מאתיים שנות המעבר ממערך של ערי-ממלכה כנעניות ועד לייסוד המלוכה בישראל הן מן המרתקות בתולדות ארץ־ישראל. תחילה היו אלה חוקרי מקרא שניסו לבחון את המסורות המקראיות ולבנות בעזרתן תמונה היסטורית. הכנסתה של הארכיאולוגיה לדיון היוותה פריצת־דרך בחקר התקופה, שכן לראשונה נמצא כלי־ מחקר שבאמצעותו ניתן לבחון, באופן בלתי-תלוי בניתוח הספרותי פילולוגי, את מהימנותם של התיאורים המקראיים. מקור חשוב נוסף לחקר ראשית ישראל הן התעודות הרבות שנחשפו בכל רחבי המזרח הקדום, ואשר באמצעותן ניתן לעמוד על תמונת היחסים המדיניים, המשטר, החברה והכלכלה שנתקיימו בכל רחבי קידמת-אסיה במאות הי"ג-י"ב לפנה"ס.
ספר זה בא להציג לפני הקורא תמונה רחבה ומקפת של שלב המעבר מנוודות דרך ההתנחלות ועד להקמת הממלכה הישראלית. בספר מוצג כל החומר שנחשף בסקרים ובחפירות, כולל חומר רב שמתפרסם כאן לראשונה. נעשה מאמץ לשלב חומר זה במסגרת התמונה הכוללת של הכיבוש וההתנחלות, כולל כיוון ביקורתי במסורת המקראית ובתעודות החיצוניות.
הספר כולל מגוון רחב של מאמרים, דיונים אזוריים ומחקרים היסטוריים מקיפים של התקופה ושל בעיות מרכזיות הכרוכות במחקרה, שבצירופם יחד באים להאיר את התקופה על היבטיה המגוונים.
אל הספר