נמצאו 74 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: רודיינה ע'אנם
תיאור: בספר זה מבקשת רודיינה ע'אנם להראות כיצד יכולה משנתו של אבו חאמד אלע'זאלי (1058-1111), אחד ההוגים החשובים והמשפיעים בתולדות האסלאם, להוות מודל פורה שדרכו ניתן לקדם חשיבה ביקורתית בקרב תלמידים ערביים בישראל במאה ה-21; מודל זה יכול לשלב דרכי חשיבה יצירתיים וקידום מורשת פילוסופית. אי לכך מטרת הספר חשיבה ביקורתית בפילוסופיה אסלאמית לעצב מערך הדרכה בינתחומי שנשען בעיקר על החשיבה הביקורתית בהגותו הפילוסופית של אלע'זאלי, במטרה לסייע לטיפוחה של חשיבה מסדר גבוה והטמעתה בהוראה ובלימוד המדעים בבתי הספר התיכוניים הערביים בישראל. חיפושיו של אלעַ'זַאלִי אחר "האמת הוודאית" המקרבת את הפרט "לדרך האמת" הניבו הגות פילוסופית שמבוססת על מתודולוגיה שונה מזו שהייתה מקובלת בקרב הפילוסופים הבולטים באסלאם. המחברת מבקשת להציע קווי מתאר למסגרת שיטתית להוראת המדעים בבתי הספר הערביים בישראל, כאלה המבוססים על גישתו של אלע'זאלי, לצד מחשבתו הביקורתית של קרל פופר. דרך הפריזמה הפילוסופית העכשווית, המצויה בגרסתה המלאה בכתביו של פופר, המחברת שמה דגש על קריאה בשני טקסטים מרכזיים של אלע'זאלי: "הפלת הפילוסופים", ו"הפודה מן התעייה והטעות והמוביל אל בעל העוז והמלכות", כל זאת על מנת לתרגם את פילוסופית המדע המודרנית של אלעַ'זַאלִי לתפיסה דידקטית של הוראת המדעים. חשיבה ביקורתית בפילוסופיה אסלאמית לוקח על עצמו את המשימה לקרב בין הפילוסוף מימי הביניים לדור העתיד בחברה הערבית, לחשוף נקודת מבט נוספת על האסלאם, על הפילוסופיה האסלאמית ועל המורשת המדעית, וכמו כן להראות כיצד הגותו הפילוסופית-חינוכית של אלע'זאלי ועמדותיו ביחס למדעים משתלבת בשיטה הפילוסופית של קרל פופר.
רסלינג
מאת: מוחמד רשיד רידא
תיאור: מוחמד רשיד רידא (1865 טריפולי, לבנון – 1935 קהיר) הוא מאבות מגמת המודרניזם האסלאמי, אשר קרא לשלב בין החייאת דרך האבות והשאילה מהציוויליזציה המערבית. את רעיונותיו הפיץ במשך למעלה מ-35 שנה מעל דפי כתב העת האסלאמי הבינלאומי שלו, "אל-מנאר" (המגדלור). ח'ליפות עכשיו הוא ממסמכי היסוד של התורה הפוליטית המודרנית באסלאם. נפרשות בו תובנותיו של רשיד רידא לנוכח התפקרותה של האימפריה העות'מאנית וכינון השלטון הקולוניאלי במזה"ת לאחר מלחמת העולם הראשונה. ח'ליפות עכשיו ראה אור בהמשכים בחורף 1923-1922, בעקבות החלטת האסיפה הלאומית התורכית על הדחת הסולטאן-ח'ליף העות'מאני והקמת הרפובליקה על חורבות הסולטאנות. עבור רידא הייתה זו ההזדמנות אשר לה חיכה להציע את השבת הח'ליפות אל נושאיה המקוריים (הערבים), ובהתאם לכך הוא קרא לשיתוף פעולה עם העם התורכי למען החייאת הציביליזציה האסלאמית וחידוש ממשלתה על יסודות הרפורמה הדתית המודרניסטית. נקודת המוצא של הספר היא התיאוריה הקלאסית של הח'ליפות, כפי שנוסחה על ידי אנשי ההלכה במאות הראשונות לאסלאם. אלא שניתוחו המלומד של רידא משמש בעיקר כמצע וכלגיטימציה לרפורמות שהוא מבקש להנהיג כדי להתאימה למציאות המודרנית. התמונה העולה מפרשנותו למונחים הקלאסיים היא של מעבר משליט אבסולוטי, נציג האל עלי אדמות, לשלטון נבחר המוגבל מצד אחד על ידי צווי הקוראן, הסונה של הנביא והדוגמה של הח'ליפים ישרי-הדרך, ומצד אחר מוגבל באמצעות חובת ההתייעצות עם מנהיגי העדה ועם ציבור האזרחים. ממשלת הח'ליפות שבחזונו היא אסלאמית ואזרחית כאחת, וכליה העיקריים הם האמצעים המודרניים של החקיקה ובית הנבחרים. קימום מעמדה של הח'ליפות מוטל על "מפלגת הרפורמה הדתית המתונה" – מנהיגי העדה בזמן החדש, אשר רידא עצמו היה אחד מראשיה. זו מייצגת את דרך האמצע בין מפלגת המתמערבים, הקוראת להפרדת הדת מהמדינה, למפלגת השמרנים הדבקה במסורת האוטוריטרית. לספר מצורפת הקדמה מקיפה על רידא וספרו מאת פרופ' יצחק ויסמן – מרצה בחוג ללימודי המזה"ת והאסלאם באוניברסיטת חיפה ועורך סדרת "סהר" לתרגומים מהאסלאם.
רסלינג
מאת: נאת האן תיך
תיאור: "כוכב הלכת הזה שייך לכם, לדורות הבאים. גורלכם וגורל כדור הארץ נמצאים בידיכם." בתקופה של חוסר ודאות מערערת, פעיל השלום הוייטנאמי ואחד המנהיגים הרוחניים הגדולים של זמננו מציע לנו מקור של תקווה – דרך חדשה ושמה זן ואמנות הצלת הפלנטה.

ברב המכר האחרון שפורסם טרם מותו, תיך נאת האן משלב בין פרקטיקות של מיינדפולנס ותובנות מחיי היומיום כדי לענות על שאלה מרכזית וחשובה: כיצד ניתן לנסות להציל את העולם מבלי לאבד את השלווה?
רדיקל
מאת: גידי איפרגן
תיאור: הרטוריקה של השלילה בכתביו של לוֹנְגְּצֶ'נְפָּה, המלומד והמורה הטיבטי בן המאה ה-14, עומדת במוקד ספר זה. הכוונה לביקורת שלילית ממוקדת, ומפתיעה למדי, ביחס לגישות פילוסופיות וביחס לפרקטיקות רוחניות, ששמה לה למטרה לפרק תהליכי המשגה מנטליים וליצור אפיסה או מצב של היעדר, רִיק. השלילה של לונגצ'נפה חריפה ובוטה: "ללא מנטרות, ללא טנטרות, ללא תזה פילוסופית סופית לטעון, ללא מתן תווית, ללא מדיטציה, ללא פעולה או פרי כלשהם, המצב של המנדלה המיוחדת מושלם מעצמו […] תודעה העסוקה בשאיפה לשחרור לעולם לא תהא משוחררת. בעצם העיסוק בחיפוש, המחפש מאבד את דרכו". בספר זה גידי איפרגן מתחקה אחר הקשר בין הידיעה המשחררת לתרגול הרוחני במטרה להבין את שלילת התרגול הרוחני ולהבהיר את סיבותיה ומניעיה בידי לוֹנְגְּצֶ'נְפָּה. הוא עושה זאת תוך כדי הימנעות מרקונסטרוקציה לשמה של משנת הדְּזוֹגְצֶ'ן, שיטתו של לונגצ'נפה. הוא מסביר כיצד אפשר ללמד וללמוד שלילה כתרגול (כולל שלילה של שלילה), ומתמקד בטבעם של התלמיד והמורה ובמערכת היחסים ביניהם באופן שלא נראה בעבר במחקר האקדמי שהוקדש ללונגצ'נפה ולכתביו. בכתיבתו איפרגן נע בין העבר להווה כדי להבין את לונגצ'נפה ומחשבתו. הוא סוקר התרחשויות וצורות שלילה מן העבר הטיבטי-בודהיסטי מצד אחד, אך גם דן בצורות שלילה בנות-זמננו מן הצד האחר, כמו זאת של הערעור – שיטתו של ז'ורז' בטאיי ביחס ל"חוויה הפנימית". ספר זה בוחן את עבודתו של לונגצ'נפה כמורה ברגישות ובביקורתיות, וחומק בבטחה מפרשנויות המונעות מנאיביות מצד אחד ומחשדנות יתר מצד אחר.
רסלינג
מאת: איתן רייך
תיאור: בשנת תתנ"ו (1096 לספירה) אירעו באשכנז מאורעות חסרי תקדים. כתגובה למסעי הצלב וכפיית הדת הנוצרית על יהודי אשכנז, העדיפו יהודים למסור עצמם למיתה, להתאבד ואף להרוג את ילדיהם על קידוש השם ובלבד שלא יתנצרו בכפיה. בספר זה בוחן המחבר את התפתחותו של ערך קידוש השם ואת האידאולוגיות שהתגבשו סביבו – מספרות חז"ל ועד לשיא במאורעות תתנ"ו באשכנז.

המחבר מזהה השקפות עולם חלוקות במחשבה היהודית ביחס לסוגיית קידוש השם, אשר באות לידי ביטוי בספרות האגדה; הוא מתחקה אחר הגישה הארץ-ישראלית – הקיצונית, וכנגדה הגישה הבבלית – המתונה. כמו כן מוצגת גִלגולה של השקפת העולם הארץ-ישראלית בסוגיית קידוש השם לאיטליה ומשם לאשכנז, כך שבכל שלב בגלגולים אלה מתרחשת הקצנה ששיאה הוא דרך התנהגותם של בני אשכנז באירועי תתנ"ו.
רסלינג
מאת: יצחק בנימיני, ז'וליה קריסטבה
תיאור: ז'וליה קריסטבה ביקרה בישראל בשנת 2006. בעת ההיא החמאס עלה לשלטון ברצועת עזה. יצחק בנימיני ביקש לנצל את ההקשר הפוליטי הזה כדי להעלות הרהורים עם קריסטבה ביחס לאופן האנטגוניסטי שבו מוצג היום האסלאם.
רסלינג
מאת: גידי איפרגן
תיאור: החיבור בין העצמי האמיתי לתחושת האני עשוי להיות מבלבל וקשה להתרה. כדי להבינו אפשר להסתייע באנלוגיה של המַרְאָה מחיי היום-יום: כשם שקרני האור המוחזרות מהמראה מוטלות על האובייקטים כנגדה והם משתקפים בה, כך גם מקור המודעות, העצמי האמיתי, מוקרן מהתודעה אל עולם התופעות השב ומשתקף בה. התודעה הנושאת את תחושת האני משוכנעת בטעות שהיא-היא מקור המודעות הראשונית, העצמי האמיתי. אלא שכמו מראה מוכתמת, מאובקת ודהויה, גם היא משקפת שיקוף מעוּות של המציאות, המועבר מבעד למערך נטיותיה הפסיכולוגיות המודעות והלא-מודעות, החיוביות והשליליות. יוגה בפעולה מפנה את תשומת הלב אל התודעה, ממקדת אותה בה וממרקת אותה עד תום כמירוק של מראה. בשיאו של התהליך מתפנה התודעה מתהליכים מנטליים, מתרוקנת מתכנים והולכת ומתייצבת בריקוּת צלולה. או אז מתחוורת ההבחנה בין מקור האור, המייצג את העצמי האמיתי, למראה עצמה, המייצגת את התודעה ואת תחושת האני, ובכוחה של הבחנה זו לשחרר מתפיסות שגויות ומהרגשות העולים בעטיין. בספרו החדש בוחן גידי איפרגן את מפת הדרכים של היוגה בדרך לעליית התובנה המבחינה (הוִיוֶקָה-קְהְיָאטִי). הוא עושה זאת בזיקה ל"יוגה סוטרה" של פָּטַנְגָ'לִי ול"סָאנְקְהְיָה קָארִיקָא" של אִישְׁוַרָקְרִישְׁנָה, כל זאת ברגישות ובביקורתיות, תוך שהוא חומק מפרשנויות המונעות מנאיביות מצד אחד ומחשדנות יתר מצד אחר. בהשראת הפסיכולוגיה של היוגה הוא מציע מדיטציה הממוקדת בתחושת האני ובטיפוח המבט המבחין והצלול.
רסלינג
מאת: הווארד רזניק
תיאור: פירוש השם "בהגווד גיטה" הוא "שירת האל". מיליוני אנשים ברחבי העולם מקבלים אותה כטקסט רוחני עתיק ומופלא המעלה שאלות חיים גדולות, כגון: מי אני? מדוע אני קיים? מהו אלוהים? מהו היקום? מיהם המורים האמתיים וכיצד נזהה אותם? ה"בהגווד גיטה" מצטיינת בתשובותיה הפשוטות, ההגיוניות והמספקות לשאלות נצחיות אלה. ה"בהגווד גיטה" היא המסמך הראשון בסנסקריט שפורסם בשפה אירופאית בסוף המאה ה-18, ומאז הופיעו לה תרגומים ופרשנויות לרוב. ב"מדריך המקיף", שהוא חלקו הראשון של הספר, בוחר המחבר לדון בהרחבה ופירוט בנושאים מרכזיים שה"גיטה" מעלה – ובכך ייחודו. הוא עושה זאת בשפתו העכשווית שמאפשרת גישה נוחה לקורא ומזמינה אותו לעיין בטקסט הן כבסיס לתרגול רוחני והן לשם העמקה בתובנות שיש בו ובמשמעותן הפילוסופית. הספר מארגן ומסכם באופן יסודי ושיטתי את משמעות הוראתו של קרישנה (האל) לארג'ונה (חברו ותלמידו), ובאופן הזה מבסס את מעמדה של ה"גיטה" כמקור לתבונה הנצחית. חלקו השני של הספר, התרגום המילולי מסנסקריט של ה"גיטה" המקורית, ייחודי אף הוא בהעניקו לקוראיו הזדמנות לקריאה רצופה, ללא פרשנויות, של הטקסט היחיד במינו הזה כפי שתורגם מסנסקריט על ידי אחד המומחים הגדולים בעולם לשפה זו.
רסלינג
מאת: אביטל וולמן
תיאור: אהבת אלוהים עוסק באופן שבו התמודד תומס אקווינס, נזיר דומיניקני, פילוסוף ותיאולוג איטלקי בן המאה ה-13, עם שאלת היחסים בין אהבתו של אדם לעצמו לבין אהבתו לאלוהים. הנושאים הנידונים בספר נוגעים ישירות בלב לבו של הדיון התיאולוגי הנוצרי לדורותיו: סוגיית הזיקה העמוקה שבין האדם לאל בתיאולוגיה המבוססת על עובדת התאנשותו של האל בדמות אדם. קשה להעלות על הדעת דיון מעמיק בתיאולוגיה קתולית שיוכל להתעלם ממקומו של תומס אקווינס במחשבה הנוצרית כפי שהתגבשה בסכולסטיקה, וכפי שהיא מוסיפה להדהד בעת החדשה המוקדמת ומן המחצית השנייה של המאה ה-19. עד כה לא קיים בשפה העברית מבוא שיטתי כלשהו למחשבה התומיסטית או להגותו של תומס האיש. תומס אקווינס פורץ גבולות של תחומי עיון, זמן ומקום; הוא פילוסוף ותיאולוג, המוצא שפה משותפת עם פילוסופים פגאניים בני העת העתיקה, עם פרשניהם הערביים, עם הוגים יהודיים ועם תיאולוגים נוצריים. זרה לו ההבחנה החדה בין תבונה לאהבה, בין עיון לאמונה כמו גם זו שבין טבע לחסד. יוצר בראשית מתגלה בעולם, הניתן לפירוש רציונלי, בדבריו שהותיר בכתבי הקודש; נוצרי הוא אדם המקבל על עצמו עולם דיאלקטי שבין מציאות אלוהים – בבחינת אישיות שלמה בידיעתה ובאהבתה לעצמה – לבין מתת החינם, שבה נעשה האלוהים לאיש בישוע והקריב עצמו למען בני האדם; נוצרי הוא אדם המעיין בקורותיו לאור אמונתו בפוריותה של אהבת האלוהים את עצמו בהתאם לרז השילוש, מתוך ודאותו באהבתו חסרת המְצרים לבני האדם בהתאם לרז ההתאנשות והגאולה. לאורם של עיקרי אמונה אלה ביקש תומס אקווינס להתגבר על הפער לכאורה שבין דיאלקטיקה פורייה ברמת האלוהים – אהבה, שיתוף וחסד – לבין הסתירה העקרונית ברמתם של בני האדם שבין אנוכיות לבין אהבה לשמה.
רסלינג
מאת: יוסי כץ, רותי כץ
תיאור: הספר מתבסס על תצפיות, ראיונות והיכרות אישית רבת שנים של המחברים עם הקהילה ההוטרית – הקהילה הדתית השיתופית הגדולה ביותר בעולם המערבי.  בשני חלקיו – הראשון, עיוני והשני, יומן מסע – המחברים מתמקדים בחקר מקומן של הנשים ההוטריות בקומונות. כיצד מתמודדות הנשים ההוטריות עם העדר השוויון המגדרי המובנה בעקרונות דתם ובמסורתם? כידוע, הנשים ההוטריות מופלות מהגברים, אין להן זכות בחירה וזכויות אחרות הניתנות לגברים, הן אינן שותפות בהנהגת הקומונה ותחומי עיסוקן, תפקידיהן ודרגות החופש שלהן בקומונה מוגבל. מתברר כי ההיפתחות הגוברת והולכת של ההוטרים לעולם החיצוני, מרצונם ושלא מרצונם, המהפכה הטכנולוגית המואצת שעובר העולם ותהליכי הגלובליזציה, משפיעים על מקומן, תפקידן, מעמדן, התנהלותן והשפעתן של הנשים. הדימוי ההיסטורי על האישה ההוטרית המשתרכת הרחק מאחור בקהילה נוצרית אדוקה שבה אין שוויון בין המינים, אינו תואם למציאות הקיימת כיום.

היחשפותן הגוברת של הקומונות לעולם הצפון-אמריקאי הסובב אותן, מהווה גורם משמעותי ברצונן של הנשים להשפיע בקומונה – בראש ובראשונה בנושאים החשובים להן. עם זאת, בדרך כלל אין הנשים קוראות תיגר על עקרונות הדת והמסורת אלא מבקשות להשפיע במסגרתם. יש להניח כי ככול שיעמיק תהליך היחשפותן של הקומונות לעולם הסובב כך יגבר רצונן של הנשים לשינוי במעמדן ויתרחבו התחומים שבהם ירצו להשפיע.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: נתן רון
תיאור: לארסמוס מרוטרדם (1536-1466), הלמדן המהולל, "נסיך ההומניסטים", שנודע כמבקר הממסד הכנסייתי וכמחבר השנון של "השבח לטיפשות", יש גם צד אחר וידוע פחות. השימוש בשמו או במורשתו כדי להעביר מסרים של סובלנות ורב-תרבותיות הוא במידה רבה תוצאה של אידיאליזציה ונטייה רבת שנים להתעלם מיחסו העוין ל"אחר". הניסיונות לראות בארסמוס מבשר האיחוד האירופאי, כמו גם ההתנסחויות המהללות את הקוסמופוליטיות שלו, לוקים באידיאליזציה ומתעלמים, במודע או שלא במודע, מהצד הלא מואר של תפיסת עולמו. ארסמוס בז לטורקים (ובכלל זה לאסלאם), לתרבותם ולדתם בתקופה שבה הייתה האימפריה העות'מאנית בשיאה תחת שלטון הסולטן סולימאן ה־1. יחס דומה הפגין ארסמוס כלפי הדת היהודית ומאמיניה. רוח הזמן לא פסחה על ארסמוס אשר ייחל לימים שבהם "כולנו נהיה פטורים מהיהדות ליהנות מאושר ומשלווה". אף על פי כן, למרות שארסמוס עצמו לא נמנה עם חלוצי המאבק לסובלנות דתית, שהתפתח בעקבות רדיפתו של מיגל סרווטוס (1553-1511), ושבו בלט במיוחד סבסטיאן קסטליו (1563-1515), הספר מצביע על הדרך שבה הציתו דרכי מחשבתו של ארסמוס את תודעת הסובלנות הדתית של קסטליו ואחרים. ספרו של נתן רון נוגע במכלול תרומתו של ארסמוס, אבל אינו מתיימר להקיפה. מבלי להמעיט מתרומתו הגדולה של ארסמוס לתרבות האירופאית בתחומים מגוונים, הספר מתמקד ביחסו של ארסמוס ל"אחר" – לטורקים ולאסלאם – ואינו פוסח על דחייתו המוחלטת את היהדות והיהודים.
רסלינג
מאת: איאד זחאלקה
תיאור: תחילת המאה ה-21 מתאפיינת בהתחזקות האסלאם הפוליטי והופעת קבוצות אסלאמיות רדיקליות. מצב עניינים זה מעלה אל התודעה הכללית מגמה של התנגשות בין האסלאם לבין התרבות המערבית והעדר סיכוי לקיום בשלום בין מוסלמים ללא מוסלמים. אולם בניגוד לתפיסה הזאת התפתחה בשני העשורים האחרונים דוקטרינה הלכתית מוסלמית אשר מגמישה את ההלכה הדתית ומקלה בה, על מנת לאפשר קיום בשלום בין מוסלמים ללא מוסלמים במדינות המערב, דוקטרינה הלכתית הנקראת "פִקְה אל-אַקַלִיַאת" (הלכות המיעוטים המוסלמים). דוקטרינה זו יצאה מבית מדרשו של הזרם האסלאמי ה"ווַסַטִי" (האמצעי) המזוהה עם תנועת האחים המוסלמים – הזרם המרכזי והמוביל במזרח התיכון וצפון אפריקה.

פִקְה אל-אַקַלִיַאת – כפי שמיטיב לתאר בצורה בהירה איאד זחאלקה – נועדה לספק פתרון הלכתי למיעוטים המוסלמים, בעיקר במערב, בהתחשב בנסיבות חייהם הייחודיות. הלכה זו מנסה לשלב בין שמירה על זהות דתית מוסלמית וקיום מצוות דת האסלאם לבין השתלבות אזרחית במדינה הלא-מוסלמית והתמודדות מיטבית עם הסביבה החילונית הפתוחה והחוקים באותן מדינות, חוקים אשר סותרים את הדין הדתי המוסלמי ברוב המקרים. שילוב זה נעשה באמצעות שינוי הדינים השרעיים על פי מתודולוגיה הלכתית שעקרונותיה ובסיסיה בהלכה המוסלמית, והיא מבוססת על הגשמת "מקאצד אל-שריעה" (יעדי השריעה) ו"המצלחה" (האינטרס של המוסלמים).
רסלינג
מאת: יצחק קלינטון ביילי
תיאור: ספרו של יצחק קלינטון ביילי, התרבות הבדואית בתנ"ך, מבוסס על חמישים שנות מחקר אתנוגרפי בקרב הבדואים בסיני ובנגב, אשר רובם היו "טרום-מודרניים". ביילי מראה לקורא כיצד ניתן למצוא בתנ"ך שפע של חומרים שמשקפים חומרים מהתרבות הבדואית. תוך כדי השוואת תופעות רבות מהתרבות הבדואית עם תופעות שבתנ"ך הספר מבליט את ההיגיון שמאחוריהן, ובאופן הזה מביא אותנו להבין את הקשר הטבעי ביניהם. לאחר הצגת שפע של דמיון בין התרבות הבדואית והתנ"ך – בפרקים שעוסקים בפעילות כלכלית, תרבות חומרית, מבנה חברתי, חוקים, תפיסות דתיות ומסורות שבעל פה – הספר בודק באחריתו את סוגיית השורשים של ישראל הקדומה: האם חלק מבני ישראל אכן היו נוודים במדבריות הנגב, סיני ועבר הירדן, כפי שהתורה מתארת אותם, ונוודים לשעבר המתיישבים בהרי כנען, כפי שמשתמע מדימוים שנמצאים בנביאים ובכתובים? הדיון סביב זהותה של ישראל הקדומה רווי עמדות חריפות ומנוגדות מזה עשורים רבים, אך בפעם הראשונה נידונה כאן הסוגיה לאור חומרים מגוונים ועשירים מהתרבות הבדואית. לפיכך מקוריותו של הדיון הנוכחי נובעת מהעובדה שאף ספר אחר שעסק בסוגיה זו לא נהנה מגישה הוליסטית לתרבות זו. במובן הזה ספרו של ביילי בהחלט עשוי להיתפס כאחת התרומות החשובות ביותר לחקר התנ"ך בעשורים האחרונים.
רסלינג
מאת: ג'וזף קמפבל
תיאור: מיהו גיבור? הגיבור הוא מי שפורץ את האופקים של חייו ומצליח להתעלות מעל הווייתו הפרטית ומעל נסיבותיו האישיות, המקומיות וההיסטוריות. בוותרו על המציאות הבטוחה והנתונהֿֿֿ–מראש שהתוו לו משפחתו והחברה, הוא יוצא לדרך מפרכת ועתירת ֿסכנות של גילוי עצמי, הרצופה כולה תלאות והרפתקאות, ושעתידה להביא לידי ביטוי את מלוא אנושיותו. ביסודו של דבר מובילה דרכו של הגיבור אל תוך נפשו פנימה ־ אל מעמקים שבהם הוא מוצא כוחות אבודים ונשכחים, שאותם יוכל לרתום לשינוי ֿעצמי ולשינוי פניו של העולם. "הגיבור בעל אלף הפנים", ספרו חוצה התרבויות והזמנים של המיתולוג ההשוואתי ג'וזף קמפבל, פורסם לראשונה ב-1949 ומאז ועד היום השפיע על חייהם של מיליוני קוראים. קמפבל מחבר בין תפיסות פסיכולוגיות מודרניות ובין מיתוסים משלל תקופות, יבשות ותרבויות, ומשרטט בספרו את מסעו רב–התהפוכות של הגיבור ־ עלילה אוניברסלית, מכוננת, של הרפתקה ושל השתנות. זהו סיפורם של גיבורים מוכרים לנו כבודהה, אברהם, ישו, קרישנה ואיזיס, וגם זה של אמאטרסו היפנית, אדשו ממערב אפריקה, קונוהור האירי, טאלייסין הוולשי, מאווי הפולינזי, מוואטסי המאורי, שי וואנג מו הסינית, סינילאו הטונגאי, "עורב" האסקימואי, פדמאנאתה הג'ייני, טלאזולטאוטל האצטקית ואינספור אחרים. זהו תמיד אותו סיפור אחד נהדר על חיינו, שמהדהד בסמלים ובמיתוסים, בסיפורי ֿעם ובאגדות, ומסופר באלפי לשונות וגרסאות, כי ההבדלים בין בני האדם קטנים משניתן לשער, והמשותף להם רב ועולה על כל דמיון. "הגיבור בעל אלף הפנים" רלוונטי היום כפי שהיה בעת פרסומו לראשונה, וממשיך לדבר אל לב קהלים חדשים. הספר השפיע עמוקות על דורות של אמנים ויוצרים מכל התחומים ־ סופרים, משוררים, מעצבי משחקים ויוצרי סרטים ־ וממשיך לעורר השראה בקרב כל אלה המתעניינים בצורך הנפשי העמוק הטבוע בנפשו של כל אדם לספר סיפורים.
משכל (ידעות  ספרים)הוצאת בבל בע"מ
מאת: אפרים ברק
תיאור: החוקרים שעוסקים בטרור האסלאמי מתחלקים למספר קבוצות: קבוצה אחת מצלמת את המצב הקיים ומבינה את הטרור כתגובה למדיניות המערב. החוקרים אשר משתייכים לקבוצה הזאת אינם מתייחסים לשורשי התופעה ולתהליך צמיחתה – הם סבורים שלוּ רק ישתנו מרכיבים מסוימים במדיניות המערב, לו רק ישַנו האמריקאים או הישראלים את דפוסי התנהגותם כלפי הערבים או המוסלמים, לו רק יחוסל האימפריאליזם, או-אז תיפתר גם בעיית הטרור. קבוצה אחרת של חוקרים מחפשת את התשובה בעברו הקדום של האסלאם ובעקרונותיו הדתיים. החוקרים אשר משתייכים לקבוצה הזאת סבורים שמושגים הרווחים בדוקטרינה האסלאמית, הדתית-פוליטית – כמו למשל ג'יהאד, שהיד, דאר אל-חרב וכו' – הופכים את הטרור ואת ההתאבדות לחלק אינטגרלי מהאסלאם. ויש מי שמייחסים את צמיחת הפונדמנטליזם האסלאמי, כמו גם את המודרניזם והליברליזם, למהפכים חברתיים שהתרחשו בארצות האסלאם, כאשר המסגרת לתמורה התרבותית עוצבה על ידי אירועים דרמטיים או מצבור של אירועים היסטוריים שקטעו את רצף החיים החברתיים. ספרו של אפרים ברק, הצלבנים עדיין כאן, מציע הבנה שונה להתפתחות הפונדמנטליזם האסלאמי. הוא מציג את צמיחתו ואת עקרונותיו על הרקע ההיסטורי והאינטלקטואלי של המזרח התיכון המודרני, כל זאת תוך כדי הדגשת העובדה שמחלוקת רעיונית ודתית עמוקה קיימת בינו ובין האסלאם האורתודוקסי.
רסלינג
מאת: נוהאד עלי
תיאור: בין עובדיה לעבדאללה הוא ספר חלוצי בחקר הספרות הפונדמנטליסטית – ייחודי בגישה ההשוואתית שלו. מחקרים לא מעטים נכתבו על האידיאולוגיה הפונדמנטליסטית, אבל מעטים בחנו את הפרקטיקות ואת השינויים שיוזמות תנועות פונדמנטליסטיות בקרב מאמיניהם, במיוחד בישראל אשר מתמודדת עם שורה של שסעים – דתיים, לאומיים ועדתיים. בספר זה מוצגת השוואה בין התנועה האסלאמית, כתנועה דתית-פונדמנטליסטית, לבין תנועת ש"ס שעונה על אותה הגדרה. בדומה לתנועה האסלאמית, גם ש"ס היא תנועת תחייה דתית צעירה, אינה מהגרת ואינה גלותית. אולם השפעתה של החברה הישראלית על ש"ס היא אחרת מהשפעתה על התנועה האסלאמית. במסגרת ההשוואה בין התנועה האסלאמית לש"ס נבחנו אמצעי הגיוס בשתי התנועות, הניסיונות ליצירת מאמין חדש והניסיון להקים קהילה בלתי תלויה לקהל המאמינים של שתי התנועות. הפונדמנטליזם הדתי קיים כמובן בשלוש הדתות המונותיאיסטיות, וברמה האידיאולוגית לתנועות הפונדמנטליסטיות מטרות ושאיפות דומות – אולם המשתנים הקונטקסטואלים, תנאי הסביבה והפרקטיקות שמשתמשות בהן התנועות הם אלה שקובעים בסופו של דבר את התפתחותן של התנועות.
רסלינג
מאת: מאיר חטינה
תיאור: הג'האד או במחלוקות בין רדיקלים ליריביהם בסוגיות תיאולוגיות ופוליטיות. אולם המחקר כמעט אינו נותן את הדעת על רעיון מרכזי – עקרון ההקרבה והמוות. החיבורים המעטים שנדרשו לרעיון זה דנו באופן ספציפי בפיגועי התאבדות שהחלו רק בשלהי המאה ה-20 והציתו את דמיונם של רבים במערב, וכתוצאה מכך השרישו בתודעתם את הדימוי של האסלאם כתרבות שוחרת מוות. חוקרים שונים השקיעו מאמץ ניכר בשרטוט פרופיל אישי של המפגעים, בניסיון לחשוף את מניעיהם. מקצתם הדגישו את יצר ההרס העצמי כמניע; אחרים הבליטו את השכר שמבטיח האסלאם למקריבים את עצמם על מזבח אמונותיו, כמו נעורי נצח או הנאה ללא גבול מעלמות גן העדן. אולם התופעה לא נדונה בהקשר היסטורי רחב, על מגוון היבטיה האידיאולוגיים, הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים. ספרו של מאיר חטינה פורש פרספקטיבה רחבת יריעה ביחס למות קדושים בשיח של האסלאם בן-זמננו – הן בסוּנה והן בשיעה. הספר מציע ניתוח עתיר תובנות של רעיון ההקרבה, תוך כדי השוואה למעמדו ביהדות, בנצרות ובתרבויות אחרות. הספר מתמקד בארבעה היבטים מרכזיים של רעיון ההקרבה: חשיבותם של אמונה או אידיאל והנכונות למות למענם, לצד עיגונם בהקשר ההיסטורי והתרבותי שבו הם מתעצבים ונדונים; תפקידן של רשתות חברתיות במתן תמריצים מוסריים ופסיכולוגיים למעשי הקרבה; הפונקציות שממלא המרטיר כמטיף וכפדגוג, כמי שמאתגר את מנגנוני הכוח של האויב וזוקף את קומתם של הנדכאים; ולבסוף, הזיקה בין אתוס, זיכרון היסטורי ופוליטיקה, באופן כזה שמציב את רעיון ההקרבה כמרכיב מפתח במאבק על זהות, ייצוג וכוח.
רסלינג
מאת: אסתר פלד
תיאור: ספרה הסוחף ומלא העוצמה של אסתר פלד – אשר ערוך כרצף של מונחי יסוד של החשיבה הבודהיסטית – נולד מתוך סדרה של הרצאות לקהל הרחב שעסקו בהשוואה בין החשיבה הבודהיסטית לחשיבה הפסיכואנליטית. הוא מבקש להביא בשפה פשוטה רעיונות אשר לעתים קרובות אינם פשוטים כלל ועיקר. הוא מכוון לענות על הצורך של אלה המבקשים להבין, בתוך העולם החילוני החומרני שבו אנו חיים, את משמעות הקיום האנושי מתוך פרספקטיבה בודהיסטית. בעשורים האחרונים מגלה העולם המערבי עניין רב בתורה הבודהיסטית. יש הרואים בתורתו של הבודהא סוג חדש של פסיכותרפיה. אולם הבודהיזם הוא תפיסת חיים שלמה ולכידה הכוללת בתוכה הנחות יסוד מוסריות ברורות ועיקרן עוסק באחריותו המלאה של האדם לגורלו. הפסיכותרפיה, שנולדה מתוך התרבות החילונית-מדעית, הנה זהירה הרבה יותר בביטוי עמדות מוסריות מובהקות; ויתרה מזאת, היא ממוקדת בסובייקט ומטפחת את הסובייקטיביות. לכך יתרונות רבים, אולם לצדם מעמיקה הבדידות, כמו גם זאת שהקושי (בתרבות המערבית) לחיות חיים המושתתים על ערכים של אהבה, קרבה ואמון הולך וגובר. ספר זה עוסק בחיבורם של שני עולמות – בודהיזם ופסיכותרפיה. הוא עורך השוואה בין התהליך ההתפתחותי המתרחש בחדר הטיפולים המודרני ובין התהליך המתהווה במנזר או על הכרית במדיטציה. הספר מתקדם בהדרגה מן הפשוט אל המורכב שבחשיבה הבודהיסטית, תוך כדי המחשת הרעיונות התיאורטיים באמצעות דוגמאות מעולם התוכן הטיפולי, דוגמאות המשקפות דילמות שבהן מתחבט האדם המערבי. בעיקרו מדובר בספר העוסק באפשרות האנושית לחיות מתוך ראייה צלולה, תוך כדי מימוש הרעיון שהבודהיזם, בדומה ליהדות, רואה כמשמעות העמוקה ביותר של היות אדם – להרבות טוב בעולם.
רסלינג
מאת: בעז שושן
תיאור: הספר מציג מבחר תובנות להערכת הכתיבה ההיסטורית בכלל, ולהבנת מלאכתם של היסטוריונים מוסלמים מוקדמים בפרט, מתוך שהוא רואה בכתיבה ההיסטורית של ראשית האסלאם כתיבה שמבטאת מגמות אידאולוגיות ונורמות תרבותיות-דתיות של הכותבים. מטרת הספר לגלות את המתח המובנה שבין שאיפתם של כותבי ההיסטוריה לספר את האמת ההיסטורית ובין אינטרסים דתיים ופוליטיים, וממילא את הערבוב של העובדות והבידיון שנוצר בתהליך הכתיבה באופן שמקשה את הפרדתם. לצורך זה מתמקד הספר בכמה מאורעות היסטוריים בעלי מעמד מכונן בעיצוב האסלאם בראשית דרכו וביצירת הזהות הקיבוצית של העדה המוסלמית, ובהם הופעתו של מוחמד, בחירת הח'ליף הראשון, כיבושי האסלאם ומותו של חוסיין בן עלי. באמצעות קריאה חדשה של הדיווחים ההיסטוריים שהניחו היסטוריונים מוסלמים מוקדמים, מוארים המאורעות האלה באור שונה מן המקובל.
מוסד ביאליק
מאת: יהודית וייס
תיאור: בתקופת הרנסנס שורה של מלומדים קתולים הביעה עניין ער בספרות הקבלה היהודית מתוך שותפות לתפיסה היהודית כי זוהי התורה שבעל פה שניתנה למשה בסיני ושבכוחה להאיר את הפן הנסתר והסודי של התורה שבכתב. מלומדים אלה קראו בחיבורי הקבלה בעברית ובארמית, תרגמו אותם ללטינית, חיברו להם פירושים נוצריים ושילבו יסודות מתוכם בשיטותיהם התיאולוגיות הנוצריות. אחד הבולטים מבין אלה הוא המזרחן והמיסטיקאי הצרפתי הנודע גיום פוסטל, שידענותו העצומה ושליטתו בשפות רבות קנו לו מוניטין של אחד המלומדים הבולטים בתקופתו. ואולם, בראש ובראשונה היה פוסטל מיסטיקאי שפיתח תכנית תאולוגית-משיחית מפורטת, שבליבה עקרונות היסוד של תורת הספירות הקבלית. פוסטל חזה את בואו של עידן משיחי נקבי, שיונהג בידי אפיפיור-נקבי בהתאם לעקרונות קבלת הספירות. לאורך חייו חיבר פוסטל עשרות חיבורים, ובהם תרגומים לטיניים ליצירות הקבליות המרכזיות, פירושים לחיבורים אלה ומונוגראפיות. מתוך יבולו הספרותי העצום של פוסטל מתבלט תרגומו המוער לזוהר כשיא יצירתו – תרגום לטיני מקיף (אך לא שלם) אליו צירף פירוש בעזרתו הוא מסביר לקורא את כוונתו האמיתית, הנוצרית והמשיחית, של ספר הזוהר. ואולם, תרגומו המוער לזוהר, כמו רוב חיבוריו של פוסטל, נותר בכתבי יד לטיניים, לא נדפס ולא נחקר לעומקו. הספר שלפנינו מציג את סיפורו המרתק של פוסטל ואת הרקע לעיסוקו בקבלה ובזוהר, ומציע לראשונה מפתח פרשני כולל להבנת שיטתו התיאולוגית הסבוכה ולהבנת מקומה של תורת הקבלה בתפיסותיו הנוצריות המשיחיות.
הקיבוץ המאוחד
מאת: מרדכי רוטנברג
תיאור: שאלה קיומית שחייבת לעניין כל אדם היא מדוע חרף הרעיון הנשגב הגלום באמונה המונותאיסטית, רוב המלחמות והעריצויות פורצות בקרב הדתות המאמינות באל אחד שאמור היה לאחד את המאמינים בה. כדי לחשוף את המקור והמזור לכשל זה, מרחיב פרופ' מרדכי רוטנברג את מושג הצמצום שפיתח בספריו על ידי העמדת מושג ה"גיור החברתי" כחלופה אפשרית לשיטה ה"מיסיונית". לעומת העולם ה"מיסיוני" הפועל בשם אמת גברית אחת, שיש לאנוס את נתיניה לקבלה משום שהאל אינו מצומצם כדי לפנות מקום לאמיתות אחרות, בעולם "הגיורי" יש לחזר אחר האל המצטמצם והנסתר כדי להשיגו על ידי ערגה ופיתוי רומנטי. המטאפורה המואבית מוצגת כשיטת פיתוי נשי, שתחילתה במערה החשוכה בסיפור בנות לוט, המשכה דרך סיפור תמר ויהודה על אם הדרך וסיומה בסיפורה של רות המואבייה, אשר פיתתה את בעז על הגורן כדי להפיק ממנו את "מלכות דוד" ואת אפשרות יחסיה"עמך-עמי" השוויוניים. ערך השוויון הגיורי-חברתי הגלום בהצהרת ה"אלוהיך-אלוהי" של רות, אמור למנוע השלטה "אללה אכברית" עריצה המצדיקה כפייה מיסיונית משום ש"רק ההגדרה המונותאיסטית שלי היא הנכונה!" את שיטת הפיתוי הגיורי מתרגם רוטנברג לשפת האימון (הקאוצ'ינג) המתאפשר כאשר הווירטואוז או הגר הפוטנציאלי חייב לחזר אחר המאמן-המגייר הכופה עליו את כישורי הספורטאי, המוסיקאי או הדתי רק לאחר שהלה בחר בו מרצונו החופשי. כך חיזוקה של הדמוקרטיה על פי רוטנברג כולל גם את הדיאלוג בין הכפייה לבין הרצון החופשי, במובן של "כופין אותו עד שיאמר רוצה אני", כפייה מתוך בחירה חופשית.
הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים
מאת: אהרן ליכטנשטיין
תיאור: באור פניך יהלכון,  הרב אהרן ליכטנשטיין בוחן את דמות האדם המאמין לאור אתגרי השעה ומשימות הדור. הספר פורש את תפישת עולמו של הרב ליכטנשטיין, הממוקדת במחויבות לעבודת ה' לצד ההכרה במגוון הדרכים המשרתות מטרה זו. גישתו משלבת מסירות יהודית נאמנה עם רוחב דעת, מחויבות הלכתית ולמדנית עם השכלה כללית עשירה, המשכיות ומסורת עם תחושת מעוף ומרחב. הספר נע מן הנצח אל ההווה, ומציג לפנינו עמדה מגובשת לגבי חיי האדם בכל עת ולגבי חיינו כאן ועכשיו.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: נסים דנה
תיאור: בדורות האחרונים מופצים במרחב האסלאמי והערבי פרסומים רבים על עם ישראל, תורתו וזיקתו לארץ. רוב הפרסומים הללו מגמתיים, והם נכתבו מתוך גישה עוינת ליהודים וליהדות, ומהם אף נגועים באנטישמיות. הקוראן, ספר הקודש של המוסלמים, עוסק, בין היתר, גם בשאלת מעמדה של ארץ ישראל, ובעקבותיו עושים כן גם מפרשים רבים של הקוראן. למרבה הפליאה גורסים מקורות אסלאמיים אלה שהארץ הזאת מובטחת לבני ישראל בלבד. זה הנושא העיקרי הנידון בספר הזה. (כריכה אחורית).
הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל
מאת: רון מרגולין
תיאור: האם היהדות היא בעיקרה דת של חוקים ומצוות שנכפו על בני העם היהודי מתוקפה של ההתגלות ההיסטורית  בסיני? או שמא ניתן למצוא בה גם מרכיב משמעותי של עיסוק בחייו הנפשיים של היחיד, מצוקותיו הקיומיות, מאבקיו הפנימיים וחוויותיו הרוחניות הפורצות מעבר לחיי השגרה? ספר זה מתמודד עם שאלת מקומם של החיים הנפשיים במקורות היהדות החל במקרא והמשך בספרות חז"ל, במחשבה הפילוסופית של ימי הביניים, במחשבה הקבלית ובהתעצמות יוצאת הדופן של העיסוק בחיים הנפשיים שבספרות החסידית. הספר נכתב מנקודת מבט של חקר משווה של דתות, בכך הוא מאפשר לקורא לעמוד על היסוד המשותף בתהליכי ההפנמה בדתות השונות, ומציע מבט חדש הן בחקר הדת והן בחקר המחשבה הדתית. במקום הדיכוטומיות השגורות, והמלאכותיות לעתים קרובות, בין היבטיה הפילוסופיים מזה והמיסטיים מזה של הדת בכלל ושל היהדות בפרט, מתמקדת תשומת הלב במשמעויות הנפשיות של כוונת המצוות, בחוויות אקסטטיות ומדיטטיביות, בהפנמות רעיוניות ובהיבטים קיומיים והכרתיים של החיים הדתיים. אחרית הדבר מציעה דיון פילוסופי על משמעויותיהם של הנתונים הנפרשׂים בספר, ובו באה לידי ביטוי עמדה אקזיסטנציאליסטית הרואה בהשתוקקות לפריצה אל מעבר לסובייקטיביות יסוד מרכזי ברוחניות האנושית. (גב הספר).
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: היו קנדי
תיאור: עניינו של הספר הוא סקירה היסטורית על המזרח התיכון האסלאמי, למן המאה שישית לספירה ועד המאה אחת-עשרה.
מוסד ביאליקאוניברסיטת בן-גוריון בנגב
מאת: מייקל קוק
תיאור: הספר מתאר את חייו ופועלו של הנביא מוחמד על רקע תקופתו, מתוך הדגשת החידוש וההמשכיות שבדת האסלאם.
הספר מציג בתמציתיות ובבהירות את קורותיו ואמונתו של נביא האסלאם, דן במסרים העיקריים בקוראן ומדגיש את משמעות המונותאיזם, החוק והפוליטיקה בתפיסת-העולם המוסלמית.
בתיאור תולדות חייו של מוחמד משלב המחבר את התמונה העולה מן המקורות המוסלמיים בגישות מחקריות וחדשניות.
מוסד ביאליק
מאת: הנרי צ'דוויק
תיאור: אב-הכנסייה אורליוס אוגוסטינוס (430-354 לספירה) היה סופר מחונן ופורה ביותר.
כתביו, המשקפים את עמדותיו, את ספקותיו ואת התמורות הרבות שחלו בחייו, השפיעו על בני-דורו ועל העולם המערבי מאז זמנו.
אוגוסטינוס התחנך על ברכי העולם הקלאסי, והתנצר בהשפעת פילון האלכסנדרוני.
בדרך הפרשנות האלגורית של פילון למקרא יצא להוכיח את עליונות כתבי הקודש היהודיים והנוצריים על הפילוסופיה והתאולוגיה הפאגנית.
הנרי צ'דוויק מתמקד בהצגת הגותו של אוגוסטינוס והתפתחותה - שורשיה קודם לו וגלגוליה לאחריו.
מוסד ביאליק
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גבריאל ברקאי, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: אלי שילר, יעקב גורן
תיאור: "קרדום - דו ירחון לידיעת הארץ" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.
החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: נתן שור, אלי שילר
תיאור: "אריאל" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.
המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
חוברת זו כוללת מבחר מגוון של מאמרים בגיאוגרפיה, גיאוגרפיה היסטורית ומקצועות נלווים.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: מירצ'ה אליאדה
תיאור: הספר שלפנינו יכול היה להיקרא "מבוא לפילוסופיה של ההיסטוריה".
זוהי למעשה מהות החיבור הזה: הוא בוחן את תפיסות היסוד של החברות הארכאיות בעניין ההיסטוריה והמיתוסים הקשורים בה. אליאדה התרשם במיוחד, בעת המחקר של חברות מסורתיות אלה, מהדחייה המוחלטת שלהן את הזמן הקונקרטי וההיסטורי מהנוסטלגיה שלהן לשיבה מחזורית אל זמן הראשית המיתי.
מירצ'ה אליאדה, אחד מגדולי חוקרי הדתות במאה העשרים, נולד וגדל בבוקרשט.
בין השנים 1930 - 1932 שהה בהודו והתמחה במיסטיקה הודית, דבר שעיצב במידה רבה את תפיסת עולמו ואת דרכו המדעית. הוא לימד באוניברסיטת בוקרשט, ולאחר מכן בפריס ובשיקאגו עד מותו ב-1968.
אליאדה חיבר חיבורים רבים שבהם הציע תפיסה מקפת של מהות הדתות והתפתחותן. חיבוריו זכו לתפוצה רבה ביותר, תורגמו ללשונות רבות והקנו לו מוניטין.
הספר הפך לחיבור המפורסם ובעל ההשפעה הגדולה ביותר שלו.
לספר נוספה אחרית דבר מאת הפרופסור משה אידל
כרמל
תיאור: מגילת הבשורה על פי תומא נתגלתה רק ב – 1945, אולם היא נכתבה כעשרים שנה בלבד לאחר מותו של ישוע – לפני כל ספרי הבשורה המוכרים לנו ב'ברית החדשה' ולכן היא התיעוד המוקדם ביותר המצוי בידינו הקשור לאדם ששימש כמקור לדת הגדולה בעולם.
ייחודיותה היא בכך שזו הבשורה היחידה שבה ישוע מדבר ישירות לתלמידיו, ולא להמונים, וכך פסוקיה 'קיצוניים' יותר במובן שמשמעותם מרחיקת לכת הרבה יותר.
כרמל
מאת: אלי שילר
תיאור: יש מקומות בירושלים שזיהויים ההיסטורי אינו מוטל בספק; באחרים העובדות ההיסטוריות והמסורות משמשות בעירבוביה; 'דרך היסורים' היא כולה מסורת - יציר רוחם של עולי הרגל שביקשו להביע את רחשי ליבם ולהנציח בירושלים את האירועים הקשורים לסבלו של ישו.
העובדה כי לפנינו מסורת מאוחרת (בעיקר מימה"ב ואילך), איננה גורעת, כמובן, מחשיבותה של 'דרך היסורים' כאחד ממוקדי העליה לרגל לירושלים ואחד מהמקומות היותר מקודשים שבה.
החוברת הנוכחית מהווה נסיון ראשון בשפה העברית לסכם את הידוע על 'דרך היסורים' והאתרים לאורכה. העבודה פורסמה לראשונה ע"י מחלקת ההדרכה של משרד התיירות במתכונת פנימית מצומצמת ב-1974
וב-1980.
המהדורה הנוכחית מופיעה במתכונת מורחבת בהרבה, בתוספת פרקים רבים וכן צילומים ואיורים, שיש בהם כדי להמחיש את הכתוב. כן נוספו מאמרים מקוריים הרואים כאן אור לראשונה.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: מרק טווין
תיאור: בשנת 1867 החלה הפלישה של התיירות מאמריקה. מודעות ענק בעתונות ארה"ב בישרו על פתיחת ההרשמה לטיול לאירופה ולארץ הקודש.
האמריקני הממוצע, שהפרוטה בכיסו, נלהב לצלול אל מעמקי התרבות המערבית, לעטוף נפשרו בבדי היצירות של אמנות אירופה, לנמנם בערש הנצרות, ולשבור צמאונו ממעינות היסוד של האמונה והישועה.
ביוני חוצה ספינת הקיטור "קוויקר סיטי" את האטלנטיק, כשדגל הכובים והפסים מתנוסס על תורנה, ואל סיפונה חבורת נוסעים המצוידים בספרי תנ"ך, היסטוריה והימנוני תהילה. הם הועידו את טיול הקיץ לחיזוק האמונה ולאישור המוסכמות. מתלווה אליהם נער השעשועים של המערב הפרוע - מרק טוויין. בעינים פקוחות ובחושים דרוכים, מעלה הסופר הצעיר את רשמי מסעו. בצחוןק סלחני, בלגלוב שנון ובשמחה כמעט שחצנית מנפץ האמריקני החדש את הקדושות של העולם הישן.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: חוה לצרוס-יפה
תיאור: עניינו של הספר הוא בחקר הידע של האסלאם ויחסו אל המקרא.
המחברת לא רק מתחקה אחר עקבותיהם של רעיונות יהודיים, נוצרים והלניסטיים המשתקפים בכתבים מוסלמיים, אלא אף מראה כיצד הכתבים האלה השפיעו על חוקרי מקרא מערביים.
מוסד ביאליק
תיאור: מתוך ביקורתה של גליה פת-שמיר במוסף לספרות, ידיעות אחרונות 10.3.2006:
הפילוסופיה הסינית הגדולה מעמידה במרכזה את ההומניזם הטהור ולא את האל.
"האדם מרחיב את הדרך, לא הדרך את האדם", משפט הפתיחה ב'ספר המאמרות' של קונפוציוס, שחי בסין של המאה השישית לפני הספירה, מרמז לא מעט על החיבור כולו. זהו קובץ דיאלוגים קצרים בין המורה קונפוציוס לבין תלמידיו, אשר אספו והעלו אותם על הכתב במשך שנים ארוכות.
המבנה הדיאלוגי מזכיר לעתים את הפילוסופיה של הדיאלוגים הסוקראטיים, ולעתים שאילתות לרב, כפי שהן באות לביטוי בדת.
מעמדו של הספר בקונפוציאניזם דומה לזה של כתבי-קודש בדתות המוכרות לנו מהמערב.
האין זה מפתיע שהצהרת הפתיחה של ספר השוכן בלב לבה של התרבות הסינית מתייחסת ללימוד, להנאה, לחברות, לשמחה ולשוויון נפש? ישאלו ספקנים אחדים: האם זאת הפילוסופיה הגדולה של סין? ואחרים: האם אלה יסודות הדת בתרבות החשובה הזאת?
והתשובה לשתי השאלות היא "כן, בהחלט".
במשפטים הפשוטים הללו גלומים יסודות ההומניזם הקונפוציאני: ההנאה ולא התועלת שנלווית ללימוד, היחס האנושי שבין המורה לתלמידיו, הנתינה לחברים שכולה שמחה, ו"מידת ההשתוות" של האדם.
הצהרה כזאת מבטאת, מבחינה פילוסופית, תפיסה מוסרית שבמרכזה היחס שבין אדם לאדם ואשר לימוד נתפס בה כלימוד היחס הזה במיטבו, כלומר: לימוד מוסר.
ספר המאמרות זכה לתרגומים רבים ללשונות מערביות. כל תרגום, מדויק ככל שיהיה, מביא עמו הטיה פרשנית. דניאל לסלי ואמציה פורת תרגמוהו לעברית ב-1960. תרגום זה נוסח בשפה תלמודית, ולמעשה הציג את המאמרות מהאספקט הדתי. תרגומה החדש והנפלא של אמירה כץ מגיש את הצד הפילוסופי-הומניסטי של החיבור.
מוסד ביאליק
מאת: מאיר חטינה, אורי מ. קופפרשמידט
תיאור: האחים המוסלמים החלו את דרכם במצרים לפני יותר משמונים שנה, כריאקציה לסחף במעמדו של האסלאם ולהחרפת שסעים חברתיים מול אתגרי המודרניזציה, ההתמערבות והאימפריאליזם.
בחלוף השנים התנועה ביססה את מעמדה כנאבקת במשטרים נוקשים במזרח התיכון, שכשלו בעיניה במימוש צדק כלכלי וחברתי לאזרחיהם.
גלי ההתקוממויות שפקדו חלק ממדינות ערב ב- 2011 ("האביב הערבי"), וממשיכים להתסיס מדינות אחרות, עמדו בסימן התביעה לחירויות אישיות, לרפורמות ולדמוקרטיזציה, והם שאפשרו לאחים המוסלמים לפרוץ ככוח דומיננטי אל קדמת החזית הפוליטית.
האחים המוסלמים חותרים בנחישות ליישום עקרונותיהם הדתיים, הרחבת מאחזיהם הקהילתיים, השגת עמדות שלטון ואכיפת החוק האסלאמי לפי פרשנותם. לתנועה היסטוריה שורשית ואידיאולוגיה אטרקטיבית.
במרבית מדינות ערב פעלה התנועה לאורך השנים במחתרת או תחת מעשי רדיפה והתנכלות מצד הרשויות. ולמרות זאת הצליחה לפתח יכולת ארגונית מרשימה ואחיזה ממשית בחברה. מקצת מהסתעפויותיה אף תפסו את השלטון, כמו "האחים" בסודן או חמאס ברצועת עזה.
האידיאולוגיה של התנועה אף היוותה מקור השראה להתפתחותם של גורמים אסלאמיים קיצונים ממנה. כיום, עלייתם של "האחים" ככוח פוליטי משמעותי במרחב הערבי, מחייבת את מנהיגיהם להתמודד עם סבך של דילמות אקטואליות ולהתאים את עצמם לסביבה משתנה ודינמית.
הספר שלפנינו בוחן לעומק את תולדות האחים המוסלמים, ופורש בפני הקורא יריעה רחבה של ידע אודות התנועה, המאפשר הבנה של אחת התופעות המשמעותיות ביותר באזורנו בעת הנוכחית.
הקיבוץ המאוחד
מאת: טהא חוסין
תיאור: טהא חוסיין, הסופר והפובליציסט הנודע המצרי (נפטר 1973), היה מחלוצי ההתחדשות התרבותית, החברתית והספרותית במצרים, מורה דרך ובעל סמכות בלתי מעורערת בחיי החברה ובכל תחומי הספרות והתרבות במצרים - וזאת אף על פי שהיה עיוור מילדותו.
הוא כתב עשרות ספרים, מאות מאמרים, תרגם ויזם עשרות תרגומים לערבית. הוא יסד את אוניברסיטת אלכסנדריה, שימש פרופסור באוניברסיטת קהיר, היה נשיא האקדמיה ללשון הערבית ואף כיהן כשר החינוך במצרים.
עמנואל קופלביץ, המתרגם הנודע מערבית, ערך מבחר מכתבי טהא חוסיין ומלווה אותו במבוא מקיף המאפשר לקורא העברי להתוודע אל סופר מצרי מודרני חשוב זה.
מוסד ביאליק
מאת: דינה קטן בן-ציון
תיאור: 'המיתולוגיה הסרבית', ספר נוסף בסידרה 'מיתוסים', מביא לראשונה לקורא העברי מאוצרות המיתולוגיה הסרבית - פן אחד במיתולוגיה רבת הפנים של העמים הסלבים הדרומיים.
זהו סיפור על גילגולם של מיתוסים קדומים באפוסים מאוחרים, על השילוב הבלתי ניתן להפרדה בין ההיסטוריה רבת התהפוכות של הסרבים לבין המיתוסים המלווים ומעצבים אותה עד לימינו.
בלבו של סיפור זה ניצב מיתוס קוסובו והאגדות שנרקמו סביבו.
דינה קטן בן ציון, משוררת, מתרגמת וחוקרת ספרות, ליקטה ממקורות שונים ומגוונים שלל סיפורים ופרטים על הדת הסלבית העתיקה מההיבט המיוחד של העם הסרבי ועל גילגולי האלים העתיקים בגיבורי האפוס הסרבי מכאן ובקדושי הנצרות מכאן. עוד בספר סיפורים המחיים את רוחן של ישויות אגדתיות המאכלסות את המיתוס והפולקלור הסרבי - וילות ומכשפות, אלות ואז'דאיות, נחשים ובני מינם, ענקים ומפלצות.
ישויות אלה, כמו דמויות האלים העתיקים, יונקות ממחוזות קיום קדמוניים תוך שילוב בין יסודן הפגני לבין תדמיתן הנוצרית.
הספר פורש תמונה מרתקת של אמונות ואגדות המבטאות את מרכזיותו של הטבע בעולמו הנפשי של העם הסרבי.
בספר 'אחרית דבר' על מוצאם של העמים הסלבים, על הדת הסלבית העתיקה ועל האפוס הסלבו-סרבי וכן רשימה ביבליוגרפית ומפת יוגוסלביה-לשעבר עם מפת התפשטות סרביה בימי גדולתה.
מפה : מיפוי והוצאה לאור
מאת: לבנה ליטני
תיאור: 'המיתולוגיה הבריטית', ספר נוסף בסדרה מיתוסים, מביא לראשונה אל הקורא העברי את אוסף הסיפורים העומדים עד היום בבסיס המורשת הלאומית הבריטית.
המחברת, לבנה ליטני, ליקטה וערכה את הסיפורים העיקריים מתוך שפע עצום של מקורות וגירסאות. המלך ארתור, גוויניבר אשתו, לנסלוט האביר, מרלין המכשף, אקסקליבור, חרב הפלאים של ארתור, והגביע הקדוש - כל הסיפורים האלה ורבים אחרים, שזכו עד היום לאינספור עיבודים בכל ערוצי התקשורת האפשריים, מופיעים כאן בצורתם המקורית.
חלקו הראשון של הספר עוסק במיתולוגיה הוולשית, ובו סיפורים המשמרים בחלקם את דרך החשיבה הקלטית, המערבת יסודות של עולם המציאות ועולם הדמיון. בסיפורים אלה מופיעה לראשונה דמותו של ארתור, אך עדיין לא עם כל המאפיינים המוכרים שלו. החלק השני מביא בקצרה את עלילת היצירה המפורסמת 'ביאוולף' (מן המאה ה-8 לספירה), החשובה מבין היצירות שנכתבו באנגלית עתיקה.
זהו אפוס אנגלו-סקסוני המתאר את שורשיהם הקדומים של העמים הגרמניים תושבי סקנדינביה שצאצאיהם התיישבו ברבות הימים באי הבריטי. החלק השלישי מתאר את ההיסטוריה של בריטניה כפי שנכתבה בידי ההיסטוריון ג'פרי ממונמות' במאה ה-12.
ג'פרי, וולשי במוצאו, ניסה לבנות בסיפוריו ההיסטוריים-מיתולוגיים תשתית לסיפור לאומי בריטוני (לעתיד בריטי). כאן נקבעה דמותו המוכרת של ארתור, המלך הלוחם, המקים בחצרו מסדר אבירים ומרחיב את גבולות הממלכה הבריטונית. החלק הרביעי והאחרון מביא מבחר מגוון של סיפורים מתוך מחזור אגדות המלך ארתור כפי שהתפתחו והתגבשו במהלך המאות 12- 15.
מפה : מיפוי והוצאה לאור
מאת: אורי גבאי, תמר וייס
תיאור: "המיתולוגיה הבבלית", ספר נוסף בסידרה מיתוסים, מציג בפני הקורא העברי את מבחר המיתולוגיה של ארץ הפרת והחידקל בפרוזה קולחת, השואפת לשקף את הלשון הציורית, רבת הדימויים, של המיתוסים הכתובים העתיקים ביותר הידועים לאנושות.
בפני הקוראים נפרש כאן עולם שנשתכח מלב במשך קרוב לאלפיים שנה ונתגלה מחדש בזכות החפירות הארכיאולוגיות בעיראק ופיענוח כתב היתדות והשפות שאותן שימש (בהן השומרית והאכדית).
לוחות טיט רבים כתובים בכתב זה נשתמרו והגיעו לידינו, והם מגלים טפח מן העולם העתיק שסבב את תרבות המקרא. המיתוסים העוסקים בבריאת העולם והאדם ובמבול שהובא על הארץ מאירים את סיפורי התנ"ך באור חדש ומרתק. מרתקים לא פחות הם המיתוסים המשקפים התמודדות אנושית עם רגש האהבה ועם אימת המוות – הידוע שבהם הוא "עלילות גלגמש".
המחברים, אורי גבאי ותמר וייס, ליקטו מבין המיתוסים הבבליים את השלמים והמובנים ביותר לקורא בן ימינו. חלקו הראשון של הספר כולל מבחר סיפורים המגוללים עלילות שגיבוריהן הם האלים: בריאת העולם מגופתה של האלה תיאמת, מעשי אהבה ואונס, וכן סיפורים על ירידתם של אלים לשאול וקשיי עלייתם משם. חלקו השני של הספר כולל את סיפורי היריבות המתמשכת בין הערים ארך וארתה, את פגישת הגיבור לוגלבנדה בנשר אנזו, את חיפושו של המלך גלגמש אחר חיי הנצח, ואת עלייתם השמיימה של החכם אדפה והמלך אתנה.
עוד בספר 'אחרית דבר', המתארת את הרקע התרבותי שבו נולדו המיתוסים העתיקים, וכן רשימה ביבליוגרפית, מפתח מבואר ומפת האזור.
מפה : מיפוי והוצאה לאור
מאת: לבנה ליטני, יהודה ליטני
תיאור: 'המיתולוגיה האירית', הספר השלישי בסידרה 'מיתוסים', מביא לראשונה בעברית את המיתוסים של אירלנד הקלטית.
המחברים, לבנה ויהודה ליטני, מספרים את החשובים שבסיפורים האיריים, שבמרכזם עומדות עלילות אהבה וגבורה, כישוף ומסתורין. רבים מסיפורים אלה עדיין חיים בזכרונם של תושבי אירלנד.
שלא כמו רוב העמים הקלטים, שנכבשו בידי האימפריה הרומית וקיבלו את תרבותה, האירים נשארו מחוץ לעולם הרומי ושמרו על תרבותם ועל מסורתם.
מאז המאה ה6- החלו נזירים נוצרים להעלות על הכתב את המיתוסים האיריים, ויחד עם מאמציהם "לנצר" את הסיפורים הם שמרו על רבים מהמרכיבים הפגאניים הקדומים שלהם. בזכותם ובזכות המשוררים האירים העממיים נשמרה המיתולוגיה האירית והיתה למתועדת שבמיתולוגיות הקלטיות.
הספר כולל ארבעה מחזורים: המחזור המיתי, שבמרכזו עומדת פלישת בני הטואטה דה-דנאן לאירלנד ומלחמתם בפומורים הדמונים; מחזור הגבורה של אלסטר, שבמרכזו עומדות עלילות הגבורה והאהבה של הגיבור קוהולין ומלחמתו במלכה מייב; מחזור הפיאנה, המספר על עלילותיו של פין מק-קואל ואנשיו; ומחזור המלכים, המביא את סיפוריהם של אחדים ממלכי אירלנד הקדומה.
כן כולל הספר אגדות על החשובים שבקדושים הנוצרים האירים, מבוא על התרבות והמיתולוגיה האירית-קלטית, מפתח מבואר ואחרית דבר.
מפה : מיפוי והוצאה לאור
מאת: אביטל וולמן, יוסף שורץ
תיאור: מה נותר כיום מהאמונה הנוצרית בתוכנית האלוהית? ומה המקום השמור בתוכנית זו ליהודים, ולמי שאינם יהודים ואף אינם נוצרים? שאלה זו ניצבה בלב התיאולוגיה הנוצרית במאה העשרים – בעיקר לאחר השואה, הקמת מדינת ישראל והחלטות מועצת הוותיקן השנייה.
הנזיר הדומיניקני האח מרסל-ז'אק דיבואה (1920—2007) הקדיש את חייו ואת כל כוחו הרוחני והשכלי להתמודדות עם סוגיה זו, ובעקבותיה עזב בשנת 1962 את צרפת מולדתו והתיישב בירושלים.
פרופסור דיבואה היה ראש החוג לפילוסופיה באוניברסיטה העברית וראש מועצת הוותיקן ליחסי יהדות--נצרות. על מפעל חייו זה זכה בשנת 1996 בפרס ישראל.
הספר שלפנינו הוא אסופת מאמרים ורשימות שנכתבו בידי עמיתיו של האח מרסל דיבואה בעולם האקדמיה ובכנסייה הקתולית. המאמרים עוסקים בשלושה נושאים עיקריים, המשקפים את תחומי פעילותו ובתוך כך זורים אור על אישיותו: הוראת הפילוסופיה, הדיון התיאולוגי ובניית הגשר לדיאלוג יהודי--נוצרי.
האמונה מתבררת בספר לא כפתרון נוח בעבור מי שמחפש מענה דוגמטי לתהיותיו אלא כמקור השראה למי שמבקש להוסיף ולהתחבט בהן. הדיאלוג, כך עולה ממאמרי הספר, הוא פרי המפגש בין אנשים המזהים זה בזה תהייה משותפת והתלבטות בשאלות דומות.
פרופ' אביטל וולמן מלמדת בחוג לפילוסופיה באוניברסיטה העברית בירושלים.
פרופ' יוסף שורץ הוא ראש המכון להיסטוריה ופילוסופיה של המדעים והרעיונות ע"ש כהן באוניברסיטת תל-אביב.
מכון ון ליר בירושליםהקיבוץ המאוחד
הצג עוד תוצאות