חיבור זה, ראשיתו של מפעל שעלה במחשבה מזמן, מקיף את תולדות הפילוסופיה החדשה מניקולאוס קוזאנוס עד תקופת ההשכלה באירופה ועד בכלל, והוא מצוין בכל המעלות הטובות המייחדות את פועלו ההגותי, הספרותי וההוראתי של מחברו פרופ' ש. ה. ברגמן: בהירות ההרצאה, אובייקטיביות הגישה, מתינות הדיון, ועל הכול – מיצוי הנושא לא לבד לפי מהותו אלא גם לפי משמעותו לקורא בן-ימינו.
חקר תולדות הפילוסופיה הוא, לשיטתו של פרופ' ברגמן, לא חקר ספרים בפילוסופיה אלא חקר מחשבה חיה, שאף-על-פי שנתלבשה לבושים שונים לפי אופנות הדורות, הרי חיותה הפנימית צריכה לדבר – וחובה לדובב אותה – ללבות בני כל הדורות.
המטייל בשבילי המחשבה הפילוסופית, כפי שמציע אותה המחבר, הוא אפוא כמטייל בגן פורח צמחים ופרחים ופירות חיים וניחוחים כבשעת נתינתם הראשונה.
פרופ' ברגמן הקדים לספר מבוא מקיף, בו הוא מציע את שיטתו בעניין תולדות הפילוסופיה בכלל וצידוקו ומטרתו בפרט. פרקי הספר דנים בנושאים אלה: ניקולאוס קוזאנוס; ראשית תקופת התחייה; יהודה אברבנאל; תקופת התחייה המאוחרת; פראנסיס בייקון; יעקב במה; תומאס הובז; רינה דיקארט; גורלה של הפילוסופיה הקרטזיאנית במאה הי"ז; בליז פאסקאל; בעלי תורת-ההזדמנות; ברוך שפינוזה; ג'ון לוק; ג'ורג' ברקלי; דויד יום; ג. ו. לייבניץ; תקופת ההשכלה האירופית; המאבק מסביב לשפינוזה וההשכלה האירופית.
לספר צורפו תמונות של הוגים, שמשנתם נדונה בו.
אל הספר