נמצאו 1319 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: יהודה רימר
תיאור: לתנועות הנוער בארצות האיסלאם היתה בעיה מסובכת ביותר, כיון שחיו ופעלו בקרב חברה מסורתית ביסודה. וממילא, דרך בדיקת מעשיהם של בני הנוער היהודיים בארצות האיסלאם, בהם בני הנוער שחברותם בתנועות הנוער היהודיות הבליטה את "האני היהודי" שלהם, אפשר להכיר מבפנים את תולדות הקהילות היהודיות שם ולהבין בצורה מעמיקה את פשר התנהגותן של אותן קהילות, באירועים מרכזיים של תולדות העם היהודי במאה הזאת. ובדברי על האירועים המרכזיים, אני חושב על חיי הישוב בארץ ישראל, תחיית השפה העברית, העיתונות היהודית בעברית, בלועזית או ביהודית-ערבית, על תקופת מלחמת העולם השנייה, ההעפלה, ההכשרות החלוציות, ה"הגנה", הפוגרומים, הקמת מדינת ישראל והעלייה אליה. במה שנשמע היום, ודאי שניגע בחלק ניכר מכל אלה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יהודה רימר
תיאור: לתנועות המערביות כמה סימני היכר ייחודיים, שלא נמצא אותם בתנועות אחרות - אם מתוך המסורת המיוחדת של הארצות שבתוכן צמחו, ואם בשל גורם אחר, שאצלן חשוב הוא מכל גורם אחר, והוא הגורם של "שארית הפליטה"; וזה בכלל גורם חשוב בתולדות עם ישראל, ונדמה לי שבתנועות האלו היה לו תפקיד חשוב במיוחד.
יש לתנועות האלה גם ותק, והן היום התנועות הוותיקות ביותר, כי יש המשך ויש קיום רצוף של עשרות שנים. התנועה הוותיקה ביותר, הבריטית, היא בת ששים שנה ויותר, וגם התנועה הצעירה ממנה, האוסטרלית, חגגה כבר 50 שנה לקיומה. זאת אומרת, שיש להן מה שנבצר מתנועות אחרות קיום רצוף של כמה דורות. עובדה זו מאפשרת בדיקה של תהליכים חברתיים ורעיוניים המשתנים עם הזמן, כמו גם שפע של מקורות בכתב ואנשים חיים שאפשר לשוחח איתם ולתרום לידע הנחוץ למחקר רציני.
בין ההרצאות שנשמע כאן היום תהיה אחת הקשורה לנושא השואה, ויש לזכור, שגם התנועות האלו עברו את הניסיון הזה, חלקן באופן ישיר וחלקן באופן עקיף.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יהודה רימר
תיאור: בשיח חוקרי תנועת הנוער, שהתקיים ב15 במאי 1989 , נסב הדיון סביב בעיית יסוד סבוכה: ההגשמה האישית והחלוציות בתנועות הנוער הציוניות. זו תופעה מופלאה, שהביאה נוער יהודי לעשות את אשר לא הצליחה לעשות שום תנועת נוער אחרת: להגשים בגופו ובנפשו את רעיונות התנועה וערכיה. חקר דרכן של התנועות להגשמה עשוי לתרום להבנת מפעל ההתיישבות העובדת, שרב בו חלקם של יוצאי התנועות, ובמיוחד להבנת התהוות החברה הקיבוצית הוותיקה ומהותה. אולי יש בה גם תשובה חלקית לקושי שבו נתקלת החברה הזאת היום, במאמציה להעביר את מערכת הערכים שלה אל דור הבנים.
הוצגו שתי תפיסות שונות בתכלית ואף נוצר עימות חזיתי ביניהן. סבורים אנו, שדווקא העיון בוויכוח החריף הזה יוכל להעמיד בפני הקורא לא רק את הפרובלמטיקה המחקרית, אלא שיש בו גם כדי לשמש נקודת מוצא להבנה עמוקה יותר של הנושא עצמו.
תרומה מיוחדת תרם הפותח השלישי, בהעבירו את מוקד הדיון מהתנועות המרכז-אירופיות אל התנועות בפולין, המרכז הגדול ביותר של נוער חלוצי בתקופה בין שתי מלחמות העולם, ובעומדו על המערכת הארגונית והמאבקים שהתנהלו בתוכה, כפי שמצאו ביטוי בוויכוח על מעמד תנועות הנוער בתוך "החלוץ". הצגת ההבדלים בתפיסה החינוכית של תנועות הנוער מחד גיסא, לבין השליחים כנציגי ההתיישבות בארץ מאידך גיסא, השלים את תיאור הקונפליקט הערכי על השלכותיו המעשיות, שאיתן היה הנוער המגשים צריך להתמודד עוד בטרם דרכו רגליו על אדמת הארץ.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יורם חזוני
תיאור: היום אנחנו עומדים בפני השאלה: האם לזנוח את האידיאלים הפוליטיים של אבותינו או לשוב אליהם. אם אנו מעוניינים לקבל החלטה נבונה, עלינו להכיר את סיפורו של בנימין זאב הרצל, ואת משנתו המדינית אשר צמחה מתוך סיפור זה.
הרצל לא היה רק פעיל ציוני, אלא אחד מההוגים הפוליטיים החשובים של המאות האחרונות. תוך ניתוח מפורט של ההיסטוריה האישית של הרצל ותוך עיון בכתביו וביומניו משרטט חזוני את דמותו של האיש שבנחישותו ובכוח חזונו שינה את גורלו של העם היהודי ויצר תשתית והצדקה רעיונית לתחיה לאומית.
"מדינה יהודית: הרצל ואתגר הלאומיות" הוא סיפורו של קרב האיתנים הרעיוני בין הרצל, שביסס תיאוריה פוליטית לאומית ושמרנית, לבין רוחות הזמן הליברליות מבית מדרשם של ז'אן ז'אק רוסו ועמנואל קאנט, שסחפו את יהדות אירופה שכמעט וויתרה על המרכיב הלאומי בזהותה. מדינת ישראל המודרנית, מדינת הלאום של העם היהודי, היא עדות נצח לכך שבסופו של החשבון ההיסטורי - ידו של הרצל הייתה על העליונה.
איך מוביל קו ישר מהגותו של הרצל אל חוק יסוד הלאום?
מדוע הקונגרס הציוני, שהיה אמור להתקיים במינכן, נאלץ לעבור לבאזל?
"מדינת היהודים" או "מדינה יהודית" - מה הרצל באמת רצה?
מהי תרומתו של הרצל לתחייתה של הלאומיות כמושג החשוב ביותר בפוליטיקה העולמית של ימינו?
הוצאת סלע מאיר
מאת: דורון פרץ
תיאור: המדינה היהודית הייתה אמורה, על פי חזונו של הרצל, לפתור אחת ולתמיד את בעיית האנטישמיות – אך נראה שרק החמירה אותה. אל מול האיום ההרסני שמסרב לעזוב אותם, ליהודים נותרה משימה כבדת משקל: למצוא את הנוסחה לערבות הדדית, לשיח מכבד ולאחדות אמיתית – כזו שאינה מטשטשת את ההבדלים, אך שמסוגלת להכילם ולגשר ביניהם.
הרב דורון פרץ כתב את הספר הזה באנגלית לקראת יום העצמאות ה־75 למדינת ישראל. על המהדורה העברית הוא עמל בעת שבנו הוגדר כחייל חטוף בעזה, ולאחר מכן כחלל צה"ל. שאלות העומדות ברומו של עולם על הברית המשותפת, ייעודה של מדינה יהודית, ערכה של מחלוקת ואחדות בת־קיימא – הופכות בספר הזה לבעלות חשיבות ודחיפות גדולות מתמיד.
* איזו שותפות דרמטית התאפשרה בזכות מכתב הסטטוס קוו?
* איזו אפשרות חדשה למנהיגות פוליטית התווה דוד המלך?
* האם היהדות היא דת?
* ומה אם המחלוקת אינה הבעיה, אלא דווקא חלק מהפתרון?
הוצאת סלע מאיר
מאת: ארנון סגל
תיאור: רוב הישראלים מכירים את הר הבית כזירה של מתח ועימות. הם נזכרים בקיומו רק כשהסכסוך המתמיד שאופף אותו מתלקח פעם נוספת, או כשהמחלוקת הפוליטית סביבו מגיעה לשיא חדש. כך, חלקים רבים מהעם שצפה אלפי שנים אל העיר שבמרכזה ההר, רואים בו היום אזור רחוק ומסוכן. גם היום, כפי שכתבה בצער נעמי שמר, כמעט "אֵין פּוֹקֵד אֶת הַר הַבַּיִת בָּעִיר הָעַתִּיקָה".
אבל הר הבית יכול להיות הרבה יותר כתוצאה. חלקיו יכולים, בורות המים החותרים תחתיו, הממצאים הארכיאולוגיים המרתקים שהתגלו בו, הדמויות שכספו לבקר בו והאגדות שנקשרו בשמו - מספרים יחד את סיפורו העם היהודי: סיפור של בניין וחורבן, גלות וגאולה, אמונה ותפילה. בהר הבית נחשפים השורשים הקדומים של העם, ובו גם נובטת תקוות עתידו.
הבית לוקח את הקוראים למסע מרתק בין תגליות ארכיאולוגיות, מלכים קדומים והרפתקנים בני זמננו. בעקבות ארנון סגל הם לפסוע בין שערי ההר הקדוש, לראות אותו כפי שמעולם לא ראו, להכיר לעומק את מה שהיה בו - ולחלום על מה שעוד יכול להיות.
ב"הבית" תגלו:
סודות מתחבאים במאגרי המים העצומים החבויים במעמקי הר הבית?
מי האדם האחרון שהצליח להיכנס לבור הרוחות מתחת לאבן השתייה?
למה הזניחה ישראל את ההר ומוותרת על השליטה בו?
איך ירושלים העתידית לתוכה שלושה מיליון עולי רגל?
הוצאת סלע מאיר
מאת: נתן שרנסקי, גיל טרוי
תיאור: בשנת 1977 נעצר נתן שרנסקי על ידי הקג"ב ובילה תשע שנים כאסיר פוליטי לאחר שהורשע בבגידה במולדת. מדי יום הוא נלחם למען חופש הפרט מול העריצות הגלויה, מאבק שיאפיין בהמשך את כל פועלו. שנותיו של שרנסקי בכלא, שרבות מהן עברו עליו בבידוד קשה, הכינו אותו לחיים הציבוריים לאחר שחרורו. ואכן, כפוליטיקאי ישראלי וכראש הסוכנות היהודית, ייצג עמדה מוסרית אמיצה ויושר בלתי מתפשר גם כשהם לא היו נוחים למערכת.
לא לבד, שנכתב יחד עם עמיתו גיל טרוי, רצוף תובנות מתקופתו של שרנסקי כאסיר פוליטי, כחבר כנסת וכשר בממשלת ישראל, וממאמציו הבלתי נלאים לאחד את העם היהודי בתפקידו בסוכנות היהודית. הספר כתוב בכנות, בחוכמה ובהומור, ומציע לנו תובנות מעמיקות מאדם שהקדיש את חייו למען עמו ומדינתו.
נתן שרנסקי היה אסיר פוליטי בברית המועצות וכיהן בארבע ממשלות בישראל. הוא האדם החי היחיד שאינו אזרח ארצות הברית, שקיבל גם את מדליית הזהב של הקונגרס (ב־1986) וגם את מדליית החירות הנשיאותית (ב־2006). ב־2018 זכה שרנסקי בפרס ישראל על תרומה יוצאת דופן למדינת ישראל, הוא מתגורר בירושלים עם רעייתו אביטל. יש להם שתי בנות ושמונה נכדים.
ידיעות אחרונות
מאת: איתן קליין
תיאור: ההיסטוריון הרומי דיו קסיוס תיאר כך את תוצאותיו ההרסניות של מרד בר כוכבא: "יהודה כולה או כמעט כולה הייתה לשממה". בעקבות תיאור זה השתרשה במחקר ההנחה כי אזור ארץ יהודה, שהיה מיושב ביישוב יהודי צפוף - ניטש מתושביו לאחר המרד. עם זאת, כמעט שלא נמצאו מחקרים שדנו בהנחה זו ובדקו האם נכונה קביעתו של דיו קסיוס, האם נשארו יהודים על אדמתם, ואם לא - האם התמלא אזור זה בתושבים אחרים, מאין הגיעו אליו ומה טיבה של אותה התיישבות. הספר "יהודה משממה תקום" בא לתת מענה לסוגיה היסטורית זו. הספר מציג לראשונה בצורה מקיפה וברורה את קורות ההתיישבות הכפרית בארץ יהודה בתקופה הרומית המאוחרת, קרי פרק הזמן שלאחר מרד בר כוכבא ועד לתקופה הביזנטית. בפרקי הספר השונים נידונה כלל העדות הארכיאולוגית שנתגלתה עד כה מאתרים שונים בארץ יהודה שניתן לשייך לתקופה זו ניתוח הממצא הארכאולוגי וקטלוגו השיטתי מאפשרים להציע שחזור של מהלכי האדמיניסטרציה הרומית והבנת מאפייני ההתיישבות בארץ יהודה, וכן לבחון את מוצאם ואת אמונתם הדתית של תושבי האזור באותה תקופה, תוך יצירת מפה יישובית, אתנית ודתית המשקפת מציאות זו.
הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל
תיאור: שבע-עשרה שנה עברו מאז הופיעה ההדפסה מחדש של עשרים וששה הגליונות הראשונים, ורק עתה אנו משלימים מפעל זה, שהוא כעל חשיבות רכה להכרח מקורות התנועה על היבטיה השונים, בהם גם הקשרים עם החברים כתנועת "החלוץ" וקיבוצי ההכשרה בגולה.
בכרכים שבזה, ג'-ד', נדפסים מחדש גליונות "מבפנים" כ"ט - מ"ב בכרך ג'. מ"ג-נ"כ בכרך ד' - מהשנים 1927-1931. גם אלה, כגליונות הקודמים, אוצרים בתוכם מידע משכבות יסוד ראשוניות, אשר ערכו ההיסטורי אין ערוך לו.
ברשימות מופיעים כמעט כל הנושאים המעסיקים את החברים: נושאי חברה וחרבות, בהם יצירת מסורת לחג ולשבת. נושאים שבוויכוח אידאולוגי. קיבוצי ותנועתי ; נושאים מתחום החינוך ומבנה ביה"ס הקיבוצי. לא נעדר גם הביטוי האישי מבעיות הפרט בקיבוץ ועד סיפורים קצרים של חברים המושכים בעט.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
תיאור: שבע-עשרה שנה עברו מאז הופיעה ההדפסה מחדש של עשרים וששה הגליונות הראשונים, ורק עתה אנו משלימים מפעל זה, שהוא כעל חשיבות רכה להכרח מקורות התנועה על היבטיה השונים, בהם גם הקשרים עם החברים כתנועת "החלוץ" וקיבוצי ההכשרה בגולה.
בכרכים שבזה, ג'-ד', נדפסים מחדש גליונות "מבפנים" כ"ט - מ"ב בכרך ג'. מ"ג-נ"כ בכרך ד' - מהשנים 1927-1931. גם אלה, כגליונות הקודמים, אוצרים בתוכם מידע משכבות יסוד ראשוניות, אשר ערכו ההיסטורי אין ערוך לו.
ברשימות מופיעים כמעט כל הנושאים המעסיקים את החברים: נושאי חברה וחרבות, בהם יצירת מסורת לחג ולשבת. נושאים שבוויכוח אידאולוגי. קיבוצי ותנועתי ; נושאים מתחום החינוך ומבנה ביה"ס הקיבוצי. לא נעדר גם הביטוי האישי מבעיות הפרט בקיבוץ ועד סיפורים קצרים של חברים המושכים בעט.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
תיאור: נהוג לומר, שדברי ימי הקיבוץ המאוחד רשומים במפתה של ארץ ישראל ממשגב עם ועד אילות. אולם, הם צרורים גם בכתובים, בדברים שנרשמו ובוויכוחים שנשמרו. יש ערך היסטורי וחינוכי רב בהעמדת חומר אותנטי, מן הימים הראשונים של הקיבוץ, לרשות הציבור. לסוג זה של חומר שייך "מבפנים" של קיבוץ עין חרוד בשנים 1927-1924 (כאשר קיבוץ עין חרוד נעשה לקיבוץ המאוחד). במקום לקרוא תיאורים וסיפורים על הימים ההם, נוכל עתה להתרשם מן הדברים שנכתבו אז, לחוש באווירתם, להכיר את הלבטים ולהיווכח בהישגים.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
תיאור: נהוג לומר, שדברי ימי הקיבוץ המאוחד רשומים במפתה של ארץ ישראל ממשגב עם ועד אילות. אולם, הם צרורים גם בכתובים, בדברים שנרשמו ובוויכוחים שנשמרו. יש ערך היסטורי וחינוכי רב בהעמדת חומר אותנטי, מן הימים הראשונים של הקיבוץ, לרשות הציבור. לסוג זה של חומר שייך "מבפנים" של קיבוץ עין חרוד בשנים 1927-1924 (כאשר קיבוץ עין חרוד נעשה לקיבוץ המאוחד). במקום לקרוא תיאורים וסיפורים על הימים ההם, נוכל עתה להתרשם מן הדברים שנכתבו אז, לחוש באווירתם, להכיר את הלבטים ולהיווכח בהישגים.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יעקב ש' שפיגל, שאול רגב
תיאור: הקובץ המונח בזה לפני הקורא יסודו בכנס שנערך ואורגן על ידי המרכז לתרבות חברה וחינוך במורשת יהדות ספרד ע״ש אהרן ורחל דהאן באוניברסיטת בר־אילן. בכנס הציגו חוקרים רבים את מחקריהם בנושאים שונים הנוגעים ליהודי האימפריה העות׳מאנית, מגירוש ספרד ועד ימינו. בכנס הרצו חוקרים רבים אך לא כל ההרצאות עובדו בסופו של דבר למאמרים מדעיים ועל כן הקובץ מכיל למעשה רק חלק מן ההרצאות שנמסרו בכנס, והעיקריות שבהן.
הקובץ מחולק לחמישה מדורים מחקריים:
א. שפה וספרות
ב. סחר וכלכלה
ג. דרכים ותנועה
ד. חברה ותרבות
ה. הלכה ופילוסופיה
בקובץ מצוי איפוא מגוון של נושאים ומחקרים בחייהם ובתרבותם של יהודי האימפריה העות׳מאנית משלהי ימי הביניים בכל רחבי האימפריה. הוא מצטרף לסדרת קהילה ומורשת, סדרת פרסומים וקבצים אחרים שקדמו לו, העוסקים בתפוצות ישראל כמיטב מסורת פעילותו של מרכז דהאן.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אילה שקלאר
תיאור: שיתוף פעולה של החרדים עם הקרן הקיימת לישראל וקרן היסוד הוא בגדר פיקוח נפש, לא פחות!
על קהילותיהם בגולה מתרגשת בקרוב לבוא כליה פיזית ורוחנית, וללא תמיכת הקרנות לא תוכל להתממש עליה חרדית המונית. זאת משום שיש צורך להכין לקראתה פתרונות התיישבות ייחודיים וגדולים.
צורך זה גובר על כל דרישה דתית כזו או אחרת, עקרונית ככל שתהיה. ואם יתמלא , גם הדרישות יתמלאו מאליהן!
זהו למעשה תמציתו של חזון מעין־נבואי שהתגבש בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, על ידי שני סופרים ירושלמים. בהמשך, התעצב חזון זה לכדי גוף מנהלי זעיר שפעל מטעם הקרנות הלאומיות שהוציא לאור ירחון מיוחד אחד. קולות החזון נשמעו והדהדו. הדיו נשמעו בגרמניה, פולין, ארצות הברית וגם בג'רבה, עירק ומרוקו. האזינו לו יהודים אדוקים, משכילים, חופשיים, חלוצים ובעלי בתים כאחד, והם פתחו אליו את ליבם ואף את כיסם. אך כל זה לא הבשיל לכדי מעשים של ממש. מדוע?
שאלה זו היא העומדת במרכזו של הספר "ולו רק הד", המגולל לראשונה את קורותיה של המחלקה לתעמולה בקרב החרדים בקרנות הלאומיות", ומעניק לקורא הצצה לכתביה. זאת תוך בחינת אופני השפעתה על העולם החרדי ועל העולם הציוני בתקופה שבין שתי מלחמות העולם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שירה קליין
תיאור: איזה יחס נקטה איטליה כלפי היהודים במשך מלחמת העולם השנייה? היסטוריונים הוכיחו מעבר לכל ספק שאיטלקים רבים השתתפו בשואה, אולם למרות זאת נודעה איטליה בתור חברת "ציר" שלמעשה אף עזרה ליהודים. שירה קליין חושפת כאן כיצד דגלו יהודים איטלקים במובהק בדעה שאיטליה הפשיסטית הייתה טובה אליהם, אפילו שהיו קורבנות ונרדפו במדינה זו. היא מראה כיצד התנסויותיהם של היהודים בעשרות השנים שלפני מלחמת העולם השנייה – שנים שבהן נעשו לפטריוטים איטלקים נלהבים, מתוך שימורה של התרבות היהודית המאפיינת אותם – גרמו להם לתמוך אחרי כן במעשייה זו על ניקיון כפיה של איטליה במהלך המלחמה, בחסות מסע התעמולה הפשיסטי הגזעני. יהודי איטליה חוו כמעט מאה שנים של תמורות דרמטיות: מהאמנציפציה ב 1848- ועד לחוקי הגזע של 1938 , במוצאם מפלט בעת המלחמה באמריקה ובפלשתינה, וכשנוצר הצורך לקומם את ניצולי השואה לאחר מכן. ההיסטוריה התרבותית והחברתית הזאת נובעת משפע של מקורות שלא נחקרו קודם לכן, לרבות ראיונות פנים אל פנים וספרי זיכרונות שטרם יצאו לאור.
כתב ווב הוצאה לאור בע"מ
מאת: אלחנן שילה
תיאור: קבוצת שכם, שהייתה רוויזיוניסטית ברובה, ניסתה להקים ישוב באזור שכם בין השנים 1970-1969. הקבוצה פיתחה מודל של "עליות" , ניסיונות התיישבות לא חוקית. שבע פעמים היא עלתה לשטח פתוח, עקפה מחסומי צבא, הקימה אוהלים, פונתה על ידי צה”ל ואף זכתה למעקב של השב”כ. שיטות הפעולה שלה אומצו על ידי גרעין אלון מורה בקיץ 1974.
הספר תאר את סיפורה של הקבוצה ואת יחסם של מנהיגי התקופה אל הקבוצה (ביניהם: ראש הממשלה גולדה מאיר, השרים בגין, אלון ודיין, יצחק טבנקין ונתן אלתרמן). בשנת 1971 החליטה הקבוצה לקבל את הצעת תנועת בית"ר להקים את הישוב ארגמן שבבקעה.
הספר בא להשלים את "החור השחור" בתולדות ההתנחלויות, בין פרשת מלון פארק בחברון בשנת 1968 ועד להקמת גוש אמונים בשנת 1974.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שרה שורץ
תיאור: מקדמת דנא התחבטו קוראי ספר בראשית בהבנת תוקפן וטיבן של ברכות יצחק, ודורות של פרשנים תהו על הבחירה ביעקב על אף שנטלן במרמה. מניעיו של יצחק ותפקידו בסיפור עשויים לשפוך אור על סוגיות אלה. האם מימש את התוכנית האלוהית או שמא פעל נגדה? מה חלקו במאבק שהתחולל בין בניו? עד כמה הוא אחראי לקרע שפילג את משפחתו?
אולם העיסוק בדמותו של יצחק מועט. התפיסה הרווחת היא שסיפורו משוקע בסיפורי אברהם ויעקב, ושאביו ובנו מטילים עליו את צִלם הגדול. הקריאה המוצעת בספר זה מערערת על תפיסה זו. ביסודה זיהוי ותיחום הסיפור העצמאי של יצחק בספר בראשית, המתלכד סביב הזמן שבו שימש כאבי המשפחה. חלק הארי של הספר הוא ניתוח ספרותי של הסיפור, הפותח צוהר לאתגרים המרכזיים שעמדו לפתחו של יצחק: ירושת אביו, האחיזה בארץ והבחירה הכואבת בין בניו התאומים.
ליצחק תפקיד מרכזי בדרמה שטלטלה את ביתו, המתחוללת במרחב המשפחתי אך שזורה מבלי הפרד באופק הלאומי. הסיפור על אודותיו משמש זירת דיון בתפיסות הורשה שונות. דרכו נחשפת זווית ראייה מפתיעה על סוגיות יסוד תיאולוגיות, דוגמת תמת הבחירה והיחס הדיאלקטי בין האחריות האנושית ובין הרצון האלוהי בקביעת זהותם של יורשי הברית. עוד מגלה ספר זה פנים חדשות בדמותו של יצחק כְּאָב, וכאב־טיפוס לסיפורי בני הדור השני במקרא , אלו הנדרשים למצוא את האיזון העדין בין המשכיות ושימור ובין שינוי, חידוש, התפתחות וצמיחה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: ערן אפרת
תיאור: הטלפון של ערן אפרת לא הפסיק לרטוט מאז בוקר השבעה באוקטובר. המום, הוא קרא את העדויות הראשונות על המתרחש בעוטף עזה, אך דווקא הודעות מסוג אחר תפסו את עינו – חיילים, לוחמים ואזרחים שקפצו להילחם וגילו חוסרים חמורים בציוד. אפרת, יזם הרפתקן שחי בהולנד וחווה זה מכבר אובדן אישי כואב, קרא את הבקשות הנואשות והבין שלרגע הזה התכונן כל חייו. עם צוות קטן ומסור שליקט סביבו הוא איתר ברחבי העולם כל אפוד וכל קסדה, כל רחפן וכל מצלמה, ושלח אותם ברכבת אווירית לישראל. בעולם שבו ציוד הלחימה האיכותי נמכר כבר מזמן לאוקראינה, נדרשים לכך כישורים יוצאי דופן.
את הכישורים הללו צבר אפרת בעשרות השנים בהן הקים חברות, נכשל, ניסה שוב וכמעט פשט רגל, עד שהקים חברת ביודיזל חובקת עולם. בספר משעשע וגלוי־לב, גדוש בהומור עצמי, מגולל אפרת את סיפורו – מילדותו הפרועה בירוחם, דרך נסיונותיו השאפתניים לחולל מהפך בעולם הביודיזל, ועד הרגע שכישוריו העסקיים גויסו במלואם להצלת חייהם של חיילי צה"ל. זהו ספר על תעוזה ועקשנות, על מזל ומזל־ביש, על גלובליזציה ועל פטריוטיזם, ועל איך מלחמת "חרבות ברזל" כמעט והוכרעה בגלל בעיות במכס.
* מה סיפר ערן כדי להתקבל לעבודה הראשונה שלו בבר איטלקי?
* מדוע פוצץ בשיחה קצרה את העסקה שהייתה חלום חייו?
* מהו סרטון התעמולה של חמאס היחיד שצפה בו?
* וכיצד שכנע את יצרן האפודים החזק באמריקה לשלוח אפודים לצה"ל?
הוצאת סלע מאיר
מאת: ליאורה בילסקי
תיאור: הגדרת המושג רצח-עם (ג'נוסייד) עומדת במוקדו של ויכוח פוליטי ומשפטי עכשווי. בתפיסה המקובלת "רצח-עם" הוא ביטוי נרדף לרצח המונים, אולם מהלך ההיסטוריה מראה כי רצח-עם מכוון בראש ובראשונה להרוס את זהות הקבוצה ולמחוק את שמה מעל פני האדמה. השמדת-עם משמעה גם הרס זהותו – השפה, יצירות האמנות והתרבות, הספריות וחפצי הפולחן והדת.
איך אומרים ג'נוסייד בעברית חוזר למשפט אייכמן, שהתקיים ב-1961, ומעמיד במרכז הדיון קולות מן המשפט אשר נשכחו ונדחקו לשוליים. בעקבותיו של רפאל למקין, אבי אמנת הג'נוסייד, גיבורי הספר – אברהם סוצקבר, סאלו בארון ורחל אוירבך – הציגו בכתביהם ובפועלם התרבותי חזון אלטרנטיבי שהעמיד במרכז לא רק את היבטיו הפיזיים של פשע הג'נוסייד אלא גם את היבטיו התרבותיים – חזון שאף ניסח את תפקידם של המדינה והמשפט הפלילי ביחס לפשע זה. חזונם, המכונס לראשונה בספר זה, יכול לתת מענה לכישלון המתמשך של המשפט הבינלאומי בהגנה על קבוצות מפני ג'נוסייד תרבותי.
הקיבוץ המאוחד
מאת: אילזה שטרנברגר
תיאור: תיאודור הרצל חוזה המדינה, הלך לעולמו ב-1904, והוא בן 44 שנים. כעבור שלוש שנים הלכה לעולמה גם רעייתו ז'ולי לבית נשאואר, בגיל 40. לבני הזוג הרצל נולדו שלושה ילדים: פאולינה, הנס וטרודֶה. גורלם של הצאצאים לבית הרצל היה מר. כולם סיימו את חייהם בנסיבות טרגיות ובטרם עת. פאולינה נפטרה בבורדו שבצרפת ב-1929 בגיל 39, מכורה לסמים וחולת לב. שלושה ימים לאחר מותה אחיה הנס, שסבל מבעיות נפשיות כל ימיו, התאבד בירייה. השניים נקברו יחד. הבת השלישית, טרודה, נישאה ונולד לה בן, נכדו היחיד של הרצל. גם טרודה סבלה מבעיות נפשיות ואושפזה תכופות. עם פרוץ מלחמת העולם השנייה היתה מאושפזת כחולה כרונית ובהמשך הועברה למחנה הריכוז טרייזנשטט, שם נספתה ב-1943. בת 50 היתה במותה. בנה היחיד, סטפן תיאודור נוימן, נשלח לפני המלחמה לאנגליה ובהמשך שירת בצבא הבריטי ובקהילת המודיעין. ב-1946, משנודע לו מה עלה בגורלם של הוריו, התאבד בקפיצה מגשר. בן 28 היה במותו.
סיפורה האישי של משפחת הרצל חושף חיי נישואים אומללים של ההורים וגורל מר ואכזר של צאצאיהם. קשה להאמין שמקבץ כזה של אירועים טרגיים פקד משפחה אחת, ולא סתם משפחה מן השורה, אלא את משפחתו של מי שכונה "מלך היהודים", האיש שחזה את המקום שישמש כבית ליהודי העולם וילדיו שלו היו לנסיכים ללא בית.
בנסיכים ללא בית פורשת אילזה שטרנברגר תיעוד רחב ונדיר של מכתבים, קטעי יומנים ועדויות, היוצרים יחדיו תצרף מרתק של חייהם ומותם של בני משפחת הרצל, של אירופה הסוערת טרום מלחמת העולם הראשונה ובין שתי מלחמות העולם, ושל הולדת הציונות – אחד הנסים הפוליטיים של המאה ה-20.
ידיעות אחרונות
מאת: חגי סגל
תיאור: עוד לפני הקמת המדינה, וגם שנים רבות אחר כך, לא היה דוד בן-גוריון מנהיג אהוד בימין, בלשון המעטה. אך כמחצית המאה לאחר מותו, מגיע חגי סגל, בן למשפחת לוחמי אצ"ל ותושב עפרה, לתובנות מפתיעות בנוגע לאיש שהכריז על הקמת המדינה. במסע ארכיוני מרתק הוא חושף צדדים בלתי מוכרים בדמותו של "הזקן", כמו המיתוג המשיחי שלו במערכת הבחירות השנייה לכנסת, יחסו המורכב ליהדות התפוצות וקרבתו המפתיעה לאישים כמו המשורר אורי צבי גרינברג ואפילו מנחם בגין.
משיח בשדה בוקר מגלה בן-גוריון אחר – ראש ממשלה שהתנ"ך היה קוד ההפעלה המוצהר שלו; שנהנה להתנצח עם חברי כנסת דתיים אך רחש כבוד עמוק לתלמידי חכמים; איש מדון, לכאורה, שידע לטוות קשרים מפתיעים עם יריביו הפוליטיים הגדולים ביותר. סגל מצייר דיוקן חדש של המנהיג שעיצב את פני המדינה. מתוך עמדה צנועה של "מבקר נלהב", הוא שופך אור על אוצרות ארכיון מרתקים שנעלמו מעיני החוקרים המקצועיים ומציע פרשנות מקורית ומפתיעה לדמותו של בן-גוריון – כזו שעשויה לשנות את האופן שבו תפסנו עד כה את ראש הממשלה הראשון ואת מורשתו. מבין שורות הספר מבצבצת ועולה גם הצעה לפיוס לאומי ולשותפות גורל בימי מלחמה.
ידיעות אחרונות
מאת: ליאון כהן
תיאור: "אני לא סופר ולא משורר, אבל נדמה לי שאם משווים את זה ליצירה הידועה של דאנְטֶה, התופת שלו היא לא יותר מסיפורי מעשיות לילדים ... תארו לעצמכם את התמונה ... שמים אפלים, כמעט שחורים, להבות שמגיעות לגובה חמישה או שישה מטרים, אנשי הזוֹנְדֶר עם המוטות הארוכים מתנועעים הנה והנה, מרחוק נשמעות יללות ושאגות, ערימות אינסופיות של גוויות בהמתנה לשריפה, עשן סמיך עד מחנק, והריח הבלתי-נסבל של בשר אדם שרוף. העובדה שבאופן כזה או אחר הצלחנו לשמור על שפיות בתנאים שׂטניים שכאלה היא פלא של ממש".
כך מתאר ליאון כהן, אחד מאנשי הזוֹנְדֶרקוֹמנדוֹ המעטים שהצליחו לצאת בחיים מן התופת, את הבּוֹרוֹת שבהם אולצו לשרוף את גופות היהודים שהומתו בגז כאשר כבשני הקְרֶמָטוֹריוּם לא הצליחו לעמוד בעומס...
הספר מיוון לבּירקֶנאוּ הוא עדות מצמררת על הסאגה של יהודי סלוניקי במחנות ההשמדה אושוויץ-בּירקנאוּ, על אנשי הזוֹנְדֶרקוֹמנדוֹ, ועל הניסיון ההרוֹאי שלהם לקחת את גורלם בידיהם, ולהתקומם.
ידיעות אחרונות
מאת: עודד ליפשיץ
תיאור: מה ידעו מחברי המקרא על העבר הקדום של ישראל ויהודה? מה הם בחרו לכלול בתיאורים שלהם? ובעיקר: מהו הסיפור שהם בחרו שלא לספר?
הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה נכתב מתוך אהבה גדולה לטקסט המקראי ומתוך סקרנות גדולה אף יותר לגבי מי שכתבו אותו. הספר הוא הזמנה למסע בזמן בעקבות מי שחיברו את התיאורים ההיסטוריים בספרי המקרא, מתוך ניסיון לברר מי הם היו, מתי הם כתבו והיכן.
הסיפור שלא סופר על תולדותיה של ממלכת יהודה סוקר את האירועים הבולטים של התקופה ומצביע על ההשמטות המכוונות בסיפור המקראי, ואגב כך חושף את המטרה החינוכית-לימודית של הכתוב ואת קהל היעד שלו. הוא מוכיח שוב ושוב כי המקרא לא מבקש לספר מה באמת התרחש בעבר, אלא להאיר לדורות הבאים את ההווה על רקע התרחשויות העבר, ובאמצעות זאת ללמד לקח לגבי דרך ההתנהגות הנכונה של הקוראים כדי להבטיח עתיד טוב יותר להם ולעם כולו.
כך צריך לקרוא את המקרא וכך יש להבין אותו.
ידיעות אחרונות
מאת: אודי כרמי
תיאור: לגיבורי ספורט יש תפקיד חשוב בבינוי האומה. הם מגלמים את הערכים שהאומה מאמצת ואת הדרך שבה היא מבקשת להיתפס באמצעות הצטיינותם במגרש הספורט ומחוצה לו. ליישוב היהודי בארץ ישראל היו גיבורי ספורט נערצים. כל פרק בספר "לא ספורט לשם ספורט" - גיבורי ספורט בתקופת היישוב - דן בגיבור אחר, בפרשנות הייחודית שסיפורו נותן למושג 'יהדות השרירים' ובזיקה למציאות החברתית והפוליטית שבה פעל.
הספורטאים שמוצגים בספר הם הכדורגלן שמעון "לומק" (רוטנר) לאומי, המתאגרף עמיאל אבינרי )אמיל(, האתלט וולטר פרנקל, השחיינית יהודית דויטש, המתאבק יוסף פלם, השחיינית עליזה וירץ והכדורסלן אברהם שניאור. ספורטאים אלה ניצבו במרכזם של אירועים מכוננים שהקנו להם את מעמדם כגיבורי ספורט. אירועים אלה משמשים צוהר להתבוננות ביישוב היהודי תחת שלטון המנדט הבריטי מנקודת מבט מקורית הנמצאת, בדרך כלל, בשולי שדה הראייה האקדמי.
הספר שלפנינו מאפשר היכרות אינטימית נדירה עם גיבורי הספורט של ארץ ישראל בתקופת היישוב, ומטרותיו הן אלה: עמידה על הישגיהם הספורטיביים, לימוד מנגנון ההבניה שלהם כגיבורי תרבות, והבנת התפקיד הלאומי שמילאו בתקופת המנדט הבריטי בארץ.
מכון מופ"ת
מאת: מייקל בנסון
תיאור: כאשר עלה אדולף היטלר לשלטון בגרמניה, הפשיזם החל להכות שורש באדמת אמריקה. פעילים נאצים החלו להתאגד בערים הגדולות וב־1933 היו יותר מ־100 קבוצות אנטישמיות שפעלו בגלוי בארצות הברית. אמריקאים מעטים העזו להשמיע את קולם או להשיב מלחמה – עד שהתנגדות מאורגנת של גנגסטרים יהודים פתחה במלחמה אישית משלה נגד הנאצים שבקרבם.
הסיפור האמיתי המדהים על עליית הנאציזם באמריקה בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה – ועל הגנגסטרים היהודים חסרי הפחד ומשפחות הפשע שאיחדו כוחות להשיב מלחמה. מייקל בנסון, חושף בסגנון קולנועי מרתק את התפקיד שמילאו מאפיונרים כמו מאיר לנסקי, בגסי סיגל ומיקי כהן בהדיפת הגל הגואה של אוהדי הנאצים בשנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת.
הספר מציג עובדות מפתיעות, דמויות בלתי נשכחות ומתעד את הטקטיקות חסרות הרחמים של הגנגסטרים למיגור הפשיזם – שהמריצו אמריקאים מן השורה להצטרף אליהם במאבקם. הספר מגיע לשיא באחד האירועים הידועים לשמצה לפני המלחמה – העצרת הנאצית ב־1939 במדיסון סקוור גארדן – כאשר אזרחים שומרי חוק עמדו לצד פושעים קשוחים כדי להיאבק על נפשה של האומה. זהו אחד הפרקים המרתקים והפחות ידועים בהיסטוריה האמריקאית ובפשע המאורגן האמריקאי.
מטר הוצאה לאור בע"מ
מאת: חנה שלומי
תיאור: סיפור תנועת "הנוער הציוני" בזגלמביה מהווה פרשת ייחודית – פרשת התארגנות רחבת היקף של צעירים, שאין דומה לה בפולין הכבושה באותה עת. על רקע זה בולטת במיוחד דמותו של יוזק קוז'וך – צעיר שהכל חשו כי נועד לגדולות. הסמכות שהקרין עשתה אותו למנהיג הבלתי מעורער של תנועתו והקנתה לו מעמד מיוחד, הן בקרב תנועות חלוציות אחרות והן בציבור הרחב. נועם הליכותיו ויחסו הידידותי, לא הסגירו את עוצמתו הרוחנית, את נחישותו ודבקותו בדרך שהתווה לעצמו ואת נאמנותו האיתנה לתפיסותיו ולעמדותיו העצמאיות.
מאת: יאיר דואר
תיאור: חלק זה כולל מבוא על מדיניות ההתיישבות לאחר מלחמת ששת הימים, סיפוריהם של 94 היאחזויות ומאחזים שהוקמו ממלחמת ששת הימים ועד 1992.
מאת: יעקב זק, חיים זליגמן
תיאור: בתחילת 1933 התאחדו שתי התנועות "ברית העולים" ו"קדימה" והקימו את התנועה "הבונים- נוער חלוצי". בסתיו אותה שנה הצטרף לתנועה החדשה גם ה"ארבייטסקרייס".
בכנס נשמעו הרצאות והערכות, זיכרונות וחשבון-נפש, אך היה זה בעיקר מפגש מרגש ביותר באווירה מיוחדת. ועם זאת לא נפקד זכרם של חברים רבים, בהם שליחי ארץ-ישראל העובדת לגרמניה, שכבר אינם בחיים.
בתערוכה של הצילומים ההיסטוריים מימי התנועה בגרמניה, שהוצגו יחד עם תעודות המשקפות את פעילותה, אפשר היה לגלות בנקל את השינויים שחלו באנשים - במראה הפנים ובצבע השערות, אבל השפעת התקופה הסוערת של תנועת הנוער נשמרת עמוק בלבם ובזיכרונם של החברים.
ספרון זה מביא את דברי הכנס.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דורון נדיב
תיאור: הספר "שברים בשמש" מתאר ומנתח את אופן התמודדותן של הנהגות הקיבוץ הארצי, הקיבוץ המאוחד והקיבוצים עם ההשמאלה בקיבוצים בשנים 1948–1956.בינואר 1948 הקימו הקבה"מ והקבה"א את מפ"ם, והיא הלכה והזדהתה עם ברית המועצות עקב אי-שיתופה בממשלה הראשונה בראשות דוד בן-גוריון. הזדהות זו יצרה תסיסה פנימית במפ"ם, בתנועות ובקיבוצים, והיא שיצרה את הקונפליקט בין הנהגות הקבה"א, הקבה"מ ומפ"ם לבין הנהגת השמאל בראשותם של סנה וריפתין. תופעת ההשמאלה בקבה"א ובקבה"מ הקצינה עוד יותר על רקע משפטי פראג (20.11.1952), ופרשת סנה הייתה שיאו של המאבק בה. הפרשה עמדה בצילו של הפילוג בקבה"מ. הנהגות התנועות חששו מעוד פילוג, הפעם מצידה השמאלי של המפה הפוליטית, שתוצאותיו עשיות היו להיות הרסניות לשתי התנועות הקיבוציות.. זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שמתחילת משפטי פראג פעלו התנועות הקיבוציות בכוחניות ובאובססיביות לסילוק תומכי סנה. דבר ראשון סולקה חטיבת השמאל ממפ"ם (28.1.1953). לאחר מכן החל שלב הטיהורים הנרחבים בקיבוצים לאחר שהחליטה הנהגת השמאל בקבה"א שלא לפרוש מהתנועה ומהמפלגה. בשל כך בודדו אנשי השמאל בקיבוצים, שתמכו בחטיבתו של סנה, והדבר הקל על הנהגות התנועות והקיבוצים להוציאם מקיבוצם. בסיכומו של המהלך השיגו הנהגות הקבה"א והקבה"מ את מרבית מטרותיהן, הן ברמת התנועה הן ברמת הקיבוץ היחיד, והדבר ניכר בשמונה קיבוצים שנחקרו בספר זה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: מנחם טופל, דורון נדיב
תיאור: במרחב העשיר של מחקרי הקיבוץ והשתנותו יש "נקודה עיוורת" שטרם הוארה עד כה במחקר – אתגר השיתופיות. נשאלת השאלה כיצד שומר קיבוץ שיתופי המוקף אינדיבידואליזם ניאו-ליברלי על הערך המרכזי של קיומו – השיתופיות? ספר זה מורכב מארבעה מחקרים שנערכו בארבעה קיבוצים שיתופיים תוך מעקב רב-שנים החל מתקופת המשבר הכלכלי העולמי של 2009. הספר שופך אור על דרך התמודדותם של קיבוצים אלה עם אתגר זה כביטוי לרצון חבריהם. הוא מאיר תהליכים דיאלקטיים המייצרים מציאות דינמית של "גם וגם", מציאות שנקבעת בדרכים דמוקרטיות מגוונות, תסיסה ציבורית מתמדת ויחסים חברתיים מתוקנים. הספר מוסיף תובנות על הדרך שבה הניהול הטכנוקרטי משפיע על שינוי התרבות הקהילתית ומאתגר את השיתופיות.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: חוה אייכלר
תיאור: ספרון זה מונה רק מעט מזעיר מפעולות ההצלה של תנועת "הנוער הציוני" בימי השואה והגירושים, תחת שלטון האימים של אנשי "צלב החץ" עם סאלאשי בראשם. גודל ההקרבה והאומץ משתקף בזיכרונות ועדויות אלה, אף כי אותם הצעירים לא היו מודעים לכך שהם כותבים פרק מפואר בתולדות יהודי הונגריה, פרק שישמש דוגמא ומופת לעתיד לבוא עבור הנוער היהודי החרד לגורל עם ישראל ועתידו.
מאת: זיפרשטיין סטיבן ג'
תיאור: הדיווחים על אירועי האלימות בקישינב באפריל 1903, בשלהי עידן הצאר ברוסיה, היו כה מטלטלים עד שאחד ההיסטוריונים יגדיר אותם לימים "לא פחות מאב טיפוס לשואה עצמה". בתוך שלושה ימים נרצחו 49 יהודים, 600 נאנסו או נפצעו ויותר מאלף בתים וחנויות נפגעו או נהרסו כליל. תיאור אירועי האלימות לפרטי פרטים בעיתונות המערבית, ובעיקר בעיתונות האמריקאית הסנסציונית, החריד את הדמיון של המונים בעולם, ועד מהרה\ הוגדרו האירועים "פוגרום". מקורה של המילה ברוסית, אך היא חדרה מאז אל העגה הבין־לאומית כביטוי לפרעות נגד יהודים משחר ההיסטוריה.
קשה להפריז בהשפעת הדיווחים על הפוגרום על התפתחותה של התנועה הציונית. עם זאת, הם תרמו גם להפצה של "הפרוטוקולים של זקני ציון" בעולם מצד אחד, ומצד אחר ביטויי הזעזוע של יהודי ארצות הברית ממה שקרה הביאו גם להעלאת המודעות באמריקה ללינצ'ים שבוצעו נגד אפרו־אמריקאים ולצורך בהגנה על מיעוטים.
ההיסטוריון הנודע סטיבן ג' זיפרשטיין אסף ראיות חדשות ברוסיה, בישראל ובאירופה, ובעזרתן הוא הצליח לשחזר את מה שבאמת קרה בקישינב וגם את הפעילות של חיים נחמן ביאליק, שנשלח לקישינב כדי לכתוב דו"ח על מה שאירע. אמנם ביאליק התוודע לעדויות על הגנה עצמית, אך הוא בחר להתעלם מהן ולכתוב בתגובה את השיר "עַל הַשְּׁחִיטָה"; השיר הדגיש את חוסר האונים של היהודים.
לפנינו אפוא מסמך היסטורי מרתק שנקרא בנשימה עצורה ומספק לקורא מסקנות היסטוריות מקוריות על אירוע שמתברר כי הובן לא כהלכה ובהקשרים רבים תרם לעיצובה של המאה ה־20.
הקריאה בספר לאחר 7 באוקטובר 2023 מעניקה לקורא הישראלי ממד היסטורי מצמרר וייחודי.
עם עובד
מאת: אנונימוס
תיאור: ספורי חברים, שליחי התנועה הקיבוצית אל שארית הפליטה באירופה ובצפון אפריקה, מייד לאחר שחרור אירופה מיד הכובש הנאצי. תיאור חי, בגוף ראשון, מפי אלה שיצרו את הקשר, שהקימו את הגשר עם שרידי השואה, מפי אלה שפעלו עם הניצולים לשיקומם הפיסי והרוחני. להתארגנותם ולהפניית נדודיהם לעבר ארץ-ישראל.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יצחק גרשון
תיאור: הקובץ שלפנינו, עיקרו פרי הכנס שהתקיים ביד טבנקין לפני כעשור על "לאומיות יהודית בפזורה הספרדית". הרצאות נבחרות שניתנו בכנס היו למאמרים, ואליהם נוספו מאמרים באותו נושא שהגיעו למערכת מאוחר יותר, ללא קשר עם הכנס.
זהו קובץ שונה משאר קבצי "שורשים במזרח" עד כה. השוני הראשוני הוא כמעט טכני; זהו קובץ נושאי מובהק, אך מהחלטה כמעט טכנית זו נבעו שינויים רבים אחרים... עד לקובץ זה טיפלנו מטבע הדברים ב"שורשים במזרח" בעיקר במאה העשרים. לראשונה אנו חורגים מהמאה התשע-עשרה אחורה בזמן ולא במקרה, אלא מתוקף הנושא שנבחר. הקובץ הזה מטפל לא רק בציונות ובתגובות אליה, ולא רק ברעיונות הנוצרים בהשפעת הלאומיות המודרנית, אלא בתפיסות יהודיות קדומות, המתייחסות לעתיד העם היהודי, לדרך התנהלותו ולקשר של יחידים וקבוצות בעם עם ארץ ישראל (הפיזית והנחלמת כאחת). מבחינה מושגית, אנו יכולים היום להכליל את התפיסות האלו תחת הכותרת "תפיסות לאומיות".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: יצחק גרשון
תיאור: קובץ זה של "שורשים במזרח" מרחיב את יריעת הנושאים בהם טיפלו הקבצים הקודמים. לצד תולדות הקהילות במזרח ותולדות התנועות הציוניות והחלוציות בהן, הוא מקצה מקום נרחב יותר מבעבר לארץ ישראל ולמדינת ישראל - הן בתולדות קליטתם ומעשיהם של יהודים מזרחיים בה, וכן בתולדות הקשר של גופים ישראליים לקהילות המזרחיות. גם הקהילות הספרדיות של אגן הים התיכון מיוצגות בו לראשונה, לצד הקהילות שבארצות האסלאם.
לצד מאמרי מחקר, הקובץ מכיל גם עדות שהיא בבחינת תיעוד ראשוני; סיפור שליחותו של יאיר דואר ז"ל למצרים בשנות ה 40, המסופר כשנות יובל לאחר המעשה, מתוך הזיכרון האישי ותוך שימוש בחומרים ששמר בארכיונו האישי.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: יצחק אברהמי
תיאור: קובץ המחקרים "שורשים במזרח ג" מוקדש בעיקרו ליהדות צפון-אפריקה ערב מלחמת העולם השנייה ולאחריה. הנושאים המרכזיים הם חינוך הנוער היהודי ומאבקם של אישים ומוסדות יהודיים בישראל ובעולם למען העלייה. שני חוקרים דנים ביחסים בין יהודים וערבים בימי המלחמה ולאחריה, ובתמורות שחלו בקרב קהילות יהודי לוב ותוניסיה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: זאב דרורי
תיאור: מלחמת יום הכיפורים הייתה מן המלחמות הקשות שידעה מדינת ישראל מאז הקמתה ועד ימינו. גם אם הסתיימה המלחמה כאשר כוחות צה”ל מאיימים על דמשק ובמרחק 100 ק”מ מקהיר, לא תחושת ניצחון היא שפיעמה בצה”ל ובחברה הישראלית.
לאחר כיובל שנים, ומנקודת מבט מרוחקת, ניתן להפריד בין התוצאות הצבאיות הישירות של אותה מלחמה לבין ההשלכות שהיו לה על המצב המדיני־אסטרטגי במזרח התיכון. מרחק הזמן מאפשר גם בחינה מחודשת של תוצאות המלחמה והשלכותיה החברתיות הן לגבי החברה הישראלית כולה והן לגבי הלוחם הבודד. כך למשל, נושא השבי או הלם קרב עולה במספר מאמרים בקובץ, לצד עיסוק בתנועת המחאה והשפעותיה.
בקובץ המאמרים מצאנו לנכון להתייחס גם למקומה ולתפקידה של התקשורת באותם ימים, לצד ניתוח קרבות מרכזיים ולקחיהם על ידי מספר מפקדים שנטלו בהם חלק. בספר זה נידון גם מקומם של חיל הרפואה, חיל האוויר וחיל הים במלחמה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יואל דרום, אשר נתן
תיאור: מדברי יום העיון שהתקיים ב10 בנובמר 1988 לרגל מליאת 50 שנה לפרעות בחסותם של "מכון ליאו בק", "בית התפוצות", "בית לוחמי הגיטאות", "מרכז תיעוד וחקר של השומר הצעיר" ו"יד טבנקין".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: איה גוזס-סבוראי
תיאור: ספר זה הוא פסיפס מתוך של עדויות של פלמחיות, שנמסרו בשורה של פגישות. בדברי החברות מתגלים ההוויה, עולם המושגים, הגישות והערכים של דור הפלמח. לא חקרי-נפש, אלא עובדות מובאות כאן. כל אחת דוברת בשפתה, וכל אחת מספרת על מעשים ומבצעים שהשתתפה בהם. הצירוף של סיפורי-היחיד נארגים למסכת - "החברה בפלמח". בסיפורי החברות מתגלים התחומים המגוונים בהם פעלו החברות - מודיעין, שליחות לחו"ל, חובשות, קשריות ("גדעוניות"), מזכירות, לוחמות, מלוות אוניות-מעפילים, מדריכות במחנות המעצר בקפריסין ועוד. בשיח נחשף המתח בין רצון החברה ליטול חלק בכל המשימות המבצעיות לבין חלוקת התפקידים הנהוגה בחברה וכל-שכן, מאז ומתמיד, בצבא. לדוגמת השתלבות הנשים בפלמח היה המשך הן בצה"ל והן בצבאות העולם.
מציאות נשים ביחידות הפלמח, במחנות העבודה והאימונים במשקים ולאחר מכן במחנות-הצבא השפיעה על האווירה. תרומתן ליציבות חברתית, לאווירה "מאוזנת" ולהתייחסות מבוגרת יותר בתנאים שזומנו לפלמח בימי רגיעה, שנוצלו להכשרת הלוחמים, כבימי ה"מאָבק" בבריטים במלחמת העצמאות ובשליחויות מיוחדות.
אילמלא הנשים, לא יכול היה הפלמח להיות פלמח.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ישראל מאייר
תיאור: זכרונותיו של ישראל גלר ושיחותיו עם עמוס הנפלינג (מוגלי) משדות-ים - בקיץ 1981
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אריה גוטמן
תיאור: החלום - חלומם של יהודים-ציונים בקהילת גלאסגו שבסקוטלנד, שהיגרו אליה במאה ה-19 מרוסיה הצארית, המבקשים לעלות לארץ ישראל ולהקים בה יישוב שיתופי.
הגשמת החלום - בעליית אחדים, חלוצי הקבוצה, והתיישבותם ליד "הקואופרציה" במרחביה שבעמק יזראל, ב-1912.
המחבר, איש נען, בן למשפחת גוטמן שהייתה בין החלוצים, שחקר ואסף את החומר לחוברת זו.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יגאל בנימין
תיאור: ספר זה מבוסס על מחקר המציג את התנועה החלוצית והכשרותיה בהולנד מתחילתן בשלהי מלחמת העולם הראשונה ועד לדעיכתן עם קום מדינת ישראל. מוארות בו הקמתן וצמיחתן של תנועות הנוער הציוניות בהולנד, וכן התנועה החלוצית והרקע החברתי, הכלכלי והפוליטי שבתוכו פעלה והתגבשה לכדי גורם עצמאי. טבע הדבר, שעיקרו של המחקר עוסק בתקופת השואה, כאשר החלוצים היו הקבוצה היחידה בקרב יהודי הולנד שגילתה התנגדות מאורגנת במסגרת יהודית. בשנת 1942 החלה המחתרת החלוצית את צעדיה הראשונים במפגש עם קבוצה של לא-יהודים, שנרתמו למפעל ההצלה של החלוצים - תחילה באיתור מקומות מחבוא להסתתרות ומאוחר יותר בחציית הגבולות לצרפת ומעבר לה, לספרד ולשוויץ. במשך כל אותן שנות חושך וסכנה קבוצת החלוצים לא נטשה את החזון בדבר עתיד משותף לחבריה בארץ-ישראל.
המחקר עוקב גם אחרי שארית הפליטה של יהודי הולנד, ומתוארת בו התארגנותם של שרידי התנועה והכשרותיה והשפעתן על שיקומם של יהודי הולנד והציונים בהם, בשנה הראשונה אחרי השחרור.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: מועצת הברית העולמית של "פועלי ציון שהתקיימה בשטוקהולם, ביולי-ספטמבר 1919, החליטה לשגר לארץ ישראל ועדה לחקור ולדווח לברית על מצב ההתיישבות ולהציע תוכנית לפעולה בשטח זה, בארץ ישראל. ברור היה לחברי המועצה, שהמצב המיוחד של היהודים והעובדים היהודים, שהתהווה בשנות מלחמת העולם הראשונה והמהפכה העולמית החיש את הצורך הדחוף לפתרון טריטוריאלי בארץ ישראל לשאלת היהודים.
ספר הדין וחשבון של משלחת פועלי ציון מורכב מפרקים שנכתבו על ידי חברי המשלחת ודנים בתכנית ההתיישבות שגובשה על ידה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: סמדר סיני
תיאור: ההיסטוריה של הסיפור הנשי בארץ עדיין נכתבת ונתפסת כספח לסיפור הציוני המרכזי. סיפור חייה של מרים ברץ הוא פרק אחד הבא לחשוף ולגלות את קולן הבלתי נשמע של הנשים במציאות הפוליטית והתרבותית של תקופת היישוב ואחריה. המחברת, סמדר סיני, רואה במרים ברץ את האישה הראשונה שניהלה מאבק מגדרי בתוך הקבוצה, אף שבאותה תקופה המושג "מגדר" עדיין לא היה קיים.
דרך סיפור חייה של מרים בוחנת המחברת את התפיסה המגדרית של חברי דגניה בראשית ימיה; מה הייתה תפיסת שוויון הנשים בקבוצה וכיצד בא לידי ביטוי השוויון המגדרי בתעסוקה, בסטטוס הכלכל וביחסים בין המינים. כמו בן נבחנת תפיסת הנשיות, המשפחתיות וההורות של מרים ושל דגניה על רקע היישוב המתגבש בארץ.
מיום עלותה לארץ, והיא נערה בת שבע-עשרה, הייתה מרים ברץ חלוצה במלוא מובנה של המילה. אישה עברייה ראשונה בפרדסי פתח-תקוה, פועלת בשדות החימצה בחדרה, ואחר כך בדגניה - הרפתנית הראשונה, האם הראשונה ומקימת ענף הרפת הראשון בתנועה הקיבוצית, כן, וגם אם לשבעה בנים ובנות. כל הישג נקנה בעמל ובנחישות אין קץ. אין ספק, מרים ברץ ניחנה בתכונות המאפיינות דמויות המעצבות תקופה גם אם לא ראתה עצמה ככזאת - חייה היו משל ודוגמה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: שלמה דרך, זאב אוטיץ
תיאור: רבות נכתב על אודות הקיבוץ היהודי בפולין, עולם שנחרב.
זכרונות רוויי כאב וגעגועים משווים לתיאורים אלה אופי מיוחד.
בקובץ שלפנינו ביקשו המחברים להימנע מנימה זו ככל שעמד להם כוחם. דברי עדות ותיעוד אלה נכתבו תוך פירוט קפדני ומציגים תנועה על הישגיה וכשלונותיה כשמידת הריחוק, הנדרשת לדיוק היסטורי, נשמרת. בזכות אותו "יובש" נגלית לנו תמונה מהימנה וחיה של פרקי חיים בקרב יהודי פולין שהתלבטו ונאבקו על עתידם, עד בוא הכורת.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: רות זריז
תיאור: מכתבי התקווה והייאוש של חברי התנועות הציוניות החלוציות בפולין הכבושה ע"י הנאצים, מן השנים 1940-1944, הם עניינו של ספר זה.
המכתבים שוברי הלב, של האנשים שחיו והצילו וחינכו ומרדו, שראו את העם ההולך וכלה בגטאות ובמחנות המוות, מהם שאבדו גם הם ומהם שניצלו והגיעו ארצה לאחר החורבן. מכתבים אלה הגיעו בדרכי מחתרת, ומצורפים להם בספר זה מכתבים מן הארץ, ובעיקר מאנשי לשכת "החלוץ" בז'נבה והמשלחת הארץ-יישראלית בקושטא.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: גבי שריג
תיאור: סיפורה של מנרה בהתיישבות ובקרב הוא סיפורם של האנשים שמסירותם ורוחם החזקה עמדו במבחן, לפני מלחמת העצמאות במהלכה ואחריה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: רות זריז
תיאור: הספר שלפנינו הוא הראשון מבין שני ספרים, שעניינם בקשרים שהיו בין "הגוש הכללי" של "החלוץ", בפולין ובליטא, המורכז מחניכי "פרייהייט-החלוץ הצעיר" ו"סתם חלוצים", שהיו החלק הדומיננטי ב"החלוץ", לבין תנועת האם שלהם - הקיבוץ המאוחד - בתקופת מלחמת העולם השנייה.
המכתבים , הפרוטוקולים והעדויות, שייכים לתקופה שמאז פרוץ המלחמה בספטמבר 1939, ועד לפלישה הגרמנית לברית המועצות, ביוני 1941.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: מדוע התפלג גדוד העבודה? מדוע לא התגשם איחוד התנועה הקיבוצית? מדוע התפלגה מפא"י? מדוע פורק הפלמ"ח? מי עשה את "הבריחה"? מי העלה את יהדות ארצות האסלאם?
אלה הן חלק מהשאלות שהספר שלפנינו עוסק בהן. הספר מביא את מעשה ההגשמה של הקיבוץ המאוחד ואת המאבקים המעשיים, האידיאיים, האישיים והפוליטיים שבהם היה מעורב עד הקמת המדינה.
תנועה זו הקיפה בימי היישוב כמחצית התנועה הקיבוצית, ולפחות כשליש מחברי ההסתדרות היו קשורים אליה קשר כלשהו בהיסטוריה האישית שלהם.
חיבור זה עובד מחיבור לקראת תואר שלישי באוניברסיטת תל-אביב. הוא מנסה לעמוד על מקור כוחו ועל חולשותיו של הקיבוץ המאוחד, להבין את דימויו בעיני עצמו ולעמתו עם זרמים אחרים בהגשמה הציונית-סוציאליסטית.
זהו סיפורם של מאות אלפי אנשים שהיו קשורים, מי מעט ומי הרבה, בתנועת ההגשמה האינטנסיבית שאיפשרה לא במעט את כינונה של מדינת היהודים.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: כסניה זילברברג
תיאור: שנה בחייה של אה מיוחדת במינה - מהפכנית סוציאל-רבולוציונרית, אשר בעלה היהודי ניתלה ע"י שלטון הצאר הרוסי והיא חיה עם בתה באירופה, גולה מרוסיה הסובייטית. ב-1932 היא עולה לארץ ואת שנתה הראשונה היא עושה בעין חרוד ובגשר, בחצר כנרת ובכפר-גלעדי.
על שנה זאת מספרת כסניה ביומנה.
סיפור שהעניקה לו את השם "על כנפי אהבה".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
הצג עוד תוצאות