אברהם אבי המאמינים: דמותו בראי ההגות לדורותיה

אברהם אבי המאמינים: דמותו בראי ההגות לדורותיה

מחבר:
שנת ההוצאה: תשס"ג - 2003
מילות מפתח: אברהם (אבינו); אברהם; אברם
אברהם אבינו, "אבי המאמינים", טבע את יסוד האמונה המוחלטת מאז ומעולם; זהו כתר דמותו משך כל הדורות, בתרבות המונותאיסטית, היהודית והכללית; זו גם כותרת אסופת המאמרים שבספר זה.
מן הספר עולה דמותו של אברהם, "בחיר אנשי הסגולה", מוארת במגוון פנים, ומזוויות שונות – לעתים מקוטבות; ובין דפיו מהדהדות שאלות מהותיות על תפיסת דמותו: אברהם אבינו הוא בעיקר אבי המאמינים, אבי האנושות המונותאיסטית – "אב המון גויים" ו"עמודו של עולם" או מחוללה של אומה היסטורית? מבשרה של זיקה אנושית אוניברסלית לאל או מייסד עם הבחירה ודת המצוות, שהנחיל תורה פרטיקולרית וגילם במעשיו – הברית, העקדה, התביעה לצדק ולמשפט – את תמצית התורה כולה?
אברהם – סמל לאמונה מוחלטת ודבקות בסמכות האל כציווי פרטיקולרי (העקדה) או מורד ומתריס כנגד האל במאבק לצדק ולסדר עולם?
והעקדה – שיאה של נכונות דתית מוחלטת להקרבה ולקורבן ללא גבולות – פרשנויות רבות לה, מראייתה כמעשה הקרבה ממשי עד לפרשנותה כמעשה סמלי; ועוד כהנה סוגיות ומשמעויות נדונות בהרחבה במקבץ המאמרים, המגלים עושר רעיוני מרתק.
חוקרים רבים חברו בקובץ זה, לגולל בפנינו מפה מורכבת ומרתקת הפורסת תפיסות שונות של דמותו של אברהם ושל הסמלים הכרוכים בה. המאמרים ערוכים בסדר כרונולוגי ומבטאים את השתקפותן של התפיסות בתקופות שונות ובזרמים שונים של אותה תקופה; אף מצביעים על השתקפותן לפי אזורי תרבות שונים.
המחקרים הם מתחומים שונים ומגוונים – מקרא, הגות חז"ל, פילון האלכסנדרוני, פילוסופיה יהודית בימי הביניים (ריה"ל, רמב"ם, קרשקש, רמב"ן, אלבו ואחרים) על גישותיה השונות; קבלה, השכלה וחסידות; הוגים בעת החדשה (קירקגור, הירש, בובר, הראי"ה קוק ועוד); וכן נדונה תפיסת דמותו של אברהם בנצרות ובאסלאם, והאינטראקציה של תפיסות אלה בהגות היהודית. אל הספר
תוכן הספר:
הוצאת אוניברסיטת בר אילן

עמודים:
1  3  4  5  6  7  9  11  12  13