הספר דן בתפקידם של מנגנונים שונים בהבטחת אחריותם החברתית של העסקים, ובכללם: השוק, החוק, הארגון, הסביבה החברתית ותכניות האכיפה הפנימית של התאגיד.
אך הוא מבדיל היטב בין דרכי הפעולה של מנגנונים אלה, המאופיינים כ"תחליפי מוסר", לבין דרכיה והגיונה של החשיבה המוסרית ביישומה לעולם העסקים.
במסגרת זו נידונות שאלות מעוררות מחלוקת, שבראשן עצם הזיהוי של בעיה עסקית כבעיה מוסרית. האם אפשר לייחס לארגון העסקי אחריות מוסרית, ואם כן מה משמעותה? היכן עובר הגבול בין אחריות קולקטיבית לאחריות אישית בהתנהגות העסק? מהם גבולות האחריות החברתית של העסקים וכיצד ממסדים אותה במבנה הממשל התאגידי? מהו קוד אתי של ארגון מוסרי וכיצד נבחין בינו לבין קוד אתי ככלי ניהולי? מהו טיבה של מנהיגות מוסרית ובמה היא שונה ממנהיגות עסקית בארגון?
הספר מציע מודל של קבלת החלטות מוסריות בעסקים, מדגים את יישומו בפתרון בעיה קונקרטית הלקוחה מהמציאות הישראלית, וחותם באתגרים העומדים בפני מוסר ועסקים במבט לעתיד.
פרופסור אביבה גבע מהאוניברסיטה הפתוחה מתמחה במוסר ועסקים ובהתנהגות צרכנים. מחקריה עוסקים במיתוסים של עולם העסקים, טיפולוגיה של בעיות מוסריות, מודלים של קבלת החלטות, תיאוריות של אחריות חברתית והטמעת אתיקה בעסקים.
הספר יוצא לאור מטעם המרכז לאתיקה בירושלים הפועל במסגרת משכנות שאננים בחסות הקרן לירושלים. המרכז לאתיקה לקח על עצמו להרחיב את ההכרה, להעמיק את ההבנה ולשפר את הרמה בתחומים שונים, בעולמות אתיקה מגוונים.
אל הספר