נמצאו 383 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: הלל שמיד, נטע כהנא
תיאור: לספר זה שתי מטרות עיקריות. הראשונה היא להציג לקורא את הידע התיאורטי והאמפירי שנצבר במהלך השנים על ידי מחברי הספר ועמיתים שתחום העניין שלהם היא הפילנתרופיה. מחברי הספר ביקשו לאגם את הידע הזה, המתפרש על מספר רב של פרסומים אקדמיים, ציבוריים ואחרים, לתאר ולנתח מגמות ותהליכים מרכזיים בפילנתרופיה הישראלית תוך הדגשת השינויים שהיא חוותה בעשרים השנים האחרונות. המטרה השנייה היא לספק לקוראים המתעניינים בפילנתרופיה, פעילותה ותרומותיה תמונה עדכנית על סוגיות ונושאים מרכזיים העומדים על סדר יומה של הפילנתרופיה הישראלית. יצירת תמונה זו התאפשרה באמצעות עריכת ראיונות עומק עם פילנתרופים ישראלים, מנהלי קרנות ומנהלי ארגוני תשתית ומעטפת התומכים בפילנתרופים ומסייעים להם. מטרות אלו היוו מפת דרכים של המחברים בהצגת הנושאים המתוארים בפרקי הספר.
עוד...
רסלינג
מאת: ברוך כנרי
תיאור: בשעת בין שמשות זו, מופיע שורשים י'. אפשר שניסיוננו להוסיף תרומת-דעת למתרס של מחשבה שיתופית מבוססת, מחשבה של תפיסה הרמונית, פוזיטיבית ביחסי אדם, תפיסה שהוכיחה עצמה היטב ובנתה את היש בארץ, היא היום דון-קיחוטית בעיני המתפרצים להרסה. גם ידוע שלא די בה כדי לשכנע את בניה הלא משוכנעים. העולם החומרני, ההדוניסטי המפורר, המנכה נראה להם לא רק מושך יותר אלא העולם היחידי האפשרי.
משום כך אל לנו לוותר על תרומתנו להגות השיתופית, אלא להמשיך ולהביאה ללא לאות. בסופו של דבר היא תיפול גם על אזניים קשובות. כרך זה, כמוהו כקודמיו מוקדש לריבוי פניה של הגות זו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: בשורשים ט' אשכול מאמרים ודברי ביקורת. כולם עוסקים בדרך זו או אחרת בשאלת הדרך השיתופית בארץ ובעולם. אמר מי שאמר, שאדם ללא זיכרון אינו יכול להתקיים באופן עצמאי בעולם אפילו זמן קצר. כך גם תנועה: ללא זיכרון היא הופכת להיות חסרת הגנה במציאות שסביבה. כרך זה, כקודמיו, שקוד על הזיכרון של תנועת הפועלים בכלל והתנועה הקיבוצית בפרט, אסופת המאמרים בכרך ט' מנסה להזכיר וללמוד, במקום להתעלם ולמחוק, את הקורות ואת הבעיות העכשוויות של דרכי החיים השיתופיים בארץ.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: חוברת זו של "שורשים" עוסקת בחלקה בעברה של התנועה הקיבוצית, ובחלקה בהווה שלה, מהבחינה המחקרית. צרור המאמרים בחוברת הם בנושאי הקיבוץ והתנועה השיתופית בארץ ובעולם, שהרי אין רעיון קיבוצי מעבר לרעיון הסוציאליסטי הכללי.
אנו מקווים שאסופת מאמרים זו תרים תרומה כלשהי לבנייה מחדש של החוסן הקיבוצי. חוסן הדעת והאמונה שתעמיק ידע, תקרע מספר צעיפי שקר, תאפשר הזדהות עם העולם, שהסולידרי, ההרמוני ואוהב הבריות, עומד בבסיסם והוא גם מטרתם.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יונתן בירן
תיאור: גיליון ז' של 'שורשים', העומד בסימן יובלה של דגניה, ערוך בפרקיו השונים לתרום בביטויו המחקרי לחיזוקה של התודעה הזאת בזירת ההוויה. ארבעה שערים לגיליון זה:
השער הראשון - בצמתי דרכים - הגדול בין הארבעה, ערוך בהיבט היסטורי, ומרבית חיבוריו מנסחים בכתב הרצאות שנכללו בכנס  החוקרים שארגן 'יד טבנקין' במכללת עמק הירדן בימים 15-16 לאוקטובר 1990 בסימן " 80 שנה לדגניה ראשית - ההתיישנות הקיבוצית".
השער השני - בנים בוחרים דרכם - מחזיק שלושה פרקי מחקר. שלושתם פלחים ממחקרים שלמים יותר, מתחום הסוציולוגיה החינוכית, המתייחסים לדילמת הבחירה, המהווה מרכיב מהותי מאוד בכברת דרכם של בני הקיבוץ בגיל העלומים. פרקים טעוני משמעות לדור ההמשך ולהמשך הקיבוץ.
השער השלישי - קווי מבוא ומוצא למשבר התקופה - כולל ארבעה מחקרים, התוקפים את בעייתיות משבר התקופה מכיוונים שונים ומגוונים. המשותף להם הוא ניסיונם באמצעות מתודולוגיה ביקורתית ושיטתית, להתייחס לנושאים הנדונים בהם מעמדת תצפית, המאפשרת לשאול ולהשיב 'מאין ולאן'.
השער הרביעי - מראות באספקלריה הספרותית - כולל ארבעה חיבורים, עיוני מחקר ביקורתי, המתייחסים לביטויי ספרות נושאי זיקה ישירה או עקיפה לאורחות החיים בקיבוץ. חיבור אחד דן ב"קהילתנו" כז'אנר וידויי, שני מנתח ביטויי ספרות שונים של מוטיב 'העקדה', והשניים האחרים מתרכזים ב'סיפורי-מקום' קיבוציים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דורון נדיב
תיאור: הספר "שברים בשמש" מתאר ומנתח את אופן התמודדותן של הנהגות הקיבוץ הארצי, הקיבוץ המאוחד והקיבוצים עם ההשמאלה בקיבוצים בשנים 1948–1956.בינואר 1948 הקימו הקבה"מ והקבה"א את מפ"ם, והיא הלכה והזדהתה עם ברית המועצות עקב אי-שיתופה בממשלה הראשונה בראשות דוד בן-גוריון. הזדהות זו יצרה תסיסה פנימית במפ"ם, בתנועות ובקיבוצים, והיא שיצרה את הקונפליקט בין הנהגות הקבה"א, הקבה"מ ומפ"ם לבין הנהגת השמאל בראשותם של סנה וריפתין. תופעת ההשמאלה בקבה"א ובקבה"מ הקצינה עוד יותר על רקע משפטי פראג (20.11.1952), ופרשת סנה הייתה שיאו של המאבק בה. הפרשה עמדה בצילו של הפילוג בקבה"מ. הנהגות התנועות חששו מעוד פילוג, הפעם מצידה השמאלי של המפה הפוליטית, שתוצאותיו עשיות היו להיות הרסניות לשתי התנועות הקיבוציות.. זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שמתחילת משפטי פראג פעלו התנועות הקיבוציות בכוחניות ובאובססיביות לסילוק תומכי סנה. דבר ראשון סולקה חטיבת השמאל ממפ"ם (28.1.1953). לאחר מכן החל שלב הטיהורים הנרחבים בקיבוצים לאחר שהחליטה הנהגת השמאל בקבה"א שלא לפרוש מהתנועה ומהמפלגה. בשל כך בודדו אנשי השמאל בקיבוצים, שתמכו בחטיבתו של סנה, והדבר הקל על הנהגות התנועות והקיבוצים להוציאם מקיבוצם. בסיכומו של המהלך השיגו הנהגות הקבה"א והקבה"מ את מרבית מטרותיהן, הן ברמת התנועה הן ברמת הקיבוץ היחיד, והדבר ניכר בשמונה קיבוצים שנחקרו בספר זה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: מנחם טופל, דורון נדיב
תיאור: במרחב העשיר של מחקרי הקיבוץ והשתנותו יש "נקודה עיוורת" שטרם הוארה עד כה במחקר – אתגר השיתופיות. נשאלת השאלה כיצד שומר קיבוץ שיתופי המוקף אינדיבידואליזם ניאו-ליברלי על הערך המרכזי של קיומו – השיתופיות? ספר זה מורכב מארבעה מחקרים שנערכו בארבעה קיבוצים שיתופיים תוך מעקב רב-שנים החל מתקופת המשבר הכלכלי העולמי של 2009. הספר שופך אור על דרך התמודדותם של קיבוצים אלה עם אתגר זה כביטוי לרצון חבריהם. הוא מאיר תהליכים דיאלקטיים המייצרים מציאות דינמית של "גם וגם", מציאות שנקבעת בדרכים דמוקרטיות מגוונות, תסיסה ציבורית מתמדת ויחסים חברתיים מתוקנים. הספר מוסיף תובנות על הדרך שבה הניהול הטכנוקרטי משפיע על שינוי התרבות הקהילתית ומאתגר את השיתופיות.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: יוסף לניר, זכי שפר
תיאור: ספר זה על שני חלקיו עוסק בחקר משבר התעסוקה בקיבוץ, והוא המשך למחקרו של יוסף לניר על המשבר הדמוגרפי בקיבוץ (יד טבנקין 1993). בחלקו העיוני מביא החוקר תמונת מצב של השינויים הגדולים והמהירים בהתפתחות הכלכלית בעולם, בארץ ובקיבוץ: הוא מתאר את הגורמים השונים הפועלים בתחומי הייצור והשיווק, בעיות ההסתגלות להם והשפעתם על מבנים חברתיים בכלל ועל הקיבוץ במיוחד. ואומר החוקר: "המרחב הדמוגרפי והתעסוקתי הוא שדה הקרב עליו נערך המאבק על המשכיותו של הקיבוץ, על ציפיות חבריו ועל רצון בניו לחיות בר. לחלק העיוני מתלווה מחקר שדה רחב ומפורט שנעשה בקיבוצי התק"ם.
חלקו השני של הספר הוא מחקרו של זכי שפר על השפעתם של משתני ההון האנושי על תפוקות תעשייתיות, כאשר מושא המחקר הוא תעשיות תק"ם. המחקר מנתח את הזיקה הקיימת בין ההשקעה בהון האנושי ובין מדדי ההצלחה הכלכלית וחושף את הממצא בי בחלק ניכר מן המפעלים הקיבוציים שמדדי הצלחתם הכלכלית נמוכים יחסית, מרכיבי התעסוקה (המוגדרים כ"הון אנושי") הם ברמה טכנולוגית גבוהה. מהן הסיבות לממצא זה ומהן המסקנות הנובעות ממנו לגבי ההתיחסות אל ההון האנושי בקיבוץ? שאלות אלה ואחרות הן עניינו של מחקר זה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם ברום
תיאור: המחבר, אברהם ברום ז"ל לא זכה לראות אח הספר שבו הוא ביקש לשתף ציבור רחב יותר של קוראים בנסיונו הרב. בידע ובהשקפתו בדבר בניית משק וכלכלה נכונים. היה זה אברהם ברום שהגה את המדיניות לשחרור ההתישבות החקלאית מנטל ריבית כבד מנשוא חור אחריות משותפת של המתישב והמוסדות הממלכתיים. מדיניות "האשראי המרוכז" "מועדון ברום" שמוח נרדפים השגורים בפי החקלאים בארץ שמשמעותם הקצאת משאבים לפתוח ההחישבות וצמיחתה. נאמן לאמונתו הקיבוצית ומחוך הבנה מעמיקה בבנייה כלכלית נכונה, עמד שנים רבות בצמרת, כמנכ"ל משרד החקלאות. משסיים תפקידו זה, נבחר להיות מזכיר ברית התנועה הקיבוצית ואף בתפקיד זה שירח את התנועה הקיבוצית כנציג וכמדריך. בעת האחרונה ביקש להעביר את נסיונו העשיר ולהעלותו על הכתב, והספר שלפנינו הוא חלק מעזבון עשיר ומגוון. בפעלו ובמשנתו הוכיח אברהם ברום שפיתוח משק וכלכלה ודבקות בעקרונות ובערכים לא זו בלבד שאינם סוחרים זה את זה אלא משלימים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אורי יזהר
תיאור: "אין נחת בישראל ואין שלווה בבית יעקב". במילים אלה נפתח הספר תיקון כולל לישראל, ששם לו למטרה להתמודד עם בעיותיה החמורות של ישראל ועם התחושות הקשות של מרבית אזרחיה. מדינת ישראל החלה דרכה בתנופה ובתקווה כשהיא גוברת על קשיים ומשברים מבית ומחוץ. אלא שבצד הנצחונות המלחמות וההתעצמות הפנימית נוצרו גם עיוותים חמורים אשר מעמידים בספק את קיום הבניין כולו: פערים כלכליים וחברתיים עמוקים, שסעים חברתיים – תרבותיים, אי יציבות פוליטית ושלטונית, חינוך והשכלה במורד, שחיתות נרחבת ואלימות גוברת, דשדוש אינסופי במבוכי הבירוקרטיה ועוד. מעל כל אלה מרחפים מבוכה גדולה וחילוקי דעות קשים באשר לתכלית קיומה ואופן קיומה של ישראל במאה ה-21.
חלקו הראשון של הספר כולל תיאור והסבר של התהליכים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים שהביאו את ישראל למצבה הנוכחי. בחלקו השני מוצגים ומבוקרים הערעורים האידאולוגיה על זכות קיומה וצביונה של ישראל כמדינתו הריבונית של העם היהודי: הפוסט ציונות הרדיקלית, האנטי ציונות החרדית, הלאומנות והמשיחיות הכוחניות והצעות כמה ארגונים וקבוצות מקרב ערביי ישראל לביטול צביונה היהודי של ישראל.
בחלק השלישי מוצגת הצעה מקיפה לתיקון הכולל הדרוש לישראל היום – מהמסד האידאולוגי דרך התוויית המטרות והיעדים לתיקון ועד לאמצעים הדרושים להשגתם.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מיכל ארבל טפר, דניא צ'מנסקי
תיאור: בדצמבר 1995 התקבלה במועצת מנהל מקרקעי ישראל החלטה 737 המתירה הרחבות למגורים באגודות של יישובים חקלאיים ובהם קיבוצים.
תמונת המצב של התהליך בסיום שנת 1998 מסמנת כמה מגמות: ההרחבה היא יוזמה של הקיבוץ; המטרות העיקריות להרחבת הקיבוץ הן דמוגרפיות וחברתיות ; השאת תמורה כלכלית לקיבוץ היא מטרה משנית בלבד.
ההתקדמות האיטית בתהליך ההרחבה בקיבוצים נובעת לא רק מקצב אישור התכניות בוועדות התכנון והבנייה, אלא בעיקר מחששם של הקיבוצים מההרחבה והשלכותיה. בפועל, הביצוע אינו תואם את המטרות הראשוניות שעמדו בבסיס החלטה 737 ואף סותר אותן, ובמרבית הקיבוצים שיווק יחידות הדיור בשכונה יופנה לקהל הרחב. המועצות האזוריות הן הגוף המוביל בתהליך.
מן המחקר עולה מסקנה תכנונית עיקרית: קיים פער בין מדיניות התכנון הלאומי, הרואה בחיוב ואף מעודדת הרחבת קיבוצים באמצעות הקמת שכונות קהילתיות, לבין יישומה של מדיניות זו.
מתחילת שנת 1999 קיימת מגמה של שינוי החלטה 737. השינויים בהחלטה עדיין אינם ברורים והשלכותיהם עשויות להיות מרחיקות לכת.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם פווין
תיאור: התנועה הקיבוצית עברה תהליך ארוך ואיטי של התרבדות.
הממצאים מראים דו-קיום לא תמיד בשלום של אידאולוגיה ואמונות שוויוניות עם מציאות של מערכת ריבודית ברורה למדי לחברי הקיבוץ. נראה שיחסים בין-אישיים בלתי פורמליים ודחיית סמלי סטטוס ישירים - אפילו היו אלה סמלי סטטוס הפוכים כגון השתתפות בתורנויות וכו' - עוזרים לקיים את האיזון העדין בין ההפכים. בשל אופיה הגמיש והמובנה למחצה של המערכת הריבודית הקיבוצית והישענותה על מגוון של בסיסי כוח, השפעת מרכיבי הריבוד השונים על העמדות כלפי שינוי היא נפרדת ונבדלת זו מזו. מידת "המהפכנות" של העמדות נקבעת במידה לא מבוטלת על-פי הכמות והסוג של המשאבים העומדים (או חסרים) לרשות החברים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אנונימוס
תיאור: חברת הנוער הייתה מסגרת חינוכית ייחודית, תוצר של תקופה וביטוי של תקופה. היא מייצגת מעשה של קבוצות אנשים שאמונתם באדם, בחברה ובעם היתרגמה לתוכנית חינוכית שלא היה לה תקדים ונתנה פתרון אנושי, מורכב ומקיף לצעירים שהיו קורבנות למעשים נפשעים של בני עוולה. תנאים פוליטיים של תקופה ואידיאולוגיות מעוותות הפכו רבבות צעירים לחסרי בית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אהרן ציזלינג
תיאור: אהרן ציזלינג, איש הקיבוץ ותנועת העבודה, אחת מדמויות המופת המרתקות ביותו בנוף האנושי הארצישראלי. פעילותו הציבורית, שלא הצטמצמה בתחומי קיבוצו ותנועתו בלבד, והציבה אותו בראש מערכות הישוב הנאבק על עצמאותו וריבונותו, כשליח ציבור חלוצי מגשים ובונה חברה חדשה הותירה את רישומה בלבות בני הדור ובדפי הרשומות של ההיסטוריה.
אסופה זו של דברי אהרן ציזלינג קרויה בשם "עין-חרוד וירושלים". שני אתרים גיאוגרפיים אלה בצירופם מסמלים את האיש וחזונו, פעלו והגותו, ואת האסופה הזאת המעוגנת בעיקרי אמונתו ומוקדי עשייתו ומאבקיו הציבוריים.
עין-חרוד וירושלים. לא עין-חרוד מול ירושלים, לא עין-חרוד בצד ירושלים, אלא עין-חרוד וירושלים בוו-החיבור שחותמו אהבה, עין-חרוד וירושלים כשלמות אחת, בשני צדדיו של אותו מטבע. עין-חרוד משמע שאיפה והגשמה, הבית האישי והבית הלאומי, הכפר הקיבוצי שאותו יש לבנות ועל זכות התפתחותו יש להיאבק. עין-חרוד משמע החברה החלוצית המגשימה, הציונות הסוציאליסטית במיצויה. עין-חרוד של אהרן ציזלינג היא לו, כלשונו, "הבית לאמונתי, להכרתי, להתמכרותי", אך רק עין-חרוד שחברה לירושלים, שמגויסת לבנין ירושלים, שיונקת מכוחה, שמערה בו וחלבה ודמה.
ירושלים - מיטב חלומו של כל אדם יהודי לדורותיו. ירושלים - מרכז המוסדות הלאומיים בדרך למדינה ובמדינה. ירושלים - בירת מדינת ישראל, שאליה יש לעלות ולהעלות, ועליה יש להילחם ולגונן במסירות-נפש, ומסלעיה יש לחצוב גושי ריבונות ועצמאות עברית. ירושלים משמע - אהבת ישראל, אהבת ציון, התיצבות במערכותיה, בכל המאוד ובכל הנפש, עד כלות.
אהרן ציזלינג, איש החזון והמעש, שבשבתו בקתת הממשלה בירושלים נשא בלבו כחותם את הוויית עין-חרוד, ובביתו בעין-חדוד לא שכח את ירושלים, מיזג בחייו את השלמות ההרמונית של איש עין-חרוד וירושלים ללא חציצה. רוח זו של אמונים לעין-חרוד וירושלים מנשבת גם בין דפי אסופה זו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: איה גוזס-סבוראי
תיאור: ספר זה הוא פסיפס מתוך של עדויות של פלמחיות, שנמסרו בשורה של פגישות. בדברי החברות מתגלים ההוויה, עולם המושגים, הגישות והערכים של דור הפלמח. לא חקרי-נפש, אלא עובדות מובאות כאן. כל אחת דוברת בשפתה, וכל אחת מספרת על מעשים ומבצעים שהשתתפה בהם. הצירוף של סיפורי-היחיד נארגים למסכת - "החברה בפלמח". בסיפורי החברות מתגלים התחומים המגוונים בהם פעלו החברות - מודיעין, שליחות לחו"ל, חובשות, קשריות ("גדעוניות"), מזכירות, לוחמות, מלוות אוניות-מעפילים, מדריכות במחנות המעצר בקפריסין ועוד. בשיח נחשף המתח בין רצון החברה ליטול חלק בכל המשימות המבצעיות לבין חלוקת התפקידים הנהוגה בחברה וכל-שכן, מאז ומתמיד, בצבא. לדוגמת השתלבות הנשים בפלמח היה המשך הן בצה"ל והן בצבאות העולם.
מציאות נשים ביחידות הפלמח, במחנות העבודה והאימונים במשקים ולאחר מכן במחנות-הצבא השפיעה על האווירה. תרומתן ליציבות חברתית, לאווירה "מאוזנת" ולהתייחסות מבוגרת יותר בתנאים שזומנו לפלמח בימי רגיעה, שנוצלו להכשרת הלוחמים, כבימי ה"מאָבק" בבריטים במלחמת העצמאות ובשליחויות מיוחדות.
אילמלא הנשים, לא יכול היה הפלמח להיות פלמח.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דפנה שניר, מוטי שגב
תיאור: החוברת שלפנינו עוסקת בשיטת התערבות בקהילה הקיבוצית, שלפני מספר שנים ניתן לה שמה -  "התכונה של הקהילה", בעקבות מאמר שהופיע בשם זה בשדמות פ"א-פ"ב. בגישה זו ישנן 5 הנחות יסוד, בחוברת זו אדון בחמשת הנחות יסוד אלה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אבי שחף
תיאור: שמונה ישראלים ושמונה פלסטינים – כולם חברי פורום המשפחות השכולות – שרואיינו בספר זה משדרים אמונה ביצירת מציאות חיים שונה מזו שאליה נקלענו. בוחרים בפיוס מתמקד במאבק של אנשים שבחרו לפעול לקידום פיוס – מוטיב מרכזי בחייהם – בסביבה חיצונית שלא תמיד אוהדת אותם ואת פועלם. החזון שעיצבו, שקורא להפסקת מעגל הדמים ולהגעה להסכם, פונה לשני העמים. הסיפורים מהווים ייצוג של אסונות אישיים מלאי כאב. המרואיינים מספרים מה הביא אותם להצטרף לארגון, ואילו פעילויות משמעותיות חוו בו. הסיפורים יוצרים פסיפס לא אחיד של בחירות אישיות במסגרת אותו ארגון. ניכר שהצטרפות לפורום המשפחות השכולות, ופעילות במסגרתו, פותחת בפני חבריו הזדמנות להתחבר לחיים, להפעיל השפעה ולמצוא משמעות לאובדן האישי.
עוד...
רסלינג
מאת: סמדר סיני
תיאור: ההיסטוריה של הסיפור הנשי בארץ עדיין נכתבת ונתפסת כספח לסיפור הציוני המרכזי. סיפור חייה של מרים ברץ הוא פרק אחד הבא לחשוף ולגלות את קולן הבלתי נשמע של הנשים במציאות הפוליטית והתרבותית של תקופת היישוב ואחריה. המחברת, סמדר סיני, רואה במרים ברץ את האישה הראשונה שניהלה מאבק מגדרי בתוך הקבוצה, אף שבאותה תקופה המושג "מגדר" עדיין לא היה קיים.
דרך סיפור חייה של מרים בוחנת המחברת את התפיסה המגדרית של חברי דגניה בראשית ימיה; מה הייתה תפיסת שוויון הנשים בקבוצה וכיצד בא לידי ביטוי השוויון המגדרי בתעסוקה, בסטטוס הכלכל וביחסים בין המינים. כמו בן נבחנת תפיסת הנשיות, המשפחתיות וההורות של מרים ושל דגניה על רקע היישוב המתגבש בארץ.
מיום עלותה לארץ, והיא נערה בת שבע-עשרה, הייתה מרים ברץ חלוצה במלוא מובנה של המילה. אישה עברייה ראשונה בפרדסי פתח-תקוה, פועלת בשדות החימצה בחדרה, ואחר כך בדגניה - הרפתנית הראשונה, האם הראשונה ומקימת ענף הרפת הראשון בתנועה הקיבוצית, כן, וגם אם לשבעה בנים ובנות. כל הישג נקנה בעמל ובנחישות אין קץ. אין ספק, מרים ברץ ניחנה בתכונות המאפיינות דמויות המעצבות תקופה גם אם לא ראתה עצמה ככזאת - חייה היו משל ודוגמה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מוקי צור
תיאור: חוברת המכילה דפי עיון במגוון נושאים הקשורים לתנועה הקיבוצית לקראת הוועידה השלישית של תק"ם.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מנחם דורון
תיאור: כותב היומן תיאר את הספר כך:
"בזמן שהותי בהלסינקי, כחבר המשלחת הישראלית בוועידת השלום העולמית - רשמתי "יומן". תכלית הרישום - שייזכר יפה כל צעד וכל פרט במאבק שניהלנו שם (חברי אחדות-העבודה וחברי מפ"ם) נגד ההחלטה "הפלשתינאית" של ועידת-באנדונג.
נדמה לי כי בהלסינקי נפגשנו בפעם הראשונה - "פנים מול פנים" - עם הבעיה הגדולה: אסיה ואנחנו. תנועתנו קנתה במשך שנים ניסיון רב במאבק עם הקומוניזם האירופי על הציונות. אפס, המאבק הציוני עם הקומוניזם האסייתי הוא פרשה חדשה, קלה מן הקודמת מבחינה מסוימת, וגם קשה ממה לאין-ערוך. המאבק הספציפי הזה הוא פרשה, שהיא מעין "טרה אינקוגניטה".
העתקתי את היומן, למען יקראו בו כמה חברים, בלי לשנות שינוי ניכר מן הנוסח הראשון. גם ההערות האישיות נשארו במקומן, ועם החבר הקורא - הסליחה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אליעזר בן־רפאל
תיאור: המשבר שפרץ בשנת 1985 בתנועה הקיבוצית פתח תקופה חדשה של שינוי קדחתני ועיצוב מחדש של הקיבוצים.
חברי הקיבוץ לא פסחו על שום היבט של החיים הקיבוציים, תוך שהם בוחנים מחדש כל מוסכמה ארגונית. הספר מתמקד בתנועה הקיבוצית המאוחדת (התק"ם) והוא מתייחס גם לסדרה של דיונים שכינסו יחדיו את ראשי התק"ם, חוקרים בכירים במדעי החברה מהאוניברסיטאות השונות וחוקרי פרוייקט "הקיבוץ במפנה המאה"
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דן פרייס
תיאור: התכנון והבנייה של השיכון החברתי והציבורי הם מפעלים חסרי תקדים בהיקפם ובין החשובים שיזמו גורמים בתנועה הציונית מאז חודשה ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. השיכון הציבורי שנבנה בשנים 1967-1945 הוא מאגר הדירות הגדול ביותר בארץ, המונה כמיליון וחצי יחידות דיור, והוא משמש השראה לדורות של אדריכלים.
הספר נחלת הכלל: השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1967-1945 חושף את שורשיו האידאולוגיים של מפעל הבנייה החלוצי הזה ומתאר כיצד חתרה האדריכלות המודרנית בארץ ישראל לממש דרכו את ערכי היסוד של הציונות הסוציאליסטית: שיוויון חברתי, צדק חלוקתי, בעלות ציבורית על הקרקע ובניית חברה חדשה.
באמצעות ניתוח ביקורתי של הנרטיב ההיסטורי, האידאולוגי והאדריכלי שרווח עד שלהי שנות השישים, חושף אדריכל ד"ר דן פרייס את האתגרים שהציבה השונוּת התרבותית בבניית זהות ישראלית מאחדת ומנתח את דרכי הפעולה שנקטו אדריכלים, מתכננים ופקידי ממשלה כדי ליישם את חזונם.
הספר מציע דיון מקורי במורשת התרבות האדריכלית בישראל ומזקק את ההישגים התכנוניים ואת הערכים החברתיים הייחודיים הגלומים בה
עוד...
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: מוטי רגב
תיאור: נגינת הגיטרה החשמלית של יהודה פוליקר, אהוד בנאי וברי סחרוף מצויה במוקד תרומתם המרכזית להיווצרותו של פופ-רוק בגוון מזרחי בישראל. כשהגיטרה מנסרת שיר געגועים בוחן את יצירתם הצלילית וכן את זו של שורת מוזיקאים נוספים, מתחקה אחר גלגוליה המוזיקליים של הגיטרה המזרחשמלית לאורך חמישה עשורים ומצביע על תפקידם של צלילי מוזיקה כמעצבי מציאות תרבותית.
ניתוחו של פרופ' מוטי רגב נובר ברפרטואר שירים ואלבומים של אריס סאן, משה בן-מוש ויהודה קיסר, של להקות הרוק הדרומי, בהן שפתיים, טיפקס וכנסיית השכל ושל זמרים-נגנים-יוצרים, כמו אהובה עוזרי ודודו טסה, מאתר בהם רגעי צליל שנוצרת בהם "מזרחיות" ומזהה מרכיבים מוזיקליים שחדרו למיינסטרים הישראלי.
הספר מעניק זווית ייחודית לחקר המוזיקה בישראל, ובייחוד לחקר המוזיקה הפופולרית. הוא מציג גישה ממוקדת צליל במחקר הסוציולוגי של המוזיקה ומוסיף פריט משמעותי למדף הספרים העוסק בסוציולוגיה של התרבות בישראל.
עוד...
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: תמר הרמן, עופר שיף
תיאור: מהי ממלכתיות? מהם שורשיו של הפרויקט הלאומי הרשום על שמו של דוד בן–גוריון והאם אנו נדרשים בימים אלו להמציא מחדש את המושג? האסופה כ"א מחשבות על ממלכתיות ישראלית מציעה מגוון תשובות לשאלות הללו, פרי עטם של 21 נשות ואנשי ציבור, מחקר והגות מובילים בתחומם. בין דפיה מוצגת קשת רחבה של עמדות בנוגע לגבולותיה ולמשמעויותיה של הזהות הישראלית המשתנה, חזונות באשר לעתידה, ושאלת השאלות המרחפת מעליה: האם יש בכוחה של הממלכתיות להגדיר את החברה הישראלית או שהיא תפרק אותה? האם יש בנמצא דרכים חדשות לשיקום הסולידריות הישראלית המתרופפת ולאיתור פתרונות מוסכמים לחיים משותפים?
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: כסניה זילברברג
תיאור: שנה בחייה של אה מיוחדת במינה - מהפכנית סוציאל-רבולוציונרית, אשר בעלה היהודי ניתלה ע"י שלטון הצאר הרוסי והיא חיה עם בתה באירופה, גולה מרוסיה הסובייטית. ב-1932 היא עולה לארץ ואת שנתה הראשונה היא עושה בעין חרוד ובגשר, בחצר כנרת ובכפר-גלעדי.
על שנה זאת מספרת כסניה ביומנה.
סיפור שהעניקה לו את השם "על כנפי אהבה".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יוסף פריד
תיאור: איש יהודי עולה מגליציה לא"י ב-1908, ולאחר זמן מה מצטרפים אליו גם רעייו הצעירה ובנם התינוק. הם גרים בדירה שכורה ביפו, והוא עובד כמזכיר גימנסיה הרצליה. בשל קשיי המקום והזמן הם חוזרים לאירופה בסוף 1909. ב-1933 שבה ועלתה המשפחה לארץ. היומן המתפרסם בזה מספר את סיפור המשפחה ב-1908/9.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: תמר הרמן, ליאור יוחנני, ירון קפלן, אינה אורלי ספוז'ניקוב
תיאור: מדד הדמוקרטיה הישראלית מציע הערכה שנתית של איכות הדמוקרטיה הישראלית. לצורך זה נערך מדי שנה בשנה סקר רחב במדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית. מטרתו של המדד לעמוד על המגמות בחברה הישראלית בשאלות כבדות משקל הקשורות להגשמת הערכים והיעדים הדמוקרטיים ולתפקוד של מערכות השלטון וממלאי התפקידים הנבחרים. ניתוח התוצאות מבקש לתרום לדיון הציבורי על מצב הדמוקרטיה בישראל וליצור מאגר מידע רחב שיעמיק את הדיון בנושא.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: יוסף לניר
תיאור: המחבר מציג בספר זה את הקיבוץ כמערכת מדינית, שבה משולבות ביחסי גומלין הקהילה והתנועה. הקהילה הקיבוצית, בתפיסתו של המחבר, הינה מערכת שיתופית מאקרו-כלכלית, המשלבת את פונקציות הייצור, הצריכה, החיסכון וההשקעה ביחסי הפנים והחוץ שלה. הוא רואה את הקונפליקט כסימן היכר לבגרותו ה"לא אוטופית" של הקיבוץ. הקונפליקט הוא אימננטי ובלתי נמנע ומכאן הצורך בהתאמה מתמדת לשינויים בהתפתחות. חוסר פתרונות המותאמים לצורכי התקופה מעמיקים את הקונפליקט והינם ביסוד המשבר. במיוחד בולטת בהקשר זה האקטואליות של המשבר בו נתון הקיבוץ בסוף שנות ה-80.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יוסף גורני, אביגיל פז-ישעיהו
תיאור: אסופת המאמרים שלפנינו עוסקת בהתיישבות השיתופית בארץ ישראל למן תקופת העלייה השנייה ועד ימינו. נכללו בה מאמרים המייצגים את הגותה של ההתיישבות השיתופית, אופני התארגנותה והתגבשותה כמערכת התיישבותית מוסדית, ייחודה הרעיוני-ערכי ומרכיבי זהותה כמערכת חברתית.
באסופה קובצו מאמרי מחקר שהתפרסמו בזמנים שונים לאורך כל שנותיה של ההתיישבות השיתופית. חלקם אינם מצביעים עוד על מציאות קיימת, אולם שיקפו נאמנה את המציאות בזמן שנכתבו. כוונתנו היתה באמצעות מאמרי המחקר השונים, לתת לקורא סקירה מקיפה ככל האפשר של המפעל הייחודי הזה, אשר השפיע במשך שנים רבות על החברה בארץ ישראל ובמדינת ישראל.
סדר הופעתם של המאמרים עוקב אחר התהליך ההיסטורי העומד בתשתיתם של הנושאים הנידונים. הקובץ כולו מתמקד בבחינת ההיבטים ההיסטוריים, סוציולוגיים וכלכליים בהתיישבות השיתופית כמו שבאו לידי ביטוי במחקר המדעי.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יעריאוניברסיטת תל אביב. המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים וייצמןמכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
מאת: אברהם פווין
תיאור: זה שנים נמצאים קיבוצים רבים, כמו יישובים אחרים בפריפריה, בעיקר הכפרית, במשבר. השאלה העומדת בפני כל יישוב ובפני המוסדות שיכולים להושיט עזרה היא, באיזו מידה הקהילה מסוגלת לגייס מתוכה את הכוחות הנחוצים כדי להיחלץ מן המשבר? כלומר, מה יכולתם של התושבים לשתף פעולה ביעילות לטובת הכלל ולתועלתם ההדדית. ובמילים אחרות, מהי רמת ההון החברתי של היישוב?
המטרה המרכזית של המחקר היתה פיתוח מדד של הון חברתי מתאים לקהילה הקיבוצית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים הדרי
תיאור: אופוזיציות השומר הצעיר נצ"ח, הפילוג במחנות העולים בין הקיבוץ והמפלגה עם דגל האיחוד פגישות למשא ומתן התכנסויות נפרדות ערעור הפעולה במזכירות הקיבוץ החלוץ האחידה שליחות החינוכית הכשרה לשליחות הפילוג במפא"י הקרע מתפשט אל הגולה ועדה משותפת לנתעוות מפולגות ערעור הפעולה בנוער בארץ בימים של התרחשויות היסטוריות הפילוג בישובים המאמצים לעצור את מסע הפילוג עולים בתוהו נחתך הדין.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: חיים גולן מביא בספר זה את חוברות "הסולל", שהיו בטאונו של גדוד העבודה על שם יוסף טרומפלדור ושל פועלי הכבישים בראשית שנות העשרים, ומלווה את "הסולל" במבוא, בהערות, בנספחים ובמפתח עניינים ואישים.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: עזריאל קמון
תיאור: בשנים 1955 - 1956 הובאו לישראל 27 נערים ונערות מבני הקהילה היהודית האתיופית (שנקראו אז פלאשים) כדי להתחנך בכפר הנוער הדתי בכפר בתיה. הקבוצה הראשונה סיימה את חניכותה אחרי כשלוש שנים וחזרה לאתיופיה לסייע בהדרכה וחינוך בקרב העדה ולמענה. הקבוצה השניה נשארה בכפר בתיה ובמוסדות אחרים כשמונה שנים והוחזרה לאתיופיה לאותה מטרה עצמה.
סיפור עדותם של רוב החניכים הוא סיפור קשה ומלווה ביסורים של ניתוק, תחושות דחיה והפקרה ותשלום אישי כבד למען המטרה שלשמה יצאו. הם היו, כדברי יצחק בן צבי, נשיאה השני של המדינה: "הגשר הראשון" בין ישראל לקהילה היהודית באתיופיה. פעילותם החלוצית למען קהילתם הביאה בסופו של דבר להעלאת העדה לישראל ב"מבצע משה" ב"מבצע שלמה" ובמבצעים נוספים שהשתיקה עדיין יפה להם. היום, חיים איתנו בישראל רוב הנערים והנערות של שתי הקבוצות הראשונות וסיפור עלילותיהם וקרבנם האישי מסופר כאן לראשונה. המכון לחקר הציונות והחלוציות בקהילות ספרד והמזרח ביד טבנקין, בבואו לראיין ולתעד את סיפורם, שם לו למטרה להביא לידיעת הציבור הרחב את דבר פועלם של צעירים אלה, לטפח "גאוות יחידה" בקרב בני הדור הצעיר של העדה האתיופית ולהפיץ את ההכרה בתרומתם הגדולה בכתיבת פרק נוסף בהיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל.  
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אשר מניב
תיאור: קובץ זה נועד להיות תרומה לחידוש הדיון על דרכה של ההסתדרות הכללית לנוכח התמורות בחברה המודרנית בכלל ובעיותיה של תנועת העבודה בחברה הישראלית בפרט.
הספר מתחלק לשלושה שערים: "לבחינת הדרך" - שבו נבחנת הדרך החברתית, הרעיונית, הכלכלית והחינוכית של ההסתדרות לאור ייחודה הערכי ולנוכח המציאות המשתנה; "שוויון כלכלי וחברתי" - מאמרים הדנים בשאיפה לשוויון במדיניות המקצועית, במדיניות הסוציאלית, ביחסים העדתיים ובמערכת הכלכלית הכללית של ישראל; "קהילית עובדים" מאמרים המוקדשים לרעיון השיתוף, בעיות הגשמתו במשק העובדים ודרכים להרחבתו.
הביקורת על המצב הקיים, העוברת כחוט השני דרך רוב המאמרים, בקובץ זה, מציבה אתגר להמשך הדיון, תוך ראיית תפקידה המרכזי של ההסתדרות כתנועה חברתית.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אמתי ניב, דן בר-און
תיאור: חלוקת העבודה בחברה המערבית עורכת הבחנה ברורה בין ה"קהילה" ל "ארגון". הראשונה מהווה את "ביתו" של היחיד ואמורה לספק לו, בצד שירותים הכרחיים, מסגרת השתייכות ומשמעות חברתית לקיומו. הארגון מהווה את הכלי למילוי המטלות המאפיינות את הצד ה"פעיל" של החברה המודרנית: ייצור ומתן שחרותים בהתאם להתמחויות ספציפיות ועל פי עקרונות של יעילות מרבית. ראשוני הסוציולוגים כבר עמדו על מהותן המנוגדת של שתי המסגרות האלה ועל ההכרח לקיים ביניהן הפרדה מלאה. הקיבוץ התעלם מאז ראשיתו, מההבחנה הזו, ומנסה, בעקשנות רבה ליהנות משני העולמות; להוות קהילה חמה לחבריו ובאותו הזמן גם לפעול כארגון יעיל. במודע "הסתבך" כך הקיבוץ בדילמה קשה. ניתן לפתור אותה רק על ידי ויתור על אחד ממרכיביה. מה שהיה מרוקן את הקיבוץ מתכניו העיקריים. אי יכולתו העקרונית של הקיבוץ לפתור את הדילמה חייבה אותו ללמוד איתה. ההתנסות והלמידה הכרוכות בכך מהוות את הציר המרכזי של המחקרים המכונסים בקובץ זה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: שלמה בר-גיל
תיאור: המפגש שנוצר בישראל בסוף שנות הארבעים – ולאחר מכן במהלך העלייה הגדולה – בין החברה הקולטת ובין העולים, שהיו רבים יותר מבני הארץ, טלטל בסערה את תהליך הגיבוש החברתי ואת האתוס של עיצוב חברה אוטופית שניצב במרכז קליטת העלייה ובניין האומה בארץ. זה היה הרקע לעלייתם של 30,000 יהודים מאמריקה הלטינית בין השנים 1946-1967 – מכלל היהודים שעלו עד היום מתת יבשת זו. 7,000 מהם הגיעו לתנועה הקיבוצית. קבוצה זו צמחה בעיקר בתנועות הנוער החלוציות, ספגה מהן מידה רבה של אידיאולוגיה ושאיפה להגשמת אידיאלים והזדהתה לחלוטין עם המיתוס החלוצי בנוסח "הקלאסי" שלו ועם כל מה שסומל בו. מכאן נשאב עיקר 'הדלק' שלה להתמודדות עם קשיי הקליטה בישראל. בספר זה, שהוא הראשון מסוגו, מוצג מחקר מקיף על טיבה של העלייה האמורה ועל תרומתה הנכבדה לתנועה הקיבוצית, ודרכה לחברה הישראלית.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתאוניברסיטת בן גוריון בנגב. המרכז למורשת בן גוריון
מאת: יהודה רימר
תיאור: סיפורה של תנועת "הבונים" הוא סיפורם של בני נוער יהודים באמריקה בשנות השלושים והארבעים של המאה העשרים המתלבטים בין תרבות הוריהם, רובם ילידי מזרח אירופה, ובין אורח החיים האמריקני, שלתוכו נולדו. תשובת "בונים": ארץ ישראל!- המפעל הציוני- כמופת, כאתגר וכחזון. על יסוד למעלה מ 70 ראיונות אישיים וחומר תיעודי רב, מתאר המחבר, נדבך אחר נדבך, את התפתחותה של תנועת "הבונים", ממשמרת צעירה של מפלגה- לתנועת נוער חלוצית מגשימה בתוך רוב שאנן של 4.5 מיליון יהודי ארה"ב באותה תקופה. מה היו מקורות הצמיחה החברתיים והתרבותיים של התנועה? כיצד השפיעו עליה מאורעות חיצוניים כגון, הפסקת ההגירה ההמונית לארה"ב, השפל הכלכלי הגדול, השואה והקמת מדינת ישראל? אלה כמה משאלות היסוד שהספר עוסק בהן.  
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ארזה אברהמי
תיאור: במחקר זה נערכת השוואה בין ממצאים של שני מחקרים שערכה המחברת האחד ב – 1986 והשני ב – 1992. השאלות במחקרים אלו כוונו לגלות את צפונות לבם של בני קיבוץ בוגרי כיתות י"ב באשר למה שקושר אותם לקיבוץ. נראה שכשאר האינדיווידואליות גוברת, אין היא נעצרת בשער הקיבוץ. השינוי התרבותי בעמדות בני הקיבוץ משפיע על יחסם לקיבוץ. ועם זאת, הרצון בחיים בעלי משמעות לא פג, אם כי אין הוא מרכזי בחייהם של בני הקיבוץ, כבעבר.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: סילביה פוגל-ביז'אווי
תיאור: אסופת מאמרים זו מתארת מאה שנות קיבוץ בקולותיהן של נשים מדורות שונים, החל מעידן הייסוד של הקיבוץ עד העידן הניאו ליברלי העכשווי. העלאת קולותיהן המגוונים של הנשים והפניית הזרקור אל מהלך חייהן ואל הפרשנות שהן מעניקות למציאות הממשית ולאידיאולוגיה שבבסיס בניינה, מאפשרות להאיר באור חדש את התמודדותן עם שגרת חייהן ועם מצבי משבר ושינוי. תוך כדי מעלות סוגיות שהושתקו ונדחקו עמוק אל תוך זיכרונן האישי ו/או אל תוך הזיכרון הקיבוצי הקולקטיבי.
האסופה כוללת סקירת מבוא ומציגה בהמשך, מבחר שלשנים-עשר מאמרים, שנכתבו על ידי חוקרות ותיקות וחוקרות חדשות של התנועה הקיבוצית.
המאמרים מופיעים בשלושה שערים: השער הראשון, "על אימהות, נשיות ומעגלי הדרה", מציג ומנתח במסגרת מוסד האימהות הקיבוצי, על גלגוליו השונים, את הדרתן ההיסטורית של הנשים ממוקדי הכוח הארגוניים והאידיאולוגיים של הקיבוץ. השער השני, "לאן אנחנו הולכות מכאן? מבט מגדרי על השתנות הקיבוץ", מתייחס ברמת המאקרו לתהליך השינוי הניאו-ליברלי המתרחש בקיבוץ היום. בשער השלישי, "אני חיה לי מיום ליום", מואר, על בסיס מחקר איכותני, תהליך השינוי החברתי בקולן של הנשים עצמן.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתהקיבוץ המאוחד
מאת: נפתלי חן
תיאור: החיילים צועקים "צה"ל, צה"ל" מחוץ לממ"דים, אבל אף אחד לא פותח. פתאום, קול מהוסס נשמע מתוך הממ"ד: "מי היה הנשיא הראשון?" הם הסתכלו זה בזה נבוכים, מצטערים שלא הקשיבו יותר בשיעורי אזרחות. אבל אז עמרי ענה: "וואלה, לא יודע מי היה הנשיא הראשון, אבל בוז'י היה לא מזמן אצלנו במרינה בהרצליה". דלת הממ"ד נפתחה.
תעוזה, יצירתיות, עצמאות מסירות נפש – אלו החומרים מהם היו עשויים גיבורי ה-7 באוקטובר. בשעות ארוכות של הפקרות ואימה, הם היו קרן אור של תקווה. זהו הסיפור שלהם: סיפורו של הדבק הישראלי הגובר על כל הפערים, של הניסיון הנואש לקבל החלטות במציאות בלתי אפשרית, ושל הרוח הגדולה שהלכה ונחשפה במלחמת הקיום של מדינת ישראל. זוהי גם קריאה לכל אחד מאיתנו לגלות את הגיבורים שסביבו, ואת הגיבור שהוא-עצמו יכול להיות.
בספר השוזר את ההווה עם העבר חושף נפתלי חן את הקשר העמוק בין העוז והתושיה של היום לבין מורשת הגבורה של העם היהודי. סיפוריהם של גיבורי מלחמות ישראל נקראים בנשימה אחת עם עדויות מהקרבות ביישובי העוטף וברצועת עזה, מבהירים שדור מלחמת "חרבות ברזל" ממשיך לשאת את הלפיד בגאון.
* מדוע סירב המג"ד הצעיר לצאת לבלות בליל ה-6 באוקטובר?
* מה אמרה האם מאופקים לבנה הפצוע, כשהחליטה להשאיר אותו לבד?
* מי צילם את התמונה היחידה שגרמה לעולם להבין מה התרחש במיגוניות?
עוד...
הוצאת סלע מאיר
מאת: אורלי גל
תיאור: ספרה של אורלי גל וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי מתאר ומפרש יצירות של שלושה יוצרים מרכזיים בפרוזה העברית החוזרים באמצעות הכתיבה אל מחוזות ילדותם שהם גם מחוזות הראשית של הציונות המתחדשת. בין סוף שנות ה-60 לשנות ה-80 ראו אור יצירות ספרות שעסקו בילדות הארץ-ישראלית מפרספקטיבה חדשה: הן נכתבו על ידי סופרים שנולדו בארץ ונתפסו הן בעיני ההגמוניה החברתית והתרבותית של התנועות הפועליות ושל ה"התיישבות העובדת", והן בעיני עצמם, כדור "טבעי" ו"ילידי" ראשון בארץ.
יעקב שבתאי, יהושע קנז ומאיר שלו הם בניהן של התנועות הפועליות ושל ה"התיישבות העובדת" השבים בכתיבתם אל מחוזות ילדות אוטוביוגרפיים מנקודת מבט של ילד. ביצירות ניכרת עמדה נוסטלגית כפולת פנים המשקפת תחושת שבר או חסר בתוך הווה פגום, לצד הפניית מבט לאחור אל מרחב ילדות אוטוביוגרפי ספוג אינטימיות וגעגוע. המחברים תרים ביצירותיהם אחר רציפות ושייכות שאבדה; הם חושפים תהליכי התפכחות אישיים שיש בהם גם היבטים לאומיים והיסטוריים.
איך מיוצג העבר? כיצד מצטיירים ההווה של העבר וההווה העכשווי של המחבר דרך נוכחות מבעו הכפול של הזמן? ומה משמעותה של החזרה הספרותית אל מה שנצרב בתודעה כייצוגים בעלי נוכחות סמלית בילדות הארץ-ישראלית? אלה חלק מהשאלות שעולות לנוכח הפניית המבט לאחור והשיבה המאוחרת של המחברים אל הילדות באמצעות הכתיבה.
וכל הזמן רצים שליחים הלוך ושוב אל ילדותי מבוסס על עבודת הדוקטורט של אורלי גל, מורה לספרות ומרצה לחינוך העוסקת בהשפעה ההדדית המתקיימת בין הספרות והאמנות לבין הסביבה התרבותית בתוך מרחב הזהות הישראלי על סמליו וערכיו.
עוד...
רסלינג
מאת: ורדה זילברברג, אורית אבן שושן-רשף
תיאור: שבעה באוקטובר 2023 הוא קו השבר של מדינת ישראל והחברה הישראלית שאחריו שום דבר כבר לא יהיה כפי שהיה.
בדיעבד היו אין ספור סימנים מקדימים וברורים לאסון המתקרב שהתעלמנו מהם. איך זה קרה לנו?
ספר זה, המתאר את המשבר החברתי שפקד את מדינת ישראל בשנת 2023, נכתב ברובו לפני קו השבר, ודווקא בשל כך הוא מכיל, בין השאר, תובנות מקדימות על האסון שעמד להתרחש.
מטפלים, יועצים וחוקרים מציגים מחקרים, מודלים תאורטיים, מאמרי דעה וראיונות עם אנשי מקצוע ואזרחים מן השורה במגוון נושאים הנוגעים למשבר החברתי בשנת 2023. כל אחד מהפרקים עוסק בעולם תוכן אחר, וכולם יחד יוצרים קליידוסקופ של נקודות מבט מתוך החברה הישראלית. הספר הוא התבוננות מרתקת ומורכבת במרחב הציבורי בישראל ערב אירועי שבעה באוקטובר, ובכך הוא משמש מסמך נדיר ומיוחד להבנת המשבר החברתי בארץ. נקודת המבט הפסיכולוגית והסוציולוגית על התקופה שקדמה לאסון עשויה לספק הבנה טובה יותר של ההתעלמות וההדחקה של כל סימני האזהרה, ולצייד אותנו בכלים טובים יותר כדי למנוע אפשרות של הישנות האסון, להתמודד עם המציאות בהווה – ולשנות כיוון מהידרדרות לשיקום ובנייה.
עוד...
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: תמר שכטר
תיאור: "בקובץ זה תספר החברה על חייה היא; בקובץ זה תאמר החברה את אשר עם לבה, את אשר היא הוגה וכואבת בשאלות-החיים של הקבוץ והתנועה. הרגשנו שיש ערך רב לגורם מעורר מבפנים, שהוא עשוי להפרות רגשות והגוּיות, נידחים ורדוּמים. שאינם באים לידי התגלות מחוסר-יד דואגת ומטפחת."
במילים אלו נפתח הקובץ "חברות בקיבוץ". בקובץ סיפרו על חייהן כמאה חברות קיבוצים והוא פתח צוהר לעולמן. ליליה בסביץ ויוכבד בת רחל הן שהגו את הרעיון לפרסם את סיפוריהן של החברות, הגיהו וערכו את החומר שנאסף ופעלו ללא לאות עד שהוגשם חלומן והקובץ יצא לאור ב1943.
הספר "לדובב שפתי שותקות" מנתח את הסיפורים, באמצעות כלי המחקר הנרטיבי והמגדרי. מתיאור פרשות החיים שמעוגנות בקהילה הקיבוצית הייחודית נדלים הלכי הרוח על התקוות והאכזבות ומוצגת הפרשנות שהחברות העניקו לחייהן. כך גם משורטט הדימוי העצמי שלהן שהוא מכלול התכונות שכל אחת ייחסה לעצמה, תוך התבוננות בהיבטים שונים של חייה ובניסיון להתאים עצמה לדפוסי החיים בקיבוץ."
הספר מפריך את הטענה שהושמעה במחקרים בני ימינו שהקובץ "חברות בקיבוץ" הוא שופר תעמולתי למען החיים בקיבוץ. באמצעות קריאה מושכלת חושף הספר את צפונות לבן של החברות ומציג תובנות חדשות שמאתגרות את הסיפור הידוע על החברות בקיבוץ באותה תקופה, והן כגילוי של ארץ לא נודעת.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יאיר שלג
תיאור: "ואם יתקפו האחד השניים יעמדו נגדו, והחוט המשולש לא במהרה יינתק."
קהלת ד, י"ב
יותר מ־120 שנה לאחר שהונחה התשתית להקמתה, הציונות הדתית היא אחד הגורמים החשובים והמשפיעים ביותר בחברה הישראלית. חלומה להפוך מ"משגיח הכשרות בקרון המזנון" (ברכבות של פעם) ל"נהג הקטר" של החברה הישראלית כולה – הולך ומתגשם. על אף שהיא מהווה רק כ-12% מהאוכלוסייה היהודית במדינה, טווח השפעתה רחב וניכר: מזה יובל שנים היא מובילה את הפרויקט האזרחי המשפיע ביותר על ההיסטוריה הישראלית, ההתיישבות בשטחי יו"ש. בניה ובנותיה נוכחים בשיעורים ניכרים בצמתי הפיקוד בזרועות הביטחון, כמו גם במצבת הנופלים, והם בולטים ומובילים גם במערכות המשפט, הכלכלה, התקשורת והתרבות.
בספרו החוט המשולש מבקש העיתונאי והחוקר יאיר שלג להבין בין היתר מה סוד כוחה של הציונות הדתית; כיצד מתקיים בה מנעד עצום בתחום הדתי, מחרד"לות קיצונית ועד "דתיי־לייט" ודתל"שים (דתיים לשעבר), לצד מונוליטיות ימנית מובהקת בתחום הפוליטי; ומדוע בחר האגף החרד"לי, הקיצוני יותר מבחינה דתית, להדגיש מכל מצוות התורה דווקא את הלכות צניעות.
הספר הוא מסע מרתק להיסטוריה, הסוציולוגיה והאידיאולוגיה של הציונות הדתית, ומתאר את החוט המשולש - המתח שבין היסודות הדתיים, הלאומיים והאוניברסליים שלה - כמוטיב מרכזי המכונן את זהותה. שלג בוחן לא רק מנין הגיעה הציונות הדתית עד הלום, אלא גם לאן היא הולכת.
עוד...
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: אסף מלחי
תיאור: מחקר זה נועד לבחון את שביעות הרצון והאתגרים החברתיים והאישיים של צעירים חרדים הלומדים בישיבות גדולות ואת יחסם לחלופות אפשריות ללימודים בישיבה, דוגמת לימודי מקצוע ויציאה לעבודה.
המחקר נשען על מערך מחקר משולב שכלל: (א) סקר כמותי שהקיף כ-530 תלמידי ישיבות בני 17-23 ממגוון זרמים וקהילות (ב) נדבך איכותני שכלל ראיונות עומק עם 15 מחנכים ורבנים חרדים, וכן שתי קבוצות מיקוד בהן השתתפו 16 תלמידי ישיבות מרקע ליטאי וספרדי כאחד. במחקר הבחנו בשתי תתי-אוכלוסיות של תלמידי ישיבות: תת הקבוצה הראשונה, בה לומדים מרבית התלמידים בישיבות רגילות של הזרם החרדי המרכזי בהן ישנה הקפדה רבה על סדרי הלימוד, סגנון לבוש ואורח חיים תורני מוקפד ('ישיבות רגילות'). תת הקבוצה השנייה, בה לומדים כ-8,320 תלמידים (כ-19% מכלל תלמידי הישיבות) בכ-130 ישיבות "רכות". ישיבות אלו נועדו לצעירים המתקשים ללמוד לאורך כל היום לימודי הקודש, הלחץ הלימודי בהן מופחת ויש גם שיעורי עזר ופעילויות חברתיות שאינן מקובלות בעולם הישיבות ('ישיבות רכות'). בהתאם לכך גם גובשה החלוקה של המשיבים לסקר הכמותי שהתמקד בשתי אוכלוסיות/קבוצות אלו.  
עוד...
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: מנחם טופל, ארנה שמר
תיאור: התלכדות היחד הקיבוצי מכילה את היחיד, את השייך ואת הדומה, ובמשך עשרות שנות קיומן של הקהילות השיתופיות הצמיחה מנגנונים של הכלה, וגם של הדרה, של האחר. להתמודדות עם השונוּת בקהילה פנים רבות, גלויות וחבויות, מדוברות ומושתקות, לעיתים בתחכום רב. ספר זה מבקש לבחון לראשונה, באמצעות מחקרים על קבוצות זהוּת שונות בקהילה הקיבוצית, את חוויית היחיד ביחד הקיבוצי מנקודת מבט של הכלה והדרה. נראה שככל שגוברת המציאות של שונות בקהילה הקיבוצית, כך נחלשים מנגנוני ההדרה, שהיו טבועים בה. עם זאת, היחלשות המרקם הקהילתי והמעטפת הממסדית מאתגרים את ההכלה החברתית.
ספר זה פונה אל בני הקהילה הקיבוצית, אך לא פחות מזה אל כל מי שחיים בקהילה אחת, שיחדיו מעמידים את השלם הקהילתי, וכן לכל המוצאים עניין וחשיבות בחיי קהילה. המסע בין פרקי הספר מזמין את הקוראים בו לחשבון נפש קהילתי בנוגע לפרקטיקות ההכלה וההדרה המופיעות בו, הכלה במלוא הַדְרתה (במשמע תפארת) או במלוא הַדָּרתה (במשמע הרחקה). ומופעי ההדרה המבדלים מחרישים ופוגעים. הכלה היא תהליך משותף, שיש בו מחויבות מתמשכת, ברית שכל הצדדים בה יוצאים נשכרים, והיא אינה רק מחווה של האחד לאחר. הכלה אינה מושגת בשיח מטיף, יפה נפש או מוסרני, אלא בחינוך, בהתנסות ובחיים משותפים, בהתארגנות ובהסדרת תקנות.
עוד...
מוסד ביאליקיד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אבי שניידר
תיאור: "…יש עכשיו תאגידים. אין אגודה, יש תאגידים. אז אותו דבר, אין הבדל…"
"…בכל פעם שאתה יוצא מהשדה שלך, או שאתה יוצא מהמשק שלך, אז אתה פוגש מישהו. אתה הולך לגן אז אתה פוגש את כל הורי הגן. כולם מביאים את הילדים שלהם. אתה הולך למזכירות, אתה הולך לזה, אתה כל הזמן רואה אנשים…"
.."מקום קטן, שאני חושב שחשוב שלא יהיו פה פערים גדולים בין האנשים. זה לא בריא מבחינה חברתית. למרות שאני לא… אני לא איזה סוציאליסט. אבל אני חושב שזה מקום העבודה שלי, זה מקום שאני חי בו, ואני פוגש את האנשים גם בנסיבות חברתיות ולא רק של עבודה"…
ציטוטים אלו מתוך דבריהם של חברים במושב צין פותחים צוהר אל סיפורו של מושב חקלאי בערבה. למרות הפרטת המבנה הארגוני של המושב, ממשיכים המבנה המרחבי והקהילתי לייצר ולשמר סולידריות ושיתופי פעולה. באמצעות חקר המקרה של מושב צין מציע ספר זה נקודת מבט חדשה, בתר-ארגונית, על ישובים כפריים בפרט ועל תהליכי עבודה משותפים בכלל.
הספר בוחן את המסד הארגוני החדש של מושב צין, את המסד המרחבי ואת המסד הקהילתי של המושב ואת יחסי הגומלין בין מסדים אלה. בדרך זו מבקש הספר להבין מה היה ומה נותר מהרעיון של מושב העובדים שנוסד בישראל לפני כמאה שנים.
במסגרת המגבלות האקדמיות של הסקה אנליטית מבקש הספר להסביר באילו תנאים חברתיים ומרחביים יכולים ישובים כפריים, מושבים, קיבוצים וישובים קהילתיים במאה ה21 לשמר סולידריות, חרף תהליך ההפרטה הארגוני. יתרה מזאת, מקרה הבוחן של מושב צין, המדגיש את חלקם של המרחב והקהילה ביצירת עבודה משותפת גם ללא ארגון, יכול לשמש גם להבנה תיאורטית של תופעות רחבות יותר בשוק העבודה העכשווי כדוגמת We Work, חממות פיתוח טכנולוגי ועוד
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יובל שני, מירית לביא
תיאור: הצעה לסדר זו עוסקת בערך השוויון ובהשפעתו על שאלת מודל השירות הצבאי בישראל. במחקר זה אנו מבקשים לברר מהם ״גבולות הגזרה״ הנורמטיביים שמציב עיקרון השוויון, במסגרת הניסיון לעצב הסדר חדש באשר למודל השירות הצבאי והחלופות האפשריות לו.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: רנא זהר-קרייני
תיאור: במציאות שבה אנו חיים, כאשר הדמוקרטיה מובילה את עקרונות השלטון וכאשר המאבק לשוויון ממשיך להתמודד עם דיכויים ועם קשיים, דימוי האישה הערבייה הפלסטינית בישראל הוא אחד המורכבים והמעניינים ביותר. מנקודת מבט זו נעקוב אחר עשר נשים ערביות פלסטיניות בישראל שהחליטו לגעת בתחומים שהיו בעיקרם שמורים לגברים – לקחת חלק פעיל בשלטון המקומי וליצור שינוי.
הספר בעיניים פקוחות לרווחה מספר על חוויותיהן של נשים אמיצות אלה, שכיהנו כחברות רשויות מקומיות ערביות או מעורבות.
סיפורן מוצג בצורה ביקורתית על ציר זמן של שלוש תחנות: לפני ההתמודדות, במהלכה ואחרי ההיבחרות. מוצגת הסתכלות מעמיקה על האופן שבו נשים אלו פועלות במגבלות הקיימות ומשפיעות על המציאות שבה הן חיות. ספר זה תורם את חלקו בתאוריה הכללית על נשים בפוליטיקה, בתקווה שישמש מקור ידע עשיר והשראה למחקר נוסף ולדיאלוג פורה על שוויון מגדרי.
עוד...
ספרי ניב
הצג עוד תוצאות