לפניך דרכיים : מתלישות בגולה לתלישות ילידית בספרות העברית במאה העשרים

לפניך דרכיים : מתלישות בגולה לתלישות ילידית בספרות העברית במאה העשרים

מחבר: הדי שייט
שנת ההוצאה: 2015
מילות מפתח: ספרות עברית מודרנית
הספר מציע התבוננות בגלגוליה של דמות משמעותית בתולדות הספרות העברית החדשה תוך בחינת ההתאמות והשינויים שנעשו בו לצרכים שונים. העיון שמוצע כאן מציג תפישה כפולה של הפונקציה של התלוש: האחת – כמשקף את "בעיית השעה" בכל דור ודור וכמהווה בסיס למבט ביקורתי על החברה ועל התרבות, ועל הצימוד "גבריות ולאומיות". השנייה – כפיגורה ספרותית שדרכה מתקיים דיאלוג בין-דורי בין סופרים ויצירות ואשר באמצעותה ניתן לשרטט רשת של קשרים וקשרי-קשרים בתוך הספרות העברית.
המעקב אחר גלגוליו של התלוש נפתח ביצירות האוטוביוגרפיות-ווידוייוֹת של סיפורת ההשכלה, באלה נקבעו למעשה מאפייניו של המושג. הלאה לסיפורת של דור התחייה, דרך הסיפורת של העלייה השנייה והעלייה השלישית, הלאה אל הסיפורת המוקדמת של "דור בארץ", ועד לשנות השישים והשבעים של המאה העשרים. כפי שיתברר להלן, בסיפורת המאוחרת של "דור בארץ" ובזו של דור המדינה מתחיל מושג התלוש לאבד ממשמעותו ולהתפוגג.
בחינה מדוקדקת של סיפורים רבים לאורך רצף רב-שנים מלמדת שמרכז הכובד של המושג "תלוש" אינו קשור בסיבות המשתנות שבגינן הדמות תועה, טועה, נודדת ונכשלת, אלא ברכיב היהודי של הדמות: הוא הסיבה לתלאותיה והמקור לתלישותה. "התלוש העברי" הוא יהודי, ובכך שונה מדמות "האדם המיותר" המוכר לנו מספרות העולם. דמות התלוש הייתה אמנם מרכזית בספרות העברית של ראשית המאה העשרים, אולם אין להבין את המשך התפתחותה של הספרות העברית המודרנית ללא השפעתה המכריעה של דמות זו, בגלגוליה השונים. כפי שמוצג במחקר זה התלוש המשיך לתפקד כמרַכֵּז שיח, הן פואטי, והן חברתי-תרבותי-לאומי, שנים הרבה אחרי שנולד. אף כיום הוא חיוני להבנת הדמויות התועות והאבודות שמופיעות בספרות העברית של זמננו, על אף שהן אינן מכונות עוד בכינוי זה. אל הספר
נושא/נושאים: , ספרות עברית
תוכן הספר:
הוצאת אוניברסיטת בר אילן

עמודים:
1  2  3  4  5  7  8  9  11  12  13