והרעב כבד בארץ : שינויי אקלים והשפעתם על ההיסטוריה של ארצות המקרא

והרעב כבד בארץ : שינויי אקלים והשפעתם על ההיסטוריה של ארצות המקרא

מחבר: אריה ש. איסר ומתניה זהר
שנת ההוצאה: תשס"ח - 2008
מילות מפתח: המזרח התיכון; היסטוריה גיאולוגית; חקלאות נדודים; אקלים ים-תיכוני; מזרח-תיכון; מזרה"ת; מזרהת; גיאולוגיה; היסטוריה של הגיאולוגיה; אקלים ים תיכוני; מזג אוויר ים תיכוני; מזג-אוויר ים תיכוני; מזג אויר ים תיכוני; מזג-אויר ים תיכוני
הספר סוקר את שינויי האקלים שאירעו במשך ההיסטוריה של המזרח התיכון. מסקירה זו מתברר שבתקופות חמות תכפו הבַּצָרות שהביאו לנטישת החקלאות ולפלישות של שבטי המדבר ואילו בתקופות הקרות, שהיו גשומות, חלה פריחה של האזור והתפשטות ארץ המזרע לספָר המדברי. בכמה מקרים האקלים הקר הביא לפלישת עממים מהצפון שם הורעו תנאי המחיה. אלו הביאו את תרבויות הנחושת, הברונזה והברזל.
הספר פותח בתיאור המהפכות שחלו בהבנת חוקרי ההיסטוריה את תפקיד שינויי האקלים על ההיסטוריה של האזור. בהמשך הקורא עומד על הרקע המשותף לכל תרבויות ארצות המקרא בתפישת מושג "המים הקדמונים" כרקע לסיפורים המתארים את בריאת העולם.
בספר פרקים הדנים בתנאי האקלים בתקופות בהן החלה ההתגבשות של שבטי העברים לעם. עקב הידע החדש על שינויי האקלים ועל השפעתם על ההיסטוריה מוצגות מקבילות בין סיפורי המקרא לתנאים הסביבתיים שניתן לשחזרם. המסקנה היא שלשינויים הייתה השפעה על נדידת האבות, יציאת מצרים, הנדודים במדבר סיני והתנחלות הקבע שלהם בארץ כנען עם שיפור האקלים ולפריחה הכלכלית בתקופות הבית הראשון והשני.
התחממות אקלימית החלה בסוף התקופה הביזנטית ותחילת התקופה הערבית. בעקבותיה הִצחיח האזור, החלה פלישת דיונות חול לשפלת החוף ונטישת הערים בספר המדבר. אל הספר
נושא/נושאים: , העת העתיקה
תוכן הספר:
כרמל

עמודים:
1  3  4  5  6  7  9  11  12  13