נמצאו 343 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: אסתר פלד
תיאור: "להיות ספקן, להיות פתוח – פירושו לזנוח את המוכר לטובת אותה פתיחות מלאה שנוצרת כשמתרגלים מדיטציה. פתיחות מלאה פירושה ספק, כי ודאות פירושה להיות סגור ומסוגר במה שכבר ידוע. להיאחז במה שאדם כבר יודע, הרי זה מרגיע, כי ודאות יש בה מרגוע, אבל האין זה משעמם הרבה יותר?"

ספר העיון חדש של אסתר פלד הוא לקט של שתים-עשרה שיחות. על הפרק (הראשון) עומדת האהבה הרומנטית בראי הפסיכואנליזה האינטר-סובייקטיבית, אחריו מופיעה אותה אהבה עצמה אך בגרסה שונה, מזווית זן-בודהיסטית. אחריה באה האהבה שאינה תלויה בדבר, שהיא האהבה הבודהיסטית עצמה. הספר נחתם בהרצאה העוסקת ב"אהבה של הקליניקה", כלומר באהבה שנוצרת בין מטפל.ת למטופל.ת. זה באשר לאהבה.

באשר לספק, הוא נוכח בביקורת על הבודהיזם בגרסתו המחולנת – "מיינדפולנס", בשאלות על מקומה של קופסת הטישו בקליניקה המערבית המודרנית, ועל הסיבה שבגללה אין סליחה בבודהיזם.

בודהיזם, יהדות ופסיכואנליזה, שלוש מערכות חשיבה שמצביעות על יכולותיה הכבירות של הרוח האנושית מחד, ומנגד על המגבלות של הנפש בכלל ושל ה"אני" בפרט. מתוך הפרספקטיבה המשולשת הזאת מביטה המחברת אל התרבות שבו היא חיה ו"אל הנפשות שמתירות לי להתבונן בהן מקרוב, בהן ובסבל שלהן וגם בכוח להיחלץ ממנו אל חיים של יצירה ואהבה".
משכל (ידעות  ספרים)הוצאת בבל בע"מ
מאת: גלית אטלס
תיאור: כל מסע מתחיל בהחלטה לחפש. לבחור לפרוק את הירושה הרגשית שלנו ולהפוך את גזירת הגורל לייעוד. באמצעות חוויות של מטופליה ושלה עצמה מפנה ד"ר גלית אטלס, פסיכואנליטיקאית בעלת שם עולמי, זרקור אל האופן שבו טראומות עוברות בירושה מדור לדור, ומראה כיצד הזיהוי וההכרה בהן יכולים להביא להשלמה, לחוסן ולריפוי. כשהיא רותמת לעזרתה את המחקרים העדכניים ביותר בפסיכואנליזה, ובמבט נטול שיפוטיות ומלא חמלה המופנה אל הטראומות המשפחתיות העוברות מאב לבן, מסבתא לנכדה, אטלס מצליחה ליצור אווירה שהיא בה בעת אינטלקטואלית ואינטימית, מלמדת ומכילה. כל קוראת וקורא ימצאו את עצמם ואת סיפורם בין דפי ירושה רגשית וינסו לזהות את רוחות הרפאים בהיסטוריה המשפחתית האישית שלהם, שכן רק על ידי חשיפת הסודות והפצעים שמלווים אותנו עוד טרם היותנו נוכל באמת לשנות את הגורל שהוכתב לנו.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: שרון אייזן
תיאור: לפעול היום עבור מי שאני רוצה להיות מחר, מרגישים שאתם משקיעים ועובדים קשה אך התוצאות לא מספקות? יש לכם חלומות שכבר איבדתם תקווה שתשיגו אותם? נמאס לכם להתפשר ואתם יודעים שמגיע לכם יותר? אם עניתם "כן" על אחת או יותר מהשאלות, הספר הזה בשבילכם!

בשפה ברורה וקלילה, תוך שילוב סיפורים ודוגמאות, תוכלו ללמוד איך להפוך מטרות להישגים ואיך ליצור תוצאות תוך התמקדות בארבעה פרמטרים – חשיבה, רגש, פעולה ותקשורת.

בספר תגלו בין השאר:
• כיצד להפוך את סדר החשיבה — מהסוף להתחלה, מהתוצאה לדרך
• איך "לשווק" רעיון טוב לסביבה ולהניע לפעולה
• מהי תקשורת תוצאתית וכיצד היא יכולה לחבר בין יעדים לאנשים
• מודלים חדשים בניהול זמן, שינוי הרגלים והשגת יעדים
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: ענת קלו-לברון
תיאור: מה בסך הכול ביקשנו? להשיג את המטרות שלנו, לקבל מילה טובה מהסביבה, לאהוב את עצמנו, להרגיש גאווה, לדאוג פחות ולחיות חיים מלאי משמעות. נדמה לנו שמשהו לא בסדר איתנו; שאלו רק אנחנו שכל הזמן רוצים וחושבים ומתכננים – אבל בפועל לא זזים. יאללה, הגיע הזמן להתקדם באמת.

ענת קלו לברון, מחברת רב המכר תכל'ס, מאגדת בספרה החדש יאללה 55 פרקים שיגרמו לנו ליישם, אחת ולתמיד. בעזרת סיפורים אישיים מעוררי הזדהות היא מציתה בנו מוטיבציה, וגורמת לכולנו להיזכר שהניצוץ הזה קיים בתוכנו – וזה הזמן להבעיר ממנו אש עשייה גדולה. יאללה הוא ספר שיגרום לך לקום, לעשות ולהשיג את החיים שמחכים לך.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: טובה הרטמן
תיאור: הגברים שהתראיינו לספר הזה הם רופאים, עורכי דין, פרופסורים, מעצבי שיער, קצינים, רבנים ושיפוצניקים; יהודים, נוצרים ומוסלמים; בישראל ובמדינות שונות בעולם; בני 22 עד 70. הם שונים זה מזה כמעט בכל דרך אפשרית, אבל כולם סבלו מטראומת הפרידה הגברית. כשחיפשו אוזן קשבת שתכיל את כאבם, הם שמעו שוב ושוב את המילים: "תתקדם כבר! תמשיך הלאה!" אבל לא תמיד אפשר. לא כולם מסוגלים. והפער בין הכאב הפרטי לבין הציפיות החברתיות רק הולך ומחריף.
החוקרת טובה הרטמן יוצאת למסע עם גברים שבורי לב, שעברו פרידה כואבת. היא מאזינה להם, ומסבירה להם — ולנו, איך להפוך את המסע שלהם לנסבל יותר וכואב פחות, ואיך מתחילים לראות את האור בקצה המנהרה.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: יאיר בן דוד
תיאור: האם אתם אנשים טובים? ואולי אתם מְרַצִים יותר מטובים? ואולי (רק אולי), אם תתאמצו קצת פחות להיות "טובים" על פי הסטנדרטים המקובלים, תגלו שאתם טובים יותר לעצמכם וגם לאנשים סביבכם?

בספרו איך להיות רע בוחן ד״ר יאיר בן דוד כמה מהעקרונות שמנחים אותנו בקבלת ההחלטות המוסריות שלנו, ועונה על שאלות כמו:
⋅ איך ריצוי ונחמדוּת יכולים להרוס מערכות יחסים?
⋅ מה ההבדל בין "אני אמיתי" ו"אני כוזב", ואיך מאזנים ביניהם?
⋅ מה ההבדל בין צדק לצדקנות ובין מוסר למוסרנות?
⋅ מהם הצדדים החיוביים של המידות הרעות?
⋅ עד כמה המוסר שלנו יחסי?
⋅ מה הם היתרונות של "הספקנות המוסרית"?
⋅ איך הרשתות החברתיות עושות אותנו מוסריים פחות?
⋅ ואיך גורמים מסחריים ופוליטיים משפיעים על המיקוד המוסרי שלנו?

מבט ביקורתי על הדפוסים המוסריים ועל הנורמות החברתיות שלנו – ומתי אנחנו צריכים לחשוב פעמיים אם לדבוק בהם.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
תיאור: מכון צפנת הוא מכון למחקר, לפיתוח ולייעוץ ארגוני הפועל בשדה הייעוץ מאז שנת 1985.התפיסה המקצועית המנחה את עבודתנו משלבת בין העולם הארגוני לבין הבנות שמקורן בתאוריות פסיכואנליטיות פוסט-מודרניות ובתאוריות של מורכבות. בעבודותינו השונות אנו עוסקים בפיתוח הקשר שבין התאוריה לבין הפרקטיקה בעולם הארגוני, ובמפגש שבין האדם לארגון. לכן אנו משלבים בעבודותינו פעילויות סדירות של ייעוץ ארגוני אישי ומוסדי, מחקר יישומי, פעילויות של הכשרות מקצועיות וכן כנסים וסמינרים. אנו מייעצים למגוון רחב של ארגונים – ארגונים ציבוריים וממשלתיים, עסקים וארגוני המגזר השלישי – מתוך מחויבות לעבודה במגוון תחומים. כמו כן, אנו מוציאים לאור את כתב העת 'אנליזה ארגונית', המשמש זירה ייחודית לקידום השיח בין אנשי המקצוע.
מאת: מרואן דוירי
תיאור: הטיפול המבוססות על התאוריות המערביות, ומזהיר מפני שימוש בהן ללא התחשבות בתרבות הקולקטיבית והמסורתית של המטופלים. עיקר הסכנה בגישות האלה הוא שהן חושפות תכנים מודחקים שלרוב אסורים בתרבות, ומעודדות מימוש עצמי בתרבות המעודדת צייתנות והסתגלות לקולקטיב על חשבון העצמי. הספר שלפניכם מציע ראייה חדשה ורגישת תרבות להתפתחות הפסיכולוגית של האדם, למבנה אישיותו, לדרכי ההערכה הפסיכולוגית ולהפרעות הנפשיות. מוצע בו מודל המעודד את המטפלים בגישות המערביות לאמץ רגישות לתרבות הקולקטיבית, ומוצעת גם ה"תרבות-אנליזה", שיטה שפיתח המחבר כשיטת טיפול המגמישה ומרככת את מערכת הערכים של המטופל על מנת לאפשר שינוי ולסלול את הדרך לטיפול פסיכודינמי או אחר. גם הטיפול המטפורי מוצע כדרך טיפול מעמיקה הנזהרת מחשיפה ישירה של תכנים מודחקים. מודל ההתערבות רגיש התרבות, התרבות-אנליזה והטיפול המטפורי עוקפים את ההתנגדות הפנימית של המטופלים וחוסכים עימותים מיותרים עם המשפחה ועם החברה. הספר מדגים את יישום דרכי ההתערבות האלה על חמישה מקרים מתרבויות קולקטיביות ומסורתיות שונות בישראל.
מכון מופ"ת
מאת: גבריאל שרייבר
תיאור: ספרו של גבריאל שרייבר עוסק במשמעות ההבדלים בין דינמיקה ליניארית ללא-ליניארית ובין תוצריהן הגיאומטריים: אובייקטים אוקלידיים ופרקטליים, מושכים פשוטים ומוזרים. דיון זה תורם להבנת ההבדל בין המודע ללא-מודע הפרוידיאני ובין המדומיין לסמלי הלאקאניאני, כמו גם להבנת היצירתיות, החלום, הפסיכוזה והדינמיקה של הטיפול הפסיכואנליטי. דמיון עצמי וביטול הגבולות מאפיינים אובייקטים פרקטליים. חוקי יצירתם כוללים עיבוי, התקה, חזרתיות והסמלה – מאפייני חשיבה בלא-מודע אשר מובנה כאובייקט פרקטלי. גילוי זה עשוי להירתם לטובת השגת התפתחות ושינוי בתהליך הפסיכואנליטי. במהלך המסע אשר אליו לוקח אותנו הספר מתברר לנו שספרות, מתמטיקה, פיזיקה, פילוסופיה ופסיכואנליזה – כולן חלקים פרקטליים של השלם, אשר בעומקן, מעבר לגבולותיהן האוקלידיים, הן היבטים של האחד. מערכת זו של דמיון עצמי, שבה החלק משחזר את השלם הגדול, שונה במהותה מהלוגיקה של המודע, מכיוון שיש בה הצעה לסינתזה ולהתחברות אינטר-סובייקטיבית בינינו לבין עצמנו ובינינו ובין העולם.
רסלינג
מאת: מרקו מאואס
תיאור: בספרו פרויד עם לאקאן מציע מרקו מאואס לקרוא את המילה של פרויד באמצעות המילה של לאקאן. המילה הלאקאניאנית היא זו שמאפשרת לנו להיות נאמנים עוד יותר לאמת שהשאיר לנו פרויד, לטקסט שלו, על ידי חיפוש המבנה הפרוידיאני, הלוגיקה הייחודית שלו, שהיא גם זו של הלא-מודע.

בספר ייחודי זה – אשר מתמודד בצורה דקדקנית וייחודית עם פרויד, עם לאקאן ועם החיתוך ביניהם – קורא מרקו מאואס "עם לאקאן" את פרויד בגרמנית שלו, וגם בוחן מקרוב את המעבר של הגרמנית הזו לתרגומיה השונים לעברית.

ובכן, מה קורה במעבר לקורא, למילה? את זאת שואל מאואס מתוך התמודדות עם המילה הגרמנית עצמה, שמביאה את הממשי של פרויד. באופן הזה אנו קוראים בפרויד עם לאקאן את המקרים המפורסמים של פרויד על דורה, הנס הקטן, הקצבית היפה,
רסלינג
מאת: אסתר פלד
תיאור: הספר פסיכואנליזה ובודהיזם עוסק בהשוואה בין חשיבתם של פסיכואנליטיקאים כגון פרויד, קליין וביון, לבין תפיסת העולם הבודהיסטית. מן הצד הבודהיסטי הספר סוקר את הזרם של הבודהיזם המוקדם (תרוואדה) וכמו כן את נקודת המבט של הזן-בודהיזם. אך ספר זה אינו עוסק באינטגרציה בין מזרח ומערב, או ביישומים של החשיבה הבודהיסטית בפסיכותרפיה, אלא בהנחות יסוד מטא-תיאורטיות. השאלה המרכזית הנתונה להשוואה היא על אודות צמיחה מנטלית והקשר בינה לבין אמת. המושג "ידיעה", יחד עם המושגים "מודעות" ו"אמת", משמש תשתית הן לחקירה הפסיכואנליטית והן להגות הבודהיסטית. בשתי השקפות העולם הנבדלות הללו מוצגת בחינתה הביקורתית של יכולת הידיעה של האדם כמטלה מרכזית. אבל לא מדובר בבירור תיאורטי בלבד; נקודת השיתוף המושגית המשותפת לפסיכואנליזה ולבודהיזם היא ההנחה שלפיה ידיעה שיש בה ערך היא ידיעה טרנספורמטיבית, כלומר ידיעה שאמורה לחולל שינוי הכרתי עמוק באישיותו ובחייו של היודע. אולם נדמה שהפסיכואנליזה של התקופה הנוכחית הולכת וזונחת את תפקידה זה לטובת גישה פשטנית יותר וביקורתית פחות. בעידן שבו התרופה הפסיכיאטרית ופתרונות חומריים אחרים תפסו את מקומו של התהליך הממושך והמכאיב של הצמיחה המנטלית, יש בנקודת המבט הבודהיסטית של מושג ה"ידיעה" כמו גם בנקודת המבט של וילפרד ביון כדי להאיר מחדש את תפקידן של תורות ההכרה והנפש.
רסלינג
מאת: גילית הורויץ
תיאור: מה מכונן את תפיסת המציאות שלנו? האם מה שאנו תופסים כמציאות הוא אכן מה שהמציאות הנה? האם אנו יכולים להכיר את האדם הקרוב אלינו כפי-שהוא, או שהיכרותנו אותו תלויה בתפיסותינו ואינה מייצגת אותו כפי-שהוא? וילפרד ביון עסק בשאלות אלה בהגותו; הוא פרץ את גבולות התיאוריה הפסיכואנליטית כשהציב לשם כך מושג חדש להבנת תפיסת המציאות והתרחשויותיה – המושג O. ״אשתמש בסימן O על מנת להצביע על הדבר שהוא המציאות האולטימטיבית, שאותה אנו מייצגים במונחים כגון המציאות האולטימטיבית, האמת האבסולוטית, האלוהות, האינסוף, הדבר כשהוא לעצמו״. ספרה של גילית הורויץ פוסע בעקבות מחשבתו של ביון: הוא מתחקה אחר הפער בין המציאות האולטימטיבית ובין המציאות הנחווית ורשמיה החושיים והנפשיים; הוא בוחן את משמעויותיו של פער זה ואת נגזרותיו להתפתחות הנפשית. בעקבות ביון שואלת המחברת האם ישנה דרך ליצירת מגע עם האמת כפי-שהיא במישרין, ואם לאו – האם בכל זאת נוכל למצוא את הדרך להיות פתוחים ככל שניתן לקליטת רשמי המציאות כפי-שהיא ועקבותיה החושיים והנפשיים עלינו. סוגיות אלה נושאות השלכות ממשיות ביחס לסוגי היחסים המתקיימים בין הפרט ובין אחר, בפרט ליחסים הטיפוליים בפסיכותרפיה ובפסיכואנליזה. הספר מבאר את רעיונותיו של ביון ביחס להשלכות אלו ומחברן להתנסות. וילפרד ר. ביון (1897-1979) היה פסיכואנליטיקאי בריטי, מתלמידיה של מלאני קליין. בתחילת שנות ה-60 פרסם את ״תיאוריה של חשיבה״, מאמר קאנוני המתאר את הדרך שבה מתפתחת החשיבה האנושית. ספריו הציגו התפתחויות משמעותיות בחשיבה הפסיכואנליטית – בכולם מצויים מעברים מהמטא-תיאוריה אל ההתנסות הייחודית. המשגת ה-O, אשר פורסמה בשנות ה-60 של המאה ה-20, היא אחת הבולטות מבין תרומות אלה.
רסלינג
מאת: ענר גוברין
תיאור: הפסיכואנליזה והעולם התרבותי שסביבה קשורים בקשר שאינו ניתן להתרה, מזינים ומעצבים זה את זו, מתדיינים ביניהם ומנהלים שיח של ביקורת הדדית. במובן מסוים אפשר לומר שהפסיכואנליזה לא נולדה כתחום אלא כמרחב בין-תחומי. לא תיתכן תובנה פסיכואנליטית "טהורה" שאינה כוללת השקפות עולם חיצוניות לה, מטען תרבותי והקשר חברתי ופוליטי. באותה מידה, דומה שאין כמעט בנמצא יצירת תרבות מערבית ועכשווית שאינה מציגה ביטוי כלשהו של שיח עם תובנות פסיכואנליטיות. עשרת המאמרים המכונסים באסופת המאמרים הנוכחית מציגים קשת רחבה של נושאים ומגוון שיטות מחקר ודרכי התבוננות בין פסיכואנליזה לבין גופי ידע ותרבות אחרים. חוקרים צעירים לצד חוקרים בעלי מוניטין פורשים בפנינו פרספקטיבה רחבה של האנליטי בתוך התרבותי-חברתי ושל התרבותי-חברתי בתוך האנליטי. הכותבים מתייחסים למגוון רחב של נושאים בשלושה תחומים: ספרות, חברה ופילוסופיה .הבאתם בכפיפה אחת מגלה מארג מורכב של קשרים ונקודות השקה ביניהם, החל בניתוח יצירות ספרותיות, עבור בעיסוק בחברה הישראלית, בצרכנות ובקפיטליזם, וכלה בניסוח פרשנות חדשה לתיאוריות פסיכואנליטיות מרכזיות דרך גישות פילוסופיות שונות.

הנושאים הנחקרים בספר: בתחום הספרות: הרוזן החצוי של איטלו קאלוינו (מירב רוט), חירות של ג'ונתן פרנזן (שלומית ידלין-גדות), אהבה מאת קלריס ליספקטור (דנה אמיר); בתחום החברה: פסיכואנליזה ומעורבות חברתית (אורי הדר), אלימות מקובלת חברתית (אפרת אבן צור), מלחמה ומגדר (גילי לויתן), רגש האשמה בחברה קפיטליסטית (עודד גולדברג); בתחום הפילוסופיה: פסיכולוגיית העצמי מפרספקטיבה פנומנולוגית (מירה הורביץ), הזדהות השלכתית מפרספקטיבה הגליאנית (אליס מיה קינן), והשפעתו של ברגסון על תפיסת הזמן של ביון (אביאל אורן).
רסלינג
מאת: ז'אן-ז'רר בורשטיין
תיאור: "החיבור שלפנינו הוא הצעה לקריאה פסיכואנליטית לאקאניאנית בפרשות השבוע. זהו פרויקט תובעני ומתמשך של הפילוסוף והפסיכואנליטיקאי החשוב ז'אן-ז'ראר בורשטיין, שבו הקריאה בפרשות השבוע מאפשרת, בעיניים מודרניות עכשוויות ומדעיות, לבחון מחדש יסודות של התרבות המערבית ורעיונות הומניסטיים שמתעוררים מתוך השיח המקראי. אין זו קריאתו של המאמין, גם לא של הכופר; זוהי קריאתו של הנענה לתת לפרשנות של הלא־מודע להיות האצבע המורה בזמן הקריאה בתורה." ד"ר חנוך בן־פזי, המחלקה למחשבת ישראל, אוניברסיטת בר־אילן
אדרא - בית להוצאת ספרים אקדמיים
מאת: דרור דרשן
תיאור: משחר ההיסטוריה של האנושות ניצבו לפניה אתגרים רבים. אחד האתגרים המשמעותיים ביותר שנאלצת האנושות להתמודד איתו הוא אתגר העבודה. האִמרה “אדם לעמל יולד” נוכחת באופן משמעותי ביותר בחיי היום־יום של האדם. העולם המודרני פתח לאנושות אפשרויות בלתי מוגבלות למימוש עצמי ולהשגת תחושת סיפוק בעבודה. ככל שהשתכלל העולם, ואפשרויות התעסוקה שנפתחו הלכו והתרבו, גדל גם הצורך בהתאמת אופי העבודה לאדם, ובמימוש רצונו להגיע להגשמה עצמית במקום העבודה. הספר מנסה לגעת בנושא חשוב זה. מטרתו היא לתת כלים מעשיים שמסוגלים לסייע לכל אדם ליצור סביבת עבודה שתביא אותו להרגיש הגשמה, חיוניות וסיפוק במקום עבודתו. לצד הכלים המעשיים, הספר מלווה בהסברים תאורטיים המאפשרים להבין את העקרונות הפסיכולוגיים של האדם העובד ואת התהליכים הפסיכו־חברתיים שהתרחשו בחברה המודרנית מראשית דרכה ועד היום. הוא משלב סיפורים משעשעים ומתובל בהומור ובדוגמאות מוחשיות, בעזרת מחקרים ומקרים שהצטברו לאורך השנים ומתוך ניסיונו רב השנים של המחבר.
מאת: הלה יהלום
תיאור: ההד הנשכח מטיל זרקור על תופעה מתעתעת, שרק לאחרונה החלה לקבל הכרה כ"התעללות נרקיסיסטית" – חווייתו וגורלו של האובייקט של הנרקיסיסט. מהותה של התעללות זו היא תפיסה פרוורטית של המרחב הנפשי של האחר על ידי הנרקיסיסט. המחברת גורסת שכאשר הפגיעה מתרחשת בילדוּת, עלול להיווצר אצל הנפגע דפוס התנהגותי־אישיותי המהווה תמונת־מראה של הנרקיסיזם הראוי להכרה בפני עצמו. תוך סקירת תאוריות פסיכואנליטיות מגוונות, מובאת הסתכלות חדשה על הנרקיסיזם כהפרעה שביטויה ההרסני ביותר הוא ביחסים הבין אישיים, כשלרוב שני הצדדים לקשר עיוורים לתופעה. אותו עיוורון נוכח גם בחדר הטיפולים ומשפיע על מהלכם. הספר מביא דוגמאות מהקליניקה ומסיפורי חייהם של מר Z (קוהוט), פרנץ קפקא ומריה קאלאס. אנשי בריאות הנפש ימצאו בספר נקודת מבט קלינית חדשה וחיבור בין הפסיכואנליזה למושגים שהולכים ומנכיחים עצמם בעולם הנפגעים כמו "גזלייטינג". אלו הלכודים ביחסים פוגעניים עשויים למצוא בספר חוויה פוקחת עיניים ואת תחילתו של השביל להחלמה.
כרמל
מאת: וילפרד ר' ביון
תיאור: "אתם חייבים להעז לחשוב ולהרגיש את מה שאתם חושבים ומרגישים, ואין זה משנה אם זה עולה בקנה אחד עם מה שהחברה שלכם, או החברה הפסיכואנליטית שלכם, חושבת על כך, או אפילו מה אתם חושבים על כך... אם אתם יכולים להיות פתוחים לרווחה, אני חושב שיש סיכוי שתוכלו ללכוד כמה מן המחשבות הפרועות הללו... שתאפשרו להן לשכון בנפשכם – לא משנה עד כמה הן מגוחכות, מטופשות או לא-הגיוניות ... ושתוכלו להחזיק בהן די זמן באופן שתוכלו לנסח מה הן אומרות" (וילפרד רופרכט ביון, מתוך הסמינר האיטלקי הראשון).

בספר זה מובאות במלואן ההרצאות שנתן הפסיכואנליטיקאי הבריטי וילפרד ביון ברומא בשנת 1977, כשנתיים לפני מותו, במסגרת סדרת סמינרים פסיכואנליטיים שקיים בנוכחות בתו הבכורה פרתנופה ביון-תלמו, אשר תרגמה סימולטנית את דבריו מאנגלית לאיטלקית (תמונת האב ובתו ביום חתונתה מצורפת בפתח הספר).

בשונה מספריו התיאורטיים, אשר פעמים רבות אינם נהירים לנו בקריאה עצמאית ודורשים העמקה ולימוד משותף, יש בסמינרים אלו בהירות-ניסוח והמחשות קליניות המאפשרות לנו להרחיב את הבנתנו בנוגע ליישום חשיבתו של ביון למעשה הטיפולי עצמו. העריכה המדעית של המהדורה העברית תורמת להנגשת דברי ביון לקוראים.

לספר זה מצורפים פתח-דבר מאת המתרגמת והעורכת המדעית יעל מגל, פסיכולוגית קלינית ופסיכואנליטיקאית בחברה הפסיכואנליטית בישראל, ואחרית דבר מאת עמית פכלר.
כרמל
מאת: עופר אשכנזי, ערן רולניק, דוד בר-גל
תיאור: האם אלימות המונית היא בלתי נמנעת? האם טבעו של האדם מכריע אותו לצאת למסעי רצח בשם הדת, הלאום או הגזע? בשנת 1932, בעיצומם של משברים אלימים ברחבי העולם ועל רקע התחזקותה של המפלגה הנאצית בגרמניה, התבקשו אלברט איינשטיין וזיגמונד פרויד להתייחס לשאלות אלה ולהציע הבנה טובה יותר של מקורות המלחמה והאפשרות למנוע אותה. תשובתם של שני ההוגים היהודים סוכמה בחליפת מכתבים שהתפרסמה בשם למה מלחמה? והגדירה חלקים מהותיים בשיח על אלימות ומקורותיה בעשרות השנים שלאחר מכן. הספר איינשטיין ופרויד והמלחמה הבאה מציע תרגום עברי חדש לחליפת המכתבים ודיון מעמיק ברעיונות המובעים בהם, במקומם במחשבה של איינשטיין ופרויד וברלוונטיות של רעיונות אלה בתחילת המאה העשרים ואחת. דומה כי כיום, לנוכח משברי המנהיגות בעולם המערבי ובישראל, היחלשותה של הדמוקרטיה הליברלית והשפעתן הגוברת של תפיסות עולם שובניסטיות ואתנו-צנטריות, ראוי לחזור לרעיונות של איינשטיין ופרויד ולדחיפות שבה התייחסו אל הצורך למנוע אלימות.
כרמל
מאת: חגי שלו
תיאור: האם אתם מרגישים שאינכם טובים מספיק? האם הפרפקציוניזם והריצוי מנהלים אתכם? האם לרוב אינכם בטוחים שיש לכם יכולות או כישורים מספיקים על מנת להצליח? מתהלכים בעולם תקועים, אפופי תחושת החמצה והיעדר מימוש עצמי בתחומי חיים שונים, תוהים אם אי פעם תוכלו לחוות את ההצלחות בהן אתם חושקים? אם עניתם בחיוב אפילו על חלק מהשאלות, נראה שגם אתם שבויים ב'מִלכּוד המצוינות'. 'מִלכּוד המצוינות' הוא מעגל שוטה, מעגל זדוני או מעגל קסמים, המורכב מסדרת אמונות, פרדיגמות והרגלים שליליים עוקבים, המזינים אלה את אלה בדרך שלילית מתעצמת וגוברת, ללא מוצא לכאורה. מדובר בתבנית התנהלות שלילית, שחוזרת על עצמה ופוגעת בביטחון העצמי, בדימוי העצמי ובערך העצמי. אינכם לבד! קרוב לארבעים אחוז מהאנשים בעולם שבויים במעגל קסמים שלילי מתעצם והולך זה. בספר שלפניכם חושף חגי שלו מעגל זדוני נסתר זה, ומעניק לקוראיו כלים שיסייעו להם להשתחרר ממנו. בשנת 2005, מצא עצמו שלו מתוסכל מחייו וחיפש דרך חדשה. הוא עזב משרה נחשקת ובטוחה כסמנכ"ל כספים בחברת הייטק, עם שכר גבוה בצידה ונתקע במִלכּוד המצוינות ללא מוצא. בתהליך שינוי קריירה, הוא חקר את התבנית שלו, פענח אותה ומצא את הדרך להשתחרר ממנה. כעת, שלו מזמין אתכם לוותר על בילוי של שנים על ספת הפסיכולוג, לקרוא את הספר ולגלות כיצד להשתחרר ממלכוד המצוינות שלכם, שלב אחר שלב.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: אורטל סלובודין
תיאור: אימהות רבות בימינו חשות שאשמה היא חלק כמעט בלתי נפרד מלהיות אמא, מעין משהו ש"בא עם התפקיד". הדיון באשמה אימהית בולט מאד בתרבות הפופולרית, בשיח היומיומי של אימהות ובמדריכי ההורים למיניהם. הספרות האקדמית והקלינית, לעומת זאת, עדיין נמצאת מאחור.

ספרה החדש של אורטל סלובודין מציע נקודות מבט חדשות על התפתחותה וכינונה של אשמה אימהית בתרבות בת-זמננו. הוא עוסק בשורשיה הפוליטיים, החברתיים והתרבותיים של אשמה האימהית, בהשלכותיה של האשמה על חיי הנפש של האם ועל היחסים עם ילדיה, ברטוריקה המייצרת אשמה, בקשר בין תפיסת זמן לאשמה (למשל במושג "זמן איכות"), במופעים של אשמה אימהית בתרבויות שונות ובקשר שלה לבושה אימהית.

אשמא מיועד להורים ולאנשי מקצוע המבקשים לבחון מחדש את ההנחות החברתיות המקובלות אודות מהי "אימהות טובה", ולאמץ מבט עכשווי והטרוגני יותר של אימהות בהקשרים חברתיים ותרבותיים. הספר מבוסס על ממצאי מחקר אמפיריים, ניתוח טקסטים של אימהות ושל מומחים להורות, לצד מקורות ספרותיים.
רסלינג
מאת: רקפת אפרת-הולצר
תיאור: קריסה לתהום, אובדן שאין להשיבו, נפילה שנחווית כעצב תהומי, תחושת מוות, אי-קיום, תעתוע וחוסר פשר במישור האישי, לצד שקיפות חברתית, דיכוי וניצול במישור החברתי – אלה החוויות שבהן מתבונן באופן רב-תחומי ומעמיק הספר אין קץ לאין שובך. רקפת אפרת הולצר מציעה המשגה חדשה להתנסויות אלה – ״שלילה כפולה תהומית״ – על יסוד ההנחה שלמופעיהן בתחומי החיים השונים קיים מבנה משותף. ההמשגה נשענת על הפרה של ״חוק השלילה הכפולה״ הלוגי. במקור, חוק זה קובע ששלילה של שלילה שקולה לחיוב (״לא לא״ פירושו ״כן״). במבנה החריג המוצע כבסיס להבנת ההתנסויות הנדונות, שלילת השלילה מייצרת שלילה נוספת, עמוקה יותר, והיא למעשה מניעה תנועת שלילה רקורסיבית, אינסופית – כמעין מערבולת חסרת מפלט. פעולות מודעות או לא-מודעות כגון הטלת ספק, הכחשה, שלילה פסיכולוגית או אי-הכרה באדם כשווה ערך, הן כולן אקטים של שלילה שהכפלתם מניעה את אותה תנועת סחרור לופתת והרסנית. הספר פותח בסקירת משמעות השלילה ו״עבודת השלילי״ בלוגיקה הקלאסית, בפילוסופיה ובפסיכואנליזה. חלקו המרכזי מראה כיצד המבנה המוצע מכונן את תפיסת הספקנות הפילוסופית, את המבנה הנפשי המלנכולי ואת ״שפת השלילה״ של המלנכולי/ת כפי שהיא באה לידי ביטוי בכתיבה פואטית ובקליניקה, כמו גם את הדיכוי החברתי של נשים הממוקמות ב״שוליות מצטלבת״ ועוד. נושאים אלה ואחרים נידונים בצורה נגישה ומרתקת, בין השאר באמצעות קריאה ביצירות מהספרות והשירה העולמית. ״שלילה כפולה תהומית״ יוצרת מצב שממנו יקשה על היחיד או הקבוצה החברתית להיחלץ בכוחות עצמם. אולם אין זה מצב חסר תקווה. היציאה ממנו אפשרית, לטענת המחברת, בעזרת יחסים עם זולת מחייב ומחויב. כפי שמנסח זאת עמנואל לוינס: ״רק האחר יכול לומר הן, החיוב מגיע ממנו״.
רסלינג
מאת: דן פולק
תיאור: צפיית גברים בפורנוגרפיה הפכה זה מכבר לתופעה שגרתית, נפוצה ואולי אף נפיצה. מדובר בהרגל המלווה נערים וגברים רבים מתחילת גיל ההתבגרות ולאורך שנים רבות, גם בבגרותם. ברוב המוחלט של המקרים הצפייה בפורנוגרפיה צמודה לאוננות, ולהיפך, ולפיכך שתי הפרקטיקות הפכו אצל גברים רבים לאחת – פרקטיקה שאותה מכנה המחבר "פּוֹרְנֵנוּת". ספרו של דן פולק הוא מחקר איכותני בשדות הסוציולוגיה, הפסיכולוגיה והסקסולוגיה. 25 גברים – הטרוסקסואלים והומוסקסואלים, חילוניים ודתיים, צעירים ובוגרים, רווקים וזוגיים – מביאים ומביעים בלשונם את תפיסותיהם על משמעויות הצפייה בפורנוגרפיה ביחס לחייהם. "בין החבר'ה מדברים על זה, אבל רק בדחקות, לא ברצינות" – הם טוענים, ולכן שיח רציני ומעמיק על צפייה בפורנוגרפיה היווה עבור חלקם פעולה חתרנית כנגד, מה שהמחבר מכנה "הָסְטָקַה" – הכתרתם כסוטים באמצעות השתקה. מדברי המרואיינים העמיק המחבר לתפוס ולתאר את יחסי הגומלין בין צפייה בפורנוגרפיה לבין פעולת הפנטזיה כ"חומר דלק" לעוררות מינית, את התפיסות המתהוות אצל הצופים ביחס למציאות וביחס לזוגיות, כמו גם את כינון הגבריות במקביל לצפייה אינטנסיבית בפורנוגרפיה. חשיבותו של הספר בכך שהוא מציג תמונה חיה של תפישות מתהוות בחייהם של גברים רבים בעת הזאת, בחייהם כפרטים, בחייהם כבני-זוג ובחיי התרבות המערבית המודרנית. היכרות עם משמעויות אלו עשויה להיות חשובה עבור נערים וגברים בכלל, עבור נשים החיות לצידם ונשים בכלל, עבור מחנכים למיניות, מטפלים זוגיים, מטפלים מיניים וכלל המטפלים הרגשיים.
רסלינג
מאת: דנה אמיר
תיאור: ספרה החדש של דנה אמיר, גלות הגוף המדבר, מתחקה אחר היכולת של הנפש האנושית לאתר את נקודת המנוף שלה, ובאמצעות נקודת המנוף הזאת לחלץ את עצמה מלב התופת, כלומר לחרוג מאינספור הווריאציות של חוסר הישע: מעמדת המסופר לעבור לעמדת המספר, מעמדת התובע את עלבונו לעמדת מי שנכון להיסלח ולסלוח. נקודת המוצא של הספר תופסת את האדם כ"שָׁלֵם לִירִי", כלומר כמי שיש לו החופש והכוח להבנות מחדש את המציאות הפנימית והחיצונית, ובאופן הזה לשוב ולרומם את עצמו, בכוח עצמו, מכל תהום.
רסלינג
מאת: גבריאל שרייבר
תיאור: קבלה לבית ספר לרפואה בישראל היא משאת נפשם של רבים. בתי הספר לרפואה יצרו הליכי מיון שונים למועמדים העונים על קריטריון הסף של סכם הבגרות-פסיכומטרי. עם זאת לבית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן-גוריון המועמדים נבחרים באמצעות ראיונות קבלה. התמה המרכזית ביסוד ראיונות הקבלה היא כי אין להסתפק בהישגים לימודיים ופסיכומטריים כמדדים יחידים לבחירת רופאים לעתיד, אלא יש לאפשר לבני האדם לבחור את רופאיהם, כמובן בדרך מושכלת, מובנית ומבוקרת.

כיהנתי מספר שנים כיושב ראש ועדת הקבלה של בית הספר לרפואה של אוניברסיטת בן-גוריון, ובהרצאות סיכום שנתיות במסגרת זו הצגתי לפני חברי הוועדה והפקולטה למדעי הבריאות היבטים פסיכואנליטיים של ראיונות הקבלה, כדי להרחיב את הדעת להיבטים לא מודעים היכולים להאיר זוויות חדשות ובלתי מוּכָּרוֹת של ראיונות הקבלה בפרט ושל ראיונות בכלל.

לאקאן, קבלה ומקובלות מבהיר את מושג הלא מודע של פרויד ותהליכיו ואת התיאוריה הפסיכואנליטית השפתית של לאקאן ובתוך כך מתייחס לסדרים הלאקאנייניים: הממשי, המדומיין והסמלי, ומדגים אותם בראיונות הקבלה, כמו גם לשיחים של המאסטר, האוניברסיטה, ההיסטרי והפסיכואנליטי בראיונות אלה.

הספר עוסק גם בנושאים של איווי, אחרוּת, סימבולי וסמיוטי בוועדות הקבלה. כתיבתו של ספר זה העלתה בי את המחשבה לתת משמעות חדשה למושג “מקובלים”. עם התקבלותנו אין מסתיים הליך הקבלה, אלא רק מתחיל, שהרי בהמשך הדרך עלינו להתקבל על ידי עצמנו ועל ידי אחרים, ורק בסופו של תהליך חיים ארוך זה נוכל להפוך “מקובלים”. בדומה, נפתח תהליך ארוך שבו אנו לא רק מתקבלים, אלא מקבלים את מגוון האחרים. כך מתרחבת המשמעות החדשה של המושגים “קבלה” ו”מקובלות”.
ספרי ניב
מאת: נטע ענבר-סבן
תיאור: בתקופת הקורונה עברנו ואנו עדיין עוברים שינויים רבים. מאז פרוץ המגיפה אין תחום בחיינו שלא עבר טלטלה ועולה בנו הצורך למצוא מחדש את האיזון הפנימי, הבין-אישי והחברתי.

הספר שלפניכם מיועד לכל מי שמעוניין להוציא את המיטב מעצמו, לעבור שלב נוסף של התפתחות בחיים, להקשיב לתוכנה הייחודי של נפשנו ולממשה. בספר תוכלו לקרוא כיצד ניתן לעשות את זה, איך עובד מוחנו, מדוע אנו נתקעים בתבניות חשיבה המשפיעות על חיינו ומהי הדרך לשנותן: בתוכנו, בזוגיות, בהורות, בקריירה וגם בתהליכים לאומיים, חברתיים ופוליטיים. בספר ניתן דגש למקום היסוד הנשי והתפתחותו כמו גם לתהליכי קבלת החלטות בקרב.

לכל אורכו מחולל הספר את מחול ההתפתחות, נע בתנועה ספירלית קדימה ואחורה, החוצה ופנימה ומציג שינויים בזמן, ברעיונות ובהיסטוריה של אנשים ושל חברות אנושיות. הוא מביא תיאוריות פסיכולוגיות, פיזיקליות, חברתיות וכלכליות וגם כאלה הנוגעות לתקשורת המונים ולהתפתחות שעברנו כעם ישראל. בספר מוצגים סיפורים אישיים מרתקים הממחישים את תהליכי ההתפתחות שלנו, את הקשיים שאנו עוברים וגם את ההתגברות עליהם, והוא משמש מודל למציאת הדרכים לממש את עצמנו ולפתור מצוקות חיים שאנו נתקלים בהן.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: ורדה זילברברג
תיאור: מה למדנו על עצמנו בתקופת הקורונה? אילו אתגרים חדשים ואילו הזדמנויות פוגשים האנשים שמטפלים בכל אלה שזקוקים לסיוע נפשי כתוצאה ממגפת הקורונה? ומה חווים המטפלים והיועצים, שגם הם, כמו כולנו, חווים משבר וטראומה?

משבר הקורונה גרם לקשיים רבים ברמה האישית, החברתית והכלכלית – אבל האם הרווחנו גם משהו מהתקופה הקשה הזאת?

קבוצת אנשי טיפול וייעוץ מהשורה הראשונה חולקים את חוויותיהם האישיות והמקצועיות כחומר למחשבה וללמידה. כל אחד מפרקי הספר מציע זווית מקצועית ואישית אחרת. בין הכותבים פסיכולוגים, עובדים סוציאליים, יועצים ארגוניים, מטפלים בפסיכודרמה, ביבליותרפיה, צילום ועוד.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: ג'ורדון ב. פיטרסון
תיאור: בשנת 2018 פרץ ג'ורדן פיטרסון בסערה לחיינו עם הספר 12 כללים לחיים, שלימד מיליוני אנשים ברחבי העולם להשליט סדר בחייהם. כעת, פיטרסון עושה זאת שוב. בספר להיות אדם, אשר מרגע פרסומו בארה"ב הפך גם הוא לרב מכר בינלאומי, משרטט פיטרסון 12 כללים נוספים שמטרתם לתת מקום לכאוס בחיינו, ולהצעיד את האדם צעד נוסף אל המשמעות המסתתרת מאחורי הסדר. בלהיות אדם מסייע לנו פיטרסון להתגבר על המנגנונים הפסיכולוגיים המשעבדים אותנו לסדר ומשמעת, ומציע תכנית פעולה לחיים זורמים, יצירתיים ומשמעותיים יותר. לפי פיטרסון, אנחנו מוכרחים ללמוד לסמוך על יכולותינו ועל האינסטינקטים הבריאים שלנו. דווקא מתוך חוסר האונים שמזמנים לנו החיים המודרנים - עלינו לבחור בעצמנו. להיות אדם: 12 כללים נוספים לחיים מציע מתכון מנצח לאיזון בין הכאוס לבין הסדר, לטובת חיים טובים יותר. מדוע עלינו להיות מלאי הכרת תודה גם לנוכח סבל?
מה יקרה אם תחדיר יופי לחדר אחד בביתך?
כיצד ומדוע עלינו להיגמל מיהירות ומנטירת טינה?
מה הסכנות שבאימוץ אידאולוגיה כמצפן לחיים?
הוצאת סלע מאיר
מאת: נונה אורבך
תיאור: ספר חדשני זה מציע מודל טיפולי החוקר לעומק את משמעותן של פעולות בחומר, בתהליכי טיפול, בחינוך וביצירה אמנותית. תהליכים בסטודיו מגדירים טיפול באמנות מנקודת המבט של יחסי פעולה-חומר המתרחשים במרחב מודע ומאורגן.

ספר זה מעלה, בין השאר, את השאלות הבאות:
כיצד רשות ובחירה באות לידי ביטוי בחלל הסטודיו עצמו?
כיצד היוצר מביע בכוריאוגרפיה לא-מודעת את התהליך האלכימי שעובר על הנפש?
כיצד פעולה פיזית עשויה להיות מתורגמת להבנה רגשית ופדגוגית?
איך לחשוב, לתקשר, ללמד ולטפל בשפת החומרים?

במגוון דוגמאות ותיאורי מקרה מרגשים אנו נוכחים לדעת עד מה הגוף מדייק: דרך בחירה בחומר, דרך בחירה של פעולות מסוימות שנעשות בו, משתקפת אמת פואטית של היוצר, היוצרת, בדרכם לאינטגרציה והחלמה. נראה כיצד סטודיו הוא רשות, זמן, טקס ומרחב.

התובנות המגובשות כאן מתוך נקודת מבט מעמיקה וצלולה יסייעו לעבודתם של כל מי שפוגשים בחומרים: הורים, אמנים, מחנכים ומטפלים. הספר ירתק גם את הקורא הסקרן שאינו בעל רקע מקצועי.
רסלינג
מאת: יורם יובל
תיאור: רווקה תל-אביבית עם משיכה ל"סאדו-מאזו" מחפשת בלילות אהבה באינטרנט. חייו של איש עסקים, שהוא גם מאהב סדרתי, נקלעים למשבר בגלל זיכרונות שאינם מרפים ממנו. סטודנטית ערבייה מגלה שמשפחתה מתכוונת לרצוח אותה בגלל אהבתה. "מה זאת אהבה”, ספרו החדש של הפסיכיאטר והפסיכואנליטיקאי יורם יובל, מביא את סיפוריהם של שמונה נשים וגברים ממטופליו, המנסים – ולפעמים נאלצים בעל-כורחם – לאהוב. מה נורמלי ומה חריג באהבה? מה מותר ומה אסור בה? יובל בוחן את השאלות הקיומיות הללו מנקודת מבט מקורית ואנושית. אך מעבר לסיפורי חיים ותיאורי טיפול הכתובים ביד אמן, פורש המחבר לפני הקורא, בשפה מובנת ובהירה, את הממצאים החדשים והמפתיעים מתחומי הפסיכולוגיה, הפסיכיאטריה ומדעי המוח העוסקים באהבה. כמו ברב-המכר הקודם שלו, "סערת נפש", מפליא יובל גם לשלב בין מבט אינטימי אל עולמם של אנשים מאוהבים לבין ידע מדעי מרתק בתחום שהוא – אולי יותר מכל תחום אחר – בנפשנו.
מאת: אוליבר ברקמן
תיאור: תוחלת החיים הממוצעת של האדם קצרה עד כדי גיחוך. בהנחה שנגיע לגיל שמונים, יש לנו קצת יותר מ-4,000 שבועות על פני כדור הארץ.

לא פלא שאנחנו מרגישים תמיד כאילו אין לנו מספיק זמן. רשימת המטלות שלנו הולכת ומתארכת, האיזון המיוחל בין החיים לבין העבודה מתרחק, והסחות הדעת רק מתרבות. ובכל זאת, אנחנו בטוחים שאם רק נצליח לפצח את השיטה לניהול הזמן שלנו, נספיק הכול. לרוב, הניסיונות הללו רק מגבירים את הלחץ ומונעים מאיתנו הנאה וסיפוק מהדברים שקורים בחיינו ברגע זה.

העיתונאי והסופר הבריטי אוליבר ברקמן ניסה על עצמו את מרבית השיטות לניהול זמן, ואף כתב עליהם בטורו הפופולרי בגרדיאן, עד שהבין שהמירוץ בעקבות הזמן הוא אבוד מראש. בכתיבה קולחת, מאירת עיניים ולפרקים אפילו מטלטלת, מסביר ברקמן מדוע כל ניסיון לשלוט בזמן נדון לכישלון, מדגים מדוע דחיינות היא לא בהכרח דבר רע, מבטל את הניסיון הסיזיפי "לנקות את השולחן" (כי אין דבר כזה) ובעיקר מתכנס לאמת מרגיעה אחת: במקום לעסוק כל הזמן בשאלה מה אנחנו חייבים להספיק, מוטב להחליט מה לא לעשות.
תכלת הוצאה לאור
מאת: איתן קרוס
תיאור: אם תספרו לאדם זר שאתם מדברים לעצמכם, קרוב לוודאי שתתויגו כטיפוסים משונים. אבל האמת היא שלכל אחד מאיתנו יש קול בתוך הראש. לעתים קרובות אנחנו מקווים לקבל ממנו הדרכה ועידוד אבל במקום זאת מקבלים ממנו רק ביקורת. כשלפנינו משימה קשה, הקול הפנימי יכול לעזור לנו להתמקד ולשכנע אותנו שאנחנו מסוגלים להתמודד איתה. אבל לעתים קרובות לא פחות, הקול הביקורתי שבתוכנו מרפה את ידנו ואומר לנו שאנחנו צפויים להיכשל ושאנשים יצחקו עלינו. למה זה קורה?

בספרו הקול הפנימי, הפסיכולוג איתן קרוס, אחד המומחים הגדולים בעולם לשליטה במחשבות מוּדעוֹת, חושף את כוחו הנסתר של הקול הפנימי שלנו ומראה איך ניתן לנצל אותו כדי לחיות חיים בריאים יותר, מספקים יותר ופרודוקטיביים יותר. קרוס חוקר את השיחות שמתנהלות בדממה בתוך ראשנו. הוא משלב ידע ממחקרים פורצי דרך בתחומי ההתנהגות והמוח שערך במעבדה שלו עם סיפורים מהחיים – משחקן בייסבול ששכח איך להגיש כדור ועד לסטודנטית בהרווארד שהתקשתה לנהל חיים כפולים כסוכנת של ארגון ביון אמריקאי – ומסביר כיצד השיחות האלו מעצבות את חיינו, את עבודתנו, ואת היחסים שלנו עם אנשים אחרים. הוא מזהיר שכניעה לדיבור־עצמי שלילי ומבלבל עלול לפגוע בבריאותנו, לחבל במצב רוחנו, להכביד על קשרים חברתיים ולגרום לנו לקרוס בתנאי לחץ. החדשות הטובות הן שעומדים לרשותנו הכלים הנחוצים כדי לגרום לקול הפנימי לשרת אותנו במקום להזיק לנו. הכלים האלה מסתתרים לא פעם ממש לנגד עינינו – במילים שבהן אנחנו משתמשים כשאנו חושבים על עצמנו, בטכנולוגיות שאנחנו משתמשים בהן בחיי היומיום, ביומן שאנחנו שומרים במגירה, בשיחות שאנחנו מנהלים עם אנשים אהובים, בתרבות שאנחנו יוצרים בלימודים ובעבודה. מבריק בכתיבתו ומלא בסיפורים מרתקים, הקול הפנימי נותן לנו את הכוח לשנות את השיחה החשובה ביותר שאנו מנהלים בכל יום, זו שיש לנו עם עצמנו.
מטר הוצאה לאור בע"מ
מאת: עלי כ"ץ
תיאור: מה מניע את הגבר? הדעה הרווחת היא שזהו המשולש הקדוש – אגו, סקס וכסף – אלא שהגברים, כך מגלה לנו הפסיכולוג הקליני הבכיר ד"ר עֵלי כ"ץ, מכרו לנו מצג שווא. אמנם הם עסוקים בכיבושים, בניצחונות, בתחרותיות, בהצלחות ובמימוש הצורך הקמאי להיות זכר אלפא, אך כל אלה הולידו בהם חרדתיות, תלותיות וטראומות שקיבלו לגיטימציה בשיח החברתי והאישי רק בעידן שלנו. בכנות מאלפת, חושף המחבר את השיח האישי־גברי המתנהל בין כותלי המעבדה שלו לחקר נפשו של הגבר – חדר הקליניקה – ומגיש אותו במיומנות נרטיבית המוכרת לנו מספריו הקודמים לצד סצנות ואנקדוטות מפליאות בישירותן מעולמו האינטימי. הגברים בסיפורים של עֵלי הם גברים מהמציאות – לא דמויות פיקטיביות ולא חצי מומצאות. אלה הם בני הזוג שלנו, אבותינו, סבינו, ילדינו, קולגות לעבודה וחברים ללימודים אשר משקפים את הטלטלה, את הסדקים ואת השינויים בעולמם בעשורים האחרונים. מרביתם זנחו בהדרגה את פרופיל הגבר הפטריארכלי או הגורילה השולט – נטול העומק הרגשי שעיקר עולמו הוא זיונים, כדורגל ובירה – והיו לדמויות רב ממדיות ומורכבות: הם משתוקקים לממש את המיניות המשתוללת בתוכם, ובד בבד מתלבטים ומהרהרים בפתיחות במשמעויות ובמחיר של מימוש הדחפים הללו; הם שואפים לעמוד לבדם בראש המשפחה ולכבוש כל פסגה, ובה בעת מכירים בערכי השוויון, השיתוף והעוצמה שבהתחברות עם אחרים; הם מפגינים ביטחון עצמי, כמצופה מהם, אך מודים באומץ שהם חווים דילמות וסכסוכים פנימיים סמויים; הם רגישים ורגשנים יותר, והחשוב מכול – הם מדברים סוף־סוף על החולשה, על הכאב, על הפחד ועל האהבה. הגורילה הפנימית מציע לנו בחינה מחדש של תודעת הגבר. היחשפות "הגבר המדבר" על הבמה הפומבית מזמינה אותנו להבין אותו לא רק באמצעות המבט הבוחן מבחוץ את מעשיו, אלא על סמך עדותו שלו.
מטר הוצאה לאור בע"מ
מאת: אנאל ליבוביץ'-קנהן
תיאור: האקטואליות של השנאה נכתב לאחר בחירות 2017 בצרפת אשר בהן מרין לה פן הגיעה לסבב הבחירות השני. על רקע זה התגייסה "האסכולה של הסיבה הפרוידיאנית", ECF, שראתה בימין הקיצוני סכנה לדמוקרטיה, ולפיכך גם לשיח האנליטי. ניתוח השנאה מהזווית הפוליטית ומהזווית האינטימית יותר שלה, מנקודת המבט של הפסיכואנליזה הלאקאניינית, אין פירושו שמושיבים את התקופה על ספסל הנאשמים. התכלית היא להתחקות אחר מה שייחודי בשיבתה הנצחית של השנאה, כפי שהיא מתבטאת בצורותיה בנות-זמננו, כאן ועכשיו. אנו מצויים בתקופה שבה אין עוד צורך בכך שהמילים יושתתו על מציאות כלשהי כדי שיעוררו אמון; הפצת השנאה לאחר משתמשת במיזולוגיה, אותה שנאת הידע והמחשבה שתמיד היו לה חסידים משלה. חזית המפלגות שהתאחדו נגד הימין הקיצוני מציעה הצבעה נגד, אך למעשה זו הצבעה שמראש היא בעד – בעד שמירת עקרון ריבוי הדעות והעימות ביניהן, אשר רק משטר דמוקרטי מאפשר. ההצבעה נגד, או ההימנעות, הן למעשה התגלמות של שנאה רכה כלפי הדמוקרטיה, שנאה הגולשת כמעט בלי משים לשנאה קשה המתגלה ככזו רק בהשלכותיה המחזקות את הימין הקיצוני בכל מערכת בחירות. האקטואליות של השנאה פותח בניתוח השפעות השיח המדעי והקפיטליסטי על תקופתנו, ממשיך באינטימי ובייחודיות של שני מושאי שנאה נבחרים – היהודים והנשים, ולבסוף משרטט פן אחד של לאקאן, הייחודיות, שמסגירה כמה מהמרכיבים של נוגדן השנאה, מכיוון שהיא זו שמגנה עלינו מפניה. אפשר לומר שישראל היא מאותם נושאים בלתי אפשריים. דרך הדחייה של ישראל, לעיתים קרובות מה שמכוונים אליו הוא הדחייה של אותו בלתי אפשרי עצמו שישראל היא שמו. דבר אחר הוא להניח לבלתי אפשרי הזה לגעת בסובייקט, אותו בלתי אפשרי אשר ככזה וכתמיד הופך אותך זר לעצמך, ולנסות למצוא את עצמך בזרות האינטימית הזאת, כפי שמוצע בספר זה. במהלך המשורטט כאן מתגבשת בחירה, מתנסח ידע, נאמרת הַכְוונה, שכן השנאה חוזרת, אבל לא ללא העמדה האחראית שהיא מגייסת עם חזרתה.
רסלינג
מאת: אביעד פרידמן
תיאור: כל הילדים הרגילים דומים זה לזה. כל ילד מיוחד, מיוחד בדרכו שלו.

עד לידתו של אברומי היינו אנחנו ילדים רגילים. כמו ילדים רגילים, הרגשנו כמעט בלתי מנוצחים. אין דבר שנעשה, שלא יצליח. אין מכשול, שלא נוכל להתגבר עליו. לא הבנו עד כמה זרחה עלינו שמש התמימות. לא הבנו עד כמה חיינו עשויים להיות שונים.

ספר זה נולד מלילות ארוכים של יאוש, ומימים נפלאים של תקווה. את הימים, קל לי לשכוח. לפעמים, אתה יודע שהם היו כאלו רק בדיעבד. את הלילות הקשים אתה חש במלוא כובדם בזמן התרחשותם. לא אשכח אותם לעולם.

ספר זה נכתב בכדי לתאר את החוויה ההורית, הזוגית, ולא פחות מכך את החוויה האבהית של גידול ילד עם אוטיזם. לפעמים נדמה שלילדים מיוחדים יש רק אימהות. האבות, נעלמו. רציתי לכתוב כדי לתת לאותם הורים ולאותם אבות תקווה וכוח במאבק הצפוי להם עם המוסדות, עם המשפחה, עם החברים ועם האויב הקשה מכולם — עצמם. רציתי לכתוב כדי לומר להם: אל תוותרו. אתם פוסעים את צעדיכם הראשונים במסע ארוך וקשה. הילד שלכם לעולם לא יהיה ילד רגיל, אך אם תשקיעו, תראו פרי בעמלכם ושכר בפעולתכם.

רציתי לכתוב כדי לחוות את הצער על מה שיכול היה להיות ולא להיות לעולם, ומתוך כך ללמוד לחיות וגם לשמוח במה שיש.

ורציתי לכתוב, וגם כתבתי, כדי לתת פתחון פה נדיר למי שאינו זוכה כמעט לעולם לפתחון פה — לנער המיוחד, אברומי, שיוכל להשמיע את דבריו, את צעקתו, ואת שמחתו.
הוצאת סלע מאיר
מאת: ג'ורדן פיטרסון
תיאור: ג'ורדן פיטרסון הוא מבקר תרבות ופרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת טורונטו. בספטמבר 2016 העלה פיטרסון סרטון הכולל ביקורת רהוטה ומנומקת על חוק שהכפיף את חופש הדיבור לתיאוריות מגדר פרוגרסיביות. העניין שעורר הפך אותו למבקר חריף ורהוט של הפוסט-מודרניזם, ולאחד מהוגי הדעות הידועים והמדוברים ביותר בעולם.

ב-12 כללים לחיים, שתורגם עד כה ליותר מ-30 שפות, בונה פיטרסון גשרים בין תיאוריות פילוסופיות, עובדות ביולוגיות, מיתוסים דתיים, תובנות פסיכולוגיות והומור שחור, כדי לשכנע אתכם לזנוח את הציניות ואת הייאוש הפוסט-מודרני, לקבל אחריות על חייכם, ולאמץ עצות מעשיות שיאפשרו לכם לחיות חיים בעלי משמעות.
הוצאת סלע מאיר
מאת: תאיר כספי
תיאור: מה תפקידן של מטפורות בשפה הפסיכואנליטית? מה הזיקה בין השימוש במטפורות לבין סוגיית האמת בפסיכואנליזה? האם מטפורות מוליכות שולל, כשם שסבר אפלטון? האמנם לקסיקון המונחים הפסיכואנליטי מורכב ממטפורות חולפות ומתחלפות, ברוח השקפתו של ניטשה? ואם כן, איזו יציבות ניתן לקוות שהידע בפסיכואנליזה יוכל להציע בעולמנו המשתנה? ספרה של תאיר כספי עוסק בשאלות אלה באמצעות עיון במושגים מרכזיים בהגותם של קליין, ויניקוט ואוגדן. המחברת מתחקה אחר אופני השימוש במטפורות הייחודיות ללשונם של הוגים אלה, תוך כדי כך שהיא בוחנת את הקשר בין שפתם לבין הפרדיגמה הפילוסופית שבה הם אוחזים ואת קשריה של זו לעמדתם הטיפולית. בניגוד להשקפתו של פרויד, המחברת מראה שמטפורות אינן פיגום שניתן להשליכו. המחברת טוענת שמאחר שהפסיכואנליזה עוסקת בהבנת תהליכים נפשיים מופשטים, לא-מודעים וטרום-מילוליים, היא נזקקת לשימוש גדוש במטפורות כדרך לחשוב ולהמחיש באופן חוויתי את מרחבי הנפש. הספר מלווה בניתוח תיאורי מקרים מעבודתם של קליין, ויניקוט ואוגדן המדגימים את השימוש הייחודי של הוגים אלה במטפוריות בעבודתם הקלינית.
רסלינג
מאת: דנה אמיר
תיאור: וידויי מסך של דנה אמיר עוסק רובו ככולו בשפה ובמבנים הייחודיים של מקרי קצה: שלושת הממדים של התופעה האובססיבית, הכפילות הממאירה של סצנת גילוי העריות, האפיונים הייחודיים של שפת המעוול, היחס בין מגדריות אקטואלית למגדריות פנטזמטית. בצד אלו ישנם פרקים העוסקים במעין מטא-התבוננות בחשיבה ובכתיבה הפסיכואנליטית עצמה. הפרקים השונים משלבים קריאה מקרוב ביצירות ספרות לצד תיאורי טיפול מפורטים, תוך כדי ניסיון לאפיין מנגנונים של דיסוציאציה של עודפות לעומת מנגנונים של טרנספורמציה של עודפות, הן בתוך המבנים הנפשיים עצמם והן בתוך החשיבה התיאורטית על אודותיהם.
רסלינג
מאת: פדי ברוסנן
תיאור: כולם מדברים על מיינדפולנס, אבל איך הוא עובד באמת? מה צריך לדעת לפני שמתחילים? האם אפשר להתחיל לבד? ותוך כמה זמן ניתן יהיה להבחין בשינוי ובתוצאות?

מיינדפולנס למתחילים הוא מדריך מעשי ונגיש לתרגול מיינדפולנס, ומתאים לכל מי שמעוניין לשפר את חייו, להפחית חרדה וכעס, לשפר קשרים אישיים, להפסיק לפחד מפני העתיד ובעיקר – לשמוח בחייו כאן ועכשיו.

מיינדפולנס למתחילים כולל תרגילים פשוטים וברורים, העשויים לשנות את חייכם מקצה לקצה. ממש כפי ששינו את חייו של מחבר הספר פדי ברוסנן, שנטש קריירה מכניסה כיועץ השקעות, נפטר מהחרדה ומהכעס שליוו את חייו, ומקדיש מאז את זמנו ללמידה, הוראה ותרגול יומיומי של מיינדפולנס.
תכלת הוצאה לאור
מאת: ג'יליאן היגינס
תיאור: חיי היום־יום שלנו מלאים במטלות, פגישות, נסיעות – למי יש זמן לתרגל מיינדפולנס כמו שצריך? אבל מתברר שמיינדפולנס – שיטת המדיטציה הקשובה שכבר אומצה על ידי מיליונים רבים בכל העולם – אפשר לתרגל בכל מקום; כן, אפילו תוך כדי ישיבת עבודה, פקק תנועה או אירוע משפחתי. גם ברגעים האלה, המיינדפולנס יכול לעזור לנו להפחית מתחים, לרסן את הקול הביקורתי שבתוכנו, להגביר את הריכוז שלנו ולהפחית חרדות.

במדריך הקצר והפשוט שבידיכם תמצאו עצות וטיפים מעשיים שיסייעו לכם לשלב מיינדפולנס בשגרת היום־יום שלכם. הוא כולל תרגולי מדיטציה מודרכת עם הסברים, ויומן שיאפשר לכם לתעד את חוויותיכם.
תכלת הוצאה לאור
מאת: נייג'ל קמברלנד
תיאור: בטחו בתחושות הבטן שלכם ; התיידדו עם העבר ; לִמדו איך לעשות הפסקות ; תנו קרדיט כשמגיע ; לִמדו לסלוח לאחרים ; חקו את הטובים ביותר ; מִצאו את האומץ להיכשל ; היפרדו מאנשים רעילים ; אִמרו אמת ; היו מומחים בתחום כלשהו ; אל תתחרטו על דבר

כן, יש דברים שאנשים מצליחים עושים בקביעות. הבשורה המשמחת: ניתן ללמוד מהסודות הגדולים של האנשים המצליחים ביותר – בקריירה, במערכות יחסים ובהורות, בכל תחום כמעט – וליישם אותם בקלות.

100 דברים שאנשים מצליחים עושים מסייע לזהות מה פירוש הצלחה, ומספק את אבני הבניין הנחוצות כדי להפוך את ההצלחה למציאות חיים.
תכלת הוצאה לאור
מאת: נטע כהן בלום
תיאור: אין לנו אפשרות לבחור איזה ילד ייוולד לנו, מה יהיה הטמפרמנט שלו, ואם תהיה לו לקות זו או אחרת, אבל יש לנו אפשרות להחליט – איך נתייחס לילד שלנו, איך נגיב לאתגרים, איך נפרש את ההתנהגויות שלו, ואיזה הורה נהיה עבורו.

הספר הורות בהפרעה נכתב עבור כל הורה שחלם להיות הורה נפלא, קשוב, מכיל, רגוע ואוהב, אך בדרך למימוש החלום משהו השתבש. בספר תיחשפו הן לידע תאורטי וחשוב שיסייע לכם להבין מה היא “הפרעת קשב ופעלתנות יתר” והשלכותיה, והן למודל שפיתחתי, מאפשר לנהל את הפרעת הקשב. הספר מכיל גם תרגילים, דפי עבודה, משחקים ושפע של טיפים ורעיונות איך לפעול במצבים מאתגרים.
ספרי ניב
מאת: פנחס דנון
תיאור: אוכל, ספורט, מין, הימורים, תרופות מרשם ואלכוהול – בעולם המודרני רובנו מכורים למשהו. התשוקה הפנימית המוטבעת בנו להפיק מהחיים הנאה מרבית גורמת לכל אדם להיות פגיע להתמכרות. זוהי תופעה חברתית קשה שמאיימת על החברה בימינו, והיא מוכרת ברוב מדינות העולם. כיום, לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), התמכרות נמצאת ברשימת האבחנות השכיחות ביותר בבריאות הנפש, ורשומה שנייה אחרי דיכאון בכל סוגיו.

התמכרות מופיעה בצורות שנות, אולם סיבותיה ומאפייניה דומים בכל המקרים. ספר זה בוחן את מהות ההתמכרויות כהפרעה-מחלה נוירו-פסיכיאטרית של המוח, brain disorder, מחלה פסיכיאטרית כמו כל המחלות האחרות. הוא מפרט את סוגי ההתמכרויות השונים ובוחן דרכים להתגבר על התמכרויות. רבות מההתמכרויות נובעות מגורמים רגשיים-נפשיים אצל המטופל, ולפיכך הטיפול בהתמכרות הוא מורכב. טיפול מוצלח מאפשר לאנשים להתנגד להשפעות המשבשות של ההתמכרות על המוח ועל ההתנהגויות ולקבל בחזרה את השליטה על חייהם.

נציג בספר שבע התמכרויות שכיחות: הימורים, מין, אינטרנט, פעילות גופנית, תרופות מרשם, קנביס וסמי פיצוציות. בספר נמקד את הזרקור בהקשר זה במאפייני ההתמכרות העשויים להתקיים גם בהתנהגויות נורמטיביות, כשימוש באינטרנט, אכילה ומין. כלומר, גלישה אובססיבית באינטרנט, התמסרות לפעילות גופנית, אכילת יתר, או התנהגות מינית חריגה, כל אלה הן התמכרויות לשמן, והן הופכות להיות כפייתיות ולגבות מחירים כבדים בדומה להתמכרויות לחומרים פסיכו-אקטיביים.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: אביבה מזור
תיאור: ספר עיון זה הוא פרי ניסיון טיפולי רב שנים של המחברת עם יחידים, עם זוגות ועם משפחות. בספר זה ניתנת המשגה חדשה לתופעה המוכרת לכולנו מחיינו אך טרם הומשגה ותוארה: הלא-ידוע המשפחתי. כאשר כל אחד מאתנו חושב על משפחתו (משפחת המקור וכן הזוגיות הנוכחית והמשפחה הנוכחית), הוא מזהה ודאי את הדברים ש”אסור לדבר עליהם” או “שלא רגילים להתייחס אליהם”. לפעמים זהו פרט ביוגרפי של מי מבני המשפחה (מה קרה לאבא במלחמה), לפעמים נושא רחב יותר (לא נעים לדבר על כסף), לפעמים אלו סודות ולפעמים דברים ידועים לכל (הבן המכור לסמים). בספר מתואר הסבל הנגרם בשל תופעה זו ביחסים וכן דרכי הטיפול וההתמודדות. ספר זה מיועד גם לקוראים סקרנים, החפצים להבין לעומק את המציאות המשפחתית הנכפית עליהם, כובלת אותם או משפיעה עליהם. ההסבר של הלא-ידוע המשפחתי ניתן בצורה אינטואיטיבית וקרובה לקורא, ובד בבד נועד להוסיף ידע והעמקה למטפלים מזרמי טיפול שונים. הספר מלווה בדוגמאות ובתיאורים רבים לכל אורכו, שיסייעו להמחשת הנושאים המוצגים וליצירת הזדהות עמם.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: מעיין סרי
תיאור: הנחות היסוד של הדיאטה ותבניות החשיבה הנובעות מהן שולטות בחיינו ביד כה רמה, עד שקשה לדמיין את העולם בלעדיהן. רבות מאיתנו נמצאות במאבק מתמיד במשקל ומתנסות בדיאטות חוזרות ונשנות. לעתים קרובות אנחנו חשות כאילו אנחנו לכודות בחדר נעול ואיננו מצליחות לפתוח את דלת היציאה. ואולם הכישלונות הרבים שחווינו אינם מעידים על אשמתנו, אלא על אשמת השיטה; המפתח שבידנו לא מתאים. גם אם נכשלנו אין ספור פעמים בעבר, אין זה מקיש על יכולתנו לצאת מהמלכוד. אנחנו רק צריכות מפה מדויקת אל השער ומפתח שאכן פותח את הדלת.

רעבות מאת מעיין סרי הוא ספר חכם, נוגע וחשוף, הכתוב בכנות נדירה. סרי חושפת בו את התהליך שעברה: אחרי שנים רבות שבהן נעה בין רצון אובססיבי לרזות ובין דחף בלתי נשלט לאכול – היא חיה כיום מתוך קשב ואהבה לגוף. ברעבות היא חושפת את סיפורה, לצד סיפורים של נשים נוספות שאיתן ערכה ראיונות עומק בנושא. זהו ספר שנקרא בנשימה אחת, המציע התבוננות מעמיקה ומורכבת בדינמיקה שיוצרת ומשמרת אכילה רגשית ודימוי גוף נמוך.

מעיין סרי מצביעה על המלכוד שבפרדיגמת הדיאטה וגם מציעה דרך להיחלץ ממנו – מפת דרכים המבוססת על ACT , גישה טיפולית המסייעת לנשים להקשיב לגופן ולעצמן ולהתקדם לחיים של סיפוק, קבלה עצמית ומשמעות – בכל משקל.
הקיבוץ המאוחד
מאת: יוסי לוי בלז, דפני אסף
תיאור: כמיליון בני אדם מתאבדים מדי שנה בעולם. מיליון איש ואישה אשר טורפים את נפשם ברגע קודר של עצב, בדידות וכאב. מתי הופך הכאב הנפשי לבלתי נסבל? איך ניתן להבין פעולה כה חריפה וסופית, פעולה שהיא נקודת הקצה של ההתנהגות האנושית? מה הוביל את דורון אסף, חיילת צעירה מקיבוץ מעגן מיכאל, לקפוץ אל מותה?

דפני אסף ז"ל, אמא של דורון, ופרופ' יוסי לוי בלז, פסיכולוג קליני ומומחה בתחום מניעת האובדנות, יצאו למסע אישי, חברתי, תרבותי ואנושי, שבמרכזו ניסיון אמיץ וחשוף לברר את שורשי הכאב הנפשי ואת הסיבות המובילות אדם להחלטה להתאבד.

במסעם פגשו שורה של אנשי רוח, מדע ודעת, בינהם הפסיכיאטר וחוקר המוח יורם יובל, ההיסטוריון יובל נח הררי, הפילוסוף אסא כשר, האנתרופולוג דניאל נוה, היזמית עדי אלטושלר, ועוד רבים וטובים. כל מפגש הוליד שיחה מעמיקה מפרספקטיבה ייחודית על פשרו של הכאב הנפשי ועל האפשרויות להתמודד איתו. יחד, בספר מתחת לשמיים השחורים, מצטרפות השיחות למסמך מרתק ורב ממדי, ראשון מסוגו, אשר שופך אור על תופעת האובדנות ועל הדרכים למניעתה.
הקיבוץ המאוחד
מאת: אריאלה פרידמן, אנג'ליקה לינצקיה-פרידמן
תיאור: כשפגשתי אותך: סיפורן של אם ובת ספרן של אריאלה פרידמן ואנג'ליקה לינצקיה-פרידמן , מגולל את סיפורו של אימוץ כנגד כל הסיכויים. הוא כתוב בשני קולות: קולה של נערה עזת נפש, חזקה ודעתנית, שהגיעה לארץ מקייב שבאוקראינה בשנות השמונים ונאלצה לנהל מגיל צעיר מאבק הישרדות. היא התקשתה לתת אמון באחרים ולבטוח בעצמה והעמידה שוב ושוב למבחן את מי שבחרה בה לבת. הקול שלצידה הוא קולה של אישה מרמת השרון, שאינה הולכת בתלם. הקשר רב הטלטלות בין השתיים מתגבש, צומח ומתחזק במהלך השנים – עד היותן משפחה. זהו סיפור על בחירתן של שתי נשים אמיצות.
הקיבוץ המאוחד
מאת: צ'לה בניה
תיאור: בעבודתה רבת השנים כפסיכולוגית ילדים פיתחה צ'לה בניה שפה טיפולית משלה, ואת המושג "המפה הלא מודעת של ההורות". לפי גישה זו, היחס של ההורה לילד מושפע מכוחות סמויים שמפעילים אותו. פתיחת "המפה הלא מודעת" מזמינה את ההורים להתבונן בהורות שלהם כתהליך חווייתי הכולל עצב, שמחה ואומץ, ומאפשרת להם לזהות ולהכיר את כאבי ילדותם המושרים על ילדיהם.

בניה מציגה באמצעות תיאורי מקרים מגוונים את מערכת היחסים המודעת והלא מודעת שההורים מנהלים עם ילדותם, ומדגימה את הדרכים הנפתלות שבהן נפש ההורה מנסה לגונן על עצמה מפני העבר המאיים והרחוק. קריאה רגישה ועמוקה ב"מפה הלא מודעת", שמציעה בניה, מסייעת לחבר בין חלקי הנפש ופותחת בפני ההורים לא רק נתיבים אל ילדותם, אלא בעיקר דרך חדשה לאהוב את ילדיהם. ספרה מזמין אותנו להתמודד עם השאלה מהי אהבה הורית.

המפה הלא מודעת של ההורות מיועד הן לאנשי מקצוע שעובדים עם ילדים והוריהם, והן להורים הסקרנים להתבונן בהיבטים הלא מודעים של ההורות שלהם. הוא מזמין את אנשי המקצוע להניח למינוח השגור "הדרכת הורים", ולהעז לכנות את המפגש עם ההורים בחדר הטיפול "פסיכותרפיה של ההורות", כלומר, מפגש טיפולי שחלים עליו עקרונות הפסיכותרפיה הפסיכואנליטית ושפתה.
הקיבוץ המאוחד
מאת: דניאל ג' סיגל, טינה פיין ברייסון
תיאור: בספר החלוצי והמעשי הזה חוברים שוב הנוירופסיכיאטר ד"ר דניאל ג. סיגל והמומחית להורות טינה פיין ברייסון (מחברי רב-המכר "המוח החיובי"), מסירים את המסתורין מעל תופעות של איבוד שליטה והתקפי זעם של ילדים, ומציגים את חידושי המדע בתחום מבנה המוח והבשלתו.

המחברים מסבירים ומדגימים את התפתחות מוחו של הילד הצעיר, וכיצד החלק במוח האחראי על קבלת החלטות ואיזון רגשות נמצא בבנייה עד אמצע שנות ה- 20. על סמך הבנה זאת מוצעת בספר גישה מהפכנית לגידול הילדים, עם 12 אסטרטגיות המטפחות התפתחתות רגשית ואינטלקטואלית בריאה, שתאפשר לילדים בהמשך לנהל חיים משמעותיים, מאוזנים, מאושרים ובריאים נפשית.
אגם הוצאה לאור
מאת: דפנה ליבר
תיאור: ספרה של ד״ר דפנה ליבר פורש את מפת ההתייחסות לעולם הדיגיטלי שבחוץ דרך שתי נקודות מבט, מהגרים דיגיטליים - אנשים שנולדו וגדלו לפני שהאינטרנט הפך לחלק בלתי נפרד מפעילות היום־יום והתרבות, וילידים דיגיטליים - אנשים שנולדו לעולם זמין, מהיר ומרובה מסכים. הספר עוסק בפערים שבין הדורות, ובשינויים המהירים במבנה הסמכות ההורית, תרבות הפנאי, דימוי הגוף, שיח מתבגרים, תקשורת זוגית ושינויים בהיבט הטיפול הנפשי.
שתים - בית הוצאה לאור
מאת: מנשה כהן
תיאור: ספר זה עוסק ביחסים בין-אישיים, בקירבה בין בני זוג ובין הורים לילדים, במבט על מה שמפריע להם להתקיים, להתפתח ולהתממש בדרך בריאה בחייהם. לאורך הספר מוצגים כמה מהמחסומים שנוצרים בעקבות ההשתקעות בנקודת המבט האגוצנטרית, המרוכזת בעצמה, כלומר זו הנגועה בנרקיסיזם. הנרקיסיסט זקוק לקשר עם אחרים רק בשביל עצמו ובתנאיו שלו – מצב אנומלי שבו השותפים לקשר חווים חסך ותסכול תמידי הגורם לנפש להשתבש בנוכחות נרקיסיסטית שמכתיבה ריקוד שפורע את עולמו הרגשי ואת זהותו של החשוף לה. ספרו החדש של מנשה כהן מראה כיצד השותפים לקשר עם הנרקיסיסט משתפים פעולה עם המתעלל, לרוב בלי שהם מודעים לכך, ובמובן זה הם "רוקדים" אתו ולא מצליחים להשתחרר ממנו, ובסופו של דבר מוותרים על עצמם. נרקיסיסט אינו יכול לחוות לבד את ההפרעה שלו; הוא זקוק לשותף על מנת לחיות אתו ודרכו את הפתולוגיה שלו – פתולוגיה של יחסים. הדבר בא לידי ביטוי במה שמתואר בספר כ"התאטרון הנרקיסיסטי", כמופע של הנרקיסיסט שבו הוא מחצין הכול על במת החיים ומגייס "דעת קהל", יוצר מהומה רבתי על מה שעוללו לו, בעודו מציג את עצמו כקורבן האולטימטיבי. באופן הזה הוא נהיה בלתי נגיש והצופים ב"תיאטרון" נעשים למשתפי פעולה בניצוחו.
רסלינג
הצג עוד תוצאות