נמצאו 211 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: דליה ארד, יעל ערן-צורן
תיאור: מה נדרש כדי שקבוצה חינוכית תתמיד בעבודתה לאורך 15 שנה? מהן ה"אדוות" שמחוללים מפגשי הקבוצה בכל אחת מהמשתתפות בשדה המקצועי שלה? האם ניתן למצות "תיאוריית פעולה" מתוך פרקטיקה של קבוצה לומדת? מה תפקיד המנחה בקבוצה שוויונית? איך ייתכן שקבוצה שהמוטו המוביל שלה הוא "להיפגש ללא מטרה" הגיעה, בסופו של דבר, לכתיבת ספר? במשך 15 שנה, אחת לחודש, נאספנו מקצווי ארץ. נפגשנו בחדר קטן בקומת המרתף של אוניברסיטת בן-גוריון בנגב. בדרך כלל, נקודת הפתיחה לכל מפגש הייתה סיפור מקרה מהשטח שהביאה בתורה כל אחת מהמשתתפות. הפגישות הוקלטו ותומללו, ולקראת הפגישה הבאה בחנו את התמליל במבט רפלקטיבי. יחד התעמקנו בהתנסויות מהשטח וקישרנו אותן למושגים תיאורטיים בחינוך. עם השנים התפתחו שפה ומיומנויות למידה שיתופית שהתגבשו לכלל תיאוריה. בשלב כלשהו התעוררה אצלנו התחושה שראוי לחלוק את התובנות האלה עם קהילת החינוך בארץ ובעולם.
בספטמבר 2013 הלכה לעולמה ד"ר שוש קיני, אשר גיבשה את הקבוצה ושימשה בה מנחה ושותפה שוויונית. קיני הותירה בידינו את האתגר – לנסח את התובנות האישיות והקבוצתיות שלנו ולגבש אותן לכלל ספר בתהליך שיתופי-שוויוני, תהליך המשקף את הדרך שבה האמינה ואשר אותו הנחילה לנו. הקוראים בספר ימצאו את עצמם מהלכים בין סוגות כתיבה, סביבות התרחשות, חוויות אישיות וקבוצתיות, לצד מגוון גישות של מחקר איכותני, בעודם טועמים מניסיון רב-שנים של קבוצה החוקרת את עצמה. הלוואי ותתקבל הזמנתנו: הזמנה להִשתנוּת! דליה ארד / יעל ערן-צורן. הכותבות: שושנה קיני ז"ל, נעה אבריאל-אבני, אילנה רונן, דליה ארד, אתי חגי, לילך ניישטט בורנשטיין, יעל ערן-צורן
רסלינג
מאת: יהודית וינברגר
תיאור: התקופה הנוכחית מתאפיינת בשינויים חברתיים ופוליטיים מרחיקי לכת ובהתפתחויות טכנולוגיות המתרחשות בקצב מהיר. על רקע זה נשאלת השאלה: מהו השינוי המתבקש בתכניות ההכשרה להוראה כדי להכין כראוי את נשות ואנשי החינוך העתידיים למציאות המתהווה של שדה החינוך?הספר הנוכחי מציע לשלב את דרכי החשיבה, דפוסי הפעולה והכלים של חוקרים איכותניים על מנת להתמודד עם המורכבות ואי-הוודאות ששדה החינוך מזמן, כל זאת כנדבך נוסף ביחס לגישות המסורתיות המעודדות מורים לחקור את עבודתם. הכשרת מורי העתיד ברוח הפרקטיקות האיכותניות, בד בבד עם דיון גלוי ואמיץ במאפיינים המשתנים של שדה החינוך, תטמיע בקרבם את התפיסה אשר לפיה מקצועיותם כאנשי חינוך מבוססת על כישורי ההתמודדות שלהם עם המציאות. ביטויה של תפיסה זו בעשייה החינוכית ובפעילותם השוטפת תעמוד לבחינה מתמדת של מאפייני ההקשר שבו הם פועלים, ערנותם למשמעות ניסיונם המצטבר ותחושת המסוגלות שלהם לפעול ביעילות בתנאים של עמימות.שני רעיונות מרכזיים עומדים בבסיסו של הספר: האחד קשור למורכבות שהעשייה החינוכית מזמנת למורים לנוכח השינויים המואצים בעידן הנוכחי; האחר קשור לתרומה הפוטנציאלית הטמונה באימוץ מתודות איכותניות להתמודדות עם השלכותיה של מורכבות זו. הספר מציע מענה מעשי להתמודדות עם מורכבויות אלו; הוא מציג את תרומתה של המתודה האיכותנית לתהליך ההכשרה של מורים במסגרות מגוונות ובשלבים שונים של התפתחותם המקצועית.
רסלינג
מאת: ניבי גל אריאלי, עדו ליטמנוביץ, הילה שואף-קולביץ, רועי קנת-פורטל
תיאור: כיצד ניתן להגביר את האפקטיביות של מערכת החינוך? על פי אילו עקרונות יש ליישם מהלכי ביזור במערכת החינוך כדי להימנע מפגיעה בערך השוויון מצד אחד, ולעודד מצוינות מצד שני? מדוע מהלך הביזור מצריך מערך משלים של הערכה ומדידה של טיב המערכת עצמה? מערכת חינוך יעילה ואפקטיבית היא יעד רצוי בעיני כול, אך הדרך למימושו נתונה בוויכוח ערכי. בהסתמך על ספרות מחקר הסוקרת את הנעשה בתחום זה במדינות אחרות ובחינת עמדותיהם של עובדי מערכת החינוך בישראל, מורים ומנהלים, באשר להיבטים השונים של הביזור, מחקר מדיניות זה מציג שלושה כלים לטיוב פעילותה של מערכת החינוך בהשגת המטרות שהיא מציבה לעצמה: ביזור – העברת סמכויות ממשרד החינוך לבתי הספר ולרשויות המקומיות; מדידה והערכה – של בתי הספר והצוות החינוכי; ופיתוח מקצועי – של הצוותים המובילים את בתי הספר.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: תמי הופמן
תיאור: מטרתו של המסמך היא להציע מסגרת יישומית לקידומו של חינוך בר קיימא המשלב מושגים, מיומנויות וערכים דמוקרטיים ומשמש תשתית לקידומו של חינוך אזרחי על כל רכיביו, לאורך כל שנות הלימוד, כחלק בלתי נפרד מסדר היום החינוכי של כל תלמיד/ה, מורה ומחנכ/ת בישראל.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: זהבית גרוס
תיאור: לאחר התמודדות עם שאלות טכניות פרוצדורליות הקשורות לתהליך השלום והעלייה מברית-¬המועצות, מאתיופיה, מתימן ואולי ממקומות נוספים בעולם, תצטרך מדינת-¬ישראל להתמודד עם שאלת עיצובה של הזהות היהודית בתוכה. ספר זה מנסה לחשוף ניסיון להתמודדות של חניכי התנועה הקיבוצית עם שאלת הקשר ליהדות ולטיפוסי יהודים. התנועה הקיבוצית נתפשת כקבוצת התייחסות לחברה החילונית היהודית בארץ¬-ישראל, למרות מספר נפשותיה הזעום יחסית בחברה הישראלית. ממצאי מחקר זה עשויים להעניק למחנכים, לחוקרים ולמעצבי חינוך, הטרודים בשאלות אלה, חומר רב למחשבה ועשייה. חידושו של ספר זה וייחודו הם בכך, שהוא בוחן את סוגיית החינוך היהודי מזווית¬ ראייתם של חניכיו, שהם אוכלוסיית¬ היעד של תוכניות הלימודים השונות שיוצרת מערכת החינוך. דומה כי לעיתים, בלהט העשייה והתוויית המדיניות החינוכית, שוכחת מערכת החינוך להיוועץ באופן בלתי¬ אמצעי בדעתם של צרכניה ומסתפקת במידע המגיע אליה מ"כלי שני" ומ"כלי שלישי", באמצעות מורים, מנהלים וכולי. ברם, איסוף מידע פתוח מתלמידים שלא במתודות אמפיריות הינו תהליך ארוך ומורכב, שחייב להיעשות באופן מקצועי מיומן, תוך הקפדה על אמות ¬מידה מחקריות¬-מקצועיות מקובלות. בתהליך של עיצוב מדיניות והתוויית דרכי פעולה בעולם חינוכי מודרני בעל השקפת¬ עולם פידוצנטרית, יש למצוא ערוצי תקשורת ישירים לאוכלוסיית-¬היעד של תוכניות הלימודים, כמקובל במערכות צרכניות¬ שיווקיות מודרניות שונות.
רמות
מאת: יורם הרפז
תיאור: כיצד חושבים חינוך? מה צריכה מערכת החינוך שלנו לעשות לפני ואחרי הקורונה? איך אפשר לבנות מחדש את מערכת החינוך שלנו? מהם התנאים החיוניים ללמידה? כיצד לרפא את התודעה הבית ספרית המרוסקת? מה תוקפם של סיפורי החינוך שאנחנו מספרים לעצמנו ולאחרים? כיצד נובעות פרקטיקות חינוכיות נאות מתורות חינוך מפוקפקות? מה באמת החינוך יכול לעשות?

אלה השאלות המהותיות שאיתן מתמודד הספר בשבעה פרקים קצרים ונוקבים. הפרקים כתובים "בגובה העיניים" ובסגנון מעורר ומערער. הם מזמינים אתכם לחשוב מחדש על כל מה שאתם חושבים ועושים בחינוך.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: דינה חסידוב, אמאל שריף-רסלאן
תיאור: הספר עיון ומחקר בחינוך מתמטי בגיל הרך, פרי עטם של עשרים ושלושה חוקרים מקומיים ובין-לאומיים, מציג מחקרים בהוראה, בלמידה ובחשיבה מתמטית הקשורים לחיי היום-יום של ילדים בגיל הרך (גילאי 3 עד 8). בספר מחקרים העוסקים במתודולוגיה, בדידקטיקה ובתכנים מתמטיים מגוונים הקשורים לתוכנית הלימודים במתמטיקה לגיל הרך. בפרקים השונים מוצגים מחקרים אמפיריים חדשניים ועדכניים בתחומי ידע מתמטי, הוראה ולמידת מתמטיקה בגיל הרך. הספר פותח צוהר לדיון ולמחקרים נוספים בתחום של חינוך וידע מתמטי. הוא מיועד לחוקרים, למחנכים, למורי מורים, לגננות ולמורות, לפרחי הוראה, לסטודנטים ללימודים מתקדמים ולכל מי שמתעניין בחינוך מתמטי בגיל הרך.
מכון מופ"ת
מאת: חגית קליבנסקי, אדם הישראלי, אופיר שפר
תיאור: בעידן של התעוררות ציבורית ומקצועית בחינוך הבלתי פורמלי הספר התבוננות מחודשת בחינוך הבלתי פורמלי מבקש להציג נקודת מבט אקדמית מגוונת ועדכנית של תחום זה בישראל. המאמרים המכונסים בשלושה שערים – אבני הבניין של החינוך הבלתי פורמלי; למידה; מגדר, זהות ותרבות – נכתבו ברובם על ידי מכשירי מחנכים בחינוך הבלתי פורמלי וחוקרים בתחום. כל שער מכיל מאמרים המביאים זוויות מגוונות לעיסוק תחת כותרת אחת. רצף השערים מאפשר מעבר הדרגתי מהרחב והכללי אל הצר והממוקד ומהעיסוק בממדי הלמידה שבחינוך זה אל היבטים "רכים" יותר של זהות, מגדר, תרבות והצטלבויות של אלו עם אלו. פרקי הספר מציגים תמונה רחבה של החינוך הבלתי פורמלי בישראל, תוך התייחסות לשותפים השונים (בהם בני נוער, צעירים, הורים, בעלי תפקידים). התובנות והשאלות העולות מהספר, כמו גם הסוגיות המרכזיות המוצגות בו בשפה בהירה וקולחת, בכוחן לשמש סטודנטים ואנשי הוראה העוסקים בתחום.
מכון מופ"ת
מאת: חביב נאסר
תיאור: לאור העלייה הגוברת באלימות במגזר הערבי בכלל ובקרב ילדים ובני נוער בבתי ספר במערכת החינוך הערבית בפרט, נראה שקיים צורך אמיתי בשינוי הגישה הקיימת לטיפול בתופעה. הספר שלפניכם מציע תוכנית התערבות, אשר תיגש לבעיה מכיוון אחר ותקדם התמקדות ב"עצמי הטוב", בבנייה ובפעולה בהתאם לחזון אישי של הילדים. את החזון הזה יעצבו הילדים עצמם בתמיכת ההורים, המורים ובית הספר.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: שלמה קניאל, חלי בולס, רונית שלו
תיאור: הספר ביקורת בפעולה מהווה תיעוד ראשוני של פרקטיקות ביקורתיות בעת הזאת בישראל. הוא מתאר עשייה מגוונת של אקדמאים, אנשי מקצוע, פעילים חברתיים ואזרחים מהשורה, עשייה השואבת את השראתה מניתוח ביקורתי של מנגנוני הכוח היוצרים ניצול ודיכוי בחברה הקפיטליסטית המערבית. הספר מאגד דוגמאות מפורטות של פרקטיקות ביקורתיות בזירות של עבודה סוציאלית, חינוך, מגדר, סוציולוגיה, ניהול, משאבי אנוש, ייעוץ ארגוני ומשפטים. המשותף לפרקטיקות המתוארות הוא ערעור על הטבעיות ועל הנורמליות כביכול של הסדר החברתי ההגמוני, לצד ניסיון להציע אלטרנטיבה לפעולות קיימות, במטרה ליצור פלטפורמות מוּבְנות לביטויים של התנגדות. באמצעות תיעוד והמשגה של פעולות התנגדות עכשוויות, ולטובת שחרור אישי וקולקטיבי, הכותבים מבקשים להציף את השיח הציבורי בדרכי פעולה מוחשיות וממשיות הנובעות מהיכולת לדמיין עולם הוגן, צודק ואנושי יותר.
רסלינג
מאת: עמלה עינת, אלי נחמה
תיאור: לאפשר להם לחלום - זה סיפורו של בית ספר יחיד במינו בארץ ובעולם, שתלמידיו בני כל הדתות ילדי מהגרי עבודה, פליטים ומבקשי מקלט שהגיעו מחמישים ואחת ארצות מוצא מתמודדים על חייהם וזכויותיהם בארץ ובעולם כנגד כל הסיכויים. זה ספר על בני אדם למען בני אדם המיועד לכל החולמים המאמינים עדיין באפשרות התגשמותם של חלומות. זה ספר הבנוי על פסיפס של ראיונות עם תלמידים, אנשי צוות ומתנדבים, לצד מחקר אקדמי המבקש לפענח את סוד הצלחתו של המודל החינוכי אשר יוצרים יחד חוויית קריאה מטלטלת, מרגשת ומעוררת.
הקיבוץ המאוחד
מאת: סאאיד בשארה
תיאור: הספר "לקויות למידה בישראל: זרקור על תלמידים בחברה הערבית" הוא פרי ניסיון רב-שנים של מחַבּרוֹ בחינוך המיוחד, הן בבתי-ספר והן באקדמיה, והוא מתאפיין בבהירות הצגת החומרים, בהבאת תכנים מקיפים ומעודכנים ובהצעת דרכים אופרטיביות של עשייה ומבט לעתיד.

שֵם הספר נבחר לאור התמונה המתקבלת מקריאת הפרקים, הכוללים הגדרות ומאפיינים של לקויות למידה; גורמים ואבחון של לקויות אלה; היבטיהן הרגשיים והחברתיים; הטיפול בהן וזכויותיהם של התלמידים הלוקים בהן; הכשרת עובדי הוראה במערכת החינוך לטיפול בהן ומבט לעתיד.

הספר הוא הראשון מסוגו בשפה העברית המתייחס גם לאוכלוסיית התלמידים עם לקויות למידה בחברה הערבית בישראל, והוא נכתב מנקודת-מבט משולבת, המאפשרת הבנה כוללת של המציאות העכשווית בקרב תלמידים עם לקויות למידה ומה נדרש לעשות בעתיד.

הספר מיועד להורים ולבני משפחה, לחוקרים ולסטודנטים, לעובדים סוציאליים ולפסיכולוגים, למורות ולמורים, לעובדי רווחה ומחלקות חינוך במוסדות שונים.
כרמל
מאת: מרים מצנר קינן
תיאור: הולדתו של בית הספר במאה ה-19 הייתה תוצאה של אירועים חברתיים-כלכליים גדולים – זה הדבר הראשון שאנו לומדים מספרה של מרים מצנר קינן. הספר עוסק במקום של בית הספר בחיינו. מאז שהפך להיות מוסד קבוע הוא נתפס כמובן מאליו, עד שלא ניתן לדמיין את החיים ואת העולם בלעדיו. לאורך השנים שינה בית הספר את העולם המערבי שבו אנו חיים; החינוך לכל וחינוך חובה חינם יצרו עולם אורייני, משכיל ועתיר טכנולוגיה. כמו כן, בית הספר הוא חלק מהאירועים ההיסטוריים, הפוליטיים והיומיומיים המתרחשים בחיי האנשים בארץ ובעולם; הוא מושפע מהם, ומשום כך גם משפיע בדרכו על האוכלוסייה שסביבו.

אולם דווקא בישראל בית הספר אינו ממלא בהכרח את התפקיד החינוכי שאותו אמור היה למלא, ולכך סיבות רבות – חלקן מובנות, חלקן אינן מובנות. המחברת טוענת שהתפתחות בית הספר לאורך שנות המדינה אינה מתקדמת במסלול הרצוי: תוכניות אינן מיושמות והציפיות להתקדמות מתנפצות אל סלעי המציאות. אולם הדרכים לתיקון ולשיפור החיים הבית-ספריים אינן בשמים, הן קרובות והן בידינו. המחברת טוענת שאפשר להגיע להישגים לימודיים בקלות יחסית, שכן החלק האינטלקטואלי הוא דווקא הקל ביותר לשינוי; כל מה שצריך לשם כך הם זמן ותשומת לב. לא פחות חשובה מכך היא איכות החיים הבית-ספרית, לתלמידים ולמורים. ובכן, כיצד לעשות זאת? זה לא קשה ולא רחוק… הידע ביחס לזה קיים זה מכבר בעולם.
רסלינג
מאת: נמרוד אלוני
תיאור: מידת החינוך הוא ספר אתגרים בבנאדמיות. נקודת המוצא שלו היא השילוב המבטיח בין מידה ככמות, מידה כאיכות ואיש מידות או אשת מידות כאדם מחונך משכמו ומעלה. זו החתירה לפיתוח תכונות טובות במידתיות הנכונה ולהגשמת הרמוניה עם הסביבה הטבעית ועם החברה האנושית. הספר מכוון לכל אדם המבקש חיים של איכות ומשמעות, ובמיוחד לאנשי חינוך שרוצים לטפח תלמידים למיטבם. בניגוד לרוח הפוסט-אמת והיחסיות המוסרית, הפרקים בספר ממליצים על הטוב ועל הראוי לכול: אחריות ערכית אקו-הומניסטית, השכלה רחבה וחשיבה רציונלית-ביקורתית, אישיות אוטונומית ואותנטית, תרבות דמוקרטית, אמפתיה ואוריינות אומנותית.
מכללת סמינר הקיבוציםהקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: מרי גוטמן, דבורה קורט
תיאור: עם השנים מעמיק השיח על חשיבותם של מרחבים משותפים בחברות מרובות תרבויות מתוך תפיסה כי מרחבים אלה יעודדו סובלנות, הקשבה ואמפתיה בין קבוצות. בישראל חזון זה לא עמד במבחן המציאות לאורך ההיסטוריה, והקושי לחלוק מרחבים משותפים אף החריף בעיתות של משברים בריאותיים, פוליטיים וביטחוניים. דוגמאות לכך בלטו בתקופות של לחימה ברצועת עזה, אז התלקחו ברחובות ישראל מהומות גזעניות שהחריפו אף יותר בערים המשותפות. מאורעות נוספים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי מזוהים כמחלוקת בין "ישראל הראשונה" ל"ישראל השנייה" ומייצגים את המתח הפוליטי בחברה, שבשנים האחרונות בא לידי ביטוי בהפגנות ובמאבקים שגרמו לפילוג העם. מאורעות אלה מהדהדים ללא הרף, מחלחלים למערכת החינוך ומשפיעים על הדינמיקה הן בכיתות הן בחדרי מורים. במוקד הספר סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי: אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר עומדים מכשירי מורים שלאורך שנות פועלם נדרשים לנווט באופן אופטימלי במציאות מורכבת זו, ואשר נושאים על כתפיהם אחריות להעביר יכולת זו למורי העתיד. על מכשירי המורים לשמש דוגמה אישית לחינוך מיטבי לרב-תרבותיות בכיתות, למנהיגות חינוכית קשובה ומכילה, לרצון אמיתי ואותנטי להכיר את האחר ולאיזון נכון בין תפיסת האזרחות – זו הכלל- עולמית וזו המקומית. ספר זה דן במכלול דילמות וסוגיות המנוהלות על ידי מכשירי מורים בדרך להשגת מטרות אלה, באמצעות מחקרים אמפיריים שערכו מכשירי מורים ומורות מעשרה מרחבים משותפים במוסדות להכשרת מורים ברחבי הארץ.
מכון מופ"ת
מאת: אסמעיל אבו סעד
תיאור: מה יחסה של מערכת החינוך הישראלית למערכת החינוך הערבית־בדואית בנגב? מי למעשה שולט בה? אילו משאבים - תקציביים, אנושיים ופיזיים – מעמידה המדינה לרשותה? מי קובע את מטרות החינוך ואת תוכניות הלימודים? והעיקר- מדוע הישגי התלמידים הבדואים־ערבים בנגב, לאורך שנים, נמוכים מאוד בהשוואה לממוצע הארצי ולמגזרים אחרים בחברה הישראלית, לרבות המגזר הערבי?
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: בניהו טבילה
תיאור: הישיבה התיכונית החרדית היא מוסד לימודים יוצא דופן: כישיבה חרדית היא מחנכת להסתגרות, התבדלות והתמקדות בלימוד גמרא; כמוסד תיכוני היא מלמדת תכנית לימודי חול מגוונת ופתוחה למציאות. לאורך השנים היא זוכה להתנגדות אידאולוגית עיקשת בחברה שאותה היא נועדה לשרת. ועם זאת, בדור האחרון שכיחותה עלתה והיא החלה לשרת קהילות חרדיות חדשות: ספרדים, חסידים ובעלי תשובה, בנוסף למעמד הביניים האשכנזי-ליטאי שאותו שירתה קודם.

מרבית הישיבות החרדיות בישראל אינן תיכוניות, כלומר אינן מלמדות לימודים כלליים ואינן מכינות את תלמידיהן להשתלבות בשוק התעסוקה. לכן רבים רואים בישיבה התיכונית החרדית מענה חיוני לחברה החרדית בפרט ולחברה הישראלית בכלל. הכרחי אפוא להבין את תנאי האפשרות שלה ככזו: את שורשיה ההיסטוריים, את מידת חרדיותה ואת הסביבה האידאולוגית שבה היא פועלת. האם, למרות הפולמוס המלווה אותה מראשיתה, היא יכולה להיחשב לבת נאמנה של החינוך הישיבתי? מדוע מתקיים פולמוס זה במעמד צד אחד, השולל אותה ואת דרכה, בלא שהיא נדרשת לביסוס אידאולוגי מפורש? ספרו החשוב של בניהו טבילה, אשר מתבונן בחרדיות כפנומן דתי שאינו מצטמצם למובניו ההיסטוריים והסוציולוגיים, משרטט תשובה מורכבת לשאלות אלה: בעוד שהישיבה התיכונית החרדית יכולה להיחשב ממשיכתן של דגמים ישיבתיים ארוכי שנים שסדר היום בהן לא הצטמצם ללימוד גמרא בלבד, כמו למשל הישיבה מרחיבת-הדעת, אתגריה החינוכיים והדתיים מצריכים התמודדות מיוחדת.

המחבר מתבונן מחדש בהתייחסויות לישיבה התיכונית החרדית בספרות התורנית ובמחשבה הציבורית החרדית ומסווגן לסוגיהן. התמונה המתבררת מורכבת ועשירה מכפי שניתן להבין במבט ראשון: לצד ההתנגדויות החד-משמעיות קיימות עמדות דואליות, ואף כאלה התומכות בה באופן מעשי. היעדר הביסוס האידאולוגי המפורש מתברר לאור דיון במשנתו של רבי אלחנן וסרמן (1875-1941), מהוגיה הבולטים של החרדיות. אי לכך, עבור רבים מראשי הישיבות התיכוניות החרדיות לא מדובר ביישומה של אידאולוגיה אלטרנטיבית, חוץ-תורנית, אלא במענה לצרכי השעה.
רסלינג
מאת: חן למפרט
תיאור: האם החינוך בישראל נמצא במשבר? פערים לימודיים מתרחבים, הישגים נמוכים בבחינות, אלימות בבתי הספר, זלזול במורים, אי-מוגנות של ילדים וילדות, חוסר רלוונטיות של תכנים, שיטות הוראה אנכרוניסטיות, יעילות נמוכה, אובדן ערכים, שחיקה גבוהה, היעדר סמכות – כל אלה הם רק חלק מרשימה גדלה והולכת של תופעות המצטרפות יחד להתבוננות על מערכת החינוך הישראלית כעל פרויקט כושל, או לפחות חולה מאוד.

אולם נקודת המוצא של הספר הנוכחי שונה בתכלית: הפילוסוף וחוקר התרבות חן למפרט מציע התבוננות יקורתית על מערכת החינוך, ועל פיה מסתבר שמרבית התופעות המצוינות לעיל אינן מסימניו של משבר ואף אינן מצביעות כלל ועיקר על כישלון, אלא דווקא על הצלחתו של ההיגיון החברתי בדמוקרטיה התעשייתית הניאו-קפיטליסטית. היגיון זה קובע שתפקידה העיקרי של מערכת החינוך הציבורית הוא לשמר, לחזק ולשעתק פערים מעמדיים. זו מערכת בעלת יכולת מופלאה לבצע חיברות לאנשים שעתידים להוות שוליים בחברה; מערכת שנבנתה על מנת להכשיר בני אדם לחיות בהוויה מנוכרת וחסרת תכלית אישית, על ידי כך שהיא מאמנת אותם לוותר על שאיפותיהם, להבליג על כאבם, על בדידותם ועל דיכוים, ולהשלים עם היותם חסרי ערך חברתי.

טענתו של חן למפרט, שיסודותיה בפדגוגיה הביקורתית, היא שרק באמצעות חזרה רדיקלית אל הקשר האנושי הבסיסי בין מבוגרים לילדים, ניתן לבסס אלטרנטיבה חינוכית בעלת משמעות. במהלך הספר הוא פורש בפני הקורא את גישתו הייחודית, שעל פיה האמפתיה היא הבסיס החינוכי האפשרי לאינטראקציה מבוגר-ילד, מכיוון שהיא שורשו הרדיקלי של המפגש האנושי אשר באמצעותו ניתן להתמודד עם התניות תרבותיות ודיכוי חברתי. המקום שבו ניתן להבחין הן בנוכחותה של האמפתיה והן באופן שבו היא מתורגמת לפעולה ממשית, הוא במפגש עם כאבו ומצוקתו של הזולת (במיוחד ילדים וילדות), בציווי הפנימי שיוצר המפגש – לפעול לשינוי מצבו.
רסלינג
מאת: אורית רמון, אינס גבל, ורדה וסרמן
תיאור: מרגע לידתה של הנצרות חיו יהודים ונוצרים אלה לצד אלה. מערכת היחסים המורכבת בין שתי הדתות "האחיות-האויבות" באה לידי ביטוי בחייהם של יהודים ונוצרים בכל מקום, הן בחיי היום-יום והן במישור הרעיוני-תאולוגי, הן בצורות שונות של שותפות והן בדחייה. במשך מאות שנים היה למפגש בין יהודים לנוצרים תפקיד מרכזי וחשוב בסימון גבולות הזהות האישית והקהילתית של שתי הקבוצות, הן של המיעוט היהודי והן של חברת הרוב הנוצרית, ובמהלך החיים ארוכי השנים בכפיפה אחת חלו שינויים רבים במערכת היחסים בין יהודים לנוצרים באירופה, שינויים ששיקפו בדרך כלל תהליכים רחבים יותר שהתרחשו בחברה ובתרבות האירופית. נראה שהתחרות בין בני שתי הדתות לא נעלמה אלא לבשה ופשטה צורה בהתאם לשינויי הזמן והמקום, ובכל אחת מהתקופות בהיסטוריה המשותפת נותר הוויכוח היהודי-נוצרי ויחסם של יהודים לנוצרים ולנצרות (ולהפך) גורם משפיע ומעצב של הגדרת הזהות של בני שתי הדתות.

בהתאם לכך, השאלות המועלות לדיון בספר זה הן: האם היריבות ההיסטורית בין יהודים לנוצרים קיימת גם בישראל המודרנית? האם צעירים יהודים-ישראלים שותפים לזיכרון ההיסטורי של הפולמוס בין שתי הדתות? ומה מקומו של זיכרון זה בהבניית הזהות היהודית-ישראלית? בספר זה נבחנים הייצוגים של נוצרים ונצרות בתוכניות הלימוד, ספרי הלימוד וההוראה – בכיתה ומחוץ לה – במערכת החינוך הממלכתית בישראל, בניסיון לברר מהו תפקיד היחסים בין הדתות בישראל. מהדיון עולה שלמרות השינויים שחלו במאה ה-20 בקשרים בין יהודים ונוצרים ובין הדתות, יש עדיין תפקיד חשוב ליחס לנצרות ולנוצרים בהבניית זהות יהודית-ישראלית מודרנית.
רסלינג
מאת: יורם הרפז, אמנון כרמון
תיאור: חזונות חינוך בשישה צעדים: הצעות סדורות לחינוך אחר מציע לקוראים 28 חזונות חינוך, חלקם ותיקים וחלקם חדשים. החזונות נכתבו על ידי מיטב אנשי החינוך בארץ, חלקם מהאקדמיה וחלקם מהשדה, והם כתובים במסגרת מושגית אחידה – שישה צעדים לתכנון סביבת חינוך.

צעדי המסגרת המושגים הם: בחירה "טרגית" בסיפור-על חינוכי; המצאת הסיפור "שלנו"; תיאור הבוגר הרצוי; יישום הסיפורים באמצעי החינוך; בקרת איכות; בקרת ביצוע. המסגרת המושגית מבקשת לסייע לאנשי חינוך לתכנן באופן שיטתי את סביבת החינוך שלהם ולהפוך אותה לקוהרנטית ואפקטיבית יותר.

הקוראים – אנשי חינוך ושוחרי חינוך – מוזמנים להכיר חזונות המובילים את השיח והמעשה החינוכיים, לאמץ חזון הקרוב לליבם ולפתח חזון חינוכי שלהם בעזרת המסגרת המושגית המיועדת לכך.
רסלינג
מאת: לילך ניישטט בורנשטיין, נטע בר יוסף פז
תיאור: פדגוגיה מתבוננת ותיקון עולם אוגד מבחר מאמרים של נשות ואנשי חינוך על התבוננות בהוראה. הספר פורש קשת של פרקטיקות מקוריות, המיישמות במעשה החינוכי מיינדפולנס, יוגה, קשב, דיאלוג ומדיטציה. המאמרים ממחישים את היתרונות הצומחים מתוך למידה המפעילה את הגוף, את החושים, את הרגש, את הדמיון ואת הרוח.
מכללת סמינר הקיבוציםהקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: יוספה איזנברג
תיאור: נושא שילובם של ילדים חולים כרוניים במערכת החינוך זוכה לחשיבות מיוחדת בתקופתנו. הודות להתקדמות הרפואית, מחלות ילדים שנחשבו בעבר כמחלות סופניות, הופכות למחלות כרוניות, שהטיפול בהן וההחלמה נמשכים חודשים ואף שנים. משום כך לבית הספר – על מרכיביו השונים – השפעה רבה על תהליך השיקום, ושילוב מוצלח בבית הספר הוא גורם מכריע בשיקום ובהחלמה כמו גם מדד להסתגלותו הטובה של הילד בעתיד. מטרתו העיקרית של ספר זה היא להציב סימני דרך בתהליך שילובו של הילד החולה במערכת החינוך ולתאר את הצרכים הפיזיים, החברתיים, הנפשיים והלימודיים שלו בסביבת הכיתה. הידע שהספר מציג הופק באמצעות תצפיות וראיונות בסביבתו של הילד החולה במחלה קשה, ועל יסוד סיפורים אישיים של מורות שחוו שילוב של ילד כזה בכיתתן. הספר מיועד למורים, לאנשי חינוך, לרבות מנהלים, יועצים ופסיכולוגים, לסטודנטים להוראה, להורים לילדים חולים ולאנשי הצוות הטיפולי בבית החולים. הידע הזמין המסופק בו יכול לסייע לקורא לאמץ גישה מערכתית שיש בה כדי לקדם שיתוף פעולה יעיל בין הילד החולה לגורמים אחרים משמעותיים בתוך המערכות הסביבתיות שהוא חי בתוכן.
מכון מופ"ת
מאת: יעל נאות עפרים
תיאור: שלום עולמי, נוירונים, אבולוציה ופרופסיות מיטיבות חיים – נראה כי האמפתיה מציצה אלינו מבעד לכל פתח ודלת, מבוססת בדעת קהל ובמחקר. ספר זה נותן הזדמנות להתבונן במשמעות ובמורכבות של המושג אמפתיה, ותוך כדי כך מאפשר לבחון את גבולותיו. המאמרים המופיעים בספר מוציאים את האמפתיה מאזור הנוחות שלה, מההתייחסות המקובלת אליה כאל תפיסה רכה, טבעית, נגישה, הכרוכה בהבנה ובתמיכה בזולת. כל אחד מהמאמרים מפגיש את האמפתיה עם גבול אחר: ריבוי הגדרות ואפיונים סותרים בשיח הפופולרי ובשדה המחקר החינוכי; כפל תפקידים בתהליכי הוראה-למידה; מצבים שבהם היא עשויה לכלול מתן לגיטימציה לעמדות ולמעשים בלתי ראויים; מצבי קונפליקט שבהם נוצרת סתירה בין תביעה לאמפתיה ותביעה לסולידריות; ומצבים שבהם האמפתיה נאלמת דום. כל מאמר מותח, מרחיב או חוצה את גבולותיה. כל גבול מעניק הזדמנות לעבות את ההבנה על אודות האמפתיה במורכבותה, ואולי במלאותה. קריאה בספר זה מאפשרת לקוראים להעשיר את ההבנה בתחום האמפתיה, ובעזרת חקירת "אזורי הדמדומים" שלה אף לגבש עמדה על אודות תפקידה של האמפתיה, ערכה ויישומה במצבי קצה וקונפליקט.
מכון מופ"ת
מאת: אברהם פרנק
תיאור: הספר מציג את נושא שאילת השאלות כעניין בעייתי מצד אחד, וכמיומנות בעלת חשיבות רבה מאד עבור מורים ותלמידים מצד שני. הבעיה המרכזית הכרוכה בשאילת שאלות בכיתה היא, שהנושא במידה רבה פשוט אינו מוכר. אי-לכך לא מוכרים חשיבותו, ניהולו והפדגוגיה שניתן לשכלל באמצעותו. נושא השאלות נקשר באופן הדוק לנושאים אחרים הכלולים ב”כישורי חשיבה מסדר גבוה” (חשיבה ביקורתית, מטא קוגניציה, יצירתיות טיעון, היסק ועוד) ועוסק הרבה בקשר זה. לספר חלק ראשון תיאורטי בעיקרו, וחלק שני פרקטי בעיקרו. החלק המעשי מביא דרכים מגוונות רבות לעיסוק בשאלות בכיתה – מצד מורים ותלמידים. באמצעות שליטה בשאילת שאלות ניתן להגיע בקלות יחסית גם לתחומים אחרים של חשיבה גבוהה.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: אברהם פרנק
תיאור: הספר בוחן את מאפייני תקופתנו, ובעקבותיהם סוקר 22 מקורות (אישים או אסכולות) מחוללי מטרות חינוכיות. בין אלה: מקורות היסטוריים של בית הספר, משנתו של ג’ון דיואי, הקונסטרוקטיביזם, החינוך הדמוקרטי, האנתרופוסופי, מטרות החינוך הממלכתי ועוד רבים.

בעקבות הסקירה מחלץ המחבר 14 מטרות מרכזיות, שלטענתו אין אפשרות לקיים בית ספר עם אחת מהן בלבד, ואין אפשרות לממש באותו בית ספר את כולן יחד.

הספר בוחן כל אחת מן המטרות מה יש בה ועם אילו מטרות אחרות מתאים לה לחבור, או עם אילו מטרות אחרות היא נמצאת בסתירה.

הספר מציג את הבעייתיות לממש מטרות חינוכיות בכלל, ומדוע בתי הספר מתקשים להשתנות, בניגוד לכל מה שקורה בסביבתם.

הספר מסתיים בדיון על מטרה חינוכית לאומית – מעבר למוטת כנפיו של בית ספר בודד – כיצד ניתן לצמצם את הפערים החינוכיים הגדולים שקיימים בישראל.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: טובה מוסט, דליה רינגוולד-פרימרמן
תיאור: זהו ספר ייחודי המציג בשני כרכים אסופת מאמרים העוסקים במגוון רחב של סוגיות עדכניות בתחומי השיקום והחינוך של ילדים ומתבגרים כבדי שמיעה וחירשים בישראל בתקופה של שינויים מהירים ורבי-משמעות החלים בתחום. הספר מביא בפני הקוראים הן היבטים תאורטיים, הן מחקרים אמפיריים והן תכניות התערבות מבוססות תאוריה, אשר נעשו ופותחו בשנים האחרונות בישראל. המאמרים השונים דנים באוכלוסייה מגוונת בטווח גילים רחב מהינקות ועד הבחרות, כמו גם באוכלוסיות ממגזרים שונים החיים בישראל. בין הנושאים הנידונים בספר: היבטים בהתפתחות תקשורתית, שפתית ואוריינית, הסתגלות חברתית-רגשית, סוגיית השילוב וההכלה, כישורי תאוריית ה-mind ושיקום שמיעתי בעידן שתל השבלול.

הספר ייחודי בגישתו האינטר-דיסציפלינרית, הבאה לידי ביטוי הן בתרומתם של מומחים מדיסציפלינות שונות לתכניו והן בשיתופי הפעולה בין המומחים השונים בכתיבת רבים מהפרקים, בהם חוקרים מתחומי החינוך, הבלשנות, מקצועות הבריאות והרפואה ואנשי מקצוע בכירים הפועלים במערכת החינוך בתחומי קלינאות התקשורת והפדגוגיה. הגישה האינטר-דיסציפלינרית משקפת את העמדה הרואה בתהליך השיקום והחינוך של ילדים כבדי שמיעה וחירשים תהליך רב-ממדי, המחייב צוות רב-מקצועי הפועל בשיתוף פעולה לקראת מטרה משותפת.

הספר מיועד לטווח רחב של אנשי מקצוע העוסקים בשיקומם ובחינוכם של ילדים כבדי שמיעה וחירשים: אנשי אקדמיה, מורים וגננות, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאלים, פסיכולוגים חינוכיים, יועצים חינוכיים וסטודנטים במקצועות הבריאות והחינוך. הורים ובני משפחה של ילדים כבדי שמיעה וחירשים ימצאו אף הם עניין בספר עדכני זה.
מכון מופ"ת
מאת: טובה מוסט, דליה רינגוולד-פרימרמן
תיאור: זהו ספר ייחודי המציג בשני כרכים אסופת מאמרים העוסקים במגוון רחב של סוגיות עדכניות בתחומי השיקום והחינוך של ילדים ומתבגרים כבדי שמיעה וחירשים בישראל בתקופה של שינויים מהירים ורבי-משמעות החלים בתחום. הספר מביא בפני הקוראים הן היבטים תאורטיים, הן מחקרים אמפיריים והן תכניות התערבות מבוססות תאוריה, אשר נעשו ופותחו בשנים האחרונות בישראל. המאמרים השונים דנים באוכלוסייה מגוונת בטווח גילים רחב מהינקות ועד הבחרות, כמו גם באוכלוסיות ממגזרים שונים החיים בישראל. בין הנושאים הנידונים בספר: היבטים בהתפתחות תקשורתית, שפתית ואוריינית, הסתגלות חברתית-רגשית, סוגיית השילוב וההכלה, כישורי תאוריית ה-mind ושיקום שמיעתי בעידן שתל השבלול. הספר ייחודי בגישתו האינטר-דיסציפלינרית, הבאה לידי ביטוי הן בתרומתם של מומחים מדיסציפלינות שונות לתכניו והן בשיתופי הפעולה בין המומחים השונים בכתיבת רבים מהפרקים, בהם חוקרים מתחומי החינוך, הבלשנות, מקצועות הבריאות והרפואה ואנשי מקצוע בכירים הפועלים במערכת החינוך בתחומי קלינאות התקשורת והפדגוגיה. הגישה האינטר-דיסציפלינרית משקפת את העמדה הרואה בתהליך השיקום והחינוך של ילדים כבדי שמיעה וחירשים תהליך רב-ממדי, המחייב צוות רב-מקצועי הפועל בשיתוף פעולה לקראת מטרה משותפת.

הספר מיועד לטווח רחב של אנשי מקצוע העוסקים בשיקומם ובחינוכם של ילדים כבדי שמיעה וחירשים: אנשי אקדמיה, מורים וגננות, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאלים, פסיכולוגים חינוכיים, יועצים חינוכיים וסטודנטים במקצועות הבריאות והחינוך. הורים ובני משפחה של ילדים כבדי שמיעה וחירשים ימצאו אף הם עניין בספר עדכני זה.
מכון מופ"ת
מאת: לינור הדר
תיאור: ספרה של לינור הדר, חשיבה מקרטעת, עוסק בחינוך לחשיבה בתוכניות הלימודים בישראל. הספר מציג דיסציפלינה מחקרית המתמקדת בחקר מדיניות חינוכית דרך מסמכי תוכניות לימודים. תוכנית הלימודים, על כל היבטיה, מהווה כלי מרכזי שבאמצעותו המדיניות החינוכית מגיעה אל שדה החינוך, אל בתי הספר והכיתות. הספר מציג ומדגים משנה סדורה של חקר מדיניות דרך מסמכי תוכניות לימודים; הוא מבסס תהליכים מחקריים שבאמצעותם ניתן לחקור מסמכי תוכניות לימודים. באמצעות ניתוח של מסמכי תוכניות לימודים הספר חושף תפיסות של קובעי מדיניות ביחס למקומן וחשיבותן של מיומנויות ויכולות קוגניטיביות בתהליך החינוך. חשיבה מקרטעת חושף ציפיות ביחס להתפתחותן של יכולות ומיומנויות אלה בקרב תלמידי מערכת החינוך בישראל, ובאופן הזה עוזר לשרטט את דמות הבוגר של מערכת החינוך בישראל מבחינה אינטלקטואלית. הסתכלות אינטגרטיבית על ניתוח מסמכי תוכניות לימודים מצביעה על חוסר קוהרנטיות והיעדר ראיה אינטגרטיבית בהתייחסות להיבט הקוגניטיבי, בתוך ומעבר לתחומי התוכן השונים הנלמדים במסגרת תוכנית הלימודים. כמו כן, הדיון בספר מתייחס להיבטים אפיסטמיים, לשוויון הזדמנויות, לאוטונומיה וידע של מורים כפי שאלה באים לידי ביטוי בתוכניות לימודים בישראל.
רסלינג
מאת: ברוך אופיר
תיאור: כבר בשנות ה־70 הציע פרופסור ברוך אופיר להקים מערכת של למידה מרחוק, שנים רבות לפני שקמה ונפוצה רשת האינטרנט בעולם, לפני תחילת השימוש ברשתות החברתיות ולבטח זמן רב לפני פיתוח תוכנות ה-SKYPE ,ה-ZOOM ודומיהן. עם תרומה צנועה מחברת IBM , הוא הקים מערכת למידה מרחוק, מושתתת על קווי טלפון נל"ן )נקודה לנקודה(, אשר תמכה בלימודי מתמטיקה ונושאים אחרים. מאז חלף יובל שנים אשר במהלכן הלמידה מרחוק הפכה למרכיב קבוע במערכת החינוך האקדמית והמסחרית. מגפת הקורונה החדירה את הלמידה מרחוק גם למערכת החינוך הטרום אקדמית – בי״ס יסודי ותיכון, ולמערכות החינוך של אירגונים עסקיים וציבוריים בארץ ובעולם. הספר שלפנינו הוא מעין שילוב של "ספר היסטוריה", המתאר את חדירת הלמידה מרחוק לישראל ושל ספר תיאוריה ומתודולוגיה, המסביר את יסודות התורה של למידה מרחוק, כיצד להטמיע אותה וכיצד להשתמש בה. זהו ספר מרתק אשר עשוי לעניין לא רק אנשי חינוך והיי־טק אלא גם את הציבור הרחב ששואף להבין כיצד הגענו להיות אומת ההיי־טק.
מאת: גד אלכסנדר, יקיר שושני
תיאור: היכולת של ילדים לחשוב בדרכים יצירתיות, להפעיל את דמיונם ולתרום מיוזמותיהם בעתיד בדרך מיטבית תלויה בין השאר בהזדמנויות שניתנות להם בבית, בקהילה, בבית הספר ובמרחב הווירטואלי. הספר לצייר להם כבשה? בוחן דרכים שונות אשר בהן עשויים הורים ומחנכים לסייע לבני הדור הצעיר לפתח יכולות אלה. בחלקו הראשון הספר בוחן הגדרות שונות ודרכים מקובלות לפענוח סוד היצירתיות. בשל הקשיים המתגלים בהגדרות אלה נבחנת דרך חדשה לבחון את הפוטנציאל היצירתי ולגלות דרכים למימושו. דרך זו, המכונה "הנהרה דיאלקטית", מאפשרת להבין ולפתח יצירתיות בבית הספר ומחוצה לו באופן כזה שמכין את התלמידים לעולם דיגיטלי שבו הם נדרשים להפגין מיומנויות חשיבה במקום לשנן עובדות.

החלק השני של הספר מציע דוגמאות רבות לשילוב משימות יצירתיות בלימוד מדעים וטכנולוגיה, אמנויות, ספרות, היסטוריה, מוזיקה ותחומים נוספים. האם יצירתיות מבוססת על כושר כללי או על התמחות בתחום מסוים? האם היא מותנית בציונים ותגמולים חיצוניים או שמא תלויה בעיקר בהנעה פנימית וסקרנות? האם מי שמטפח את יצירתיות הזולת אמור להיות יצירתי בעצמו? וכיצד ניתן לכוון לקראת תוצרים יצירתיים במסגרות החינוכיות הקיימות כאשר המדדים להערכתם לא תמיד ברורים ותזזיתיים? המחברים מסתמכים על ניסיון רב-שנים בהטמעת דרכים להמרצת היצירתיות בבתי ספר ובמוסדות לא-פורמליים בישראל ובקנדה, כמו גם בפיתוח תוכניות המשלבות את הדמיון בלמידה בכל מקצועות הלימוד.
רסלינג
מאת: אמנון יובל, דפנה יצחקי
תיאור: מהם העקרונות החינוכיים והפילוסופיים שראוי לפעול לאורם במציאות רוויית קונפליקטים? כיצד מיוצג הסכסוך היהודי-ערבי בתוכניות לימודים ובספרי לימוד בישראל? מהו הקשר בין הפרדיגמות החינוכיות הדומיננטיות בישראל לבין ההתייחסות הדלילה לסכסוך זה בבתי הספר? כיצד ההפרדה הכמעט מוחלטת בין יהודים לערבים במרחב הציבורי בישראל מעצבת את הנתק ביניהם גם במרחב החינוכי? אילו נקודות מגע חינוכיות מתקיימות למרות זאת בין שתי קבוצות אלה ובין השפה העברית לשפה הערבית? מהם מאפייניה הייחודיים של הוראת השפה הערבית בבתי הספר ומנין הם נובעים? מהי נקודת המבט של ילדים על הסכסוך? באיזו מידה מפגשים קבוצתיים בין יהודים לערבים עשויים לשנות תפיסות עומק של משתתפיהם?

מטרתה של אסופת המאמרים דיו כתובה על נייר מחוק היא לחקור את הזיקות המגוונות והחמקמקות שמתקיימות בין החינוך בישראל לבין הסכסוך היהודי-ערבי, ולשרטט תמונת מצב עדכנית לגביהן. חלק ממאמרי הספר הם אמפיריים, ואילו אחרים מציעים מבט תיאורטי יותר; חלקם מתמקדים במקרה מבחן קונקרטי, ואחרים מתארים תמונה רחבה או מציעים סינתזה ביקורתית של מושא המחקר. רבים מהם מציירים תמונה קודרת של פני הדברים, הן בעבר והן בהווה, וראייה פסימית ביחס להתפתחויות העתידיות. עם זאת, המחקרים המוצעים כאן מגלמים גם תקווה לשינוי – בין אם דרך אזכורים של נקודות אור זעירות שעשויות להזניק אותנו למציאות אחרת, ובין אם באמצעות מבט מפוכח על המציאות שמהווה שלב ראשון, הכרחי, בדרך לתיקונה.
רסלינג
מאת: סמדר בר-טל, יצחק גילת
תיאור: בשנים האחרונות הולך וגדל מספרם של המורים שבחרו בהוראה כקריירה שנייה. הם נכנסים להוראה בגיל מבוגר יותר, הם מביאים איתם ניסיון תעסוקתי קודם, כמו גם את חוויותיהם האישיות כהורים בבית הספר. מציאות זו מזמינה את הצורך במידע מחקרי שעשוי לסייע בקליטתם המיטבית בבתי הספר ובגני הילדים, ובאופן הזה לרתום את ניסיונם לתרומה לקהילה הבית-ספרית. בחירה בהוראה כקריירה שנייה מזמין את הקורא להתבונן בפסיפס של מחקרים על אודות היבטים שונים של בחירה והתנסות בהוראה כקריירה שנייה. היבטים אלה כוללים בין השאר מאפייני כניסה להוראה של מורים חדשים שבחרו בהוראה כקריירה שנייה; הדהודים ושילובים של קריירה ראשונה בקריירה שנייה בהוראה – האתגרים, ההתלבטויות; "חִברוּת" לתרבות המתמטיקה והתמקדות בהייטקיסטיים שבחרו לעזוב את עולם ההייטק לטובת הוראה בבית ספר; דפוס של מעבר בין קריירות המתרחש באותו שדה מקצועי; מבט חברתי על מורים בקריירה שנייה; הכשרת מורים בתוכניות חותם ותוכנית תל אביב, וכן מורים המאופיינים כ"מורים מוכווני צדק חברתי".
רסלינג
מאת: קרין תמר שפרמן
תיאור: האם "הנוסחה הישראלית" להצלחה השתנתה? בדור הקודם ההנחה הרווחת הייתה שעל מנת להצליח בחיים צריך להשלים תעודת בגרות – זו אפשרה להתקבל לאוניברסיטה, ומשם נסללה הדרך לשוק העבודה. לכן משרד החינוך, הרשויות המקומיות ובתי הספר הציבו את הזכאות לבגרות כיעד מרכזי. עם השנים מערכת ההשכלה הגבוהה הקימה מכללות בכל רחבי הארץ; כתוצאה מכך הנגישות להשכלה בישראל הוכפלה. כיום, מחצית מבני כל מחזור בישראל זכאים לבגרות ולומדים לתואר אקדמי. אולם שוק העבודה לא צמח באותו קצב, הוא הוצף באקדמאים; הפערים עלו מדרגה וזכאות לתעודת בגרות כבר אינה מספיקה. היום האיכות של תעודת הבגרות והתואר האקדמי משחקים תפקיד מרכזי, אלא שמערכות החינוך המשיכו לפעול לפי הנוסחה הקודמת, וכתוצאה מכך מפלס התסכול של הדור הצעיר הלך ועלה. המרדף אחר הזכאות לתעודת בגרות פגע באיכותה. בשנת 2012 פחות מ-8900 תלמידים בישראל סיימו את לימודי המתמטיקה ברמת 5 יחידות. כמדינה שבנתה את כלכלתה על היי-טק, ישראל לא הייתה יכולה להרשות לעצמה הידרדרות כזו. אי לכך גורמים רבים נרתמו לפתרונו של המשבר המחריף: חברות עסקיות מובילות, אוניברסיטאות, רשויות מקומיות, רשתות בתי הספר ומגוון ארגונים חינוכיים חברו אל משרד החינוך. שר החינוך הגדיר יעד של הכפלת מספר תלמידי 5 היחידות במתמטיקה תוך 5 שנים. היעד הזה הושג, ולפילנתרופיה היה שמור תפקיד חשוב במאמץ המשותף להגשמתו. קרן טראמפ נוסדה בשנת 2011 על מנת לסייע למערכת החינוך בישראל לבלום את ההידרדרות במצוינות בלימודי המתמטיקה והמדעים. הקרן פעלה כזרז לפעולה וכגורם מכנס, תוך כדי השקעה ממוקדת במורים ובאיכות הוראתם. אסופת המאמרים הנוכחית מבקשת לתעד את השינוי הלאומי; היא מספרת סיפור של מסע שהוא בעל חשיבות מכרעת לעתידה של החברה הישראלית.
רסלינג
מאת: חן שכטר
תיאור: מורכבותו של התפקיד הניהולי נובעת מהיותו כרוך בהתמודדות מקצועית, ארגונית ופדגוגית מול גורמים רבים בתוך בית הספר ומחוצה לו. התמודדות זו מחייבת חשיבה מערכתית לצד ידע, מיומנויות רבות וכישורים ניהוליים ופדגוגיים. מטבע הדברים, מנהלים חדשים חווים את האתגרים המורכבים בעוצמות גבוהות יותר. כניסת מנהל או מנהלת חדשים לתפקיד היא אירוע שמשנה את ערוצי התקשורת ואת יחסי הכוחות הבית-ספריים, ומשפיע על דרכי קבלת ההחלטות בארגון. כניסת מנהלים לתפקיד היא אירוע בעל השפעה מכרעת על בתי הספר בהקשר של המשכיות ושל שינוי. ספר זה מציע מסד עיוני ומעשי למנהלים החדשים של בתי הספר. הוא משלב את הידע העולמי בתחום הכניסה לתפקיד ניהולי ומציע מענה יישומי לאתגרים המורכבים של הכניסה לתפקידי ניהול בבית הספר. הספר מציע עקרונות פעולה בתהליך ההנחיה של מנהלים חדשים ודרכי תמיכה וסיוע למנהלים בכניסה לתפקידם לשם פיתוח מיטבי של דור המנהלים העתידי של מערכת החינוך הישראלית.
מכון מופ"ת
מאת: אלה שובל
תיאור: אורח החיים של ילדים, כמו זה של מבוגרים, השתנה במאה ה-21. ילדים ביוזמתם החליפו את משחקי התנועה הספונטניים בשכונה ובגני המשחקים בישיבה מול מסכים ובמשחקים שתוכנתו עבורם. המרוץ אחר הישגים אקדמיים חדר לגן הילדים, והוא דוחק הצידה את התנועה ואת המשחק התנועתי. בד בבד, המחקר בתחומי ההתפתחות המוטורית, הרגשית-חברתית והקוגניטיבית, וכן מחקרים העוסקים בלמידה, בשלומות ובבריאות, צוברים ידע רב באשר להשפעתה של התנועה על כל תחומי ההתפתחות והלמידה בחלון ההזדמנויות של הגיל הרך. מבט אל העתיד מגלה כי תוחלת החיים תלך ותעלה, ולכן אנשים יזדקקו לְגוף המסוגל להתנועע, לאישיות העומדת בפני שינויים ואתגרים, ולְמוח המסוגל להמשיך ללמוד גם בגילים מבוגרים. הספר מציג מחקר עדכני על משמעות התנועה והפעילות הגופנית ללמידה ולהתפתחות של ילדים בגיל הרך; מופיעות בו המלצות עבור מערכת החינוך – קובעי מדיניות, מכשירי גננות ומורים לחינוך גופני ואנשי שדה – על פעולות שיש לנקוט כדי לממש את הפוטנציאל הגלום בהתנסות בתנועה. הספר קורא לעוסקים בחינוך להעניק לילדים את הזכות להתנועע.
מכון מופ"ת
מאת: שמחה גתהון, עדנה בוסטין
תיאור: האתגר שמציע הספר הנוכחי הוא מורכב, בדומה למורכבות התחום המקצועי שאותו הוא משקף: התחום הרב-תרבותי. זהו תחום המשלב ושוזר חזון, תיאוריה ותהליך עבודה קונקרטי, הנבנה והולך בהדרגה, תוך התייעצות ולמידה, שותפות ומעורבות בלתי-פוסקות בכל רמות העבודה – האקדמיה, השדה, קובעי המדיניות, אנשי המקצוע, בני הקהילות השונות, המשפחות, ובני הנוער, בעיקר בני הנוער. המשימות המוטלות על בני נוער בחברה המודרנית הן רבות, מאתגרות ומורכבות. כאשר על משימות אלו מתווספים לחצים הנובעים ממעברים בין תרבויות, שונוּת בנורמות התנהגות, קונפליקטים בין ערכים, אובדן רשתות ביטחון וריחוק מקבוצת שווים, בגין הגירה, עלייה או השתייכות לקבוצות מיעוט תרבויות, המורכבוּת מאיימת על שלמות האני ומייצרת גורמי סיכון. אחד המסרים של ספר זה הוא החשיבות הטמונה בליווי העובדים באופן צמוד ורגיש, כדי לשמור עליהם, להעניק להם את מרחב הנשימה, ההתייעצות, שחרור הלחצים, הלמידה, ההתחלקות האישית והקבוצתית. הכשרות והדרכות לעובדים הרב-תרבותיים מאפשרות לא רק לרכוש ידע ומיומנויות רב-תרבותיות, אלא גם להטעין מחדש את המצברים ולהתחבר מחדש לחזון, לדעת שהם לא לבד במערכה המאתגרת הזאת, שהם חלק משלם, מקבוצה. הספר בא בראש ובראשונה לעמוד על חשיבותה של העבודה הרב תרבותית בישראל- התערבות כשירה תרבותית. להשקפתנו זוהי דרך נכונה, מכבדת ומעצימה להתערבות, והיא היעילה והאפקטיבית ביותר. הספר משלב תיאוריה ומתאר בנדיבות שלל פרויקטים מהשדה ועקרונות מנחים לבניית פרויקטים שונים תוך איסוף ותיאור מפורט של סוגי האוכלוסיות בישראל ומאפייניה הייחודיים של כל קבוצה תרבותית. בכך שואף הספר לאפשר לכל אדם או ארגון להשתמש בו כמצע לעבודה עם בני נוער.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יצחק גילת, עידית טבק
תיאור: מעורבות הורים בבתי ספר ובגני ילדים מהווה כיום סוגיה מרכזית במערכת החינוך, סוגיה הזוכה לתשומת לב רבה בקרב הורים, צוותי חינוך, קובעי מדיניות וחוקרים. בצד התועלת הגדולה שעשויה לצמוח ממעורבות הורים, היא מאופיינת במתח, במאבקי כוחות ותסכולים קשים בשתי האוכלוסיות, ולכן היא נחשבת כאחת הסיבות לשחיקת מורים ומנהלים. מציאות זו מזמינה את הצורך במידע מחקרי שעשוי לסייע בניתוב המעורבות לאפיקים פרודוקטיביים. מבטים מצטלבים מזמין את הקורא להתבונן בפסיפס של מחקרים על אודות היבטים שונים של הקשר בין הורים לצוותי חינוך. היבטים אלה כוללים, בין השאר, מעורבות הורים בטיפוח ספורטאים צעירים, מורים בחינוך המיוחד, יחסי כוח במערכת החינוך, מעורבות הורים בשיעורי בית, מעורבות הורים כאזרחות פעילה, תפיסת גננות את מורכבות הקשר עם ההורים, ויום הורים כטקס וכסמל. מאמרי הספר נכתבו על ידי חוקרים מומחים ממכללות לחינוך ומאוניברסיטאות.
רסלינג
מאת: אורנית רמתי דביר
תיאור: שיעורי החינוך הגופני המתקיימים בבית הספר מעמידים במרכז את הגוף של התלמידות ומזמנים מפגש ייחודי ומתמשך בין נערות וגופן. אולם הניסיונות המתמידים של תלמידות להימנע מהשתתפות בשיעורים מעלים שעבור נערות רבות זהו מפגש מורכב. לדעת מתוך הגוף מציע פרספקטיבה פמיניסטית ממוקדת-גוף לבחינתו של מרחב החינוך הגופני, והוא משיב על השאלות הבאות: כיצד משפיעים שיעורי החינוך הגופני על הקשר בין נערות לגופן? מה המשמעות של הגוף הנשי, במיוחד השדיים והווסת, בחינוך הגופני? מה מתאפשר לנערות ללמוד בחינוך הגופני על עצמן, על הסדר החברתי ועל מגדר? ובאילו מצבים ועבור מי מהתלמידות מתממש הפוטנציאל של שיעורים אלה לעודד תלמידות להקשיב לגופן?
רסלינג
מאת: ניסים אבישר, מימי חסקין
תיאור: הספר זיו נוצץ מדמע בוחן מקרוב היבטים שונים של סוגיית המזרחיות כפי שהיא באה לידי ביטוי בישראל כיום. במשך עשורים רבים קיבלה סוגייה זו יחס של השתקה וביטול על ידי הממסד וההגמוניה הישראלית. אסופת מאמרים זו מישירה מבט נוקב אל הסוגייה המזרחית ודנה בפערים, גילויים של אי-צדק וכתמים הנקשרים בה, תוך התמקדות בשתי זירות שבהן השפעתם של אלה בולטת במיוחד: שדה החינוך והמרחב התרבותי. מאמרי הספר מציגים שורה של ניתוחים ביקורתיים של יחסי הכוח בזירות הללו ומבררים את השלכותיהם בתחומי החינוך והתרבות. הם קוראים לתיקון חברתי ומציעים דרכים מגוונות לצמצום אי-שוויון על רקע עדתי. בתוך כך משורטטים תוויה של תרבות מזרחית מפוארת.
רסלינג
מאת: סלינה משיח, תמר ורטה-זהבי
תיאור: בבסיס הספר אני ילדה פוליטית עומדת ההנחה שפוליטיקה איננה רק ענין למבוגרים, שכן ילדות וילדים מפתחים אינסטינקטים פוליטיים מרגע לידתם. הם פוגשים את הפוליטיקה בחיים וגם בספרות: בטרור ובשלום, בעוני ובשפע, ביחסי הגומלין הפוליטיים בתוך המשפחה, בגן הילדים ובין חברים. ילדות וילדים אינם אדישים לפוליטיקה. הם מבטאים ידע, גישה אוהדת לפוליטיקה ואינסטינקט פוליטי היולי המשקף את היותם ילדים פוליטיים טרם היותם אזרחים בוגרים השותפים למערכת הפוליטית-מדינתית. אני ילדה פוליטית מציע דרך לקריאה פוליטית של סיפורים ושירים לילדים. במרכזו תמות על פוליטיות הנבחנות מנקודת מבט של כוח, מאבק ואינטרס. מפרספקטיבה זו הדיון עובר מפרשנות ספרותית שבמרכזה "אני", "לי" (סובייקטיבי ואינדיבידואלי), אל מרחב פוליטי שבמרכזו "אני" ו"לנו" חברתי, מוסרי ופוליטי. לצד ניתוח פוליטי של יצירות ספרותיות ידועות, הספר משמיע את קולם האותנטי והביקורתי של ילדות וילדים בני 8-4 המשוחחים, בעקבות האזנתם לסיפורים, על ספרות, שירה ופוליטיקה. הילדות והילדים מתארים במילים ובציורים עוולות חברתיות ופוליטיות, דנים ביחסי הכוח בין מבוגרים וילדים ואף מציעים דרכים לתיקון המציאות ומימוש פוליטיקה לטובת הכלל – הפוליטיקה של הטוב.
רסלינג
מאת: יעקב יבלון, שירה אילוז, מאירה איזנהמר
תיאור: ספר זה נועד להניח את התשתית התאורטית והאמפירית בתחום הסימולציה בחינוך לכל העוסקים במחקר ובהכשרת מורים ולאנשי חינוך. הוא מאגד בתוכו ידע שהצטבר בתהליכי הפיתוח של המרכז הראשון לסימולציה בחינוך שהוקם בישראל בפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן (הל"ב) בשיתוף משרד החינוך, ואשר הניח את הבסיס להתפתחות מרכזי הסימולציה בחינוך בארץ. המודל הייחודי שפותח במרכז מבוסס על גישת הלמידה ההתנסותית וכולל התנסות מול שחקנים מקצועיים באירוע קונפליקטואלי אותנטי, שבעקבותיו מתקיים תחקיר רפלקטיבי מבוסס וידאו. מטרתה של הלמידה מבוססת הסימולציה היא לקדם את היכולות החברתיות-רגשיות של המורים ובעלי תפקידים חינוכיים שונים בכל שלבי התפתחותם המקצועית. דגמים שונים של התנסות סימולטיבית מקובלים זה מכבר בתחום ההכשרה המקצועית במקצועות שונים כמו רפואה, טיס וניהול. ספר זה פורש לראשונה את הידע התאורטי והיישומי בתחום ההכשרה החינוכית. כיום עם הרחבת המודל הסימולטיבי וקיומם של עשרות מרכזי סימולציה במסגרות להכשרת מורים ואנשי חינוך, ישנו צורך רב בהבנת ידע זה בתהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של נשות ואנשי חינוך והוראה.
מכון מופ"ת
מאת: עינת ליכטינגר
תיאור: ויסות עצמי הוא תהליך אקטיבי שבמהלכו האדם מנהל את עצמו – קובע מטרות, מיישם אסטרטגיות להשגתן ומבצֵע תהליכים של פיקוח והערכה. הוויסות העצמי נמצא כיום בחזית המחקר והעשייה החינוכית בעולם. מחקרים רבים מתארים את חשיבותם של תהליכי ויסות עצמי להתפתחות הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של ילדים ומבוגרים ולשיפור איכות חייהם. במערכת החינוך הוא מאפשר להעמיד את הלומדים ואת אנשי הצוות במרכז העשייה, להגביר את האוטונומיה שלהם ולחזק את יכולתם לפעול תוך כדי ביטוי מלא של אישיותם.

מטרתו של ספר זה היא להציע דרכים לקידום הוויסות העצמי בבתי הספר ובגני הילדים. מתוארת בו פדגוגיה המבוססת על ראייה רב-ממדית, על חיזוק המעורבות והמוטיבציה ועל קידום תהליכים שיתופיים ואקלים חברתי. הספר מיועד למורות ומורים בחינוך הרגיל ובחינוך המיוחד, לגננות, ליועצות חינוכיות, למדריכות, למנהלות ומנהלים ולמורי מורים. הוא מבוסס על פעילות חינוכית של הכותבת ושותפיה במשך עשרים שנה, ומתוארות בו תוכניות התערבות רבות שנערכו במִגוון מסגרות חינוכיות בחברה היהודית ובחברה הערבית. זהו ספר ראשון בישראל המקיף את נושא הוויסות העצמי על כל היבטיו. הוא נכתב מתוך אמונה עמוקה שקידום תהליכים של ויסות עצמי יכול לגרום לשינוי מהותי במערכת החינוך.
מכון מופ"ת
מאת: מוטי גיגי, סיגל נגר–רון, תמי רזי
תיאור: מגוונים את מגדל השן הינו הספר הראשון בעברית המביא את קולותיהם של דור ראשון להשכלה אקדמית בישראל. האסופה כוללת 44 טקסטים של כותבות וכותבים שהיו הראשונים במשפחתם להיכנס למגדל השן ולגוון אותו. הכותבים, המהווים פסיפס אתני, לאומי, מעמדי, דתי ומגדרי של החברה הישראלית, מתארים את מפגשם המורכב עם האקדמיה, שנחווית כמנוכרת וכזרה אך בו בזמן כפותחת צוהר להבנה ביקורתית של החברתי והאישי.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יעל פויס
תיאור: קריאה משותפת של יצירות ספרותיות בהקשרים חברתיים היא תמיד מעשה בעל אמירה פוליטית, שכן השיח שנוצר בין המשתתפים מושפע מאמונות, תרבות, גיל, השכלה, שליטה בשפה, יחסי כוח ועוד. בקבוצות שהן פסיפס אתני-דתי מרובה "אחרים", על אחת כמה וכמה. ספרה של יעל זרמי-פּוֹיָס, ספרות במרחב מרובה תרבויות, מספר את סיפורם של מפגשי קריאה ולימוד שבהם השתתפו מורים יהודים וערבים במסגרת לימודיהם המשותפים. השיח המרתק בין עולמן של היצירות לעולמו של כל אחד מהקוראים והקוראות ולעולמה של מנחת המפגשים (מחברת הספר) חשף לא רק זיקות בין פרשנות ותרבות אלא גם מתחים בחברה הישראלית. הספר בוחן את גבולותיו של השיח בהקשרים אקדמיים ואת יכולתו לקדם למידה משמעותית באמצעות העיון ביצירת ספרות. בד בבד בוחן הספר את התהליך האישי שעברה המחברת תוך כדי המפגשים עם תלמידיה והכתיבה עליהם. מסע הקריאה ברומן "והיום איננו כלה" מאת צ' אייטמטוב עורר בקרב הקוראים כמיהה לבירורם של מיתוסים לאומיים מלכדים, ובו בזמן חשף את הקושי לעשות זאת בקבוצה המעורבת. הנובלה "בן החולות" מאת ט' בן-ג'לון הלהיטה דילמות מגדריות וחשפה את יחסם השונה של קוראים יהודים וערבים כלפיהן, ובו בזמן הדגישה את השתיקה בשאלות של יחסי כוח בין שליט ונשלט במישור הישראלי; ואילו הנובלה "כרוניקה של מות ידוע מראש" מאת ג' ג' מארקס עוררה לבטים ועימותים בין מגדריים בקרב בני אותה תרבות לאומית. השיח בקבוצות הושפע מיחסי כוח בין רוב ומיעוט במישור המגדרי והלאומי גם יחד, מהשליטה בשפה, הרגלי הקריאה וארון הספרים התרבותי של הלומדים.
רסלינג
מאת: מיכל שני, שרה שדמי-וורטמן
תיאור: מה תפקידו של החינוך - האם לשמר את החברה על מנגנוניה וערכיה? האם לשנותה? מהו תפקידה של המחנכת? מהי משימתו של איש החינוך? מהן המיומנויות המרכזיות הנחוצות לעוסקים בחינוך? הכשרות מורים בארץ ובעולם מתמודדות עם השאלות הללו יום יום, שעה שעה, כשהן מכריעות מה ללמד, מי ילמד, ומהם מדדי ההצלחה.
ספר זה מציג את סיפורה של הכשרת המורים הייחודית חותם נעמי. הוא פרי רצוננו לחלוק את החלום ואת ההזדמנות ולשתף בתובנות שהבשילו במהלך עיצובה והובלתה של התוכנית. חותם נעמי שמה במרכז את אשת החינוך כמנהיגה מחוללת שינוי, זו שמבקשת ליצור אצל תלמידיה אמונה בעצמם וביכולתם ליצור חברה ראויה ושוויונית. שני עקרונות מרכזיים הובילו אותנו בעיצובה: אקטיביזם חברתי והיכולת להניע אותו יחדיו. כל מרכיבי תוכנית ההכשרה הותאמו לכך: סגל ההוראה, מבנה הלימודים, תוכנית הלימודים, ההתנסויות השונות והמדדים להצלחה.

הספר הינו יצירה משותפת של נשות ואנשי הסגל השותפים לעשייה, והוא משקף את החזון, הרוח, היסודות המארגנים ועקרונות הפעולה של התוכנית. הוא כולל אסופה של תובנות, מחשבות, מחקר עצמי ותהליכי חשיבה רפלקטיביים המבוססים על כתיבה אתנוגרפית. כל פרק עומד בפני עצמו ומציג נקודת מבט ייחודית של הכותב או הכותבת, ויחד הם יוצרים פסיפס של הנעשה בתוכנית.
מכון מופ"ת
מאת: אברהם פרנק
תיאור: אלוין טופלר כתב בשנת 1980 את ספרו הידוע "הגל השלישי", אשר בו מתואר מהלך ההיסטוריה האנושית כשלושה גלים: חקלאי, תעשייתי ופוסט-תעשייתי. לטענתו, תקופת המעבר בין גל אחד למשנהו כרוכה במאבקים קשים וממושכים. זו התמונה אשר לה אנו עדים היום בתחום החינוך – בעולם בכלל ובישראל בפרט. ספרו של אברהם פרנק מקבץ כ-70 מאמרים אקטואליים שפורסמו בתקשורת הישראלית בארבע השנים האחרונות. המאמרים בוחנים את מערכת החינוך מתוך ראייה ביקורתית, לפי הנושאים הבאים: מדיניות משרד החינוך; הרוח בחינוך; השיטה הבגרותית; חינוך ערכי; מנהלי בתי הספר ועוד. החינוך בישראל נתון לביקורת ציבורית קשה ומוצדקת, שכן בעידן טכנולוגי מתקדם הוא מוסיף להתנהל כמו בתי הספר מלפני מאה וחמישים שנה. אלא שהמבקרים הרבים מתקשים להצביע על אלטרנטיבות ברורות וכוללות. המחבר, אשר נשען על מקורות מגוונים, מציג השקפה בהירה ביחס לכיוונים שאליהם צריכה מערכת החינוך לפנות. בחלקו האחרון מציג הספר חזון רב-תחומי ובר-השגה, מפתיע בעוצמתו, לקראת שנת 2020. בישראל אין פורום מקצועי לתכנון אסטרטגי של תחום החינוך, שר בודד מקבל את ההחלטות. עם זאת, בעיקר לאחר תנועת המחאה של קיץ 2011, מתקיים אצלנו שיח ציבורי-חינוכי ער. מאמריו של המחבר, אשר ראשיתם בשנת 2008, היו ודאי מאיץ בדיון הזה. מטרתו העיקרית של הספר – להעצים עמדה ציבורית שקוראת לבחינה מחודשת של צורכי המערכת.
רסלינג
מאת: יצחק קשתי
תיאור: ספרו של יצחק קשתי הוא אוסף קוהרנטי של מאמרים אשר פורסמו בארץ ובחוץ לארץ מאז סוף שנות ה-70 עד ימינו. קשתי היה מבין הראשונים אשר הבחינו בכך שהפוליטיקה החדשה של סוף שנות ה-70 בישראל חותרת ליישום עקרונות של תחרות והפרטה במערך החינוך הציבורי. מהלך זה הלך והתגבש לאורכן של שנות ה-80, תוך כדי אימוץ ויישום של רעיונות כמו ניהול באמצעות עמותה, אוטונומיה בית-ספרית ובחירת הורים – הכול מבית מדרשו של הנאו-ליברליזם. במקביל לכך, בתי הספר הודרכו לכלול בתוכנית הלימודים שלהם יותר ויותר מוטיבים פטריוטיים ודתיים. נתיבים אלה, אשר בהם הודרכו בתי הספר לפעול ולהצטיין, לא זו בלבד שהותירו את הפערים בהישגים לימודיים בין מרכז לפריפריה על קנם – אלא אף העמיקו אותם.

במקביל לקידום האינטרסים החינוכיים של קבוצות המרכז, המנהיגות הפוליטית והבירוקרטית של מערכות החינוך בישראל הקפיאה כל מהלך לקראת פיתוח רב-תרבותי של בתי הספר. היוצאים מן הכלל היו והנם גושים של מוסדות חינוך שמאחוריהם ניצב כוח פוליטי זמין להסדרים קואליציוניים. מבט מאוזן מראש פירמידת החינוך לעבר שוֹנוּת אתנית, תרבותית או מרחבית בחינוך נגוז בטרם נולד, תוך כדי אימוץ עמדה של חולשה-מדעת כלפי כל מהלך של תיקון מערכי החינוך הפועלים בארץ.
רסלינג
מאת: אורנה שץ-אופנהיימר
תיאור: חונכות היא דרך של למידה מקצועית המבוססת על ידע אקדמי ועל קשר אנושי. מאז ומעולם הייתה החונכות דרך להעביר מדור לדור מסרים, רעיונות, פרקטיקות, תפיסות, אידאות וערכים בתחומי דעת מגוונים, למשל ברפואה, אומנות, משפט והוראה. בעולם המקצועי של היום רווחת החונכות, והשפעותיה נבחנות ביחס להתפתחות זהותם המקצועית של המודרכים ושל החונכים עצמם.

אסופת מאמרים זו מזמנת מפגש מחקרי ומעשי רחב, מגוון ומעמיק על עולם החונכות בחינוך, בדגש על מודלים שונים בזיקה למורים מתחילים. מאמרי הספר דנים בתהליך החונכות על ההיבטים הפסיכולוגיים וההתפתחותיים המתקיימים בו. נבחנים בהם תהליכים ייחודיים של החונכות בהקשר לתחומי דעת מגוונים הנלמדים במערכת החינוך. המחקרים המובאים בספר מעידים על עקרונות החונכות ומחזקים את ההבנה, שלחונכות מאפיינים מקצועיים-אוניברסליים הכוללים גופי ידע, מושגים, מודלים ותהליכי למידה שונים.

הכותבים הם מרצים וחוקרים מהאקדמיה העוסקים גם בהנחיה, בהדרכה ובחונכות. כך נוצר מנעד רחב של נקודות מבט על מעשה החונכות עד לכדי התגבשות של תובנות מקצועיות ורעיונות חדשניים בדבר מקומה של החונכות במרחב המקצועי הכולל.

ספר זה מיועד לכל העוסקים בהתפתחותם של עובדי הוראה, למלמדים במוסדות האקדמיים בתחום החינוך, למחנכים ולקובעי מדיניות במערכות חינוכיות שונות. בה בעת, כל העוסקים בהכשרה מקצועית ימצאו בו הקשרים ותובנות המתאימים לתהליכי הנחיה וחונכות מקצועיים כוללים.
רסלינג
מאת: ויקטור פרידמן, ישראל סייקס, דניאלה אריאלי, חביאר סימונוביץ, ניזאר ביטאר
תיאור: המרחב האקדמי בישראל אינו מגדל שן העוסק בהנחלה ופיתוח של ידע מדעי בלבד. ההשכלה הגבוהה מהווה זירה למפגש בין סטודנטים ואנשי סגל מכלל הקבוצות שמרכיבות את הפסיפס הישראלי. מפגשים אלה הופכים את הקמפוסים האקדמים למרחבים שבהם יש פוטנציאל להנעה של תהליכי שינוי במרקם היחסים בחברה הישראלית. ספר זה מתאר יוזמות של אנשי סגל וסטודנטים ממכללת עמק יזרעאל להניע תהליכי שינוי אלו תוך כדי התמקדות ביחסים בין ערבים ויהודים במכללה.

פרקי הספר משרטטים את פרויקט "פאזל אקדמי", אשר כולל ומתכלל יוזמות שונות שתכליתן לעודד סטודנטים יהודים וערבים לקיים תהליכי דיאלוג, כל זאת במטרה לייצר יחסים שיש בהם יותר היכרות ויותר הכרה בנקודות המבט השונות ובצרכים של כל אחת מהאוכלוסיות.
רסלינג
מאת: איימן אגבאריה
תיאור: אסופת מאמרים זו עוסקת במדיניות של הכשרת המורים הערבים ויישומה. כותבי המאמרים בספר זה השתתפו בתוכנית מחקר שנמשכה שנתיים בחסות מרכז דיראסאת – המרכז הערבי למשפט ומדיניות. מטרת הספר לעגן את הכשרת המורים הערבים בישראל ביחסי רוב-מיעוט, ולקשור את סוגיית ההכשרה לסוגיית מעמדם הלאומי והאזרחי של האזרחים הערבים בישראל. הספר מבקש לבטא את חוויותיהם והתנסויותיהם של המתכשרים הערבים ומוריהם במוסדות ההכשרה, תוך כדי אִתגור טענת האוניברסליות, הניטרליות והאובייקטיביות של מערך ההכשרה הקיים בישראל. הטענה המרכזית של הספר היא שפתרון בעיות החינוך הערבי אינו רק חלוקה מחדש של משאבים להשגת שוויון, אלא טיפול בכישלון המתמשך במתן כבוד והכרה בזהות הלאומית הפלסטינית ובמורשתה ההיסטורית והתרבותית.

הספר אינו מבהיר רק את האופן שבו הייחוד הלאומי והתרבותי של פרחי ההוראה הערבים מעומעם ומודר מהשיח הפדגוגי והמדינתי, אלא מציע המלצות וצעדים לשיפור הכשרת המורים הערבים בתחומים ספציפיים כמו המעמד המשפטי של מוסדות ההכשרה, הוראת השפה הערבית, התרבות הארגונית, ההתמודדות עם תלמידים במצוקה, ההכשרה בחינוך המיוחד, הליווי של מורים חדשים, עבודת המדריך הפדגוגי, שיפור המסוגלוּת העצמית של פרחי ההוראה, טיפוח הוראה בעלת משמעות, יושרה אקדמית, קליטת סטודנטים ערבים במכללות היהודיות וחינוך לרב-תרבותיות.
רסלינג
הצג עוד תוצאות