נמצאו 53 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: מנחם קרן-קרץ
תיאור: ר' יואל טייטלבוים, הרבי מסאטמר (1979-1887), התברך בכריזמה וביכולות אישיות יוצאות דופן, אך לצידן גם בחולשות, בשאיפות, בתאוות ובאכזבות. קנאותו הדתית הייתה חסרת הגבולות, ועמדתו האנטי-ציונית הובילה אותו להטיל את אשמת השואה על התנועה הציונית. הקנאי: הרבי מסאטמר - רבי יואל טייטלבוים סוקר את חייו של הרבי מסאטמר מילדות לבגרות. סיפור חייו משובץ בהצלחות פוליטיות לצד טרגדיות אישיות, עליות ומורדות, מאבקים כוחניים וחסרי מעצורים והחלטות שנויות במחלוקת. זהו סיפורו של מי שהיה פעיל בפוליטיקה הפנים-יהודית במזרח אירופה לפני השואה, ברח ממנה כאדם חסר כול, ובאחרית ימיו הפך לאדמו"ר של החצר החסידית הגדולה והעשירה ביותר בעולם. בצד סיפור חייו של ר' יואל, חושף הקנאי את הקוראים אל נפתולי הפוליטיקה והתככים של החברה החרדית והחסידית בעבר ובהווה.
מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי
מאת: אביחי צור
תיאור: השורש הנעלם הוא מונוגרפיה מקיפה על משנתו של ר' צדוק הכהן מלובין, מגדולי האדמו"רים במזרח אירופה בסוף המאה ה19 דורות של רבנים, חוקרים ולומדים עסקו בחלקים שונים של משנתו העשירה, המורכבת והרדיקאלית של ר' צדוק. אולם הגותו טרם נותחה כמכלול שלם. השורש הנעלם מצביע לראשונה על המאפיין המרכזי השוזר את כתביו המרובים בתוכן ובצורה. היחס בין הידיעה והרצון האלוהיים והמוחלטים לבין הבחירה האנושית החופשית והקונטינגנטית.
תבונות
מאת: אביחי צור
תיאור: השורש הנעלם הוא מונוגרפיה מקיפה על משנתו של ר' צדוק הכהן מלובין, מגדולי האדמו"רים במזרח אירופה. בסוף המאה ה19 דורות של רבנים, חוקרים ולומדים עסקו בחלקים שונים של משנתו העשירה, המורכבת והרדיקאלית של ר' צדוק. אולם הגותו טרם נותחה כמכלול שלם. השורש הנעלם מצביע לראשונה על המאפיין המרכזי השוזר את כתביו המרובים בתוכן ובצורה. היחס בין הידיעה והרצון האלוהיים והמוחלטים לבין הבחירה האנושית החופשית והקונטינגנטית.
תבונות
מאת: אביחי צור
תיאור: השורש הנעלם הוא מונוגרפיה מקיפה על משנתו של ר' צדוק הכהן מלובין, מגדולי האדמו"רים במזרח אירופה בסוף המאה ה19 דורות של רבנים, חוקרים ולומדים עסקו בחלקים שונים של משנתו העשירה, המורכבת והרדיקאלית של ר' צדוק. אולם הגותו טרם נותחה כמכלול שלם. השורש הנעלם מצביע לראשונה על המאפיין המרכזי השוזר את כתביו המרובים בתוכן ובצורה. היחס בין הידיעה והרצון האלוהיים והמוחלטים לבין הבחירה האנושית החופשית והקונטינגנטית.
תבונות
מאת: דב שוורץ
תיאור: ככל תנועה חשובה וגורלית בתולדותיו של עם ישראל אף החסידות לא הופיעה בחלל הריק. האדמו"רים הושפעו ממגמות בהגות היהודית, ועיצבו את תורתם המהפכנית מתוך הסתמכות ישירה ועקיפה על תורות שהתפתחו בראשית העת החדשה.

במקביל הייתה ההגות החסידית בעלת השפעה על רעיונות שהתרקמו בהגות היהודית עד היום. חיבור זה דן בהשפעתם של המהר"ל והיש"ר מקנדיה על החסידות וממשיך לדון בהשפעת החסידות על הגותו הרחבה של הרב אברהם יצחק הכהן קוק. הוא גם עוקב אחר השפעות פנים חסידיות, ועוסק בהשפעת האדמו"ר הזקן על תורת הגאולה של ר' דובער שניאורסון, בנו, ועל ר' אהרן מסטרושלה, תלמידו. החיבור מאפשר הבנה מלאה יותר של ההגות החסידית בעבר ובהווה, והוא דן במגוון של תורות חסידיות.
אדרא - בית להוצאת ספרים אקדמיים
מאת: יורם יעקבסון
תיאור: אמת, אמונה וקדושה אוצר בתוכו אוסף מאמרים חלוציים, מעמיקים, דייקנים ופורצי דרך בתחום התרבות היהודית, הקבלה והחסידות מאת ד"ר יורם יעקבסון (2017-1944), מבכירי חוקרי הקבלה והחסידות בדורנו. חמישה שערים נפתחים בספר זה לתיאולוגיה, למוסר, לקבלה ולחסידות של ענקי הרוח של העם היהודי מראשית החדשה ועד ימינו. בשער הראשון דן המחבר בעולמו של המהר"ל מפראג ורואה בו את ה'תאולוג הלא רשמי של היהדות הרבנית'. בשער השני משרטט המחבר את דרכו של רמח"ל בשאלת ההנהגה האלוהית ושאלת התיאודיציה מתוך זיקה לעולמו הקבלי. בשער השלישי מתמקד המחבר בדיונים מקיפים ומעמיקים בחסידות חב"ד, בתפיסת הבריאה, אהבת אלוהים, תיקון הלב והיחסים המורכבים שבין 'הנפש האלוהית' ו'הנפש הבהמית'. השער הרביעי מוקדש לחקר חסידות גור ובו בחן המחבר לראשונה בתולדות המחקר שלושה היבטים חשובים בהגותו של בעל 'שפת אמת', גלות וגאולה, אמת ואמונה, קדושת החולין. ואילו בשער החמישי עוסק המחבר בטיבו של האספקט הנקבי בקבלה ובשאלת הטוב והרע. קולו הייחודי של יעקבסון הבוקע מבין מחקריו משמיע ניגונים מובחרים לכל שוחרי התרבות היהודית, הקבלה והחסידות. קובץ המאמרים יצא לאור ביוזמת בני משפחתו של ד”ר יעקבסון, על פי משאלתו, במלאת שנה לפטירתו.
אדרא - בית להוצאת ספרים אקדמיים
מאת: דפנא לוין
תיאור: "אין העולם מתקיים אלא בסוד", אמר ר' אבא בזוהר. הצורך לשלוט באמצעות הידע על מנת להתמודד טוב יותר עם הלא ידוע, עם אי־הוודאות, אולי גם עם המוות, הצורך לדעת את עצמך ולהבין, הם המניעים את המסע האינסופי של האדם אל עבר פיצוחו של סוד הנהגתו של הבורא את עולמו. רק הידע מקרב את חשיפת המסתורין ומעניק עוצמה ושחרור של ממש. זהו מסע הנוגע בשולי גלימתו של האל. עניינה של אנתולוגיה זו בשתי תפיסות השופכות אור על אותו מסתורין, שתי תפיסות אדוקות זו לזו בתורת הסוד העברית: גלגול נשמות וקארמה. חלקה האחד תאורתי ובו שלושה מבואות. הראשון בוחן את תפיסת הקארמה אצל דתות המזרח ואצל אותם זרמים ודיסציפלינות אשר החדירו את הרעיון במערב ופיתחו אותו לשיטתם, ובהם התיאוסופיה, האנתרופוסופיה והפסיכולוגיה הטרנספרסונלית. תפיסות הגלגול והקארמה בקבלה נבחנות במבואות הבאים מן ההיבט הפילוסופי, התיאולוגי הדתי־יהודי, האזוטרי, המיתי וההיסטורי בצד הצגת עקרונותיהן והשקפות היסוד שלהן, על הופעותיהן המגוונות של הקארמה השלילית ושל הקארמה החיובית, ועל מהותו ומופעיו השונים של הגלגול. חלקה השני של האנתולוגיה חווייתי. הוא מציג אסופה של סיפורי גלגולים המפגישים את הקורא עם חוויות הגלגול והקארמה. הסיפורים משופעים במוטיבים מרכזיים של תורת הקארמה ושל תורת הגלגול, שהם כלים חשובים מאין כמותם באודיסיאה האינסופית של האדם לדעת את עצמו ולהבין את סוד נשמתו. הטקסטים שנבחרו לוקטו מן הקורפוס הקבלי והחסידי; מן הספרות ההגיוגרפית וממקורות שונים אחרים.
אדרא - בית להוצאת ספרים אקדמיים
מאת: קלונימוס קלמיש ‬ שפירא
תיאור: ספר זה מביא את דרשותיו של ר' קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצנה, שנדרשו במהלך שנות השואה (ת"ש–תש"ב) בגטו ורשה,על פי כתב ידו אשר שמור במכון היהודי ההיסטורי בוורשה.
קובץ הדרשות נמסר ב'שנות הזעם', כלשונו של האדמו"ר, לארכיון המחתר־ תי 'עונג שבת' בראשותו של ד"ר עמנואל רינגלבלום, הוטמן בכד חלב ונמצא לאחר השואה. כתב היד פוענח מחדש ויוצא כאן לאור באופן מדויק בתוספת מבוא, ציוני מקורות, הערות רבות ובהשוואה למהדורות קודמות.
האדמו"ר הגיה את דרשותיו מספר פעמים, מחק והוסיף, וצירף הערות בגוף הדרשות ובשולי הגיליון.מהדורה זו עוקבת אחר השינויים הללו ומציגה את שכבותיהם השונות שנכתבו בזמנים שונים.
האיגוד העולמי למדעי היהדותיד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורההמכללה האקדמית הרצוג - רשות המחקר
מאת: קלונימוס קלמיש ‬ שפירא
תיאור: ספר זה מביא את דרשותיו של ר' קלונימוס קלמיש שפירא, האדמו"ר מפיאסצנה, שנדרשו במהלך שנות השואה (ת"ש–תש"ב) בגטו ורשה,על פי כתב ידו אשר שמור במכון היהודי ההיסטורי בוורשה.
קובץ הדרשות נמסר ב'שנות הזעם', כלשונו של האדמו"ר, לארכיון המחתרתי 'עונג שבת' בראשותו של ד"ר עמנואל רינגלבלום, הוטמן בכד חלב ונמצא לאחר השואה. כתב היד פוענח מחדש ויוצא כאן לאור באופן מדויק בתוספת מבוא, ציוני מקורות, הערות רבות ובהשוואה למהדורות קודמות. האדמו"ר הגיה את דרשותיו מספר פעמים, מחק והוסיף, וצירף הערות בגוף הדרשות ובשולי הגיליון. מהדורה זו עוקבת אחר השינויים הללו ומציגה את שכבותיהם השונות שנכתבו בזמנים שונים במהלך השואה.
האיגוד העולמי למדעי היהדותיד ושם - רשות הזכרון לשואה ולגבורההמכללה האקדמית הרצוג - רשות המחקר
מאת: זאב קיציס
תיאור: החסידים מאמינים כי בכוחם של סיפורים לשנות את המציאות ולרפא את הנפש. מתוך השפע העצום של סיפורי החסידים, ומתוך אמונה עמוקה שהם רלוונטיים לקוראים בני זממנו, בחר זאב קיציס חמישים סיפורים והעמיד לצדם פרשנות פשוטה מאירת עיניים. הספר חמישים קריאות בסיפורי חסידים מציע הזדמנות להתוודע לכוחם של סיפורי החסידים, לחוכמה ולתום, למהפכנות ולמסורת, לכאב, להומור ולשמחה שיש בהם. בעזרת תובנות אישיות וספרותיות חושף המחבר את סודם של סיפורי החסידים ומפגיש אותנו עם קסמם של הסיפורים ועם הפלא הטמון בהם.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: אשר אלבו
תיאור: ספר זה מבקש לשאול מה מקומה של תופעת הייאוש בכתבי רבי נחמן מברסלב? באיזה אופן מוצג הייאוש הדתי ומה תפקידו בדרך שבה אדם דתי אמור לעבוד את אלוהים ולדבוק בו? מהן הסכנות הטמונות בפיתוי להתמסר לייאוש ומהן הדרכים להתגבר על הייאוש, כפי שמציעים ר' נחמן מברסלב ומפרשיו המודרניים? המחבר טוען שלמושג הייאוש בכתבי רבי נחמן יש משמעות קיומית-אקסיסטנציאלית שיש להבינה גם, אך לא רק, על רקע המשמעות המיסטית של תורתו. אישושה של השערה זו עשוי לתרום תרומה של ממש להבנת עולמו של ר' נחמן, להבנת הקשר של כתביו אל סוגיית הייאוש הדתי בכלל, כמו גם להבנת הסיבות לעניין המחודש שמתעורר בכתביו בדור האחרון. החלק הראשון של הספר עוסק בספר העיקרי של חסידות ברסלב, "ליקוטי מוהר"ן". כמו כן, חלק זה בוחן את הקשר בין תופעת הייאוש לבין מכלול כתביו של רבי נחמן, כפי שמובאים מפיו של תלמידו, ר' נתן, כמו למשל בספרים "חיי מוהר"ן" ו"שיחות הר"ן". כמו כן מוצג היחס בין תופעת הייאוש בכתביו של ר' נחמן לבין תופעות מקבילות בהגות הפילוסופית ובחיי הדת בכלל. בסיומו של החלק הראשון מוצגת קריאה בשני סיפורים של רבי נחמן שבהם תופעת הייאוש וההתמודדות איתה היא מרכזית. בחלקו השני של הספר המחבר בוחן את האופן שבו פיתחו תלמידיו ומפרשיו של ר' נחמן את מושג הייאוש ואת ההתמודדות איתו לאורך הדורות.
רסלינג
מאת: אבישר הר-שפי
תיאור: "הספר 'הסיפור הפועל , עיונים חדשים בסיפור החסידי' מעלה תמונה מחקרית חדשה על הסיפורת החסידית. שאלת ראשיתו ומקורותיו של הסיפור החסידי, סוגותיו השונות, מקומו ותפקידו בתנועה החסידית, נידונים בספר באופן מקיף המשלים מרכיב חשוב שהיה חסר במחקר החסידות העכשווי. התובנות המרתקות שעולות בספר על כוחו הפועל של הסיפור, חשיבותן רבה לא רק לחקר החסידות אלא גם לחקר התרבות האנושית, שהדיבור הנרטיבי ממלא בה תפקיד כה מרכזי". (פרופ' צבי מרק)
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חני הרן סמית
תיאור: מה מהותו של הניגון בעולמו של ר' נחמן מברסלב, ומה תרומתו הייחודית לחוויה הדתית על פי משנתו? ספר זה מציג תובנות חדשות על "הנקודות הטובות", מושג מפתח בהגותו של ר' נחמן המייצג את ליבת החסד והקדושה בנפש האדם. תורת הנקודות הטובות, הנוגעת במישרין ובעקיפין בנושאים רבים במשנתו של ר' נחמן, התפתחה בשלבים במשך כעשר שנים, החל בתורותיו המוקדמות וכלה ב"מעשה משבעה קבצנים" ובדרשתו האחרונה. ההקשר המוזיקלי של תהליך איתור הנקודות הטובות ב"עצמי" ובזולת, תהליך המביא לידי טרנספורמציה רוחנית ואף משמש אמצעי לקיום העולם, נחשף כאן. תפיסתו של ר' נחמן בדבר התפקיד הרוחני והדתי שהמוזיקה ממלאה בחייהם ובמנהיגותם של צדיקים לסוגיהם, וכן בחייו ובמנהיגותו שלו, נבחנת בספר כולו מתוך הידרשות למקורות מן המדרש ומן הקבלה. בייחוד מודגשת החשיבות של היצירתיות ושל ההתחדשות בתהליך המשיחי, שבו החסד האנושי והמוזיקה בונים יחדיו גשר בין הזמני לעל-זמני ובין האדם לאל. חידושו של הספר במבט הכולל שהוא מציע על מקומו המרכזי של הניגון בתפיסת העולם של ר' נחמן, הן כדרך אידאלית לעבודת האל הן כמטפורה לחיי הדת. מתוך בירור משמעות המושג "ניגון" וזיקתו לחסד מתבארים כאן בראשונה כמה רעיונות יסוד בהגותו של ר' נחמן. דמותו המרתקת מוארת מזווית חדשה, ובתוך כך נחשף כוחה הייחודי של המוזיקה, כחוויה רוחנית-אמונית, להחיות ולחבר, לפרוץ דרך, לרפא ולתקן.
מוסד ביאליק
מאת: עדיה הדר
תיאור: הניגון שימש בראשית החסידות ככלי מעשי להשפעה על רגשותיהם ונפשותיהם של המנגנים וסביבתם. המטרות היו מגוונות: התעוררות משינה לצורך עבודת ה' ותמריץ להתעלות הלב והנפש הנדרשת לקיום תורה, מצוות, תפילה ואפילו לימוד. השימוש הנרחב בדרשות החסידיות במוטיב הניגון כדימוי והשימוש המעשי בו ככלי לעבודת ה', בצרוף העדויות העולות מהדרשות ומהסיפורת החסידית הענפה, מעידים על חשיבותו ומעלתו הרוחנית בהגות החסידית ובחיי היום יום בקהילות החסידיות. על רקע זה בוחן הספר את מעמדו, תפקידיו ומשמעויותיו של הניגון בכתביו של רבי נחמן מברסלב. השוואה מקיפה, שנעשתה לראשונה, לערך הניגון בדרשות ראשית החסידות מהבעל שם טוב ועד האדמו"ר הזקן, מעלה שהדומיננטיות של המוסיקה ונוכחותו של המוטיב המוסיקלי בהגותו של רבי נחמן, הן תופעה חריגה גם על רקע ההשוואה לדרשות אבות החסידות. חיבור זה טוען כי הציר המרכזי שסביבו סובב נושא הניגון בהגותו של רבי נחמן הוא הציר המטאפיסי־קיומי. המוסיקה בתורתו מהווה תשתית לכלל כתיבתו, אם בגלוי ואם בסמוי. רבי נחמן יצר אפוא תאולוגיה מקיפה של המוסיקה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: חנן חבר
תיאור: זהו ספר חשוב מאוד הדן בספרות החסידית, בספרות ההשכלה ובתולדות מחקרם מתוך פרספקטיבה היסטורית, הכרות עם ספרות המחקר ועושר מתודולוגי. הספר מהווה מחד גיסא חידוש עצום בחקר הספרות העברית החדשה, מעצם העובדה שהוא מרחיב את גבולותיה לעבר הסיפור החסידי. מאידך גיסא הוא מהווה גם חידוש בחקר החסידות מבחינת כלי המחקר הביקורתי שבהם הוא משתמש. ניסיונו של הספר לבחון את שאלת המקסם של הריבונות היהודית כפי שהיא התפתחה בקהילות יהודיות שונות ובהקשרים תרבותיים וסוציולוגיים נבדלים בין המאות השמונה עשרה לעשרים באמצעות הספרות החסידית והיחס אליה הוא חשוב ומרתק ונעשה תוך שימוש בספרות מקור ומחקר של ועל החסידות וההשכלה, כמו גם הכרות טובה מאוד עם הרקע ההיסטורי של התופעות גופם במרכז ובמזרח אירופה ושליטה פנומנלית בספרות ביקורתית בת זמננו המאפשרת לנתח את המקורות באופן מעמיק. הספר מציע קריאה רעננה באלמנטים הפוליטיים הקשורים להופעת הסיפור החסידי, למגמותיו, כמו גם להתקבלותו ולשימושים בו בראשית המאה העשרים ומספק ניתוח מבריק של החברה החסידית, המתנגדים לה והתלים בה. יש כאן קריאה פורצת דרך בסיפור החסידי ומשמעותו שעושי להוביל גם לדיונים מעניינים בעקבותיו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רועי הורן
תיאור: הבעל שם טוב חולל את התנועה הרוחנית היהודית החשובה ביותר בעת החדשה, שהייתה לבסוף לתנועת המונים רחבה. אך החסידות החלה כחבורת מקובלים אקסלוסיבית למדי שבראשה עמד הבעש"ט. מה היה סוד קסמו של בעל שם אנונימי וחסר ייחוס בעיניהם של מקובלים גדולים בני זמנו? מה טיבו של "המפתח" המיוחד שהעניק להם להבנת קבלת האר"י? כיצד מפתח זה פתח את ליבם ותודעתם מחד, וסלל דרך לבניית צורת קיום חברתית חדשה מאידך? בעזרת התחקות מדוקדקת אחר הנחיות לתפילה בכוונות האר"י, שמות קדושים להתמודדות עם מחשבות זרות וריטואלים ל"המתקת הדינים" שמסר הבעש"ט לתלמידיו, מבקש ספר זה להיכנס אל תוככי בית היוצר של המהפכה הבעש"טיאנית.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי מרק, רועי הורן
תיאור: רבי לוי יצחק מברדיטשב (ת"ק–תק"ע) היה אחד המנהיגים הבולטים ביותר בתנועת החסידות ונהפך במהלך הדורות לדמות נערצת בתרבות היהודית על מכלול זרמיה וגווניה.

הוא היה שילוב נדיר של תלמיד חכם ולמדן מן השורה הראשונה, רב קהילות חשובות, ראש ישיבה ואב בית דין נחרץ ותקיף, אך בד בבד גם אדמו"ר חסידי נערץ ועמקן מקורי בתורתה של החסידות; איש של פולמוסים ומחלוקות, שאף גורש שלוש פעמים מביתו ומקהילתו, אך גם איש של אהבת ישראל עצומה שנודע בכינוי "סנגורן של ישראל", כינוי שטבע את חותמו בפולקלור היהודי לדורי דורות.

אסופה ייחודית זו מוקדשת לכל ההיבטים המגוונים האלה של פעילותו, כהוגה וכמנהיג חסידי, כרב וכפוסק, למנהיגותו ולמאבקיו עם מתנגדיו, לגלגוליה המאוחרים של דמותו ושל יצירתו בסיפורת החסידית והיהודית בכלל, ולבסוף אף ליצירה המוזיקלית שלו, הידועה פחות.

מורשתו המוזיקלית, שכללה שירים וניגונים שחלקם התגלו רק לאחרונה בארכיונים ברוסיה, שבה עתה ועולה מן העפר באמצעות תקליטור המצורף לספר זה, ובו ניגוניו המיוחדים בביצועים מקוריים שהוקלטו לפני כמאה שנים בצד ביצועים חדשים ברוח הזמן.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: פינחס לוזון
תיאור: השאלה הנשאלת בספר זה היא מהי משנתו החינוכית של רבי נחמן מברסלב? שכן הנחיצות של שאלה זו לשיח החינוכי העדכני מתבררת כגבוהה ביותר, כל זאת לאור העיסוק הגובר והולך במשנתו של רבי נחמן, הן ברובד העממי והן ברובד האקדמי-פילוסופי. בספרו לברוא יש מאין: תיאולוגיה חינוכית-ביקורתית במשנתו של רבי נחמן מברסלב מבקש פינחס לוזון לעסוק בשאלה זו. בפתח המחקר טוען לוזון שהגותו של רבי נחמן נבדלת ממערכי הגות שמוצאן בחשיבה היוונית-מערבית, בתכלית החינוכית שאותה הוא מציע – תכלית חינוכית-הגותית ייחודית אשר מיישמת מזיגה דקדקנית מאוזנת של תיאולוגיה וביקורת. על מנת לאפיין מזיגה זו עושה לוזון שימוש במונח "תיאולוגיה ביקורתית"- מונח חדשני שאותו טבע לאחרונה ד"ר יצחק בנימיני, ושבו הוא עושה שימוש יחד עם ד"ר יותם חותם - כמנסרה המסייעת בהבהרת מערכת היחסים בין תיאולוגיה וביקורת. ברוח הפתיחות שאותה מאפשר בנימיני בהתייחסותו למתח בין תיאולוגיה וביקורת, מציע כאן לוזון המשגה מחודשת של ה"תיאולוגיה הביקורתית". במהלך עוקב מוצגת "התיאולוגיה הביקורתית" ככלי פרשני שבאמצעותו ניתן לִפרוֹך קושיות מרכזיות בהגותו של רבי נחמן, ובכך להציג אותה כמשנה חינוכית עקיבה הכוללת יסודות תיאולוגיים, חינוכיים וביקורתיים. כחלק ממהלך אישוש הטענה מתדיין לוזון עם מהלכים פרשניים עדכניים ביחס להגותו של רבי נחמן, תוך כדי הצבעה על הקשיים העולים מהניסיון לקרוא את כתביו ככאלה הנשענים בלעדית על מחשבה אקזיסטנציאליסטית-מסטית.
רסלינג
מאת: איליה לוריא
תיאור: מלחמות ליובאוויץ': חסידות חב"ד ברוסיה הצארית מוקדש לתולדותיה ולמאבקיה של חסידות חב"ד, שנודעה כאחד הזרמים החסידיים הבולטים והפעילים ביותר במרחב היהודי של תחום המושב ברוסיה ובארץ ישראל. במרכז הספר ניצבות השקפותיה החברתיות ופעילותה הפוליטית של הנהגת חב"ד נוכח המשברים הקשים שפקדו את יהדות רוסיה במאה התשע עשרה ובראשית המאה העשרים. כל אלה נדונים בהקשר היסטורי רחב ובזיקה לתהליכים שאפיינו את החברה היהודית המסורתית ברוסיה באותה העת. מלחמות ליובאוויץ' עוסק בתקופת כהונתם של שלושה אדמו"רים — ר' מנחם מנדל (הצמח צדק), ר' שמואל ור' שלום דב בער (רש"ב) — שראשיתה בפיתוח מנגנונים ומוסדות חברתיים של חצר הצדיק ושל הקהילות החסידיות, וסופה בקריסת המסגרות החברתיות והפוליטיות של יהודי רוסיה במערבולת של מלחמת העולם הראשונה.
מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי
מאת: אוריאל גלמן
תיאור: השבילים היוצאים מלובלין: צמיחתה של החסידות בפולין מציג היסטוריה חברתית ותרבותית של תנועת החסידות בפולין בשלהי המאה השמונה עשרה ובראשית המאה התשע עשרה. הספר מתאר כיצד הפכה החסידות מ'חבורה' של מיסטיקנים ל'תנועה' דתית-חברתית גדולה ותוססת, שהשפיעה על החברה היהודית במזרח אירופה וממשיכה להשפיע על התרבות היהודית גם בימינו. במוקד הספר עומדת ביוגרפיה קיבוצית של המנהיגות החסידית בפולין, ובראשה ר׳ יעקב יצחק הורוויץ, 'החוזה' מלובלין (1745‒1815) ותלמידיו, על רקע תקופתם. השבילים היוצאים מלובלין בוחן את החידוש הגדול ביותר של תנועת החסידות: המנהיג החסידי, הצדיק (או ׳רבי׳, ׳אדמו״ר׳). הספר מתאר את דרכי עלייתו של הצדיק למנהיגות ואת החצר ‒ כלכלתה והעלייה לרגל אליה. מקום מרכזי ניתן לתפיסות מנהיגות שונות של הצדיק: האם עליו לשמש רק מורה רוחני או גם מחולל נִסים ועושה פלאות? כיצד עליו לנהל את יחסיו עם הקבוצות השונות של חסידיו? הספר בוחן מחדש את הדימוי הרווח של חסידות בפולין ובעיקר את דימויה של חסידות פשיסחה, ומראה כי המנהיגות הרבגונית היא זו שהביאה לפריחתה של החסידות בפולין ולצמיחתה של התנועה כפי שהיא מוכרת לנו כיום.
מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי
מאת: יונתן מאיר
תיאור: לפנינו סיפורו של החסיד, המשכיל, העיתונאי ומתקן הדת, מיכאל לוי פרומקין-רודקינסון (1904-1845) – גיבור תרבות נשכח, דמות צבעונית ותזזיתית שפעלה כיזם ספרותי, מחבר ומוציא לאור, בכמה ארצות ויבשות. תחילת דרכו של רודקינסון כמחבר חסידי פורה שהיה בין הראשונים שהדפיסו את ספרות השבחים החסידית בשנות השישים של המאה התשע-עשרה. עד מהרה הפך למשכיל לוחם שהמשיך מגמות של תיקונים בדת, הציע פתרונות שונים ומשונים לאנטישמיות הפוליטית הגואה, כתב מחקרים פופולריים על החסידות, ונעשה לעיתונאי מפולפל שאפשר למנותו בין מבשרי העיתונאות היהודית המודרנית בכך שיצר מעין עיתון בלי דגל אידיאולוגי ברור ומוצק. אם לא די בכך, הרי שבסוף ימיו ניסה להציג תרגום אנגלי של התלמוד הבבלי, כמעין בסיס לרפורמה של היהדות שאותה חזה. דמותו המשונה, השינויים שעבר בימי חייו, כמו גם המגמות החדשות שהכניס לעיתונות העברית ודבריו השנויים במחלוקת על דבר האנטישמיות המודרנית, עוררו עליו מחלוקות חריפות והיו שניסו לציירו כאיש צבוע, חסר ערכים ומושחת, כאיש של חילופי תקופות או של שעת דמדומים. מתוך חוסר הבנה מוחלט לעצם מעשה היזמות של רודקינסון, שבא לידי ביטוי בהדפסת ספרות מגוונת כמו גם בנתינת מקום לכל זרם רעיוני בעיתוניו, העלילו עליו עלילות רבות וניסו לציירו כשכיר חרב או כסמאל מודרני. הספר שלפנינו מנסה לצייר תמונה שונה לחלוטין של יזם פורה וצבעוני, שגם אם לא היה תמיד מקורי או מעמיק בדעותיו, הרי בחייו ובפעילותו ניסה לחדש את החברה היהודית באופנים שונים דרך יצירת שדות חדשים של ספרות ועיתונות. במרכז הספר עומד יחסו המשתנה של רודקינסון כלפי החסידות בתקופות שונות בימי חייו, יחס המשקף ומבשר זרמים שונים ומגוונים בעולם היהודי בן הזמן.
מאת: יוסף שטמלר
תיאור: רבי שניאור זלמן מלאדי (רש"ז) וחסידות חב"ד אותה יסד, נתפסו בעיני עצמם, בעיני זרמים חסידיים אחרים ובעיני חוקרים רבים כחריגים בנוף החסידי. זאת, בשל נטיותיהם העיוניות והשכלתניות שהשפיעו על מוטיבים שונים בעבודת ה' החב"דית. חריגות זו ניכרת גם בשמה של החסידות, שכן, חצרות החסידים נקראו לרוב על שם מקומות מושבותיהן, בעוד חב"ד קרויה על שם שלוש הספירות האינטלקטואליות: חוכמה, בינה ודעת. ספר זה מציג לראשונה שירטוט מקיף ומעמיק של המאפיין השכלתני המייחד את הגותו של רש"ז. כיצד התייחס אדמו"ר הזקן לשכל האנושי, לרציונליזם, לפילוסופיה, לחוכמות העולם, להשכלה, לנאורות, לכפירה ואמונה, לפילוסופיה יהודית, ללימוד תורה, להתבוננות שכלית ועוד. המחקר שלפניכם חושף את יחסו האמביוולנטי של רש"ז לאינטלקט האנושי, ומתוך כך מציג את הגותו באור חדש ולעיתים מפתיע. מדובר בהגות מורכבת שיש בה אמנם יחס אוהד לשכל, אבל זאת לצד הדגשת מגבלותיו והסכנות הטמונות בו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: דב שוורץ
תיאור: הגות חב"ד הציגה גרסה של תורת החסידות. בספרים הרבים שהנחילו סקרו אדמו"רי חב"ד סוגיות רבות מצדדיהן השונים. אף על פי כן נותרו סוגיות רבות בערפל,וסגנונם של האדמור"ים עצמם מקוטע הוא. החוויה החב"דית הלכה והתפתחה,וכל אדמו"ר הסיר ממנה מעטה, לבוש וכיסוי נוסף. אדמו"רי חב"ד יצרו חוג קבלי-חסידי מובחן,וספר זה עוקב אחר מושגי יסוד ביריעה קבלית-חסידית זו. כל פרק מפרקי הספר מתחקה על מושג מרכזי שנחשף יותר ויותר עם התפתחות המחשבה החב"דית. הספר פותח במושגים מתורת האלוהות ומסיים בדרשנות המיוחדת של חסידות חב"ד. הפרקים עוקבים אחרי מושגים כמו הארה, נפש, חיות וגאולה.
תבונות
מאת: רוני בר לב
תיאור: ספר זה מציע גישה חדשה להבנת הגותו של אחד מהאישים המרתקים בחסידות בפרט ובחיי הרוח והמחשבה היהודיים בכלל – רבי נחמן מברסלב. באמצעות ניתוח מחודש של המושגים במשנתו המסועפת והחדשנית של רבי נחמן וקונספטואליזציה מעמיקה ומקיפה של המושג המרכזי – מושג האמונה, הספר מארגן את החשיבה על אודות הרעיונות והעצות המעשיות של ההגות הברסלבית. המחבר טוען כי מושג האמונה של רבי נחמן מבשר תנועה אנושית של התמקמות של האדם בתוך מערכות חייו הקונקרטיים, וקורא לו לשפוט את עצמו ולהיפתח אל האפשרויות המתחדשות בחיים הנפשיים והמעשיים. האמונה והדתיות בהקשר זה אינן בריחה או חמיקה מהקונקרטי והמוחשי אלא כלי שבאמצעותו חודרים אל תוככי המציאות, נענים לה ומושלים בה. מבטו של המאמין אינו נישא אל השמיים אלא אל המציאות הארצית, אל החבר, אל הארץ ואל השכינה. ספרות מחקר ענפה נכתבה על רבי נחמן והגותו, והציבה קווי חשיבה שונים על אודותיה. ספר זה מציע ניתוח מפורט של הדרכים והגישות שנקט המחקר ומבקר אותן. מתוך הביקורת מוצעת כאן דרך חדשה לניתוח ופרשנות –מבנה חדש המתבסס על כתיבתו של רבי נחמן ועל ההתקדמות המחקרית בתחום. דרך זו מתמודדת עם האתגרים הרבים שהגותו של רבי נחמן מניחה לפתחו של החוקר והלומד. הפרשנות שמציע המחבר ממקמת את רבי נחמן ומתחשבת בהקשרים השונים של חייו: ההקשר היהודי-חסידי, מצד אחד, וההקשר הפילוסופי והתרבותי של ימיו – הנאורות, מצד שני, ומזהה את ההקשרים הללו דרך חייו הקונקרטיים, סיפורי המעשיות שלו, השיחות שלו עם תלמידיו וקרוביו, וכן דרך ההומור, הליריות והרומנטיקה המקשטים את תורותיו. תשומת לב מיוחדת ניתנה בספר זה לתורת הבחינות של רבי נחמן, לדרשנות המפותחת שלו ולעושר הרעיוני שהוא מביע דרכן. במהלך הניסיון לפענח את הגותו של רבי נחמן ומושגיה הספר נעתר לצדדים השונים בדמותו של רבי נחמן, ומאפשר לאישיותו החיונית, לרוחו העליצה, למחשבתו התוססת ולרגישות הפוליטית שלו לצאת לאור. התופעה הרוחנית והתרבותית של רבי נחמן מברסלב בחיים העכשוויים בישראל, דורשת דיון והסבר החורגים מהתלם השגור של העיסוק בתורת החסידות, ומקיפים עולמות, תחומים ודיסציפלינות שונים. הניסיון לפתח דיון והסבר כאלו עומד ביסודו של הספר הזה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: נתן אופיר
תיאור: קראו לו ה"רבי המרקד", "הרב של ההיפים" ואפילו ה"רב הניו-אייג'י הראשון", אבל הוא ראה את עצמו כ"רבי של הרחוב". הרב שלמה קרליבך (1994-1925), שזרם מוזיקלי שלם קרוי על שמו, היה דמות מעוררת מחלוקת והשראה כאחד, ונוכחותו בתרבות היהודית העכשווית בולטת ביותר. הוא הוציא בחייו 27 אלבומים, הלחין כ-600 ניגונים, הופיע בכ-4,000 קונצרטים והשפיע ישירות על עשרות אלפים ברחבי העולם. אחרי מותו התרחבה השפעתו אפילו יותר: סיפוריו ודרשותיו הופצו ברחבי העולם, מנייני קרליבך צצו בקהילות רבות, נעימותיו חדרו אף לבתי כנסת שמרניים וזמרים חידשו עיבודים לשיריו. הרב שלמה קרליבך – חייו, משנתו והשפעתו הוא ניסיון ראשון מסוגו לעשות סדר בסיפור חייו של מי שזכה לספרות הגיוגרפית ענפה ואגדות רבות נרקמו סביב דמותו. באמצעות עבודת מחקר יסודית, בירור פרטים היסטוריים, ניפוי עובדות מתוך אגדות ושאר שמועות, נפרשת כאן בפני הקוראים מסכת חייו הססגונית, הנפתלת והמורכבת של "הרבי המרקד", ובבד בבד גם הגותו ומורשתו זוכות כאן לראשונה לבחינה מקיפה. "קרליבך" הוא מזמן שם של תופעה, שם נרדף למרד בממסד ולהתחדשות דתית כאחד. ספר זה מעמיק את הבנת שורשי התופעה ומשום כך הוא בבחינת קריאת חובה בעבור כל מי שרוצה להבין את יהדות זמננו.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: דב שוורץ
תיאור: ספר זה מפרש את כתבי אדמו``רי חב``ד כמסורת רעיונית רציפה, שלה גוונים והתפתחויות. מעתה ר` שניאור זלמן מליאדי, ר` דובער (`האדמו``ר האמצעי`), ר` מנחם מנדל (`צמח צדק`), ר` שמואל (מהר``ש), ר` שלום בער (רש``ב), ר` יוסף יצחק (ריי``ץ) ור` מנחם מנדל שניאורסון מוצגים כיוצרי מסורת קבלית עיונית. סוגיות מרכזיות בפילוסופיה ובקבלה נבחנות בספר לאור מסורת המחשבה של חב``ד, ותחומים כגון אמונה, בריאה, גאולה ותשובה מוארים בו מתוך ניתוח תרומתם של אדמו``רי חב``ד להם. כמו כן נידונה זיקתה של מחשבת חב``ד להגות הציונית הדתית ולהתרחשויות שלאחר הסתלקות הרבי האחרון.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אריאל רוט
תיאור: ספרות חב"ד מונה אלפי כותרים. ספר זה מציע כלי עזר שיסייעו בידי הקורא המבקש לעיין בהם להפוך לקורא אקטיבי של ספרות חב"ד העיונית. ההנחה העומדת ביסודו של הספר היא, שמאז ראשיתה של חסידות חב"ד ישנם קודים העוסקים בדרכי לימוד ספרותה והמועברים בה מדור לדור. מחבר הספר מציע מודל המבוסס על קודים אלה, שיש בו כדי לסייע בידי הקורא ללמוד בעיון ספרות זו. המודל המוצע כולל זיהוי של רכיבי הספרות החב"דית, של המושגים שעומדים בבסיסה ודרכי הפצתה לקהל החסידים.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יורם בילו
תיאור: הסערה המשיחית שטלטלה את תנועת חב"ד בעשורים האחרונים הגיעה לפרשת דרכים גורלית בג' בתמוז תשנ"ד - מועד הסתלקותו של רבי מנחם מענדל שניאורסון, האדמו"ר השביעי והאחרון של החסידות. היעלמותו של הרבי הכריזמטי, שליבה מתחילת נשיאותו את התקוות לגאולה קרובה, ואף נתפס בסופה על ידי מרבית חסידיו כמלך המשיח, איימה להפוך את התקוות האלה לתחושות מרות של אכזבה ותסכול. כיום, למעלה משני עשורים לאחר "המאורע של ג' בתמוז", ניתן לקבוע כי כוחו של הרבי הנעלם להדביק את חסידיו בלהט המשיחי ולהמריצם להפיץ את תורת חב"ד ואת בשורת הגאולה לא פחת, ואולי אף גבר. כיצד ניתן להסביר את החיוניות והפופולריות של חסידות שציפיותיה המשיחיות נכזבו לכאורה, והיא נותרה מיותמת, ללא אדמו"ר מכהן? הטענה המרכזית המועלית בספר הזה היא כי שגשוגה של תנועת חב"ד בשנים האחרונות נובע במידה רבה מיכולתם של החסידים להנכיח את הרבי - לשמר את התחושה שהוא ממשיך להימצא ביניהם, להיות קשוב לבקשותיהם ולפעול למענם. הספר ממחיש כיצד היכולת הזאת מוצאת מן הכוח אל הפועל: כיצד החסידים מתקשרים לרבי; כיצד הם חווים את נוכחותו בחושיהם; כיצד הם חיים "עם הרבי" ו"את הרבי". מוקד העניין בחיבור הזה אינו תנועת חב"ד ההיסטורית וההגות הענפה שפיתחה, אלא אמצעי ההנכחה שבהם החסידים עושים שימוש בדור האחרון. במרכז הספר נמצאת מערכת הסימנים והפרקטיקות המתפתחת מתוך הזיקה למנהיג נוכח-נפקד והנישאת על כתפיהם של חסידים שחלקם כלל לא הכירו את הרבי בחייו.
האוניברסיטה הפתוחה
מאת: עמנואל אטקס
תיאור: בעל התניא – רבי שניאור זלמן מלאדי וראשיתה של חסידות חב"ד מתאר את מפעל חייו של מי שנחשב מייסדה של חסידות חב"ד. רבי שניאור זלמן מלאדי (1747–1812) החל להנהיג חסידים ברוסיה הלבנה באמצע שנות השמונים של המאה השמונה עשרה, והפך בתוך שנים אחדות למנהיג חסידי בעל השפעה עצומה, שאלפי חסידים נוהים אחריו. בהשראתו הייתה חסידות חב"ד לזרם מובחן ובעל ייחוד מובהק בקרב תנועת החסידות. בעל התניא עוקב אחר תהליך עלייתו של רבי שניאור זלמן לעמדת מנהיגות, מתאר ומאפיין את דרכו כמנהיג של חסידים ובוחן את מעורבותו בעסקי הכלל של יהודי רוסיה. שני פרקים של החיבור מוקדשים להגותו של רבי שניאור זלמן, מתוך חתירה לעמוד על דרך עבודת ה' שאותה הוא ביקש להנחיל לחסידים. דיון מקיף מוקדש בחיבור לחלקו של רבי שניאור זלמן בסכסוך בין החסידים למתנגדים, ובכלל זה העימות עם הגאון מווילנה, שני המאסרים שנאסר והחקירות שנחקר בידי השלטונות. עוד דן החיבור בסכסוך המר שפרץ בין רבי שניאור זלמן ובין רבי אברהם מקליסק, מנהיג החסידים בארץ ישראל, בעמדה שנקט רבי שניאור זלמן בימי מלחמת נפוליון ברוסיה, ובמלחמת הירושה שפרצה לאחר מותו בין בנו בכורו ובין בחיר תלמידיו. בעל התניא הוא הניסיון הראשון, מזה למעלה ממאה שנים, להציע מונוגרפיה מקיפה על רבי שניאור זלמן מלאדי, אחד מגדולי מנהיגיה של החסידות בכל הדורות.
מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי
מאת: מרדכי רוטנברג
תיאור: בספר מציג המחבר יסודות של משנה פסיכו-חברתית סדורה הגזורה מהאתיקה היהודית-חסידית.
בעזרת פרדיגמת הצמצום החסידית-קבלית - שעל-פיה האדם מחקה את האל המצטמצם מרצונו כדי לפנות מקום לעלום הזולת - מראה רוטנברג כי לא הפיטום של האני האישי או החברתי עשוי להסביר את המצוי והרצוי לקדמה האנושית, אלא הצמצום.
מוסד ביאליק
מאת: זאב רבינוביץ
תיאור: הספר נותן תמונה בהירה על תנועת-רוח גדולה זו בתחומי היהדות הליטאית, על האישים הפועלים בה, על הרעיונות המשפיעים עליה, על מאבקיה וניצחונותיה מראשיתה ועד אחריתה בימינו.
הספר מיוסד על חומר חדש שגילה המחבר: 'הכתבים הקדושים' שהיו גנוזים ב'חצר' שושלת קארלין בסטולין ובהם איגרות, תעודות, שטרות, צוואות, פנקסים וכתבי-יד שונים.
נספחים בסוף הספר תעודות, תמונות, גניאולוגיות ותווי-נגינה.
מוסד ביאליק
מאת: יחיאל הררי
תיאור: הרבי מלובביץ', מנחם–מענדל שניאורסון, הפך את קומץ החסידים שנותרו לאחר השואה למעצמה חוצת גבולות ויבשות. עד היום דמותו מרתקת ומעוררת סקרנות לא רק בעיני חסידיו ואוהדיו.
מה היה בו שקסם למאות–אלפים ברחבי העולם? מה סוד הכריזמה של הרבי, שמשך ומושך אליו כה רבים מכל שדרות החברה?
השפעתו של הרבי מלובביץ' היא חידה. תקופת חייו הראשונה, עד שנעשה רבי, נחשבה בעבר אפופת סוד ומסתורין. היה ידוע שנולד ברוסיה, חי פרקי זמן בברלין ובפריז ורכש השכלה כללית רחבה, לצד ידע מקיף בתורה ובמחשבה היהודית לגווניה. אולם בשנים האחרונות נחשפו עשרות מסמכים חדשים והתכתבויות, השופכים אור חדש ואמין על קורות חייו בשנים האלה.
בחלק השני של חייו בילה הרבי את רוב שעות היממה בחדר עבודתו בברוקלין וכמעט לא יצא משכונת הפרברים הניו–יורקית, פרט לביקורים בבית העלמין שבו נטמן חותנו. אולם דווקא בתקופה הזאת נעשה לרב המשפיע ביותר בעולם היהודי, שאחריו צבא של ממש.
סודו של הרבי מבקש לפענח את סוד כוחו של הרבי מלובביץ'.
הספר מזמין את הקוראים למסע שבמהלכו ייחשף מי הוא הרבי בעיני מאמיניו ומי היה באמת. מסע שבמסגרתו מתברר כיצד ליטש את תורתו רבת–הפנים ועד כמה השפיעה תורה זו על העולם היהודי בכללותו.
יחיאל הררי כתב את עבודת הדוקטור שלו בחוג לתקשורת באוניברסיטת תל אביב (2005) בנושא משיחיות ורטוריקה קבלית ביהדות בת זמננו. הוא שימש עיתונאי, עוזר פרלמנטרי, יועץ תקשורת ויועץ מקצועי במשרדי ממשלה.
כיום הוא מלמד בבית הספר לתקשורת במכללת ספיר ומרצה במגוון מסגרות בתחום מהמחשבה היהודית. ד"ר הררי חיבר חמישה ספרים העוסקים במחשבת החסידות.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: עיקרו של הספר בשלוש חטיבות על אודות מבול הדמים והדמעות הקרוי בפינו 'שואה', מונח שהוא גדר פרוצה לשימושים שונים ולטשטוש כרונולוגי.
לפיכך, ראש ענייניה של החטיבה הראשונה הוא דיון בגבולותיה הכרונולוגיים של תקופת השואה, שנודעת להם חשיבות רבה להבנת נסיבותיו ההיסטוריות של חשבון הנפש היהודי הפנימי.
ברם רוב החטיבה נועד לדיון רחב בטיבה של ספרות העדות על השואה במזרח אירופה כמקור היסטורי.
החטיבה השנייה עניינה התבוננות רעיונית מדוקדקת בחתימת השקיעה של החסידות בפולין - דרשותיו של הרבי מפיאסצ'נה, ר' קלונימוס קלמיש שפירא, בשנות ת"ש - תש"ב בגטו ורשה. בחטיבה השלישית - דיון בשלוש תעודות, שהן שלוש חוליות הקשורות זו בירך זו, ומתוכן נשקפת לנו פרשה דרמתית מימי חורבנן של קהילות ישראל, שאין מושלה בקורות השואה.
זה ספרו השישי של מנדל פייקאז' היוצא לאור במוסד ביאליק. לפניו ראו אור: 'חסידות ברסלב'; 'בימי צמיחת החסידות'; 'חסידות פולין'; 'בין אידיאולוגיה למציאות'; 'ההנהגה החסידית'.
מוסד ביאליק
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: הספר מתבונן בדיוקנה הרוחני של החסידות בשלושת הדורות האחרונים של בית ישראל בפולין לאור המגמות העיקריות של ראשיה ותגובותיהם הרעיוניות על מצוקת יהודי פולין בימים שבין שתי מלחמות העולם ובימי השואה. המחבר עקב אחר מאמציהם לעצור את תהליך החילון, ולאחות את הקרע על-ידי שימוש ברעיון בחירת ישראל כמכנה יהדותי משותף לכל יהודי ויהודי, במישור המטאפיזי.
מוסד ביאליק
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: שלושה עניינים בולטים במיוחד בתולדותיה, במסכת רעיונותיה ובספרותה של החסידות הברסלבית: היסודי המשיחי שבה, המחלוקת סביבה וסיפורי המעשיות של מחוללה.
בספר זה הואר הקשר המופלא שביניהם תוך כדי דיון בפרשיות בחיי ר' נחמן מברסלב.
מוסד ביאליק
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: בספרו בוחן המחבר את עולמם הרוחני של ראשי החסידות עד המאה העשרים בקירוב, כפי שהוא משתקף מתוך סוגיית הענווה, שבתחומיה מצויה המיסטיקה שבחסידות.
מן העיון בסוגיה, בגלגוליה ובמקורותיה, עולים פער בין האידיאולוגיה הענוותית המיסטית-פסיבית ובין פרצי המציאות הניבטים מתוכה, והבדלי המגמות בין ר' יעקב יוסף מפולאנה לבין ר' דב בער המגיד ממזריץ'.
מוסד ביאליק
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: דומה שהכל מסכימים שתמצית-תמציתה של תנועת החסידות בכל בתריה, אתריה וזמניה היא הצדיקות, שחדרי לבה הם סמכותה השמימית של מנהיגיה-צדיקיה במילי דעלמא ובמילי דשמיא והאמונה בכוחם לחולל השתנות בעליונים ובתחתונים.
להתבוננות בשני חדרי הלב האלה ובעורקיהם, כמו שהם משתקפים בספרותה של החסידות מראשיתה ועד גזרות 'הפיתרון הסופי, נועד ספר זה.
עוד מועלות בו כמה סוגיות מרכזיות במסכת הרעיונות החסידית לגלגוליהן.
מוסד ביאליק
מאת: מנדל פייקאז'
תיאור: לספר שתי מגמות עיקריות: (א) להתחקות אחר מגמות רעיוניות בספרי הדרוש והמוסר, שנתחברו במזרח אירופה בשנים ת"צ-תקמ"ב, לשם הבהרת האקלים הרוחני שבו צמחה החסידות ויצאה לכיבושיה הגדולים.
(ב) לברר את שורשן הרעיוני והספרותי של סוגיות רעיוניות מרכזיות במסכת רעיונותיהם של מורי החסידות הראשונים לאור אותם ספרי קודש ומוסר, בירור המוסיף להבנת אופיין ומהותן.
מוסד ביאליק
מאת: דוד אסף
תיאור: ביבליוגרפיה מפורטת ומתועדת היטב, ובסגנון קריא ומרתק, נפרשת תמונה חדשנית ומפתיעה על אישיות מיוחדת במינה.
צדיק, מנהיגם הנערץ של אלפי חסידים, שלצד כריזמה יוצאת דופן וסגנון חיים מפואר, שנודע כ'דרך המלכות', נתגלגלו קורותיו המפותלות בסבך בלתי צפוי של אירועים והרפתקאות.
'וכי מה עוד יכול לבקש חוקר ממקורותיו אם מפקידים הם בידיו סיפור עלילה דרמטי, שיש בו סממנים של מתח ומיסתורין, מעורבות ברצח וישיבה בכלא, שוחד, בריחה ורדיפה, שיקום והתחדשות, קדושה והתעלות דתית, וכל אלה מהולים בסגנון חיים צבעוני ומוחצן, במחלוקת ובפיוס, בפולמוס ובהשלמה' (מן ההקדמה).
'דרך המלכות' הוא ספר חלוצי וראשון מסוגו, המגולל יריעה רחבה של תולדות החסידות.
במחציתה הראשונה של המאה הי'ט, ודן בה כפי שהיא מצטיירת מתוך תעודות בנות הזמן ומכתבי דובריה ומתנגדיה. אך לא רק ביוגרפיה לפנינו. אגב שרטוט תולדותיו של הצדיק ר' ישראלמרוז'ין, מאסרו המשפיל, בריחתו מרוסיה לאוסטריה, ושיקום חצרו בסדיגורה שבבוקובינה האוסטרית, מתגלה לעיני הקורא החצר החסידית כפי שהיתה, על צבעיה וניחוחותיה ועל המערך החברתי והכלכלי שעמד בתשתיתה.
מרכז זלמן שזר לחקר תולדות העם היהודי
מאת: מרדכי וילנסקי
תיאור: בשני הכרכים של ספר זה ניתן אוסף מלא של כתבי הפולמוס במחלוקת בין החסידים והמתנגדים בין השנים: 1772 - 1815.
מתוך כתבים אלה עולים רגשות החרדה של עולם התורה ולומדיה נוכח הופעתה של התנועה החדשה שנדמתה להם כמזלזלת בעיקרים שעליהם עומד עולם התורה.
מוסד ביאליק
מאת: מרדכי וילנסקי
תיאור: בשני הכרכים של ספר זה ניתן אוסף מלא של כתבי הפולמוס במחלוקת בין החסידים והמתנגדים בין השנים: 1772 - 1815.
מתוך כתבים אלה עולים רגשות החרדה של עולם התורה ולומדיה נוכח הופעתה של התנועה החדשה שנדמתה להם כמזלזלת בעיקרים שעליהם עומד עולם התורה.
מוסד ביאליק
מאת: יוסף וייס
תיאור: פרופ' יוסף וייס היה אחד מחוקריה המעמיקים של החסידות.
נושא עיונם של המחקרים שבקובץ זה הוא ר' נחמן מברסלב, חייו ותורתו.
ארבע הסוגיות הגדולות הנדונות בספר הן אלה: חיי ר' נחמן מברסלב והמחלוקת עליו; הגותו ותודעתו של ר' נחמן; גילוי וכיסוי בתורת ברסלב ובספרותה; סדר הדפסת ליקוטי מוהר"ן.
מוסד ביאליק
מאת: מרדכי וילנסקי
תיאור: המחקר מבוסס ברובו על תעודות הגנוזות באוסף פרידלנד, שעל-יד המכון לעמי אסיה בלנינגרד, וטרם ראו אור: איגרות ר' אברהם מקאליסק, נשיא כולל החסידים בטבריה, משנת תקמ"ח; איגרות הכולל בטבריה; ואיגרות נכבדי העדה החסידית בעיר, אשר נשלחו לחסידי רוסיה ופולין.
כן נכללו כמה איגרות של ר' שניאור זלמן מלאדי, שעמד בראש הוועד ברוסיה לשם גביית המעמדות והעברתם לטבריה.
מוסד ביאליק
מאת: רועי הורן
תיאור: רבי נחמן מברסלב, שהיה למורה רוחני לחסידיו בני המאה השמונה–עשרה, הותיר אחריו אחת מפניני הספרות היקרות של המסורת היהודית – סיפורי מעשיות. יצירה זו נתייחדה בדמיונה העשיר, עלילתה המותחת ודמויותיה הצבעוניות; בין גיבוריה נמצאים קבצנים מופלאים שוכני יערות, זבוב הבורח מעכביש, גנב מוכשר במיוחד ולבו של העולם המתגעגע אל המעיין.
הגעגועים הם העומדים בלב יצירתו של ר' נחמן. געגועים למנוחת הדעת והנפש, געגועים לעולם הרמוני, געגועים למגע חי עם האלוהים. באמצעות סיפורים רוויי כיסופים אלו – הדומים בחיצוניותם לסיפורי עם רגילים – ביקש ר' נחמן לעורר את השומע להיפתח לאפשרויות עמוקות יותר הגנוזות בנפשו ולפלא הנוכח בבריאה. ואכן, במרוצת השנים, וביתר שאת בתקופתנו, זכו סיפורי ר' נחמן למגוון רב של פירושים ולתרגומים לעשרות שפות, עדות לאוניברסליות של יצירתו ולעל-זמניות שלה.
באסופה זו מכונסים מגוון אנשי רוח – רבנים, פסיכולוגים, סופרים ומשוררים – הדנים בסיפורי ר' נחמן. כל אחד מן הכותבים מתמקד באחד מן הסיפורים ודולה ממנו תובנות רעיוניות, פסיכולוגיות ותרבותיות מרתקות, תוך קיום דיאלוג פורה בין רעיונותיו של האדמו"ר בן המאה ה-18 לבין הגות זמננו.
כך נפרשת בפנינו תמונה צבעונית ומרובת פנים של החוכמה האצורה בסיפורי המעשיות של ר' נחמן, העשויה לתרום את חלקה להתחדשות אישית ולהעשרת התרבות היהודית בת זמננו.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: אליעזר מלכיאל
תיאור: מסעו של רבי נחמן מברסלב לארץ ישראל, בסוף המאה השמונה-עשרה, הוא פרשה שהנסתר בה רב על הגלוי. מניעיו וכוונותיו של רבי נחמן ביציאתו למסע, המטרות שהציב לעצמו וגם ההישגים שהשיג בו, אפופים בערפל של רמיזות סתומות. למסע היה תפקיד מרכזי בהתפתחותו הרוחנית של רבי נחמן, ומזמן התרחשותו ועד מותו שתים-עשרה שנים לאחר מכן, הוא חזר אליו שוב ושוב בהגיגיו, באמירותיו ובדרשותיו.
מלבד היותו אירוע ביוגרפי קונקרטי מתוחם בזמן ובמקום, המסע לארץ ישראל הוא פרויקט חיים תמידי, תנועה קיומית שמאפיינת חיים שלמים, `כָּל עוֹד נַפְשִׁי בִּי אֶסַּע לְשָׁם`, `הַמָּקוֹם שֶׁלִּי הוּא רַק אֶרֶץ-יִשְׂרָאֵל, מַה שֶּׁאֲנִי נוֹסֵעַ אֲנִי נוֹסֵעַ רַק לְאֶרֶץ-יִשְׂרָאֵל`.
המסע הוא הזמנה לעולמו הרוחני של רבי נחמן, והעיון בו מפלס שבילים להבנת אישיותו. אבל מעבר לזה ולעומקו של דבר, המסע לארץ ישראל הוא הזמנה למושג הסוד בכלל ולממד הסוד בחיים ובמציאות.
רבי נחמן היה בעל סוד -- `רַבֵּנוּ אָמַר: אֲנִי סוֹד, וַאֲפִלּוּ כְּשֶׁאֲנִי כְּבָר מְגַלֶּה אֶת הַסּוֹד אַף-עַל-פִּי-כֵן אֲנִי נִשְׁאָר סוֹד`. מסעו לארץ ישראל, והגילוי המתמשך של משמעויותיו הנסתרות ביתרת חייו, ממחיש באופן עמוק ומאלף מהי `תודעת סוד`, ומהי `עמידה נוכח סוד`. האזנה לרמזים האופפים את סיפור המסע ואת `בחינת נסיעת ארץ ישראל` והארת הממד הנסתר של המסע והמשמעויות הסמויות בו (סמויות גם מעיניו של הנוסע עצמו), פותחות צוהר להשלכותיה הקיומיות והרוחניות של עמדת סוד כהתגלמותה בחייו של בעל סוד אחד מובהק, רבי נחמן. מתוך כך העיון פותח לנו צוהר גם לתוקפו ולממשותו של הסוד בחיינו ובעולם בכלל.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: אליעזר מלכיאל
תיאור: "כי הוא היה איש חי באמת, אשר לא היה דוגמתו, והוא חי תמיד חיים אמיתיים ובכל פעם חי חיים חדשים". תורותיו, אמירותיו וסיפוריו של רבי נחמן הם לעולם צוהר וביטוי ללבטי חייו, ובכולם משמשים האישי והמטפיזי יחדיו, ללא התר.
במרכזו של ספר זה עומדים המתח והתנועה שבין מידת החכמה למידת התמימות. הם שוזרים כחוט השני לא רק את מבחר התורות והסיפורים שלוקטו בספר, אלא את מכלול יצירתו של רבי נחמן , ומהווים מפתח לעולמו הרוחני. חכמה ותמימות הם קטבים שביניהם נעים גם חייו של כל אדם, מושגים אלה- בלבושים לשוניים שונים - הם מרכזיים בהגותם של פילוסופים וביצירתם של סופרים, המתמודדים באמצעותם עם שאלות היסוד של היקום האנושי: הזדהות וניכור, קביעות וחירות, השתייכות והתבדלות, אמונה וכפירה.
סדנא דארעא חד הוא, והדרמה הקיומית הנפרשת בדברי רבי נחמן נוגעת בכולנו.
"חכמה ותמימות" בנוי במתכונתם של ספרי פרשנות קלאסיים, שהטקסט במרכזם. לטקסט עצמו אין תחליף: תוכנו הרוחני והדרמה הקיומית שנפרשת בו אינם ניתנים להפרדה מצורת הבעתו הספרותית. הפרשנות היא מורה דרך המלווה את הקוראים במפגשם הבלתי אמצעי עימו.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: יהודית בר-יש"ע
תיאור: "הָעוֹלָם אוֹמְרִים שֶׁסִּפּוּרֵי מַעֲשִׂיּוֹת
מְסֻגָּל לְשֵׁנָה.
וַאֲנִי אָמַרְתִּי
שֶׁעַל יְדֵי סִפּוּרֵי מַעֲשִׂיּוֹת
מְעוֹרְרִין בְּנֵי אָדָם
מִשְּׁנָתָם."
כך מצטט רבי נתן, בספרו חיי מוהר"ן (אות כ"ה) את רבו, רבי נחמן מברסלב.
אין סוף סיפורים סיפרו אנשים ליד מיטות ילדיהם בתקווה להרדימם לתוך עולם קסום ומרגיע, הרה חלומות הנושאים שלווה בכנפיהם. "מה לך נרדם?" קורא רבי נחמן לאדם המבוגר האמון על סיפורים, ומציע לו דווקא לעורר נפשו להתבוננות מחודשת בחייו, מתוך בחינת עומקם של סיפורים.
הקורא בספר זה יופתע לגלות שבספרות החסידית יש היגדים רבים, המשתלבים ברלוונטיות שלהם לעולמו של האדם המודרני .
הסיפורים מתרחשים בוורשה, סאסוב, פשיסחא ועוד כפרים ועיירות במזרח אירופה. גיבורי הסיפורים הם חסידים פשוטים או רבנים מפורסמים, ביניהם החוזה מלובלין, המגיד מקוזניץ, רבי אלימלך מלידז'נסק וכמובן הבעל שם טוב. אך למרות הריחוק בזמן, במקום, בהשקפת העולם ובאורח החיים, מתוך הסיפורים עולות בעיות קיומיות רבות הנוגעות לכל אדם באשר הוא: יחסים בין מנהיג לקהילתו, תהיות בין אדם לעצמו, דיאלוגים בין יחיד לחברה, התמודדות עם יצרים אנושיים, בדידות והשתייכות, כוחות נפש של נשים וגברים, משברי אמונה, שאלות של זהות חיצונית ופנימית, ביטויים אישיים לטקסטים בעלי ריטואל קבוע ועוד.
מסע בסיפורים חסידיים נוגע במסע ה קיומי- אנושי: יציאה לדרך על מנת להגיע ליעד במקום אחר.
כל מסע מתרחש במרחב פיזי, גיאוגרפי וחברתי, אך עיקר נסיעתו של גיבור ספרותי- שאינו אלא בבואת האדם במציאות-היא בנפשו פנימה. לא תמיד מגיעים הגיבורים למקום שהועידו לעצמם, אך תמיד הם מגיעים לאיזו נקודה פנימית בתוכם, שלעולם לא היו מגיעים אליה לולא יצאו לדרך. חיפוש אחר ה"נקודה טובה" הזו – הנקודה שהאדם צריך למצוא בקרבו - הוא תכלית ספר זה. אם נמצא אותה בגיבורי הסיפור הבדוי, אפשר כי נקנה לנו כלים למצוא אותה גם במסע החיים האישי שלנו.
הספר נועד לאוהבי סיפורים, המבקשים להתעורר מכל קריאת סיפור, ולצאת למסע המעניק משמעות לעולמם ולחייהם בכל רגע נתון.
יהודית בר-יש"ע גרשוביץ, מרצה לספרות ומדרש במרכז יעקב הרצוג, מלמדת בבית הספר התיכון ביבנה. אוהבת סיפורים ומחפשת אחר משמעותם לאדם.
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: מרדכי מרטין בובר
תיאור:  בספר יש סדרת הרצאות שנשא בובר בתחילת שנת תש"ה.
הוא מצביע על נצחיותה של התורה שמכוונת לכל אדם ולכל דור. על האדם לתת את דעתו באופן בלתי פוסק למצבו, למיקומו ולתפקודו בעולם.
מוסד ביאליק
מאת: אברהם (ד"ר) סגל
תיאור: הספר ועל דרך העבודה מאת ד“ר אברהם (אבי) סגל עוסק בעולמו הרוחני של הצדיק החסידי רבי צבי הירש מזידיטשוב.
במחקר מקיף וקפדני סוקר סגל את הכתבים של צדיק ייחודי זה ושל ממשיכי דרכו, תוך שהוא עומד על המאפיינים הייחודיים של שיטתו החסידית. מוקד עניינו של הספר הינו הצבת דמותו של הצדיק מזידיטשוב כפרשן ייחודי לספר הזוהר ולקבלת האר“י, כמקובל חריג ומיוחד במינו בנוף עולמה של תנועת החסידות.
מחקרו המעמיק והיסודי  של אברהם סגל שם לו למטרה את חשיפת עולמו הרוחני של ר’ צבי הירש מזידיטשוב מתוך שאלות היסוד המניעות אותו.
המחקר משלב כלי עבודה ביבליוגרפיים, היסטוריים ופנומנולוגיים, ותורם פרק נכבד לבירור מקומו של ספר הזוהר בעולם החסידות. מהלכים מחקריים העוסקים בבירור הפונקציה והקנוניזציה של ספרות הזוהר בתוך אסכולות ומגמות במאה התשע-עשרה ודאי יידרשו מאוד למחקר זה. ביחס לשאלות של יצירה, הדפסה, פרשנות, התגלות וסמכות - שאלות הסבוכות כולן אלה באלה - מציג המחבר דיון בהיר ומסודר.
(פרופסור חביבה פדיה).
מתוך חקר חיבורי הצדיק מזידיטשוב, בנה אברהם סגל את שיטתו הקבלית- חסידית של הצדיק בנ יתוח אנליטי מדוקדק, ואף קבע מתוכם את כללי הפרשנות שלו, תוך שהוא מעמיד על עיקר וטפל ועל רעיונות ייחודיים.
מעתה יש בידינו מונוגרפיה חשובה על אישיותו ועל תורתו של אחד מגדולי הצדיקים בתנועת החסידות במחצית השנייה של המאה השמו נה-עשרה ובשליש הראשון של המאה התשע-עשרה.
(פרופסור משה חלמיש)
ד“ר אברהם (אבי) סגל עוסק בעיונים ובמחקר בתחומי הממשק שבין הקבלה לחסידות. מלמד נושאים אלה במחלקה לפילוסופיה יהודית, אוניברסיטת בר-אילן. פרסם מחקרים בתחומי החסידות והקבלה בבמות שונות. "ועל דרך העבודה" הוא ספרו הראשון.
הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים
מאת: נתנאל לדרברג
תיאור: מהו החידוש המהותי של ‘תנועת החסידות’ מיסודו של הבעש”ט? את המענה לשאלה זו מציג הספר שלפניכם בעזרת עיון היסטורי והגותי נרחב בדמותו של רבי דוב בער המגיד ממזריץ’, תלמידו החשוב של הבעש”ט, מורם של רוב המנהיגים החסידיים בדור השני והשלישי.
הגותו של רבי דוב בער, למרות חשיבותה ומרכזיותה הרבה להבנת התנועה החסידית, עדיין לוטה בערפל.
החידוש הרוחני של החסידות טמון בתמורה מהותית בתפיסת יחסי אלוקים ואדם. מדובר בתובנה מהפכנית, לפיה היצור האנושי אינו מתקן את המציאות ישירות מכוח ערך מעשיו אלא דרך היבטים של שעשוע, תענוג ומשחק בין אדם לקונו, בדומה ליחסי אב ובנו הפעוט. הבנה מחודשת זו של יחסי אלוקים ואדם מחוללת את תפיסת האין המתוארת בהרחבה בתורתו, תפיסה אשר יש לה נגזרות רבות בנוגע לדיוקנה של עבודת ה’ וייעודו של האדם בחייו, היחס לזולת, לימוד תורה, תפילה וקיום מצוות.
ספר זה מהווה המשך לקודמו, ‘סוד הדעת’, העוסק בדמותו של הבעש”ט. הספר מתמודד עם שאלות אלו ונוספות בעזרת עיון נרחב בארון הספרים של תנועת החסידות, ומבקש להציג תמונה רחבה וברורה ככול הניתן של חייו ועולמו הרוחני של המגיד ממזריץ'.
הוצאת ראובן מס בע"מ, ירושלים
הצג עוד תוצאות