריאת שמע (י' תא-שמע).
בחלק הלועזי מאמר על משמעותה של קריאת שמע (ר' קימלמן), ועל הברכה "שלא עשני אשה" (י' תבורי).
הקובץ כולל גם רשימה מקיפה של מאמרים על בית הכנסת בעבר ובהווה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ישראל צבי פיינטוך
תיאור: מחקרים הפורצים דרך לההדרת המשנה והתלמודים, שלא זכו עד כה לההדרה מדעית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודית תידור-באומל
תיאור: הספר מוקדש לתפילה בתקופת השואה. חלקו הראשון דן בעיקר בתפילות המיוחדות שנתחברו באירופה הכבושה ובעולם החופשי למען היהודים שסבלו תחת עול הנאצים. כמו-כן עוסק הספר בתפילות לזכר קרבנות השואה שנתחברו על-ידי מחברים מכל הזרמים ביהדות מאז תום מלחמת העולם השנייה ועד היום.
בחלקו השני, מובאות התפילות הנזכרות, בנוסחן המקורי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אפרים חזן, זהר לבנת
תיאור: שמעון שרביט, פרופסור אמריטוס באוניברסיטת בר-אילן וחבר האקדמיה ללשון העברית, הוא מן החוקרים המובהקים של לשון חכמים על כל תחומיה: הגה, צורות, תחביר וסמנטיקה, שיטות הניקוד ומסורות הלשון שלה.
בספר היובל לכבודו מכונסים כ"ב מאמרים פרי עטם של מיטב חוקרי לשון חכמים בארץ, מהם מתמקדים בחקר לשון חכמים ומהם בתחומים הקרובים אליה: סוגיות של תצורה, של תחביר ושל שיח, מסורות לשון חז"ל, מורשת לשון חכמים בעברית בת זמננו, מקרא ולשונות קדם, ולשונות היהודים.
עוד מוצגת בספר רשימת פרסומיו הרבים של בעל היובל.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהושע בלאו, דויד דורון
תיאור: הספר מביא מבחר מפרות המחקרים בתחום חקר התרבות היהודית של ימי הביניים . צירם המרכזי הוא התפתחות ותמורות תחומי החיים , הפעולה והיצירה של היהודים בארצות הדוברות מול מסורות תהגים מקובלים . המחקרים מבוססים בעיקר על בחינת מקירות ראשוניים הכתיבים תעודות ומסמכים - רובם בכתבי יד - מן הגניזות ומאוספים בעולם ; והם מתפרסים על קשת רחבה של נושאים : היסטוריה כלכלית ואינטלקטואלית ; פרשנות המקרא ותרגומיו ; הגות ופולמוס ; ולשון . מקום נכבד באסופה זו מוקדש להגות וליצירה של רב סעדיה רי יהודה הלוי והרמב"ם . הקובץ מושתת על הרצאות אשר נישאו בידי חוקרים מובהקים של זו לחטיבותיה , בוועידה השישית של "החברה לחקר התרבות היהודית ערבית שלימי הביניים" שנערכה באוניברסיטת בר אילן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דוד הנשקה
תיאור: התרבות התלמודית היא תרבות הפרשנות, הן של המקרא והן של מקורות התורה שבעל-פה.
עובדה זו גלויה לעין באשר למפעלם של האמוראים, ואולם גם התנאים המאוחרים התמודדו עם מקורות מגובשים למדי שנחלו מקודמיהם דרך שינון על-פה. ברם, פעילותם הפרשנית המסועפת של התנאים בלימוד מקורותיהם עלומה דרך כלל מן העין.
בספר זה נעשה ניסיון להאיר פינה נסתרת זו של היצירה התנאית - בתחום מוגדר של דיני השומרים. מערכת של הלכה תנאית קדומה נחשפת מתוך ניתוח רבדיה של ספרות התנאים, ומיניה וביה מתגלה מגוון הדרכים שנקטו התנאים המאוחרים בבואם לשלב את שיטות ההלכה הראשונה וספרותה בתוך המסכת ההלכתית והספרותית הנחתמת בידיהם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבינועם כהן
תיאור: בעיית זיהויו של האמורא 'רבינא' בתלמוד הבבלי, ומספרם של החכמים שנשאו שם זה במחצית השנייה של תקופת האמוראים, היא עיקרו של הספר, וכבר התחבטו בכך הן הפרשנות המסורתית והן המחקר המודרני. סוגיה זו, שהיא בעלת חשיבות היסטורית וספרותית, היתה מונחת, למעלה משנות דור, כאבן שאין לה הופכין; והשיטות השונות שהמחקר הציע לפתרונה עד כה, מושתתות כולן על הנחות יסוד שנתקבלו כמוסכמות
וכ'מסורות'.
הספר שלפנינו פותח מחדש את הדיון בנושא. המחבר חושף את נקודות התורפה שבכל אחת מהנחות יסוד אלה, ומצביע על הקשיים בשיטות שהוצעו במחקר לפתרון הבעיה. הוא מציע - לאחר בחינה מחדש של סוגיות הבבלי ושל הכרוניקה הגאונית - זיהוי שונה וסדר זמנים חלופי לאמוראים בעלי השם 'רבינא', ובהתאם לכך, גם לאחרים מבכירי האמוראים שנשאו ונתנו עם 'רבינא'. בשיטה שנקט, עושה המחבר שימוש מקורי בכללי תלמוד, פרי מחקרו, ובאמצעות ניתוח לשוני וספרותי של הטקסט התלמודי, מפיק ממנו ממצאים כרונולוגיים והיסטוריים.
חותמים את הספר מפתחות שנערכו בהרחבה ובפירוט ייחודי.
הספר מיועד לחוקרי התלמוד וללומדיו, ולקורא המשכיל המתעניין בעולם התלמוד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם פינקלשטיין
תיאור: ספר זה עניינו הגיור בהלכה - נושא שאינו יורד מסדר היום הציבורי בישראל.
זהו מחקר הלכתי ומשפטי מקיף של הגיור בדיני ישראל, מתוך מגמה לעמוד על מהותה של פעולה משפטית רבת חשיבות זו, שבה נכנס הנכרי לכלל ישראל. בחיבור זה יש עיון בספרות ההלכתית בנושא הגיור ובמוסדות המשפטיים הקרובים לו, החל ממשנת תנאים ואמוראים ועד ימינו.
עד כה טרם נכתבה עבודה מדעית העוסקת במחקר כלל תקופתי של הספרות ההלכתית בתחום הגיור. תשומת לב מיוחדת מוקדשת לבחינת יישומם הלכה למעשה של עקרונות הגיור בספרות השאלות והתשובות, במיוחד בדורות האחרונים.
מאלפת היא דרך פסיקתו של המשיב החותר להכריע בשאלה המסוימת שנשאל, באופן התואם את עיקרי הלכות גרות, ויחד עם זאת אינו מתעלם מנסיבות המקרה ומבעיות שהזמן גרמן. ניתוח משפטי זה הוא מחידושי הספר.
את הדיון ההלכתי משלימה בספר זה בחינתם של כמה עניינים היסטוריים, הנוגעים לתופעת הגיור בתקופות שונות בתולדות ישראל.
הספר חשוב לאיש ההלכה, למשפטן העוסק במשפט העברי, ולקורא המשכיל המתעניין בתרבות היהודית בכלל ובנושא הגיור בפרט.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי אריה שטיינפלד
תיאור: "רש"י : עיונים ביצירתו" - קובץ מאמרים פרי עטם של מיטב החוקרים על היבטים שונים של פרשנות רש"י לתנ"ך ולתלמוד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אוריאל סימון
תיאור: תיאור מקיף של פרק מרתק בתולדות פרשנות המקרא היהודית - מחלוקת רבת-פנים בדבר מהותם של המזמורים ומעמדם הנבואי.
רב סעדיה גאון ראה את ספר התהילים כמעין תורה שניה, שכולה נבואה, ותפילה אין בה. ואילו המפרשים הקראיים יפת בן עלי וסלמון בן ירוחם ראו בו את סידור תפילות החובה של ישראל.
בניגוד גמור לכל קודמיו התייחס המפרש הספרדי הגדול רק ר' משה אבן ג'קטילה למזמורים כאל תחינות ותשבחות לא-נבואיות; ואילו רבי אברהם אבן-עזרא חזר לעמדה הקרובה למדיי לזו של חז"ל - המזמורים כשירת קודש נבואית.
פרופ' אוריאל סימון הוא חוקר בעל שם עולמי בתנ"ך, בעל הקתדרא לתנ"ך על שם הרב נורוק וראש המכון לתולדות חקר המקרא היהודי. שימש שנים רבות ראש המחלקה לתנ"ך באוניברסיטת בר-אילן. פרסם מחקרים רבים. שלושה מהם: שני פירושי ר' אבן עזרא לתרי עשר - כרך א' הושע, יואל, עמוס, ארבע גישות לספר תהילים - מרס"ג עד ראב"ע , ר' אברהם אבן עזרא- יסוד מורא וסוד תורה-יצאו בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה גושן-גוטשטיין
תיאור: כרך זה – הפותח את סדרת הפרסומים של המכון – הוא ראשון במערכת כרכים המכוונים לפתוח מחדש דיון ועיון באחד הנושאים המרכזיים של חקר המקרא ופרשנותו. תרגומי המקרא הארמיים המצויים כגון אונקלוס או יונתן לנביאים, מקובלים כמקורות מרכזיים בתולדות הבנת המקרא.
עתה קובצו בכרכי ה'שקיעים' קטעי תרגום שנשתקעו ברחבי ספרות ישראל לדורותיה – בתלמודים ובמדרשים, בפירושי מקרא ותפילה, בפיוט ובדברי קבלה. החזרת שקיעים מפוזרים אלו לשימוש המעיין לא זו בלבד שתוסיף להיבטי פרשנות המקרא על אתר אלא תזרה אור חדש על בעיות היסוד של התהוות הספרות התרגומית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה גושן-גוטשטיין
תיאור: כרך זה הוא המשכו של הכרך הראשון, והוא שונה מקודמו בכך שהתרגומים הכלולים בו אינם מזוהים במפורש כתרגומים והיה צורך בשיוך גזירים אלו למקומם הראוי.
בכרכי שקיעים קובצו קטעי תרגום שנשתקעו ברחבי ספרות ישראל לדורותיה - בתלמוד ובמדרשים, בפירושי המקרא ותפילה, בפיוט ובדברי קבלה. החזרת שקיעים מפוזרים אלה לשימוש המעיין, לא זו בלבד שמרחיבה את היבטי פרשנות המקרא על אתר אלא אף זורה אור חדש על בעיות היסוד של התהוות הספרות התרגומית.
הספר מחולק לכמה מדורים: תרגומים ארצישראלים, תרגומים שאינם ניתנים לסיווג מדוייק, תרגומים לספר משלי, תרגומים מילונאיים ותרגומי שקיעים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלום אלבק
תיאור: עניינו של הספר להבהיר את היסודות העיוניים של פעולות בתי הדין ומקור כוחם, ושל תפקידי הדיינים ומעשיהם בימי המשנה והתלמוד.
מתגלה בספר מקומם של בתי הדין והדיינים בעולמם של חכמים, ומתבאר בו חלקה של הדיינות בעשיית ההלכות. עם הבהרת יסודות אלה עולים עניינים ובעיות שהם מן המרכזיים בעיונם של המצויים אצל צדדיה השונים של תקופת המשנה והתלמוד: תולדות התקופה, ההלכה והחברה, התרבות והחינוך וכן תולדות הספרות התלמודית ומקורותיה; כגון: הסמיכה והרשות שנתנו הנשיא וראש הגולה לחכמים, הלימוד בישיבות, הדיינים והעיסוק בצורכי הציבור, וכיוצא באלה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלום אלבק
תיאור: הספר מבאר את העקרונות עליהם מיוסדים פרטי דיני הראיות בתלמוד, את טעמי ההלכות בשטח רחב זה ואת מקומן של הלכות אלה במציאות. מהמחקר עולים דיני הראיות כמערכת אחידה ותואמת וכשיטה שלמה והגיונית. העניינים הנידונים בספר כוללים, בין השאר, דיני עדים ועדויות; טענות בעלי הדין; ראיות נסיבתיות; דיני שבועות ודיני שטרות; דרך איבחונם של דיני הראיות בתוך שאר דיני התלמוד , וכיוצא באלה.
ספר זה מצטרף לספריו האחרים של המחבר בתחום המשפט התלמודי, להסברת שיטת משפט זו, עקרונותיה וטעמיה, ומביא לכלל תמונה בהירה ואחידה של כל פרטי ההלכות והדיונים המשפטיים הפזורים ברחבי הספרות התלמודית ללא קשר ביניהם.
הספר חשוב לכל הרוצה להבין את תוכנה של הספרות התלמודית ואת רעיונותיה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם צבי קדרי, שמעון שרביט
תיאור: בקובץ זה, מאמרים של חוקרי לשון ידועי שם הדנים בבעיות בלשניות ולשוניות בעברית המשנאית, והוא רב- ערך לבלשני השפה העברית וללמדני התלמוד כאחד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: הילדה שצברגר
תיאור: קבילותה של טענת תנועות המחתרת - ה``הגנה``, האצ``ל והלח``י - כי דרך התנגדותן לשלטון הבריטי נתמכת על-ידי המסורת היהודית, נבחנת ונבדקת על רקע פרשנותן את ההיסטוריה היהודית, כמיתוס המאשר את עמדתן הפוליטית.
המחברת מנתחת בדרך מקורית את הקו המשותף ואת המאמץ הרב שהושקע על-ידי התנועות השונות בהנחלת המיתוס.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה בר
תיאור: תיאור מקיף של קבוצה עלית של חכמים, דיינים וראשי ישיבות (בשנים 200 עד 500 לספירה) שעמדו בראש הציבור היהודי בבבל ואשר חותמם היה ניכר אף בתחומים מדיניים ומנהליים של חיי החברה.
המחבר דן במעמדם הכלכלי של חכמי בבל וכן עורך השוואות בין הכלכלה של ארץ-ישראל ובבל, ובין גורלן המדיני של שתי הארצות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף תבורי
תיאור: מחורבן הבית השני ועד העת החדשה עמד בית הכנסת במוקד החיים היהודיים. מלבד תפקידו כמקום תפילה הוא שימש גם כמרכז הפעילות הקהילתית וסביבו התפתחו הפיוט והשירה. האמונה הדתית והיחס לסביבה באים לידי ביטוי באדריכלות של בית הכנסת ובאמנותו.
זהו הקובץ השני הרואה אור בסדרת המחקרים כנישתא אשר עניינו חקר עולמו של בית הכנסת מהיבטים שונים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף תבורי
תיאור: מחורבן הבית השני ועד העת החדשה עמד בית הכנסת במוקד החיים היהודיים. מלבד תפקידו כמקום תפילה הוא שימש גם כמרכז הפעילות הקהילתית, וסביבו התפתחו הפיוט והשירה. האמונה הדתית והיחס לסביבה באים לידי ביטוי באדריכלות של בית הכנסת ובאמנותו.
בכל ההיבטים הללו עוסקים קובצי 'כנישתא'.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף תבורי
תיאור: מחורבן הבית השני ועד העת החדשה עמד בית הכנסת במוקד החיים היהודיים. מלבד תפקידו כמקום תפילה הוא שימש גם כמרכז הפעילות הקהילתית, וסביבו התפתחו הפיוט והשירה. האמונה הדתית והיחס לסביבה באים לידי ביטוי באדריכלות של בית הכנסת ובאמנותו.
בכל ההיבטים הללו עוסקים קובצי 'כנישתא'.
יצא בשיתוף עם מכון לנדר-מרכז אקדמי ירושלים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה בר
תיאור: אסופת המאמרים המוגשת בזה כוללת חלק ממאמריו של פרופ’ משה בר ז"ל שנתפרסמו בחייו. במחקריו הוא דן בתולדות עם ישראל בתקופת בית שני, המשנה והתלמוד בארץ ישראל ובבבל. הוא היה מחשובי החוקרים של תקופה זו ותרומתו רבה להבנת התהליכים ההיסטוריים בתקופה הנידונה. הנושאים המרכזיים שהעסיקו את פרופ’ בר במחקריו היו קשורים בחקר ההנהגה והחברה במרכזים היהודיים בארץ ישראל ובגולת בבל בתקופת בית שני, המשנה והתלמוד. הוא דן גם בשאלות היסטוריות אחרות הנוגעות בתולדות התקופה. תרומתו המדעית רבת פנים היא, והוא סלל דרכים חדשות במחקר, תוך שהוא מסתמך על חוקרים שקדמו לו, ומשלב בעבודתו את תפיסתו החברתית המיוחדת. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דניאל שפרבר, גרשון בקון, אהרן גימאני
תיאור: הספר מכיל מבחר מחקרים מעמיקים בשני תחומים משיקים: המנהגים באשכנז והתפתחותם ותולדות הרבנות האשכנזית. המאמרים המכונסים בספר, פרי עטם של מיטב החוקרים בתחומי תולדות יהודי אשכנז, בארץ ובחו"ל, עוסקים בתרבותן של הקהילות באשכנז ובסביבתה, במנהגיהם של יהודי אשכנז, בזיקה בין פרשנות המקרא והתלמוד ובין המנהג ובהשפעת המודרנה על הרבנות באשכנז. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב חבה, עמיחי רדזינר
תיאור: מבחר המאמרים בקובץ זה מבוסס על הרצאות שניתנו בכנס "דין, דיין ודיון" שהתקיים בפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילן, ועל מחקרים חדשים שנוספו עליהן, העוסקים גם הם בהליך הדיוני של המשפט העברי על צדדיו ומרכיביו השונים. זהו אחד הקבצים היחידים בתחום המשפט העברי (וודאי כאלה שנכתבו בשפה העברית בתחום זה) אשר מכילים מספר רב של מאמרים הסובבים סביב תחום משפטי אחד ומאירים בו פינות שונות מזוויות שונות בתקופות שונות ובאמצעות דרכי מחקר שונות. (מתוך ההקדמה).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אהרן אנקר
תיאור: הספר עוסק בשני היבטים של המשפט הפלילי העברי. החלק הראשון דן במבנהו. מטרתו לעשות סדר מושגי בין המערכות השונות, תוך פיתוח האפשרות לשלב ביניהן באופו שיתרום לשאלות המתעוררות במשפט הפלילי המודרני. החלק השני דן בארבע סוגיות של הגנות. הדיון בהן הוא עקרוני, מתוך מגמה להבין את היסודות של כל אחת ואחת. כל פרק מציע פתרון מן המשפט העברי לבעיה יסודית העולה במשפט המודרני. (מתוך המבוא).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רון ש' קליינמן
תיאור: האם יש תוקף הלכתי לעסקה שנעשתה בתקיעת כף, במתן דמי קדימה, בשתיית ’לחיים’ או באמירת ’מזל וברכה’? מה המעמד ההלכתי על חתימת חוזה או על זיכרון דברים, של רישום מקרקעין ב’טאבו’, של עסקאות בנכסים עתידיים או של עסקאות שנקשרו בדיבור, של רכישה בכרטיס אשראי ושל מסחר אלקטרוני? שאלות אלה ושאלות אחרות כדוגמתן נידונות בספר זה. המחבר בוחן את המפגש המרתק שבין דיני הקניין במשפט העברי, הפורמליסטיים בעיקרם, לבין המנהגים הדינמיים של הסוחרים. במרכז הספר עומד ’קניין סיטומתא’, מונח שמקורו בסוגייה קצרה בתלמוד הבבלי ושמכוחו העניקו הפוסקים תוקף לכל דרך הקניין הנהוגה במקום מסויים, גם אם לא נזכרה במשנה או בתלמוד. ‬
‫ראשית המסע היא בתקופת המשנה וסיומו - בראשית המאה העשרים ואחת, במדינת ישראל, ובמהלכו נסקרות קהילות שבהן חיו יהודים שהשתתפו בחיי המסחר. העיון במקורות היהודיים מלווה במחקר היסטורי משווה על אודות מנהגי סוחרים ושיטות משפט זרות, עתיקות ומודרניות, המוזכרים במקורות אלה ... שני השערים הראשונים של הספר עוסקים ביסודות הקניין וביכולת להתנות על דרכי הקניין; השער השלישי והרביעי מתמקדים בסוגית סיטומתא ובפרשנותה; השער החמישי דן בבסיס המשפטי ל’קניין סיטומתא’; השער השישי והמרכזי של הספר מוקדש לבחינת סיועו של ’דין סיטומתא’ להכשרת נוהגי מסחר, כגון אלה שהוזכרו לעיל, שנועדו לצורך יצירת קניין והתחייבות (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסי כץ
תיאור: הספר מנתח את דרכה של תנועת הקיבוץ הדתי ואת פועלה בהתיישבות, למן הקמתה ועד פרוץ מלחמת השחרור, ומגולל את היקף מפעלה ההתיישבותי של תנועה זו. עקרון ההתיישבות הגושית, המייחד את הקיבוץ הדתי והגשמתו, וכן סוגיית השתלבותם החבלית של הקיבוצים הדתיים ומערכת יחסיהם עם הסביבה הלא דתית, נדונים בספר בהרחבה. המחבר נדרש לעניין היאחזותו של הקיבוץ הדתי בספר הארץ בתקופת הסער, ובוחן זאת בשלושה הקשרים: של כלל המפעל ההתיישבותי הציוני באותה תקופה, של מדיניות המוסדות המיישבים הלכה למעשה, ושל דרכו המיוחדת של הקיבוץ הדתי. תנועת האם, "הפועל המזרחי", ומערכות היחסים - שלה עם הקיבוץ הדתי ושל שניהם יחד עם הקרן הקיימת, עם הסוכנות היהודית ועם ההסתדרות הכללית - זוכים בספר לבחינה מעמיקה. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מרגלית שילה, אייל כתבן, רות הלפרין-קדרי
תיאור: ספר זה מתמקד במקומן של נשים בשדה המשפט ובהשפעתו של שדה המשפט עליהן בשנות המנדט בארץ ישראל (1948-1918). הספר מציג, ממפה ומתאר לראשונה את החוטים המקשרים ואת המכנים המשותפים של ההתרחשויות המשפטיות הקשורות במעמד האישה בתקופת המנדט. בספר נדונות סוגיות מגוונות: דמוגרפיה, משפחה, מעמד אישי ובתי הדין, זכויות ותפיסות פמיניסטיות, הסדרה ופיקוח של גוף ונפש ופרופסיה. המחקרים שבספר מאירים גם את מעורבותו של ארגון הנשים "התאחדות נשים עבריות לשיווי זכויות בארץ ישראל" ומציגים בחיוניות רבה את מנהיגותיו. ארגון זה היה גוף פוליטי, מפלגת הנשים הראשונה בארץ, שראתה את יעדה בתיקון מעמדה המשפטי של האישה ביישוב היהודי. סיסמת ארגון זה היא גם כותרת הספר ’חוקה אחת ומשפט אחד לאיש ולאישה’. הספר מיועד למתעניינים בהיסטוריה, במשפט ובמגדר, והוא מאפשר הבנה טובה יותר של מעמדה המשפטי של האישה בראשית המדינה. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דורית אמיר
תיאור: מהי תרפיה במוסיקה? למי היא מיועדת? מה בינה לבין טיפול פסיכולוגי רגיל? בשאלות אלו ובאחרות עוסק הספר, שהוא מקורי בשפה העברית בתחום זה. על שימושי התרפיה במוסיקה, על חדר התרפיה במוסיקה, על המשמעות הטיפולית של כלי המוסיקה, על טיפול פרטני וקבוצתי, על הקשר בין מוסיקה ודימויים, על תאוריה, מחקר ופרקטיקה בתחום זה - על כל אלה כותבת חוקרת ותרפיסטית מוסמכת ובעלת ניסיון רב.  הספר מיועד לתרפיסטים במוסיקה, לפסיכולוגים, לפסיכיאטרים, לעובדים סוציאליים, ליועצים חינוכיים ולציבור המשכיל. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יאיר לורברבוים
תיאור: מלך אביון עוסק בתפיסת המלך, מעמדו וסמכויותיו בספרות חז"ל. תפיסת המלכות בספרות התלמודית נידונה בו על רקע התפיסות השונות של המלכות במקרא והמשטר המלכותי שהכירו החכמים בימיהם - הקיסרות הרומית.
הספר דן במכלול של היבטים של סוגיית המלכות במקרא ובמיוחד בספרות חז"ל. הוא עוסק ביסוד התאולוגי-הפוליטי של מוסד המלוכה ובתשתית המשפטית-ההלכתית שלו, ומציע מסגרת מושגית הזורה אור חדש הן על הפרטים והן על התמונה הכללית. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי אריה שטיינפלד
תיאור: פעמים מספר הזהירה התורה את בני ישראל שיצאו ממצרים, שעם בואם ארצה לא יכרתו ברית עם יושבי הארץ, שכן התקרבות אליהם תביא בסופו של דבר לידי נישואי תערובת ולאימוץ פולחנים של עבודה זרה. להוראה עקרונית כללית זו נתנו חז"ל ביטוי מעשי באמצעות גזרות - איסורים שונים.
הספר דן באיסורים אלו, כגון האיסור על האכילה עם הגוי, האיסור על פתם, על שמנם, והאיסור על בישוליהם. הסוגיות התלמודיות העוסקות באיסורים אלו נדונות בספר מתוך גישה מחקרית-ביקורתית, כדי לעמוד על המשמעות הראשונית של המקורות ומתוך כך להכיר את האיסורים המקוריים, את השינויים שחלו בהם, ואת הגורמים שהביאו לשינויים. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב שמואל שפיגל
תיאור: החיבור שלפנינו הוא מחקר ראשון בסוגו, הדן בתולדות הספר העברי. המחבר תוחם חמש תקופות מראשיתו של הספר העברי עד לתקופתנו, ובכרך זה הוא מייחד את הדיון לשתי תקופות - תקופת כתבי היד, ותקופת הדפוס עד להמצאת דפוס הצילום.
סוגיית ההגהות נדונה בהרחבה. המחבר מביא מעתיקים וחכמים כאחד שנטלו חלק בכתיבת הגהות במשך הדורות, אם בגיליון הספר גופו או כיצירה עצמאית. בנוסף לכל מקדיש המחבר כמה פרקים בספר לרבנים נודעים, שעסקו הרבה גם בהגהות, כמו מהרש"ל, ר' בצלאל אשכנזי, הב"ח, הגר"א, בעל דקדוקי סופרים ועוד. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אריה רייך
תיאור: זהו הספר האקדמי הראשון בנושא משפט הסחר הבין-לאומי הרואה אור בשפה העברית. בספר קובץ מאמרים פרי עטם של חוקרים ישראלים הבוחנים את אחד הגופים החשובים ביותר בכלכלה העולמית - ארגון הסחר העולמי - ואת הסכמי הסחר הרבים שנכרתו תחת חסותו מנקודת מבט משפטית, כלכלית ופוליטית. דגש מיוחד מושם על ההיבט הישראלי של הסוגיות ועל המדיניות של מדינת ישראל במסגרת הארגון והסכמי גאט``ט מאז תחילת שנות ה-60.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מיכאל מ' לסקר, רונן יצחק
תיאור: ספר זה כולל מגוון רחב של מאמרים פרי מחקריהם של מיטב החוקרים בארץ המאירים באור חדש סוגיות מהותיות בהיסטוריה הביטחונית והמדינית של מדינת ישראל. מסמכים שנחשפו לאחרונה בארכיונים בישראל, בארצות הברית ובאירופה ומקורות חדישים ועדכניים מאפשרים לשרטט תמונה מקיפה של האירועים החשובים בתולדות המדינה, ובכללם הפלישה הערבית לארץ ישראל במלחמת העצמאות, הממשל הצבאי, אירועי טרור והתקוממות הפלסטינים, גדר הביטחון, יחסיה של ישראל עם מדינות אירופה, עם ארצות הברית ועם העולם הערבי ועוד. מי היו הכוחות הלוחמים שפעלו למנוע את הקמת מדינת ישראל ועד כמה היו מאוחדים בכך? האומנם השתתפו נשים יהודיות בפעולות מבצעיות במהלך מלחמת העצמאות? האם היה חשש למלחמת אחים בתקופת היישוב היהודי? מדוע הטיל נשיא צרפת שארל דה-גול אמברגו על משלוחי נשק לישראל? איזה תפקיד מילאו המעצמות בסכסוך הערבי-ישראלי בעת המלחמה הקרה? איך התמודדה ישראל עם ההתקוממות הפלסטינית בסוף שנות השמונים של המאה העשרים? על שאלות אלו ואחרות עונה הספר המקיף שישה עשורים של אתגרים ביטחוניים ומדיניים שלפניהם ניצבה ישראל בין העולם הערבי והזירה הבין-לאומית. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נורית בסמן-מור
תיאור: התאוריה הלשונית של נועם חומסקי מציגה ידע לשוני כמצב של המוח האנושי המתפתח במסגרת עקרונות אוניברסליים מולדים. בספר זה מוצג פירוש פילוסופי נטורליסטי, רציונליסטי ומנטליסטי של תאוריה לשונית פורצת דרך זו. פירוש נרחב וחדשני זה מבליט את תרומתה של התאוריה הלשונית הגנרטיבית של חומסקי להבנת טבעה המהותי המורכב והעשיר של ההכרה האנושית. פירוש זה מבליט גם את תרומתה של התאוריה לביסוסה של השקפת העולם ההומניסטית. בעשותו כן מבקש הפירוש המוצג בספר זה להנגיש את התאוריה הגנרטיבית לציבור רחב של קוראי עברית שחומסקי מוכר להם בעיקר בשל דעותיו הפוליטיות ואילו להגותו הלשונית הם נחשפו הרבה פחות. (מתוך גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דודי שוורץ, ריבי שלינגר
תיאור: ספר זה עוסק בשלושה תחומים מרכזיים בדיני ביטוח: בחובות הגילוי ההדדיות של המבטח, המבוטח וסוכן הביטוח, בפרשנות חוזה הביטוח ובמגמות ההתפתחות של דיני הביטוח. התחומים הללו חולשים על מוקדי הסכסוך העיקריים בין הצדדים המעורבים בעיסקת הביטוח, עוד משלב המשא ומתן לקראת כריתת החוזה, במשך התקופה החוזית ועד לאחר קרות מקרה הביטוח. הספר מנתח את ההיבטים התיאורטיים והמעשיים של חובות הגילוי ושל תורת הפרשנות בדיני ביטוח וממקם את ההתפתחויות הדינמיות המתחוללות בסוגיות הללו בתהליכים ובמגמות בדיני החוזים בכלל ובדיני הביטוח בפרט. (מתוך ההקדמה).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רון מרגולין
תיאור: האם היהדות היא בעיקרה דת של חוקים ומצוות שנכפו על בני העם היהודי מתוקפה של ההתגלות ההיסטורית  בסיני? או שמא ניתן למצוא בה גם מרכיב משמעותי של עיסוק בחייו הנפשיים של היחיד, מצוקותיו הקיומיות, מאבקיו הפנימיים וחוויותיו הרוחניות הפורצות מעבר לחיי השגרה? ספר זה מתמודד עם שאלת מקומם של החיים הנפשיים במקורות היהדות החל במקרא והמשך בספרות חז"ל, במחשבה הפילוסופית של ימי הביניים, במחשבה הקבלית ובהתעצמות יוצאת הדופן של העיסוק בחיים הנפשיים שבספרות החסידית. הספר נכתב מנקודת מבט של חקר משווה של דתות, בכך הוא מאפשר לקורא לעמוד על היסוד המשותף בתהליכי ההפנמה בדתות השונות, ומציע מבט חדש הן בחקר הדת והן בחקר המחשבה הדתית. במקום הדיכוטומיות השגורות, והמלאכותיות לעתים קרובות, בין היבטיה הפילוסופיים מזה והמיסטיים מזה של הדת בכלל ושל היהדות בפרט, מתמקדת תשומת הלב במשמעויות הנפשיות של כוונת המצוות, בחוויות אקסטטיות ומדיטטיביות, בהפנמות רעיוניות ובהיבטים קיומיים והכרתיים של החיים הדתיים. אחרית הדבר מציעה דיון פילוסופי על משמעויותיהם של הנתונים הנפרשׂים בספר, ובו באה לידי ביטוי עמדה אקזיסטנציאליסטית הרואה בהשתוקקות לפריצה אל מעבר לסובייקטיביות יסוד מרכזי ברוחניות האנושית. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אלחנן שילה
תיאור: הקבלה היא ממקורות היניקה החשובים של יצירת עגנון. ספר זה מכוון את הזרקור לעבר צפונות אלה ומגולל את היקף ידיעותיו בקבלה, את יחסו אליה, את זיקתו לחוקריה ולמקובלים ואת המיתוס האישי שיצר לעצמו. מתוך כל אלה מצטיירת ביוגרפיה רוחנית של אחד מעמודי התווך של הספרות העברית המודרנית. חקר זיקתו של עגנון לקבלה מתבסס על השוואות טקסטואליות בין כתביו למקורות קבליים מגוונים, שהיו בידיו כחומר ביד היוצר, ומתוך כך נידונים דרכי העיבוד הספרותי של המקורות הקבליים ועיצובם של הגיבורים ביצירה הספרותית לאור מוטיבים של ספירה קבלית מסוימת. הספר דן גם במידת השפעתם של זרמי הקבלה השונים על יצירת עגנון, כגון ספר הזוהר, קבלת האר"י והחסידות, וכן בשאלת הזיקה שבין עגנון לראי"ה קוק. ממצאי הספר זורעים אור חדש לא רק על יצירת עגנון אלא גם על תולדות הקבלה: המושג הקבלי בהקשרו הספרותי-המודרני מהווה שלב נוסף בגלגוליה של הקבלה בעת החדשה. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עידית עינת-נוב
תיאור: הספר דן בשירי קודש עבריים מן השירה העברית בספרד כביצירות ספרות, לאורן של תאוריות מודרניות – פואטיות (סטרוקטורליסטיות וקוגניטיביות), בלשניות (פרדיננד דה-סוסיר) ופילוסופיות (עמנואל קאנט, ויליאם ג`יימס, רודולף אוטו, לודוויג ויטגנשטיין), ולאור המחקר הקונוונציונאלי של שירת ספרד. דיון שכזה (לאור אסתטיקה, בלשנות ופילוסופיה מודרניות) אינו מקובל בחקר התחום, ויש בו משום חידוש.
הספר עוסק בקבוצת שירים המכונים "רשויות אישיות", שרבים רואים בהם גולת הכותרת של הפיוט הספרדי, והוא מבקש לברר מה מקור פעולתם האסתטית יוצאת הדופן של השירים, ובמה הם שונים משירי קודש אחרים. הספר מוקדש אפוא לבחינה ספרותית של הרשויות האישיות כקטגוריה (פואטית) ייחודית. עם זאת כחלק מן הניסיון לעמוד על אופי הקטגוריה הזו - בעיקר על מאפייניה הייחודיים - יש בספר התייחסות נרחבת לעתים גם למאפייניהן (הדומים או השונים) של סוגות שיר אחרות בפיוט הספרדי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: זיקת היהדות למוסיקה היא נושא לשיח ער בשנים האחרונות. התחייה המוסיקלית בציבור הדתי היא אחד הביטויים לכך. ספר זה מציע דיון מחקרי מקיף ראשון במפגש של המוסיקה והיהדות בתחום התאולוגי והפילוסופי. הספר מתחקה על גלגוליו של מוטיב המוסיקה בהגות היהודית לדורותיה. בחלקו הראשון הוא מתאר את הדרך שעשתה המוסיקה ככלי המשרת מטרות דתיות, פסיכולוגיות ותועלתיות עד היותה לתחום בעל ערך עצמאי וסגולי. במקביל נידונות ההערכות השונות שהמוסיקה זכתה להן בהגות היהודית וזיקתו המיוחדת של עם ישראל למוסיקה. בחלק השני נידונים מעמדה ומקומה של המוסיקה בהגות הציונית הדתית. במסגרת זו נבחנת תודעת היצירה של מלחינים דתיים באמצעות כתביהם ודבריהם. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ורד קרתי שם-טוב
תיאור: ‫ ספר זה מנסה לעדכן את תיאוריית הפרוזודיה ולשלבה בתוך ההתפתחויות האחרונות בביקורת הספרות, בהנחה שצלילו של השיח מחלץ את הטקסט מקיומו הבדיוני הדמום והופך אותו לישות עצמאית המתייחסת, באמצעות הדיאלקט הלשוני, להקשר חברתי המצוי מחוץ לטקסט. הנחה זו מאפשרת לנו לחרוג אל מעבר להגדרת הצורות הפרוזודיות רק על פי מספר ההברות או הרגליים בשורה, לקראת חקירה של יחידות גדולות יותר ומבני-על של יסודות פרוזודיים שבהם אין להפריד/להבחין בין צורה לבין תוכן אידיאולוגית. הספר מציג שלוש תופעות פרוזודיות מרכזיות - "הכלאת משקלים", "משקל חבוי" ו"אינטרטקסטואליות פרוזודית" - המשלבות סכמות משקליות רבות ומגוונות במבנה של דו-משמעות ריתמית, כשההבדל ביניהן אינו נעוץ במבנה הפורמלי דווקא אלא בדרך שבה המבנה הפרוזודי מגלם את ההקשר התרבותי כתוכן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבי שגיא
תיאור: עניינו של ספר זה הוא בניתוח משמעותה של הנאמנות ההלכתית. שתי שאלות יסוד עומדות במרכזו: הראשונה, האם נאמנות הלכתית היא אקסקלוסיבית ומחייבת את נאמן ההלכה להסתלק ממחויבויות אחרות שלו, או שמא היא לא אקסקלוסיבית ונאמן ההלכה יכול או אפילו חייב להתמיד בנאמנויות אחרות שלו? באמצעות שאלה זו מנותח מחדש היחס שבין המערכת ההלכתית לבין מערכותערכים ונורמות אחרות. השאלה השנייה היא האם נאמנות הלכתית משמעה ויתור על שיקול הדעת האוטונומי; האם על נאמן ההלכה לוותר על מכלול עולמו הערכי- מוסרי בשם נאמנותו לחובה ההלכתית. שאלה זו ממקדת את הדיון בדמות האדם המחויב להלכה - האם עליו לעצב את עולמו כאדם צייתן, כנתין הכפוף לעולה של ההלכה, או שמא עליו לעצב את עולמו כאדם ריבוני שאסור לו לוותר על הווייתו כסובייקט אוטונומי. לדיון בשאלות אלו הקדים המחבר ניתוח של משמעות מושג הנאמנות. ניתוח זה מנחה את הדיון כולו ומסייע לבחון את שאלות היסוד של הנאמנות ולדון הן בסוגיות הלכתיות מרכזיות הן בעמדותיהם של בעלי הלכה שונים. מכלול הדיון מוביל למסקנה שנאמנות הלכתית מתיישבת היטב עם פתיחות, המיוסדת על הנאמנות עצמה. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נתי רונאל
תיאור: איך משלבים טיפול רוחני בטיפול ממסדי? איך מציעים טיפול פשוט לאוכלוסיות שחייהן סבוכים ומסובכים כמעט בכל תחום? מה קורה למטפל שמבקש לאמץ דרך רוחנית בחייו הפרטיים? על שאלות אלו ואחרות מנסה לענות הספר "חולף עם הרוח".  באסופת מאמרים זו, הראשונה מסוגה, מוצגת תוכנית שנים-עשר הצעדים, המוכרת בעיקר בהקשר של קבוצות לעזרה עצמית של מכורים כמו אלכוהוליסטים אנונימיים ( AA), מכורים אנונימיים ( SA), אכלני יתר כפייתיים (OA) ועוד, כתוכנית טיפולית שמיושמת בהצלחה על ידי אנשי מקצוע במגוון מסגרות. הספר מציג מסע אל דרכי התערבות מגוונות עם אוכלוסיות יעד מאתגרות, כגון מכורים דרי-רחוב או קורבנות של פגיעה, תוך העלאת הסיפורים האישיים שמאחורי העבודה המאתגרת ושילובם בידע מקצועי עדכני. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: זהר לבנת
תיאור: המאמר המדעי הוא סוגה בעלת חשיבות רבה בקרב קהיליית השיח המדעית. השליטה בכתיבה המדעית היא מאבני היסוד להצלחתו של המדען-החוקר, שכן קידומו וביסוס מעמדו תלויים כמעט לחלוטין ביכולתו להעלות על הכתב ברציפות ובהתמדה את מחקריו ולהביא לידי פרסומם בכתבי עת נחשבים. כיצד התפתחה סוגה זו? מהן המטרות שהחוקר מבקש להשיג באמצעותה וכיצד הן מושגות? מיהו 'הדובר' במאמר המדעי? כיצד הוא יוצר איזון בין הדרישה לאובייקטיביות מדעית, לצניעות ולזהירות ובין הצורך לטעון את טענותיו בקול בהיר וסמכותי? כיצד הוא מבסס את המרחב המחקרי שבתוכו יוכל לטעון טענות חדשות?
ספר זה מציע תשובות לשאלות אלה ולשאלות נוספות. באמצעות ניתוח לשוני ורטורי של מאמרים מדעיים עברית מתחקה המחברת אחר האסטרטגיות הלשוניות והרטוריות של כותבי המאמרים להשגת תכליתם העיקרית – להבטיח שהטענות החדשות תתקבלנה על דעת עמיתיהם ותהיינה ל'עובדה מדעית', כלומר, לחלק ממאגר הידע הדיסציפלינרי המוסכם. בלשון בהירה ומדויקת מתארת המחברת את עבודת הכתיבה המדעית מזווית מקורית הזורעת אור על מקומה בעולם המחקר. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אהרן שמש, אהרן עמית
תיאור: קובץ זה מכיל מגוון מאמרים העוסקים בשאלות הכלליות של דרכי העריכה וההתהוות של הספרות התלמודית ואף בסוגיות פרטניות הנוגעות להיבטים שונים של עריכה ומסירה של חיבורים מסוימים מן הספרות הזאת.
המאמרים מבוססים על הרצאות שנשאו מחבריהם בכנס בין-לאומי שקיימה המחלקה לתלמוד באוניברסיטת בר-אילן בנושא 'נוסח, מסירה ועריכה: תהליכים היסטוריים וספרותיים בהתהוות ספרות חז"ל'. במאמרים מובאים חידושים חשובים ביותר לשיח המחקרי העכשווי בתחום, והקובץ בכללו מהווה תרומה חשובה לחקר התלמוד עצמו ותולדות העריכה של הספרות התלמודית. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: איתן אביצור, מרינה ריצרב, אדוין סרוסי
תיאור: קובץ זה מקורו בכנס ``לבוש ותוך`` שאורגן על ידי המחלקה למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן בשיתוף עם מרכז דהאן בשנת 2003. הקובץ כולל מגוון מאמרים בנושא הקשר שבין המסורות המוסיקליות היהודיות השונות וכן בין המסורות הללו ובין תרבויות המוסיקה של הסביבה הלא יהודית ותהליכי האקולטורציה השונים המתלווים למבעי התרבות הללו. ארבעה שערים בקובץ: השער הראשון, ``הגות ועיון`` עוסק בתאוריות ובמודלים המנסים לאחד את המחקר במסורות היהודיות תחת מטרייה אחת; השני, ``ממזרח הים התיכון ועד מערבו`` דן במסורות מוסיקה שהתפתחו באגן הים התיכון, בעיקר אלו הספניולית והספרדיות-ירושלמיות; השלישי, ``מהריין ועד הוולגה: מסורות אשכנז`` עוסק במסורות ממרכז אירופה וממזרחה; הרביעי, ``מקצווי הזמן והמרחב`` מביא מאמרים הנוגעים בשולי הנושא המרכזי ומאירים אותו מהצד האוניברסלי שבו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יואב אשכנזי
תיאור: במרכז הספר עומד הרעיון של יצירה וריפוי עצמיים באמצעות הפילוסופיה והספרות, תהליך המוביל את הקורא והכותב להבנה עצמית גבוהה ומורכבת יותר.
הדיון בתהליך זה נערך באמצעות שני מושגים מרכזיים בהגותם של לודוויג ויטגנשטיין ואייריס מרדוק: ראייה בתור ודמיון יוצר.
טענה מהותית היא, שיצירותיהם מהוות כר להתנסות עצמית ותיקון פנימי תודעתי. בתוך כך מערער הספר על הנחת הניטרליות של עמדות פילוסופיות מסוימות במאה העשרים, וכן על הניסיונות לייצר הבחנות חדות בין תחומי חיים ויצירה, כגון פילוסופיה וספרות, תורת הכרה ואתיקה ועוד.
הספר נפתח בחלק פילוסופי המציג את הגותם של ויטגנשטיין, מרדוק ופייר אדו. בחלק זה מוצגים המושגים שלעיל ונערך דיון פילוסופי בשאלת הניטרליות של הפילוסופיה ובטבעה של המוסריות וההגות המוסרית.
כמו כן נדונים התפקידים השונים והמגוונים שממלאות הספרות והפילוסופיה בהקשר של תהליך המרת מערך הדימויים והשפה הפנימיים של היחיד.
בחלקו השני של הספר מוצגות פרשנויות ליצירות ספרות אשר מביאות בחשבון את התהליך שהכותב והקורא יכולים לעבור במהלך קריאה מעמיקה של יצירה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רועי קלי
תיאור: האקזיסטנציאליזם של סארטר זכה לפופולריות רבה מחד גיסא וספג ביקורת רבה מאידך גיסא, משום שהוא מציג תפיסה קיצונית של האדם היחיד כחירות מוחלטת: חירות ליצור לעצמו את זהותו ואת משמעות חייו, חירות לקרוא תיגר על מוסכמות מוסריות ולקבוע את ערכי הטוב והרע שלפיהם יחיה, וחירות לשבור את הערכים האסתטיים המקובלים וליצור את הצורות האסתטיות שבהן יבטא את רגשותיו ומחשבותיו.
ספר זה מחבר בין תפיסה זו ובין תפיסה קיצונית אחרת של האדם היחיד כחירות: זו של הרומנטיקה. מטרתו להראות שבלב הפילוסופיה של סארטר נוכח גרעין מגובש של רעיונות רומנטיים שהשפיעו על מחשבתו האקזיסטנציאליסטית. חלקו הראשון של הספר עוסק בתפיסת האדם של סארטר - האדם הוא חירות מוחלטת, וחלקו השני עוסק בתפיסתו את המחבר, שהיה בעל מעמד מיוחד בעיני סארטר: למחבר יש קשר מיוחד לחירות והוא קרוב יותר מאנשים אחרים להבנת הקיום האנושי כחירות. הספר מראה כיצד התפיסות הרומנטיות של האמן ושל האדם נוכחות בתפיסותיו של סארטר: כיצד התפיסה הרומנטית את חירותו האמנותית של האמן נוכחת בתפיסת סארטר את האדם היחיד כחירות, כיצד ההערצה הרומנטית לאמן הגאון נוכחת בתפיסת סארטר את המחבר ואת המעמד המיוחד שהוא מייחס לו בחברה האנושית, כיצד העדפת הרומנטיקה את הדמיון על פני התבונה ואת האמנות על פני המדע, נוכחת במחשבתו של סארטר ובתפיסתו את הקשר בין חירות ובין דמיון ואמנות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חוה אשכולי וגמן
תיאור: ספר זה המחזיק 322 תעודות מן השנים 1945-1939 שמתפרסמות זו הפעם הראשונה בצירוף הערות ומבואות חושף תמונה מורכבת ומרתקת באשר לאופן התמודדותה של הציונות הדתית עם שני ציוויים: גאולת הארץ מזה והצלת יהודים, שחיו במדינות שתחת שלטון הנאצים, מזה.
מצד אחד פעלה הציונות הדתית במסגרת הציונית בלהט רב לקידום המאבק להקמת מדינה יהודית בארץ ישראל וליישוב הארץ.
מצד אחר, מתוך דבקות בערך "ערבות יהודית הדדית", היא הקדימה להבין את חשיבות מפעל העזרה החומרית ליהודי הגטאות. מן התעודות עולה ייחודה של התגובה הציונית-הדתית הבא לידי ביטוי בדרכים אחדות: בתהייה תאולוגית שניסתה להסביר את השואה, בין השאר, כ"חבלי משיח"; בשאיפתה להעלות את הרמה התורנית והדתית ביישוב, כדי למלא את מקום מרכזי התורה שחרבו באירופה וכדי להחיש את הגאולה; בקריאתה לאבל, לתפילה ולזעקה מתמידים; ובמאמציה החינוכיים להרחיב את ההזדהות עם הקהילות היהודיות שנספו ולתעל את שאיפת הנקם בנאצים לחיים של בניין.
מבואות מקיפים שהקדימו פרופ' דן מכמן, פרופ' דב שוורץ וד"ר חוה אשכולי וגמן מציגים היבטים היסטוריים ותאולוגיים של הנושא שמוסיף להעסיק את השיח הציבורי והאקדמי בארץ עד היום.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נתי רונאל, גילה חן, אורי תימור, אתי אלישע
תיאור: כיצד מתמודדים עם ריבוי ההתמכרויות בישראל המודרנית ופלישתן לחברות שנחשבו סגורות בפניהן — משפחות מבוססות ומשכילות, חברות דתיות וחרדיות ועוד?
כיצד ניתן לסייע למכורים, צעירים ומבוגרים, נשים וגברים, לחזור מההתמכרות לחיים עם טעם ועשייה, חיים עם דרך ומשמעות?
הקהילה הטיפולית "רטורנו", ששוכנת בנוף הפסטורלי של גבעת שמש מציעה תשובה ייחודית. לפי רטורנו (בספרדית: שיבה - כסמל לחזרה לחיים) ההתמכרות היא ניסיון שגוי לפתור מצוקה קיימת, ניסיון שמחריף אותה.
לכן מציעה רטורנו, הקהילה הטיפולית היהודית–דתית היחידה מסוגה, שמטפלת לא רק בדתיים אלא גם בכאלו שאינם דתיים, ואף בכאלו שאינם יהודים, פתרון אחר, אמיתי, שעונה על המצוקה ומציע למכורים מסע אישי מרתק ועשייה שנוגעת בכל מישורי ההתמכרות — ההתנהגותי, הנפשי והרוחני.
בשפה פשוטה וקולחת, שמתארת ומדגישה את עולמם של המכורים המחלימים, מובא כאן סיפורה של רטורנו וזאת בהתבסס על מחקר אורך מעמיק שנערך במסגרת המחלקה לקרימינולוגיה שבאוניברסיטת בר–אילן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אליעזר מלכיאל
תיאור: מהם חופש, אוטונומיה ואחריות? ספר זה מציע שאדם חופשי, אוטונומי ואחראי הוא אדם שמעצב בעצמו, באופן רפלקטיבי ומתוך דיאלוג תבוני עם אחרים, את חייו והתנהגותו, ובעיקר את אישיותו.
עיצוב עצמי - והחופש והאחריות הכרוכים בו - אינו מתרחש בחלל ריק אלא מתהווה בתוך רשת סבוכה של נסיבות, סיבות ומסובבים: בנסיבות מבורכות בני אדם נעשים - בהיבטים מסוימים של חייהם, לתקופות זמן מסוימות, במידה רבה או מועטה - חופשיים, אוטונומיים ואחראיים.
אבל גם אז אין הם מוגנים מהשפעות חיצוניות, סגורים ומסוגרים מפני העולם על לקחיו ומסריו.
השיח- ושיג שלהם עם אחרים ועם העולם, והיותם חשופים להשפעותיהם, הם היבט מהותי של חירותם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אפרים חזן, שמואל רפאל
תיאור: מחברות ליהודית הוא קובץ מחקרים בספרות ימי הביניים ובשלוחותיה, המוגש כמנחת שי לפרופסור יהודית דישון בהוקרה לפועלה רב השנים והפנים באוניברסיטת בר-אילן ומחוצה לה. חבריה, עמיתיה, מוקירי מפעליה ותלמידיה חברו יחדיו לכבודה בפרסום פירות מחקריהם ברוח תורתה.
מחקריה של פרופ' דישון - בהם חקר יצירותיהם של י' אבן זאברה וי' אלחריזי, חקר הצימוד העברי, חקר החברה בראי המקאמה והפרוזה המחורזת, דמות האישה ומעמדה - הקנו לה מקום של כבוד בקרב חוקרי ימי הביניים ואנשי ספר בארץ ובעולם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יואל פרל
תיאור: ב"שאלה של זמן" יואל פרל מציע קריאה חדשה ביסודות המחשבה הפסיכואנליטית בהצביעו על חסך עקרוני המלווה את הפסיכואנליזה עוד מראשיתה.
פרל חוזר לרגע היווצרותה של הפסיכואנליזה ומראה כי פרויד מחמיץ את אחת השאלות העקרוניות ביותר לשיטתו: שאלת הזמן.
הספר מראה כי העובדה שפרויד מעולם לא דן באופן שיטתי ומקיף במושג הזמן אינה מקרית, וכי בלב לבה של הפסיכואנליזה הפרוידיאנית פועמת הנחה מטפיזית והיא שהזמן לינארי.
פרל עורך דיון מקיף וביקורתי בתפיסת הזמן הפרוידיאנית ומציע קריאה חדשה ומקורית של המושגים הפסיכואנליטיים לאור תפיסת הזמניות של הפילוסוף הגרמני מרטין היידגר.
את המפגש בין פרויד והיידגר יוצר פרל דרך התבוננות במקור השפעה משותף שעיצב את מחשבתם: הפילוסוף פרנץ ברנטאנו שפרויד למד אצלו ושהיה גם מורו של אדמונד הוסרל, מורו של היידגר.
הספר מתחקה אחר נתיב אפשרי שהמחשבה הפרוידיאנית החמיצה אותו - נתיב המוביל מברנטאנו דרך הוסרל אל תפיסת הזמן של היידגר שנקודת המוצא שלה היא הקשר הפנימי העמוק בין העבר, ההווה והעתיד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: גבי ברזל
תיאור: "דגם הקולנוע האופציונלי" הנחשף בספר זה לראשונה מאפשר לגבי ברזל להציע צפייה פרשנית-פילוסופית ייחודית בסרטים הנדונים בספר, ובהם "כוחו של מקרה" של קישלובסקי, "דלתות מסתובבות" של יואיט ו"ראן לולה ראן" של טיקוור.
המסע במרחבי הדגם ובמשעוליו מזמן לקורא הרפתקה וחוויה פרשנית ופילוסופית מעוררת השראה ומחשבה.
סרטי דגם הקולנוע האופציונלי מתאפיינים ומתייחדים במתכונת מבנית מיוחדת: בכל סרט מופיעות כמה אופציות או חלופות של אותו סיפור עצמו, כולן מיוצגות מנקודת מבט אובייקטיבית אחת והיא נקודת מבטו של מספר או מחולל חיצוני שאיננו דמות נוכחת בסרט, וזאת בניגוד לייצוגים הסובייקטיביים והמעורבים הנוהגים במתכונת המוכרת יותר - "סרטי רשומון".
בתוך כך נחשפת זיקה מפתיעה בין הקולנוע והפילוסופיה. בסרטי "דגם הקולנוע האופציונלי" הצורה ולאו דווקא התוכן )העלילה, הדמויות והדיאלוגים( היא המקנה לסרטים את הפוטנציאל הפרשני הפילוסופי. האופציונליות המגולמת במבנה הדגם מתבררת כמחוללת משמעות רבת רבדים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עזריה בייטנר
תיאור: יבנה וחכמיה רשמו פרק מרשים ומיוחד בתולדות עם ישראל.
יש בפועלם משום מהפכה שפירותיה ניכרים בעיצוב התורה שבעל-פה בהלכה ובאגדה. הם גם גיבוריהם של סיפורים רבים הפזורים ברחבי הספרות התלמודית.
בספר זה מכונסים סיפורים על חכמי יבנה העוסקים בביקור חולים ובניחום אבלים.
ניתוחם מעמיד אותם במלוא הדרם האמנותי, האסתטי והרעיוני.
מתוך הסבל האנושי נבחנות השאלות התאולוגיות של הצדק האלוהי בהנהגת העולם.
הקשרים האינטרטקסטואליים המובהקים בין הסיפורים מאפשרים להגדיר את קבוצות הסיפורים כקורפוסים.
הקורפוס יוצר עימותי-על רעיוניים, מגוון ומעשיר את המורכבות הרעיונית, ומרחיב עד קצה גבול היכולת את העולם האידאי הפוליפוני של חז"ל.
בכך מצביע ספר זה על ייחודם של סיפורי יבנה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ישי ארנון, יהודה פרידלנדר, דב שוורץ
תיאור: קובץ המחקרים הראשון של המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, "בשבילי התחייה", התפרסם בשנת תשמ"ג בעריכת פרופ' אברהם רובינשטיין ז"ל, מראשוני העומדים בראש המכון.
בזה נפתחה סדרת הפרסומים של המכון, המשמשת במה קבועה לעיון ולמחקר בתחומי הציונות הדתית. בשנות השמונים ראו אור שני קבצים נוספים של "בשבילי התחייה", בעריכתו של ראש המכון פרופ' מרדכי אליאב, ייבדל לחיים ארוכים.
בעשרים השנים האחרונות, בהנהגתם של ראשי המכון, פרופ' יהושע קניאל ז"ל וייבדלו לחיים ארוכים פרופ' גרשון בקון ופרופ' יהודה פרידלנדר, פורסמו בסדרה הנידונה מחקרים רבים – קבצים וספרים – ונחשפו בהם תחומים רחבים ומגוונים של הציונות הדתית.
שני קבצים בלטו בייחודם ובהיקפם: האחד "בין מסורת לחידוש", בעריכת פרופ' אליעזר דון־יחיא ובו עשרים וארבעה מחקרים, והקובץ השני "מאה שנות ציונות דתית", בעריכת פרופ' דב שוורץ ופרופ' אבי שגיא ובו שלושים ואחד מחקרים. קבצים אלה וקודמיהם חובקים תחומים רחבים של הציונות הדתית בעבר ובהווה.
הקובץ שלפנינו, "סוגיות בחקר הציונות הדתית", הוא חוליה נוספת בסדרת הפרסומים של המכון. אסופת המאמרים בו פורשת יריעה רחבה של נושאים מראשית הציונות הדתית ועד היום. שמונה עשר מחקרים עוסקים בנושאים ציוניים דתיים בתחומי הגות, הנהגה, הלכה, חינוך, משפחה, מגדר וציונות דתית בתפוצות ישראל, וחוקריהם באים מתחומי ההיסטוריה, הפילוסופיה, ההלכה, מדעי המדינה, הסוציולוגיה והחינוך.
מחקרים אלה מאירים סוגיות מגוונות בקורותיה של הציונות הדתית, אישיה, משנתה ופועלה ב־ 110 שנות קיומה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ליאת פרידמן
תיאור: ספר זה בוחן את הגישה הפסיכואנליטית ומציע הבנה מחודשת של הגותו של פרויד וממשיכי/ות דרכו, מתוך התעלמות מכוונת מן ההסבר האדיפלי. לטענת ליאת פרידמן, הפרשנות האדיפלית היא הבניה לצורכי טיפול, כלומר היא נועדה להפעיל את המטופל או המטופלת, וחשיבותה נגזרת מן התגובות שפרויד הצליח לעורר בטיפול. פעולת הטיפול מתבססת על מנגנון ההתנגדות של המטופל או המטופלת, ובאמצעותה פרויד מזהה את המבנה הנפשי שכולא את דחפי הלא מודע. שיטתו מאפשרת - וזו יומרתה - "לשחרר" את מהלכי הדיכוי. השיטה הפסיכואנליטית, טוענת ליאת פרידמן, פועלת לארגן מחדש את רצף המושגים, הרגשות והאסוציאציות הלא מודעים. כדי לבחון את פעולת הפסיכואנליזה, פונה ליאת פרידמן לתגובות פמיניסטיות וחושפת את הבעייתיות בפעולת הפסיכואנליזה באמצעות ניתוח תגובותיהן של חוקרות פמיניסטיות כסימון דה בובואר, קרול גיליגן, ג'ולייט מיטשל, ג'וליה קריסטבה, לוס איריגאראי, ג'ודית באטלר וג'סיקה בנימין.
ספר זה הכתוב מתוך המסורת הפנומנולוגית והפוסטמודרנית מציג קריאה מקורית במשנתו של פרויד. ניתוח פעולת הפסיכואנליזה  מוביל אל הטענה המהפכנית שפרויד לא ייחס חשיבות לממשות הפירוש האדיפלי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, אבי שגיא
תיאור: קובץ המאמרים הזה על יצירתו של אהרן אפלפלד ייחודי. כל אחד מן המאמרים הוא עיון ביצירה נבחרת אחת בלבד. בכך הספר מעורר קשב לקולה המיוחד של יצירה מסוימת של אפלפלד. כל כותב וההקשבה שלו: לעתים - האזנה של חוקר הספרות ולעתים - של חוקרים מתחומים אחרים, שיצירת אפלפלד אתגרה אותם והם נענו לה בדרכם שלהם. המבט האחר ביצירת אפלפלד הוא שפותח אופקי מחקר חדשים גם לחוקרי הספרות, ומן הטעם הזה בחרו העורכים להביאו בסדרה "אופקי מחקר" הרואה אור בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ראובן צור
תיאור: ספר זה חוקר את אבדן האוריינטציה הריגושית בספרות, באמנויות החזותיות ובאופרה. בין היצירות המנותחות: ייסורי איוב של חנוך לוין, שיר של שלונסקי, שני שירים מאת אבן גבירול, שירים מאת המשוררים הצרפתיים פרנסוא ויון ובודלייר, שיר מאת המשורר הגרמני קריסטיאן מורגנשטרן, שירים מאת המשורר ההונגרי אֶנְדְרֶה אָדִי, התופת של דנטה ובדיחות הזוועה. בתחום החזותי נידונים השירבושטותים (droodles), ציורי השדים והדימונים והתופת של היירונימוס בּוֹש. בתחום האופרה נידון בוריס גודונוב של מוסורגסקי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: איתמר דרורי
תיאור: ספר זה מבקש לפרש את הרומן יעיש מאת חיים הזז כתופעה פואטית, תרבותית והיסטוריוסופית. ארבעת כרכיו של רומן קנוני זה ראו אור בשנות הארבעים והחמישים של המאה העשרים, וזיכו את מחברו בפרס ישראל הראשון שניתן בתחום הספרות (1953). הזז (1973-1898), מבכירי הפרוזאיקונים של הספרות העברית החדשה שנודע בכתיבתו על העיירה היהודית במזרח אירופה ועל חורבנה בשנות המהפכה הקומוניסטית, פנה ברומן זה לכתיבה על יהדות צנעא שבתימן בשלהי המאה התשע-עשרה. העדה התימנית נתפסה בתרבות הארצישראלית (באמנות, במחול, במוסיקה ועוד) באופן פרדיגמטי כבעלת איכויות של 'שבט' קדום המבטא קול 'יהודי' בטהרתו, קודם ש'זוהם' ('זיהום' מטפורי) בידי ערכים והלכי-רוח אירופיים או לא-יהודיים אחרים. משום כך הרחיק הזז עדותו ביעיש לשלהי המאה התשע-עשרה, קודם העליות ארצה בהן באו התימנים במגע עם יהדות אירופה ועם אקלים-תרבות פרו-מערבי. ברומן זה נעשה ניסיון להעמיד גלריה ססגונית של דמויות היוצרות יחד תמונה פנורמית של חברה יהודית בת-הגלוּת, מעין קומדיה יהודית תימנית. אלא שלהבדיל מן היהדות הגלותית הידועה, זו שעל חורבותיה צמחה ספרות התחייה, החברה המתוארת בָּרומן וגיבור הרומן בפרט מאוייכים בד בבד עם 'יהדותם' בתכונות קמאיוֹת של 'עבריוּת' טרום-גלותית, שיש בהן כדי לאפשר שׂרידה של זהות זו לנוכח תמורות ההיסטוריה. בָּרומן יעיש הביא הזז את סגנונו הברוקי אל שיאו: שׂפת הרומן מליצית, עמוסת קישוטים ורמיזות אל המקורות היהודיים, והיא כוללת הכפלות רבות היוצרות אפקט של שיקוף מבנים אינסופיים. סגנון ברוקי זה נקוט היה בידיו כאסטרטגיה של העצמה ושל פיאור הזהות הלאומית, כְּמהוּת קיומית המגולמת בשפה העברית, כנגד מבקשי הכחדתה המבכרים להדחיק זהות תרבותית-לשונית זו ולהינתק ממנה. מעשהו זה כמוהו כטיפוח מבני-הפאר הכנסייתיים של הקונטרה-רפורמציה הקתולית במאה השבע-עשרה, אשר נועד לאשש את מעמדה של הכנסייה כמתווך הכרחי בין המאמין ובין האל.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אמיר משיח
תיאור: ספר מקיף זה עוסק בפילוסופיה של ההלכה של אחד מגדולי הפוסקים במאה עשרים. הרב שלמה זלמן אוירבך ) 1995-1910 (, שנולד, חי ופעל בשכונת שערי חסד' בירושלים וכיהן במשך כארבעים שנה כראש ישיבת 'קול תורה', יה דמות ייחודית ומורכבת אשר הייתה מקובלת על כל גוני החברה הדתית ישראל. נוכחותו בקרב הציבור הדתי-לאומי לא הדירה אותו מלהיות גדול 'חרדי', והיותו חרדי לא מנעה מרבני הציונית הדתית והציבור בכללו להיוועץ בו בענייני הלכה ובסוגיות אחרות. לעומת זאת, מן השיח הציבורי הכלל ישראלי נעדר הרב אוירבך כליל, עד כדי כך שביום פטירתו היה דמות אנונימית לחלוטין במערכות העיתונים. הוא הדיר עצמו בקנאות מכל עיסוק פוליטי או אידאולוגי, וכמעט שלא היה מעורב במאבקים ציבוריים כלשהם. עולמו היה מתוחם ב-ד' אמות של הלכה, והוא הפך לאחד מראשי המדברים בסוגיות הלכתיות-אקטואליות רבות, ובהן היחס לחשמל ולפיתוחים טכנולוגיים בשבת וכן סוגיות רפואיות וביו-אתיות. בכך הפך האיש הנחבא אל הכלים שהיה ספון בקיטונו הרחק מאור זרקורי התקשורת, לאחד הרבנים המשפיעים בצורה מכרעת על השיח ההלכתי בעת החדשה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, יואב אלשטיין
תיאור: הכרך השלישי של 'סיפור עוקב סיפור: אנציקלופדיה של הסיפור היהודי' מוסיף נדבך בן שנים־עשר ערכים לעשרים ואחד הערכים שנדפסו בכרכים הקודמים של האנציקלופדיה. מהמאגר המתרחב הזה כבר ניתן להשקיף על קו האופק הנפרשׂ לרוחב היסטורי וגאוגרפי של התופעה הרב־גרסאית של הסיפורת היהודית; תפוצתה בספרויות היהודים בלשונותיהם השונות )עברית, ארמית, יידיש, ערבית יהודית ולאדינו( ומגעיהַ המרתקים עם ספרויות שכנות לה. מערך ההערות המדעיות וההפניות הביבליוגרפיות המלווה את הערכים בשלושת הכרכים משׂרטט את היקפה העצום של הספרייה המכילה את אוצר הסיפור היהודי: קובצי המדרש, ספרות האקסמפלות, אוספי סיפור פופולריים, כתבי יד, כתבי עת, ספרי לימוד, ספרות מוסר ועוד. מבעד לספרייה זו הולך ומצטייר "עולם הדמיון" של תרבות ישראל שבכל הזמנים, כפי שעוצבה במעשה הסיפור שלה. (מתוך פתח דבר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודה פרידלנדר
תיאור: ספרות ההשכלה העברית לרבדיה היא בעלת תשתית תלת-שכבתית הכורכת השקפות-עולם שמרניות, תודעה היסטורית מודרנית וניצנים ראשונים של חשיבה אסתטית אירופית מודרנית. שלוש השכבות הללו אחוזות זו בזו במרקם כלאיים. סופרי ההשכלה ביקשו להתיכן ולהפכן ל`מעשה מרכבה` רצוי, להתירן לבוא בקהל, ולהכשיר את ההנאה מהן. ספרות כלאיים זו כלואה בעבותות של נורמות הלכתיות, שדבר אין להן עם אמנות המבדה. לעכבות הלכתיות מסוימות היתה השפעה מגבילה ואף מדכאת על היצירה, והנסיונות להיחלץ מהן הטביעו את רישומן על נושאיה, תכניה, ודרכי פיתוחה ועיצובה האמנותי. כרך זה, חמישי בסדרת מחקריו של יהודה פרידלנדר בספרות העברית החדשה במאות הי``ח והי``ט, מוקדש לבירור ייחודה התרבותי-הספרותי של הספרות העברית החדשה בכללה ושל הסאטירה העברית כאחת מסוגותיה המרכזיות בפרט.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה גולצ'ין
תיאור: יותר משהיה ברוך קורצווייל סוכן של תרבות אחת וגיבורה של תרבות אחרת, היה, במובנים מרובים, סוכן של חרדה כפי שהיא מתוארת בכתביהם של קירקגור, היידגר והוגים אקזיסטנציאליסטים אחרים. קורצווייל הפך את החרדה הקיומית לציר המרכזי של משנתו הביקורתית ובחשבון אחרון אף העמיד אותה כאופק היצירה התרבותית היהודית בישראל.
באחד משיאיה של יצירתו הביקורתית מנסח קורצווייל באִבחת קולמוס את המילים שבכוחן לשקף גם את תמציתה של ביקורתו התרבותית על מציאות ימינו: ``הוא [האני] מנותק גם מאלוהים. ואם הוא יתברך נוטה חסד כביכול, הרי גם ברכתו וחסדו איחרו... הופעה מאוחרת זו היא לעג והוכחה הפגנתית לשלטון הכסל בעולם. לברכת-אלוהים שאיחרה ולחסדו שבושש לבוא, האני אינו זקוק.`` במקום אחר קובע קורצווייל כי ``קשה לו לאדם המודרני להאמין באלוהים, אבל לא פחות מזה קשה לו להאמין באדם``.
ספר זה מוקדש להבנת הדרך שעשה קורצווייל לגילויו של האדם המודרני, לחשיפתו של היהודי החדש, של הישראלי ``שעלה מן הים`` ולאופן שבו ביקש להצילו מאימת הקיום בהתוותו אופק אלטרנטיבי נועז לתרבותו, שדומה כי זנחה את אלוהיה ונידונה בשל כך לקיפאון. הספר מבקש לבחון באילו כלים פרשניים ופנומנולוגיים עשה קורצווייל שימוש במפעלו הביקורתי-התרבותי; כיצד הציב עצמו מי שעשוי היה בנסיבות חיים אחרות להפוך ל``מנדרין אינטלקטואלי`` של מרכז אירופה, כגיבורה ובמובנים מסוימים אף כנביאה של תרבות אחרת המתעצבת בלב הלבאנט.
ספר זה הוא חיבור מונוגרפי מקיף על ברוך קורצווייל הבוחן לעומק את משמעות ביקורתו הספרותית-תרבותית-תאולוגית ומצביע על הרלוונטיות של ביקורת זו לימינו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף במברגר
תיאור: האפיפיור היהודי` הוא סיפור אגדה היסטורי על אלחנן, בנו של ר` שמעון ממגנצה, שנחטף מביתו, התחנך כנוצרי ומאחר שהתבלט בחכמתו עלה במעלות הכמורה ונעשה לאפיפיור. הגרסאות הרבות לאגדה זו מספרות על הדרך בה ביקש להיפגש עם אביו ולחזור אל חיק היהדות ומקצתן מספרות במותו על קידוש השם. `האפיפיור היהודי` היא לגנדה השייכת לאוצר היסוד של הספרות היהודית מימי הביניים ועדיין היא חיה ומספרת את גרסאותיה החדשות בימינו.
חיבור זה עוקב אחר גרסאותיו של הסיפור בעברית וביידיש קמאית, בכתבי יד מן המאה החמש-עשרה, בדפוסים ראשונים מן המאה השש-עשרה ובעיבודים ספרותיים חדשים מן המחצית השנייה של המאה התשע-עשרה, שהידוע בהם הוא הנובלה ההיסטורית של מרקוס להמן.
מעשה האפיפיור היהודי מביא לידי ביטוי דרמתי את העימות בין האליטות הלמדניות היהודיות בימי הביניים לבין העולם הנוצרי סביבן, ובוחן באמצעות גילומים ספרותיים ערכי יסוד של יהדות אשכנז, כגון תשובה וקידוש השם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אריאלה אזולאי
תיאור: ספר זה מציע שילוב נדיר בין תרבות חזותית, פילוסופיה ומחשבה פוליטית. אריאלה אזולאי קוראת בטקסטים של ולטר בנימין מבעד לדימויים החזותיים – תצלומים, ציורים, סרטים, מבנים וחפצים - שאליהם התייחס ובהם השתמש בכתיבתו. היא עוקבת מקרוב אחרי הדימויים שבנימין ראה והראה, וגם אחרי מה שהחמיץ או הסתיר, ומתעקשת להבין מדוע מסר בנימין תיאורים מוטים כל כך של מה שראה, מדוע השמיט פרטים, בלבל זהויות ותאריכים ושגה בציטוטים. התוצאה היא פרשנות מקורית ומרתקת של כמה מן הטקסטים המרכזיים של בנימין ושל כמה מן הטקסטים היותר אניגמטיים שלו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רחל אלבק-גדרון
תיאור: הספר שלפנינו מציע את התזה שלפיה תורת המונאדות של לייבניץ היא מודל לפרדיגמות מרכזיות במודרניזם של המאה העשרים. הוא מדגים את ממצאיו בתחומו של הרומן המודרניסטי , המיוסד על פואטיקה מונאדולוגית.
תורת המונדאות של לייבניץ רואה את המציאות כמורכבת מאין-סוף עצמים תודעתיים, בלשונו של לייבניץ— מונאדות. כל מונאדה היא ישות אוטרקית, ללא זיקה אל זולתה. עם זאת כל מונאדה היא מקרוקוסמוס של המציאות כולה, שכן היא משקפת אותה, ואולם שיקוף זה הוא פרספקטיבי בלבד המטפיזיקה המונאדולוגית מציעה תפיסת מציאות פרספקטיביסטית, אינדיווידואליסטית ופלורליסטית. ההתאמה בין המונאדות מושגת על ידי ``ההרמוניה הקבועה מראש``, שנקבעה בידי מונאדת-האל, המונאדה היחידה שנקודת המבט שלה אינה יחסית אלא מוחלטת.
בניתוח מקורי ומעמיק מראה המחברת כי המודרניזם מיוסד על ארבעה צירי מעבר מרכזיים: מעבר מתפיסת אדם דיכוטומית של גוף-נפש לתפיסת אדם כתודעה; מעבר מתפיסת אמת מוחלטת לתפיסת אמת יחסית ופרספקטיביסטית; מעבר מפרדיגמה מאחדת להכרה בביזור וב``רב-קוליות`` ומעבר מראליזם לאונטולוגיה פנומנלית, תלוית-הכרה, וכי צירים אלה מצויים בזיקה עמוקה, אם כי לא אסכולאית, עם האונטולוגיה המטפיזית של לייבניץ.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אופירה גראוויס קובלסקי
תיאור: במרכזו של קובץ המאמרים הזה שני נושאים: קק"ל והשפעתה על המרחב הגאוגרפי והמרחב התרבותי והסמלי בארץ ישראל, והגאוגרפיה ההיסטורית של הגליל התחתון משלהי המאה התשע-עשרה ועד אמצע המאה העשרים. המאמרים מבוססים על הרצאות שנישאו בכנס השמיני של הקתדרה ללימודי תולדות קק"ל ומפעליה באוניברסיטת בר-אילן, שנערך בשנת 2011 , לציון מאה ועשר שנים לייסודה של קק"ל. הספר הוא פרי מאמץ מחקרי של חוקרים ותיקים ושל חוקרים בראשית דרכם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מיכאל מ' לסקר, חנוך באזוב
תיאור: ספר זה בוחן את מערכת היחסים המורכבת שהתקיימה בין הארגון לשחרור פלסטין (אש"ף) לבין ברית המועצות למן שנת 1968, עם עליית קרנו של הארגון ועד לשנת 1991, שנה בה התבקעו הסדקים שניבעו בממשל הסובייטי, והביאו לנפילת שערי הברזל והתמוטטות ברית המועצות. הספר מכיל מגוון רחב של מסמכים, מחקרים ועדויות החושפים בפני הקורא את מורכבותה של מערכת היחסים בין מדינות, ארגונים ומעצמות; את כוח השפעתה ורזיה של הדיפלומטיה בגיוס מדינות וארגונים; את הדרכים ליישוב סכסוכים בין-מדינתיים ואת השיטות הננקטות בידי מדינות, מעצמות וארגונים כדי לקדם את מטרותיהם הכלכליות, הביטחוניות ואלה המדיניות. יותר מכול חושף הספר את דרכי הפעולה של ברית המועצות לקידומם של האינטרסים החיוניים לה במסגרת המלחמה הקרה מול ארצות הברית והמערב, כאשר אש"ף, מצרים וסוריה שימשו בידיה כלי משחק במסגרת אותה מערכת יחסים. ספר חדשני זה אינו עוד פרק בהיסטוריה של ברית המועצות או אש"ף, אלא מחקר המביא לראשונה עדויות שטרם ראו אור. זהו ספר חובה לכל מי שמתעניין באידאולוגיה הסובייטית; בשיטות ובדרכי הפעולה ששימשו את ראשי הממשל הסובייטי לגייס מדינות וארגונים כדי להפיץ את חזון המהפכה במישור הבין-לאומי. הספר מגולל את המשנה המדינית, הצבאית והחברתית של אש"ף, ומראה כיצד ביקש הארגון לקדם את מטרותיו אל מול הלחצים, האירועים והתהליכים האזוריים והבין-לאומיים שהתקיימו בעולם הערבי בתקופה הנידונה - אירועים ומהלכים שהשפעתם על תהליכים אזוריים וגלובליים ניכרת עד ימינו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יצחק למדן, אבידב ליפסקר
תיאור: יצחק למדן (מְלינוֹב, אוקראינה 1954-1897 תל-אביב, ישראל) נמנה על המשוררים המרכזיים מדור העלייה השלישית לצד אורי צבי גרינברג, אברהם שלונסקי, ש' שלום, אלכסנדר פן ואביגדור המאירי. יצירתו הספרותית משקפת את שלב המעבר החשוב של הגירת המודרניזם בשירה מהמרכז הספרותי המזרח-אירופאי אל המרכז הארץ ישראלי בראשית שנות העשרים. יצירתו הספרותית זכתה לכינוס ולקנוניזציה במהדורת כל שירי יצחק למדן אך הצד האישי של חייו - הביוגרפיה הנפשית שלו - ומערכת היחסים שנרקמה בינו לבין הסובבים אותו, נותרו אצורים ביומנו האישי שנותר גנוז בכתב-יד. למדן החל לכתוב יומן זה בהיותו בן שבע-עשרה (קיץ, 1914). היומן, שנכתב בעברית האפיינית לכותבים בראשית המאה העשרים, מתעד את ימי נדודיו באוקראינה שלאחר מלחמת העולם הראשונה, את ימי המהפכה ומלחמת האזרחים שלאחריה במקומות הבאים: מְלינוֹב, הוֹבין, לוּצְק, ובְּרֶסְטֶצְ'קָה, ולאחר מכן עוקב אחר ימיו הראשונים כחלוץ בארץ ישראל משנת 1920 עד 1924 במקומות אלה: סֶגֶ'רה, שָׂרוֹנה ותל-אביב. היומן מתעד חמש שנות נערות בגולה וחמש שנים ראשונות בארץ ישראל. שש-מאות וחמישים עמודיו (בפורמאט הנדפס), נכתבו בחמש –עשרה מחברות עבות שנאספו על ידי כותבן ונמסרו בידיו למכון 'גנזים'. המחברת הראשונה התגלתה לאחרונה תוך כדי עריכת היומן. מאז נמסר למשמרת זכה היומן לסקירות קצרות ביותר. משום מצבו הקשה: רבים מדפיו ניזוקו מרטיבות ובלייה וחלקים רבים כתובים בכתב זעיר וקשה לפענוח. מעטים אפוא החוקרים שהתאמצו לקרוא בו והוצאתו לאור תשיב אותו משולי התודעה הביקורתית שאליה נדחק אל מרכז הדיון הביקורתי בתרבות התקופה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: איתי מרינברג-מיליקובסקי
תיאור: שבעה סיפורים חז"ליים – שישה מן התלמוד הבבלי ואחד ממדרש ארץ- ישראלי קדום – חולקים נוסחת פתיחה משותפת, 'בשעה שעלה משה למרום...', בספרם על שאירע למשה בדרכו להוריד תורה לארץ. שבעת הסיפורים ניצבים במוקד עניינו של ספר זה, אולם העלייה למרום, לגבי דידו, אינה העיקר. בסדרה של ניסויים פרשניים מנתח הספר את תפקידו של המבנה האמנותי המעצב את הסיפורים ואת יחסיו עם המסגרת הטקסטואלית שבתוכה שולבו. הוא מבקש לברר, תוך דיון תאורטי נרחב, כמה מהשלכות השימוש במושג 'ספרות' בתיאור היצירה התלמודית, ולהעמיד למבחן את הנטייה לקריאה הרמוניסטית של הסיפור החז"לי עם הקשרו הספרותי הקרוב. תכונות אופייניות לאמנות הסיפור מוצגות בו בכפל פניהן: לא רק כביטוי לסידור החומר ולארגונו, אלא גם כעדות מרומזת לאפשרויות סידור אחרות, וממילא גם לפריעת הארגון ולערעורו. במקום היענות לדחף הפרשני הממהר לפתור 'בעיות' בטקסט ולהקהות את חריפותן, מטעים הספר משהו מחשיבותה של הקריאה המושהית, המתלבטת, המיטלטלת תדיר בין חלופות שונות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: ספר זה מבקש להציב את כתבי אורי צבי גרינברג מחדש על גבי המצע התרבותי שעליו שגשגו, להשיב אותם אל המקום שממנו נחפרו ונעשו למוצגים על-זמניים. הספר בא לשחזר את ההתחלות של שירת אצ``ג טרם נעשתה לקנון מכונס בכרכים קלאסיים, שאחידותם מסווה את שונותם הפנימית ואת הסדקים שנבעים בינם לבין עצמם. המסות הכלולות בו באות לספר את ההבדל שבין כתבי אצ``ג, לצפות מחדש ברגע שהוליד אותם, לשוב לעשותם ראי של `סובייקט-נכתב`, מהסס מחליט, מתחרט ומהרהר על עצמו. פרקי הספר עוקבים בסדר כרונולוגי אחר ספרי השירה של גרינברג ומבקשים להחזיר להם, לאחר שמורקו ולוטשו בכינוסם הקנוני, את הפטינה שלהם, את עתיקותם הביבליופילית ואת נידחותם הנערצת. מחבר הספר הציב לעצמו משימה ארכאולוגית: לשחרר את ההיסטוריוגרפיה של שירת גרינברג מנרטיב המהפכנות שנקלעה לתוכו, ולתאר את הרציפויות האבודות שבתוכן נוצר האקספרסיוניזם העברי של שירתו המוקדמת והגותו המאוחרת. לא כפואטיקה מהפכנית, אלא דווקא כתשוקה תרבותית עמוקה של שיקום קווי ההמשך של צורות דתיות, אסתטיות ופואטיות שאיבדו לפתע את שייכותן לחיים המודרניים והמשורר מבקש לאחותן מחדש בטקסטים שלו. שתי המסות על אלזה לסקר שילר מציגות רעות אישית ושירית של המשוררים. לא מתוך `אחוות בריקדות` של מחוללי מרד ספרותי, אלא כמעוררי הקשבה של שייכות הדדית, המזהה את קולה שלה בקולו של האחר. השייכות הזו היא שעושה את שתי המסות האחרונות להמשך הטבעי של שבע המסות על שירת גרינברג.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסי בן-ארצי
תיאור: שרידי מבנים בודדים ובית קברות נטוש המוקף גדר ועצי ברוש, המצויים ממש על קו ההפרדה של קפריסין, מעידים על פרשה היסטורית מורכבת ומרתקת, שבמהלכה ניסו גורמים שונים לבסס התיישבות חקלאית יהודית וציונית באי. הספר חושף את פרשת הניסיונות להתיישב בקפריסין בעת החדשה, שנעשו במקביל לראשית ההתיישבות היהודית בארץ ישראל ולא בלי קשר אליה. בתודעה הציבורית קפריסין קשורה בעיקר להיותה יעד תיירותי, וזכורים מחנות המעצר ההיסטוריים למגורשי ההעפלה טרם הקמת המדינה. ברם, מעטים מודעים למעשה ההתיישבותי שעשו יהודים בשנים 1939-1883 להיאחז באדמת קפריסין ולקיים בה מושבות כפריות ומטעי הדרים של חקלאים עברים. המעשה ההתיישבותי נעוץ ביוזמות מגוונות, והוא נעשה על ידי יהודים מארצות מוצא שונות, בהקשר הזיקה לארץ ישראל והמתרחש בה. כאשר קשתה העלייה ארצה בימי הטורקים, היו שראו בקפריסין תחליף סביר וסמוך לארץ ישראל, רכשו בה קרקעות וקיימו בה יישובים. לאחר כישלונות ראשונים, הצליחה חברת יק''א לבסס בקפריסין מושבה גדולה יחסית, מרגו שמה, וסמוך לה גרעינים למושבות-בת. בשנות השלושים של המאה העשרים עיבדו פרדסנים ארץ-ישראליים אלפי דונם של מטעי הדר באי. בראשית המאה העשרים בחן גם הרצל את האפשרות ליצור ״מקלט זמני״ ליהודים בקפריסין כחלופה ל״תכנית אוגנדה״, והציוני דוד טריטש הטיף לראות באי זה השוכן לא הרחק מן הארץ היעודה מקום מושב ראוי למאות אלפי יהודים. ספר זה מגולל פרשיות אלה, ומאיר את כלל המעשה ההתיישבותי היהודי בקפריסין בעת החדשה בלוויית תמונות, מפות ומקורות ארכיוניים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דוד ברזיס
תיאור: על רקע התחזקות הזרמים הפונדמנטליסטיים בעולם, ספר זה מבקש לבחון את הסוגיה הסבוכה והקריטית של הקנאות בתוך מסורת חז"ל. מריבוי פניה של מסורת זו - בין הביקורת הגלויה על קנאֵי המרד הגדול מצד אחד, ומנגד, תמיכתו של התנא הנערץ ר' עקיבא במרד בר כוכבא - ניכר יחסם המורכב של החכמים אל האקטיביזם המייחד את תופעת הקנאות. לאור קרבתו הרעיונית של בית שמאי לחוגים המצדדים בעימות עם רומי, ניתן לנתח מורכבות זו כשילוב פרובלמטי של שתי גישות: האחת שדוחה את הקו הרדיקלי על הסף – כבהכרעה החד-משמעית לטובת בית הלל - והאחרת שמעניקה לו סוג של לגיטימציה -כבאמירה הדו-משמעית 'אלו ואלו דברי אלוהים חיים'. בסימן כפילות זו ניתן להראות כיצד עולם החכמים מתגבש תוך מאבק בלתי פוסק עם מה שאפשר לתאר כצדו האפל של עולם זה: דמות הקנאי שהוא מתכוון לנער מעצמו אך גם חייב להכיר בו כעצמו ובשרו. בשונה מן השיטות הרווחות בחקר המדרש, נתחקה אחרי אותו מאבק מזווית פרשנית יוצאת דופן, שביסודה חשיפת החוטים הסמויים המחברים אותו לנרטיבים מרכזיים במקרא, ביניהם גם כאלה שאינם נוגעים ישירות לסוגיית הקנאות, כגון סיפור ההולדה המשיחית )מבנות לוט ועד רות(, סיפורי יוסף ויהודה או סיפורי שאול ודוד. כך נוכל לערוך מיפוי מדויק ורחב-היקף של הארכיטיפים הקנאיים והאנטי-קנאיים בספרות החכמים. בד בבד נוכל גם להיווכח עד כמה דחיית הקנאות על שלל גלגוליה מעוגנת עמוק בתוך עולמם של חז"ל - ביטוי של השקפה כוללת המכירה בערך הייחודי של החסד כפתיחות לאחר, ולא רק של גישה פרגמטית במישור המדיני.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם קלנר
תיאור: בספר זה נטען שהרמב”ם היה משוכנע שתורת ישראל מלמדת שבני אדם כולם נבראו בצלם אלוהים ושאין הבדל ממשי, מהותי ומולד בין ישראל לעמים. טענה זו מנוגדת לתפיסה הדומיננטית ביהדות המסורתית מאז ימי הביניים, ובעיקר מאז תחילת האמנציפציה, שגייסה את הרמב”ם לתמוך בגישות פרטיקולריסטיות. לדעתו של מנחם קלנר, תפיסה זו היא סילוף המציאות, ויש בה ממד טרגי. כמובן, ישנם הבדלים בין ישראל לעמים אבל לטענת קלנר, אליבא דרמב”ם ההבדלים הם ברמה של חוקים, של היסטוריה, של ייעוד, ותו לא. ככתוב בסדר אליהו רבה: 'בין גוי ובין ישראל, בין איש ובין אישה, בין עבד בין שפחה – הכול לפי מעשה שעושה; כך רוח הקודש שורה עליו.' ספר זה מציע קריאה צמודה מאוד של ההלכה הראשונה, ההלכה האמצעית, וההלכה האחרונה ב’משנה תורה’. אין הוא עוסק בניתוח של סוגיות בהגותו הפילוסופית של הרמב”ם (כגון תורת הנפש, תורת המוסר, השגחה, נבואה, הישארות הנפש, ימות המשיח, גרים, מהות התורה, ומהותו של עם ישראל), בשונה למשל מספרו של קלנר Maimonides on Judaism and the Jewish People, 1991. הפרק הפותח את הספר מסביר את האוניברסליזם של הרמב”ם באמצעות ניתוח מאמרי חז”ל שמהם היה יכול הרמב”ם לשאוב את רעיונותיו האוניברסליים. הפרק האחרון מתמודד עם דברי הרמב”ם הסותרים, לכאורה, את העמדה שמייחס לו קלנר לאורך כל הספר. באחרית דבר חורג המחבר מקריאה צמודה של דברי הרמב”ם ומביע את עמדותיו שלו נוכח המציאות של ימינו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם אופיר שמש
תיאור: במהלך ימי-הביניים והעת החדשה פרסמו מחברים יהודים שלל חיבורים, רפואיים ושאינם רפואיים, האוצרים בתוכם חומר היסטורי רב-ערך הנוגע לפרקטיקות טיפוליות שנהגו בתקופה זו, לצד מאות רבות של סממנים ומרשמים רפואיים. מחקר זה מוקדש לסקירת תרופות שהותקנו ממקורות החי, הצומח ומעולם המינרלים והמחצבים. הוא חושף בפעם הראשונה באופן מקיף רשימה של קרוב ל- 400 חומרי מרפא שנזכרו בטקסטים יהודיים מסוגות שונות, תוך השלמת התמונה ההיסטורית-פרמקולוגית ממקורות חיצוניים, מוסלמיים ונוצרים. מחקר זה בא להאיר היבטים היסטוריים ויהודיים שונים הנוגעים להתמודדותם של חכמי ישראל עם בעיות הזמן והשעה בתחום הפרמקולוגיה: ספיקות הלכתיים שנתעוררו בעקבות השימוש בסממנים שמקורם בארון התרופות הימיביניימי המסורתי, במיוחד איברים, רקמות או הפרשות של בעלי-חיים שאינם כשרים; השפעת גילויה של אמריקה על הפרמקולוגיה של העולם הישן ועל דיוני הלכה של רבנים; התמורות שחלו בתחום הרוקחות בזמן המודרני, כגון המעבר מרוקחות טבעית לרוקחות תעשייתית-כימית, והשפעתן על דיוני הלכה של הפוסקים, וכן דיון בשאלה העקרונית האם קיימת בכלל `רפואה יהודית` בעלת מאפיינים סגוליים או שרפואת היהודים לא היתה שונה באופן עקרוני מהסביבה הנוכרית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: פרקי הספר הם מקטעי מחשבה על מה שאינו בדיוני ואינו מומצא, והוא שקוע בקרקעית הכרוניקה המיתולוגית שברא עגנון ככתב זיכרון לקהילה היהודית ובעיקר לטקסטים הנעלמים שלה. ממשות זו שכוסתה באבק ארכיאולוגי, עגנון נושף עליה ומציב אותה מחדש בכל בּוֹהקהּ הממשי, שהוא תמיד מפליא יותר מכל משמעות נכפלת שמגלה הפרשנות על הבדיון האירוני, כביכול, של עגנון. זו בעיקר הממשות של הערצת ממלכת התורה שהיה לה קיום אוטופי מאתיים שנה בימי 'ועד ארבע ארצות', ואשר רעש קריסתה מהדהד עדיין באזני המספר בספר 'עיר ומלואה'. הספר עשוי מפרקי התבוננות במצבים נבחרים של הכרוניקה המיתולוגית הזו: ברית האהבה בין לומדי התורה והשנאה המאגית שמאכלת אותה מתוכה, הברכה והקללה הסמויה הצפונות בדיבור היום-יומי העממי שבפי תלמידי חכמים ('שני תלמידי חכמים שהיו בעירנו'), הגורל המוזר של ספרים שנעשו ללא ידיעת בעליהם לגיבורים בעלי רצון משל עצמם וקמו לכלות את האוחזים בהם ('האיש לבוש הבדים'), סוד התגלותו של 'החכם הנסתר' ('המבקשים להם רב או ברוח המושל'), הרוע שמגייס את סודותיה של חכמה זו עצמה כדי להצמיתה ('מחמת המציק'), והמאיים מכול: הממלכה הנוכרית ש'מאחורי עורפו של עולם', והיא הסיטְרא אחרָא של האוטופיה היהודית ('הנעלם'). בכל פרקי המחשבה האלה מתגלים שוב ושוב הכתבים הגלויים והסמויים של ספריית-עגנון-הכותב כנפרשים לעדן טקסטואלי נטול גבולות שבו התעברה המציאות ואליו היא תמה לגווע.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ורד טוהר
תיאור: הספר עוקב אחר גלגוליה של התימה היהודית `אברהם בכבשן האש` באמצעות עשרות גרסאות שנכתבו בעברית ובלשונות היהודים החל במדרש הקלאסי וכלה במאה העשרים. תפוצתה הנרחבת של התימה ואזכוריה הרבים מעידים על הדומיננטיות שלה בתרבות היהודית ומלמדים שהמשמעויות הטמונות בה חורגות מעבר לאירועי אור כשדים בהיותן מבטאות את מעמקי הנפש האנושית. עיקרו של הסיפור טמון בחוויית המרד המשחררת את אברהם מכבליה של התרבות הישנה ומובילה אותו לקראת כינונה של צורת חשיבה חדשה, כל זאת במסגרת מערך משפחתי סבוך, מחויבויות סותרות, תכתיבים חברתיים ומניעים פוליטיים. אברהם הוא המונותאיסט הראשון, אדם הנלחם לבדו על האמת שלו מול קבוצת רוב חזקה ואלימה. חוסנו הנפשי ואמונתו ללא סייג שימשו דוגמה ומופת לכל אורך ההיסטוריה של העם היהודי. בחינת הגרסאות המודרניות של התימה מלמדת ששבירת הפסילים וההוצאה מכבשן האש הן סיטואציות מפתח מטאפוריות הרלוונטיות גם בימינו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דרור ארליך
תיאור: ספר זה הוא ניתוח שיטתי ראשון ומקיף של משנתו הפילוסופית-הדתית של ר` יוסף אלבו, מחבר ספר העקרים. אלבו פעל בספרד הנוצרית במחצית הראשונה של המאה החמש עשרה, עת הפעילה הכנסייה הקתולית לחץ כבד על היהודים במטרה להובילם לאגן הטבילה, ועל רקע הוויכוח הפנימי בהגות היהודית בין שמרנים לשכלתנים באשר למעמדה של הפילוסופיה בגיבושן של תפיסות דתיות. הספר שלפנינו טוען שספר העקרים נכתב בסגנון הכתיבה האזוטרית, בדומה למורה הנבוכים לרמב``ם, כלומר תוך הסתרת עמדותיו האמתיות של המחבר בסוגיות פילוסופיות ותאולוגיות שונות. עיון יסודי בדיוניו של אלבו בסוגיות רבות בתורת האלוהות, בתורת האדם ובתורת ההשגחה והגמול חושף שימוש באמצעי הסתרה ספרותיים-סגנוניים מגוּונים. בחינת מפעלו ההגותי לאור ההקשרים המחשבתיים, התרבותיים, החברתיים והפוליטיים שבהם התגבש מסייעת בבירור הגורמים האפשריים שהניעו את אלבו לנקוט סגנון כתיבה זה בחיבורו. כידוע, בין כתיבת גרסתו המקורית של המאמר הראשון של יצירה זו לבין השלמת כתיבתה יש פער כרונולוגי. מן הניתוח המוצג לפנינו עולה שיש גם פער מהותי בתוכן הדיונים ובסגנונם בין המאמר הראשון לשלושת המאמרים הנוספים. המחקר הנוכחי מאיר באור חדש את הגותו של אלבו, שנחשבה על פי רוב בתולדות חקר ההגות היהודית של ימי הביניים שמרנית, לקטנית, אפולוגטית וחסרת מקוריות. מסקנתו היא, שהמפתח הפרשני הראוי להבנת משנת אלבו טמון בזיהויה ואפיונה של `אמנות הכתיבה` הפילוסופית שלו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבי שגיא
תיאור: החיפוש אחר משמעות החיים הוא אחת התשוקות העמוקות של המין האנושי. בני אדם אינם מסתפקים בקיומם הממשי, הם רוצים להבין אותו, לשזור את ההתרחשויות, הזיקות והמאורעות של חייהם לכדי סיפור אחד שלם ומובן, שמאיר את החיים באור חדש. פילוסופים עוסקים בשאלת משמעות הקיום כשאלה עיונית. סופרים ומשוררים, לעומת זאת, מספרים את הסיפור הריאלי של המסע האנושי למשמעות. הם אינם מעוניינים בשאלה כשאלה עיונית אלא כשאלה המעוגנת במציאות עובדתית, בנסיבות החיים האקראיות שבהן מוצאים בני אדם את עצמם. ראשיתו של מסע זה בלידה ואחריתו במוות. המסע אינו רציף ואחיד, יש בו משברים ותפניות. הוא מתרחש בראש ובראשונה בדמיונו ובתודעתו של האדם ולאו דווקא במרחב; הוא תנועה פנימית ולא בהכרח תנועה חיצונית. לפיכך האמן, הסופר או המשורר, הוא אחד המתעדים של מסע זה, והיצירה הספרותית עצמה היא גילומו. ספר זה מנתח כמה יצירות ספרותיות הנותנות ביטוי למסע האנושי או למסעות האנושיים. הוא עוסק במקרא, בשירתם של צ`סלב מילוש, זלדה ועמיחי ובסיפורת של אפלפלד, ברנר ושטפאן היים - יצירות שונות מזמנים שונים שעניינן אחד: הניסיון לספר את סיפור החיפוש האנושי אחר משמעות. פרקי הספר משרטטים את התמונה המורכבת של הקיום האנושי הנע בין העבר לעתיד, בין העובדתיות הכפויה לבין הניסיון המתמיד לחרוג ממנה אל אופקי קיום חדשים. הספר הוא ניסיון לקרוא יצירות ספרותיות תוך התמקדות באחת השאלות העתיקות ורבות החשיבות הן בפילוסופיה והן בחיים הממשיים: שאלת המובן והטעם של הקיום האנושי; לא כשאלה מטפיזית ולא כשאלה תאולוגית, אלא כשאלת קיומית שכל אדם מבקש למצוא לה מענה בחייו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה הלינגר
תיאור: בשנים האחרונות יש התעניינות רבה במסורת הפוליטית היהודית בכלל ובסוגיות יסוד העולות ממנה בפרט. אף כי גבר העיסוק בנושאים אלו במסגרות שונות עדיין רב החסר בדיון על סוגיות פוליטיות לאור המסורת היהודית. בספר זה חברו חוקרים ותיקים, מוכרים ובולטים לחוקרים צעירים ומבטיחים, כדי להרים תרומה משמעותית לחקר המסורת הפוליטית היהודית ולעסוק בתקופות ובסוגיות שונות שבהן העולם הפוליטי היהודי בא לידי ביטוי. הספר מיועד לחוקרים ותלמידים מדיסציפלינות שונות העוסקים בסוגיות אלו (תלמוד, משפט עברי, פילוסופיה יהודית, מדע המדינה, היסטוריה ועוד) ובאותה עת הוא פונה גם לציבור הולך וגדל של קהל שוחרי דעת המתעניינים בעולמה של היהדות וברלוונטיות שלה לשאלות מרכזיות המצויות על סדר יומה של החברה היהודית והישראלית. שני חלקים בספר: הראשון כולל מאמרים הדנים בתנ``ך ובחז``ל, מאמרים הדנים בימי הביניים ומאמרים העוסקים בעידן המודרני. החלק השני מכיל מאמרים הבוחנים סוגיות חשובות שעל סדר יומה של מדינת ישראל, כגון פמיניזם והלכה, צדק חברתי, פדרליזם וצמצום השסעים בחברה הישראלית, מגבלות על מלחמה וסוגיית האי-ציות ועוד. השילוב בין הפן ההיסטורי ובין הפן האקטואלי העומד בלב הספר, הוא המשך למורשתו של פרופ` דניאל אלעזר ז``ל (1934, מיניאפוליס – 1999, ירושלים), שהיה ממניחי התשתית לחקר המסורת הפוליטית היהודית, ובמידה רבה הקדים את זמנו בעמידה על משקלה הרב של המסורת הפוליטית היהודית הן בפן ההיסטורי-מוסדי, והן בעולם הרעיוני העולה מכתביהם של הוגים יהודים שונים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רומן כצמן
תיאור: היש הצדקה לדבר על כנות בעולמם של סופרים רב-משמעיים ומרובי כוונות כמו ש"י עגנון? שאלה זו ושאלות אחרות זוכות לדיון מדעי נרחב בספר זה, שעולה בו מחדש סוגיית היחס בין אמת ומיתוס, בין נס וסיפורו, בין אותנטיות והבעה, בין אישיות ושיח.
בספר: חקר הכנות: כיוונים וגישות • כנות: כפעולת הדיבור; כנות והטאבו; תפקידי הכנות וסוגיה; כנות כדטריטוריאליזציה; כנות כמטפורה של אמת; אי-כנות; כנות ומיתוס – בין אישיות לאמת • כנות ורטוריקה: כנות ויסודות המעשה הרטורי; כנות כפיגורה רטורית; רטוריקה תרבותית; רטוריקה, כנות ואנתרופולוגיה גנרטיבית; רטוריקה ודמגוגיה; מודל הרטוריקה: הסכסוך הנרטיבי • כנות , רטוריקה ונס: נס וכנותו של המיתוס; נס ויצירת המיתוס; נס ואישיות; נס והתגלות; שיח הנס ביצירתו של עגנון; נס והרטוריקה הקהילתית • עיר ומלואה: שיעורי עגנון ברטוריקת הכנות הקהילתית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ליאורה ביגון
תיאור: בספר זה נבחנת יצירת המרחב העירוני של דקר (סנגל) – בירת הפדרציה של מערב אפריקה הצרפתית, ומתוך כך מתבהר תפקידה של התרבות בייצור מרחב קולוניאלי עירוני. המושגים המשמשים בתהליך יצירת העיר הקולוניאלית במערב אפריקה והצדדים הפיזיים הכרוכים בכך חושפים משא ומתן מורכב, בעל אופי סימבולי ופוליטי, בין קבוצות אוכלוסייה שונות. יצירת דקר הקולוניאלית ותפיסתה כעיר אימפריאלית בדמיונם של הצרפתים הייתה במידה רבה תרגיל בבנייה עצמית של זהות מטרופולינית ברמה הלאומית והתרבותית. היא הייתה גם תרגיל בבניית ה'טבעים' שיוחסו לקבוצות הילידיות שהרכיבו את הרוב העירוני בדקר. בהשראת עולם דימויים שהוכוון היטב בידי ממשלת צרפת, רוב זה עבר פרימיטיביזציה, נשלט והושתק. בניגוד למה שנהוג לחשוב על אודות הארכיטקטורה הקולוניאלית, הקולוניזטורים הצרפתים לא שעתקו באופן סתמי את הארכיטקטורה שהייתה מוכרת להם מבית, שכן בשום מקום באירופה לא ניתן למצוא את טיפוסי המבנים שנבנו באפריקה. חקר תפיסת המרחב הקולוניאלי העירוני כקרקע מאותגרת בעלת דינמיות פנימית נוכח המפגש בין קבוצות התושבים השונות המתקיימות במרחב זה מביא בחשבון את קולות המוכפפים ואת אופני ארגון היישוב שלהם, את חומרי הבנייה שהעדיפו, את הטרמינולוגיה העירונית שנקטו ואת האופנים שבהם דחו את המושגים והנהגים הקולוניאליים בתחום זה או השלימו עמם וקיבלו אותם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: הדי שייט
תיאור: הספר מציע התבוננות בגלגוליה של דמות משמעותית בתולדות הספרות העברית החדשה תוך בחינת ההתאמות והשינויים שנעשו בו לצרכים שונים. העיון שמוצע כאן מציג תפישה כפולה של הפונקציה של התלוש: האחת – כמשקף את "בעיית השעה" בכל דור ודור וכמהווה בסיס למבט ביקורתי על החברה ועל התרבות, ועל הצימוד "גבריות ולאומיות". השנייה – כפיגורה ספרותית שדרכה מתקיים דיאלוג בין-דורי בין סופרים ויצירות ואשר באמצעותה ניתן לשרטט רשת של קשרים וקשרי-קשרים בתוך הספרות העברית.
המעקב אחר גלגוליו של התלוש נפתח ביצירות האוטוביוגרפיות-ווידוייוֹת של סיפורת ההשכלה, באלה נקבעו למעשה מאפייניו של המושג. הלאה לסיפורת של דור התחייה, דרך הסיפורת של העלייה השנייה והעלייה השלישית, הלאה אל הסיפורת המוקדמת של "דור בארץ", ועד לשנות השישים והשבעים של המאה העשרים. כפי שיתברר להלן, בסיפורת המאוחרת של "דור בארץ" ובזו של דור המדינה מתחיל מושג התלוש לאבד ממשמעותו ולהתפוגג.
בחינה מדוקדקת של סיפורים רבים לאורך רצף רב-שנים מלמדת שמרכז הכובד של המושג "תלוש" אינו קשור בסיבות המשתנות שבגינן הדמות תועה, טועה, נודדת ונכשלת, אלא ברכיב היהודי של הדמות: הוא הסיבה לתלאותיה והמקור לתלישותה. "התלוש העברי" הוא יהודי, ובכך שונה מדמות "האדם המיותר" המוכר לנו מספרות העולם. דמות התלוש הייתה אמנם מרכזית בספרות העברית של ראשית המאה העשרים, אולם אין להבין את המשך התפתחותה של הספרות העברית המודרנית ללא השפעתה המכריעה של דמות זו, בגלגוליה השונים. כפי שמוצג במחקר זה התלוש המשיך לתפקד כמרַכֵּז שיח, הן פואטי, והן חברתי-תרבותי-לאומי, שנים הרבה אחרי שנולד. אף כיום הוא חיוני להבנת הדמויות התועות והאבודות שמופיעות בספרות העברית של זמננו, על אף שהן אינן מכונות עוד בכינוי זה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מיכאל בן אדמון
תיאור: הספר מציג את הגותו של משה אונא (1989-1902), מראשי הקיבוץ הדתי, הוגה דעות חלוץ ואיש עשייה, ומציע לעיין בתפיסותיו המקוריות על הציונות הדתית ועל הקיבוץ הדתי. בכתביו, אונא עומד על המשמעויות הדתיות, החברתיות והתרבותיות של מעשה המרד של הציונות הדתית ומתאר את הקיבוץ הדתי כיצירה הסגולית שלה: בין כתליו נפגשים ומתגוששים הסוציאליזם, השוויון, ההלכה והדמוקרטיה, ומעצבים חברה יהודית חדשה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חזקי שוהם
תיאור: ספר זה מציע בחינה אתנוגרפית מדוקדקת של האירוע הציבורי הגדול ביותר ביישוב בתקופת המנדט, הלא הוא קרנבל הפורים בתל אביב. המחבר עוקב אחר התפתחות החגיגות משלהי התקופה העות'מאנית עד אמצע שנות השלושים, ומתאר בפרטי פרטים את שני ענפיהן המרכזיים: נשפי הפורים באולמות ותהלוכת המיצגים הגדולה ברחוב העיר, שהחל ב-1932 נקראה "עדלידע". אין הוא מסתפק בשחזור החגיגות לפרטיהן ובאריגתן בחיי היומיום של היישוב, אלא מבקש להציע פרספקטיבה אחרת, אנתרופולוגית, לחקירתן של התרבות העברית החדשה והאידאולוגיה הציונית, במקום הדגש הפוליטי-אידאולוגי המאפיין באופן מסורתי את חקר הלאומיות היהודית. מחקר אתנוגרפי-היסטורי זה מציע נקודת מבט שונה לדיון בבעיות אחדות: היחס בין הווה לעבר בתרבות העברית החדשה, הריבונות והיחס ללא-יהודי במחשבה הציונית, האיזון בין עיר וכפר והמתח בין מרכיביה השונים של תרבותה המתחדשת של חברת המהגרים. הספר מספק אפוא זווית ראייה בלתי שגרתית לדיון בבניין האומה העברית בתקופת המנדט, באמצעות ניתוח תרבות החגיגה של היישוב. הפרספקטיבה האנתרופולוגית וההתמקדות במקרה-מבחן צר יחסית מאפשרים לדון בתנועה הלאומית היהודית כמערכת תרבותית גדושה, מורכבת, רבת-פנים ודינמית – דיון המאתגר את הדימוי המקובל של תרבות זו כאידאולוגיה שנכפתה מלמעלה על-ידי קומץ הוגים ועסקנים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גורין בנגב
מאת: אבי שגיא
תיאור: תפיסה רווחת רואה בתפילה לוז הקיום הדתי. בעיני רבים אי אפשר להבין את משמעותה של התפילה ללא ההנחה שהיא פנייה לאל. יתר על כן גם תפילתם של מי שאינם מאמינים נתפסת כחיפוש דרך לאל. שאלות המפתח שמציג הספר הן : האם אמנם המתפלל, כל מתפלל, פונה בהכרח לאל? האם אכן המשמעות הדתית המיוחסת לתפילה היא הפשר היחיד שניתן להציע לתפילה.
הספר פצועי תפילה מבקש לבחון מחדש את ההנחות המטאפיסיות והדתיות העומדות ביסוד השיח על התפילה. לפיכך שאלות אלו מושהות מהדיון. זאת באמצעות התקת נקודת הכובד העיונית מהשאלות התיאולוגיות והמטאפיסיות הכרוכות בתפילה אל עבר הניסיון האנושי של המתפלל עצמו.
הספר לא מתמקד בהבנה תיאורטית של הניסיון האנושי בתפילה. הוא לא מציע תיאוריה חלופית לזו התיאולוגית. הוא מנסה לעקוב אחר המשמעות של התפילה בעולמם של המתפללים עצמם. כדי להתקרב לעולמם של מתפללים הספר מתמקד בתפילה כפי שהיא משתקפת בעולמה של הספרות העברית החדשה, בעיקר זו שמהעלייה השנייה ועד ימינו. ספרות זו מרבה לעסוק בתפילה ובמשמעויותיה . רוב רובה של יצירה זו מבטאת את עולמם של מי שמתנסים ב``מות האל``, היינו בעולם שבו האל שוב אינו רלוונטי. מהעיון בספרות זו עולה כי גם לאחר ``מות האל`` התפילה ממשיכה להתקיים. יתר על כן, הרפלקסיה הספרותית מניחה שהתפילה היא פנומן ראשוני בקיום, שאינו מותנה כלל ועיקר בשאלת הנמען של התפילה – האדם הוא יש מתפלל.
אכן, שאלת הנמען נותרת פתוחה: האם לתפילה יש בהכרח נמען? האם התפילה היא התמודדות עם שאלת הנמען? או שמא נמענה של התפילה הוא האדם המתפלל עצמו. בין כך ובין אחרת ספרות זו מצביעה על העובדה היסודית שהאדם הוא יש מתפלל. פצועי תפילה בוחן את משמעות התפילה בספרות העברית ומגלה כי התפילה היא בראש ובראשונה סירוב לקיים והכרה בכוח המתמיד של התקווה הגוברת על כובד העבר וההווה. האדם כיש מתפלל חורג מתנאי חייו, הוא יש בן חורין שפניו מוטות אל עבר העתיד. התפילה מגלמת חריגה וחירות זאת בצורה המובהקת ביותר.
פרקי הספר שזורים בניתוח מדוקדק של יצירות ספרותיות, ובעיקר שירה מבית הגנזים של הקיום היהודי בהווה. שורשיו של הספר נטועים ביצירות הספרות בנות הזמן אך אופקיו נוטים אל הבנה עמוקה וחדשה של הקיום האנושי עצמו; קיום המתגלם באפיונו של האדם כיש מתפלל.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון שלום הרטמן
מאת: שמואל ספראי, זאב ספראי, חנה ספראי
תיאור: המשנה היא ספר היסוד של התורה שבעל פה, וחשיבותה לתולדות עמנו רבה. המיוחד בפירוש זה הוא השימוש בידע המצטבר עד לימינו אלו והשילוב בין מתודה מחקרית וגישה מסורתית לטקסט. המקורות לפירוש הם בראש ובראשונה ספרות חז``ל לדורותיה, פרשנות קודמת למשנה והיכרות עם הרקע ההיסטורי והראלי שבתשתיתה של ספרות חז``ל. המשנה נכתבה על רקע ארץ ישראל והנסיבות הכלכליות והחברתיות שעמן התמודדו בני העם והחכמים כמנהיגיו. כיום בידינו כלים המאפשרים את שחזור הרקע החברתי למשנה, וכך זכינו באפשרות להגיע להבנה טובה יותר של עולם הפרטים ההלכתי. המשנה הייתה לאבן פינה בבניין ההלכתי המפואר, ובדורנו, כאשר זכינו לחזור לארץ ולהכירה, עלינו גם החובה לעיין מחדש במשנה.
מסכתות מועד קטן וחגיגה : מסכת מועד קטן עוסקת בדיני חול המועד, והיא דוגמה חיה לעיסוק של חכמים בפרטי פרטים המתבארים רק על רקע חיי היום-יום, חיי המלאכה והתעסוקה של ימי החול. מסכת חגיגה, לעומתה, עוסקת כולה בדיני המקדש, הקרבנות, העלייה לרגל, דיני הטהרה הנוהגים במקדש, ומשקפת כיצד הופעל המקדש כאשר לכל קבוצה הקפדות משלה וחומרה רודפת חומרה, לבל תיפגע טהרת הקודש. בלב המסכת מתנהלים גם דיונים מה הם גופי תורה ומה היחס לתורת הסוד. למסכת צורפו נספחים מהותיים על סדרי העלייה לרגל ויחסם של חכמים לתורת הסוד, יחס שהיה דו-ערכי ומורכב. כרך זה כולל מפתח לכל סדר מועד.
מאת: שמואל ורגון
תיאור: באסופת מאמרים זו כונסו מאמרים שפורסמו בבמות שונות החל בשנות השבעים של המאה העשרים וכלה בעשור הראשון של המאה העשרים ואחת. המאמרים מוינו למדורים שונים: מאמרים בספר ישעיה, מאמרים בשאר ספרי המקרא, היסטוריה והיסטוריוגרפיה. המאמרים באסופה זו מובאים בנוסח מעובד, מתוקן ומעודכן. נעשה מאמץ לעדכן את הספרות המדעית, שהקורא מופנה אליה בהערות השוליים של המאמרים. בנוסח המחודש הופנו הקוראים למקורות ולמחקרים שפורסמו בינתיים במהדורה חדשה או במהדורה מתורגמת.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: פנחס אלפרט, דותן גורן
תיאור: בספר זה מובא יומנו של ר’ משה אלפרט, מוכתר שכונת בית ישראל והסביבה בתקופת המנדט. ראשיתו בימי מאורעות תרצ"ו-תרצ"ט (1939-1936) וסיומו בשנותיה הראשונות של מדינת ישראל. לאורכו נזכרים אירועים ברמה הלאומית, המקומית והאישית כפי שחוו אלפרט, בני משפחתו ותושבי השכונות היהודיות בצפון ירושלים. "שיחק לה מזלה של שכונת בית ישראל הגדולה ובשנת 1938 התמנה כמוכתר בה ר' משה אלפרט, יהודי, תלמיד חכם, אשר שימש לפני כן כמורה ומלמד בישיבת "עץ-חיים" ותלמוד התורה שהיה בה. כיוון שרעייתו הייתה בת למשפחה מאנגליה וגיסו היה הקצין היהודי הנודע יחיאל לאנגר, ששירת בתפקידים חשובים במשטרת א"י הבריטית, הצליח ר' משה אלפרט לפתח קשרים נאותים מאוד עם השלטונות הבריטיים מחד גיסא, ועם היישוב היהודי החרדי-דתי הגדול שנמצא במרחב שהיה מופקד עליו מאידך גיסא. הוא השכיל להבין את חשיבות התפקיד אשר קיבל על עצמו בזמן קריטי ביותר בתולדות ירושלים והשכונות החרדיות-דתיות שנמצאו בחלקה הצפוני, והחל מנהל יומן מפורט על האירועים שהתרחשו במרחב שהופקד עליו וכן רישומים נוספים על פעילותו באזור ועל הבתים והאנשים שגרו בו (בדברי המבוא לספר מצוינים מקורות אלו, אשר השתמרו, ומקום הימצאותם כיום). יומנו האישי של ר' משה אלפרט וכן רישומים נוספים שהותיר אחריו הם מקורות מרכזיים בלימוד תולדות שכונת בית ישראל הגדולה וסביבתה הקרובה ... ר' משה אלפרט, יהודי חרדי-דתי אך ציוני בלב ונפש, דבר הבא לידי ביטוי ביומנו האישי, מייצג חלק ניכר ביותר מהאוכלוסייה היהודית, החרדית-דתית, שגרה אז באזור בית ישראל הגדול. יש לשבח את בני משפחת ר' משה אלפרט, ששמרו את יומנו וכתביו והביאו בכך לשמירת מקורות היסטוריים חשובים על תולדותיו של אחד מחלקיה המרכזיים של ירושלים היהודית החדשה - אזור בית ישראל הנרחב. תודה מיוחדת חייבת להינתן לאחיינו של המוכתר פרופ' פינחס אלפרט ולד"ר דותן גורן, שטרחו ועמלו על הכנת כתב היד של היומן לפרסום והוסיפו לו מבואות והערות רבות וחשובות."  (מדברי ההקדמה של פרופ' יהושע בן-אריה).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: ספר זה, השלישי במניין הכרכים פרי עטו של פרופ' דב שוורץ העוסקים בהגותו של הרב סולובייצ'יק, מוקדש לדיוניו על התפילה. הרב סולובייצ'יק הציג יריעה תודעתית וחווייתית רחבה של התפילה. יריעה זו מתפרסת הן במונחים פנומנולוגיים הן במונחים אקזיסטנציאליסטיים. חוויית התפילה מוליכה את התודעה הדתית מן המשבר הקיומי אל הדבקות באלוהות. העיונים והלבטים בסוגיית התפילה הניעו את הרב סולובייצ'יק לחתור לתובנות ולאופקים חדשים. במוקד הדיון בכרך זה קריאה שיטתית בחיבורי הרב סולובייצ'יק העוסקים בתודעת התפילה. בחלקו הראשון של הכרך מנותח החיבור "עבודה שבלב", ובחלקו השני – המאמר "רעיונות על התפילה" ומאמרים נוספים. הספר מתחקה אחר בניין תודעת התפילה שלב אחר שלב עד לבשלות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמואל ספראי, חנה ספראי
תיאור: המשנה היא ספר היסוד של התורה שבעל פה, וחשיבותה לתולדות עמנו רבה. המיוחד בפירוש זה הוא השימוש בידע המצטבר עד לימינו אלו והשילוב בין מתודה מחקרית וגישה מסורתית לטקסט. המקורות לפירוש הם בראש ובראשונה ספרות חז``ל לדורותיה, פרשנות קודמת למשנה והיכרות עם הרקע ההיסטורי והראלי שבתשתיתה של ספרות חז``ל. המשנה נכתבה על רקע ארץ ישראל והנסיבות הכלכליות והחברתיות שעמן התמודדו בני העם והחכמים כמנהיגיו. כיום בידינו כלים המאפשרים את שחזור הרקע החברתי למשנה, וכך זכינו באפשרות להגיע להבנה טובה יותר של עולם הפרטים ההלכתי. המשנה הייתה לאבן פינה בבניין ההלכתי המפואר, ובדורנו, כאשר זכינו לחזור לארץ ולהכירה, עלינו גם החובה לעיין מחדש במשנה. מסכת חלה
מסכת חלה, כשמה כן היא, ועניינה דיני מצוות הפרשת חלה. מצווה זו אינה כלולה במצוות התלויות בארץ, וקיומה בארץ ומחוצה לה. רק בארץ ישראל אפשר לשמור אותה ולקיימה במלואה כי היא צריכה להיאכל בטהרה. ההפרשה עצמה זמנה בעת הכנת הבצק. מכאן שהיא מוטלת בעיקר על האישה, שתפקידה המסורתי היה אפיית הלחם למשפחתה ומיקומה במטבח. בניגוד למצוות אחרות בתחום הטהרה, מצווה זו נשמרת בתפוצות ישראל בצורתה המקורית. כרך זה חותם את סדר זרעים בסדרת "משנת ארץ ישראל", הוא כולל מפתח מפורט של הנושאים הנזכרים בכל סדר זרעים וכן צורף נספח העוסק בחקלאות בארץ ישראל. נספח זה מסכם את הרקע המעשי של כלל המצוות התלויות בארץ.
מאת: מאיר נזרי
תיאור: ספר זה עוסק בתיאור אורח החיים של קהילות תאפילאלת בכל מה שקשור למעגל השנה והתפילה. הוא המשך לקודמו, כרך א׳ העוסק במעגל האדם מן הלידה ועד לפטירה. שני הכרכים מהווים מפעל מחקרי תיעודי ששם לו למטרה לשמר את מורשתן של קהילות תאפילאלת/סג'למאסא שבדרום מזרח מרוקו וקהילת תאפילאלת בבצאר שבאלג'יריה, לתאר את מנהגיהן ואורח חייהן, הגותן ויצירתן התורנית והפיוטית במשך כ 150- השנים האחרונות. הספר מתמקד כאמור בהוויי ובמנהג של מעגל השנה: שבת וראש חודש, ימים נוראים, סוכות ושמחת תורה, חנוכה וט"ו בשבט, פורים ופסח, ימי ספירת העומר וימי בין המצרים. הוא כולל תיאורי הווי, פיוטים ודרושים מוהדרים מאת חכמי תאפילאלת, וכן ההדרה ראשונה מכתבי יד בליווי מבואות ותרגום ערבי יהודי (שרח) של ההגדה של פסח, של תיקון פסח (צ'היר), של פרקי אבות ושל ההפטרה לתשעה באב ואף פיוטים וקינות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אפרים חזן, דב שוורץ
תיאור: דמותו של ר' יהודה הלוי היא לא רק של איש אשכולות אלא של אינטלקטואל שהביוגרפיה שלו מבטאת חיי אמן. הוא היה יוצר רגיש, שאותותיה של התקופה ומצבו הגלותי של עם ישראל הותירו בו חותם עמוק. שירה, הלכה, הגות ופרשנות חברו להן באישיותו הדגולה. דמותו, כתיבתו ורעיונותיו של ר' יהודה הלוי היו בעלי השפעה עמוקה על היצירה היהודית עד לעצם ימים אלה ממש. קובץ מאמרים זה, בעריכתם של פרופ' אפרים חזן ופרופ' דב שוורץ, מבקש לחשוף ולבחון רבדים שונים ביצירתו של ר' יהודה הלוי באמצעות שימוש במתודות מגוונות לפענוח יצירתו של המשורר וההוגה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם בן-ישר, יצחק ש' פנקובר
תיאור: בספר זה נאספו כל הדרשות לספר יואל ולספר ועמוס מתוך ספרות התלמוד והמדרש (כ-650 דרשות). הדרשות סדורות לפי רצף הפסוקים בכל פרק. לכל פרק מיואל ומעמוס תואם פרק מקביל בספרנו. כל דרשה נתפרשה הן כשלעצמה והן ביחסה אל הטקסט המקראי, כדי לברר אילו בעיות מצא הדרשן בפסוק ומה הם הפתרונות שהציע בדרשה. הבעיות והפתרונות מוינו לסוגים שונים וכל דרשה מתוארת באשר לקושי ולפתרון שהיא עוסקת בהם. בסוף כל פרק בא סיכום קצר לפי פשוטו של מקרא ולעומתו סוכמו מכלול הדרשות לאותו פרק והמגמות העיקריות בהן, כדי להראות בפועל מה בין פשט לדרש. באמצעות החומר הרב המרוכז בספר ניתן לעסוק גם בסוגיה עקרונית: באיזו מידה דרשות חז"ל הן פרשנות למקרא, תגובה לקשיים בכתוב, ובאיזו מידה הדרשות אינן אלא אמצעי ספרותי להציג את רעיונות חז"ל. את הספר חותמים מפתחות מגוונים: פסוקי המקרא בדרשות, פסוקים שבאו בהערות, מקורות חז"ל, הקשיים והפתרונות הפרשניים לסוגיהם ושיוך כל דרשה (על פי מספרה בספר) לסוגי הקשיים ולסוגי הפתרונות
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שלום אלבק
תיאור: ספר זה נותן לפני הקורא את הטעמים ואת התכליות של דיני הנישואין והמשפחה והמחלוקות בעניינם בתלמוד, על פי העיקרים והיסודות של מערכת דיני התלמוד. וכך מכניס הספר סדר ושיטה בהלכות התלמוד בעניינים אלה, שלכאורה אין נמצא קשר ביניהן, והן מקבלות משמעות. ומתוך ביאור דינים אלה מובנת גם החברה והכלכלה של הימים ההם. הנושאים המתבארים בספר: שידוכים, קידושין, חופה, נישואין, נישואין אסורים, הכתובה, החובות ההדדיות של הבעל והאשה, החובות לילדים, גירושין, ייבום וחליצה, דיני הראיות בענייני המשפחה והמעמד האישי. הספר חשוב לכל המתעניין בתלמוד, במשפט ובתרבות היהודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבינועם כהן
תיאור: כרב, כמורה, כפרשן, כפוסק וכמנהיג פתח רש"י (ר' שלמה יצחקי), ה"פרשנדתא" של כל הזמנים, את שערי המקרא והתלמוד לכל הבאים אחריו והפרה את הפעילות הפסיקתית והפרשנית של הדורות שבאו בעקבותיו. קובץ זה כולל מאמרים על רש"י ובית מדרשו – תלמידיו ויוצאי חלציו – ובהם עיונים הבאים להרחיב את יריעת המחקר על רש"י ומפעלו. נידונות בו שאלות מתחומי הפרשנות וההדרתה, המחשבה, ההלכה, הלשון, הפיוט וההיסטוריה הכרוכות ביצירתו של רש"י וביצירת תלמידיו. מאות רבות של מחקרים הוקדשו לרש"י ולמפעלו – דמותו ואישיותו, מוריו ומקורותיו הספרותיים, תפיסותיו, דרכי פרשנותו וטיבה, תשובותיו, השפעתו על הדורות שאחריו, ועוד ועוד. העיקריים שבהם ועבודות התשתית שנכתבו על יצירתו של רש"י מצוינים בפתח הקובץ. המחקרים הקיפו מגוון רחב ביותר של שאלות, מן הרובד הבסיסי ועד לשאלות מורכבות יותר. אף על פי כן עדיין נותרו שאלות רבות שטרם נפתרו, וכמה מהן נידונות בקובץ זה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נטע זיו
תיאור: ריבוי מספר עורכי הדין בישראל, התחרות חסרת הרסן ותהליך המשפטיזציה בחברה הישראלית הופכים את הפרופסיה לבלתי נשלטת מבחינה מקצועית ופרוצה לכל עבר מבחינה אתית. זו מציאות מאיימת על מערכת המשפט ועל עורכי הדין ולקוחותיהם. בספרה מנתחת פרופ' נטע זיו את מקצוע עריכת הדין בישראל ותובעת בירור עמוק בדבר מעמדו מצד אחד, ואחריותו הציבורית והמקצועית מן הצד האחר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןהקיבוץ המאוחד
תיאור: קובץ המאמרים `הזמר העברי – פואטיקה מוזיקה, היסטוריה, תרבות` מצטרף למחקר הפורה שהתפתח בשנים האחרונות אודות הזמר העברי. ששה-עשר המאמרים שנכללו בו נכתבו על-ידי חוקרים בולטים בתחומי מחקר מגוונים: בתחום חקר התרבות וההיסטוריה הארץ-ישראלית בתקופת היישוב ולאחר הקמת המדינה, בתחום חקר המוזיקה והפזמון ובתחום חקר הפואטיקה והלשון. אופיו הרב-תחומי של הקובץ נובע בראש ובראשונה מטיבו הייחודי של הזמר העברי, כיצירה אמנותית, אשר מתממשת באמצעות קהל מבצע, ומצרפת עשייה מוזיקלית וספרותית-אמנותית מובהקת עם ביצוע בעל מאפיינים חברתיים ותרבותיים. קובץ המאמרים כולל שלש חטיבות: שתי החטיבות הראשונות ערוכות על פי רצף כרונולוגי, למן ראשיתו של הזמר העברי ועד לאחר הקמת המדינה, ומוקדשות לתופעות ייצוגיות ולמשוררים בולטים בפרקי זמן אלה, ביניהם נתן אלתרמן, נעמי שמר, חיים חפר, אהוד מנור ועוד. החטיבה השלישית דנה בתופעות עקרוניות בחקר הזמר העברי ובמקורות השפעותיו, שאינן מותנות בזמן מוגדר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
תיאור: קובץ המחקרים 'קריאות בשירה העברית' מציע שורה של מחקרים בפואטיקה, באסתטיקה ובהיבטים בינתחומיים בשירה העברית מימי הביניים, ההשכלה העברית ועד לשירה העברית המודרנית בדורות האחרונים. המחקרים מוגשים בסדר כרונולוגי של תקופות בשירה העברית; ממצאים חדשים בפרוזודיה של ימי הביניים, בשירת הבקשות, הסליחות ובפיוט בכלל, עיון בספר שיריה הראשון של המשוררת רחל מורפורגו, מיפוי פעילותו התרבותית של זאב ז'בוטינסקי ועבודתו הבלשנית. בתחום השירה העברית החדשה בארץ-ישראל יוחד מחקר לאלכסנדר פן, ומדור מיוחד הוקדש לעיונים בשירתה של לאה גולדברג. לקובץ זה כונסו מבחר מאמרים על שירה עברית בשנות הששים ואילך; דן פגיס, אבות ישורון, זלדה, חזי לסקלי ויונה וולך.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ליאון וינר דאו
תיאור: לקראת סוף ימיו, בהיותו מרותק למטה, פראנץ רוזנצויג כתב שלאחר סיום כוכב הגאולה כוותנו היתה לשקוד שנים רבות בלימוד ההלכה, בתקווה שלבסוף יכתוב ספר אודות ההלכה. בספר זה, ליאון וינר דאו בא לטעון כי יש בכתביו הקיימים של רוזנצוויג חומר דיו בכדי לשער כיצד היתה נראית גישה להלכה על-פי משנתו. בחלקו הראשון של הספר, וינר דאו מראה כי אכן יש במשנת רוזנצוויג יסודות עמוקים ויציבים מספיק, שעליהם ניתן לבנות ולהשתית תיאוריה של ההלכה. כך שלאיגרת הידועה של רוזנצוויג למרטין בובר, "הבונים", וכן לאמירה הידועה של רוזנצוויג שהוא "עדיין לא" מניח תפילין, מתווסף מלוא העומק הפילוסופי המאפיין את משנת רוזנצוויג. בחלקו השני של הספר, וינר דאו בוחן שלוש סוגיות בשיח ההלכתי מתקופות שונות – בתורת חז"ל, בהנתגדות של חכמי פולין לשולחן ערוך, ובחסידות איזביצא/ראדזין – ומראה כי הגישה ההלכתית הנובעת ממשנת רוזנצוויג תואמת מגמות אלו בשיח ההלכתי. בכך וינר דאו מראה כי רוזנצוויג פעל על-פי אינטואיציות דתיות-הלכתיות עמוקות. לבסוף, עולה מספר זה כי לא זו בלבד שיריעתו של השיח ההלכתי רחבה מספיק כדי לכלול את גישתו של רוזנצוויג, אלא גם שהשיח יוצא נשכר מהכנסת גישתו של רוזנצוויג אל תוכו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אריאל רוט
תיאור: ספרות חב"ד מונה אלפי כותרים. ספר זה מציע כלי עזר שיסייעו בידי הקורא המבקש לעיין בהם להפוך לקורא אקטיבי של ספרות חב"ד העיונית. ההנחה העומדת ביסודו של הספר היא, שמאז ראשיתה של חסידות חב"ד ישנם קודים העוסקים בדרכי לימוד ספרותה והמועברים בה מדור לדור. מחבר הספר מציע מודל המבוסס על קודים אלה, שיש בו כדי לסייע בידי הקורא ללמוד בעיון ספרות זו. המודל המוצע כולל זיהוי של רכיבי הספרות החב"דית, של המושגים שעומדים בבסיסה ודרכי הפצתה לקהל החסידים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ, אסתי אייזנמן
תיאור: ר' מרדכי כומטינו הוא איש אשכולות, מגדולי המלומדים היהודים שהעמידה יהדות ביזנטיון במאה ה-15. הספר שלפנינו מגיש לקורא מהדורה של פירושו על ספר מורה הנבוכים לרמב"ם, שעד עתה היה עלום בכתב יד ולא היה מוכר לחוקרים ולציבור שוחרי המחשבה היהודית. הפירוש מבאר באופן רציף, פרק אחר פרק, הן את פשט מורה הנבוכים הן את סודותיו, וחושף את מקורותיו הפילוסופיים, והוא בגדר עדות ראשונה במעלה לאופי ההגות היהודית בביזנטיון ולמצב לימוד המדעים שם, במעבר מהתרבות הרומניוטית לתרבות העות'מאנית. למהדורה נוספו הערות ומבוא המנתחים את עמדת המחבר, משווים אותה לעמדות של מלומדים אחרים בני זמנו וקודמים לו, ועומדים על חשיבותו וייחודו של הפירוש וההקשרים ההיסטוריים והתרבותיים שלו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יגאל שוורץ
תיאור: בפרק הפותח את ספרו החדש מציע פרופ' יגאל שוורץ מסד חדש, מהפכני, להיסטוריוגרפיה של הספרות העברית החדשה שיתבסס על קריטריונים מנטאליים-סגנוניים. הוא טוען שהספרות העברית החדשה המכונה "האשכנזית" מורכבת משני קורפוסים שונים שנוצרו על-ידי קבוצות יוצרים, שלכל אחת מהן יש אופי מנטאלי נבדל בשל ההקשרים הגיאו-תרבותיים הייחודיים שבהם היא נוצרה. האופי המנטאלי של היוצרים בני הקבוצות הגיאו-תרבותיות השונות משתקף במאפיינים סגנוניים של הקורפוסים הספרותיים המייצגים כל קבוצה וקבוצה. בין שתי קבוצות היוצרים הללו, ששוורץ מכנה אותן "הספרות העברית המזרח-אירופית" ו"הספרות העברית המרכז-אירופית", התנהלה בעבר הלא רחוק מלחמת תרבות של ממש, שהדיה נשמעו היטב בספרות היפה, בביקורת ובמסות הגותיות. המלחמה הזאת הסתיימה, לפחות זמנית, בניצחון גדול של הקבוצה "המזרח-אירופית". שוורץ חושף את שורשי התופעה הזאת, את גילוייה המובהקים, ועומד על ההשתמעויות המרכזיות הנגזרות ממנה. גם בפרקים האחרים בספר פותח המחבר צוהר להתבוננות מחודשת במקטעים חשובים ומרתקים בהיסטוריה של התרבות העברית החדשה. בפרק השני הוא עוקב אחר מה שהוא מגדיר כמנגנון העיקרי שבאמצעותו יצרו הסופרים העבריים את האדם הלאומי החדש. בפרק השלישי הוא עומד על המאפיינים הייחודיים של הספרות העברית-ישראלית בקרב ספרויות המתיישבים המודרניות. ובפרק הרביעי הוא מציע דיון חדשני שעניינו "מפת הדמיון של התרבות הישראלית", ובוחר, כמקרה מבחן בדרום-אמריקה כ"מקום של משמעות" בהיסטוריה הציונית ובספרות העברית החדשה. כל הפרקים עומדים ב"סטטוס" דיאלוגי מובהק. הם "מדברים" עם טקסטים ועמיתים אמיתיים ומדומיינים, מקשיבים ומתווכחים בעוצמה ובלהט, יוצרים קריאה מעורבת, מרתקת ומשמעותית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: צבי אריה שטיינפלד
תיאור: הספר הוא פרי מחקר של המשנה במסכת הוריות ומקבילותיה בתוספתא ובמדרשי ההלכה, ושל הסוגיות שעליהן, בעיקר בבבלי, ובמידת הצורך בירושלמי. ביסוד המחקר עומדת המטרה לגלות את משמעותה המקורית של תורת התנאים והאמוראים, לעמוד על השינויים שחלו בהבנתה ואת הגורמים לשינויים אלה. כל אחד מפרקי הספר עוסק במקור אחד מן המסכת ואין הפרקים תלויים זה בזה. פרקי הספר התפרסמו במשך השנים בבמות שונות ועם סיומו של המחקר על המסכת כולה הגיעה העת לכנסם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ירון הראל
תיאור: בהשוואה לקיבוצים יהודים אחרים במזרח התיכון הייתה יהדות סוריה קטנה יחסית, אך השפעתה ניכרה מעל ומעבר לגודלה. חקר הקהילות היהודיות בסוריה וקהילות המהגרים היהודים ממנה ברחבי העולם הולך ומתפתח בשנים האחרונות. עשרים וארבעה המאמרים המוצגים בקובץ דו-לשוני זה (עברית ואנגלית), בוחנים מגוון נושאים רחב ומרתק, ובהם מעמדה של סוריה בהלכה, התמורות במעמדם הפוליטי של היהודים, ההיסטוריה של יהודי סוריה מאז התקופה העתיקה ועד למאות האחרונות, הספרות והתרבות, ארכיטקטורת בתי הכנסת, המוסיקה והמסורת הליטורגית. אישים בולטים זוכים בקובץ זה למחקר מעמיק וחדשני, וקהילות המהגרים בתפוצות מוארות כאן באור חדש. המחקרים הבאים מדיסציפלינות שונות, שנכתבו על ידי חוקרים מן הארץ ומן העולם, עושים שימוש בשיטות מחקר ייחודיות ונסמכים ברובם על מקורות מגוונים, החל במקורות ארכיוניים וכלה במחקרי שדה וראיונות. מקצת המאמרים מהווים סיכום של מחקר רב-שנים ומקצתם ישמשו ודאי בסיס למחקרים נוספים. המאמרים מבוססים על הרצאות שנישאו לראשונה בכינוס הבין-לאומי "יהודי סוריה: היסטוריה, זהות ומורשת", שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן ואורגן בידי המרכז לחברה, תרבות וחינוך במורשת יהדות ספרד על שם אהרן ורחל דהאן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אלי ברודרמן
תיאור: ספר זה מבקש לבדוק את אפשרות כינונה של תאוריה אסתטית חדשה למוצר הצריכה המעוצב, תאוריה שמביאה בחשבון את זמנה ומנסה לפתוח את שדה המחקר האסתטי למפגש ודיאלוג עם שדה התרבות. זהו הספר הראשון בשפה העברית העוסק בפילוסופיה ובאסתטיקה של העיצוב תוך דיון ודיאלוג עם הכותבים העכשוויים והמרכזיים בתחום האסתטיקה. הספר מבקש לבדוק האם המסגרת הנאו-קאנטיאנית של המחקר באסתטיקה העכשווית מתאימה לחקירה של נושא העיצוב ומוצרי הצריכה, האם היא רלוונטית והאם היא משאירה מקום לתרבות, ואם כן כיצד? כמו כן פותח הספר דיון על החיקוי (imitation), על יופי פונקציונלי ויופי מוסרי, ודן בטבעם לאור תרבות הצריכה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמואל גליק
תיאור: שני הכרכים של הספר כוללים שרידי תשובות מחכמי האימפריה העות'מאנית מגניזת קהיר שבאוסף א"נ אדלר שבספריית ביהמ"ד לרבנים באמריקה. חכמי ישראל מהאימפריה העות'מאנית במאות הט"ז-הי"ט הותירו אחריהם מורשת מפוארת בתחומים תורניים שונים. בולטת בהם ספרות השאלות והתשובות שהִנָּהּ תחום מרכזי בספרות הרבנית של התקופה. חלק ניכר משרידי התשובות שבסדרה זו מתפרסם כאן לראשונה, בצירוף תצלומי כתבי היד, ובליווי מבואות שמגוללים את סיפורה המיוחד של כל תשובה ותרומתה למחקר ההלכתי, ההיסטורי או הביוגרפי. כתבי יד אחדים הם טיוטות אוטוגרפיות של המשיבים. ניתוח הגירסאות שבכתבי יד אלו והשוואתן לנוסח הסופי שהובא לפני השואל מלמדים רבות על דרך גיבוש התשובה, על הלך מחשבתו של המשיב ועל מערכת שיקוליו עד להתהוות הגרסה האחרונה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון שוקן למחקר היהדות שליד בית המדרש לרבנים באמריקה
מאת: שמואל גליק
תיאור: שני הכרכים של הספר כוללים שרידי תשובות מחכמי האימפריה העות'מאנית מגניזת קהיר שבאוסף א"נ אדלר שבספריית ביהמ"ד לרבנים באמריקה. חכמי ישראל מהאימפריה העות'מאנית במאות הט"ז-הי"ט הותירו אחריהם מורשת מפוארת בתחומים תורניים שונים. בולטת בהם ספרות השאלות והתשובות שהִנָּהּ תחום מרכזי בספרות הרבנית של התקופה. חלק ניכר משרידי התשובות שבסדרה זו מתפרסם כאן לראשונה, בצירוף תצלומי כתבי היד, ובליווי מבואות שמגוללים את סיפורה המיוחד של כל תשובה ותרומתה למחקר ההלכתי, ההיסטורי או הביוגרפי. כתבי יד אחדים הם טיוטות אוטוגרפיות של המשיבים. ניתוח הגירסאות שבכתבי יד אלו והשוואתן לנוסח הסופי שהובא לפני השואל מלמדים רבות על דרך גיבוש התשובה, על הלך מחשבתו של המשיב ועל מערכת שיקוליו עד להתהוות הגרסה האחרונה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון שוקן למחקר היהדות שליד בית המדרש לרבנים באמריקה
מאת: דב שוורץ, גילה פריבור
תיאור: מפותלות ועשירות הן דרכיו וגלגוליו של הספר העברי מכתבי היד ועד לספרים הדיגיטליים. הקובץ "מישן לחדש בספר העברי" מציג היבטים מגוונים בדרכו של הספר העברי החל בימי הביניים וכלה בימים אלה ממש. מאמרי הקובץ מראים כיצד הספר הוא לא רק בעל ערך עצמאי אלא גם משמש כראי החברה והציבוריות היהודית והישראלית. הקובץ מיועד להיסטוריונים, ביבליוגרפים, חוקרי ההגות ולכל אוהבי הספר.  (קובץ מיוחד של עלי ספר כד-כה).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם אופיר שמש
תיאור: ספר זה עוסק במגוון סוגיות מתחום הדת, התרבות והסוציולוגיה של העולם היהודי בזיקה לריחות, בשמים וקטורת. הספר מטפל בקשת של נושאים הנוגעים לתרבות החומרית, להלכה, למנהג, להגות, לאמונות והשקפות עולם. בין הנושאים הנידונים בספר: פרקטיקות וטכניקות הכנה של בשמים, שילובם בטקסי דת ובמנהגים, מקומם בסימבוליקה של עולם הקבלה והמיסטיקה, השימוש בבשמים ובקטורת במסגרת הבית בשגרת היומיום, בליטורגיה של בית הכנסת ובמעגל החיים היהודי, כגון טקסי נישואין וברית מילה, מצד אחד, ואירועים עצובים, כגון מוות, קבורה ואבלות, מצד שני. פרקי הספר דנים בכמה שאלות יסוד: כיצד רואים המקורות היהודיים את חוש הריח מעבר לתפקידו הביולוגי? מדוע ריחות נקשרו לנשמת האדם או לעולם הנשמות בגן עדן? באילו עיתויים שולבו בשמים בעולם המנהג ובמעגל החיים היהודי ומהם הטעמים לכך? מדוע ביהדות, כמו בתרבויות אחרות, מיוחסים לקטורת כוחות חיוניים יוצאי דופן? האם היהדות שונה מדתות אחרות בנושא של סימון מעמדי בחברה על פי ריחות? מה יחסם של בעלי ההלכה הקדמונים והמאוחרים להתבשמות של נשים? השאלות הללו נבחנות לאור ניתוח של טקסטים מסוגות ספרותיות מגוונות, יהודיות ונוכריות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ביטי רואי
תיאור: ספר זה מאיר את אחד החיבורים החשובים ביותר בקבלה של ימי הביניים הוא החיבור 'תיקוני הזוהר'. חיבור זה, שזכה להדפסות רבות יותר מכל ספר קבלה אחר, השפיע השפעה מכרעת על תולדות הקבלה: על כתביהם של ר' משה קורדוברו, האר"י, הרמח"ל, הגאון מווילנה, שבתאי צבי, וגם על הספרות החסידית. הספר מבקש לעמוד על סוד קסמה של ספרות תיקוני הזוהר, שדרשותיה חדרו לנוסחי התפילה, ולדון באופני השפעתה על עולם הריטואל וההלכה היהודית. בהציעה תפיסת אלוהות אימננטית וקרובה, תפיסה קבלית מקיפה לטעמי המצוות ולתורה של גאולה, הפכה ספרות תיקוני הזוהר למרכזית בכתיבה של חסידים ומתנגדים, מיסטיקנים ואנשי הלכה כאחד. מונחי יסוד קבליים שהפכו שגורים בכתיבה הקבלית והחסידית, כגון 'לית אתר פנוי מניה', 'ממלא וסובב כל עלמין', 'לשם ייחוד קוב"ה ושכינתיה', 'עילת העילות', דרך הפרשנות האסוציאטיבית, הגימטריות, שמות הקודש, סודות האותיות, הטעמים והניקוד, רעיונות כגון הגלגול, ערב רב, תורת עץ החיים, קליפות, ועוד – מקורם בספרות זו. כמו כן מפצח הספר שלפנינו את תבניתו הפורמלית של החיבור 'תיקוני הזוהר' על שבעים דרשותיו למילה 'בראשית', המתבררות כמכוונות בעיקר לשכינה היא הראשית, הנבחרת מכול, ותכלית המציאות כולה. על סמך השוואה חוזרת ונשנית לספרות גוף הזוהר, ובאמצעות מחקר המיתוס ושימוש בכלים ספרותיים טוענת המחברת, כי המקובל האנונימי שכתב את תיקוני הזוהר ראה בדמותה של השכינה מוקד לעבודה דתית. הוא מתאר אותה כעיקר ושורש האמונה, ורואה בה את מכלול היבטיו של העולם האלוהי ותמציתו. אל מול אלוהות מושלמת וזכרית הוא מעמיד אלוהות נשית, חלשה ואימהית. הוא מתרכז ביופייה, בונה לה שיעור קומה ומעצים את נוכחותה בחייו ואת תפקידו הפעלתני של המקובל המחויב בעזרה לה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: ספר זה מפרש את כתבי אדמו``רי חב``ד כמסורת רעיונית רציפה, שלה גוונים והתפתחויות. מעתה ר` שניאור זלמן מליאדי, ר` דובער (`האדמו``ר האמצעי`), ר` מנחם מנדל (`צמח צדק`), ר` שמואל (מהר``ש), ר` שלום בער (רש``ב), ר` יוסף יצחק (ריי``ץ) ור` מנחם מנדל שניאורסון מוצגים כיוצרי מסורת קבלית עיונית. סוגיות מרכזיות בפילוסופיה ובקבלה נבחנות בספר לאור מסורת המחשבה של חב``ד, ותחומים כגון אמונה, בריאה, גאולה ותשובה מוארים בו מתוך ניתוח תרומתם של אדמו``רי חב``ד להם. כמו כן נידונה זיקתה של מחשבת חב``ד להגות הציונית הדתית ולהתרחשויות שלאחר הסתלקות הרבי האחרון.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: סמדר שרלו
תיאור: הרב קוק נודע בעיקר כהוגה דעות מקורי ורחב אופקים. אולם לצד העומק הרעיוני היה הרב קוק אישיות דתית יוצאת דופן ובעל נפש עשירה. עיון בכתביו האינטימיים מגלה תיאור של חוויות דתיות עזות, חלקן בעלות אופי מיסטי. בספר זה נפרס לעינינו סיפור שעדיין לא סופר על עולמו הפנימי והסודי של הרב קוק: על תפיסתו העצמית כצדיק הדור, על הצימאון והלהט של חווייתו הדתית והמיסטית ועל מקומן של הנבואה והמשיחיות בעולמו. החוויות הללו עיצבו את תפיסתו העצמית והעניקו רובד נוסף של משמעות לשליחותו הציבורית בצומת ההיסטורי של ראשית התחייה. שחזור תמונת עולמו הפנימי של הרב קוק מבוסס על היומנים הגנוזים של הרב קוק שראו אור לראשונה בשנת תשנ``ט. חשיפת עולמו הסודי של הרב קוק התאפשרה גם בעקבות השינוי במעמדה של המיסטיקה בתרבות. מה ההשלכות של התמונה הנחשפת בספר זה על השפעתו הציבורית של הרב קוק? האם התמונה החדשה נושאת עמה בשורה עבור החוויה הדתית בדורנו? אלה הן מקצת השאלות המתעוררות בעקבות הקריאה בספר, ואת תחילתו של הדיון בהן ימצא הקורא בין דפיו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רוני בר לב
תיאור: ספר זה מציע גישה חדשה להבנת הגותו של אחד מהאישים המרתקים בחסידות בפרט ובחיי הרוח והמחשבה היהודיים בכלל – רבי נחמן מברסלב. באמצעות ניתוח מחודש של המושגים במשנתו המסועפת והחדשנית של רבי נחמן וקונספטואליזציה מעמיקה ומקיפה של המושג המרכזי – מושג האמונה, הספר מארגן את החשיבה על אודות הרעיונות והעצות המעשיות של ההגות הברסלבית. המחבר טוען כי מושג האמונה של רבי נחמן מבשר תנועה אנושית של התמקמות של האדם בתוך מערכות חייו הקונקרטיים, וקורא לו לשפוט את עצמו ולהיפתח אל האפשרויות המתחדשות בחיים הנפשיים והמעשיים. האמונה והדתיות בהקשר זה אינן בריחה או חמיקה מהקונקרטי והמוחשי אלא כלי שבאמצעותו חודרים אל תוככי המציאות, נענים לה ומושלים בה. מבטו של המאמין אינו נישא אל השמיים אלא אל המציאות הארצית, אל החבר, אל הארץ ואל השכינה. ספרות מחקר ענפה נכתבה על רבי נחמן והגותו, והציבה קווי חשיבה שונים על אודותיה. ספר זה מציע ניתוח מפורט של הדרכים והגישות שנקט המחקר ומבקר אותן. מתוך הביקורת מוצעת כאן דרך חדשה לניתוח ופרשנות –מבנה חדש המתבסס על כתיבתו של רבי נחמן ועל ההתקדמות המחקרית בתחום. דרך זו מתמודדת עם האתגרים הרבים שהגותו של רבי נחמן מניחה לפתחו של החוקר והלומד. הפרשנות שמציע המחבר ממקמת את רבי נחמן ומתחשבת בהקשרים השונים של חייו: ההקשר היהודי-חסידי, מצד אחד, וההקשר הפילוסופי והתרבותי של ימיו – הנאורות, מצד שני, ומזהה את ההקשרים הללו דרך חייו הקונקרטיים, סיפורי המעשיות שלו, השיחות שלו עם תלמידיו וקרוביו, וכן דרך ההומור, הליריות והרומנטיקה המקשטים את תורותיו. תשומת לב מיוחדת ניתנה בספר זה לתורת הבחינות של רבי נחמן, לדרשנות המפותחת שלו ולעושר הרעיוני שהוא מביע דרכן. במהלך הניסיון לפענח את הגותו של רבי נחמן ומושגיה הספר נעתר לצדדים השונים בדמותו של רבי נחמן, ומאפשר לאישיותו החיונית, לרוחו העליצה, למחשבתו התוססת ולרגישות הפוליטית שלו לצאת לאור. התופעה הרוחנית והתרבותית של רבי נחמן מברסלב בחיים העכשוויים בישראל, דורשת דיון והסבר החורגים מהתלם השגור של העיסוק בתורת החסידות, ומקיפים עולמות, תחומים ודיסציפלינות שונים. הניסיון לפתח דיון והסבר כאלו עומד ביסודו של הספר הזה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שאול רגב
תיאור: קובץ מאמרים המבוסס על הרצאות שנישאו לראשונה בכינוס הבין-לאומי "יהודי איראן: זהות ומורשת" שהתקיים באוניברסיטת בר-אילן ואורגן בידי המרכז לחברה תרבות וחינוך במורשת יהדות ספרד על שם אהרן ורחל דהאן. פותחים את הקובץ דברים לזכרו של פרופ' אמנון נצר ז"ל, שהיה אחד מהעורכים. בקובץ מגוון מאמרים העוסקים בהנהגה, בחברה ובקהילה, בלשון ובתרבות של יהודי איראן, באמנות היהודית בה ומאמרי עדות על השכונה היהודית בטהרן ועל תרבות המזון שלה. המאמרים מקיפים תקופה ארוכה בחייה של קהילת יהודי איראן למן שלהי ימי הביניים ועד לאחר עליית מרביתם לישראל והשתלבותם בה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רויטל רפאל-ויונטה
תיאור: מטמון משלים הוא פרי חקר הספר משל הקדמוני ליצחק אבן סהולה, שנכתב בקסטיליה בשנת 1281, ומתייחד בזכות שני חידושים שנקט המחבר. האחד – בעלי החיים שבמשלי החיות מתאפיינים בקווים יהודיים, והאחר – זהו ספר החול העברי הראשון שבו שיבץ המחבר ציורים בגוף הספר. שני אלה מוסיפים לעושרו החזותי והתוכני של הספר ושובים את העין ואת הלב. יותר משחשף אבן סהולה בספרו – במשליו, באיוריו, בדברי הגות ופילוסופיה, בדברי פולמוס ובדברי מדע – הצפין בין הכתובים מחמת אילוצי תקופתו. משליו הם לבוש שעשועים למשיכת לב הקורא, אך הם לו קרקע יציבה לבטא על גביה את ביקורתו הנוקבת בשאלות חברתיות-מעמדיות והלכתיות ולהשמיע את קולו בוויכוח היהודי–הנוצרי. כל אלה העסיקו אותו ואת בני הזמן. תוך ניתוח מוקפד של המבנה ודרכי ההבעה יורדת המחברת לעומקם של רעיונותיו וחושפת את צפונותיו של משל הקדמוני. כך נגלים לעיני הקורא עולמו ההגותי העשיר וכישוריו של אבן סהולה, וניכרת נועזותו מכוח חידושיו ומיכולתו להפתיע. בכל אחד מפרקי ספרה פורשת המחברת לעינינו יריעה מעולמו הרוחני והאמנותי של אבן סהולה ודנה במלאכת המחשבת שבה רקם את הגיגיו לתחומיהם השונים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חיה שהם
תיאור: הביקורת המוקדמת תייגה את לאה גולדברג בעיקר כמשוררת האהבה הנכזבת וכך הנחילה את תדמיתה לדורות של קוראים. אולם הקריאה ביצירתה, כפי שהיא משתקפת בספר שלפנינו, מפריכה הנחה זו ומגלה כי קשת הנושאים של גולדברג מכילה מגוון מרתק ורחב הרבה יותר מזה שניסתה הביקורת לקַבֵּעַ. ספר זה מכיל קריאות חדשות ביצירת לאה גולדברג, פרי התבוננות ומחקר בעבודתה הספרותית מנקודות תצפית מגוונות. המחקרים הכלולים בו נשענים על מעקב קשוב אחר נושאים המאירים מזוויות מיוחדות את עולמה האישי והספרותי של היוצרת. הדיונים מבוססים על חתכי אורך, המאפשרים להאיר את הנושאים במבט דיאכרוני ולבדוק את גלגוליהם על ציר הזמן. פרקי הספר חושפים, בין היתר, היבטים מובלעים בפואטיקה של גולדברג ומרחיבים את מנעד הנושאים הייחודיים שיצירתה נדרשת להם, כאלה שהביקורת והמחקר לא התעכבו עליהם כלל או מיעטו לדון בהם. במצטבר מצטייר כאן פרופיל מרתק של יצירת גולדברג, ובמשתמע – שלה עצמה כיוצרת מרובת-פנים המתרחקת מבנאליות, ורחוקה מאוד מן התדמית שניסו להצמיד לה מבקרי דורה הבוגרים והצעירים כאחד. בין התופעות הנבחנות בספר: שירים חוצי מגדר, דמויות נשים מתוך קאנון התרבות המערבית המשמשות כאַלוזיות, משקעי שיר השירים ביצירת גולדברג ומעמדם המיוחד, שירת הגוף (שירה ארוטית), חניכה נשית באמצעות מסעות ברכבות, חילופי חושך ואור כנושא "אובססיבי", שירים על סף המוות, ועוד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: קובץ מאמרים זה עוסק בסוגיות מתחום השירה, הספרות, הפסיכולוגיה, הפילוסופיה והאמנות. בכל מאמר נידונה שאלה שחוצה את גבולות תחומי-הדעת, וייחודו של הדיון נעוץ בשימוש מגוון במתודות מתחומי חקר התרבות בניתוח טקסטים ויצירות אמנות. הכותבים הם מרצים בתכנית ללימודי פרשנות ותרבות ביחידה ללימודים בין-תחומיים שבאוניברסיטת בר-אילן. הספר מוגש כמחווה למייסד התכנית ומנהלה לאורך שנים רבות, פרופ' אבי שגיא.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבי שגיא
תיאור: ספר זה הוא חלק ממאמץ מתמשך של פרופ' אבי שגיא ליצור פילוסופיה יהודית המתמודדת עם אתגרי הקיום היהודי והישראלי בהווה. זאת באמצעות פרספקטיבה כפולה - הדיאכרונית והסינכרונית - המכוננת פילוסופיה שעניינה הוא ההווה שבתוך רקמת התרבות והמסורת הממשית; העבר מתפרש מתוך ההווה, על ערכיו והזיקות האנושיות המכוננות אותו. ברם, הווה זה אינו מנותק מהעבר, אלא מכיל את משקעיו: המיתוס, האתוס, הזיכרון, התרבות והמסורת. הרפלקסיה הפילוסופית שפרופ' שגיא מציע מבטאת מודעות למיזוג האופקים בין השניים. יתר על כן, היא משקפת נאמנות ומחויבות לעבר ולהווה המכוננים מיזוג אופקים זה. הספר הוא דין וחשבון על המפגש הרפלקטיבי בין הפילוסופיה לבין החיים הממשיים, והוא משקף את התייצבות מחברו כפילוסוף החושב את הקיום היהודי בעת הזאת ומתמודד עם שאלות מרכזיות בחיינו כיהודים וכישראלים החיים כאן ועתה. פרקיו מציבים אפשרויות חדשות להתמודד עם המציאות החברתית, הפוליטית, הדתית והמוסרית של חיינו. הספר מזמין את קוראיו לדיאלוג; אין הוא סוף הדיון, אלא נקודת ציון אחת בשיחה מתמשכת על הקיום היהודי בעת הזאת.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו. בקובץ זה, מחקרים על מייסד "המזרחי", הרב יצחק יעקב ריינס, על הרב אברהם יצחק הכהן קוק ועל התגובות הרבניות לתוכנית ההתנתקות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מאיר נזרי
תיאור: ספר זה, השלישי במפעלו המחקרי והתיעודי של ד"ר מאיר נזרי על מורשת קהילות תאפילאלת / סג'למאסא, מצטרף לשני קודמיו: מעגל האדם ומעגל השנה, העוסקים בכלל היצירה הפילאלית ומאירים את ההיסטוריה, המנהגים, הפיוטים והדרושים לכל עת, וכוללים ההדרה של טקסטים בעברית ובערבית יהודית: דרושים לבר מצווה, הגדה של פסח, פרקי אבות, תיקון פסח (צ'היר) והפטרה לתשעה באב. כרך זה כולל רק מנהגים למעגלותיהם: מעגל האדם, מעגל השנה ומעגל החברה, ובכלל זה מעמדה של האישה הפילאלית ומנהגי הגט והירושה. בספר ארבעה חלקים: פרקי מבוא; רישום כל מנהגי תאפילאלת, לרבות אלה המשותפים לשאר קהילות; ציון המנהגים הייחודיים לקהילות תאפילאלת בליווי מקורות; ופרק משווה לשאר קהילות מרוקו. הספר סוקר גם את מקורות ההשפעה על מנהגי תאפילאלת: מנהגי התושבים בפאס, מנהגי ארץ ישראל, מנהגי קבלה, פסקי הרמ"א ותקנות מקומיות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודה פרידלנדר
תיאור: ספרות ההשכלה העברית לרבדיה, הורתה ולידתה בפולמוס גואה והולך, והיא בעלת תשתית רב-שכבתית הכורכת השקפות עולם שמרניות, תודעה היסטורית מודרנית וניצנים ראשונים של חשיבה אסתטית אירופית מודרנית. השכבות הללו אחוזות זו בזו במרקם כלאיים. סופרי ההשכלה ביקשו להתיכן ולהפכן ל'מעשה מרכבה' רצוי, להתירן לבוא בקהל ולהכשיר את ההנאה מהן. ספרות כלאיים זו כלואה בעבותות של נורמות הלכתיות שדבר אין להן עם אמנות המבדה. לעכבות הלכתיות מסוימות הייתה השפעה מגבילה ואף מדכאת על היצירה, והניסיונות להיחלץ מהן הטביעו את רישומן על נושאיה, על תכניה, ועל דרכי פיתוחה ועיצובה האמנותי. כרך זה, שישי בסדרת מחקריו של הפרופ' יהודה פרידלנדר בספרות העברית החדשה במאות השמונה עשרה והתשע-עשרה, עניינו לברר את ייחודו התרבותי-הספרותי של הפולמוס בין רבנים למשכילים בליטא במאה התשע-עשרה כאחד מסוגותיה המאתגרות של ספרות ההשכלה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: ספר זה מבקש לשרטט את חלקי תמונת ׳הסובייקט הכותב׳ של ש"י עגנון אשר כל אחד מהם נולד מן הדמיון הסכולסטי האגור בספריית התודעה גדולת הממדים שלו. בפרק הראשון מתוארת תודעתו של המאמין המבוהל ר׳ יודיל חסיד, גיבור הרומן הכנסת כלה. ר׳ יודיל חסיד אחוז בסיוט תיאולוגי בעולם של כפילויות ההולכות ומתרבות עד לאין סוף . בפרק השני מצטייר הסובייקט הכותב כאיש נרעש מסודם של כתבים הפרוש לעיניו כל הזמן, במציאות הממשית של סמוך ונראה. המציאות כפשוטה היא אפיפניה של ספרייתו הסודית. היפוכה של המחשבה שבפרק זה נפרש מחדש בפרק השלישי, אשר בו מתוארת השקפתו של עגנון לגבי העולם הנוכרי האירופי אשר לו ייחד את ספרו בחנותו של מר לובלין. העולם הנוכרי ניצב ׳מאחורי עורפו של עולם׳.. זו פרדיגמה של אחרוּת גמורה, של ׳נעלם מוחלט׳, אשר לה הקדיש עגנון את הרומן הטיפולוגי שלו כאחרוּת מהופכת של שתי אסכטולוגיות, יהודית ונוכרית, הצוררות זו את זו למוות. בפרק המחשבה הרביעי – ׳מחשבת הספר׳ המפותלת של עגנון המחפש אחר דרכי ההתגלות של הספר כממשות שהמציאות מחביאה ׳תחת אבן אחת׳. עיני הביבליופיל שבו תרות אחר דרך היעשותו של הספר מ׳דבר׳ גנוז לחפץ בעל מאנה, למכונן מציאות וממשות ריאלית. ה׳פיזיס׳ של הספר – היא ההירָאוּת של המטפיזיקה שלו. עבודת הספר היא מעשה טקסי־פולחני שבפרקטיקה שלו מגולמת 'המטפיזיקה המשתמעת' של הסובייקט הכותב ומסמנת את צורת ההיערכות שלו בעולם הממשי. הפרק סוקר את מהדורותיהם הביבליופיליות של כתבי עגנון ואת מעורבותו בדרך היעשותן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ניב גולדשטיין
תיאור: שלא כמשנתו הפיזיקלית של אלברט איינשטיין, אשר זכתה וזוכה להתעניינות אקדמית עולמית, הגותו באשר למפעל הציוני נותרה כאבן שאין לה הופכין כמעט. למרות זאת, התבטאויותיו בעניין חשוב זה מוצגות באופן חלקי ובצורה בררנית על ידי כותבים שונים התרים אחר אילן גדול להיתלות בו לשם חריצת דין – לשבט או לחסד – על התנועה הציונית, על מדינת ישראל ועל יחסן ל"שאלה הערבית". ספר זה הוא פרי מחקר שביקש לבחון באופן שיטתי, שנה אחר שנה, את עמדותיו של איינשטיין כלפי המפעל הציוני והסוגיות הנכרכות בו באמצעות ניתוח כתביו ומכתביו, נאומיו ומסריו ואף מעשיו הפומביים. המחקר בחן שלל מסמכים ראשונים, שקצתם נחשפו לציבור אך לאחרונה, מתוך ניסיון להבינם על רקע השקפת עולמו הכוללת של איינשטיין. תוך כך נחשפה הזיקה בין השקפת עולמו הפוליטית הכללית ובין משנתו הציונית המשפיעות האחת על האחרת. את עמדותיו של איינשטיין ניתן להציג על מנעד הגותי תדיר שבקוטבו האחד התפיסה האוניברסלית (ליברליזם, פציפיזם ועל-לאומיות) ובקוטבו האחר התפיסה הפרטיקולרית הנוגעת לעם היהודי בכלל ולפתרון הלאומי למצוקותיו בפרט. כל אלה יש בהם כדי לספק תמונה שלמה ומלאה יותר של משנתו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: הכרך הרביעי של סיפור עוקב סיפור: האנציקלופדיה של הסיפור היהודי הוא פרי עמלה של מערכת מדעית חדשה המציינת את סיום עידן הייסוד של האנציקלופדיה והשתלבותה המלאה כמחקר מובהק של כלל סגל המחלקה לספרות עם ישראל באוניברסיטת בר־אילן. המערכת החדשה מייצגת את תחומי המחקר וההוראה בספרות עברית ובספרות בלשונות היהודים: עברית, ארמית, יידיש, לדינו, ערבית יהודית ואיטלקית יהודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמואל זנוויל כהנא
תיאור: ספר זה מביא לראשונה את הגות השואה של ד"ר שמואל ז' כהנא (הידוע בשם העט שלו שז"ך, 1905–1908) ומתאר את ניסיונו להנציחה כמייסד ומנהל מרתף השואה אשר בהר ציון, מוסד ההנצחה הממלכתי הראשון של ישראל. רוב תוכנו של הספר לא פורסם מעולם וחומרי הגלם להכנתו, פירות יצירה של יותר מארבעים שנה, נמצאים בארכיונו הפרטי של שז"ך, השמור בידי בתו היחידה. בספר שמונה פרקים, ובהם שניים מרכזיים: הראשון, מכיל ניסיון נועז לשרטט מחשבה יהודית חדשה בעקבות השואה, בעזרת הרהוריו של שז"ך עצמו והשליטה הוירטואוזית שלו בכל מכמני הספרות הדתית ובעזרת מחשבות אמונה וכפירה שרשם שז"ך מפי ניצולים. החמישי, מביא מבחר מאגדות השואה שאותם חיבר שז"ך כדי להעביר את תוכנה לדור הצעיר. שאר הפרקים מכילים מאמרים, טיוטות למאמרים והגיגים בנושאים שונים הקשורים במחשבת השואה; הפרק האחרון מביא את חזון הנצחת השואה של שז"ך בהר ציון. בפתח הספר הקדמה מקיפה המתארת את תולדות שז"ך, פעילות ההנצחה שלו, והקווים המרכזיים של מחשבת השואה שלו במבט השוואתי. היא נכתבה בידי עורכי הספר ד"ר זוהר מאור (מרצה להיסטוריה כללית באוניברסיטת בר אילן) ונעמה מאור (דוקטורנטית למחשבת ישראל באוניברסיטה זו). חשיבות הספר בחשיפת התמודדות אמונית וקיומית נוקבת עם השואה, ובתיעוד יחיד במינו של מעשי קידוש השם ושיחות אמונה, כפירה ותהיה של נספים בשואה ושל ניצולים. הוא עשוי לפנות לחוקרי השואה אך גם לקהל הרחב, במיוחד זה המתעניין בהגות בעקבות השואה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף מקס
תיאור: הספר "יהדות על פרשת דרכים" יצא לאור לראשונה בשפה הגרמנית בשנת 1908. המחבר, הרב מקס מרדכי יוסף (1950-1868), נחשב לתופעה יוצאת דופן באותם ימים: הוא נמנה במובהק עם שורות מחנה היהדות הליברלית, ובה בעת היה פעיל ציוני נלהב. "יהדות על פרשת דרכים" הוא כתב הגנה על הרעיון הציוני העושה שימוש דווקא בטיעונים דתיים והתחשבנות חסרת רחמים של המחבר עם נטיות ההתבוללות של עמיתיו הרבנים הגרמנים במחנה הלא-אורתודוקסי. כדי לתת מענה למשבר הקיומי של היהדות בעת החדשה, כדי להתגבר על הבעיות שמציבה הנאורות, ובכל זאת להימנע מחזרה אל התלמוד ואל הגטו, על הציונות הפוליטית להתעצב מתוך אידאליזם מוסרי ודתי, כך מציע מקס יוסף. לדידו הדרך היחידה להישרדות היהדות הדתית היא הציונות. טענה מקורית זו היא החידוש שבספר, המתפרסם כעת בפעם הראשונה בתרגום עברי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבי שגיא, דב שוורץ
תיאור: פרופ' אליעזר שביד הוא מגדולי ההוגים היהודים בעת הזאת. לרבים הוא מוכר כחוקר מוביל במחשבת ישראל, אולם הגותו המקורית טרם הוצגה באופן מקיף וממצה. הגותו של שביד מתמודדת עם האתגרים המרכזיים של מדינת ישראל, כגון פלורליזם תרבותי, חומרנות, דת ודתיות ומחויבות ערכית בעידן פוסטמודרני. בסוגיות אלה מציע שביד מחשבה רעננה ומקורית, שוברת דיכוטומיות ומגלה מחויבות לערכי העבר והמסורת. זאת תוך פתיחות ורגישות מתמדת למציאות המודרנית שבה אנו חיים. ספר זה מציע לראשונה ניתוח שיטתי למכלול רעיונותיו של שביד, והוא צעד ראשון בהעמדת הגותו במרכז השיח היהודי והישראלי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: מעשה סיפור הוא קובץ עיונים בסיפור היהודי לדורותיו. הספר הודפס במסגרת סדרת תימה, בה רואים אור קובצי מחקר בתימטולוגיה של הסיפור היהודי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אלי גורפינקל
תיאור: האמונה בתחיית המתים צוינה על ידי חז"ל כאמונה מחייבת 'מן התורה' והם התפלמסו אודותיה עם כתות פורשות מבית ומחוץ. במהלך הדורות התפרשה אמונה זו בפנים שונות, ופשרה ואופניה היוו מוקד לדיונים ששיקפו פרדיגמות וגישות במגוון סוגיות תיאולוגיות דוגמת תכלית הבריאה, שלמות האדם, הדין האלוהי, משיחיות, ועוד. בפילוסופיה ובמחשבה היהודית בימי הביניים עוררה סוגיית התחיה פולמוס מתמשך שביטא את העמדות השונות ביחס למתח בין המסורת הדתית והתפיסה הנטורליסטית-הרציונליסטית. ספר זה כולל שני חיבורים המתעדים פולמוס זה ושופכים אור על תפיסותיהם של חשובי ההוגים שדנו בסוגיה. 'מכתב תחיה' נכתב בשלהי המאה הי"ג על-ידי ר' יהודה אבן זבארה, מתלמידיו של הרא"ה, ועוסק בשיטותיהם של ר' אברהם אבן חייא, הרמב"ם, הרמב"ן, ובמיוחד בשיטת רבו הרא"ה, שלו הוא מייחס תפיסה חדשה שכמעט ולא נדונה ועוסק בשורה ארוכה של דיונים ובירורים בפרטי התחיה ובסוגיית משיקות. 'אקלידא דתחיית המתים' נכתב בשלהי המאה הט"ו על ידי ר' סעדיה בן מימון אבן דנאן במטרה לחלוק על תפיסת התחיה ששרטט אבן זבארה ולהציע פשר אחר לשיטת הרמב"ם. החיבורים, שאחד מהם נדפס באופן חלקי, השפיעו על התגלגלות הרעיונות והוזכרו בטקסטים מאוחרים הדנים בעיקרי האמונה ובסוגיית התחייה, אך ברבות הימים נשכחו ונעלמו מעיני ההוגים והחוקרים. שני החיבורים מתפרסמים עתה לראשונה במהדורה מדעית מלאה, מוארת ומוערת, בצירוף מבוא רחב. המחבר בוחן את החיבורים, מעיין בטקסטים אסכטולוגיים נוספים ששרדו בכתבי יד, ומבקש למפות מחדש את השיטות בסוגיות התחיה, המשיחיות וחישוב הקץ.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אלקנה לייסט
תיאור: ספר זה מיועד לכל המתעניינים בדיני עונשין מהותיים בכלל ובסוגיות הנוגעות למחשבה פלילית בפרט. הספר עוסק בכלל אי-הרלבנטיות של המניע למשפט הפלילי המהותי. מתודת הדיון היא של ניתוח מושגי על פי הזרם המחקרי של משפט ופילוסופיה. בין השאר נידונה ומובהרת בספר ההבחנה בין המושגים כוונה, מטרה ומניע, במשפט הפלילי הישראלי ובמשפט הפלילי האנגלו אמריקאי. הספר בוחן דוקטרינות של המשפט הפלילי בהן הרגש של המבצע, או הטעם שלו לפעולה הם רכיבים הכרחיים להערכת אשמתו. עוד נבחנת בספר, מנקודות מבט מוסריות שונות, ההצדקה הנורמטיבית לכך שהטעם לפעולה או הרגש שהניעו אדם לביצוע יהיו רלבנטיים להערכת אשמתו במשפט פלילי. מסקנת הדיון היא שכלל אי-רלבנטיות המניע איננו נכון, גם תיאורית, וגם נורמטיבית. הספר, זוכה פרס תייגר של הפקולטה למשפטים באוניברסיטת בר אילו לספר המשפט המקורי לשנת תשע"ב, הוא עיבוד של עבודת דוקטורט שנכתבה באוניברסיטת בר אילן וזכתה לציון "מעולה". הכותב, ד"ר אלקנה לייסט, מכהן כיום כסניגור הציבורי המחוזי של מחוז תל אביב. קודם לכן היה חבר במחלקת תיקי בית המשפט העליון בסנגוריה הציבורית הארצית. כמו כן היה בעברו תובע, ממונה על תביעה וסניגור פיקודי בפרקליטות הצבאית וכן פרקליט במחלקת ניירות ערך בפרקליטות מיסוי וכלכלה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןנבו הוצאה לאור
מאת: אהרן ברק, קרן אזולאי, איתי בר סימן טוב, שחר ליפשיץ
תיאור: ספר מאמרים המוקדש לנשיאת בית המשפט העליון בדימוס דורית ביניש, המקבץ יחדיו מאמרים מאת שופטי בית המשפט העליון ונשיאיו בעבר ובהווה ומאת בכירי חוקרי המשפט מן האקדמיה. חלק מן המאמרים דנים בשופטת ביניש ומנתחים את פועלה, בעוד אחרים דנים בתחומים המרכזיים שבהם עסקה ביניש במהלך הקריירה המשפטית הארוכה שלה - כראשת מחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה, כפרקליטת המדינה, כשופטת בית המשפט העליון וכנשיאתו. בין היתר, עוסקים המאמרים בניסיון לבחון אם ניתן לאפיין את השופטת ביניש כשופטת פמיניסטית, בכמה מפסקי דינהּ המרכזיים של השופטת ביניש, במחלקת הבג"צים, ובתחומי המשפט העיקריים שבהם ביניש עסקה: המשפט הציבורי והמשפט הפלילי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןנבו הוצאה לאור
מאת: דב שוורץ, רונית עיר-שי
תיאור: פרופסור תמר רוס היא אחת היוצרות הבולטות, המקוריות והנועזות ביותר בעולם הדתי בדור האחרון. כתביה עוסקים בהגותו של הרב קוק, בספרות המוסר ובחסידות, והיא נחשבת להוגת הדעות המובילה של הפמיניזם היהודי-אורתודוקסי בארץ ובעולם. ביסוד התסיסה הרוחנית והאינטלקטואלית שלה עומדות שאלות תאולוגיות ואפיסטמולוגיות כבדות משקל, הנוגעות ליכולת ולצורך הקיומי ליישב בין מחויבות עמוקה למסורת הדתית מחד גיסא ובין מחויבות לא פחותה בדרגתה לתובנות פילוסופיות, ביקורתיות ופמיניסטיות מאידך גיסא. מסעה האישי וההגותי של פרופסור רוס לחבר בין העולמות הניב תובנות פרשניות מורכבות. האם הגות המרוקנת אמיתות דתיות מערך האמת המקובל שלהן, עשויה להתיישב עם תאולוגיה מלאת חיים, מחויבת ומסורה? האם אפשר לאחוז במסורת בד בד עם ביקורתיות כלפיה? התמודדותה של פרופסור תמר רוס עם שאלות אלה תוך שימוש בכלים מן הפילוסופיה של השפה, הפילוסופיה של המשפט, הפילוסופיה של הדת, תורת הפרשנות, תאוריות של מגדר ועוד, עוברת כחוט השני בכל יצירתה הענפה. קובץ מאמרים זה, "רוח חדשה בארמון התורה", מוקדש בהוקרה עמוקה לפרופסור תמר רוס. המאמרים, פרי עטם של מיטב החוקרים בתחומים המהווים את הציר שעליו סובב עולמה המחקרי, מבקשים לגעת בשאלות תשתית המהדהדות את הגותה ויצירתה, ולהוות מסד חיוני למחקר ולהגות, כמו גם לעיסוק קיומי בשאלות רעיוניות של יהדות מתחדשת.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, רלה קושלבסקי
תיאור: מעשה סיפור הוא קובץ עיונים בסיפור היהודי לדורותיו. הספר הודפס במסגרת סדרת תימה, בה רואים אור קובצי מחקר בתימטולוגיה של הסיפור היהודי. המאמרים בכרך הזה משתייכים למדורי תימטולוגיה ופואטיקה של הסיפור היהודי, מדרש, אגדה וקבלה, הסיפור החסידי והסיפור היהודי במזרח אירופה, מרדכי שלו: פרקי קפקא, עיונים בש"י עגנון ופרוזה עברית וישראלית החדשה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: תמר וולף-מונזון
תיאור: נוכחותו המרשימה והמתמדת של מירון ח. איזקסון בתודעה התרבותית הישראלית והמקום הייחודי של יצירתו בשירה ובפרוזה הישראלית בארבעת העשורים האחרונים, עוררו לאורך השנים עניין ותהודה בביקורת. עם זאת, קיים חֶסֶר בסקירה שיטתית של יצירתו, העומדת על מאפייניה התמאטיים, הרטוריים והלשוניים-סגנוניים, בפרט של יצירתו השירית. הקובץ לִנְשֹׁף אֶת הַצְּעָקָה - מחקרים על יצירתו של מירון ח. איזקסון, אשר כולל שבעה-עשר מאמרים ומסות, שנכתבו על ידי חוקרים, משוררים וסופרים על שירתו של איזקסון ועל כתיבתו בפרוזה, מבקש לענות על החֶסֶר הקיים, ולכנס לראשונה יחד מבחר מקיף של מאמרים על יצירתו. מקריאת המאמרים מצטיירת יצירתו ובפרט זו השירית כחטיבה ספרותית מובחנת וייחודית בספרות הישראלית, שיש לה תווי זהות והיכר אופייניים. מאמרי הקובץ חושפים את צפניה הפואטיים המרכזיים של יצירתו השירית, ואת אופן התבוננותו הייחודי בעצמו, בבני משפחתו, ביחסים בין בני אדם, ובמשמעותם של חפצים ואברי גוף – לעיתים בדרך של העברה רגשית ולעיתים כמטונימיה לבני האדם. מאמרי הספר בוחנים את מבנה העומק התמאטי של שירה זו, ואת דרכי הארגון הרטוריים שהיא מפעילה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןהקיבוץ המאוחד
מאת: דפנה ברק-ארז
תיאור: איסורי החזיר זכו למעמד מיוחד בהיסטוריה היהודית ובתרבות היהודית. יהודים ולא-יהודים ראו בהם סמל, ובשנותיה הראשונות של המדינה הם הוכנסו רשמית אל ספר החוקים הישראלי: בשנת 1956 חוקקה הכנסת חוק המתיר לרשויות המקומיות לאסור או להגביל בתחומן גידול חזירים ואף החזקה של בשר חזיר וסחר בו. בשנת 1962 נחקק חוק האוסר באופן כללי על גידול חזירים והחזקתם, מלבד חריגים מעטים. חוקים וחיות אחרות עוקב אחר סיפורם של חוקים אלה – ההתנגדות שהם עוררו, תהליך אימוצם ואכיפתם הלכה למעשה ושחיקת השפעתם – מתוך הכרה בכך שהמחלוקות בנושא זה משמשות מפתח להבנת שינויי עומק בחברה הישראלית בשאלות של דת ומסורת, תרבות וזהות לאומית, והאיזונים הנדרשים בין אינטרסים ציבוריים לזכויות הפרט. האם ההיחלשות שחלה בתמיכה הציבורית בחוקי החזיר מעידה על שינוי ביחסו של הציבור היהודי בישראל למקומה של הדת במדינה? באיזה אופן משתלב סיפורם של חוקי החזיר בהסדר ה"סטטוס קוו" ובשינויים המתחוללים בו? חוקים וחיות אחרות עוסק בשאלות אלה ואחרות, כשלעצמן ובהקשר הרחב יותר של דת, זהות ותרבות בישראל של היום.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכתר ספרים (2005) בע"מ
מאת: אבידב ליפסקר
תיאור: 'אקולוגיה של ספרות' הוא תחום תיאורטי חדש המבקש להחליף את השיח ההיסטוריוגרפי על 'הרפובליקה הספרותית'. האקולוגיה של הספרות מבקשת לפרק את המרכיב האלים שבשיח על מאבקים סגנוניים, על מרידות בממסדים ספרותיים ועל מהפכנות ספרותית, ולהציע מחשבה היסטוריוגרפית חדשה המעלה שאלות במושגיה של האקולוגיה ומעיינת במערכות תרבות משתנות ומתחדשות באמצעות הבנת המשובים הפנימיים שלהן וזיקתן לסביבה שלהן. הספר מגולל את תולדות המחשבה על 'אקלימים תרבותיים' מאז המאה השמונה-עשרה, ומציע את מחשבתו של גריגורי בייטסון על 'האקולוגיה של הרוח' כבסיס למחשבה חדשה על תרבות וסביבה כשלמות אחת. בספר פרק מרכזי המציע מערכת מובנית של מושגים לדיון ב'גומחות ספרותיות', 'הביטטים ספרותיים', מרכיבים קנוניים ומרכיבים 'שוליים' כמכונני מנגנוני היזון ומשוב פואטיים. פרק שלם ייוחד לקריאות אקולוגיות בספרות העברית בהתחלותיה (מ"י ברדיצ'בסקי) ובגילוייה המודרניים (א' אפלפלד).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם לורברבוים
תיאור: כיצד נחשוב אלוהים? כיצד נדבר עליו? מה היא עמידת האנוש בפני האלוה ומהי אמונה? ספר זה מבקש להיענות לשאלות אלו ולהציע תיאולוגיה יהודית המעודדת התייצבות מוסרית איתנה בעולם. זוהי תיאולוגיה המטפחת עין פקוחה ואוזן קשובה לסבלו של כל החי שמסביבנו ואחריות חומלת עליו. לשונו של הספר מדברת את שפות העבר העברי בזמן הווה בדיבור חי, אמין ותקף. היא קושרת קשר זורם עם מורשת המחשבה היהודית ומצליחה ליצור תנועה חיונית בין דברי המסורת לבין תפיסה עכשווית, הערה לשלל האתגרים שהציבה הגות המאה העשרים בכל חזיתותיה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכרמל
מאת: סימון וייל
תיאור: ספר זה נועד לחשוף את הגותה של סימון וייל ,שהיא אקטואלית מתמיד, לנוכח המשברים הפוקדים את העולם המערבי. וייל מתארת את התהליכים השוחקים את הסולידריות החברתית ומציעה תובנה מקורית של פוליטיקה מבוססת צדק.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכרמל
מאת: אהוד פירר
תיאור: ספר זה עוסק בהגותו של א"ד גורדון, מי שנודע בעיקר כמעין דמות מופת ציונית וכסמלה של העלייה השנייה, והוא מעלה שתי טענות מרכזיות ביחס להגות זו: האחת היא כי גורדון היה למעשה פילוסוף במובן החמור של המילה, כזה שיצר הגות קוהרנטית הבנויה על מתודולוגיה שיטתית ועל מערכת של מושגים פילוסופיים; והשנייה שבמרכזה של הגותו מצויה שאלת החיים הראויים, כלומר האופן שבו היחיד והציבור צריכים להתקיים ולפעול בעולם. גורדון כינה את החיים האידיאליים הללו בשם 'חיים של התפשטות', מושג אשר כפי שאנסה להראות משלב בין מספר רעיונות: האחד הוא תפיסה של העצמי ככזה שיש להוציאו אל הפועל ולממש אותו בחיי המעשה; השני הוא שניתן לראות את המציאות כולה כמעין הרחבה של אותו 'אני'; השלישי הוא התפיסה הרואה את העצמיות כמכילה בתוכה מערכת שלמה של זיקות המחברות את היחיד אל משפחתו, אל עמו, אל הטבע ואל האנושות; והרביעי הוא שאת אותם חיים ראויים ניתן וצריך לממש גם במרחב הפוליטי, כלומר שהפוליטיקה נתפסת כזירה שבה היחיד והאומה נדרשים לממש את עצמיותם ואת יחסם אל ההוויה כולה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ניר קידר
תיאור: מדינת ישראל היא מהמדינות היחידות בעולם שלא אימצה חוקה בסמוך להקמתה. מה הסיבה לכך? האם ראש הממשלה דוד בן-גוריון באמת התנגד לחוקה כי לא רצה מסמך משפטי שיגביל את כוחו? וכיצד קשור הוויכוח על החוקה לשאלות המטרידות את החברה הישראלית כיום בעניין "חוק הלאום", הדמוקרטיה הישראלית, יחסי הצבא עם הדרג הפוליטי ומעמדה של מערכת המשפט? הספר שופך אור חדש על פרשת החוקה ומזמין את הקוראים לחשיבה אחרת על עיצובה של ישראל כמדינת חוק דמוקרטית.
מאת: מנחם פיש
תיאור: טענתו המרכזית של ספר זה היא, שספרות חז"ל על כל רבדיה חובקת מחלוקת עומק יסודית בדבר טיבה של הדתיות עצמה. מן העבר האחד ניצבת התפיסה המקובלת המזהה נאמנות דתית עם נכונות מצד המאמין לקבל את דין מקורות הסמכות של דתו; לברר את תביעתם מתוך נכונות להיענות לה בצייתנות. במרוצת הדורות הפכה עמדה זו בשלוש הדתות המונותאיסטיות לשם נרדף בלעדי למחויבות דתית, ובשלושתן היא מעוגנת בשלמות המיוחסת לאל והמואצלת על תורתו ונושאי דברה. תפיסה זו נוכחת גם בספרות חז"ל, וקולה צלול וברור. עם זאת, בניגוד לרבדים מאוחרים יותר של המסורת היהודית, ובניגוד לכתבים הקנוניים של שתי הדתות האחרות, ספרות חז"ל מכילה גם קול אחר, קולה של תפיסה הכופרת באופן מפורש ומודע לעצמו בכליל השלמות הערכית של מקורות הסמכות של הדת היהודית, ובכללם האל עצמו! לפיכך, תפיסה זו מזהה נאמנות דתית עם נכונות לנקוט עמדה ביקורתית בונה כלפי מקורות הסמכות. בעוד התפיסה הראשונה מחייבת את המאמין להתייצב בכניעות מול האל, מול כתבי הקודש, מול המערכת ההלכתית ומול מוסדות ההלכה – ארבעת מקורות הסמכות הנדונים בספר, ולקבל את מרותם, התפיסה השנייה מחייבת את המאמין להתייצב מולם מתוך נכונות להתעמת איתם כל אימת שהוא סבור שהם טועים. בכל הנוגע לגבולות הסמכות של בעלי ההלכה ביחס למסורת ההלכתית שבידם מזהה הספר את מחלוקת הדתיות עם מחלוקת בית שמאי ובית הלל. ואולם מחלוקת הדתיות של ספרות חז"ל הנחשפת כאן במלוא עוזה, חובקת, כאמור, את כל ארבעת מקורות הסמכות המרכזיים של הדת היהודית, הנחקרים מנקודת ראות זו ובאורח שיטתי לראשונה בספר זה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון שלום הרטמן
מאת: ברטה פפנהיים
תיאור: במוקד הספר ניצבת דמותה של ברטה פפנהיים (1859–1936), פמיניסטית יהודייה ילידת וינה, בין הנשים הבולטות בעולם היהודי בתחילת המאה ה-20. פפנהיים, המוכרת בהיסטוריה של הפסיכואנליזה בכינוי "אנה אוֹ", סבלה בצעירותה מהפרעה שאובחנה כהיסטֶריה; היא טופלה בידי יוזף ברויאר בשיטה חדשנית שהיא כינתה "ריפוי בדיבור". אחרי החלמתה עברה לפרנקפורט ומשם ניהלה מערך של סיוע סוציאלי ופעילות פמיניסטית רחבי היקף, ותרמה לביסוס העבודה הסוציאלית בחברה היהודית. היא הובילה מאבק חסר פשרות בזנות ובסחר בנשים ופעלה לשיפור חינוך הנשים היהודיות ולהעלאת מעמדן וערכן בחיי הקהילה וביהדות. ספר זה מפגיש את הקוראות והקוראים עם דמותה המרתקת באמצעות קובץ מקיף ומגוון מכּתביה בתרגום מגרמנית לעברית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכרמל
מאת: יוסי גולדשטיין
תיאור: ביוגרפיה זו מקיפה את תולדות חייו של דוד בן-גוריון החל בילדותו ונעוריו בעיר הולדתו פלונסק שבפולין וכלה במותו בשנת 1973. ראייה פרספקטיבית זו של תולדות חייו המוגשת בשני כרכי הספר שונה מביוגרפיות וממחקרים קודמים שנכתבו על בן-גוריון הן בעובדות המוצגות בה, הן בתובנות, באופי הניתוחים ההיסטוריים ובמסקנות. הביוגרפיה מבוססת על מקורות ראשוניים שבחלקם לא נעשה שימוש עד כה: יומנו של בן-גוריון, מקור היסטורי שאין לו תחליף המלמד על חייו, על פעילותו ועל הלך מחשבתו, אף כי כתיבתו מגמתית ומידת אמינותו מוגבלת; איגרותיו; פרוטוקולים הקשורים בו; עיתונות נבחרת, וכן על מקורות משניים. כתיבתה הייתה כרוכה בהתחבטות בשאלות רבות הקשורות בחשיבותו ההיסטורית של מושא הביוגרפיה - גדול המדינאים היהודים מאז ומעולם - ובאישיותו המורכבת. מי היה האיש? החכם באדם? בעל אינטואיציה לעילא? איש מדון? בעל חמלה? מניפולטור פוליטי? עקשן ללא קץ? איש מוזר בהתנהגותו? נמצא קשר בין ההתפתחויות ההיסטוריות לבין תכונות באישיותו. בן-גוריון לא נרתע מקבלת החלטות קשות, גם כאשר ידע שתוצאותיהן יכולות להיות נוראיות, גם כאשר היה מודע לכך שהוא עלול לטעות בניתוחיו הפוליטיים, הצבאיים, הכלכליים והמדיניים. הוא ידע להחליט ולהשליט מרותו. כאשר עשה כן עמד על שלו, גם אם ההתנגדות הייתה דרמטית. אכן, היו לו טעויות בניתוח המציאות. ואפשר לראות את הטעויות שעשה כעיקר. אף על פי כן, לא היה עוד מנהיג כמוהו אשר השפיע על החברה היהודית בעידן המודרני ואשר הכרעותיו הדרמטיות קבעו לימים את אופייה והתפתחותה של מדינת ישראל. הכרך הראשון של הביוגרפיה מתחיל בעיר הולדתו פלונסק שפולין, בעלייתו ארצה ובהתערותו בה כבן “העלייה השנייה”. בהמשך מתוארת נסיעתו לארצות הברית, חזרתו ארצה והפיכתו למנהיג “הסתדרות העובדים”. הספר מתאר, מסביר ומנתח את הצלחתו בהפיכת ההסתדרות לגוף הפוליטי, הכלכלי והחברתי החשוב ביותר ביישוב היהודי בארץ בתקופת המנדט ובשנותיה הראשונות של מדינת ישראל. במקביל, הדיון מבקש לתהות כיצד הפך בן־גוריון, מאז הכתרתו ב 1935- ליושב ראש הנהלת הסוכנות, למי שהוביל את היישוב היהודי לעצמאות מדינית בארץ ישראל. הכרך השני בתולדות חייו של בן-גוריון מתחיל בהכרזה על הקמת מדינת ישראל ובמלחמת העצמאות, ממשיך בהסבר ובניתוח שנות כהונתו כראש ממשלה, ומסתיים במותו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסי גולדשטיין
תיאור: ביוגרפיה זו מקיפה את תולדות חייו של דוד בן-גוריון החל בילדותו ונעוריו בעיר הולדתו פלונסק שבפולין וכלה במותו בשנת 1973. ראייה פרספקטיבית זו של תולדות חייו המוגשת בשני כרכי הספר שונה מביוגרפיות וממחקרים קודמים שנכתבו על בן-גוריון הן בעובדות המוצגות בה, הן בתובנות, באופי הניתוחים ההיסטוריים ובמסקנות. הביוגרפיה מבוססת על מקורות ראשוניים שבחלקם לא נעשה שימוש עד כה: יומנו של בן-גוריון, מקור היסטורי שאין לו תחליף המלמד על חייו, על פעילותו ועל הלך מחשבתו, אף כי כתיבתו מגמתית ומידת אמינותו מוגבלת; איגרותיו; פרוטוקולים הקשורים בו; עיתונות נבחרת, וכן על מקורות משניים. כתיבתה הייתה כרוכה בהתחבטות בשאלות רבות הקשורות בחשיבותו ההיסטורית של מושא הביוגרפיה - גדול המדינאים היהודים מאז ומעולם - ובאישיותו המורכבת. מי היה האיש? החכם באדם? בעל אינטואיציה לעילא? איש מדון? בעל חמלה? מניפולטור פוליטי? עקשן ללא קץ? איש מוזר בהתנהגותו? נמצא קשר בין ההתפתחויות ההיסטוריות לבין תכונות באישיותו. בן-גוריון לא נרתע מקבלת החלטות קשות, גם כאשר ידע שתוצאותיהן יכולות להיות נוראיות, גם כאשר היה מודע לכך שהוא עלול לטעות בניתוחיו הפוליטיים, הצבאיים, הכלכליים והמדיניים. הוא ידע להחליט ולהשליט מרותו. כאשר עשה כן עמד על שלו, גם אם ההתנגדות הייתה דרמטית. אכן, היו לו טעויות בניתוח המציאות. ואפשר לראות את הטעויות שעשה כעיקר. אף על פי כן, לא היה עוד מנהיג כמוהו אשר השפיע על החברה היהודית בעידן המודרני ואשר הכרעותיו הדרמטיות קבעו לימים את אופייה והתפתחותה של מדינת ישראל. הכרך הראשון של הביוגרפיה מתחיל בעיר הולדתו פלונסק שפולין, בעלייתו ארצה ובהתערותו בה כבן “העלייה השנייה”. בהמשך מתוארת נסיעתו לארצות הברית, חזרתו ארצה והפיכתו למנהיג “הסתדרות העובדים”. הספר מתאר, מסביר ומנתח את הצלחתו בהפיכת ההסתדרות לגוף הפוליטי, הכלכלי והחברתי החשוב ביותר ביישוב היהודי בארץ בתקופת המנדט ובשנותיה הראשונות של מדינת ישראל. במקביל, הדיון מבקש לתהות כיצד הפך בן־גוריון, מאז הכתרתו ב 1935- ליושב ראש הנהלת הסוכנות, למי שהוביל את היישוב היהודי לעצמאות מדינית בארץ ישראל. הכרך השני בתולדות חייו של בן-גוריון מתחיל בהכרזה על הקמת מדינת ישראל ובמלחמת העצמאות, ממשיך בהסבר ובניתוח שנות כהונתו כראש ממשלה, ומסתיים במותו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: משה קהן
תיאור: העיסוק בלשון העברית כמדע העומד בפני עצמו החל במאה העשירית, והגיע לבשלות במאה האחת-עשרה עם חיבוריו של יונה אבן ג'נאח. העיסוק השיטתי והפורה בתורת הלוגיקה עלה כפורח בפרובנס שבדרום צרפת במאות השלוש-עשרה והארבע-עשרה. הראשון שניסה לשלב בין שני תחומים אלו – הבלשנות והלוגיקה – שהתפתחו זה לצד זה, היה יוסף אבן כספי (1280–1345). כספי, שנמנה על האסכולה המיימונית הרדיקלית שהתהוותה בפרובנס, והושפע עמוקות מתורתו של הרמב"ם, כתב את שרשות כסף, מילון עברי-עברי המבוסס על הנחות לוגיות ונחשב לחיבור הראשון מסוגו בלקסיקוגרפיה העברית. חיבור זה, המצוי בארבעה כתבי יד, ממשיך ומסכם את מסורת הדקדוק העברי, ששיאה באנדלוסיה שבספרד במאה האחת-עשרה, ובה בעת הוא מושפע מן הפילוסופיה האריסטוטלית, ממסורת הדקדוק היווני-הלטיני ומן הסכולסטיקה של ימי הביניים; בכך הוא פורץ דרך חדשה בתורת המילונאות. למילונו זה הקדים כספי את רתוקות כסף, חיבור המונה 73 פרקים, שהם כללים לפרטים המיושמים במילון. בכללים אלו החיל כספי על השפה העברית את תורת ההיגיון ותפיסות לוגיות ופילוסופיות רבות. הספר שלפנינו מציע עיון ממצה בסינתזה מסקרנת זו בין כללי הדקדוק העבריים, המוסכמים והערוכים בכתבי המדקדקים הראשונים, ובין הנחות לוגיות ופילוסופיות שנוצרו בעיקרן במחשבה היוונית, התפתחו בהגות הערבית והגיעו בלבושן הייחודי לעולם היהודי. סינתזה זו לעתים משלימה את החשיבה הבלשנית המקובלת ולעתים מאתגרת אותה. עקרונות רבים של כספי מעוגנים בתפיסה לוגית רחבה, המטשטשת את תקפותם של כללי דקדוק פרטניים. בכך שונה כספי באופן מהותי מכל המדקדקים והמילונאים שקדמו לו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יאיר זלטנרייך
תיאור: המערך החינוכי מילא תפקיד משמעותי במיוחד בעיצובם של האדם העברי החדש והחברה היישובית העברית בארץ־ישראל. ואכן, תולדותיו נבחנו לאורך השנים תוך התמקדות במגוון היבטים שונים: יחסי עצמה; הצבת מטרות וערכים; עיצוב זהויות ומשמעויות תרבותיות. ואולם, דומה שהמורים והמחנכים עצמם, שהיו אלו שעמדו במרכזה של המערכה ואשר חוללו אותה בפועל, נותרו עד עתה בצל מבחינה מחקרית. ספר זה מבקש להציע מענה חלקי להיעדרות זו של אנשי החינוך עצמם משדה המחקר. הספר עוסק בעשורים הראשונים של החינוך העברי המודרני בארץ־ישראל, תוך התמקדות במרחב החינוכי שהתקיים במושבות הגליל, ובמספר היבטים עיקריים: דמותו של המחנך עצמו; המחנך נוכח סביבתו המקצועית; ודמותו נוכח המרחב החברתי והגאוגרפי שבהם פעל. היבט נוסף הנדון בספר הוא המעשה החינוכי עצמו, ששם לו למטרה לעצב את ילדי המושבות כעברים מודרניים, זקופי קומה ואנשי עמל, תוך מאבק מתמשך בתפיסות עולם שמרניות. בהתאם לכך, עוסקים חמשת חלקי הספר בהקשר ההיסטורי שעל רקעו התרחשו התופעות הנדונות; בדמותו של המורה; בבית הספר כמרחב פעילות; בעשייה החינוכית עצמה; ולבסוף במאבק בין דת לחילוניות, שבית הספר ושדה החינוך היוו זירת התמודדות מרתקת ביניהם. תרומתו הייחודית של הספר היא בשאלות החדשות שהוא מציב, המשליכות על מכלול תולדותיו של החינוך העברי בחברה היישובית בעשורים הראשונים: יחסי גומלין בין מורים לבין סביבות הוריות; גישות להערכת תלמידים; עיצוב זהות 'מורית' והתמודדות עם דימויים שליליים של 'המורה'; דינמיקות של העשרה והתמקצעות; תפיסת הממסד הארגוני; אקלים בית ספרי; והמתח שבין הזרמים החינוכיים השונים. כל זאת, בעידן שבו היה מעמדה של האידאולוגיה מרכזי ומשמעותי, וזה של הפלורליזם והסובלנות שולי למדי וחלש בהרבה.
יד יצחק בן-צביהוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מולי ברוג
תיאור: מחקר חלוצי המציע התבוננות רב-תחומית: היסטורית, חברתית, אמנותית ונופית בהר הזיכרון כ'מרחב מקודש' עבור החברה הישראלית. הספר מתאר את הלבטים והמאבקים סביב הקמתו, עיצובו ומסריו של יד ושם (1942–1996), כביטוי לקושי שהתעורר בארץ להנציח באופן ציבורי-ממלכתי טרגדיה שהתרחשה בגולה. עיצוב זיכרון האסון הלאומי כ'שואה וגבורה' יצר מתח תרבותי מרתק בין אופן הנצחת כלל הנספים, לבין הפרטיזנים ומורדי הגטאות שנפלו תוך כדי קרב ובינם לבין מושא הגבורה במולדת – חללי מערכות ישראל. לכל אלה ניתן ביטוי חזותי בהנצחה המוזיאלית והמונומנטלית בהר הזיכרון. המעקב אחרי השינויים שחלו במכלול ההנצחה ביד ושם והניתוח הסמיוטי שלהם, חושף את המהפך שחל בתודעת השואה בישראל, כך שיותר משקיבלה השואה משמעות מהישגי המדינה, היא מהווה כיום נקודת מבט מרכזית בפרשנות של התנהלותה. תוצאות המחקר חשובות לא רק למי שמתעניין במוזיאולוגיה ובהנצחת השואה, אלא גם לכל מי שמבקש להבין את מהות השינויים התרבותיים הגלובליים העוברים על החברה המערבית בכלל והישראלית בפרט ועל תפקידו של העבר ככלי להבנת המציאות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכרמל
מאת: שחר ליפשיץ
תיאור: יחסי הרכוש בין בני זוג הם נדבך מרכזי במערך היחסים הזוגי, ולמשפט תפקיד חשוב בעיצובם ובהסדרתם. הספר עוסק בהסדרה המשפטית של יחסי הרכוש בין בני זוג נשואים. שיטות משפט רבות, ובהן המשפט הישראלי, עברו מכלל של הפרדת רכוש לכלל של שיתוף זוגי, מעבר הבולט על רקע המגמה בעולם המערבי לפנות לעבר חשיבה אינדיבידואליסטית בתחומים רבים של דיני המשפחה. הספר משלב דיון תיאורטי ברציונלים שבבסיס דיני הרכוש הזוגי ובעקרונות הראויים להסדרת הרכוש הזוגי וניתוח מעמיק של דיני השיתוף הזוגי בישראל. נדונים בו בין השאר: היקף הנכסים הכלולים בשיתוף, היכולת לחרוג מהשיתוף בהסכמה מפורשת או משתמעת, ההבחנה בין סוגים של נישואים, ניהול הרכוש הזוגי במהלך הנישואים, השיתוף בחובות, עימותים בין זכויות מכוח דיני השיתוף הזוגי ובין זכויותיהם של צדדים שלישיים כגון נושים, חלוקת כושר השתכרות, מזונות לאחר גירושים, פיצוי על הפסדי קריירה והיכולת לחרוג מחלוקה שווה של הרכוש הזוגי בין בני הזוג. בכמה מהנושאים השוואת מסקנות הדיון במצב הראוי לתוצרי ניתוח הדין הקיים מביאה לידי המלצות לתיקון החוק. במקרים אחרים הספר מפרש את הדין הקיים בראי הדיון העקרוני.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןנבו הוצאה לאור
מאת: יוסף שטמלר
תיאור: רבי שניאור זלמן מלאדי (רש"ז) וחסידות חב"ד אותה יסד, נתפסו בעיני עצמם, בעיני זרמים חסידיים אחרים ובעיני חוקרים רבים כחריגים בנוף החסידי. זאת, בשל נטיותיהם העיוניות והשכלתניות שהשפיעו על מוטיבים שונים בעבודת ה' החב"דית. חריגות זו ניכרת גם בשמה של החסידות, שכן, חצרות החסידים נקראו לרוב על שם מקומות מושבותיהן, בעוד חב"ד קרויה על שם שלוש הספירות האינטלקטואליות: חוכמה, בינה ודעת. ספר זה מציג לראשונה שירטוט מקיף ומעמיק של המאפיין השכלתני המייחד את הגותו של רש"ז. כיצד התייחס אדמו"ר הזקן לשכל האנושי, לרציונליזם, לפילוסופיה, לחוכמות העולם, להשכלה, לנאורות, לכפירה ואמונה, לפילוסופיה יהודית, ללימוד תורה, להתבוננות שכלית ועוד. המחקר שלפניכם חושף את יחסו האמביוולנטי של רש"ז לאינטלקט האנושי, ומתוך כך מציג את הגותו באור חדש ולעיתים מפתיע. מדובר בהגות מורכבת שיש בה אמנם יחס אוהד לשכל, אבל זאת לצד הדגשת מגבלותיו והסכנות הטמונות בו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דוד אוחנה
תיאור: בספרו "חבלי מולדת - הישראליות בין חבלי לידה לחבלי משיח" עוקב פרופ' דוד אוחנה אחר סוד קסמה של המולדת ונפתוליה, אחר הסוגיות שהיא מעוררת ומשמעות קיומה. מחקרו מביא את פרשנותם של הוגים וחוקרים כגון מנחם ברינקר, בועז עברון, רוברט ויסטריך, ז'קלין כהנוב, מיכאל פייגה ואחרים. מן הספר עולה המסקנה כי מולדת היא יסוד פרימורדיאלי, ראשוני, שאנו משליכים לעברה את רגשותינו העמוקים ביותר, את ציפיותינו, חרדותינו, נחמותינו. המולדת הופכת את האני לאנחנו, את החוויה לזיכרון, את הטריטוריה לארץ - ובזיקה אליה מתכוננת (ה)אומה. שאלות היסוד שהמולדת מעוררת מעסיקות גם את הדתות הגדולות: תשוקת החיים והקרבתם למען דבר מה שהוא מעבר לכאן ועכשיו; משמעות הקיום על רגעי ההתעלות ורגעי השפל שבו; מאין באנו, לאן אנחנו הולכים. אין פלא שהלאומיות המודרנית, שעשתה טרנספורמציה לרבים מהמושגים של הדתות, רואה במולדת ערש לידה, התחלת ההתחלות של הקולקטיב הלאומי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עדי פרוש
תיאור: יצירות ספרות אינן מחקרים פילוסופיים, אבל נושאים לא מעטים העסיקו גם סופרים וגם פילוסופים. בעולם הבדיוני הקונקרטי שנרקם ביצירות ספרות מובלעות לא פעם עמדות פילוסופיות כלליות, וספרו של עדי פרוש עוסק בניתוח העמדות הפילוסופיות המובלעות ביצירות מופת של דוסטויבסקי, קפקא, בורחס ואחרים. בין השאלות הפילוסופיות שנדונות בספר: חיים ללא מוות – האם הם רצויים? האם הערך שאנו מייחסים לחירות מתיישב עם הערך שאנו מייחסים לאושר? כיצד יש להתייחס לדחף לנקמה, ומה ההבדל בינו לבין השאיפה לצדק? מהו היחס הראוי להונאה עצמית - האם תמיד צריך להסתייג ממנה? מטרתו העיקרית של הספר היא לחשוף את העמדות הפילוסופיות המובלעות ביצירות ספרות שעוסקות בשאלות אלה, לבחון אותן ולברר אם הן בנות תוקף. שאלות פילוסופיות אחרות שנדונותׅ בספר סובבות סביב החשיבות שמיוחסת ליצירות ספרות: האם הן מהוות מקור לידע על האדם ועולמו, כפי שסבורים רבים? האם התגובות הרגשיות של הקוראים לגורלן של דמויות בדיוניות הן תגובות רציונליות? כל השאלות הנדונות בספר נדונות בו באופן מעמיק, בניסוח מדויק ובלשון בהירה, והוא עשוי לעניין כל קורא ספרות המתלבט לעיתים גם בשאלות פילוסופיות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכרמל
מאת: ננה אריאל
תיאור: על הרטוריקה של המניפסט, על עוצמותיו ועל חולשותיו, ועל הופעותיו המרעישות והמצטנעות על סף המאה העשרים ואחת בתרבות העברית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עדיאל שרמר
תיאור: כיצד נפסקת ההלכה למעשה? מה הם שיקולי הדעת שפוסקי הלכה מפעילים בבואם לפסוק? דעה רווחת רואה בפסיקת הלכה תוצר של לימוד ועיון במקורות ההלכה הסמכותיים, שאת דרישותיהם הפוסקים מחילים בחיי הציבור. על פי דעה זו שיקול הדעת המרכזי המנחה פוסקים הוא התאמתה של פסיקתם לספרות ההלכתית המחייבת. ספר זה מבקש להציע התבוננות אחרת בחשיבה ההלכתית ולראותה כשדה מערכה שבו מתקיימים מאבקים על עיצוב החיים היהודיים. הכוחות המניעים את החשיבה ההלכתית המעשית קשורים באופן הדוק לשאלות של זהות קולקטיבית, והם כרוכים בשיקולי דעת מגוונים, החורגים מן הדרישות העולות מן הספרות ההלכתית המחייבת. עיקר השיקולים נוגעים לתוצאותיה של הפסיקה ולהשלכותיה האפשריות על זהותו הדתית של הציבור. משום כך, החשיבה ההלכתית המעשית היא אחד מן האתרים המרכזיים שבהם מתעצבים המסורת והחיים היהודיים לאורך הדורות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: בחיי בן יוסף אבן פקודה
תיאור: ר' בחיי אבן פקודה פעל במחצית השנייה של המאה האחת עשרה בסרגוסה אשר בספרד המוסלמית. הוא היה דיין, אך הוכיח בקיאות רבה לא רק בהגות היהודית, אלא גם בפילוסופיה, בתיאולוגיה ובמיסטיקה של המוסלמים. תורתו המהפכנית, כפי שבאה לידי ביטוי בספרו 'ספר ההדרכה אל חובות הלבבות' (שנודע לימים בשם הקצר – 'חובות הלבבות'), מתבטאת בפיתוח רעיון חובות הלבבות, שרובן נלמדות בעזרת ראיות שכליות, לעומת חובות האיברים, שמקורן העיקרי הוא התורה ודברי חז"ל. ר' בחיי מוליך את הקורא מן ההוכחות למציאות האל ולאחדותו אל חובותיו של המאמין לדבוק במחשבה נכונה על ה' ובקיום מצוותיו בכנות ובנאמנות. יש לדבוק בה', כיוון שהוא גומל חסדים עם המאמין. האמצעים לתיקון דרכי האדם הם ביקורת עצמית וחזרה בתשובה. כמו כן פרישות מתונה עוזרת למאמין לקיים את כל חובותיו. הדרגה הגבוהה ביותר של מי שמקיים את כל חובותיו הפנימיות והחיצוניות היא אהבת ה'. ספר זה הוא תרגום מוער מערבית יהודית לעברית. המבוא לתרגום מציג את משנתו התיאולוגית והמוסרית של ר' בחיי אבן פקודה, וההערות לתרגום מסבירות נושאים בתרגום ומפנות את הקורא למקורותיו של המחבר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו. בקובץ זה מחקרים על הנצי"ב מוולוז'ין, על הרב אברהם יצחק הכהן קוק, על שמואל חיים לנדוי (שח"ל), על הרב דוד שלמה שפירא, על המשמעויות של איחוד המזרחי והפועל המזרחי ועל חוג האידאולוגים של ישיבת "מרכז הרב".
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו.
בקובץ זה מחקרים על מנהיגים, רבנים ומחנכים בולטים בציונות הדתית: מראד פרג, הרב אברהם יצחק הכהן קוק, אליעזר מאיר הלוי (רא"מ) ליפשיץ, הרב יצחק אריאלי והרב אליעזר ברקוביץ, וכן מאמר על השיח הרבני בקרב רבני הציונות הדתית על התופעה של נסיעה לאומן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: הספר עוסק במפגשים של מוטיבים אסתטיים ביצירה היהודית, ובמיוחד בשילובים של טקסט וצליל, ספרות ומוסיקה. במקביל נסב הדיון על מושגי היופי והיצירתיות בפילוסופיה היהודית ועל קווי היסוד של הספרות שהתחברה בידי יוצרים דתיים. במהלך הניתוח האסתטי נדרש הדיון להגותם הפילוסופית של הוגים כמו הרב אברהם יצחק הכהן קוק, הרב דוד כהן ("הנזיר"), הרב יוסף דוב סולובייצ'יק והרב אהרן ליכטנשטיין. כן נדרש הדיון ליוצרים כמו נחום אריאלי ומירון איזקסון. בחינת מפגשי המוטיבים האסתטיים בעולם היהודי מרימה תרומה חשובה להכרת ההגות האסתטית במקורות היהודיים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ליאור גרנות
תיאור: מדוע כאשר אנחנו קוראים שיר אנו מרגישים לעתים שהוא מדבר את הרגשות הכמוסים ביותר שלנו, אלו שלא ידענו אולי לקרוא להם בשם בעצמנו? ובקריאת סיפור ילדים אנחנו כמו חוזרים למצבים רגשיים שחווינו בילדוּת, אבל הפעם מעמדה רגשית אחרת, כזאת שמחזיקה בתוכה גם את הילדים שהיינו וגם את המבוגרים שהפכנו להיות? וכאשר אנחנו כותבים  -  נוצר חיבור לחלקים האותנטיים והראשוניים ביותר של נפשנו? שאלות אלו זוכות למחקר פסיכואנליטי־ספרותי מעמיק בספר חלוצי זה בתחום הביבליותרפיה המציע לראשונה התבוננות על כוחה המרפא של הספרות לפי חלוקה ז'אנרית. הספר מתחקה אחר הדרכים השונות שבהן פועלות על הנפש שפת השירה, ספרות ילדים המשמשת לטיפול במבוגרים וכתיבה יצירתית במסגרת הטיפול, תוך קישור כל אחת מהקטגוריות הללו למבנה עומק פסיכולוגי אשר עומד, לטענת המחברת, בבסיסן. אפיון חדשני זה, המבוסס על הגותם של אנליטיקאים ופילוסופים, כגון ויניקוט, ביון, אוגדן, לאקאן, קריסטבה, ויטגנשטיין ואחרים, מחדד את איכויותיה הטיפוליות הייחודיות של כל אחת מהקטגוריות הנידונות בספר, ומאפשר למטפלים בחירה מושכלת ביניהן. התנועה בין הקטגוריות הללו עשויה לתרום למגע עם חלקי נפש שונים אצל מטופלים, לתהליכי שינוי ולשיח טיפולי חי ויצירתי. יצירות משל דליה רביקוביץ, תרצה אתר, חדוה הרכבי, נורית זרחי, אלחנדרה פיסארניק ועוד זוכות לניתוח מרתק לאור ההמשגות שמציעה המחברת באשר למפגש עם שירה ועם ספרות ילדים במצבים נפשיים שונים. ניתוח הראיונות שקיימה עם סופרים ומשוררים ישראלים  - וביניהם יהודית קציר, אסתי ג. חיים, רוני סומק ונורית  זרחי — מאפשר הבנה ייחודית ונדירה של התהליכים הרגשיים שמכוננת הכתיבה. הספר הנו חגיגה של ממש לאוהבי הספרות, לאנשי טיפול ולמבקשים לפענח את נפלאות השפעותיה המרפאות של ספרות על הנפש.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןפרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: גדעון ספיר
תיאור: בשנת 1992 קיבלה הכנסת שני חוקי יסוד העוסקים בזכויות אדם - חוק יסוד: חופש העיסוק, וחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו - במהלך שזכה לכינוי "המהפכה החוקתית". מאז ועד היום אין במדינת ישראל רגע דל. בית המשפט העליון קבע בספיקתו כי חוקי היסוד הניחו תשתית לחוקה המשמשת בסיס לביקורת שיפוטית של חוקים ולפסילתם במקרים מתאימים. התפתחויות מרעישות אלה משנות את מאזן הכוחות הפוליטי בישראל ומעוררות ויכוח ציבורי נוקב. ספר זה מבקש להציע הערכה ביקורתית של תהליכים אלה ושל השלכותיהם העתידיות. הספר נחלק לשני חלקים: החלק הראשון עוסק בתיאור והערכה של המהלך החוקתי בישראל מקום המדינה ועד היום, תוך הדגשת השלכותיה החשובות של המהפכה החוקתית; החלק השני צופה פני עתיד ובוחן כמה חלופות אפשריות להשלמתו של המהלך החוקתי. הספר מיועד לקוראים המשכילים המתעניינים בחיים הציבוריים במדינת ישראל, ולאו דווקא למשפטנים או לאנשי מדע המדינה בלבד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמשכל (ידעות  ספרים)הוצאת הספרים של אוניברסיטת חיפה
מאת: מיכל אלברשטין, נדב דוידוביץ', רקפת זלשיק
תיאור: מושג הטראומה אינו יורד מסדר היום האינטלקטואלי. עוסקים בו חוקרות וחוקרים מתחומי בריאות הנפש, סוציולוגיה, אנתרופולוגיה, משפט, לימודי ספרות ולימודי תרבות, והוא אף הפך לאחד המושגים השגורים בשפת היומיום. הספר בסימן טראומה מעמיד במרכזו את המושג "טראומה קולקטיבית", שלפיו גם קבוצות חוות טראומה וסובלות מתסמונות פוסט טראומטיות, ובוחן לאורו את החברה הישראלית. כדי להבין את מקומה של הטראומה הקולקטיבית יש לחשוף את המבנים החברתיים והתרבותיים המעצבים את הטראומה, מכוננים או מסרבים לכונן אותה ואפילו משתיקים אותה. דפי הספר מציעים מסע אל מחוזות הטראומה הקולקטיבית הישראלית: גלי העלייה וההגירה, הסכסוך הישראלי-פלסטיני, המלחמות השונות, רצח רבין, הטרור וגילויים אחרים של אלימות ואובדן. אירועים אלה לא תמיד נותחו מתוך הפריזמה של טראומה קולקטיבית ולא הוצבו כחלק מניתוח המאפיינים של החברה הישראלית כחברה טראומטית. חקר הטראומה פותח פתח לעיבוד קונסטרוקטיבי של נושאים אלה ואולי גם לריפוי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןהקיבוץ המאוחד
מאת: עידן ברייר
תיאור: "מרירות התושבים נגד שליטם עוררה תסיסה. לדברי ריב־אדדה, בשל התסיסה נגדו הוא מנוּע מלצאת את עירו מחשש להפיכה או לנטישה מסיבית של תושבים. העיר הנצורה נמצאה במצב אנוש. המחסור בה הלך וגדל ולא הייתה אפשרות להשיג סוסים", תיאור זה מן הספר שלפנינו נוגע לתקופה קדומה (1200-1460 לפה״ס בקירוב) הנבחנת בו באמצעות גישה חדשה שקוראת את התעודות הקדומות, מצבות ניצחון, תבליטים במקדשים, מכתבים, חוזים בין־לאומיים ושנתונים המתעדים מסעות, לאור מודל הלקוח מחקר היחסים הבין־לאומיים בעידן המודרני. שימוש במתודה זו מוביל לתובנות חדשות. הספר בוחן את מארג היחסים במערכת הבין־לאומית בתקופת ארכיון אל־עמארנה המורחבת, על השליטים שפעלו בה, לאור הממצא העשיר יחסית של מקורות בני הזמן. בחינת הזירה הבין־לאומית מתבצעת בעזרת הפרדת המערכת הבין־לאומית הגלובלית לשתי תת־מערכות והפרדת הדיונים בהן. כל אחת משתי תת־המערכות תִפקדה כמערכת־חיץ, שכללה שתי ממלכות גדולות וממלכה קטנה בתווך. במקרה הראשון מדובר בחניגלבת (Hanigalbat), שחצצה בין האימפריה האשורית התיכונה לאימפריה החתית. במקרה השני ניצבה במוקד ממלכת אמורו (Amurru) ששימשה כממלכת־חיץ בין האימפריה החתית לאימפריה המצרית של תקופת הממלכה החדשה. הספר בוחן את התבססותן ושקיעתן של האימפריות, ומתמקד ביחסי המדינה הדינמיים שנרקמו סביב ממלכות־החיץ.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נגה רוזנפרב
תיאור: יש משהו טיפ טיפה מסולף כשמעבירים אל הנייר את סיפור החיים. אתה בונה עולם שהוא קצת מסולף מן העולם האמתי... כפי שאני רואה את זה, הסיפורים שכתבתי היו ההיענות שלי לצורך , צורך חי , שלא הרפה ממני עד שהועלה על הכתב' עמליה כהנא־כרמון, 29 במרס 2011.

החיבור הביוגרפי הקומה השנייה מציג לראשונה את הקשר בין תולדות חייה של הסופרת עמליה כהנא־כרמון ועבודותיה הספרותיות. פרטי החיים האישיים של כותבת מרכזית זו בספרות העברית מתגלים כחומרי גלם יסודיים בסיפוריה.

הספר מגולל את תולדות המחצית הראשונה של סיפור חייה ויצירתה, החל מימי ילדותה בקיבוץ עין חרוד, דרך ימי התבגרותה בתל־אביב בצל המנדט הבריטי ותקופת הלימודים באוניברסיטה העברית בירושלים, תקופת השירות בחטיבת הנגב במלחמת העצמאות, ועד לימי התגוררותה באירופה, אהבותיה וכינון חיי המשפחה שלה. בתוך כך מתואר 'יומן הקריאה' שלה, וכן נפרשות הרשתות המשפחתיות והחברתיות שאליהן השתייכה בימי ניסיונותיה להיעשות לסופרת. תיאור זה מכין את הופעתה הייצוגית ביותר על במת הספרות העברית עם צאתו לאור של ספרה בכפיפה אחת.

סיפור חייה הניתן כאן נכתב בחייה של הסופרת שפתחה לעיני החוקרת את ארכיונה האישי החסוי, המופקד בספרייה הלאומית בירושלים במחלקת הארכיונים האישיים. ארכיון אינטימי זה הוא כעין שער לעולמה הפנימי של הכותבת שמיעטה מאוד בחשיפת פרטי חייה ולא הרבתה לדבר בם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דפנה סליאר
תיאור: הספר עוסק בחקר כלכלת יהודי "רומניה הישנה"(הרגאט) בתקופת הזמן 1859- 1914, מטרתו המרכזית היא זיהוי המבנה הכלכלי של המיעוט היהודי, תוך בחינת מידת התאמתו לעקרונות ההתנהגות הכלכלית של מיעוטים בד"כ, ושל מיעוט יהודי בפרט.

המחקר מתבסס על חומרים סטטיסטיים-עובדתיים, שלוקטו בעבודת חלוץ ממקורות היסטוריים (ברובם ראשוניים). הממצאים מפורשים ומנותחים בעזרת מסגרת תיאורטית (מודל לניתוח כלכלת מיעוטים של סימון קוזנץ ומודל לניתוח תפקוד מיעוט אתני/דתי כ"אנשי ביניים" ), הנקבעת במבואות לעבודה.
הדיון נפתח בהצגת הגורמים שעמדו ברקע הפעילות הכלכלית של היהודים ברגאט: חלק-א' העוסק בגורמים הקשורים בארץ הקלט-הרגאט, מציג את תהליכי הקפיטליזציה, התיעוש והמודרניזציה, המבנה הדמוגראפי והסוציו-אקונומי, התנאים הפוליטיים והמשפטיים העוינים כלפי היהודים, ההגבלות הרשמיות על פעילותם הכלכלית ועוד. הגורמים הפנימיים, הקשורים במיעוט היהודי עצמו, מוצגים בחלק-ב' ונוגעים בעיקר למעמדם המשפטי, רמת השכלתם והכשרתם המקצועית, התמורות הדמוגרפיות ופעילותם הכלכלית בקווים כלליים.  חלק-ג', דן ביהודים, רומנים ו"זרים"(בני מעוטים אחרים) בחלוקה לחמישה ענפי פרנסה עיקריים: 1. סוחרים, אנשי ממון ומתווכים 2. בעלי-מלאכה 3. תעשיינים 4. עובדים בשרות הציבור ובעלי מקצועות חופשיים 5. חוכרי האחוזות החקלאיות והיערות.  בחלק זה נערך הדיון במבנה הענפי והמעמדי של היהודים, בהשוואה שיטתית לרומנים ולמיעוטים אחרים, תוך סקירת המקורות העומדים לרשות המחקר. התרכזות ומשקל הפעילים בענפים המקצועיים למיניהם נבחנת ב-5 פרקים נפרדים ברמת ענפי משנה ותת-ענפים, בעיר ובכפר. סיכום העבודה מציג את מסקנות המחקר, המרכזית שבהן מלמדת שנבדלות המבנה הכלכלי של יהודי הרגאט, במידה והתקיימה - נקבעה במידה מכרעת ע"י התנאים הנסיבתיים שבהם פעלו. ומכאן, שמבנה כלכלי של מיעוט עשוי להיות דומה לזה של אוכלוסיית הרוב בתנאי שיהא חופשי לפעול בהתאם לתנאי המשק הכלכלי בארץ הקלט, ולהיפך מכך: ככל שיוגבל בפעילותו , כך תתחזק נבדלותו הכלכלית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ, אשר כהן
תיאור: ספר זה עוסק בהתמודדותה של הציונות הדתית עם הקמת המדינה ושנותיה הראשונות במישורים התיאולוגי והמעשי. הספר בוחן מצד אחד את תודעת הנס והפריצה התאולוגית שבהקמת המדינה, ומצד שני את התגובות של הציונות הדתית לנוכח הסוגיות שהעסיקו את חיי היום יום. הספר מתאר כיצד התערבלו רגשות חגיגיים של השגחה, גאולה וצדקת הדרך, עם רגשות של תסכול, רדיפה וחרדה לנוכח מעמדה של הציונות הדתית כמיעוט בפוליטיקה, בחינוך ובחברה אל מול התעצמות של דומיננטיות חילונית. בניתוח רב תחומי הספר עומד בניתוח רב תחומי על יסודות התודעה הציונית הדתית ודפוסי פעילותה בשנים מאתגרות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עודד צומעי
תיאור: נישואי קטנות היו שכיחים בחברה היהודית לאורך הדורות. התופעה הייתה נפוצה בקרב יהודי תימן, בעיקר על רקע 'גזרת היתומים' (שאילצה יתומים ויתומות מאב להתאסלם בכפייה, ובעקבותיה השיאו אותם בגיל צעיר כדי למנוע זאת). הספר מתאר את תופעת נישואי הקטנות ביהדות תימן, גורמיה והשלכותיה , בראי המשפט העברי. אחת ההשלכות של נישואי קטנות היא תקנת המיאון, המאפשרת ליתומה קטנה שנישאה על ידי אמה ואחיה, ומסיבה כלשהי אינה מעוניינת להמשיך בנישואים , לומר שאינה רוצה בבעלה. במקרה זה בית הדין כותב לה שטר מיאון, הנישואים מתבטלים כלא היו, ומעמדה חוזר להיות "רווקה". בספר מוצג קובץ ייחודי של שטרי מיאון תימניים מהשנים ש"ם-תשל"א (1971-1580), ובמקביל לו דיון מקיף על נוסחי שטרי מיאון קדומים בכלל ושטרי מיאון תימניים בפרט. הספר מציג גם את חילוקי הדעות והמתיחות ששררו בין עולי תימן לבין האחראים לקליטת העולים בארץ ישראל (בעיקר בשנים שמיד לאחר הקמת המדינה). יהדות תימן, כחברה שמרנית, נאבקה לשמר את מנהגי אבותיה, ולסוגיות ריבוי הנשים ונישואי הקטנות היה מקום משמעותי בקונפליקט זה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם בו מאיר אבן עזרא, יאיר האס
תיאור: מהדורה מדעית מבוארת של חלקו השני של פירוש ר’ אברהם אבן עזרא, מגדולי הפרשנים בכל הדורות, על ספר ישעיהו. במהדורה שלושה מדורים: גוף הפירוש מוגה על סמך כל עדי הנוסח הקיימים, מנגנון חילופי גרסאות וביאור רציף מאת המהדיר. הביאור, המיועד לחוקר ולקורא המשכיל כאחד, מבאר את פירושי אבן עזרא לאור דברי קודמיו ולאור עקרונותיו הפרשניים ותפיסותיו הבלשניות, המדעיות, הפילוסופיות וההיסטוריוסופיות, כפי שהם באים לידי ביטוי בחיבוריו המגוונים. בהקדמה לספר מפורטים העקרונות שעל פיהם הוכנה המהדורה למדוריה, ובמבוא לו מובאים סקירה רחבה של תורתו העיונית של אבן עזרא להיבטיה השונים, ודיונים על יחסו לשאלת זהות המחבר של קובץ הנבואות בישעיהו מ’-ס”ו ויחסו לשאלת המבנה והמשמעות של הקובץ.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
תיאור: למן ראשיתה מילאה ספרות הילדים העברית תפקיד מפתח בהנחלת הלשון העברית ובהטמעתם של ערכי לאומיות וציונות בקרב דור העתיד. גדולי סופרינו ומשוררינו כתבו ועדיין כותבים לילדים: ח"נ ביאליק, אשר ברש, אברהם שלונסקי, לאה גולדברג, נתן אלתרמן, תרצה אתר, דוד גרוסמן ומאיר שלו הם מהבולטים שבהם, אך כמובן לא היחידים. חרף זאת, ספרות הילדים עמדה תמיד בצילה של הספרות היפה למבוגרים, וכמוה גם חקר ספרות ילדים לא קיבל את מעמדו הראוי בחוגים לספרות באוניברסיטאות. בגיליון זה של 'ביקורת ופרשנות' כונסו שנים-עשר מאמרים, שכל אחד מהם מאיר זווית ייחודית של ספרות הילדים העברית והיהודית במאה העשרים ובראשית המאה העשרים ואחת , מההיבטים הפואטיים, הלשוניים, ההיסטוריים והאתיים. ביחד מתגבש אנסמבל של קולות מחקריים, הנותנים ביטוי למזרח ולמערב, לארץ ישראל ולתפוצות, לחילוניוּת ולדתיוּת, שעשוי לתרום תרומה משמעותית לשיח ולמחקר העכשווי אודות ספרות ילדים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מיכאל אביעוז, יוסף עופר, אריק לווי
תיאור: הכרך האחד עשר בסדרה עיוני מקרא ופרשנות מוקדש לפרופ' כדורי. שלושה עשר מלומדים משתתפים בכרך הזה ותרמו לו מאמרים מפרי מחקרם. המאמרים עוסקים בקשת של נושאים שגם פרופ' כדורי עסק בהם: הספרות המקראית בתורה ובנביאים ראשונים; פרשיות מנביאים אחרונים ומן הכתובים ; השירה המקראית וספרות בית שני.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יפת בן עלי הלוי, מאירה פוליאק, אליעזר שלוסברג
תיאור: יפת בן עֵלי, גדול הפרשנים הקראים, פעל בירושלים במחצית השנייה של המאה העשירית לסה"נ, ובה כתב את עבודת המופת שלו: תרגום ופירוש מלא ומקיף לכל ספרי המקרא בשפה הערבית־יהודית. חדשנותו והישגיו כפרשן מקרא, במיוחד בתחום ההבנה הספרותית והמבנית של המקרא, השפיעו רבות על התפתחות פרשנות הפשט היהודית בימי הביניים, הן בקרב פרשנים קראים, כגון ישועה בן יהודה ויעקב בן ראובן, והן בקרב פרשנים רבנים, כגון ראב"ע, רד"ק ור' תנחום הירושלמי. ספר זה הוא נדבך נוסף בההדרת פירוש יפת בן עלי לתרי־עשר, והפעם לספר צפניה. קדמה לו מהדורה ביקורתית מוערת, ראשונה בעברית, של פירוש יפת בן עלי לספר הושע, שראתה אור בשנת תשס"ט בהוצאת אוניברסיטת בר־אילן והייתה אף היא פרי שיתוף הפעולה בין המהדירים הנוכחיים. המהדורה כוללת את טקסט המקור בערבית־יהודית של תרגומו ופירושו של יפת לספר צפניה (כולל אפראט כתבי־יד שלם), ותרגום לעברית המלווה בהערות עשירות והשוואה למקורות חז"ל, למקורות ימי־ביניימיים ואף למקורות מודרניים. המהדירים הקדימו מבוא המעמיד על ההקשר המיידי של עבודתו של יפת. ההתעניינות בפירושי יפת למקרא צוברת תאוצה בארץ ובעולם בשני העשורים האחרונים, והם זוכים לחשיפה, ההדרה ותרגום הן בעברית והן באנגלית. הספר יעניין את כל העוסקים במדעי היהדות והאסלאם, בשפה ובתרבות הערבית־היהודית, וכן את המתעניינים בפרשנות המקרא לדורותיה, בספרות הנבואה, בהיסטוריה של עם ישראל בימי הביניים, בהיסטוריה ובתרבות הקראית, בקשרים בין הספרות הערבית לספרות היהודית ובהגות היהודית והכללית של ימי הביניים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אהרן גימאני
תיאור: רבי שלום שבזי, המוכר גם בכינוי אבא שלום שבזי, חי ופעל בדרום תימן במאה ה־ 17 . שירתו קנתה לה מקום מרכזי בחיים התרבותיים של כל יהודי תימן, והקנתה לר"ש שבזי מעמד מיוחד בקרב חכמי תימן ופשוטי העם כאחד, כמו רבי יהודה הלוי ליהודי ספרד כך רבי שלום שבזי ליהודי תימן. בספר זה רואה אור בפעם הראשונה קובץ המצוי בידיים פרטיות והמחזיק 22 פיוטים חדשים כתובים בכתב ידו של ר"ש שבזי. מקצת הפיוטים חוברו בעקבות מאורעות שפקדו את היהודים בתקופתו של ר"ש שבזי, שהייתה סוערת במיוחד בתולדות יהודי תימן. הקובץ שלפנינו מקיף קטעי תפילות במעגל השנה: פסח, ראש השנה, כיפור, סוכות ושמחת תורה. המחקר בהגדה של פסח ובקטעי התפילה העלה, שעד למחצית השנייה של המאה ה־ 17 , תקופתו של ר"ש שבזי, ידעה כל יהדות תימן נוסח אחד ומנהג אחד, פרט לשינויים מעטים בין הקהילות. פרסום הפיוטים החדשים וקטעי התפילה בספר, המלווה בצילום מלא של קובץ זה בכתיבת ידו של המשורר הדגול, והדיון בהם מהווים תרומה חשובה בחקר שירת ר"ש שבזי ובנוסח התפילה במקומו ובזמנו. הספר כולל גם פרק מקיף על רבי שלום שבזי, חייו ויצירתו, ופרק נוסף על מסורת העלייה לקברו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם ריינר
תיאור: ר' יעקב בן מאיר (1171-1100), נכדו של רש"י, המוכר בכינויו 'רבנו תם', היה ראש וראשון לבעלי התוספות שפעלו בצרפת ובגרמניה במאות השתים־עשרה והשלוש־עשרה. חידושיו הפרשניים הפכו לאבן פינה בתולדות פרשנות התלמוד, פסקיו פורצי הדרך עיצבו את הדיון ההלכתי בדורות שאחריו, ותקנותיו הנועזות הוכיחו כושר מנהיגות יוצאת דופן. כל אלה יחד השפיעו על דורות של לומדים, מפרשים ופוסקים, והטביעו חותמם על מגמות הפרשנות והפסיקה של חכמי ימי הביניים בכל רחבי הפזורה היהודית. בשבעה־עשר פרקי הספר מתואר עולמו האינטלקטואלי והחברתי של רבנו תם ובין השאר נידונים בו סדר קורות חייו, זהות מוריו ואופי קשריהם עמו, מידת היכרותו עם ספרות חז"ל לסוגותיה ודרכי שימושו בה, דרכי טיפולו בנוסח התלמוד, אופי יצירתו הפרשנית, תקנותיו, פולמוסיו, קשריו עם בני זמנו ומידת השפעתו על בני דורו והבאים אחריהם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רונה טאוזינגר
תיאור: הספר פורש למעלה ממאה וחמישים גרסאות יהודיות לסיפור יהודה ותמר, על בסיס טופס האב המקראי בבראשית ל"ח, דרך הספרות החיצונית וההלניסטית, המדרש ,הפיוט, פרשנות ימי הביניים, ספרות הדרשות והדרוּש, ספרות המוסר, כרוניקות, הספרות הקבלית, השבתאית, החסידית וכלה בספרות העברית החדשה מתקופת ההשכלה ועד ימינו. מהלך הגרסאות נמסר תוך בירור פרשני שלהן על רקע הסוגות השונות שבהן נכתבו, המרחבים התרבותיים שבהם צמחו והלשונות היהודיות שבהן סופרו. הסיפור 'תמר אשת ער' מכיל את הגרעינים החשובים של התרבות הישראלית השבטית: יחסי שארה, חוקי הייבום, יחסי הגברים והנשים בתא המשפחתי ומעמדו ההגמוני של השבט הנבחר בקביעת שושלת המלוכה. כסיפור המכיל היבטים של טרנסגרסיה, פיתוי מיני, גילוי עריות ולידת משיח מקשר אסור, הוא ריתק את תשומת לבם של הדרשנים, הפרשנים, הכותבים והיוצרים לאורך דורי-דורות
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו. בכרך זה מחקרים בסוגיות חברתיות ורעיוניות במחנה הציוני הדתי, ובהן חידוש הסנהדרין בעקבות התחייה הלאומית, תפיסת המלחמה בהגות הציונית הדתית והזיקות הפמיניסטיות, האורתודוקסיות המודרניות והחינוכיות של הציונות הדתית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא קובץ מחקרים מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות הפילוסופית של אנשי הציונות הדתית ובתהליכים העוברים על התנועה והחברה הציונית הדתית, מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו. הגיליון החמישי מכיל מאמרים מגוונים על הציונות הדתית, החל מתחנות ביישוב, וכלה ברבנות ובתודעה. שני מאמרים עוסקים בהיבטים אסתטיים של התופעה הציונית הדתית, והארוך שבהם , במוסיקה. גיליון זה מוקדש לזכרו של פרופ' איתן אביצור, מלחין, מנצח, מורה וראש המחלקה למוסיקה באוניברסיטת בר-אילן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא כתב עת מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות וביצירה בקרב תנועה זו ובתהליכים העוברים עליה. הגיליון השישי מכיל מאמרים מאתגרים ורבגוניים על הציונות הדתית. הגיליון מוקדש לזכרו של הרב פרופ' יונתן זקס, שהיה ציוני דתי נלהב. לאחר הצגה קצרה של הגות הרב זקס, מובאת מסה מאתגרת העוסקת בשאלה האם עדיין קיימת הציונות הדתית. לאחר מכן מובאים דיונים באישים: הראי"ה קוק וסגנונו המיוחד וישעיהו אביעד (וולפסברג) שהגה במשמעות ההיסטוריה. שאלת ההתמודדות עם המודרנה בחברה הציונית הדתית בזמן הזה היא נושא נוסף הנדון בגיליון זה, ולבסוף , תפיסות אסתטיות המתגבשות בציונות הדתית נפרסות בו אף הן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם בן משה (מימון)
תיאור: ר' אברהם בן הרמב"ם (הראב"ם; 1237-1186 ) שנולד בפוסטאט־קאהירה שבמצרים, היה בעל אישיות מגוונת ובלתי שגרתית: מצד אחד היה ממשיך נאמן של תורת אביו ואף פרסם מספר חיבורים להגנה על השקפותיו; מאידך, הוא תיקן תקנות אחדות חשובות הסוטות מהשקפות אביו, וחיבר חיבורים המעידים על חוסר הסתפקות בתורתו. ספרו החשוב, שנכתב בערבית אך באותיות עבריות,  הוא ספר המספיק לעובדי השם (כתאב כפאיה אלעאבדין), ובו הוא בנה מערכת פילוסופית־הלכתית מקורית וכמעט בלתי תלויה בהשקפות אביו. תיקוניו פורשו על־ידי מתנגדיו כרצון להכניס רפורמה ('בדעה')  ביהדות, והם כלולים בספר זה היוצא לאור על־פי כתב־יד יחיד, המכיל לבד מתרגום כתב־היד גם מבואות היסטוריים הלכתיים־לשוניים, וכן ציון מקורות יהודיים ואסלאמיים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבידב ליפסקר, תמר וולף־מונזון
תיאור: קןבץ מאמרים זה הוא השלישי בסדרה של דברי מחקר על ספרי השירה של אורי צבי גרינברג, הרואים אור בהוצאת אוניברסיטת בר-אילן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי זוהר, עמיחי רדזינר, אלימלך וסטרייך
תיאור: הרב בן-ציון מאיר חי עוזיאל (1953-1880), שהיה הראשון לציון והרב הראשי הספרדי השני בארץ-ישראל (והראשון במדינת ישראל), מנהיג ציבור לאורך עשרות שנים, בעיקר בארץ אך גם ברבנות קהילת סלוניקי, עסק באופן אינטנסיבי בכתיבה. כתיבתו הענפה, שנדפסה בעשרות כרכים, מורכבת מסוגות ספרתיות שונות: תשובות הלכתיות, פרשנות וחידושים, הגות ואיגרות בנושאים שונים. אולם על אף היקפה הרחב ומקומו המרכזי בין רבני המאה העשרים, דומה שיצירתו ואישיותו לא זכו למקום ראוי דיו, והמחקר על אודותיו דל יחסית. זאת ועוד. נראה שגם העולם הדתי והרבני לא הפנים בצורה משמעותית את יצירתו ההלכתית וההגותית של הרב עוזיאל, שבמקרים רבים הייתה חדשנית ומקורית והציגה התמודדות מרתקת עם אתגרי הזמן: החילוניות, הציונות, ההתיישבות החקלאית, הקמת המדינה, קיבוץ הגלויות, התקדמות המדע, מעמד האישה ועוד ועוד.
קובץ זה בא לתקן מעט את מצב הדברים ולהעשיר את ידיעותינו על הרב עוזיאל ועל יצירתו ומורשתו. שלושה מדורים בקובץ: פילוסופיה והגות, משפט עברי והלכה, פעילות ציבורית והנהגה, וכלולים בו שנים עשר מאמרים, פרי עטם של טובי החוקרים בתחום, וכן פתח דבר, המציגים מזוויות מבט שונות נדבכים מרכזיים מדמותו ויצירתו של הרב עוזיאל. מתוך כך מרים הקובץ תרומה ניכרת הן לחקר ההלכה וההגות הרבנית של המאה העשרים בכלל והן לשיח הציבורי על דרכן של ההלכה ושל ההגות היהודית בהווה ובעתיד, לנוכח תמורות העת החדשה והקמת מדינת ישראל.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שרגא בר און
תיאור: הספר חושף את השימושים המגוונים בהטלות גורל במסורת היהודית מתקופת המקרא ועד שלהי הרנסנס ומנתח אותם. הגורלות שימשו לניחוש והגדת עתידות, לנחלת הארץ ולהנחלת ירושה, לצרכי פולחן, למינוי לתפקידים רשמיים ולמשחק. חלקו הראשון של הספר מגדיר את הטלת הגורל כפעולה ערומה שניתנת לארבעה פירושים עקרוניים שונים: פירוש רציונלי, פירוש מנטי, פירוש פסיכולוגי ופירוש משחקי. חלק זה מעמיד מערכת מושגית לבחינת השימוש בגורלות המופיעה במקורות ההיסטוריים. חלקו השני של הספר סוקר מקורות ופרשיות היסטוריות בהם השתמשו בגורל לצרכים שונים. כך נפרסים בספר תפיסות עולם שונות וויכוחים רחבים שניתלו בהטלת הגורל לאורך ההיסטוריה היהודית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןמכון שלום הרטמן
מאת: שרה זיו
תיאור: יעקב שכביץ (תר"ד-תרצ"ג) איש העלייה הראשונה שהתיישב בגדרה, הוא אישיות שנעלמה מהשיח ההיסטורי על תקופתו ודמות של הפכים. את הניגודים התרבותיים שתודעתו הכילה ביקש להפוך למשנה אחידה חדשה, איש חרדי משכיל וציוני זה ראה בציונות מצווה וחובה הנגזרת מן הדת וההיסטוריה היהודית. כ'איכר תלמודי' ראה בעבודת כפיים חקלאית משולבת בלימוד במקורות היהודיים דרך אוטופית להגשמת הציונות.

שכביץ, כותב ודובר דו-לשוני - יידיש ועברית, ביקש לייצר מרחב תרבות משותף לשתי השפות דווקא בתקופה של יחסים מתוחים ביניהן, בימים של תחייה לאומית שבחרה לבטא עצמה רק בעברית. כמי שביקש להיות מכונן פעיל של התרבות הלאומית בארץ ישראל, והציע 'עבודת קולטורא' שלא תחליף ישן בחדש, אלא תשמר את המסורות היהודיות בתוך חברת החלוצים בארץ ישראל בעת שהיא שעוברת שינויים דרמתיים, ניתן לאפיינו כ'חרש תרבות'. הודות לעבודת ליקוט מסמכים ביידיש ובעברית והעמדת ארכיון אד-הוק של מכתביו וכתביו, שרובם אבדו ומיעוטם שרדו במצב קשה לקריאה עקב פגעי הזמן, שנעשתה בידי ד"ר שרה זיו, מחברת הספר, ניתן לקורא העברית בימינו להתוודע לדמות ולתקופה מרתקות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יגאל שוורץ, לילך נתנאל, רונה טאוזינגר, קלאודיה רוזנצווייג
תיאור: זהו קובץ מחקרים בספרות עברית, המוקדש לפרופ' אבידב ליפסקר - חוקר פרוזה עברית קדומה וחדשה והיסטוריוגרף של הספרות העברית.

בספר מאמרים רבים, מאת בכירי החוקרים בספרות עברית בארץ ובעולם, ובהם: פרנץ קפקא כסופר יהודי מודרני, סיפורי עם יהודיים ממזרח אירופה במאות ה-18 וה-19, ההיסטוריוגרפיה של הספרות העברית והיידית החדשה, ארון הספרים של האישה באשכנז במאות ה-16 וה-17 ומה היו ספריה של המשכילה במאה ה-19, ספרים כסמלי הצחוק ביצירת עגנון, הכתיבה הרבנית בפיוטי מרוקו, שפה, מחסום ואהבה אצל אלי עמיר, טקסט וקהילה בשירתו של יהודה עמיחי, מה בין גנסין לקריאה בתלמוד, היצירות הספרותיות היהודיות מכתבי היד של ימה"ב עד לראשית הדפוס, מאפייני הכתיבה בעולם הדתי, זיקתו של הסופר העברי למולדת ועוד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נירית רייכל, טלי תדמור-שמעוני
תיאור: החינוך העברי במושבות בתקופה העות'מאנית מוצג כנדבך חשוב בתהליך של בינוי אומה בהיסטוריוגרפיה הישראלית.

מחברות הספר מבקשות לטעון כי אבני הבניין של החינוך הציוני, כגון הטיול, הגינה החקלאית, השירים בגני הילדים ועוד, הם תוצר של השתרגות בין אידאות חינוכיות אירופאיות לבין ניסיונות העיצוב של תרבות עברית מקומית. תהליכי ההשתרגות נבחנים באמצעות גישתה של ההיסטוריה הטרנס-לאומית (transnationalism). התבוננות באמצעות העדשה של ההיסטוריה המשתרגת, שהיא תת-קטגוריה של אותה גישה, מראה, למשל, כי הנורמה של חינוך ציבורי יישובי, שהיתה רווחת באירופה בשליש האחרון של המאה התשע-עשרה, הועברה לארץ-ישראל העות'מאנית על ידי פקידות הברון רוטשילד וארגון יק"א. גופים אלה, שלא היו שותפים לחזון של חיבת ציון (והתנועה הציונית), מימנו את מסגרות החינוך העבריות שביקשו לחנך ולהטמיע תודעת מקום חדשה. התנאים הבראשיתיים ששררו במערכת החינוך העברית בארץ-ישראל יצרו מציאות של מעין מעבדה חברתית-תרבותית קטנה אשר מאפשרת לבחון באופן כמעט פרטני כיצד הביוגרפיה המקצועית ובתי הגידול השונים של המורים השפיעו על רכישת הידע שלהם ועל תפיסותיהם, וכן מאפשרות היא לבחון את דרכי אימוצה, הבערתה, עיבודה והתאמתה של אידאה חינוכית למציאות של ארץ-ישראל העות'מאנית במושבה. תהליכים אלה באו לידי ביטוי בין היתר במדיקליזציה של החינוך, ביצירת הכשרת מורים וגננות מודרנית, בעיצוב חינוך מתקדם (פרוגרסיבי) לגיל הרך עוד.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהודה שנהב-שהרבני
תיאור: יהודה שנהב-שהרבני הוא סוציולוג ומתרגם מערבית, ומייסד חוג המתרגמים ׳מכתוב׳ במכון ון ליר בירושלים. המסה סיפור שמתחיל בגבות של ערבי: תרגום בדיאלוג עם אליאס ח׳ורי, כוללת ביוגרפיה ראשונה של הסופר הלבנוני, יליד 1948 , וקריאה ראשונה בעברית של מכלול יצירתו. שנהב פורש במסה הזו מחשבה על התרגום כדיאלוג ספרותי ופוליטי, טקסט הנוסף על ׳המקור׳, מתפתח מתוכו, מציב בפניו מראה ולא מחליף אותו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ארי אנגלברג
תיאור: במודרנה המאוחרת נוצרה מציאות חדשה בחברות מערביות: צעירים אינם ממהרים להינשא ומעדיפים ליהנות מהחופש בטרם יתמסדו, ובמקביל הציפיות לגבי זוגיות ונישואים השתנו. שינויים אלה קשורים לתהליכי אינדיבידואליזציה ועלייה בחשיבות הפרט. בעשורים האחרונים תופעה זו הגיעה גם לציבור הציוני־דתי בישראל ונוצרו ריכוזים אורבניים של רווקות ורווקים דתיים , 'ביצות הרווקים'. בציונות הדתית נתפסה תופעה זו כבעיה, ובמשך השנים מיזמים מגוונים ניסו 'לייבש את הביצות'. הספר מתאר את המפגש בין הציונות הדתית לתופעה גלובלית זו כפי שהוא משתקף בנרטיבים של רווקים ורווקות דתיים. השאלות העומדות במוקד הספר הן: מה מייחד את תהליך החיזור בציבור הציוני־דתי ומה ניתן ללמוד ממנו על הציפיות לגבי זוגיות? כיצד מתמודדים הרווקות והרווקים עם המתח בין הנרטיב המערבי־ליברלי הגורס שיש לנצל את שנות הרווקות לצבירת חוויות, לבין ההשקפה הדתית המעודדת הקמת משפחה בגיל צעיר? מה הם האתגרים הנצבים בפני רווקות ורווקים בדת שהיא משפחתית וקהילתית? ומה עמדתם של רבנים ומחנכים ביחס לסוגיות אלה? הספר עוקב אחר סיפורם המרתק של מי שמצויים בחזית המפגש בין האורתודוקסיה למודרנה המאוחרת וחוצבים לעצמם מסלול חיים חדש, שדורות קודמים של יהודים שומרי תורה ומצוות לא הכירו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דן מירון
תיאור: ״פרץ הכניס את ביאליק ל׳קודש קודשיו׳, ׳מעבדת׳ היצירה שלו. כלומר, הוא פתח לפניו את דלת חדר העבודה שלו, קרא לפניו טקסטים, וביאליק התבקש לחוות דעה, לפרץ היה אמון מלא בטעמו ובחושיו הספרותיים. כך נעשה המשורר העברי עד־שותף לחיי היצירה של הנסיך היריב. הלה רחש לו אמון כה רב, עד שגילה לו כמה מתוכניותיו היצירתיות , דבר שאיש, להוציא אולי מקורבים אחדים, לא הובא בסודותיו״. במסה בת שלושה פרקים, בין שני הרים , זוגות סופרים: קרבה, ריחוק וחיכוך יצירתי, חושף דן מירון את זיקות היצירה אצל ארבעה מן היוצרים היהודיים המודרניים המרכזיים: חיים־נחמן ביאליק, יצחק ליבוש פרץ, שאול טשרניחובסקי ואורי-צבי גרינברג. מירון מתחקה כאן אחר קריאתו של סופר בכתביו של סופר אחר בן זמנו, ומניח את עקרונותיה של אוריינות טקסטואלית עקיפה: קריאה בעיניו של אחר. בתוך כך הוא משמיע שוב את קולה של השירה העברית והיידית, במלאת כמאה שנה לערך מאז כתיבתה: מהי הירושה האסתטית שהותירו מנסחיו של הביטוי העברי הספרותי המודרני? והאם ניתן עוד להיכנס בשערי יצירתם? לספר מצורפת הקדמה מאת לילך נתנאל, שעניינה החניכה הרגשית שהציעה הספרות היהודית מודרנית לקוראים בני זמנה, וגלגוליה של חניכה זו בקרב קוראים מאוחרים. 
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רועי הורן
תיאור: הבעל שם טוב חולל את התנועה הרוחנית היהודית החשובה ביותר בעת החדשה, שהייתה לבסוף לתנועת המונים רחבה. אך החסידות החלה כחבורת מקובלים אקסלוסיבית למדי שבראשה עמד הבעש"ט. מה היה סוד קסמו של בעל שם אנונימי וחסר ייחוס בעיניהם של מקובלים גדולים בני זמנו? מה טיבו של "המפתח" המיוחד שהעניק להם להבנת קבלת האר"י? כיצד מפתח זה פתח את ליבם ותודעתם מחד, וסלל דרך לבניית צורת קיום חברתית חדשה מאידך? בעזרת התחקות מדוקדקת אחר הנחיות לתפילה בכוונות האר"י, שמות קדושים להתמודדות עם מחשבות זרות וריטואלים ל"המתקת הדינים" שמסר הבעש"ט לתלמידיו, מבקש ספר זה להיכנס אל תוככי בית היוצר של המהפכה הבעש"טיאנית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מנחם בן-ישר, יצחק ש' פנקובר
תיאור: בספר זה נאספו כל הדרשות לספר יונה מתוך ספרות התלמוד והמדרש (150 דרשות). הדרשות סדורות לפי רצף הפסוקים בכל פרק. לכל פרק מיונה תואם פרק מקביל בספרנו.

כל דרשה נתפרשה הן כשלעצמה והן ביחסה אל הטקסט המקראי, כדי לברר אילו בעיות מצא הדרשן בפסוק ומה הם הפתרונות שהציע בדרשה. הבעיות והפתרונות מוינו לסוגים שונים וכל דרשה מתוארת באשר לקושי ולפתרון שהיא עוסקת בהם. בסוף כל פרק בא סיכום קצר לפי פשוטו של מקרא ולעומתו סוכמו מכלול הדרשות לאותו פרק והמגמות העיקריות בהן, כדי להראות בפועל מה בין פשט לדרש. הוספנו בהערות גם הפניות למחברים מהעת העתיקה ומימי הביניים שלא כתבו בשפה העברית, אבל שמשתקפות בדבריהם דרשות חז"ל על ספר יונה: הירונימוס (המאה הרביעית, לטינית), אל־טברי (המאה התשיעית, ערבית), יפת בן עלי (המאה העשירית, ערבית־יהודית).

באמצעות החומר הרב המרוכז בספר ניתן לעסוק גם בסוגיה עקרונית: באיזו מידה דרשות חז"ל הן פרשנות למקרא, תגובה לקשיים בכתוב, ובאיזו מידה הדרשות אינן אלא אמצעי ספרותי להציג את רעיונות חז"ל. את הספר חותמים מפתחות מגוונים: פסוקי המקרא בדרשות, פסוקים שבאו בהערות, מקורות חז"ל, הקשיים והפתרונות הפרשניים לסוגיהם ושיוך כל דרשה (על פי מספרה בספר) לסוגי הקשיים ולסוגי הפתרונות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אהרון קמפינסקי
תיאור: זבולון המר ז"ל (1998-1936) היה ממנהיגיה הבולטים של המפלגה הדתית־לאומית (המפד"ל), והספר שלפנינו מבקש לפצח את דרכו הפוליטית. החל משנת 1969 הוא כיהן כחבר כנסת, ולאחר מכן שימש בתפקידי שר הסעד, שר הדתות, שר החינוך וסגן ראש הממשלה. כברת דרך ארוכה עשה המר, מהיותו פעיל במשמרת הצעירה של המפד"ל בראשית שנות השישים ועד לעמדת המנהיגות אליה הגיע בגיל צעיר יחסית. המר הוביל את אחת המהפכות הדרמטיות במפלגה פוליטית בישראל כמנהיג סיעת הצעירים, שהצליחה לאחר שנים רבות להחליף את ההנהגה הוותיקה. סיפורו של זבולון המר אינו רק סיפורו של האיש, הוא סיפורו של דור: דור הנהגה של התנועה הדתית־לאומית שהתמרד בדור שמעליו, אך מצא עצמו , אחרי שני עשורים , באותה נקודת הנהגה שהייתה לפניו. דור שביקש לשנות סדרי עולם, אך נאלץ בסופו של דבר להסתפק בשימור האינטרסים של הציונות הדתית, במציאות של מאבקי כוח פוליטיים המאיימים לכרסמם. דור שניסה לשאת את דגל ארץ ישראל השלמה, אך התמתן בדעותיו כאשר המציאות המדינית אפשרה פריצת דרך מדינית. דור שביקש לחזק תפיסות דתיות תורניות, אך לימים התברר כליברלי אף יותר מאבותיו. דור שביקש לחתור להנהגה כללית, אך בסופו של דבר נאלץ להסתפק במפלגה מגזרית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חנן חבר
תיאור: זהו ספר חשוב מאוד הדן בספרות החסידית, בספרות ההשכלה ובתולדות מחקרם מתוך פרספקטיבה היסטורית, הכרות עם ספרות המחקר ועושר מתודולוגי. הספר מהווה מחד גיסא חידוש עצום בחקר הספרות העברית החדשה, מעצם העובדה שהוא מרחיב את גבולותיה לעבר הסיפור החסידי. מאידך גיסא הוא מהווה גם חידוש בחקר החסידות מבחינת כלי המחקר הביקורתי שבהם הוא משתמש. ניסיונו של הספר לבחון את שאלת המקסם של הריבונות היהודית כפי שהיא התפתחה בקהילות יהודיות שונות ובהקשרים תרבותיים וסוציולוגיים נבדלים בין המאות השמונה עשרה לעשרים באמצעות הספרות החסידית והיחס אליה הוא חשוב ומרתק ונעשה תוך שימוש בספרות מקור ומחקר של ועל החסידות וההשכלה, כמו גם הכרות טובה מאוד עם הרקע ההיסטורי של התופעות גופם במרכז ובמזרח אירופה ושליטה פנומנלית בספרות ביקורתית בת זמננו המאפשרת לנתח את המקורות באופן מעמיק. הספר מציע קריאה רעננה באלמנטים הפוליטיים הקשורים להופעת הסיפור החסידי, למגמותיו, כמו גם להתקבלותו ולשימושים בו בראשית המאה העשרים ומספק ניתוח מבריק של החברה החסידית, המתנגדים לה והתלים בה. יש כאן קריאה פורצת דרך בסיפור החסידי ומשמעותו שעושי להוביל גם לדיונים מעניינים בעקבותיו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רבקה קדוש
תיאור: יצירתו הרוחנית של הרב יוסף חיים (1909-1835), שכינויו הוא 'הבֵּן אִיש חַי' כעקבות שם חיבורו הידוע, היא 'עמוד התיכון' בתרבות קהילת בבל בעידן החדש. מנהיגה הרוחני של קהילה מפוארת זו הטביע חותם בספרות הלכה, הקבלה, הדרש, המוסר וכמובן גם בספרות הפיוט והספרות היפה של דורו , כל זאת בששים חיבורים ומעלה שהעמיד בחייו. מהמכלול הרבני העצום הזה משתקף עולם הגותי ייחודי לו ולקהילתו, ואשר לו נתן ביטוי ספרותי אישי בסיפורים ששילב בדרשותיו, אותן נשא שבת בשבתו לאורך כחמישים שנה. בפרקי חיבור זה מאת רבקה קדוש נפרש לראשונה מפעלו הספרותי-דרשני של מנהיג מובהק זה של קהילת בבל ומצטיירת מפת התפוצה של עשרות הסיפורים הפזורים בכתביו. בכך נעשה החיבור הנוכחי למערך ממַפתח של חומרי הדרשה הסיפוריים של 'הבן איש חי', וממנו ניתן לשחזר את רשת דרכי ההשפעה שבהן נפוצו סיפורים אלה מעבר לגבולות הקהילה הבבלית אל שאר קהילות ישראל. בחיבור מתבררים הקשרים הרעיוניים והפואטיים שבין הסיפורים לבין הדרשות, וכן המחשבה הקבלית ומחשבת המוסר של הרב יוסף חיים. החקירה הספרותית-תימטולוגית והפרשנית הזו מסמנת את מקומה של הסיפורת של הבן איש חי במסורת הסיפור הפולקלורי היהודי בפרט ובמסורת ההיגודית של הסיפור הפולקלורי הבין-לאומי בכללו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: מיכל אוחנה
תיאור: עם גירוש ספרד התיישבו חלק מהמגורשים בעיר פאס שבמרוקו. הם וצאצאיהם תרמו רבות ליצירה שהתגבשה שם בדורות הבאים בשדות ההלכה, הפיוט וההיסטוריוגרפיה. ספר זה בוחן את פעילותם בשדה היצירה ההגותי, באמצעות התמקדות בדמותו ובמפעלו הספרותי של ר' שאול סיררו, צאצא למגורשי ספרד שכיהן ברבנות פאס במחצית הראשונה של המאה ה־17. פרקי הספר מוקדשים לבירור תפיסתו של ר' שאול סיררו בסוגיות שנידונו בהגות היהודית בימי הביניים ובעת החדשה המוקדמת. כך למשל, העיון בפירושו לספר משלי מלמד על תפיסתו ביחס לחכמות החיצוניות. באופן דומה, עיון מעמיק בדרשותיו לשבת תשובה ולשבת הגדול, מאיר את תפיסתו ביחס לסוגיות הגאולה (ובכלל זאת הפולמוס היהודי-נוצרי), הנבואה והתשובה. העיון בדרשותיו לברית מילה ולחתונות ובהספדים שכתב, מצביע על תפיסתו בסוגיות טעמי המצוות, השגחה ואסטרולוגיה ותכלית האדם. בחינת השקפתו של ר' שאול סיררו בסוגיות הנזכרות מורה כי הוא בחר לאמץ את גרסאותיהן המתונות של שלוש האסכולות המרכזיות שהתגבשו בספרד: הפילוסופית, האסטרולוגית והקבלית. מסקנה זו מהווה צעד ראשון ומשמעותי לבחינתה של ההגות היהודית שהתגבשה בפזורה הספרדית בצפון אפריקה בכללה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם אופיר שמש
תיאור: למן תקופת המקרא ועד לזמננו מתועד בספרות היהודית שלל בשמים. ספר זה מוקדש לדיון בשדה ההלכתי של 'ברכות הריח', שראשיתו בתקופת חז"ל, דהיינו ברכות הנאמרות על ההנאה מריחם של בשמים. מוצג כאן לראשונה מידע מקיף ועדכני הנוגע לתולדות הבשמים, זיהויים, שמותיהם בלשונות היהודים, שימושיהם ומקומם בהווי ובפולקלור היהודי. באופן ממוקד יותר, נידונות השיטות והגישות השונות לגבי הברכות שהוצעו למיני הבשמים המגוונים , החל מחכמי התלמוד וכלה בפוסקי זמננו. מחקר זה הוא רב־תחומי והוא חובק כמה תחומי ידע: בוטניקה, זואולוגיה, היסטוריה, תרבות חומרית וספרות רבנית. הנושא נבחן לאור הספרות היהודית הקדומה והמאוחרת (מקרא, חז"ל, הלכה, שו"ת, מנהג וסידורי תפילה) והמחקר המודרני. עיקרו של הספר מוקדש לסקירה שיטתית של כ־70 מיני בשמים. המקור לרובם המוחלט של חומרי הבושם טרם ההתפתחות התעשייתית־כימית היה עולם הצומח ומיעוטם מעולם החי. בעלי הלכה במזרח ובמערב דנו בצמחים ארומטיים ובהפרשות ריחניות של בעלי חיים שגדלו בר או טופחו בחקלאות באזור מגוריהם, וגם בבשמים אקזוטיים שהגיעו אל ארצותיהם דרך נתיבי המסחר בים וביבשה ממחוזות גידולם בדרום מזרח אסיה ובערב. הממצא מצביע על קהילות שחיו באזורים דלי בשמים, למשל בארצות קרות באירופה. לעומת זאת, יהודי פרובאנס ותימן, למשל, נהנו מעושר של בשמים וריחות. אשר על כן תרבות הבשמים במקומות הללו הייתה מפותחת יותר, וגם חכמיהם בולטים בשיח ההלכתי הער על ברכותיהם של החומרים הארומאטיים. במהלך התקופות ההיסטוריות, חכמי ההלכה נדרשו גם לברר את ברכותיהם של בשמים חדשים שחדרו לאזורים שונים בעולם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אברהם גרוסמן
תיאור: רש״י ראה לפניו שלוש שליחויות קדושות, ולהן הקדיש את מפעלו הספרותי המגוון: פרשנות המקרא והתלמוד, חיזוק הקהילה היהודית, פולמוס עם הנצרות. בעוד ששתי השליחויות הראשונות זכו לעיסוק נרחב בספרות המחקר, השליחות השלישית נדונה באופן חלקי בלבד. "רש״י והפולמוס היהודי־הנוצרי" בא למלא חלל זה. החיבור נכתב בפרספקטיבה היסטורית רחבה הכוללת את פועלו של רש״י בתחומים רבים ומגוונים, הקשורים במישרין או בעקיפין בפולמוס היהודי־הנוצרי שצבר תנופה גדולה בימיו. הכנסייה הנוצרית במאה השלוש־עשרה ראתה ברש״י את אויבה העיקרי בטענה שהוא פגע בקדושי הנצרות ובמאמציה להעביר יהודים על דתם. רש״י מתגלה בחיבור זה כמי שנטל על עצמו אחריות כבדה לגורלם של גולי ישראל בימיו ובמיוחד באירופה, וכאדם תקיף ונמרץ בניגוד לתדמיתו המקובלת. רבים מדברי הפולמוס של רש״י נמחקו בידי הצנזורה הנוצרית, מחיקות המשתקפות בדפוסי הפירוש. מנגד, דברי הפולמוס של רש״י נשתמרו בכתבי־יד, שבהם נעשה שימוש נרחב בספר.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: עדיה הדר
תיאור: הניגון שימש בראשית החסידות ככלי מעשי להשפעה על רגשותיהם ונפשותיהם של המנגנים וסביבתם. המטרות היו מגוונות: התעוררות משינה לצורך עבודת ה' ותמריץ להתעלות הלב והנפש הנדרשת לקיום תורה, מצוות, תפילה ואפילו לימוד. השימוש הנרחב בדרשות החסידיות במוטיב הניגון כדימוי והשימוש המעשי בו ככלי לעבודת ה', בצרוף העדויות העולות מהדרשות ומהסיפורת החסידית הענפה, מעידים על חשיבותו ומעלתו הרוחנית בהגות החסידית ובחיי היום יום בקהילות החסידיות. על רקע זה בוחן הספר את מעמדו, תפקידיו ומשמעויותיו של הניגון בכתביו של רבי נחמן מברסלב. השוואה מקיפה, שנעשתה לראשונה, לערך הניגון בדרשות ראשית החסידות מהבעל שם טוב ועד האדמו"ר הזקן, מעלה שהדומיננטיות של המוסיקה ונוכחותו של המוטיב המוסיקלי בהגותו של רבי נחמן, הן תופעה חריגה גם על רקע ההשוואה לדרשות אבות החסידות. חיבור זה טוען כי הציר המרכזי שסביבו סובב נושא הניגון בהגותו של רבי נחמן הוא הציר המטאפיסי־קיומי. המוסיקה בתורתו מהווה תשתית לכלל כתיבתו, אם בגלוי ואם בסמוי. רבי נחמן יצר אפוא תאולוגיה מקיפה של המוסיקה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: גיא מירון, אנה סלאי, שלמה שפיצר
תיאור: עשרים המאמרים בקובץ זה מציגים פנים שונות של ההיסטוריה, התרבות והחוויה היהודית ההונגרית, והם מוגשים לקוראים בלשון בה נכתבו - עברית או אנגלית. השער הראשון בקובץ, "אמנציפציה והשתלבות", מציג פרספקטיבות היסטוריות שונות על השתלבותם של היהודים בהונגריה מאמצע המאה ה-19 ועד לאחר תקופת השואה. השער השני, "ציונות ואורתודוקסיה", מתמקד בפילוגים ובמאבקים הפנים-יהודיים משלהי המאה ה-19 ועד לאחר תקופת השואה. השער השלישי, "חינוך, תרבות וחברה", מציג מבטים שונים על החינוך, היצירה המדעית והתרבותית והלשון של היהודים בהונגריה ובקהילת יוצאי הונגריה בישראל בתקופה שלאחר השואה. הקובץ חותם בשער "אישים" שארבעת המאמרים בו מציגים דמויות שונות מעולמה של היהדות ההונגרית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יניב שמעון גולדברג
תיאור: בשיחות המובאות בספר זה משתפת שחקנית התיאטרון הלאומי הבימה ליא קניג את יניב גולדברג, ובאמצעותו את הקוראים, ברגעים מכוננים בחייה, מהם קשים ומהם שמחים, טווה זיכרון לזיכרון, וחושפת בכנות כיצד החיים והתיאטרון שזורים זה בזה. היא מספרת על חוויותיה החל בימי מלחמת העולם השנייה, על החיים במשטר קומוניסטי, על אהבתה לבעלה והבחירה לא להביא ילדים לעולם, על דרכה המקצועית ואופן עבודתה על תפקידים בתיאטרון, על הבחירה לוותר על היידיש ולשחק בעברית, על יהדות, ציונות וישראליות, ועל דרכה להתבונן על העולם.

מבעד לסיפור האישי המלווה בהומור האופייני לליא נשקפים נושאי יסוד בעבודת השחקנים: עבודה על סצנות, משחק, תנועה על הבמה, דיבור וקול, שיבוץ בהצגות ויחסים בין־אישיים בין המשתתפים בהפקת הצגה.

כ־50 תצלומים מאלבומה של ליא משולבים בספר והוא כולל גם נספחים ביוגרפיים של הוריה שחקני תיאטרון היידיש במזרח אירופה דינה קניג ויוסף קאמין.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
תיאור: כרך זה פותח מתכונת חדשה בכתב העת ביקורת ופרשנות, המשלבת בין גיליונות המוקדשים לנושא מסוים בהקשר של חקר הספרות והתרבות, לבין גיליונות מאסף, שיתפרסמו בתדירות גבוהה יותר.

השער הראשון של גיליון זה יוחד לעיון בשירה, ומאמריו מתמקדים ביצירותיהם של אברהם שלונסקי ואורי צבי גרינברג. השער השני של הגיליון יוחד לעיון בפרוזה ובדרמה. השער השלישי של הגיליון יוחד לעיון בתרגום, וליחסים המתקיימים בין הטקסט המתורגם לטקסט המקור.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ברכה אליצור
תיאור: "דיוקן בשביל הדורות" עוקב אחר קבוצה של דמויות מקראיות, שזכו לעיצוב מחודש במסורות מימי בית שני, המשנה והתלמוד. השאלה המסקרנת העומדת בבסיסו של המחקר היא מהו הגורם לתנודות באופי פרשנות מעשיהם, לעיתים דמות המוצגת במקרא באופן שלילי, נצבת במלוא פארה בספרות המאוחרת, ולהפך: דמות מקראית חיובית עטופה בביקורת המפקפקת בטוהר מעשיה.

המעקב אחר אופי התגבשות המסורות על דמויות מקראיות פותח צוהר רחב לחשיפת שלבי התפתחות נסתרים של תקופות היצירה, ומאפשר לשרטט אפיונים חברתיים, דתיים ופולמוסיים שלעיתים הוסוו בסוגות ההלכתיות והאגדיות, או שהוצגו מנקודות מבט חד ממדיות. חשיפות אלו מאפשרות הבנה מעמיקה ושלמה יותר של המסורות השונות.

בספר שלפנינו, הדמויות המקראיות הן אמנם אבני בניין, אולם עיקר עיסוקו הוא בהעמקת ההכרות עם מי שבחר לעסוק בהן, ולייחס להן מניעים ומעשים שאינם נצמדים למתואר בפסוקים. ככל שהמרחק בין הדמות המקורית לדמות בלבושה החדש הוא גדול יותר, כן נדרשת הבנת מניעיו של הדורש, הכרת סביבתו התרבותית־חברתית ולעיתים אף הביוגרפית.

הספר מחולק לארבעה שערים, העוסקים באתגרי חיי היהודים בדורות שמבית שני ועד לתקופת התלמוד: ישראל ושכניו הנכרים, ייחוס וגדולה בתורה, הנהגה, מעמד הנשים. בכל חלק נבחרו אבות טיפוס מקראיים שהיוו בסיס להבעת עמדותיהם של הדרשנים בכל אחד מהתחומים. הערכת אב הטיפוס לחיוב או לשלילה, התכונות שיוחסו לו, והחירות שנטל הדרשן בפרשנות מעשיו בשונה מהמתואר במקרא, הן רסיסי המידע שבאמצעותם ניתן לעמוד על השקפותיהם המגוונות של יוצרי המסורות והדרשות.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אוריאל סימון
תיאור: על חיי המעשה של ר' אברהם אבן עזרא שרדו ידיעות מעטות מאוד, ועל כן אי אפשר לכתוב ביוגרפיה שלו. לעומת זאת, יש בכתביו שהגיעו לידינו מידע רב על חיי הרוח שלו, המאפשר להרכיב דיוקן אינטלקטואלי. מידע זה מספק לנו גם תשובות לשאלות נוספות, כגון: מהו איש אשכולות ספרדי? מדוע לא עלה ראב"ע לארץ־ישראל? מדוע עזב את ספרד? מהן שלוש המתכונות של פירושיו לתורה? בנוסף, נידונים בספר המתחים שבין עקרון שוויון הדורות לבין יתרון חכמת חז"ל, בין נאמנותיות לבין ביקורתיות במחשבת אבן עזרא, כמו גם דיון בנושא שלילת החושניות ודחיית הנשים של אבן עזרא.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ערן אלדר
תיאור: בנסיבות החדשות שנוצרו לאחר מלחמת ששת הימים, הפך צה"ל מצבא מסתער ומתקיף לצבא הנדרש לפעולות אבטחה והתגוננות. בעוד מדינות ערב מלקקות את פצעיהן, זקפו ארגוני החבלה הפלסטיניים ראש והחלו בפעילות גרילה וטרור כלפי ישראל, בעיקר מגבול ירדן, סוריה ולבנון, במטרה להתיש את צה"ל ובעיקר את העורף הישראלי. צה"ל נדרש לפעילות אחרת מזו שהורגל והתמיד בה, ודומה שמערכת הביטחון הישראלית, שבראשה עמד משה דיין כשר הביטחון, התקשתה להסתגל לעימות צבאי מסוג זה (כפי שבא לידי ביטוי, למשל, בפעולת צה"ל במחנה הפת"ח בכראמה). משנת 1967 ועד 1970 סבלו יישובי עמק הירדן ועמק בית שאן מהפגזות וחדירות מחבלים משטח ירדן. היישובים לא היו מוכנים למהלומות שניחתו עליהם ממזרח והתלוננו כי הנהגת המדינה וצה"ל מותירים אותם לבדם אל מול האש הפלסטינית והירדנית. המחבר מתאר ומנתח בספר זה את שנות מלחמת ההתשה בחזית הצפון־מזרחית של ישראל על שלל היבטיה: מחד גיסא , את התבססות ארגוני החבלה הפלסטיניים בירדן ובלבנון ופעילותם הצבאית והתודעתית, ואת יחסיהם המורכבים עם המלך חוסיין שליט ירדן ועם שלטונות לבנון. מנגד , הספר מציג את התמודדותם היום־יומית של תושבי עמק הירדן ועמק בית שאן, שחשו כי הופקרו לנפשם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: ספר זה, הרביעי במניין הכרכים פרי עטו של פרופ' דב שוורץ העוסקים בהגותו של הרב סולובייצ'יק, מוקדש בעיקר ליצירתו משלהי שנות השישים של המאה שעברה. מבחינת השיטה הייתה הגותו בשנים אלה פתוחה, ומאמריו ודרשותיו מסתמכים על גישות שונות. מבחינת התכנים מיתן הרי"ד את תפיסת ההתבודדות שלו, והקדיש תשומת לב לקהילה המקראית ולקהילה המודרנית. דמותו של הרב סולובייצ'יק הוארה לא מעט בזכות החיבורים שיצאו לאחר פטירתו, והספר עוסק בתרומה של חיבורים אלה להבנת הממד ההגותי שלו. כקודמיו, אף הדיון בכרך זה מציע קריאה שיטתית בכתיבתו של הרב סולובייצ'יק, ובוחן את מקורותיה הפילוסופיים והפסיכולוגיים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אבישר הר-שפי
תיאור: "הספר 'הסיפור הפועל , עיונים חדשים בסיפור החסידי' מעלה תמונה מחקרית חדשה על הסיפורת החסידית. שאלת ראשיתו ומקורותיו של הסיפור החסידי, סוגותיו השונות, מקומו ותפקידו בתנועה החסידית, נידונים בספר באופן מקיף המשלים מרכיב חשוב שהיה חסר במחקר החסידות העכשווי. התובנות המרתקות שעולות בספר על כוחו הפועל של הסיפור, חשיבותן רבה לא רק לחקר החסידות אלא גם לחקר התרבות האנושית, שהדיבור הנרטיבי ממלא בה תפקיד כה מרכזי". (פרופ' צבי מרק)
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חנה סוקר־שווגר
תיאור: עיקרו של ספר זה במחשבה על הספרות, שֶכוחהּ הוא דווקא במה שעודף בה, במה שחומק מן הניסיון ללכוד אותו ולהכפיפו לקטגוריות מוכנות מראש: פוליטיות, אסתטיות או אחרות. ספר זה מבקש להעניק משקל יתר דווקא לאותו מטען עודף, שביר ונפיץ החורג מכל אפשרות למיצוי ולפרשנות מלאים. 'מחשבת העודפות' נבחנת בתנועת מלקחיים: מאגף אחד בתנועה למיפוי עודפות הלשון, שהיא חדורת הכרה כי דבר אינו מחוץ לטקסט וכי המציאות מתווכת תמיד בלשון. מאגף הפוך נבחן מושג העודפות מתוך מגמה שלא להסתפק בשרשרת המסמנים הלשוניים ובמובנם המקובל, אלא 'להציץ' אל עבר עודפות הדברים, להתחקות אחר גלישת המשמעות מעבר לשפת הכלי הלשוני האוצר את הייצוג של הממשות, הגוף והחומר. תנועת מלקחיים זו, שצירה הוא נקודת מגע־לא־מגע שבין הלשון לדברים, מבקשת לשהות במחיצתו של הקו החוצה שבין המילים לדברים, לגעת בממשות המעוצבת בטקסט בנגיעה 'שורטת' או 'חותכת', ולאתר את מוקדי המנעד החושי המתרחש בעת קריאתו. על קו מרידיאן זה של קריאת העודפות נשזרים תשעת פרקי הספר שייוּחדו לתשעה יוצרים בספרות העברית. כל אחד מאותם יוצרים ממוקם בצומת משמעותי בהיסטוריוגרפיה של הספרות העברית המודרנית במאה השנים האחרונות. אלה הם פרקי קריאה ומחקר ביצירתם של יוסף חיים ברנר, אורי ניסן גנסין, יורם קניוק, מאיר ויזלטיר, חיים באר, נורית זרחי, אמיל חביבי בתרגומו של אנטון שמאס, חדוה הרכבי וסמי ברדוגו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: "ציונות דתית" הוא כתב עת מטעם המכון לחקר הציונות הדתית ע"ש ד"ר זרח ורהפטיג, שעניינו בהיסטוריה של הציונות הדתית, בהגות וביצירה בקרב תנועה זו ובתהליכים העוברים עליה מייסודה בשנת 1902 ועד ימינו.

בגיליון זה שורה של מחקרים על גישתו הציונית של הרב כלפון משה הכהן, רבה של ג'רבה והוגה רב עניין. מלבד זאת פותח את הגיליון עיון בתולדותיה של בני עקיבא וניתוח של התגבשות התודעה הציונית הדתית בימים הסוערים שלאחר מלחמת ששת הימים ועד למהפך של עליית הימין לשלטון.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ, גילה פריבור
תיאור: הכרך מוקדש לזכרו של ביבליוגרף חשוב, ר' שמואל אשכנזי, והוא כולל שורה של מחקרים בתולדות הספר העברי לדורותיו. שלושת המאמרים הפותחים את הקובץ מוקדשים לחקר פעלו של אשכנזי, בדגש מיוחד על סוגות הפרשנות והמוסר (גריס, שוורץ וסטל). ארבעה מאמרים מציגים מהדורות וטקסטים לחיבורים מתוך היצירה היהודית בימי הביניים (שוורץ ושלוסברג, עמנואל, גורפינקל וקאפח). שני מאמרים נוספים עוסקים בטקסטים מן העת החדשה (חבר־חיבובסקי ופרוידנטל). חותמים את הספר שני מאמרים העוסקים ביצירה הספרותית במאה העשרים (בינדיגר ורובין), ומאמר העוסק בתרבות הקריאה בציבור החרדי (פריבור ולפון־קנדלשטיין).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ניר קידר
תיאור: מדינת ישראל היא מהמדינות היחידות בעולם שלא אימצה חוקה בסמוך להקמתה. מה הסיבה לכך? האם ראש הממשלה דוד בן־גוריון באמת התנגד לחוקה כי לא רצה מסמך משפטי שיגביל את כוחו? וכיצד קשור הוויכוח על החוקה לשאלות המטרידות את החברה הישראלית כיום בעניין "חוק הלאום", הדמוקרטיה הישראלית, יחסי הצבא עם הדרג הפוליטי ומעמדה של מערכת המשפט? הספר בן־גוריון והחוקה שופך אור חדש על פרשת החוקה ומזמין את הקוראים לחשיבה אחרת על עיצובה של ישראל כמדינת חוק דמוקרטית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילןכנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: דוד ליטמן, יוסף פנטון
תיאור: יהודי צפון אפריקה חיו כמיעוט תחת שלטון מוסלמי, ודברי ימיהם מהווים תיאור של המפגש בין היהדות והאסלאם. ספר זה מציג הבנה חדשה של מעמד היהודים תחת הסהר. הספר הוא בעיקרו אוסף של תעודות היסטוריות לאורך תקופה של כאלף שנים (מימי הביניים ועד לכיבוש הצרפתי). אוסף זה מתעד את המציאות ההיסטורית של מעמדם החברתי והמשפטי של היהודים שחיו במדינות האסלאמיות של צפון אפריקה (בעיקר אלג׳יריה ומרוקו). התעודות לקוחות ממקורות ספרותיים ומארכיונים, ורוב רובן רואה כאן אור בעברית בפעם הראשונה. בחלקו הראשון של הספר מובאות כרוניקות ערביות ועבריות וכן טקסטים מוסלמיים משפטיים ותיאולוגיים ודוחות של נוסעים אירופאים &mdash, שבויים, דיפלומטים, רופאים, אנשי דת והרפתקנים למיניהם. המסמכים בחלק השני משקפים את הפעילות הדיפלומטית שניהלו ארגונים הומניטריים לטובת יהדות צפון אפריקה. הספר מיועד לחוקרים וגם לקהל הרחב ולכל המתעניינים בתולדות ישראל בארצות ערב.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: היצירתיות האסתטית היא ביטוי חשוב של הרוח האנושית, והמגע בינה לבין הדתיות והלאומיות מרתק ומרשים כאחד. חיבור זה עוסק במגמות אסתטיות בהגות הציונית הדתית. הוא נע בצירים אחדים. ציר אחד הוא תמטי: החיבור מציג תנודה מניתוח תפיסות פילוסופיות לניתוח יצירות ספרותיות שנכתבו בידי סופרי התנועה. ציר שני הוא כרונולוגי: החיבור פותח בתפיסות ציוניות דתיות שהתנסחו בתקופת הכינון של התנועה וממשיך בניתוח היצירתיות האסתטית בשנים האחרונות. ציר שלישי הוא דיסציפלינרי: החיבור נע מהפילוסופי לחברתי, ומשקף את הלך הרוח האסתטי בציונות הדתית לאורך שנות קיומה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חיים גניזי
תיאור: בקובץ זה כינסנו מבחר מאמרים שהופיעו במקורות מדעיים שונים, בארצות־הברית, בקנדה, באנגליה, ביוון ובישראל. הספר מחולק לשבעה שערים. בשער הראשון המאמרים דנים בציונות הדתית בהונגריה בתקופת השואה. חלק משמעותי מן המאמרים בקובץ זה עוסקים בעמדת הכנסיות בארצות־הברית ובקנדה כלפי השואה ופליטיה. בשער השישי, המאמרים על קלוורטון ווִילסון דנים בתנועת האינטלקטואלים בארצות־הברית שפנו שמאלה בזכות המאבק של ברית־המועצות בנאציזם. תרומתו של קלוורטון לתנועה הרדיקלית בארצות־הברית הייתה מעבר לספריו ולנאומיו. לצדם נדונה תרומתו של אדמונד ווילסון, שהיה העורך של אותו שבועון בתקופה מסוימת. נמצאנו למדים, כי המאמרים הדנים במאבק בגרמניה הנאצית, בעמדת הכנסיות בשאלת הפליטים ובהתארגנות לאחר המלחמה, כמו גם פעילותם של אנשי השמאל הרדיקלי בארצות־הברית לפני המלחמה, מהווים את המכנה המשותף, המרכיב את הספר מן הקצה אל הקצה, והוא , תקופת השואה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יוסף מרקוס
תיאור: עבודת הכפרה והטהרה במשכן ביום הכיפורים מתוארת באופן מפורט בספר ויקרא פרק טז. סדר העבודה התפרש בהרחבה במקורות יהודיים מימי הבית השני, בספרות חז”ל ובסדרי העבודה הקדומים שנתחברו על ידי הפייטנים לצורך אמירתם בתפילה. עיון במקורות השונים מלמד על הבדלים משמעותיים באשר לאופן בו התפרשה הפרשה בכל אחד מהם. במוקדו של חיבור זה עומדת ספרות התנאים וברקע השאלות שהעלה יעקב זוסמן ביחס לתולדות ההלכה בכלל: “כיצד היא צמחה? מה היו שלבי התפתחותה? מה עבר עליה מן המקרא ועד לגיבושה הסופי בספרות התנאים?”. ספר זה משרטט את דרכי התגבשותה של עבודת הכהן הגדול בספרות התנאית, מהמקרא, דרך מקורות קדם תנאיים ועד בית המדרש התנאי בדור יבנה ואושא. הספר מתמקד באבני הבניין של סדר העבודה כפי שהוא מופיע לפנינו במשנה ובמקורות תנאיים נוספים, וחושף את התהליכים הפרשניים, השיקולים הטקסטואליים והחוץ־טקסטואליים ואת המסורות מימי הבית השני שהובילו את החכמים לעצב את העבודה ואת מטרתה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דרור בן אריה
תיאור: מקנה אברם (Peculium Abrae) הוא דקדוק דו־לשוני של השפה העברית שחיבר אברהם דבלמש (~1460, לצ'ה , 1523, פאדובה), יהודי איטלקי שהיה רופא, פילוסוף, מרצה באוניברסיטת פאדובה ומתרגם חיבורים פילוסופיים מעברית ללטינית, וקיים קשרים קרובים עם הומניסטים נוצרים. החיבור יצא לאור בוונציה בשנת 1523 בעברית ובלטינית, לאחר מותו של המחבר, בהוצאתו של ההבראיסט הידוע דניאל בומברג. חיבור זה בולט בהיקפו, במבנהו, במקוריותו ובשילוב של המסורת הדקדוקית העברית עם הפילוסופיה הביניימית. החיבור מיוחד בכך שהוא כולל פרק נפרד לתחביר, שאין לו מקבילה בדקדוקים עבריים קודמים. החיבור שזור מושגים מופשטים והגדרות ודיונים מעורפלים, שכוונתם אינה נהירה. דבלמש בכלל, ו"מקנה אברם" בפרט, עוררו ומעוררים עניין רב במחקר בארץ ובעולם, אך למרות הניסיונות, תורת הלשון שלו לא הייתה מובנת עד כה. הספר מוכיח שחיבורו של דבלמש מהמאה השש־עשרה מושפע מהאסכולה המודיסטית, ענף בדקדוק הספקולטיבי (=העיוני) של המאות השלוש־עשרה והארבע־עשרה. דבלמש מושפע בעיקר מחיבורו של תומאס מארפורט, Grammatica speculativa. הספר מנתח ביסודיות את המונחים המרכזיים בחיבורו של דבלמש, בשני נוסחיו, העברי והלטיני. בעיקר זה עוסק בתחום התחביר, ובראש ובראשונה בהרכבה (compositio) ובשימוש (regimen). בעזרת הכתבים המודיסטיים הלטיניים, שנכתבו כמאתיים שנים קודם לכן, החיבור מנגיש לראשונה את תורתו של מדקדק עברי יוצא דופן לקורא המודרני, וחושף לקורא העברי את תורתו של איש הרנסנס, יהודי הקנאי ליהדותו, שלקח על עצמו את המשימה למזג את תובנותיהם של הלוגיקאים הנוצרים לתוך מסורת הדקדוק העברי.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יצחק הרשקוביץ
תיאור: בספר זה נפרשת מחשבתו ההלכתית של הרב ד"ר מרדכי פוגלמן (1898 ;1984, להלן: רמ"פ), שכיהן כרבה של קטוביץ עד פרוץ מלחמת העולם השנייה ולאחר מכן כרבה של הקהילה בקריית מוצקין. שו"ת "בית מרדכי", המגנום אופוס ההלכתי של רמ"פ, מציג מודל פסיקה חדשני ונועז, מפירות ארץ ישראל של יצירתו. השיקולים ההלכתיים, המתודולוגיה והשפה של הספר מבטאים כולם גאולה ועצמאות. אצל מרבית פוסקי הדור הבירור ההלכתי הוא כלי למתן מענה לבעיות המציאות ולהתמודדות הלכתית-יהודית ראויה עם אתגרי השעה. רמ"פ, מנגד, ביכר דרך אחרת. דיוניו ההלכתיים ברמת הכלל נועדו לבסס מתודה הלכתית חדשה שתכליתה הקניית ערכים והתוויית דרך רוחנית וחזון הלכתי עתידי. כבר עבודת הדוקטור שכתב באוניברסיטת פירנצה (1925) הניחה את היסודות למאמציו הבלתי נלאים להבין את המנהג הארצישראלי הקדמון בכל הנוגע להשפעת התורה על חיי החומר בארץ ישראל, וכן לעמוד על שורשי המנהגים והמסורות הקדומות שנשתמרו בתעודות מאותה עת. בחקירה ההלכתית ובעיון במקורות ההלכה ראה רמ"פ הזדמנות לאתר את שורשי ההנהגות הכלל-ישראליות של עידן הריבונות הנשכח, מתוך שאיפה להחיותן מחדש במסגרת מלכות בית דוד המתחדשת לנגד עיניו, היא מדינת ישראל. רמ"פ נמנע מלדון בשאלות הקשורות במציאות החיים המודרנית, בענפי הטכנולוגיה, הרפואה ובתמורות אחרות שהעולם המודרני זימן, אלא מיקד את עיונו בהשפעה הדרמטית של תחיית ישראל בארצם על תפקידה של ההלכה. ד"ר יצחק הרשקוביץ הוא מרצה בכיר במחלקה לפילוסופיה יהודית, אוניברסיטת בר-אילן. מחקריו בוחנים את ההגות הרבנית המודרנית תוך שימת דגש על הציונות הדתית, תגובות דתיות לשואה ופילוסופיה של ההלכה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יעקב בן ארי
תיאור: רועי צאן ונוודים חיו בתקופה הרומית־ביזנטית בשולי ההתיישבות בארץ ישראל , במדבריות הנגב, ביהודה ושומרון ובגולן הבזלתי, והותירו אחריהם עדויות אילמות וכתובות. בספר זה נעשה ניסיון ראשון לחבר באופן שיטתי את הנתונים הייחודיים, המוצנעים במפות הסקרים הארכיאולוגיים ובדוחות החפירה, והיכולים ללמד על התיישבות רועי צאן ונוודים , עם מקורות היסטוריים שונים. באלו נמנים מקורות תלמודיים, מקורות העוסקים בחקלאות הרומית, מקורות נזיריים וצלייניים וכן עדויות מהתרבות הערבית והבדווית המסורתית בשתי המאות האחרונות. סוגיות רבות הקשורות להיבטים כלכליים והתיישבותיים של רועי הצאן והנוודים נידונות בספר. ביניהן: סביבה ונוף כמקורות מחיה לאוכלוסייה האנושית הנוודית וצאנה, התרבות החומרית ועולם החי הנוודי, המבנה הארגוני־חברתי של האוכלוסייה הנוודית והיחסים בין שבטי הנוודים לבין עצמם ובינם לבין שכניהם והשלטון המקומי והמרכזי, השפעת המציאות הקיומית של הנווד רועה הצאן על פולחנו, אמונתו והתנהגותו המוסרית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: גד יאיר, טובה גמליאל, הגר חג'ג'-ברגר
תיאור: המידע בדבר מחלה מידבקת חדשה שמתפשטת בסין החל לטפטף למערב בסוף דצמבר .2019 חודש לאחר מכן – השמועות, כמו הווירוס החדש, היו כבר נחלת הכלל. מותו של הרופא הסיני לי וונליאנג היווה סימן נחרץ: וירוס חדש התפרץ בסין, אלים, מידבק ומסוכן. סין הכריזה על עוצר מלא בווהאן, מקור התפרצות הנגיף, וארגון הבריאות העולמי התריע על מחלה חדשה ונתן לה שם: קורונה, או קוביד־.19 בסוף ינואר 2020 הורה נשיא ארצות הברית, דונאלד טראמפ, לסגור את קווי התעופה בין סין לארצו, וזאת במטרה לבודד את "הנגיף הסיני" במקום בו הוא התפרץ. אבל זה כבר היה מאוחר מדי – כבר בסוף 2019 הייתה הקורונה מפושטת בעולם. במרץ 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום למול הפנדמיה, והעולם נסגר כמעט באחת. למראה תמונות הזוועה שהגיעו תחילה מסין ואחר כך מאיטליה, ספרד וניו יורק – מדינה אחרי מדינה הודיעה על סגר כללי. חרדת מוות השתררה בעולם. מטוסים הדמימו מנועים, בורסות קרסו, בתי־ספר נסגרו, ולמעט מאמץ מחקרי שהתמקד בקורונה – גם חוקרי האקדמיה נסגרו בבתים. והנה, בתוך הבוקה והמבולקה הגלובלית הזו, קומץ מדעני חברה סימנו לעמיתיהם שאדרבה – דווקא בעתות חירום מעין אלו יש צורך לגייס את מיטב הכוחות למחקר התהליכים החברתיים המסייעים להתפשטות הנגיף ולהתמודדות עם מצבי המשבר החברתי. האסופה הנוכחית היא תוצר של התגייסות חירום של קהילת מדעני החברה בישראל. המחקרים המדווחים כאן נערכו בחודשים הראשונים של המגיפה, והתובנות שניתן לחלץ ממחקרי בזק כאלו יש בהן לתרום לקבלת החלטות ולהבנת השלכותיהן החברתיות. כך, גם ללא הצעות מחקר מאושרות וללא תקציב ייעודי – חוקרי וחוקרות מדעי החברה הוכיחו, שהמחקר שלהם היה ונותר רלוונטי ובחלקו דרמטי ומכמיר־לב.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
הצג עוד תוצאות