נמצאו 461 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: מרוה שמואלי, נירית אסף
תיאור: קו ישר עובר מהספר חינוך לטבע של מרגולין בישראל של טרום הקמת המדינה אל המגמה הגלובלית והמקומית בת זמננו של חינוך יער, חינוך מבוסס טבע, חינוך מבוסס מקום, חינוך לקיימות ופדגוגיה מתבוננת. הספר משלב השקפת עולם שבמרכזה חיבור אינטימי, מושכל והרמוני עם הטבע כדרך נכונה להתפתחות אנושית ולפדגוגיה משמעותית עם גישה יישומית הכוללת פרקטיקות חינוכיות ומערכי שיעור לשגרת ההוראה לכל עונות השנה.
מרגולין מזמין אל דרכי ההתחנכות הפעילה בחיק הטבע מתוך זיקה לתוכנית הלימודים ולמורשות התרבות, ועומד על אמיתות חינוכיות שבימים אלה של משבר האקלים ומשבר האדם נראות נחוצות מתמיד. נוכח מגמות הניכור והריקנות הניכרות ביחסים של בני אדם עם עצמם, עם זולתם, עם התרבות ועם הטבע – הלמידה ההתנסותית, החווייתית והקבוצתית בחיק הטבע בונה את התשתיות הנדרשות להגשמת המטרות החינוכיות של נפש בריאה בגוף בריא וחברה בריאה בטבע בריא.
חינוך לטבע: משנת יהושע מרגולין מוגש כאן במהדורה ערוכה ומוארת המותאמת מבחינת לשונה ותכניה למורים ולתלמידים בישראל היום. הטקסטים המקוריים קוצרו ונערכו, ונוספו להם מבואות, הסברים והדגמות.
הקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: יורם הרפז
תיאור: אסופת המאמרים חינוך במלחמה נכתבה בחודשים הראשונים של מלחמת 7 באוקטובר; היא מבקשת לתאר ב"זמן אמת" את מעשיהם מעוררי ההשתאות של אנשי חינוך במרכזים שאליהם פונו תושבי הנגב המערבי ולהציג מחקרים שנערכו ומחשבות שנהגו באותם חודשים. המלחמה עדיין מתחוללת בחזיתות השונות, ולכותבים לא הייתה די פרספקטיבה להעריך את השפעתה על החברה הישראלית ועל החינוך. אולם לכתיבה על ההתרחשויות במהלך התרחשותן יש ערך ייחודי, אשר אסופה זו מבקשת לשמר.
לספר שלושה שערים: בשער הראשון, "יומני מלחמה", מתארים אנשי חינוך את הקמתן של מסגרות חינוך במרכזי המפונים, תוך שהם מנסים להבין מה התרחש שם באותם ימים של אימה, יוזמה ושיקום (חלקי); בשער השני, "מחקר", מציגים חוקרים מדיסציפלינות שונות את מחקריהם על היבטים שונים של מלחמה וחינוך; ובשער השלישי, "הגות", מהרהרים מומחים מדיסציפלינות שונות על היבטים שונים של מלחמה וחינוך.
רסלינג
מאת: יעל פויס
תיאור: מהו הערך המוסף של החינוך הקיבוצי בגיל הרך? מדוע רוצים הורים רבים לשלוח את ילדיהם לגנים הקיבוציים? הספר החינוך הקיבוצי בגיל הרך: המסע הפדגוגי של מכללת אורנים עונה על השאלות הללו דרך עיון בתורה החינוכית שהתגבשה עם השנים במכללת אורנים, תורה הומניסטית המייחסת חשיבות הן לילד כמכלול שלם והן לקבוצה החינוכית שהוא משולב בה. הספר מציע תיאור מקיף של התפתחות החינוך הקיבוצי, מייסדיו ומתווי דרכו, רעיונותיו פורצי הדרך, יתרונותיו ופגמים, התמורות שחלו בו והרלוונטיות שלו לעת הזאת.
באמצעות השילוב הייחודי בין סיפורי חיים לבין תפיסות חינוכיות, הספר פונה להורים, למחנכים, לסטודנטים ולכל אדם שהחינוך יקר לליבו. זאת בדגש על החינוך לגיל הרך, שבשנים האחרונות התבססה ההכרה בחשיבותו העליונה.  
מכון מופ"ת
מאת: יובל דרור
תיאור: מנהלים רבים מתלבטים בבחירת הפעולה הנכונה מול מציאות שהיא לפעמים כמעט כאוטית, מכיוון שמציאות של "על סף הכאוס" היא לאחרונה מרחב הפעולה של ארגונים רבים. כדי לצמוח במציאות מורכבת, לא-וודאית, מעורפלת ומשתנה במהירות, ארגונים מחפשים דרכי פעולה חדשות כדי לבסס יתרון תחרותי. אלא שקשה למצוא דרכים חדשות אם לא משנים את פרספקטיבות ההסתכלות, את המודלים המנטליים ואת השפה שמשתמשים בה, אם לא מקבלים שמציאות שקרובה לכאוס היא איתנו כדי להישאר. ובכן, מה אפשר לעשות כאשר לא יודעים מה לעשות? כיצד אפשר לפעול כאשר בחירת הפעולה הנכונה איננה בהישג התודעה? כיצד מאפיינים את האתגר כאשר האתגר קשה לאפיון?
לחבק את הכאוס של יובל דרור מציע שפה חדשה – מושגים חדשים המאפשרים לראות ולהבין אחרת את האפשרויות לפעולה. בספר זה נעשה מאמץ לגשר ולחבר בין "גישת המערכות הפתוחות" – השפה הנלמדת בבתי הספר למנהל עסקים – ל"גישת הכאוס והמורכבות", השפה המחדשת של העולם הארגוני. המטפורה המארגנת של הספר היא "שפך הנהר" – המקום שבו זרימת המים משנה כיוון בין גאות ושפל, ולכן מחייבת את מי שחי בו לפתח יכולות פעולה גם כאשר המים מתוקים וגם כאשר הם מלוחים.
לחבק את הכאוס מיועד למי ששואף להסתגל למציאות שבה היכולת לשרוד ולצמוח במצבים כאוטיים חשובה באותה מידה כמו החתירה להסדרה. מנהלים, אנשי מטה בארגונים ויועצים לפיתוח ארגוני יכולים להפיק מספר זה רעיונות ביחס לאופן שבו ניתן לנוע בין סדר לכאוס מבלי להקפיא את הארגון מצד אחד ומבלי להידרדר לאנרכיה מצד שני.
רסלינג
מאת: שרה דנהי
תיאור: רוצים לגדל ילדים רגועים ומאושרים יותר? לפעמים לא צריך יותר מכמה דקות ביחד מידי יום. אנחנו כבר יודעים שתרגול קבוע של מיינדפולנס עוזר לנו להתחבר לעצמנו, להפחית מתחים וחרדות, ולחיות בכאן ובעכשיו. אבל מי אמר שמיינדפולנס חייבים לתרגל לבד? מתברר שזו גם דרך מצוינת למצוא חיבור, קרבה ואיזון עם האנשים היקרים לנו – ובמיוחד עם ילדינו.
בספר היפהפה הזה תמצאו יותר מ־ 50 פעילויות משותפות לכל המשפחה, כולל תרגולי נשימה, הקשבה, תנוחה ומנוחה, וכמובן – המון המון חיבוקים. שרה דנהי היא מורה מוסמכת ליוגה ולמיינדפולנס, המתמחה בעבודה עם ילדים ומשפחות.
תכלת הוצאה לאור
מאת: שיר בר-אמת גרדמן
תיאור: גליה הסתגרה בחדרה כשהתינוק שלה סירב פתאום לינוק; יואב לא יכול לשאת עוד את מאבקי הכוח של גיל שנתיים הנורא; ונועה כמעט התפוצצה מרוב כעס בלילות טרופים ללא שינה. לצד ההנאה וההתרגשות הכרוכות בהבאת ילד לעולם, השנים הראשונות להורות מלוות בהכרח בקושי, בשחיקה, בעייפות ובתסכול , ואלה עלולים להביא את ההורים, גם אלו שראו בעצמם מאוזנים למדי, לנקודת הקצה.
במקרים כאלה ההורים מבקשים, ובדרך כלל גם מקבלים, עצות שונות כדי להיחלץ ממצבי משבר, אולם ל עיתים הם זקוקים לא לעצות אלא למשמעות, להבנה עמוקה של הסיבות למצוקה הגדולה שלהם, לדעת גם להסתייע בחוויות הקשות לצורך צמיחה פסיכולוגית.
בספר המרתק חוכמת לב הפסיכולוגית שיר בר־ אמת גרדמן יוצאת למסע פסיכולוגי אל עומק שנות ההורות ראשונות. בעזרת תאוריות פסיכואנליטיות ומחקרי התפתחות, ולצד תיאורים חיים של טיפולים פסיכולוגיים והדרכות הורים שערכה, הספר מצליח להאיר באור חדש ומקורי סוגיות שכל ההורים מתמודדים איתן, ובהן הנקה, שינה והצבת גבולות.
נוסף על הפרקים העוקבים אחר שלבי התפתחות ואתגרים הוריים אוניברסליים, יש בספר אחרית דבר שעוסקת באתגרים המיוחדים הטמונים בגידול ילדים בזמני מלחמה וטראומה המתאימה להורות עכשווית בישראל לאחר 7 באוקטובר. 
הנגשת הידע הפסיכולוגי תסייע להורה להבין את קשיו של הילד ואת הקשיים שלו עצמו, ובספר שלפנינו ההבנה הזאת מיתרגמת לעיתים קרובות גם לעצות מעשיות ; וחשוב לא פחות מכך – חוכמת לב מציע להורים "שכבת הבנה" שתעטוף את הקושי שלהם בשנים המאתגרות ותספק להם מרחב התבוננות מרתק ומנחם.
עם עובד
מאת: אריה פרידלר
תיאור: כיצד לשלוט בחומר הלימודים וכיצד להשתמש בו בשעת מבחן
אם אינכם מוכנים להתפשר עם בינוניות, אם אתם רוצים לקבל את הציון הגבוה ביותר שאתם ראויים לו. אפשר
ללמוד ללא דמעות ולהצליח!
הספר נותן לכם את מיומנויות הלמידה שכל תלמיד צריך בארגז הכלים שלו:
קריאה מהירה
קריאה ביקורתית
סיכום הרצאות
ארגון החומר לקראת מבחנים
חזרה שיטתית על חומר הלימודים
טכניקות לשיפור הזכירה
התמודדות עם חרדת בחינות
כתיבת תשובות במבחן
הספר חיוני במיוחד לתלמידים עם לקויות למידה והפרעות קשב וריכוז
הוצאת יסוד
מאת: רונית פלוטניק
תיאור: לקות למידה ולקות קשב וריכוז שייכות לקבוצת הפרעות המקשות על ילדים ומתבגרים בתחומי חיים שונים; בעיקר כאשר הם נדרשים להשתלב במערכות לימודיות וחברתיות כאחד. למרות היותן כביכול סמויות מן העין, הן יוצרות מצב נפשי רגשי ייחודי אצל הילד או הנער, שהרי ההתפתחות הרגשית וההתנהגותית אינה תהליך נפרד מן ההתפתחות השכלית.
בגישה התפתחותית רב-תחומית זו בוחן הספר את כל פרקי חייו של הילד מלידה עד בגרות. הוא מעמיד מודל אינטגרטיבי המדגיש את השפעתן של כלל ההפרעות הנוירולוגיות על עולמו הרגשי והחברתי של מי שסובל מלקות זו או אחרת וכמובן – על הוריו.
בד בבד עם תיאור התפתחותו השונה של הילד מתואר בתשומת לב מיוחדת ” הקול ההורי” של הורים לילדים לקויי למידה-קשב וריכוז במהלך גידולם.
מתוך הבנת הקושי הרגשי והחברתי כחלק מן הלקות – דהיינו: מתוך הבנת “השפה הלקותית” – מציעה ד”ר פלוטניק מודלים להתערבות ולסיוע של המבוגרים בסביבתו של הילד: בבית, בבית הספר ובחברת הילדים. התערבות בדרך זו מאפשרת להורים, למחנכים ולמטפלים לפעול בשפה אחת מתוך הבנת הלקות וללא שיפוט מוטעה של התופעות הגלויות.
הספר שלפנינו מציע מענה אופטימי ורב סיכויים למצוקתם החברתית של לקויי למידה-קשב וריכוז, ובכך הוא עתיד לתרום לאושרם שלהם ושל הוריהם.
הוצאת יסוד
מאת: ז'אן פיזנטה
תיאור: "אני לא יודע איך עשיתם את זה אבל נולדתי מחדש אצלכם" כך מתמצת הבוגר ל את התהליך שעבר במהלך שנים של טיפול ב"מעון בית חנה" ששכן בבית מידות ברחוב אתיופיה הקסום אשר בירושלים. בעשור האחרון לפעילותו המעון שינה שמו ל"בית קמפר".
לפנינו ספר האוצר בתוכו מאמרים מקצועיים, מלווים בתיעוד רשמים וחוויות מהדרך המקצועית יוצאת הדופן של מסגרת לטיפול מיוחד בנערים מיסודה של עמותת ״הרי ירושלים" ("מוסד בני ברית"), אשר פעלה במשך יובל שנים. הספר מתאר את העבודה הטיפולית במרחב החיים המתנהלת במסגרת מוסדית כוללנית, תוך התייחסות להקשר החינוכי־טיפולי, לייחודיותה של פסיכותרפיה דינמית אישית, מאפשר התבוננות על טיפול קבוצתי ודגשים הנוגעים לטיפול בהורים ולטיפול המשפחתי שהם מאבני היסוד של התפיסה הכוללנית. סביבה טיפולית נמרצת מחייבת הכשרת והחזקת הצוות המקצועי באופן מתמיד ויום יומי (הדרכה, סמינרים, דיונים, ישיבות צוות) על כך אפשר בהחלט לקרוא במאמרים המתארים את האופן בו נעשתה המלאכה המורכבת הזו.
הספר מתאפיין בכך שהדברים הם פרי עטם של חברי וחברות צוות רבים שעבדו במסגרת המעון, ביניהם פסיכולוגיות ופסיכולוגים קליניים, עובדות ועובדים סוציאליים, פסיכואנליטיקאיות ופסיכואנליטיקאים, נשות ואנשי חינוך. חלק מהכותבים התחילו את דרכם המקצועית כמדריכות וכמדריכים והם מעידים על עצמם כי תקופת עבודתם במעון בעלת משקל רב בגיבוש זהותם המקצועית. מאות רבות של נערים מתבגרים שהו במסגרת זו מי לתקופה קצרה ומי למשך למעלה מחמש שנים. בספר פרקים המביאים את זיכרונותיהם של בוגרים וכן של מספר אנשי צוות, אשר יחדיו מציגים נדבך נוסף בפרסום מקצועי זה, המצטרף לפרסומים קודמים של העמותה ״טיפול במרחב החיים״ וכתב העת "פנימה". הספר משמש עדות לדרך המקצועית אשר אפיינה את המעון שהיה לרבים ״מקום להניח בו נפש סוערת״, בתקווה שיעשיר בידע ובתובנות ציבור רחב של קוראים וקוראות, ונשות ואנשי מקצוע העובדים במסגרות טיפוליות לבני נוער.
יהודה לוי, יו״ר הוועד המנהל של עמותת "הרי ירושלים"
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יצחק גילת, סמדר בר-טל
תיאור: סביבות למידה מקוונות מציעות גמישות ונגישות; הן מאפשרות למורי-מורים, סטודנטים להוראה ומורים, לחקור שיטות הוראה חדשניות ולהסתגל לצרכים המתפתחים של הלומדים בעידן הדיגיטלי. בעקבות מגפת הקורונה והמעבר החד להוראה ולמידה מקוונת מרחוק התרחב מאוד השילוב של כלים דיגיטליים בהכשרת מורים על פני תחומי ידע שונים. השימוש בכלים דיגיטליים מחולל שינוי משמעותי של הנוף הפדגוגי, הוא תורם לשיפור תהליכים פדגוגיים על ידי מתן הזדמנויות ללמידה אינטראקטיבית, הוראה מותאמת אישית ושיתוף פעולה בין אנשי חינוך.
מהפכה בהכשרת מורים מזמין את הקורא להתבונן במארג של מחקרים על סביבות לימוד מקוונות ותהליכים פדגוגיים המתרחשים בהן, תוך כדי שילוב של כלים דיגיטליים בתחומי דעת בהכשרה להוראה. נושאי המחקרים המוצגים בספר הם: שינויים בעמדות מורים לעתיד כלפי הוראה מקוונת; כתיבה בעידן הדיגיטלי; חוויית הלמידה האוטונומית; המורה האידאלי בעיני הורים יהודים וערבים; כלים דיגיטליים בהכשרה להוראה; יישומים טכנולוגיים בחינוך גופני; אולפן הקלטות כיתתי; טכנולוגיה חינוכית רובוטית; דיאלוג בין פדגוגיה לטכנולוגיה ובלוג אישי בקורס על לקויות למידה.
רסלינג
מאת: דונלד וודס ויניקוט
תיאור: יותר מחמישים שנה לאחר מותו, ממשיכות התובנות של הפסיכואנליטיקאי דונלד ויניקוט על יחסי אם־תינוק ועל ההתפתחות הרגשית מינקות לבגרות לשמש השראה להורים ולמטפלים בכל העולם.
ויותר מחמישים שנה לאחר מותו, ממשיכים לראות אור אוצרות קטנים וגדולים מתוך עזבונו. כזה הוא הספר לחשוב על ילדים — לדבר עם הורים, המבוסס ברובו על הרצאות ומאמרים שייעד ויניקוט לקהל הרחב, ואשר זוכים כעת לפרסומם הראשון בעברית.
המאמרים של ויניקוט, מאבות הפסיכולוגיה של הילד ומי שטבע את המושגים "אם טובה דיה" ו"אובייקט מעבר", עוסקים בשלל נושאים: מההתפתחות הנפשית בינקות ועד השפעת האובדן על הילד, מתגובת ילדים להולדת אח חדש ועד בניית אמון, ומבעיות פסיכוסומטיות של ילדים ועד חוסר חיבה של הורים לילדיהם. המאמרים מטילים אור על פינות מסקרנות בנפשנו ובהתפתחותנו, ובתוך כך מציגים את ההסתכלות הפסיכואנליטית המאלפת של ויניקוט, ומספקים הזדמנות מרתקת לעקוב אחר התפתחות החשיבה שלו לאורך השנים.
דוֹנַלד ווּדס ויניקוֹט (1971-1896), רופא ילדים ופסיכואנליטיקאי בריטי, נמנה בזכות תיאוריית ההתפתחות שלו עם אבות הפסיכולוגיה של הילד. בהוצאת דביר ראו אור אחדים מספריו, בהם הכל מתחיל בבית ותינוקות ואמותיהם, וכן הספר ויניקוט מאת אדם פיליפס, המתאר את עבודתו ותרומתו של ויניקוט לפסיכואנליזה של הילד ושל המבוגר.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: שרגא פישרמן, שלמה קניאל, יובל שרלו
תיאור: מחנכים, מורים, יועצים חינוכיים והנהלות בתי ספר מקבלים החלטות רבות בכל יום. החלטותיהם מושפעות משיקולים רבים ואנו מעוניינים שאחד הקריטיים יהיה השיקול האתי. מטרת הספר היא "לאמן את שרירי האתיקה" של העוסקים בחינוך. בשלבים הראשונים, איש החינוך יהיה זקוק ל'וייז' מלאכותי על מנת לנווט את תהליך קבלת ההחלטה ולהכניס לתוכו את השיקול האתי, בהמשך, וככל שיתנסה בשימוש ב'מצפן המוסרי' יהפוך התהליך לחלק ממנו והזמן הדרוש לקבלת ההחלטה על פי השיקול המוסרי יקטן.
לספר שני חלקים: הראשון תיאורטי ומתמקד בהסבר המושגים, במטרת הספר ובדרך השימוש המוצעת. בחלק השני תשע עשרה דילמות מחיי מחנכים, מנהלים ויועצים חינוכיים. לכל דילמה מספר חלקים: סיפור הדילמה; רקע תיאורטי קצר; תיאור הדילמה, צדדי הדילמה ושיקולי הדעת; 'בעין יהודית' (מקורות היהדות הקשורים לדילמה) ובחירת החלופה שאנו מציעים לדילמה.
ניתן לעשות שימוש בספר הן לעיון והן לסדנאות בהן מוצע לאמן את עצמנו בבחירת חלופות לאור שיקולי דעת אתיים. לחיבור הספר חברו שלושה: הרב יובל שרלו- מומחה לאתיקה, פרופסור שלמה קניאל- מומחה לפסיכולוגיה חינוכית ופרופסור שרגא פישרמן- מומחה לייעוץ חינוכי.
שאנן : המכללה האקדמית הדתית לחינוך - הוצאה לאור
מאת: טארה גריני
תיאור: שיטת החינוך פורצת הדרך שפיתחה מריה מונטסורי האיטלקייה קנתה לה חסידים רבים ברחבי העולם וגם בישראל – בעיקר מפני שהיא מביטה בעולם דרך נקודת מבטו של הילד. שיטת מונטסורי דוגלת בפיתוח עצמאותו של הילד, מכבדת ומעודדת את בחירותיו הטבעיות ומסייעת לו לממש את מלוא הפוטנציאל שלו.
בשנים האחרונות נפתחים יותר ויותר גני ילדים ובתי ספר ההולכים בדרכה של מריה מונטסורי, אך את שיטת מונטסורי אפשר ליישם גם בבית, כבר מימיו הראשונים של התינוק.
טארה גריני, המתמחה בשיטה כבר למעלה מארבעים שנה ומנהלת את אחד מבתי הספר המונטסוריים הגדולים בניו יורק, מנחה את ההורים הטריים בעיקרי השיטה ובדרך המיטבית ליישם אותה בבית:
ארגון הסביבה הביתית באופן שמעודד את עצמאותו, סקרנותו וביטחונו של הילד, תוך שימוש בחומרים טבעיים וזמינים.
הפעילויות ה"מונטסוריות" שאפשר לעשות בבית, יחד עם הילד.
פיתוח כישוריו המוטוריים, התקשורתיים והרגשיים של הילד בשלוש שנות חייו הראשונות.
הדרכים הטובות ביותר לגמילה מחיתולים לפי שיטת מונטסורי.
תכלת הוצאה לאור
מאת: ניצה דורי
תיאור: בספר זה תמצאו חיבור בין שני עולמות מחקר – עולם החינוך ועולם הספרות. פרקי הספר עוסקים בשיח כן ומשמעותי בממשק המחקרי שבין ספרות ילדים ונוער לבין חינוך.
לכאורה, ספרות עוסקת בנרטיבים, בעולם הדמיון ובמשחקי שפה, וחינוך עוסק בהקניית ערכים, הרגלים ודרך ארץ. לכאורה, החינוך הוא שמרן, הוא בעל נורמות ומוסכמות והוא מה שירשנו מהורינו וממורינו, והספרות היא ההפך מזה: היא אינה עוסקת בהקניית ערכים, אלא אם כן היא ספרות מגויסת, היא ליברלית ונותנת דרור לרוח היצירה של המחבר והיא משנה את מורשתה מדור לדור: אינה דומה ספרות ילדים שנכתבה בתחילת המאה שעברה בתכניה, בסגנונה ובשפתה לספרות ילדים הנכתבת היום. אך לאמיתו של דבר הספרות היא חלק אינטגרלי מהחינוך. מסריה החינוכיים גלויים או סמויים, ובאמצעותה מוליכים הורים ומחנכים אידאות חינוכיות שונות, מתוך תנועה מתמדת בין המוען, הטקסט והנמען.
הקריאה בפרקי המחקר בספר זה תאפשר שאילת שאלות נוספות, גילוים נוספים, הטלת ספקות והעיקר שותפות פעילה בגילויי הקשר שבין חינוך לספרות.
שאנן : המכללה האקדמית הדתית לחינוך - הוצאה לאור
מאת: אלטה סולטר
תיאור: האם אתם מחפשים גישה חדשה לחינוך למשמעת של ילדכם?
האם התנהגותו של ילדכם גורמת לכם להרגיש חסרי ישע, חסרי סבלנות או מלאי כעס?
הספר הזה יעזור לכם לפתור בעיות משמעת אלה אצל ילדים מלידה ועד גיל שתים-עשרה, בלי להטיל עונשים או להעניק פרסים. הספר יורד לעומקן של התנגשויות טיפוסיות על ידי פנייה אל הרגשות הבסיסיים שיכולים להוביל להתנהגות מאתגרת.
הגישה המשעשעת והמהפכנית הזאת להורות תזכה אתכם בשיתוף פעולה בלי מאבקי כוח, תפחית יריבות בין אחים ואחיות והתנהגות תוקפנית, תפתור בעיות של הכנת שיעורים ושל שעת ההשכבה, תעזור לילדיכם להתגבר על פחדים, תחזק את הקשר שלכם עם ילדיכם ותביא צחוק ושמחה לבית!
ד"ר אלטה סולטר שהתמחותה היא פסיכולוגיה התפתחותית פועלת עם ילדים ועורכת סדנאות במדינות רבות. ספרים נוספים פרי עטה הם:התינוק יודע, גם הילד יודע, בכי והתקפי זעם.
אחיאסףאגם הוצאה לאור
מאת: סימון דייויס
תיאור: הפכו בית רגיל לבית מונטסורי – וחוו הורות מודעת, קשובה ונינוחה.
הגיע הזמן לשנות את הדרך שבה אנו רואים פעוטות. בספר זה, המבוסס על עקרונות היסוד שפיתחה ד"ר מריה מונטסורי, מסבירה סימון דיוויס כיצד להפוך את "גיל שנתיים הנורא" לתקופה עשירה ומתגמלת של כבוד הדדי, תמיכה, סקרנות וגילוי.
לאורך הספר מובאות מאות עצות מעשיות הנוגעות כמעט לכל היבט בחיי הפעוט, לצד הסברים מפורטים, איורים ודוגמאות.
בואו ללמוד כיצד:
• להישאר רגועים גם כשהפעוטות נסערים, ולהציב גבולות ברורים מתוך אהבה וכבוד.
• לארגן את סביבת ביתכם באופן שיעודד עצמאות והתפתחות מיטבית.
• ליצור פעילויות מונטסוריות, המתאימות בדיוק לילדיכם.
• לגדל פעוטות סקרנים, הכמהים לחקור את העולם מסביב.
• להבין את השקפת העולם מנקודת המבט של הפעוט.
ועוד!
אגם הוצאה לאור
מאת: אלווארו בילבאו
תיאור: הספר הזה מיועד לכל הורה שרוצה את החינוך הטוב ביותר לילדיו.
בשש השנים הראשונות לחייו מוח הילד מפתח פוטנציאל יחיד במינו, שלא יפתח עוד כל חייו. אין פירוש הדבר שעלינו להפוך את ילדינו לגאונים קטנים, מפני שמוח שמתפתח תחת לחץ בוודאי יחמיץ חלק גדול ממהותו. אך אם נכיר את דרך התפתחות המוח בשנים הללו, נוכל להעניק לילדינו את מה שהם זקוקים לו עבור התפתחות מיטבית.
מדוע לילדים יש אנרגיה אינסופית בגן המשחקים אך כשלוקחים אותם לסופר הם לא מסוגלים לעמוד על הרגליים?
מדוע ישנן התפרצויות זעם אדירות דווקא בגיל שנתיים ושלוש?
כיצד מילוי מיידי של כל משאלה של הילד תגרום לו בסופו של דבר לסבל?
מה ההבדל העצום בין "אם תנקה את החדר תוכל לשחק במחשב" לבין "אני רואה שניקית יפה את החדר, אם אתה רוצה, אתה יכול לשחק במחשב"?
ואיך כל הדברים הללו קשורים למאה מיליארד תאי העצב שהילד שלנו נולד איתם?
המדריך החינוכי הזה, רב מכר ענקי בעולם הדובר ספרדית, נכתב בידי הפסיכולוג וחוקר המוח אלווארו בילבאו, ומגלה לנו בשפה פשוטה ובהירה על אודות ההתפתחות המרתקת של מוח ילדינו וכיצד אפשר לפתח ולחנך אותם בהתאם למה שהם מסוגלים לקלוט, להבין וללמוד. הספר מכיל עצות חינוכיות ומעשיות שפועלות להקנות לילד או לילדה כישורים אינטלקטואליים ורגשיים טובים מתוך כוונה להכין את הילד להיפתח אל העולם, לנהוג באחרים בכבוד ולחזק ולטפח את יכולותיו וביטחונו העצמי.
מטר הוצאה לאור בע"מ
מאת: לאה קוזמינסקי, רוני לידור, חן שכטר, טובה מיכלסקי, לילי רוסו
תיאור: למגפת הקורונה העולמית נודעו השפעות נרחבות על תחומי חיים רבים בישראל. היא חייבה סגר לפרקים וריחוק חברתי, שמשמעם שיתוק הפעילות הסדירה במדינה, לרבות במערכות החינוך וההשכלה הגבוהה.
המעבר הפתאומי והלא צפוי מהוראה פנים אל פנים בכיתות להוראה מרחוק הציב אתגרים רבים בפני מרצים וסטודנטים כאחד. רבים מהם חוו הלם טכנולוגי, פדגוגי וחברתי-רגשי והתקשו – בתחילתו של המשבר ולעיתים גם בשלביו המתקדמים – ליישם תהליכי הוראה ולמידה יעילים.
הספר הכשרת מורים בתקופת משבר הקורונה: אתגרים, הזדמנויות ושינוי, על שני כרכיו בוחן באמצעות מחקרים איכותניים, כמותיים ומשולבים את אופני התמודדותם של מרצים וסטודנטים במכללות האקדמיות לחינוך ובאוניברסיטאות עם השינויים בתהליכי ההוראה, הלמידה וההערכה שנכפו עליהם ועם השלכותיהם.
שלושה-עשר הפרקים בכרך ב של הספר – התנסות, סימולציות ולמידה מקצועית – נודעים בלמידה אקדמית ובהתנסות מעשית בשעת חירום. בתנאי אי-ודאות, המאפיינים עיתות חירום, נדרשים גמישות רבה, כושר המצאה ואלתור כדי לספק פתרונות מהירים בתנאים שאינם מיטביים. התהליכים מבוססי המחקר המתוארים בפרקים אלו מאפשרים נגישות להוראה ותמיכה בלמידה לא רק בעת משבר כמו משבר הקורונה, אלא גם במצבי חירום אחרים, כמו מצבי לחימה, כפי שאנו חווים בימים אלו, ימי מלחמת "חרבות ברזל".
מכון מופ"ת
מאת: לאה קוזמינסקי, רוני לידור, חן שכטר, טובה מיכלסקי, לילי רוסו
תיאור: למגפת הקורונה העולמית נודעו השפעות נרחבות על תחומי חיים רבים בישראל. היא חייבה סגר לפרקים וריחוק חברתי, שמשמעם שיתוק הפעילות הסדירה במדינה, לרבות במערכות החינוך וההשכלה הגבוהה.
המעבר הפתאומי והלא צפוי מהוראה פנים אל פנים בכיתות להוראה מרחוק הציב אתגרים רבים בפני מרצים וסטודנטים כאחד. רבים מהם חוו הלם טכנולוגי, פדגוגי וחברתי-רגשי והתקשו – בתחילתו של המשבר ולעיתים גם בשלביו המתקדמים – ליישם תהליכי הוראה ולמידה יעילים.
הספר הכשרת מורים בתקופת משבר הקורונה: אתגרים, הזדמנויות ושינוי, על שני כרכיו בוחן באמצעות מחקרים איכותניים, כמותיים ומשולבים את אופני התמודדותם של מרצים וסטודנטים במכללות האקדמיות לחינוך ובאוניברסיטאות עם השינויים בתהליכי ההוראה, הלמידה וההערכה שנכפו עליהם ועם השלכותיהם.
תריסר הפרקים בכרך א של הספר – "סוגיות בהכשרה להוראה" – מתארים את פניהם המרובות של האתגרים שחוו מרצים וסטודנטים ועוקבים מקרוב אחר הדרכים שנקטו כדי להתמודד עימם. התהליכים מבוססי המחקר המפורטים מאפשרים נגישות להוראה ולתמיכה בלמידה לא רק בעת משבר הקורונה אלא גם באווירת חירום המאפיינת מצב לחימה ומצבים נוספים של חוסר ודאות, כפי שאנו חווים בימים אלו, ימי מלחמת "חרבות ברזל".
מכון מופ"ת
מאת: אביה שהם לוז
תיאור: חזק חזק ונתחזק הוא ספר הדרכה שנכתב בעקבות אירועי 7 באוקטובר 2023. הספר פונה להורים שחוו עם ילדיהם טראומה – אישית או לאומית – וגם לאנשי מקצוע המלווים הורים או משפחות. מטרתו – להציע להורים כלים לחיזוק חוסנם של ילדיהם, ולבנות איתם מחדש את היכולת להתאושש ולשקם את חייהם גם במצבים הקשים שנוצרו.
משבר, קשה ככל שיהיה וככל שנחווה על ידי רבים בחודשים האחרונים, משבר כזה הוא גם הזדמנות ואפשרות לחזק ולטפח את תעצומות הנפש של כל אחד ואחד ובוודאי של ילדים. ספר זה מכוון לכך והוא מציע כלים לעזור לילדים לצאת מהמשבר מחוזקים ומחושלים יותר.
בספר הדרכה זה רוכזו עשרה נושאים שיכולים לחזק את הילדים מזוויות שונות ומשלימות. כל נושא מציף שאלות שראוי לדבר עליהן, והוא מלווה בהפעלות רלוונטיות לילדים ולכל בני המשפחה בגילים השונים.
אוריון הוצאה לאור
מאת: איתן סימון, יונית ניסים
תיאור: הספר שלושה שערים להכשרת מורים בעידן של אי-ודאות מפגיש את הקוראים עם מהלכים מורכבים ומאתגרים בהכשרה להוראה כחלק ממערכות חינוכיות הפועלות בעידן של אי-ודאות וטלטלות. פרקי הספר מתארים באופן מרתק, מעניין וחווייתי – על בסיס מחקר, תאוריות ונקודות מבט מגוונות – את תהליך הכשרת מורים על רבדיו השונים כבבואה של אתגרי המנהיגות במערכות חינוך והוראה.
"הפרקים בספר מציגים עשייה והתמודדות עם תהליכי שינוי, מנקודות מבט של מובילי השינוי – הסטודנטים ובעלי העניין – תוך עיסוק בתפיסת דמות המורה כמנהיג. נקודת המבט של הכשרת מורים, שמהווה ציר ועוגן בפרקים השונים, מזמנת הצצה לאחד המקצועות שיש בהם כדי לשנות את פני החברה. זהו מקצוע ההוראה ותפקיד המורה כעמוד התווך של מערכת החינוך. כל זאת תוך תיאור הצלחות, כישלונות, מקרי בוחן ושאלות מערכתיות ובחינתם לאור האתגרים וההזדמנויות".
"הספר מהווה בסיס לדיאלוג משמעותי בין אנשי מדיניות, חברי סגל במוסדות האקדמיים להכשרת מורים, חוקרים ואנשי חינוך, מורות ומורים, שההוראה ותפקיד המורה קרובים לליבם. יש בספר תקווה ליצור הזדמנויות להמשך למידה וחקירה בהכשרת מורים בעידן של אי-ודאות ובכך להשביח את מערכת החינוך לקידום תפקיד המורה, ההוראה והלמידה".
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: נעמי אברהם
תיאור: ספרה של נעמי אברהם, חקירה במסדרונות בית הספר: ילדה רעה יועצת, מציע הצצה יוצאת דופן אל קרביה של מערכת החינוך הציבורית. המחברת נשענת על ניסיונה כילדה, כמחנכת וכיועצת ויוצאת למסע חקר אישי ומקצועי בין כותלי בית הספר. הספר מאפשר היכרות מעמיקה עם תהליכים שעוברים כלל באי בית הספר בינם לבין עצמם ובמפגש המורכב ביניהם. מורים, הורים, יועצות ומטפלים יוכלו לשאוב מספר זה תובנות והשראה, לצד כלים מעשיים. בכתיבה קולחת ובהומור, המחברת משלבת זיכרונות ילדות וחוויות מקצועיות ופורשת משנה חינוכית המעוגנת בתפיסת עולם הומניסטית המחויבת לכבוד וחמלה. הספר מציע ניתוח סוציולוגי-פוליטי שמישיר מבט ביקורתי אל מערכת החינוך בכלל ואל מקצוע הייעוץ החינוכי בפרט.
"כשכל אחד מאתנו אומר 'אני' הוא הופך לרגע לילד. אולם מעטים מאיתנו זוכרים ומשתמשים ב'אני' שלהם כדי להבין ילדים אחרים. נעמי, יועצת חינוכית וילדה, בספר מדהים בכנותו ורגישותו, סוגרת מעגל שרבים מאיתנו כמהים לו. תיאוריה האותנטיים של נעמי, אמיצים ונטולי הגנות, יעזרו לקורא לשוב למסדרונות בית הספר ולכיתתו ולדלות משם תובנות חדשות הרלוונטיות לחייו הבוגרים. יועצות ואנשי חינוך וטיפול, שספר זה מוקדש להם, יגלו – לטובתם ולטובת כל מי שנעזר בהם – שקשיים בילדות הם אולי הערובה הטובה ביותר להצלחה בתחומים אלה בעתיד. תלמידים שיציצו בספר זה יגלו שעדיין נותרו מבוגרים עם נפש של ילד ושיש עם מי לדבר". ד"ר עפר גרוזברד, פסיכולוג קליני
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יובל נבו
תיאור: זה אלפי שנים חדים בני האדם חידות זה לזה. סוגי החידות משתנים, וכמוהם התשובות, אבל קסמן של החידות נותר כשהיה. מהו סוד הקסם הזה וכיצד אפשר לרתום את ההתלהבות שיוצרות החידות לתהליכי למידה שונים? מהו האופן שבו החידות פועלות עלינו ובאילו דרכים אנו יכולים להשתמש בהן, לא רק בהוראה בבית הספר אלא גם ב"חיים האמיתיים"?
בספר זה תמצאו דיונים על השאלות הללו, על מושגים הקרובים למושג ה"חידה", שדרכם אפשר להבין טוב יותר את החידות, וגם חידות שונות ומגוונות המדגימות זאת, וכל זאת באופן בהיר ונגיש ובשפה קולחת, אישית ומשעשעת לפרקים.
הספר מיועד לכל מי שאוהב חידות, לכל מי שיש לו ילדים שאוהבים חידות, לכל מי שרוצה לשלב חידות בתהליכים חינוכיים שונים, ולמי שחידת החידות מסקרנת אותו.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: דליה ארד, יעל ערן-צורן
תיאור: מה נדרש כדי שקבוצה חינוכית תתמיד בעבודתה לאורך 15 שנה? מהן ה"אדוות" שמחוללים מפגשי הקבוצה בכל אחת מהמשתתפות בשדה המקצועי שלה? האם ניתן למצות "תיאוריית פעולה" מתוך פרקטיקה של קבוצה לומדת? מה תפקיד המנחה בקבוצה שוויונית? איך ייתכן שקבוצה שהמוטו המוביל שלה הוא "להיפגש ללא מטרה" הגיעה, בסופו של דבר, לכתיבת ספר? במשך 15 שנה, אחת לחודש, נאספנו מקצווי ארץ. נפגשנו בחדר קטן בקומת המרתף של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בדרך כלל, נקודת הפתיחה לכל מפגש הייתה סיפור מקרה מהשטח שהביאה בתורה כל אחת מהמשתתפות. הפגישות הוקלטו ותומללו, ולקראת הפגישה הבאה בחנו את התמליל במבט רפלקטיבי. יחד התעמקנו בהתנסויות מהשטח וקישרנו אותן למושגים תיאורטיים בחינוך. עם השנים התפתחו שפה ומיומנויות למידה שיתופית שהתגבשו לכלל תיאוריה. בשלב כלשהו התעוררה אצלנו התחושה שראוי לחלוק את התובנות האלה עם קהילת החינוך בארץ ובעולם.
בספטמבר 2013 הלכה לעולמה ד"ר שוש קיני, אשר גיבשה את הקבוצה ושימשה בה מנחה ושותפה שוויונית. קיני הותירה בידינו את האתגר – לנסח את התובנות האישיות והקבוצתיות שלנו ולגבש אותן לכלל ספר בתהליך שיתופי-שוויוני, תהליך המשקף את הדרך שבה האמינה ואשר אותו הנחילה לנו. הקוראים בספר ימצאו את עצמם מהלכים בין סוגות כתיבה, סביבות התרחשות, חוויות אישיות וקבוצתיות, לצד מגוון גישות של מחקר איכותני, בעודם טועמים מניסיון רב-שנים של קבוצה החוקרת את עצמה. הלוואי ותתקבל הזמנתנו: הזמנה להִשתנוּת! דליה ארד / יעל ערן-צורן. הכותבות: שושנה קיני ז"ל, נעה אבריאל-אבני, אילנה רונן, דליה ארד, אתי חגי, לילך ניישטט בורנשטיין, יעל ערן-צורן
רסלינג
מאת: חנה עזר
תיאור: עבודת המחקר בתזה היא אבן דרך חשובה בתהליך הלמידה של הסטודנטים החוקרים, ולמנחה תפקיד מהותי בליווי המונחה בדרך המשלבת סמכות ותמיכה ומובילה להתפתחות זהותו של הסטודנט כחוקר וכאיש אקדמיה. להיות מנחה פירושו להיות מסוגל "לחצות את הכביש" עם הלומד, ובמילים אחרות – להתמקד בפדגוגיה של שחרור, במילותיו של פריירה.
הספר להנחות עבודת מחקר מתקדמת – ״אלומת אור המאירה את המסע״ פונה למנחות ולמנחים באקדמיה, בעיקר מנחים בתואר שני (תזות ועבודות גמר), ומציג בפניהם תפיסת הנחיה, כמו גם מבהיר מושגים מרכזיים להבנתה, למשל דיאלוגיות, שיתופיות ולמידה עצמאית. מלבד זאת מתוארים לאורך הספר גורמים המעורבים בהנחיה ובתהליך המחקר וסדנת תזה המלווה את התהליך.
הספר כולל פרק שנכתב בשיתוף עם ד"ר רחל שגיא, בעקבות מחקר משותף על אודות תפיסות מנחים וסטודנטים את תהליך ההנחיה, ופרק שכתבה פרופ' אילנה מרגולין, שבו היא מתארת "מסע הנחיה" מנקודת מבטה כמנחה של עבודת תזה.
מכון מופ"ת
מאת: אתי חגי
תיאור: ספרה של אתי חגי מציג תשתית רעיונית המציעה משמעות לעשייה חינוכית – כינון אדם כתכלית וכיסוד לקיומה של חברה, לקיומו של עולם. למעשה מדובר בפיתוח סובייקט שעצמיותו נוכחת באופן אותנטי, יוצר, ממומש ומסופק; סובייקט נראה ורואה "אחר", אשר בוחר בנטילת אחריות כעמדה אתית, תוך כדי כך שהוא חווה את עצמו כחלק מקיום רחב, כולל, הוליסטי. "אפיון זה של המעשה החינוכי", כך כותב פרופ' שלמה בק, פילוסוף חינוכי, "שונה מהתפיסה הרווחת שקושרת בין חינוך לידע, בין ידע לציונים, והוא מחייב הבהרה (למה בדיוק הכוונה) והצדקה (מדוע הוא נכון). הספר מתמודד עם שתי משימות אלה בהצלחה. הוא דן בשאלה מיהו האדם, ומדגיש את חיפוש המשמעות כמאפיין המרכזי של חייו. חגי מציעה לראות האדם כמערכת פתוחה וסבוכה, לא בהכרח קונסיסטנטית, שבה הכול נמצא בזרימה מתמדת ובהשתנות רציפה. הפסיכואנליזה משמשת אותה כתאוריה המספקת הבנה מעמיקה על אודות 'היות אדם'... המשימה שלקחה על עצמה חגי היא רחבת היקף ומרחיקת לכת, כפי שניתן להיווכח ממבנה הספר ומתכניו". גבי בונוויט, פסיכואנליטיקאי ומדריך, מוסיף: "זהו ניסיון נועז וחדשני להפגיש בין דיסציפלינות אשר לכל אחת מהן הנחות יסוד ומטרות שונות. במהלך קריאת הספר נגלה כיצד חינוך, פילוסופיה ופסיכואנליזה, למרות הגבולות המפרידים ביניהם, מחזיקים מכנה משותף שקשור קשר הדוק לטבע האדם ולתהליכי התפתחות וצמיחה אנושיים... חגי עושה שימוש בתפיסת זרם 'העצמי' מתוך השדה הפסיכואנליטי וממירה את ליבת התיאוריה לתפיסת עולם ולמושגים שיוכלו לשמש כל איש או אשת חינוך.
רסלינג
מאת: יהודית וינברגר
תיאור: התקופה הנוכחית מתאפיינת בשינויים חברתיים ופוליטיים מרחיקי לכת ובהתפתחויות טכנולוגיות המתרחשות בקצב מהיר. על רקע זה נשאלת השאלה: מהו השינוי המתבקש בתכניות ההכשרה להוראה כדי להכין כראוי את נשות ואנשי החינוך העתידיים למציאות המתהווה של שדה החינוך?הספר הנוכחי מציע לשלב את דרכי החשיבה, דפוסי הפעולה והכלים של חוקרים איכותניים על מנת להתמודד עם המורכבות ואי-הוודאות ששדה החינוך מזמן, כל זאת כנדבך נוסף ביחס לגישות המסורתיות המעודדות מורים לחקור את עבודתם. הכשרת מורי העתיד ברוח הפרקטיקות האיכותניות, בד בבד עם דיון גלוי ואמיץ במאפיינים המשתנים של שדה החינוך, תטמיע בקרבם את התפיסה אשר לפיה מקצועיותם כאנשי חינוך מבוססת על כישורי ההתמודדות שלהם עם המציאות. ביטויה של תפיסה זו בעשייה החינוכית ובפעילותם השוטפת תעמוד לבחינה מתמדת של מאפייני ההקשר שבו הם פועלים, ערנותם למשמעות ניסיונם המצטבר ותחושת המסוגלות שלהם לפעול ביעילות בתנאים של עמימות.שני רעיונות מרכזיים עומדים בבסיסו של הספר: האחד קשור למורכבות שהעשייה החינוכית מזמנת למורים לנוכח השינויים המואצים בעידן הנוכחי; האחר קשור לתרומה הפוטנציאלית הטמונה באימוץ מתודות איכותניות להתמודדות עם השלכותיה של מורכבות זו. הספר מציע מענה מעשי להתמודדות עם מורכבויות אלו; הוא מציג את תרומתה של המתודה האיכותנית לתהליך ההכשרה של מורים במסגרות מגוונות ובשלבים שונים של התפתחותם המקצועית.
רסלינג
מאת: תמי הופמן, מיטל ברון
תיאור: כיצד מתעצבת מדיניות חינוך לדמוקרטיה במדינות בעולם? האם האתגרים שמדינות שונות מתמודדות עימם בהקשר זה דומים במהותם? והאם ניתן ללמוד ממדינות אחרות על צעדי מדיניות שנכון לאמץ, או לחלופין נכון דווקא להימנע מהם, כדי לקדם מדיניות חינוך לדמוקרטיה בת קיימא בישראל? מחקר זה עוסק בשאלות אלו ומסרטט את האפשרויות והאתגרים הטמונים בקידום חינוך אזרחי וחינוך לדמוקרטיה שאיתם מתמודדות חמש מדינות: נורווגיה, קנדה (מחוז אונטריו), גרמניה, ארצות הברית והונגריה. המחקר אינו מתמקד בהיבט אחד של המדיניות, אלא בוחן את הקשרים והזיקות בין רכיבי מדיניות, שלרוב נבחנים במחקרים בנפרד, כדי להבין את התמונה הכוללת של ההקשר הרחב שבו מתעצבת מדיניות החינוך. המחקר מציג מנעד של דרכי התמודדות של מערכת חינוך ציבורית עם קידום נושא החינוך לדמוקרטיה וקושר בין המחויבות הפוליטית והחברתית של המדינה הנידונה לערכים ליברליים לבין האופן שבו מתעצבת המדיניות בפועל. כל אחת מן הדוגמאות המובאות במחקר זה מאירה מאפיינים שונים של המצב בתחום זה בישראל, אך התובנה העיקרית היא שכדי לקדם מדיניות חינוך אזרחי וחינוך לדמוקרטיה נדרשת חשיבה "מכלולית" המקדמת תמהיל של פעולות – תכנים, סדירויות וחקיקה – בעת ובעונה אחת והמבוססת על תכנון ארוך טווח שמביא בחשבון את הזיקות בין הרכיבים ואינו פועל בכל אחד מהם במנותק מן השאר.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: ניבי גל אריאלי, עדו ליטמנוביץ, הילה שואף-קולביץ, רועי קנת-פורטל
תיאור: כיצד ניתן להגביר את האפקטיביות של מערכת החינוך? על פי אילו עקרונות יש ליישם מהלכי ביזור במערכת החינוך כדי להימנע מפגיעה בערך השוויון מצד אחד, ולעודד מצוינות מצד שני? מדוע מהלך הביזור מצריך מערך משלים של הערכה ומדידה של טיב המערכת עצמה? מערכת חינוך יעילה ואפקטיבית היא יעד רצוי בעיני כול, אך הדרך למימושו נתונה בוויכוח ערכי. בהסתמך על ספרות מחקר הסוקרת את הנעשה בתחום זה במדינות אחרות ובחינת עמדותיהם של עובדי מערכת החינוך בישראל, מורים ומנהלים, באשר להיבטים השונים של הביזור, מחקר מדיניות זה מציג שלושה כלים לטיוב פעילותה של מערכת החינוך בהשגת המטרות שהיא מציבה לעצמה: ביזור – העברת סמכויות ממשרד החינוך לבתי הספר ולרשויות המקומיות; מדידה והערכה – של בתי הספר והצוות החינוכי; ופיתוח מקצועי – של הצוותים המובילים את בתי הספר.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: תמי הופמן
תיאור: מטרתו של המסמך היא להציע מסגרת יישומית לקידומו של חינוך בר קיימא המשלב מושגים, מיומנויות וערכים דמוקרטיים ומשמש תשתית לקידומו של חינוך אזרחי על כל רכיביו, לאורך כל שנות הלימוד, כחלק בלתי נפרד מסדר היום החינוכי של כל תלמיד/ה, מורה ומחנכ/ת בישראל.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: תומר אושרי
תיאור: במציאות שבה השיח המרכוזי והיעדר אוטונומיה שולטים במערכת החינוך ובמערכות מרכוזיות רבות בישראל, התפתחה תרבות של "הקטנת ראש" – מילוי הוראות והיעדר מוטיבציה. ספרו של תומר אושרי, מרחבים בניהול עצמי, מציע מודל עבודה חדשני המאפשר לאנשי חינוך, למנהלים או למובילי ארגונים ליצור מרחב אוטונומי בתוך גבולות ברורים הנקבעים מראש; זהו מרחב אוטונומי אשר מעודד מוטיבציה פנימית, נכונות לקבלת אחריות ותחושת שייכות. מודל זה נוסה בהצלחה כשיטה ארגונית, פדגוגית וחינוכית המאפשרת אוטונומיית פעולה ולמידה בכמה בתי ספר וארגונים ברחבי הארץ. מבנה ארגוני זה יצר תחושת שייכות בקרב העובדים, אקלים עבודה חיובי וקרקע פורייה ליזמות וחדשנות. ספר זה מיועד לכל אלה אשר מבקשים להוביל אחרת, ובתוך כך להעניק מרחב לתלמידים ולעובדים, לאפשר להם מקום לצמיחה. הספר מציג את עיקרי המודל ומביא דוגמאות מפרויקטים שונים המספקות כלים לשימוש בשיטת הניהול העצמי גם בתחומים נוספים. עיקרי המודל מונחים על מסד תיאורטי מתחומי הניהול העצמי בארץ ובעולם, והוא עוסק במנהיגות ומעשה מנהיגות, תפיסות חינוכיות מגוונות, חניכה, ליווי ודיאלוג .בתשתית המודל מצויה ההנחה שככל שהאדם יתנסה יותר במרחבי יצירה אישיים, ארגוניים וחברתיים בניהול עצמי, כך הוא ילמד להתמודד טוב יותר עם העולם המורכב שבו אנו חיים.
רסלינג
מאת: מירה לאוב, רינה כהן
תיאור: הנחות היסוד של הגישה הסמיוטית מבית מדרשו של צ'רלס פירס, המהוות תשתית לספר זה, מתייחסות לעובדת היותו של האדם "יצור מפרש": המציאות שהוא פוגש מגולמת תמיד באמצעות סימנים וסמלים אשר את משמעותם עליו לפענח ולפרש למטרות של הישרדות קיומית על כל היבטיה. מכיוון שבני האדם שונים זה מזה מבחינת הרקע החברתי-תרבותי והאישי שלהם, תוצרי הפיענוח והפרשנות עשויים להשתרע על פני מרחב בעייתי לעיתים מבחינה לימודית וחברתית. פירס מציע כלי אנליטי מתודולוגי בן שלושה שלבים המאפשר מעקב אחר תהליכי עיבוד הסימנים המוצגים בפני הלומד, על מנת להובילו לידי תוצר מבוסס הבנה ומשמעות. המעבר בין שלבי הפיענוח מצריך לעיתים קיום של גורם מתערב/מתווך אשר יסייע ללומד, בדרך דיאלוגית לשיטתנו, להתקדם בעיבוד החומר מהתרשמות עמומה ומצומצמת מהסימנים המוצגים בפניו לעבר הבנה עמוקה ובעלת משמעות. בעולמנו המורכב והמשתנה ללא הרף, הכולל לעיתים הפתעות טורפות קלפים כפי שאנו עדים להם בימינו אלה, יש צורך בהתבוננות מחדש על תהליכי הוראה-למידה תוך כדי התבססות על ידע עדכני של הפעילות המוחית הנוגעת ללמידה ועל גישות שונות העוסקות במרכיבי תהליך הלמידה, כפי שמוצע בספר זה.
רסלינג
מאת: חגית שחר-פרירא, עדי מורנו
תיאור: כתיבת דוקטורט נתפסת עבור סטודנטיות וסטודנטים רבים כפסגת השאיפות, מעין "אוורסט אקדמי" הדורש כישורים נדירים, נחישות ומשמעת עצמית. אנו מאמינות כי מעבר ליכולת ולמאמץ, קיים ידע בלתי כתוב רב אשר יכול לפתוח את שערי האקדמיה לקהלים נוספים, ולהפוך את מסע הדוקטורט לאפשרי ואף מהנה. המדריך בנוי כמסע דרך חמישה בסיסים הכוללים תיאור של תוואי הדרך, עצות מעשיות וסיפורים אישיים. לאורכו משולבים טיפים וכלים לתכנון וביצוע המחקר וכן הצעות להתמודדות עם תחושות הקושי והבהלה אשר עלולה להתעורר.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: זהבית גרוס
תיאור: לאחר התמודדות עם שאלות טכניות פרוצדורליות הקשורות לתהליך השלום והעלייה מברית-¬המועצות, מאתיופיה, מתימן ואולי ממקומות נוספים בעולם, תצטרך מדינת-¬ישראל להתמודד עם שאלת עיצובה של הזהות היהודית בתוכה. ספר זה מנסה לחשוף ניסיון להתמודדות של חניכי התנועה הקיבוצית עם שאלת הקשר ליהדות ולטיפוסי יהודים. התנועה הקיבוצית נתפשת כקבוצת התייחסות לחברה החילונית היהודית בארץ¬-ישראל, למרות מספר נפשותיה הזעום יחסית בחברה הישראלית. ממצאי מחקר זה עשויים להעניק למחנכים, לחוקרים ולמעצבי חינוך, הטרודים בשאלות אלה, חומר רב למחשבה ועשייה. חידושו של ספר זה וייחודו הם בכך, שהוא בוחן את סוגיית החינוך היהודי מזווית¬ ראייתם של חניכיו, שהם אוכלוסיית¬ היעד של תוכניות הלימודים השונות שיוצרת מערכת החינוך. דומה כי לעיתים, בלהט העשייה והתוויית המדיניות החינוכית, שוכחת מערכת החינוך להיוועץ באופן בלתי¬ אמצעי בדעתם של צרכניה ומסתפקת במידע המגיע אליה מ"כלי שני" ומ"כלי שלישי", באמצעות מורים, מנהלים וכולי. ברם, איסוף מידע פתוח מתלמידים שלא במתודות אמפיריות הינו תהליך ארוך ומורכב, שחייב להיעשות באופן מקצועי מיומן, תוך הקפדה על אמות ¬מידה מחקריות¬-מקצועיות מקובלות. בתהליך של עיצוב מדיניות והתוויית דרכי פעולה בעולם חינוכי מודרני בעל השקפת¬ עולם פידוצנטרית, יש למצוא ערוצי תקשורת ישירים לאוכלוסיית-¬היעד של תוכניות הלימודים, כמקובל במערכות צרכניות¬ שיווקיות מודרניות שונות.
רמות
מאת: יורם הרפז
תיאור: כיצד חושבים חינוך? מה צריכה מערכת החינוך שלנו לעשות לפני ואחרי הקורונה? איך אפשר לבנות מחדש את מערכת החינוך שלנו? מהם התנאים החיוניים ללמידה? כיצד לרפא את התודעה הבית ספרית המרוסקת? מה תוקפם של סיפורי החינוך שאנחנו מספרים לעצמנו ולאחרים? כיצד נובעות פרקטיקות חינוכיות נאות מתורות חינוך מפוקפקות? מה באמת החינוך יכול לעשות?

אלה השאלות המהותיות שאיתן מתמודד הספר בשבעה פרקים קצרים ונוקבים. הפרקים כתובים "בגובה העיניים" ובסגנון מעורר ומערער. הם מזמינים אתכם לחשוב מחדש על כל מה שאתם חושבים ועושים בחינוך.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: אורלי נזר
תיאור: לתהליכים של שליפת ידע בכל המקצועות ־ מלשון וספרות ועד מתמטיקה וגאומטריה ־ וניסוח ייצוג תלת–ממדי לידע הזה, יש יתרון על פני דיבור או כתיבה. ניסוח ידע דרך פיסול בחומר, ולאחר מכן קיום דיאלוג של היוצר עם יצירתו ועם הצופים, מחוללים תובנות חדשות והופכים את חומר הלימוד לזכיר ולמשמעותי באופנים רבים. ספר זה ממחיש את תרומתה של אמנות הפיסול בחֵמר ללמידה של תחומי דעת שונים, ורואה באמנות הזאת כלי חשוב, נגיש וחווייתי, המשרת למידה והבנה של מושגים מעולמות תוכן אחרים. מערכי השיעור המוצעים בספר שלפניכם הם יוצאי דופן, אך קלים ביותר ליישום, ומוליכים לתוצרים חזותיים ייחודיים, שהדיון בהם מאפשר הרחבה, נוסף על המרתם בידע עיוני, לעתים מופשט. בעזרתם יפתחו מורים ותלמידים את יכולתם לעשות שימוש בדמיונם, לתת לחומר צורה בעלת משמעות, לבצע מהלכים בלתי צפויים, ולהפעיל שיפוט על סמך רגשות.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: דינה חסידוב, אמאל שריף-רסלאן
תיאור: הספר עיון ומחקר בחינוך מתמטי בגיל הרך, פרי עטם של עשרים ושלושה חוקרים מקומיים ובין-לאומיים, מציג מחקרים בהוראה, בלמידה ובחשיבה מתמטית הקשורים לחיי היום-יום של ילדים בגיל הרך (גילאי 3 עד 8). בספר מחקרים העוסקים במתודולוגיה, בדידקטיקה ובתכנים מתמטיים מגוונים הקשורים לתוכנית הלימודים במתמטיקה לגיל הרך. בפרקים השונים מוצגים מחקרים אמפיריים חדשניים ועדכניים בתחומי ידע מתמטי, הוראה ולמידת מתמטיקה בגיל הרך. הספר פותח צוהר לדיון ולמחקרים נוספים בתחום של חינוך וידע מתמטי. הוא מיועד לחוקרים, למחנכים, למורי מורים, לגננות ולמורות, לפרחי הוראה, לסטודנטים ללימודים מתקדמים ולכל מי שמתעניין בחינוך מתמטי בגיל הרך.
מכון מופ"ת
מאת: חגית קליבנסקי, אדם הישראלי, אופיר שפר
תיאור: בעידן של התעוררות ציבורית ומקצועית בחינוך הבלתי פורמלי הספר התבוננות מחודשת בחינוך הבלתי פורמלי מבקש להציג נקודת מבט אקדמית מגוונת ועדכנית של תחום זה בישראל. המאמרים המכונסים בשלושה שערים – אבני הבניין של החינוך הבלתי פורמלי; למידה; מגדר, זהות ותרבות – נכתבו ברובם על ידי מכשירי מחנכים בחינוך הבלתי פורמלי וחוקרים בתחום. כל שער מכיל מאמרים המביאים זוויות מגוונות לעיסוק תחת כותרת אחת. רצף השערים מאפשר מעבר הדרגתי מהרחב והכללי אל הצר והממוקד ומהעיסוק בממדי הלמידה שבחינוך זה אל היבטים "רכים" יותר של זהות, מגדר, תרבות והצטלבויות של אלו עם אלו. פרקי הספר מציגים תמונה רחבה של החינוך הבלתי פורמלי בישראל, תוך התייחסות לשותפים השונים (בהם בני נוער, צעירים, הורים, בעלי תפקידים). התובנות והשאלות העולות מהספר, כמו גם הסוגיות המרכזיות המוצגות בו בשפה בהירה וקולחת, בכוחן לשמש סטודנטים ואנשי הוראה העוסקים בתחום.
מכון מופ"ת
מאת: חביב נאסר
תיאור: לאור העלייה הגוברת באלימות במגזר הערבי בכלל ובקרב ילדים ובני נוער בבתי ספר במערכת החינוך הערבית בפרט, נראה שקיים צורך אמיתי בשינוי הגישה הקיימת לטיפול בתופעה. הספר שלפניכם מציע תוכנית התערבות, אשר תיגש לבעיה מכיוון אחר ותקדם התמקדות ב"עצמי הטוב", בבנייה ובפעולה בהתאם לחזון אישי של הילדים. את החזון הזה יעצבו הילדים עצמם בתמיכת ההורים, המורים ובית הספר.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: שלמה קניאל, חלי בולס, רונית שלו
תיאור: הספר ביקורת בפעולה מהווה תיעוד ראשוני של פרקטיקות ביקורתיות בעת הזאת בישראל. הוא מתאר עשייה מגוונת של אקדמאים, אנשי מקצוע, פעילים חברתיים ואזרחים מהשורה, עשייה השואבת את השראתה מניתוח ביקורתי של מנגנוני הכוח היוצרים ניצול ודיכוי בחברה הקפיטליסטית המערבית. הספר מאגד דוגמאות מפורטות של פרקטיקות ביקורתיות בזירות של עבודה סוציאלית, חינוך, מגדר, סוציולוגיה, ניהול, משאבי אנוש, ייעוץ ארגוני ומשפטים. המשותף לפרקטיקות המתוארות הוא ערעור על הטבעיות ועל הנורמליות כביכול של הסדר החברתי ההגמוני, לצד ניסיון להציע אלטרנטיבה לפעולות קיימות, במטרה ליצור פלטפורמות מוּבְנות לביטויים של התנגדות. באמצעות תיעוד והמשגה של פעולות התנגדות עכשוויות, ולטובת שחרור אישי וקולקטיבי, הכותבים מבקשים להציף את השיח הציבורי בדרכי פעולה מוחשיות וממשיות הנובעות מהיכולת לדמיין עולם הוגן, צודק ואנושי יותר.
רסלינג
מאת: לינדה דרלינג-המונד
תיאור: מהם המאפיינים של מערכות החינוך הטובות ביותר בעולם? שמונה חוקרים בהנהגתה של לינדה דרלינג־המונד עונים על שאלה זו בספר מקיף ויסודי. החוקרים ניתחו את מערכות החינוך של פינלנד, סינגפור, שנגחאי, אוסטרליה וקנדה מבחינת איכות המורים וההוראה ומבחינות נוספות, והפיקו תובנות ישימות לכל מערכות החינוך בעולם. בעולם גלובלי שבו מערכות החינוך משוות עצמן למערכות חינוך אחרות ומנסות ללמוד מהן, הספר חינוך במיטבו הוא ספר חובה. אנשי חינוך בכל הרמות – מהמורים בכיתות עד שרי החינוך — חייבים לקרוא בעיון את הספר ולשאול את עצמם "מה למדתי ממערכות החינוך הטובות ביותר בעולם ומה אני יכול ליישם בגזרת החינוך שאני מופקד עליה."
מאת: עמלה עינת, אלי נחמה
תיאור: לאפשר להם לחלום - זה סיפורו של בית ספר יחיד במינו בארץ ובעולם, שתלמידיו בני כל הדתות ילדי מהגרי עבודה, פליטים ומבקשי מקלט שהגיעו מחמישים ואחת ארצות מוצא מתמודדים על חייהם וזכויותיהם בארץ ובעולם כנגד כל הסיכויים. זה ספר על בני אדם למען בני אדם המיועד לכל החולמים המאמינים עדיין באפשרות התגשמותם של חלומות. זה ספר הבנוי על פסיפס של ראיונות עם תלמידים, אנשי צוות ומתנדבים, לצד מחקר אקדמי המבקש לפענח את סוד הצלחתו של המודל החינוכי אשר יוצרים יחד חוויית קריאה מטלטלת, מרגשת ומעוררת.
הקיבוץ המאוחד
מאת: סאאיד בשארה
תיאור: הספר "לקויות למידה בישראל: זרקור על תלמידים בחברה הערבית" הוא פרי ניסיון רב-שנים של מחַבּרוֹ בחינוך המיוחד, הן בבתי-ספר והן באקדמיה, והוא מתאפיין בבהירות הצגת החומרים, בהבאת תכנים מקיפים ומעודכנים ובהצעת דרכים אופרטיביות של עשייה ומבט לעתיד.

שֵם הספר נבחר לאור התמונה המתקבלת מקריאת הפרקים, הכוללים הגדרות ומאפיינים של לקויות למידה; גורמים ואבחון של לקויות אלה; היבטיהן הרגשיים והחברתיים; הטיפול בהן וזכויותיהם של התלמידים הלוקים בהן; הכשרת עובדי הוראה במערכת החינוך לטיפול בהן ומבט לעתיד.

הספר הוא הראשון מסוגו בשפה העברית המתייחס גם לאוכלוסיית התלמידים עם לקויות למידה בחברה הערבית בישראל, והוא נכתב מנקודת-מבט משולבת, המאפשרת הבנה כוללת של המציאות העכשווית בקרב תלמידים עם לקויות למידה ומה נדרש לעשות בעתיד.

הספר מיועד להורים ולבני משפחה, לחוקרים ולסטודנטים, לעובדים סוציאליים ולפסיכולוגים, למורות ולמורים, לעובדי רווחה ומחלקות חינוך במוסדות שונים.
כרמל
מאת: יועד אליעז
תיאור: כולנו מכירים ומכירות בתי ספר, אולם האם אנחנו יודעים מהו בית ספר? ספרו של יועד אליעז מנסה להציע תשובה לשאלה זו. חקירת המהות של בית הספר כפי שמוצגת בספר עוברת דרך קריאת טקסטים שהקדום בהם נוצר לפני למעלה מארבע מאות אלף שנה, מאות אלפי שנים טרם הופעת ה"הומו ספיינס". קריאה בטקסטים מאוחרים יותר מעלה שהרבה ממה שהיה מרכזי בבתי הספר בתרבויות המזרח הקדום, ואלו של אירופה בימי הביניים, נשאר מרכזי גם בבתי הספר של היום. מפתיעה לא פחות העובדה שהדברים ששרדו אינם קשורים בחינוך. בחינה יסודית של הפעולות שבהן עוסקות מורות ותלמידות בין כתלי הכיתה מעלה תמונה המזכירה את מה שעושים בסדנה, ואף את פעולתה של מכונה. בסדנה, באמצעות מכונה, וגם במהלך ה"סצנה הפדגוגית", מעבדים חומרים, ובכול המקרים – עובדים. על פי תפיסה רווחת התלמיד והתלמידה הם מטרת העבודה בבית הספר. החקירה שהובילה לכתיבת ספר זה מציעה הסבר חדש אשר לפיו התלמידים אינם המטרה, כלומר ישנה מטרה אחרת לעבודה שהם עושים. המחקר של מהות בית הספר הוביל את המחבר אל סוגיות הקשורות בשפה, במובן הזה שקיומה וגורלה של הלשון כרוך בקיומו וגורלו של בית הספר.
רסלינג
מאת: מרים מצנר קינן
תיאור: הולדתו של בית הספר במאה ה-19 הייתה תוצאה של אירועים חברתיים-כלכליים גדולים – זה הדבר הראשון שאנו לומדים מספרה של מרים מצנר קינן. הספר עוסק במקום של בית הספר בחיינו. מאז שהפך להיות מוסד קבוע הוא נתפס כמובן מאליו, עד שלא ניתן לדמיין את החיים ואת העולם בלעדיו. לאורך השנים שינה בית הספר את העולם המערבי שבו אנו חיים; החינוך לכל וחינוך חובה חינם יצרו עולם אורייני, משכיל ועתיר טכנולוגיה. כמו כן, בית הספר הוא חלק מהאירועים ההיסטוריים, הפוליטיים והיומיומיים המתרחשים בחיי האנשים בארץ ובעולם; הוא מושפע מהם, ומשום כך גם משפיע בדרכו על האוכלוסייה שסביבו.

אולם דווקא בישראל בית הספר אינו ממלא בהכרח את התפקיד החינוכי שאותו אמור היה למלא, ולכך סיבות רבות – חלקן מובנות, חלקן אינן מובנות. המחברת טוענת שהתפתחות בית הספר לאורך שנות המדינה אינה מתקדמת במסלול הרצוי: תוכניות אינן מיושמות והציפיות להתקדמות מתנפצות אל סלעי המציאות. אולם הדרכים לתיקון ולשיפור החיים הבית-ספריים אינן בשמים, הן קרובות והן בידינו. המחברת טוענת שאפשר להגיע להישגים לימודיים בקלות יחסית, שכן החלק האינטלקטואלי הוא דווקא הקל ביותר לשינוי; כל מה שצריך לשם כך הם זמן ותשומת לב. לא פחות חשובה מכך היא איכות החיים הבית-ספרית, לתלמידים ולמורים. ובכן, כיצד לעשות זאת? זה לא קשה ולא רחוק… הידע ביחס לזה קיים זה מכבר בעולם.
רסלינג
מאת: איתן שחר, צביה ולדן
תיאור: חבלי תקווה הוא סיפורם של בוגרי תנועות "השומר הצעיר" ו"אג'יאל", יהודים וערבים מישראל שהקימו בלסבוס שביוון בית ספר ("השלום") עבור אלפי בנות ובנים של פליטי חרב. אפשר לראות בבית הספר בלסבוס עבור פליטים אלה פואמה פדגוגית רגישת תרבות ובעלת כוח מרפא; מעשה חינוכי חוצה גבולות ולאומים שהתבסס על ערכי יסוד של כבוד האדם.

כל המורים בבית הספר היו מתוך הקהילה שאליה השתייכו התלמידים – פליטים ומבקשי מקלט, והם לימדו בשפות המוצא שלהם. בפעילותו של בית הספר שולבו עקרונות וכלים מתחום החינוך הבלתי-פורמלי ברוח המסורת של תנועות הנוער.

שנה וחצי לאחר הקמת בית הספר הוזמנה קבוצה של חוקרים לתאר את הפעילות בו ולהציע כיווני המשך. על קבוצה זו נמנו העורכים הראשיים: צביה ולדן ואיתן שחר, ועורכות המשנה של הספר: סמדר בן אשר, אפרת הוס ושפרה שגיא. לקבוצה הכותבת צורפו שלוש חוקרות: גלית ינאי-ונטורה, אורית נוטמן-שורץ וארנה שמר. את התמונה המלאה משלימים פרקי עדות מפי המייסדים; נשמעים בה באופן ברור וצלול קולותיהם של המורים מקהילת בית הספר, אשר רבים מהם כבר נפוצו במדינות שונות באירופה.

תקוות הכותבים היא שספר זה ישמש מקור השראה ודגם פעולה עבור מוסדות חינוך וארגונים הפועלים במציאות של קונפליקטים, במצבי אסון ומצוקה ובסביבות רב-תרבותיות. סיפור הקמתו ופעילותו של בית ספר "השלום" בלסבוס מלמד על היכולת לפרוץ את גבולות האפשר ומהווה מגדלור של תקווה עבור כל מי שנוגע בו.
רסלינג
מאת: תומס סואל
תיאור: מדוע הם שונאים בתי ספר פרטיים? הוא כתב-הגנה אמפירי על זכות הבחירה של הורים בחינוך ועל תקצוב חינוכי מבוסס הישגים. נבחנת בו שיטת בתי הספר בזיכיון, הנהוגה בארה"ב. אלה הם בתי ספר שמקימים ארגונים פרטיים, המתוקצבים בידי המדינה על פי הישגי תלמידיהם, ואשר להורי התלמידים החופש לבחור באיזה מהם שירצו. כך, כמו בתי ספר פרטיים, הם מבוססים על הישגים ותחרות.

סואל משווה בין הישגיהם של רבבות תלמידים בבתי ספר ציבוריים רגילים ובבתי ספר בזיכיון השוכנים באותם מבנים עצמם. הנתונים הרבים אינם מותירים מקום לספק: בתי הספר בזיכיון הם מסלול הצלה לאוכלוסיות המיעוטים העניים. למרות זאת, אנשי חינוך, ארגוני מורים ופוליטיקאים ממשיכים להתעקש שמדובר בשיטה המיטיבה עם לבנים עשירים, ובכסות אידיאולוגית זו מגינים על אינטרסים זרים. ● מהם הכשלים הגורמים לבתי הספר הציבוריים להיות מדגרות לאלימות ולכישלון?
● למה מתנגדים פרופסורים לחינוך למדידה של הישגים במתמטיקה?
● איך הודבקה תווית של גזענות על בתי הספר המקדמים את האפרו-אמריקנים?
● מה יכולה ישראל ללמוד מהצלחתם המוכחת של בתי הספר בזיכיון בארה"ב?
הוצאת סלע מאיר
מאת: נמרוד אלוני
תיאור: מידת החינוך הוא ספר אתגרים בבנאדמיות. נקודת המוצא שלו היא השילוב המבטיח בין מידה ככמות, מידה כאיכות ואיש מידות או אשת מידות כאדם מחונך משכמו ומעלה. זו החתירה לפיתוח תכונות טובות במידתיות הנכונה ולהגשמת הרמוניה עם הסביבה הטבעית ועם החברה האנושית. הספר מכוון לכל אדם המבקש חיים של איכות ומשמעות, ובמיוחד לאנשי חינוך שרוצים לטפח תלמידים למיטבם. בניגוד לרוח הפוסט-אמת והיחסיות המוסרית, הפרקים בספר ממליצים על הטוב ועל הראוי לכול: אחריות ערכית אקו-הומניסטית, השכלה רחבה וחשיבה רציונלית-ביקורתית, אישיות אוטונומית ואותנטית, תרבות דמוקרטית, אמפתיה ואוריינות אומנותית.
מכללת סמינר הקיבוציםהקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: קירן איגן
תיאור: מה מרגש ומלהיב את הדמיון יותר מסיפור טוב, סיפור עם התחלה ("היה היו פעם"...), אמצע (ניגודים וסיבוכים) וסוף טוב ("והם חיים בעושר ואושר"...)?! מדוע שלא נהפוך את ההוראה בכיתה לסיפור, ונרגש ונלהיב את דמיונם של התלמידים?!

זה הרעיון של הוראה כסיפור: אפשר וכדאי להפוך כל נושא בכל מקצוע לסיפור טוב. על המורה לגלות את היסוד המרגש של הנושא, להעמיד אותו על ניגודים (טוב ורע, אמת ושקר, וכדומה), ולהתיר אותם בעזרת התלמידים. נושאים שהפכו לסיפורים נלמדים באופן הטוב ביותר.
מאת: מרי גוטמן, דבורה קורט
תיאור: עם השנים מעמיק השיח על חשיבותם של מרחבים משותפים בחברות מרובות תרבויות מתוך תפיסה כי מרחבים אלה יעודדו סובלנות, הקשבה ואמפתיה בין קבוצות. בישראל חזון זה לא עמד במבחן המציאות לאורך ההיסטוריה, והקושי לחלוק מרחבים משותפים אף החריף בעיתות של משברים בריאותיים, פוליטיים וביטחוניים. דוגמאות לכך בלטו בתקופות של לחימה ברצועת עזה, אז התלקחו ברחובות ישראל מהומות גזעניות שהחריפו אף יותר בערים המשותפות. מאורעות נוספים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי מזוהים כמחלוקת בין "ישראל הראשונה" ל"ישראל השנייה" ומייצגים את המתח הפוליטי בחברה, שבשנים האחרונות בא לידי ביטוי בהפגנות ובמאבקים שגרמו לפילוג העם. מאורעות אלה מהדהדים ללא הרף, מחלחלים למערכת החינוך ומשפיעים על הדינמיקה הן בכיתות הן בחדרי מורים. במוקד הספר סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי: אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר עומדים מכשירי מורים שלאורך שנות פועלם נדרשים לנווט באופן אופטימלי במציאות מורכבת זו, ואשר נושאים על כתפיהם אחריות להעביר יכולת זו למורי העתיד. על מכשירי המורים לשמש דוגמה אישית לחינוך מיטבי לרב-תרבותיות בכיתות, למנהיגות חינוכית קשובה ומכילה, לרצון אמיתי ואותנטי להכיר את האחר ולאיזון נכון בין תפיסת האזרחות – זו הכלל- עולמית וזו המקומית. ספר זה דן במכלול דילמות וסוגיות המנוהלות על ידי מכשירי מורים בדרך להשגת מטרות אלה, באמצעות מחקרים אמפיריים שערכו מכשירי מורים ומורות מעשרה מרחבים משותפים במוסדות להכשרת מורים ברחבי הארץ.
מכון מופ"ת
הצג עוד תוצאות