נמצאו 973 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: ישי פרס
תיאור: כמעט אף אחד לא רצה שפקיסטאן תהיה מדינה גרעינית. אבל יום אחד זה קרה. כמעט אף אחד לא רצה שצפון קוריאה תהיה מדינה גרעינית. אבל יום אחד זה קרה. כמעט אף אחד לא רוצה שאיראן תהיה מדינה גרעינית. אבל יום אחד... יום אחד נצטרך להתחיל לדבר על האפשרות שגם זה יקרה. נצטרך להתחיל לשאול מה על ישראל לעשות אם וכאשר איראן, ואולי גם טורקיה, סעודיה, מצרים, יתחמשו ביכולת גרעינית.

הספר שנית לא תיפול הוא הזמנה לשיחה. הזמנה לשיחה על נושא שנדמה שרק מעטים רוצים לקיים, אבל אין ברירה אלא לקיים אותה. הוא הזמנה לשיחה על נושא שהוא בו זמנית גם מפחיד — וגם מרתק. למדינות העולם יש רק היסטוריה קצרה בצילה של פצצת הגרעין, אבל ההיסטוריון ישי פרס מוכיח, שגם מהיסטוריה קצרה, משברית ודרמטית, אפשר ללמוד לא מעט על מה שיקרה כאן ביום שבמזרח התיכון יהיו מדינות חמושות בפצצות גרעין. לא תשתעממו בשיחה הזאת היא רוויה במתח, באירועים מסמרי שיער, בקרבות מסוכנים, בחשיבה מהפכנית, במאבקי כוח ויוקרה, בדילמות של מנהיגים, בחדשנות של ממציאים. היא מרתקת במסקנותיה על מה שישראל תוכל לעשות ביום שאחרי, ומה תתקשה לעשות, ועל מה תהיה מוכרחה לחשוב.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: אפרת ליאני
תיאור: ספר הנשים השיתופי הראשון בישראל הוא מיזם ייחודי פורץ דרך, המאגד תובנות קריירה מדם לִבּן של 111 נשים מרתקות מכל שכבות החברה הישראלית הייחודית והססגונית. הן מנסות לייצר איזונים, למרות שלעתים קרובות מדי מרגישות לבד. הן יודעות שהדרך ארוכה ומפותלת, שהישגים לא מגיעים מעצמם. אבל האם האתגרים הייחודיים לנו כנשים, והדרכים שאנחנו מוצאות כדי להתגבר עליהם, מדוּבּרים מספיק? האם לא הגיעה העת לסלול את הדרך לאחרות? לשַנות את השיח ואת המציאוּת של כולנו, כנשים בחברה הישראלית? ספר זה הוא הזמנה למסע בסיפורי החיים האותנטיים של נשים שלא ויתרו, שנפלו וקמו שוב ושוב, שהשמיעו את קולן, שהתקדמו ופרצו דרך לעצמן. הן כבר יודעות שזה אפשרי. ומתגמל. שראוי להיאבק על שוויון וייצוג הולם בעולם העבודה. שבידינו ובכוחם של ארגונים וחינוך מיַנקות לשנות את המציאוּת. ומושיטות יד לכל אישה באשר היא.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: אורי כץ
תיאור: רבים מגדירים את סיפורה של כלכלת ישראל במילה נס. אבל המציאות הכלכלית של ישראל רחוקה מלהיות ניסית. זה עשרות שנים שישראל שומרת על מיקום יחסי קבוע בין אומות העולם: מעל המדינות המתפתחות באסיה, אפריקה ואמריקה הדרומית, אבל מתחת למדינות המפותחות של מערב אירופה ואמריקה הצפונית.

בספרו כסף כחול לבן מסביר הכלכלן ד״ר אורי כץ מדוע ישראל נמצאת היכן שהיא נמצאת ואינה מצליחה להצטרף למועדון המדינות העשירות. בתיאור רחב היקף, שמתחיל במרד הגדול ברומאים ומסתיים במחאה החברתית של 2011, עוקב כץ אחר סיפורה ההיסטורי של כלכלת ישראל, ועומד על הגורמים היסודיים שמשפיעים עליה לטוב ולרע ועל כמה מהמקלות ששליפתם מגלגלי המשק תוכל להזניק את רמת החיים של כולנו.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: מרי גוטמן, דבורה קורט
תיאור: עם השנים מעמיק השיח על חשיבותם של מרחבים משותפים בחברות מרובות תרבויות מתוך תפיסה כי מרחבים אלה יעודדו סובלנות, הקשבה ואמפתיה בין קבוצות. בישראל חזון זה לא עמד במבחן המציאות לאורך ההיסטוריה, והקושי לחלוק מרחבים משותפים אף החריף בעיתות של משברים בריאותיים, פוליטיים וביטחוניים. דוגמאות לכך בלטו בתקופות של לחימה ברצועת עזה, אז התלקחו ברחובות ישראל מהומות גזעניות שהחריפו אף יותר בערים המשותפות. מאורעות נוספים שנחרטו בזיכרון הקולקטיבי הישראלי מזוהים כמחלוקת בין "ישראל הראשונה" ל"ישראל השנייה" ומייצגים את המתח הפוליטי בחברה, שבשנים האחרונות בא לידי ביטוי בהפגנות ובמאבקים שגרמו לפילוג העם. מאורעות אלה מהדהדים ללא הרף, מחלחלים למערכת החינוך ומשפיעים על הדינמיקה הן בכיתות הן בחדרי מורים. במוקד הספר סוגיות ודילמות בהוראה בהקשר רב-תרבותי: אינטרנציונליזציה, אינטגרציה וחינוך להכרת האחר עומדים מכשירי מורים שלאורך שנות פועלם נדרשים לנווט באופן אופטימלי במציאות מורכבת זו, ואשר נושאים על כתפיהם אחריות להעביר יכולת זו למורי העתיד. על מכשירי המורים לשמש דוגמה אישית לחינוך מיטבי לרב-תרבותיות בכיתות, למנהיגות חינוכית קשובה ומכילה, לרצון אמיתי ואותנטי להכיר את האחר ולאיזון נכון בין תפיסת האזרחות – זו הכלל- עולמית וזו המקומית. ספר זה דן במכלול דילמות וסוגיות המנוהלות על ידי מכשירי מורים בדרך להשגת מטרות אלה, באמצעות מחקרים אמפיריים שערכו מכשירי מורים ומורות מעשרה מרחבים משותפים במוסדות להכשרת מורים ברחבי הארץ.
מכון מופ"ת
מאת: עמליה זיו, רז יוסף, אייל גרוס
תיאור: תחום הלימודים הקוויריים קשור בטבורו לקהילת הלהט"ב שממנה צמח; הוא תורם להעצמתה של קהילה הסובלת עדיין מהומופוביה, סטיגמה ואפליה בתחומים רבים. ספר חלוצי זה, ראשון מסוגו בישראל, מנגיש היבטים מגוונים של חוויית החיים הלהט"בית המקומית ומנכיח את תרומתה הביקורתית של נקודת המבט הלהט"בית. הספר כולל מאמרים המבוססים ברובם על עבודות שהוצגו בכנסי "סקס אחר". המאמרים עוסקים בסוגיות של מיניות וזהות מגדרית בחברה הישראלית, בביקורת התרבות הישראלית מזווית קווירית מקשת רחבה של דיסציפלינות: היסטוריה, לימודי תרבות, משפטים, קולנוע, סוציולוגיה ועוד.

הספר מחולק לחמישה שערים מרכזיים: השער הראשון עוסק במיניות ולאומיות, אחד הצירים המרכזיים של המחקר הקווירי בישראל. השער השני מציע מבטים היסטוריים על הבניית ההומוסקסואליות – או העדרה של הבניה כזו – בתקופות שונות ובשדות שיח הגמוניים שונים. השער השלישי עוסק באקטיביזם קווירי בשנות האלפיים, תוך כדי דיון בזיקות בין אקטיביזם להטב"י לאקטיביזם פוליטי בהקשרים אחרים. השער הרביעי דן בהבניה ובמשטור של הזמן והמרחב בשרות הנורמטיביות המינית והמגדרית, כמו גם במרחבים המציעים התנגדות למשטרי הנורמליות. השער החמישי פונה לסוגיות של זהות וייצוג; הוא דן בצורך של הקהילה הלהט"בית להתמודד עם העדר ייצוג תקשורתי או עם ייצוגים סטריאוטיפיים.
רסלינג
מאת: תהילה שוורץ אלטשולר, אסף וינר, אייל זילברמן
תיאור: פלטפורמות התוכן הדיגיטליות, ובראשן הרשתות החברתיות, הפכו בשנים האחרונות לכלי משמעותי המעצב את המרקם החברתי והכלכלי בעולם כולו, וגם בישראל. על רקע מגמה זו החלו ברחבי העולם לחשוב מחדש על דרכי הפיקוח המדינתיות על הפלטפורמות האלה ועל דרכי אסדרתן כדי להתמודד עם הקשיים הנובעים מהמצב הנוכחי, ובראשם פערי מידע ומיקוח בין המשתמשים לפלטפורמות, היקף התוכן הבלתי חוקי או המזיק המופץ ברשת, והנזקים החברתיים־דמוקרטיים הנגזרים מפעילות הפלטפורמות.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: אסמעיל אבו סעד
תיאור: מה יחסה של מערכת החינוך הישראלית למערכת החינוך הערבית־בדואית בנגב? מי למעשה שולט בה? אילו משאבים - תקציביים, אנושיים ופיזיים – מעמידה המדינה לרשותה? מי קובע את מטרות החינוך ואת תוכניות הלימודים? והעיקר- מדוע הישגי התלמידים הבדואים־ערבים בנגב, לאורך שנים, נמוכים מאוד בהשוואה לממוצע הארצי ולמגזרים אחרים בחברה הישראלית, לרבות המגזר הערבי?
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: לירון א. ליבמן
תיאור: כעשור ומחצה חלפו מאז מלחמת לבנון השנייה זרעה מוות והרס בישראל ובלבנון. אף שמאז לרוב השקט נשמר, המצב בגבולה הצפוני של ישראל נותר בלתי יציב. החלטת מועצת הביטחון 1701, שהייתה הבסיס לסיום המלחמה, יושמה באופן חלקי בלבד; חזבאללה לא פורק מנשקו, ולפי דיווחי מודיעין הארגון אף התעצם ;מלחמת האזרחים בסוריה החלישה את משטר אסד ושליטתו במדינה והעמיקה את דריסת הרגל בסוריה של איראן וחזבאללה. הסיכון של עימות נרחב בעקבות הסלמה של אירוע מקומי או החלטה מכוונת של חזבאללה או פטרוניו האיראנים הוא אפוא מציאותי.

על רקע זה המחקר המובא לפניכם מתאר את אתגרי המשפט הבינלאומי שישראל עלולה להתמודד איתם בתרחישים של עימות עתידי בצפון, וכיצד ניתן להיערך להם מראש.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: אריאל פינקלשטיין, אילה גולדברג
תיאור: מאז הקמתה מספקת מדינת ישראל שירותי דת יהודיים, והמודל המקובל והמוכר לכך הוא אספקה באמצעות מועצה דתית - גוף מקומי עצמאי ונפרד מהרשות המקומית, המספק שירותים בנושאים של כשרות, שחיטה, מקוואות, נישואין, קבורה, רבנות, עירובין, תמיכות ותרבות תורנית. ואולם אף שהשר לשירותי דת רשאי להורות על הקמת מועצה דתית בתחומה של רשות מקומית, אין חובה חוקית לכך. וכך, ב-42 רשויות שרוב תושביהן יהודים לא ניתנה הוראה כזאת של השר, ובמרביתן מחלקת דת ברשות המקומית היא המספקת לתושבים היהודים את שירותי הדת. מחקר זה סוקר את מודל מחלקת הדת מבחינה משפטית ותקציבית ואת המציאות בשטח ובוחן אם ובאיזה אופן הוא יכול לשמש חלופה למודל המועצה הדתית.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: עדנה הראל פישר, תמר הוסטובסקי ברנדס, ליטל פילר
תיאור: מדוע המאבק בשחיתות שלטונית הוא אינטרס של כל אזרחית ואזרח? מדוע שחיתות־על קשה לזיהוי? מדוע המאבק בשחיתות שלטונית מורכב כל כך? כיצד מאיימת שחיתות שלטונית על המשטר הדמוקרטי? כיצד מסייעים שקיפות וחופש המידע למאבק בשחיתות שלטונית? מהו זרע הרע הטמון ביחסי הון־שלטון? מהי דמותו של העיתונאי החוקר, ומהו ייחודה של תקשורת חוקרת? מדוע עיתונות חוקרת חיונית לשמירה על החברה מפני שחיתות שלטונית?

שאלות אלה ורבות אחרות נדונות בקובץ זה, שייחודו במגוון נקודות המבט של הכותבים והכותבות שנתקבצו אליו. הקובץ נועד להקנות כלים עדכניים לדיון הציבורי בנושא השחיתות השלטונית, מופעיה ונזקיה, היכרות עם מורכבות המאבק בשחיתות השלטונית והבנה מחודשת של החשיבות העמוקה שיש למאבק מתמיד ועיקש כנגדה, לטובתה של החברה הישראלית ולטובתו של כל אזרח ואזרחית במדינה.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: ידידיה צ' שטרן, שוקי פרידמן, ישי פרס
תיאור: מדינת לאום שבה הלאומיות אינה זהה לאזרחות איננה תופעה חריגה בנוף העולמי. אולם התנאים הייחודיים של ישראל, מדינת הלאום היהודית, הופכים אותה למעבדה לבחינת האתגרים הניצבים לפני מדינת הלאום המודרנית והשאלות המרחפות מעל תופעת הלאומיות בכללה. האם הלאומיות היא תופעה חדשה או עתיקה? כיצד מיישבת מדינת לאום דמוקרטית את המתח בין מרכיבי זהותה הייחודיים לבין ערכים אוניברסליים? כיצד מתייחסת מדינת לאום בעלת רוב אתני מוצק למיעוט גדול החי בתוכה? וכן הלאה, שאלות של הגירה, דת ולאום, לאומיות בתנאי סכסוך ועוד. בשנים 2016–2018 נערכה במכון הישראלי לדמוקרטיה סדנת לימוד בין־תחומית, שבה השתתפו חוקרים וחוקרות מובילים ממגוון תחומים, לצד אנשי מעשה, פוליטיקאים ואישי ציבור. הסדנה עסקה בלאומיות כתופעה תאורטית וקונקרטית - בשורשיה האינטלקטואליים של הלאומיות, בלימוד משווה של דגמי לאומיות ובביקורת על הלאומיות. חלק ניכר מהדיונים בסדנה הוקדשו לעיסוק בהתהוותה של הלאומיות היהודית המודרנית, בדרכי הביטוי שלה במדינת ישראל, ובהשלכותיה על אופייה של מדינת ישראל ומדיניותה. במדינת ישראל נוצרה במרוצת השנים תשתית רחבה של עיסוק באתגרים המאפיינים מדינת לאום יהודית שהיא גם מדינה דמוקרטית־ליברלית. משתתפי הסדנה ביקשו להוסיף נדבך על תשתית זו, והכרך שלפניכם מציג כמה מפירות הסדנה.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גבריאל גורדון, זק הירש, יותם מרגלית
תיאור: בפברואר 2017 התניע המכון הישראלי לדמוקרטיה צוות עבודה רחב שנקרא, בעת הקמתו, "צוות שוק העבודה העתידי". הרקע להקמת הצוות היה הצורך בהיערכות לאתגרים הצפויים בשוק העבודה, לנוכח תהליכים ומגמות רב־שנתיים בשוק העבודה בעולם, שאותם צפו הגופים הבינלאומיים המובילים (אוטומציה, עבודה מרחוק, מעבר תכוף בין עבודות ועוד), לצד מגמות דמוגרפיות ייחודיות לישראל. הצוות ריכז את כל השחקנים הרלוונטיים – לרבות נציגי ממשלה, אנשי אקדמיה ומחקר, נציגי המגזר העסקי, נציגי העובדים, נציגי המכללות וההשכלה הגבוהה ועמותות הפועלות בתחום – לדיון במצב שוק העבודה (לרשימת חברי הצוות המלאה – ראו עמוד 8). פעילות הצוות, אשר נמשכת זו השנה השישית, מתמקדת בגיבוש המלצות מדיניות המבוססות על מחקר יישומי וכן על ניסיונם העשיר של חברי הצוות. הפעילות כוללת מדי שנה סדרת מפגשי חשיבה, המלווים במחקרי עומק, סקרים והשוואות בינלאומיות שעורכים חוקרי המרכז לממשל וכלכלה במכון הישראלי לדמוקרטיה (לרשימת המחקרים המלאה – ראו עמוד 88). הצוות שם לעצמו למטרה לגבש תוכנית אסטרטגית מקיפה להיערכות לאתגרי שוק העבודה העתידי, על בסיס כל עבודת המחקר שנעשית במכון במסגרת הליווי של פעילות הצוות.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: עופר קניג, גדעון רהט
תיאור: חיבור זה עוסק במפלגות שפעלו בישראל בשנים 1992–2021 , ובכך הוא ממלא חֶסֶר ניכר בספרות המחקר - מאמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת לא נכתב חיבור מקיף המנסה לתאר בשיטתיות את קורות חייהן (ולעיתים את מותן) של המפלגות בישראל, במכלול היבטים.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: חן פרידברג, אביטל פרידמן
תיאור: במחקר זה ביקשנו לבחון את דפוסי הפעילות של שתי הוועדות המיוחדות שהוקמו בעקבות משבר הקורונה, ומתוך כך ללמוד על הסוגיה הרחבה יותר של פיקוח פרלמנטרי בשעת חירום, ולהמליץ המלצות בנידון. ראוי להדגיש כי המחקר אינו עוסק בסוגיות עקרוניות הנוגעות להכרזה על מצב חירום, להתקנת תקנות לשעת חירום ולפיקוח עליהן, או למנגנוני הפיקוח בוועדות הקבועות ובמליאה בעת חירום.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: אריאל פינקלשטיין, אילה גולדברג, שלומית רביצקי טור-פז
תיאור: הדו־שנתון הוא פרויקט חדשני האוסף לראשונה בישראל נתונים מקיפים בנושאים מגוונים בתחום הדת והמדינה, מנתח ומרכז אותם יחד. ראשוניותו בנתונים החדשים ובעיבודים הייחודיים שנכללו בו, בהיקף הרחב של הנושאים שבהם הוא עוסק ובמגוון מקורות המידע המשמשים אותו. קדמו לדו־שנתון זה מדדים אחרים שפורסמו בישראל הבוחנים את עמדות הציבור בסוגיות של דת ומדינה, מסורת ופלורליזם, וכן דוחות נקודתיים האוספים נתונים מינהליים ורשמיים לגבי נושא כזה או אחר; ואולם מעולם לא נעשתה בנושא זה עבודה המקיפה את כלל הנושאים ומקורות המידע. העדכון המתוכנן למחקר זה מדי שנתיים יאפשר לבחון נוסף לתמונת המצב העדכנית גם את המגמות המסתמנות בכל אחד מן הנושאים במרוצת השנים.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גיא אבוטבול-זלינגר
תיאור: ההד המזרחי במרכז הישראלי יוצא בעקבות מלאות עשרים שנה לכנס המזרחי הראשון (שהתקיים ב־1999 במכון ון ליר בירושלים) ולאור ההבנה כי הגיעה העת לבחון מחדש את המציאות האתנית בישראל. אוסף המאמרים העדכני שמופיע בספר משרטט מחד את המרחבים השונים שבהן ממשיך להתקיים אי שוויון בין מזרחים לאשכנזים אך מאידך גם את הזירות אשר בהן חלים שינויים חברתיים, כלכליים ותרבותיים משמעותיים אשר מעצבים מחדש את החברה הישראלית. הקריאה בספר זה על פרקיו השונים חושפת כי למרות הטענות הנשמעות כי הקטגוריה האתנית אינה רלוונטית יותר הרי שקטגוריה זו ממשיכה להיות מרכזית ורוחשת כל העת בזירות השונות של המרחב הציבורי הישראלי.
כרמל
מאת: איטה ביק
תיאור: בכל מדינה דמוקרטית מוענקות לאזרחים זכויות אזרחיות שוות, אך האם מוטלות עליהם גם חובות אזרחיות שוות? האם יש לחייב כל אזרח צעיר בישראל, הן מקבוצת הרוב והן מקבוצות המיעוט, לשרת את המדינה בשירות צבאי או אזרחי בשם עקרון השוויון, ללא קשר לאמונותיהם של האזרחים או ליחסיהם עם המדינה ומוסדותיה? והאם נדרשת המדינה לדאוג לכך שכל צעיר שקיבל פטור משירות בצה"ל יוכל לשרת במסגרת אזרחית אלטרנטיבית – כחובה אזרחית או בהתנדבות? השירות הלאומי בישראל החל בשנת 1971 כתוכנית התנדבותית לבנות דתיות בלבד, אך משנת 2000 והלאה הורחב השירות בהדרגה והוקמו תוכניות שירות אזרחיות ייחודיות גם לצעירים ולצעירות שנדחו מסיבות שונות משירות בצה"ל, לחרדים ולערבים ספר פורץ דרך זה מציג את הפוליטיקה שמאחורי המאבקים והדיונים על השירות הלאומי־אזרחי בישראל משנות הקמת המדינה ועד ימינו. המחקר מבוסס על עיון בדיוני הכנסת, בפסיקות בג"ץ ובפעילות הנמרצת של מפלגות ושל ארגונים בחברה האזרחית, ומתמקד בשלושה אתוסים של אזרחות – רפובליקני, ליברלי וקהילתני – שאפיינו את השיח הפוליטי במדינת ישראל לאורך השנים, ועיצבו את הדיון על השירות הלאומי־ אזרחי. אחת ממסקנות הספר היא, שיש להמשיך ולהרחיב את המסלול ההתנדבותי של השירות הלאומי־אזרחי, מתוך הנחה קהילתנית ששירות של צעירים וצעירות ממגזרים שונים למען החברה – יעצים אותם כאזרחים, יתרום לחיזוק קהילותיהם, ובד בבד גם יגרום למדינה להיות איתנה וטובה יותר.
הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל
מאת: גד יאיר, טובה גמליאל, הגר חג'ג'-ברגר
תיאור: המידע בדבר מחלה מידבקת חדשה שמתפשטת בסין החל לטפטף למערב בסוף דצמבר .2019 חודש לאחר מכן – השמועות, כמו הווירוס החדש, היו כבר נחלת הכלל. מותו של הרופא הסיני לי וונליאנג היווה סימן נחרץ: וירוס חדש התפרץ בסין, אלים, מידבק ומסוכן. סין הכריזה על עוצר מלא בווהאן, מקור התפרצות הנגיף, וארגון הבריאות העולמי התריע על מחלה חדשה ונתן לה שם: קורונה, או קוביד־.19 בסוף ינואר 2020 הורה נשיא ארצות הברית, דונאלד טראמפ, לסגור את קווי התעופה בין סין לארצו, וזאת במטרה לבודד את "הנגיף הסיני" במקום בו הוא התפרץ. אבל זה כבר היה מאוחר מדי – כבר בסוף 2019 הייתה הקורונה מפושטת בעולם. במרץ 2020 הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום למול הפנדמיה, והעולם נסגר כמעט באחת. למראה תמונות הזוועה שהגיעו תחילה מסין ואחר כך מאיטליה, ספרד וניו יורק – מדינה אחרי מדינה הודיעה על סגר כללי. חרדת מוות השתררה בעולם. מטוסים הדמימו מנועים, בורסות קרסו, בתי־ספר נסגרו, ולמעט מאמץ מחקרי שהתמקד בקורונה – גם חוקרי האקדמיה נסגרו בבתים. והנה, בתוך הבוקה והמבולקה הגלובלית הזו, קומץ מדעני חברה סימנו לעמיתיהם שאדרבה – דווקא בעתות חירום מעין אלו יש צורך לגייס את מיטב הכוחות למחקר התהליכים החברתיים המסייעים להתפשטות הנגיף ולהתמודדות עם מצבי המשבר החברתי. האסופה הנוכחית היא תוצר של התגייסות חירום של קהילת מדעני החברה בישראל. המחקרים המדווחים כאן נערכו בחודשים הראשונים של המגיפה, והתובנות שניתן לחלץ ממחקרי בזק כאלו יש בהן לתרום לקבלת החלטות ולהבנת השלכותיהן החברתיות. כך, גם ללא הצעות מחקר מאושרות וללא תקציב ייעודי – חוקרי וחוקרות מדעי החברה הוכיחו, שהמחקר שלהם היה ונותר רלוונטי ובחלקו דרמטי ומכמיר־לב.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שמחה רוטמן
תיאור: תחילה, איש לא שם לב לחדשות המרעישות. עם הזמן, וככל שגדל תאבונו של בג"ץ לכוח, החלה המערכת הפוליטית להבין את חומרת המצב: לישראל יש "חוקה" שהכנסת לא חוקקה, ואדונה של החוקה הזו הוא בית המשפט העליון. הספר שלפניכם נוטל על עצמו משמה מורכבת וקשה: להאיר את קורותיה של המהפכה השיפוטית שחולל בית המשפט העליון, להסביר את נזקיה העצומים, ולחשוף היבטים חשובים בה שהקורא הישראלי אינו מודע להם.
הוצאת סלע מאיר
מאת: אייל נווה, נמרוד טל
תיאור: חינוך היסטורי הוא תהליך שבו חברה נתונה מטפחת ומעצבת תודעת עבר לחבריה. במסגרת החינוך ההיסטורי עוזבת ההיסטוריה את כותלי מוסדות המחקר, משתחררת במידה רבה מכללי העיסוק המדעי ונרתמת למטרות שונות. מגוון השימושים האפשרי בהיסטוריה, ריבוי הזירות והנפשות הפועלות וכן האינטראקציה ביניהן הופכים את החינוך ההיסטורי לתהליך מורכב ודינמי. בישראל, שבה לעבר תפקיד מכונן, זהו גם תהליך בעל משמעויות פוליטיות וחברתיות עמוקות, ולכן הוא רווי מתחים ומחלוקות. חינוך היסטורי: זירות וזיקות מציע מבט רחב ומקיף וראשון מסוגו על זירות מרכזיות שבהן מתקיים חינוך היסטורי בישראל וכן על מגוון הזיקות שבין הזירות, כגון כיתות הלימוד, משרד החינוך, מכללות להוראה, המרחב הדיגיטלי, המרחב הציבורי, ספרי לימוד, קולנוע, מסמכי מדיניות ועוד. את המאמרים שבאסופה כתבו אנשי ונשות מחקר ומעשה שלקחו ועודם לוקחים חלק מוביל בעיצוב החינוך ההיסטורי בישראל מתוך התבוננות מבפנים על הזירות השונות ועל זיקות הגומלין שביניהן.
מכללת סמינר הקיבוציםהקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: עופר שיף, אלעזר בן לולו
תיאור: בין החברה הישראלית לתנועה הרפורמית מתקיים שיח ושיג מתמשך על גבולות, על זהות, על קהילה ועל מקום. מדוע? באיזה אופן מנהיגיה וחבריה מתמודדים עם החברה הישראלית? מיהו קהל היעד הישיר והעקיף של התנועה? כיצד היא נתפסת בעיני קבוצות שונות בציבור הישראלי? אילו סדקים, מתחים ומאבקי כוח בחברה הישראלית חושפים המחקרים המכונסים בספר זה?

באסופה זו מוצעת בחינה היסטורית, סוציולוגית ותאולוגית של התנועה הרפורמית בישראל, התעמקות במבט הישראלי על התנועה והתבוננות בשלל נקודות המפגש של התנועה עם החברה בישראל.
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גורין בנגב
מאת: מולי קימל
תיאור: יוצרים קולנוע בבית הספר התיכון מוליך את המורה בהוראת הקולנוע המעשי בבית הספר התיכון צעד אחר צעד, משלב הקמת המגמה ועד לסרטי הגמר ולערב ההקרנה, ומעשיר אותו גם במישור הטכני של מקצועות ההפקה וגם במישור הפדגוגי. נוסף על המקצוענות המעשית הנרכשת במגמה, מהלך יצירת הסרטים בבית הספר התיכון הוא מעיין שופע של יצירתיות אישית וקבוצתית, כר נרחב לחינוך לערכים ולמחויבות חברתית וצעד חשוב בהתבגרות בני הנוער. ספר זה יעזור למורה להביא את תלמידיו להצלחה בשני המישורים, הטכני והערכי. מולי (משה) קימל הוא בוגר המחזור הראשון של בית הספר לקולנוע 'מעלה', צלם ובמאי, מורה לקולנוע בבתי ספר תיכוניים זה עשרים ושש שנה ומדריך מורים לקולנוע במכללת הרצוג.
תבונות
מאת: נעמי גל
תיאור: ספר רחב יריעה זה הוא המשך לספרה הקודם של נעמי גל, "אלימות נגד נשים" (2003), אשר דן בשאלה האם אלימות כלפי נשים היא נורמה או סטייה. המחקר הנוכחי שארך כעשור מרחיב את היריעה לאלימות במשפחה הישראלית, אלימות שהולכת ומחמירה וגובלת ברצח נשים. שנת 2022, למשל, מדווחת על רצח של 24 נשים על ידי בני זוגן. אלימות במשפחה מופנית לרוב ביחס לחלשים במשוואה, ולרוב מדובר בנשים ובילדים. ספר זה דן באלימות במשפחה בקבוצות שונות בחברה הישראלית; הוא מדגיש מספר סוגיות חשובות: אלימות במשפחה קיימת בכל מגזרי החברה הישראלית; העלייה במודעות בקרב כלל האוכלוסייה הביאה למחאות והפגנות, כך שבשנת 2018 למעלה מ-30 אלף נשים, גברים וילדים הפגינו נגד אלימות במשפחה ורצח נשים, כמו גם נגד רפיסות ממשלות ישראל לדורותיהן ביחס לטיפול באלימות, בקורבנות ובתוקפים. בעשורים האחרונים ישראל קלטה למעלה ממיליון עולים, ואי לכך במחקר הנוכחי ניתן דגש על תהליכי הגירה והשפעתם על אלימות במשפחה. כפי שעולה מהספר, אחת הסיבות להחמרה במצב האלימות במשפחות עולים היא הסתגלותן האינטגרטיבית של נשים לעומת ההלם התרבותי-חברתי והנסיגה שחווים גברים. תופעה זו הופכת להיות חמורה במיוחד במעבר מחברה מסורתית-פטריארכלית לחברה מודרנית. לצד זאת המחברת בוחנת לעומק את סוגית האלימות ורצח נשים בחברה הערבית.
רסלינג
מאת: בניהו טבילה
תיאור: הישיבה התיכונית החרדית היא מוסד לימודים יוצא דופן: כישיבה חרדית היא מחנכת להסתגרות, התבדלות והתמקדות בלימוד גמרא; כמוסד תיכוני היא מלמדת תכנית לימודי חול מגוונת ופתוחה למציאות. לאורך השנים היא זוכה להתנגדות אידאולוגית עיקשת בחברה שאותה היא נועדה לשרת. ועם זאת, בדור האחרון שכיחותה עלתה והיא החלה לשרת קהילות חרדיות חדשות: ספרדים, חסידים ובעלי תשובה, בנוסף למעמד הביניים האשכנזי-ליטאי שאותו שירתה קודם.

מרבית הישיבות החרדיות בישראל אינן תיכוניות, כלומר אינן מלמדות לימודים כלליים ואינן מכינות את תלמידיהן להשתלבות בשוק התעסוקה. לכן רבים רואים בישיבה התיכונית החרדית מענה חיוני לחברה החרדית בפרט ולחברה הישראלית בכלל. הכרחי אפוא להבין את תנאי האפשרות שלה ככזו: את שורשיה ההיסטוריים, את מידת חרדיותה ואת הסביבה האידאולוגית שבה היא פועלת. האם, למרות הפולמוס המלווה אותה מראשיתה, היא יכולה להיחשב לבת נאמנה של החינוך הישיבתי? מדוע מתקיים פולמוס זה במעמד צד אחד, השולל אותה ואת דרכה, בלא שהיא נדרשת לביסוס אידאולוגי מפורש? ספרו החשוב של בניהו טבילה, אשר מתבונן בחרדיות כפנומן דתי שאינו מצטמצם למובניו ההיסטוריים והסוציולוגיים, משרטט תשובה מורכבת לשאלות אלה: בעוד שהישיבה התיכונית החרדית יכולה להיחשב ממשיכתן של דגמים ישיבתיים ארוכי שנים שסדר היום בהן לא הצטמצם ללימוד גמרא בלבד, כמו למשל הישיבה מרחיבת-הדעת, אתגריה החינוכיים והדתיים מצריכים התמודדות מיוחדת.

המחבר מתבונן מחדש בהתייחסויות לישיבה התיכונית החרדית בספרות התורנית ובמחשבה הציבורית החרדית ומסווגן לסוגיהן. התמונה המתבררת מורכבת ועשירה מכפי שניתן להבין במבט ראשון: לצד ההתנגדויות החד-משמעיות קיימות עמדות דואליות, ואף כאלה התומכות בה באופן מעשי. היעדר הביסוס האידאולוגי המפורש מתברר לאור דיון במשנתו של רבי אלחנן וסרמן (1875-1941), מהוגיה הבולטים של החרדיות. אי לכך, עבור רבים מראשי הישיבות התיכוניות החרדיות לא מדובר ביישומה של אידאולוגיה אלטרנטיבית, חוץ-תורנית, אלא במענה לצרכי השעה.
רסלינג
מאת: טובה מוסט, רחל גלי צינמון
תיאור: הטענה המקובלת בדבר ההקשר החברתי והפוליטי המגדיר לקויות מהדהדת זה זמן רב בקרב קהילת החירשים, קהילה עם שפה ייחודית, תרבות וחיי קהילה עשירים. בניגוד לקהילות אחרות של אנשים עם מגבלות שונות, אשר נחשפו רק לאחרונה לגישות חברתיות וביקורתיות כלפי מוגבלות, קהילת החירשים מחזיקה בגישות אלה כבר למעלה ממאתיים שנה לאור ההכרה בתרבותה ובשפת הסימנים. החידושים הטכנולוגיים בעולם הרפואי מהווים נדבך נוסף אשר מעשיר ומאתגר את אנשי המקצוע המתמקדים בטיפול ובחינוך אוכלוסיית כבדי השמיעה והחירשים. הספר חיים עם המגוון עוסק במחקר על כבדי שמיעה וחירשים וביישומו בהתערבויות רפואיות, חינוכיות וחברתיות. מתוארים בו מחקרים עדכניים שנערכו בקרב אוכלוסייה זו בישראל בפרספקטיבה התפתחותית, רב-תחומית ורב-תרבותית. מחקרים אלו מציגים גישות שונות באופן המאפשר לקורא להעמיק בהן בנפרד וכמכלול. את פרקי הספר כתבו אנשי מחקר ושדה ממגוון רחב של דיסציפלינות )קלינאות תקשורת, ייעוץ חינוכי, פסיכולוגיה, סוציולוגיה, תרבות, תיאטרון ובלשנות( וממגזרים תרבותיים שונים בישראל, בעלי מוגבלות שמיעתית ובעלי שמיעה תקינה.
מכון מופ"ת
מאת: אילן מזרחי
תיאור: “ספר על משכנתא? למה שנרצה לקרוא אחד כזה?” – אתם בטח שואלים את עצמכם עכשיו. אבל אין לכם ממה לחשוש, זהו אינו ספר רק על משכנתא, זהו ספר עליכם, על ההלוואה שלכם ואולי גם על ההחלטה החשובה ביותר שתיקחו בחייכם. לא מפחדים יותר ממשכנתא הוא בדיוק הספר בשבילכם, הוא יחולל בכם שינוי תודעה ואפילו יגרום לכם לבחון מחדש את כל מה שידעתם על משכנתא. בשיטה פשוטה למדי, ואפילו מהירה, תלמדו כיצד לרכוש כלים כאשר אתם מתנהלים מול הבנקים. כאן תרכשו ז’רגון מקצועי כיצד לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר, לשאול שאלות, לתכנן מסלול, להוזיל ריביות ועוד המון סוגיות שונות שכל אדם מהשורה נתקל בהן כאשר הוא צריך להתמודד אל מול הבנק.

הספר הזה נולד מתוך מטרה להנגיש לקוראים את המידע הרלוונטי ביותר על עולם המשכנתאות, ולכל אדם המעוניין לנהל את הפן הכלכלי בחייו בתבונה.

הוא ניחן בשפה ברורה וקולחת ושופע בדוגמאות מהחיים עצמם, אשר הופכות את חוויית הקריאה למהנה ומיוחדת במינה.

תצחקו, תמרקרו דברים חשובים ואולי תרימו גבה – אבל בסופו של דבר תרגישו, אחרי הקריאה בספר הזה, שאתם יודעים יותר ממה שידעתם בעבר.
ספרי ניב
מאת: מנחם טופל
תיאור: החיפוש האינסופי אחר שותפות עובר כחוט השני לאורך ההיסטוריה האנושית ומקבל ביטוי בולט וייחודי בקואופרציה בישראל המתחדשת. החיפוש אחר הסדרי שותפות כלכלית הוא אינסופי, שכן הוא מלווה שוב ושוב בכישלונות ובניסיונות חוזרים ליצירה שיתופית מחודשת. בטוי לכך היה גם בתולדותיה של הקואופרציה בישראל. הצלחותיה הכבירות, כישלונותיה המהדהדים וניסיונות ההתחדשות לא זכו עד כה להצגה כוללת. ספר זה, הבא למלא אחר החסר הזה, הינו פרי יזמתו של ד"ר יהודה פז (ז"ל). פרק אחר פרק, מוצגות בפני הקורא התאגדויות קואופרציה מגוונות שהוקמו על ידי מגזרים שונים בחברה הישראלית למן ראשית ההתיישבות הציונית ועד ימינו ונחקרו על ידי מיטב המומחים בתחומים השונים. לימוד הצלחות וכישלונות העבר הוא בסיס חשוב להמשך יצירתן של התאגדויות קואופרטיביות חדשות, הקשורות אף הן באותו חוט השני של החיפוש אחר עולם משותף טוב יותר.
מוסד ביאליקיד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: שמחה רוטמן
תיאור: בחדר קטן וסגור, שדיוניו חסויים יותר מדיוני הוועדה לאנרגיה אטומית, יושבים תשעה אנשים ומחליטים מי ימונו לשופטים בישראל. רוב נציגי הוועדה מעולם לא נבחרו על ידי הציבור, אך הם ישפיעו מהותית על דמותה של המדינה בעשורים הקרובים.

בספר חד וקולח מסביר חבר הכנסת שמחה רוטמן מדוע רפורמה באופן בחירת השופטים היא הכרחית. מהיכרותו רבת השנים עם הוועדה לבחירת שופטים הוא מציע ניתוח עדכני ובהיר המפרט את כשליה של השיטה הנוכחית: שופטים הבוחרים את חבריהם ומשכפלים את הגישה האקטיביסטית של בית המשפט, קומץ עורכי דין שהשפעתם גדולה פי מאה מכל אזרח אחר, מינויי קרובים, כללי ותק בבית המשפט המזכירים פלוגה מסייעת. רוטמן מציע מבחר פתרונות, המבוססים על עיקרון מרכזי אחד: העם צריך לבחור את שופטיו.
הוצאת סלע מאיר
מאת: הלל גרשוני
תיאור: לקנות כחול־לבן זה פטריוטי / חוק שכר המינימום עוזר לחלשים / המדינה צריכה לתמוך בחקלאות / קפיטליזם אולי עובד אבל לא מוסרי / את הפנסיה והבריאות שלנו רק הממשלה יודעת לנהל/ הרובוטים ייקחו לנו את מקומות העבודה / בלי ועדי עובדים נרוויח שכר רעב / נשים מרוויחות 30% פחות מגברים על אותה עבודה / מיחזור עוזר לסביבה / משבר האקלים עומד להרוס את העולם. בספר "כסף של אחרים", בוחן הלל גרשוני את הטענות השגורות בשיח הציבורי בישראל בנושאי כלכלה, חברה וסביבה, ועומד על התקלות וההטעיות מאחוריהן. מגובה בידע עדכני ובהמחשות חיות, מראה גרשוני שהעלאת שכר המינימום דווקא פוגעת בחלשים, שוועדי עובדים החזקים חיים על חשבונו, שהמדינה גרועה בניהול הדברים החשובים לנו ושמיחזור הוא פעמים רבות דווקא מזיק.
הוצאת סלע מאיר
מאת: דוד דוכן
תיאור: מלחמות ההווה בעידן הפוסטמודרני מתאפיינות בלחימה של מדינות דמוקרטיות-ליברליות בישויות תת-מדינתיות (ארגוני טרור וגרילה) – אלה מלחמות שאינן מוכרעות. חרף העובדה שבין הצדדים הלוחמים שוררת א-סימטריה מובהקת לטובת הצבאות המדינתיים בכל פרמטר (אמצעי לחימה, טכנולוגיה, איכות כוח אדם ומשאבים כלכליים), אזי צבאות אלה מגלים חוסר אפקטיביות בלחימה, אי-עמידה ביעדים שהוכתבו להם על ידי הדרג המדיני.

באמצעות ניתוח קרבות שנבחרו בקפידה, אשר משקפים את המציאות בשדה הקרב האורבני בעת הזאת, מעניק ספר זה לקורא הסברים מעמיקים המלמדים מדוע כושלים הצבאות המדינתיים בלחימתם בשחקנים התת-מדינתיים, למרות עליונותם הצבאית הברורה. הלחימה אינה מוכרעת – על פי השיח הפוסטמודרני כל צד בלחימה מכריז על ניצחון צבאי.

ספר זה עשוי להבהיר לקורא הישראלי מדוע צה"ל ומדינת ישראל יתמודדו בסבבי לחימה נוספים מול חמאס וחזבאללה, במחירים אנושיים כואבים. השיח הפוסטמודרני בהקשר זה, הכולל חוסר רצון לשלם את מחירי המלחמה ורגישות יתר לנפגעים מהצד המדינתי, לצד העדר החלטה מדינית להכריע את היריב, הוא חלק ממארג רחב של נסיבות ומאפיינים הגורמים לחוסר אפקטיביות בלחימה.
רסלינג
מאת: גילה חן, תומר עינת
תיאור: ספר זה מתאר ומנתח ממצאי מחקר אתנוגרפי שנערך בין השנים 2006-2010 בכלא "נווה תרצה", כלא הנשים היחיד בישראל. מטרה המחקר הייתה לתאר את עולמם התרבותי של האסירות ואת חוויית המאסר מנקודת מבטן של האסירות.

תיאור החוויות וההתנסויות השונות של האסירות הובילו את מחברי הספר לערב רב של שאלות שנגעו לתחומי העניין המרכזיים של חייהן בכלא, למשל: מה טיבן של מערכות היחסים בינן לבין עצמן (ותיקות וצעירות, ילידות ישראל וילידות חבר העמים ואתיופיה, יהודיות ומוסלמיות ועוד) ובינן לבין אנשי הסגל? האם קיימים יחסי מין לסביים בין האסירות, ואם כן, מה שכיחותם, מה טיבם ומה הגורמים לקיומם? האם התא בכלא מהווה תחליף למשפחה שבחוץ? כיצד הן מתמודדות עם העובדה שכשליש מהן מאובחנות כסובלות מהפרעות פסיכיאטריות?

רוב הדוברות בספר הן קורבנות של ניצול פיזי ונפשי שיטתי, סיטואציה שדחפה אותן ללא כל אפשרות מפלט לשולי החברה ולמעורבות בפשיעה. האם חוויית הכליאה שנגזרה עליהן, אשר מהווה לדידן המשך ישיר למסכת ההתעללות אשר אותה חוו לאורך כל שנותיהן הקודמות, היא אכן מטרת החברה הכולאת? האם ניתוקן ממסגרת הקהילה הנורמטיבית ובעיקר מילדיהן עשוייה לסייע לשיקומן בעתיד? עם תהיות קשות אלה מנסים מחברי הספר להתמודד ואף להציע כיווני חשיבה חדשניים.
רסלינג
מאת: חן למפרט
תיאור: האם החינוך בישראל נמצא במשבר? פערים לימודיים מתרחבים, הישגים נמוכים בבחינות, אלימות בבתי הספר, זלזול במורים, אי-מוגנות של ילדים וילדות, חוסר רלוונטיות של תכנים, שיטות הוראה אנכרוניסטיות, יעילות נמוכה, אובדן ערכים, שחיקה גבוהה, היעדר סמכות – כל אלה הם רק חלק מרשימה גדלה והולכת של תופעות המצטרפות יחד להתבוננות על מערכת החינוך הישראלית כעל פרויקט כושל, או לפחות חולה מאוד.

אולם נקודת המוצא של הספר הנוכחי שונה בתכלית: הפילוסוף וחוקר התרבות חן למפרט מציע התבוננות יקורתית על מערכת החינוך, ועל פיה מסתבר שמרבית התופעות המצוינות לעיל אינן מסימניו של משבר ואף אינן מצביעות כלל ועיקר על כישלון, אלא דווקא על הצלחתו של ההיגיון החברתי בדמוקרטיה התעשייתית הניאו-קפיטליסטית. היגיון זה קובע שתפקידה העיקרי של מערכת החינוך הציבורית הוא לשמר, לחזק ולשעתק פערים מעמדיים. זו מערכת בעלת יכולת מופלאה לבצע חיברות לאנשים שעתידים להוות שוליים בחברה; מערכת שנבנתה על מנת להכשיר בני אדם לחיות בהוויה מנוכרת וחסרת תכלית אישית, על ידי כך שהיא מאמנת אותם לוותר על שאיפותיהם, להבליג על כאבם, על בדידותם ועל דיכוים, ולהשלים עם היותם חסרי ערך חברתי.

טענתו של חן למפרט, שיסודותיה בפדגוגיה הביקורתית, היא שרק באמצעות חזרה רדיקלית אל הקשר האנושי הבסיסי בין מבוגרים לילדים, ניתן לבסס אלטרנטיבה חינוכית בעלת משמעות. במהלך הספר הוא פורש בפני הקורא את גישתו הייחודית, שעל פיה האמפתיה היא הבסיס החינוכי האפשרי לאינטראקציה מבוגר-ילד, מכיוון שהיא שורשו הרדיקלי של המפגש האנושי אשר באמצעותו ניתן להתמודד עם התניות תרבותיות ודיכוי חברתי. המקום שבו ניתן להבחין הן בנוכחותה של האמפתיה והן באופן שבו היא מתורגמת לפעולה ממשית, הוא במפגש עם כאבו ומצוקתו של הזולת (במיוחד ילדים וילדות), בציווי הפנימי שיוצר המפגש – לפעול לשינוי מצבו.
רסלינג
מאת: עופר ינאי
תיאור: במאה האחרונה הגיעה האנושות להישגים חסרי תקדים: הפיתוחים הטכנולוגיים הטיסו בני אדם לחלל, העניקו למיליארדים גישה למזון וצמצמו למינימום את המרחקים הגאוגרפיים בין מדינות רחוקות. אבל כדי להמשיך במרוץ הקידמה צריך דבר אחד, והרבה ממנו: אנרגיה. הבשורות הרעות הן שמקורות האנרגיה כפי שהכרנו אותם עתידים להיגמר, ומחירי החשמל המזנקים שמפחידים את כלכלות העולם, הם עדות ישירה לכך. הבשורות הטובות הן שמקורות אנרגיה חדשים ומלהיבים פתוחים בפנינו, מחכים שנשתמש בהם. הספר חדש תחת השמש הוא הזמנה למסע פוקח־עיניים אל מהפכת האנרגיה המתחדשת, ובראשה אנרגיית השמש, המציעה דרך אולטימטיבית להמשך הריצה האנושית קדימה: אנרגיה נצחית, זמינה וזולה, שמובילה לעתיד נקי ומשגשג. מדינת ישראל, "ארץ שכורת שמש", עומדת בפני הזדמנות נפלאה להפוך למובילה עולמית בתחום – אם רק לא הייתה שמה לעצמה רגליים. הספר מתאר גם את דרך החתחתים שעוברים היזמים מול הביורוקרטיה הישראלית, ומסביר מדוע ידם של היזמים תמיד חייבת להיות על העליונה. * למה גם מי שלא מקבל את השיח הקיצוני על "משבר האקלים" צריך לתמוך באנרגיה מתחדשת?
* איך משבר האנרגיה העולמי ישמש לישראל קרש קפיצה כלכלי?
* איזה מכתב כמעט גרם לחיסול תעשיית האנרגיה המתחדשת בישראל?
* כיצד ניתן להגיע לשימוש במאה אחוזים אנרגיות מתחדשות בתוך פחות מעשרים שנה?
הוצאת סלע מאיר
מאת: אורית נוטמן-שורץ
תיאור: החברה הישראלית משחר היווסדה מנהלת את שגרת יומה לצד אירועי מלחמה וטרור. אירועים אלו עיצבו וקידמו את הידע והתובנות בתחומי הטראומה הנפשית והחוסן של יחידים ושל כלל החברה. עבודת הסיוע "תחת אש", המתמקדת במצבי חשיפה מתמשכים ומשותפים של העובדים והאוכלוסיות לאירועים טראומטיים, תרמה ליצירת גוף ידע חדש המבוסס על התנסות, התערבות ומחקר.

הספר שם לו למטרה להציג ולקדם את הידע החדש בפני הקורא הישרא, כדי להיטיב עם הנמצאים במצוקה, להגביר את החוסן שלהם, להשמיע את קולם של המסייעים להם ולהכשיר את הדור הבא. פרקי הספר מספרים את סיפורם של תושבים החיים בצל מלחמה, אירועי טרור, הגירה ופליטות ובעיקר את סיפורה של עבודת הסיוע "תחת אש". את הפרקים בספר כתבו חוקרים, עובדי סיוע ומטפלים מתחומים שונים, כמו עבודה סוציאלית, פסיכולוגיה וחינוך, והם ביטוי רב-קולי ואישי לאתגרים הנגזרים מחיים ומעבודה בצל איום. בפרקים מתוארים ההשפעות על העבודה הטיפולית והחברתית, תהליכי פיתוח והתאמת ידע, שינויים בתפיסות מקצועיות ובמארג היחסים בין המסייעים לסביבותיהם, וכן דרכי הדרכה, הוראה ומחקר ייחודיות המתאימות לחשיפה הכפולה של בעלי התפקיד ומקבלי השירות.

הספר מיועד למטפלים, לסטודנטים הלומדים את מקצועות הסיוע, לעוסקים בתהליכי הכשרה לעבודה בתחום ואף לציבור הרחב המבקש להכיר לעומק את משמעות החיים בצל איום מתמשך, אם מקורו באירועי טרור ומלחמה ואם מקורו במציאויות טראומטיות אחרות כמו אסונות טבע, מגפות ומשברים חברתיים.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: לין שלר, איתמר דובינסקי
תיאור: דיפלומטים ונציגים ישראלים רבים החלו להגיע לאפריקה בסוף שנות החמישים ותחילת שנות השישים, עם ראשית השחרור של מדינות היבשת מהכיבוש הקולוניאלי, בעקבות השאיפה של ישראל לאזן את היחסים עם שכנותיה במזרח התיכון באמצעות כינון בריתות חדשות עם המדינות המשוחררות. מנגד, שיקולים אידיאולוגיים ומעשיים הניעו גורמים אפריקאיים שונים לבקש סיוע מישראל בתהליך הדה-קולוניזציה. אולם המצב היה דינמי, ולעתים הצרכים והאג'נדות השתנו. הישראלים האמינו כי מאמציהם האדירים ברחבי היבשת יגנו עליהם מפני ההשלכות הדיפלומטיות של הסכסוך במזרח התיכון, אך משאלה זו נכזבה לאחר מלחמת 1973, כאשר כמעט כל מדינות אפריקה ניתקו את קשריהן איתם. ניתוק היחסים היה נרחב ומהיר, וסיים בפתאומיות את "תור הזהב" הישראלי-אפריקאי. רק בסוף המאה העשרים החלו היחסים הדיפלומטיים עם חלק ממדינות אפריקה להתחדש בהדרגה. הספר לבטים פוסטקולוניאליים עוסק ביחסים המשתנים והמורכבים בין ישראל למדינות אפריקה מסוף שנות החמישים ועד לראשית המאה העשרים ואחת. פרקיו מעמיקים מעבר להכללות כלל-יבשתיות, תוך בחינת התפתחות הקשרים בזירות מקומיות שונות וניתוח יעדיה של ישראל בכל הקשר פוסטקולוניאלי, כמו גם ההשתלשלות הייחודית של יחסיה עם כל מדינה. מרבית פרקי הספר מתמקדים ב"תור הזהב" שקדם לניתוק היחסים ב-1973, ועוסקים בסוגיות של פיתוח ובניין אומה תוך בחינת הקשרים עם גאנה, מאלי, צ'אד, דרום סודאן, ניגריה, קניה, סיירה ליאון, זמביה ועוד. פרקים אחרים עוסקים ביחסיה של ישראל עם דרום אפריקה במהלך משטר האפרטהייד ולקראת סופו, ובהשפעותיה של המדיניות הישראלית כלפי אפריקה והאפריקאים על מבקשי מקלט שגורשו לדרום סודאן. קיבוצם של כל אלה יחדיו חושף מגוון נקודות מבט ותובנות מרתקות לגבי תולדות היחסים בין ישראל ומדינות אפריקה כצומת של מדיניות, אידיאולוגיה, כלכלה ותרבות. הספר מבהיר שבחקר קשרי ישראל-אפריקה, עלינו לחתור לחשיפת המורכבויות והניואנסים, השאיפות הגדולות והאכזבות המרות שעיצבו את היחסים לאורך זמן.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: עמיה ליבליך
תיאור: מי הם המשכילים החדשים בישראל? ספר זה מביא את סיפורי החיים של ישראלים הלומדים, או שסיימו לימודים, במסגרת אקדמית, והם הראשונים לרכוש השכלה אקדמית במשפחותיהם. ביניהם צעירה חרדית וצעירה בדווית, רב חרדי וצעיר אתיופי, עולה חדש מרוסיה, וצברית שגדלה בשכונת קטמון בירושלים. סיפוריהם הססגוניים והמרגשים התקבלו בראיונות נרטיביים אישיים, שערכו עימם אנשי/נשות סגל בקריה האקדמית אונו, גם הם ברובם דור ראשון להשכלה אקדמית. כל אחד מהם כתב פרק לספר זה בגישתו ובסגנונו המיוחדים. כך מתקבל פסיפס עשיר של שש-עשרה דמויות וסיפורים על משכילים חדשים המאכלסים את האקדמיה הישראלית היום.

את הספר ערכה עמיה ליבליך, שהנחתה את כל החבורה בעבודת המחקר, ותרמה לספר בדיון המקיף שכתבה על ממצאי המחקר.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: חביב נאסר
תיאור: לאור העלייה הגוברת באלימות במגזר הערבי בכלל ובקרב ילדים ובני נוער בבתי ספר במערכת החינוך הערבית בפרט, נראה שקיים צורך אמיתי בשינוי הגישה הקיימת לטיפול בתופעה. הספר שלפניכם מציע תוכנית התערבות, אשר תיגש לבעיה מכיוון אחר ותקדם התמקדות ב"עצמי הטוב", בבנייה ובפעולה בהתאם לחזון אישי של הילדים. את החזון הזה יעצבו הילדים עצמם בתמיכת ההורים, המורים ובית הספר.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יצחק גל-נור, נטע שר-הדר, ליהיא להט
תיאור: המשילות המשולבת צמחה על רקע שינויים שהתחוללו במדיניות הציבורית בארבעת העשורים האחרונים, שבמסגרתם אומצו שיטות ניהול מהמגזר העסקי, מתוך שאיפה לתת לאזרחים תמורה נאותה עבור המיסים הנגבים מהם. המשילות המשולבת מציעה חלופה לגישה זו, ומשיבה את הערכים הציבוריים אל לב העשייה של גופי הממשל. לפי תפיסה זו האזרחים אינם עוד "לקוחות" מקבלי שירות בלבד, אלא הם שותפים בקבלת ההחלטות. לפיכך, המדיניות הציבורית אינה נחלתם הבלעדית של משרדי הממשלה או הרשויות המקומיות, אלא היא מעוצבת מתוך שיתוף פעולה עם שחקנים וארגונים ממגזרים שונים.

הספר משילות משולבת בישראל: היבטים תיאורטיים ומעשיים מתבסס על עבודתה של קבוצת מחקר במרכז לצדק חברתי ודמוקרטיה ע"ש יעקב חזן במכון ון ליר בירושלים. הוא הראשון שבוחן הֶסדרים של משילות משולבת בישראל, והשלישי והאחרון בטרילוגיה העוסקת במדיניות ציבורית בישראל. קדמו לו הספרים מדיניות ההפרטה בישראל: אחריות המדינה והגבולות בין הציבורי לפרטי (2015) ורגולציה בישראל: ערכים, אפקטיביות, שיטות (2019). הספר משילות משולבת בישראל ממשיך את קודמיו, ומאמריו בוחנים דרך אחרת לפעילות של הממשל, בעיקר במצבים שבהם תהליכי ההפרטה והרגולציה אינם מניבים תוצאות רצויות. אחדים ממאמרי הספר עוסקים בפיתוח ההיבטים התיאורטיים של מושג המשילות המשולבת, ואחרים בוחנים הֶסדרים של משילות משולבת שיושמו בישראל. שתי שאלות עוברות בספר כחוט השני: האחת - האם הסדרי המשילות המשולבת מסייעים לקידומם של ערכים ציבוריים? השנייה - האם הסדרים אלה תורמים לתהליכים דמוקרטיים?
מכון ון ליר בירושליםהקיבוץ המאוחד
מאת: קלריס חרבון
תיאור: השתכנות מתקנת, ספרה פורץ-הדרך של ד"ר קלריס חרבון מנסח מחדש את מושג ה״פלישה״ מקטגוריה משפטית פלילית ל"השתכנות מתקנת", ובכך הוא מציב את פעולותיהן של נשים מזרחיות נגד פינוין מבתיהן במסגרת חלופית של המאבק לשוויון. השתכנות מתקנת, המעוגן במחקר הבינתחומי המתעצם של לימודי מזרחיוּת, מפרק בנחרצות הנחות יסוד בנוגע לחוקי הדיור הציבורי, תוך שהוא ממחיש את האפשרויות המחקריות שבמושג ההצטלבִיוּת – של מעמד, גזע, אתניות, מגדר ומיניות – ללימודי המשפט. הספר גם משקף את האקטיביזם הפמיניסטי המזרחי של המחברת עצמה כעורכת דין מעוררת השראה שייצגה משתכנות ומיקמה מעשי התנגדות גופניים אלה בהקשרם ההיסטורי הרחב (פרופ' אלה שוחט).
הקיבוץ המאוחד
מאת: ראויה אבורביעה
תיאור: בתוך החוק, מחוץ לצדק הוא הישג מחקרי ואינטלקטואלי מרשים ומבריק של ראויה אבורביעה העוסק במה שהיא מכנה "פרדוקס הפוליגמיה". למרות החוק הישראלי שרואה בפוליגמיה עבירה פלילית, בפועל כעשרים אחוזים מן הגברים הבדואיים נשואים ליותר מאשר אישה אחת. אבורביעה מלמדת אותנו כי האכיפה הסלקטיבית היא למעשה אסטרטגיה מדינית כפולת נמענים: קרימינליזציה ואוריינטליזציה של החברה הבדואית, והכפפתן של הנשים הבדואיות תחת דיכוי - הן של הפטריארכיה והן של המשפט הקולוניאלי הישראלי. זהו ספר חובה בצומת שבין מגדר, אתניות, מיניות וקולוניאליזם בישראל ומחוצה לה (פרופ' יהודה שנהב).
הקיבוץ המאוחד
מאת: אורי ביאלר
תיאור: ההיסטוריה של מדיניות החוץ של ישראל היא תחום עיון אקדמי חדש. דפוסי סודיות שאפיינו את היישוב בתקופת המנדט הבריטי השתמרו גם לאחר הקמת המדינה והשפיעו על היקפו ועל טיבו של החומר ההיסטורי שנחשף לעיון, וממילא על העיסוק הציבורי בנושאי מדיניות חוץ. שיתוף הפעולה של התקשורת עם הממשלה מנע אף הוא חקירות, ונושאים רגישים לא נודעו לציבור. אפילו עניינים שאין הסודיות מחויבת בהם, כמו רכש הדלק, לא נחשפו בתקשורת. גורמים רבים מעכבים את המחקר ומעיבים עליו: החקיקה בתחום חשיפת חומרי הארכיונים בישראל והארכת משך האיפול, סירוב המדינה לחשוף תיעוד ביטחוני ועיכובים ניכרים בחשיפת המסמכים השמורים בארכיונים, אף שהחוק מורה על חשיפתם. מדיניות החוץ של מדינת ישראל יכולה להיחקר אפוא רק בהדרגה.
בשנות התשעים החל להתפרסם מחקר בתחום זה, ומאז הוא מוסיף להיכתב על בסיס מסמכים מסווגים שנחשפים אט־אט. ספר זה מתַכלל את הספרות המחקרית הקיימת ופורס יריעה כרונולוגית רחבה, החל במאה ה־ 19 , בשורשיה ההיסטוריים של מדיניות החוץ של ישראל, וכלה בהסכמי אוסלו, בשנת 1993.
מדיניות החוץ של ישראל נועדה להבטיח קשרים ויחסים שיסייעו לה ויחזקו את קיומה ואת חוסנה – יעד־העל של המדינה. פתרון הסכסוך עם מדינות ערב ועם הפלסטינים היה אחת המטרות שנועדו להבטיח זאת, ולא חזוּת כל עשייתה הדיפלומטית. דיפלומטים ישראלים נרתמו להשגת יעדיה של ישראל, ולצדם פעלו אישים רבים אשר השפעתם על הדיפלומטיה הישראלית הייתה מכרעת, אף שלא מילאו תפקיד דיפלומטי רשמי.
אורי ביאלר מניח בספר זה יסודות להבנת מרכיבים חשובים במדיניות החוץ של ישראל, מנתח אותה, על היבטיה והקשריה השונים, וממזג את קורותיה של המדינה לכלל סיפור אחד.
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גורין בנגב
מאת: יורם שחר
תיאור: לא בהר סיני ולא מידי שמים ניתנה למדינת ישראל הכרזת העצמאות שלה, אף שבתודעה הציבורית הישראלית היא מצטיירת ככזו – טקסט שנולד ברגע הסכמי מכונן, שהוקרא ונחתם באירוע פולחני. לאמ̣תו של דבר על ניסוחה של הכרזת העצמאות עמלו עשרים אנשים במשך חודשים רבים; הם כתבו ומחקו, התפלמסו והוסיפו עוד מילה, משפט או פסקה עד שהוסכם נוסחהּ הסופי, המוכר לנו כיום.

בספר כבוד, חירות ועמל-ישרים יורם שחר מתחקה אחר נוסחיה השונים של הכרזת העצמאות ומברר סוגיות רבות-חשיבות, ובהן: מדוע הוכרז על הקמת 'מדינה יהודית' ולא 'מדינה יהודית דמוקרטית ועצמאית'? כיצד גובשה הקביעה שלפיה תבטיח מדינת ישראל לאזרחיה (היהודים) 'חיי כבוד, חירות ועמל-ישרים'? מדוע הוחלף בהכרזה אפיונו של היישוב מ'יהודי' ל'עברי'? באילו נסיבות הובטחה חירות השפה אך נדחה שוויון השפות? מה משמעותה של מחיקת ההבטחה לשוויון מגדרי ('בלא הבדל... מין) מנוסחים אחרים של ההכרזה? אילו מרכיבים הושמטו ממנה ומדוע? המחבר מציג את המחלוקות העקרוניות, הפוליטיות והמילוליות שהתגלעו בתהליך ניסוח הכרזת העצמאות, ממחיש ומדגיש את היבטיה ההיסטוריים.

ההכרזה הייתה פריו של שיג ושיח מורכב על אודות יסודותיהן של הלאומיות היהודית ושל המדינה שהוקמה בשמה. לתשובות שניתנו לשאלות היסוד הללו בנוסחהּ של ההכרזה יש תוקף מדיני ומשפטי מובהק, והשפעתן ניכרת עד ימינו אנו. קורות תהליך ניסוחה של הכרזת העצמאות – על כל חלקיו, הגנוזים והגלויים – מסופרים בספר זה לראשונה.
מאת: אורית רמון, אינס גבל, ורדה וסרמן
תיאור: מרגע לידתה של הנצרות חיו יהודים ונוצרים אלה לצד אלה. מערכת היחסים המורכבת בין שתי הדתות "האחיות-האויבות" באה לידי ביטוי בחייהם של יהודים ונוצרים בכל מקום, הן בחיי היום-יום והן במישור הרעיוני-תאולוגי, הן בצורות שונות של שותפות והן בדחייה. במשך מאות שנים היה למפגש בין יהודים לנוצרים תפקיד מרכזי וחשוב בסימון גבולות הזהות האישית והקהילתית של שתי הקבוצות, הן של המיעוט היהודי והן של חברת הרוב הנוצרית, ובמהלך החיים ארוכי השנים בכפיפה אחת חלו שינויים רבים במערכת היחסים בין יהודים לנוצרים באירופה, שינויים ששיקפו בדרך כלל תהליכים רחבים יותר שהתרחשו בחברה ובתרבות האירופית. נראה שהתחרות בין בני שתי הדתות לא נעלמה אלא לבשה ופשטה צורה בהתאם לשינויי הזמן והמקום, ובכל אחת מהתקופות בהיסטוריה המשותפת נותר הוויכוח היהודי-נוצרי ויחסם של יהודים לנוצרים ולנצרות (ולהפך) גורם משפיע ומעצב של הגדרת הזהות של בני שתי הדתות.

בהתאם לכך, השאלות המועלות לדיון בספר זה הן: האם היריבות ההיסטורית בין יהודים לנוצרים קיימת גם בישראל המודרנית? האם צעירים יהודים-ישראלים שותפים לזיכרון ההיסטורי של הפולמוס בין שתי הדתות? ומה מקומו של זיכרון זה בהבניית הזהות היהודית-ישראלית? בספר זה נבחנים הייצוגים של נוצרים ונצרות בתוכניות הלימוד, ספרי הלימוד וההוראה – בכיתה ומחוץ לה – במערכת החינוך הממלכתית בישראל, בניסיון לברר מהו תפקיד היחסים בין הדתות בישראל. מהדיון עולה שלמרות השינויים שחלו במאה ה-20 בקשרים בין יהודים ונוצרים ובין הדתות, יש עדיין תפקיד חשוב ליחס לנצרות ולנוצרים בהבניית זהות יהודית-ישראלית מודרנית.
רסלינג
מאת: יורם הרפז, אמנון כרמון
תיאור: חזונות חינוך בשישה צעדים: הצעות סדורות לחינוך אחר מציע לקוראים 28 חזונות חינוך, חלקם ותיקים וחלקם חדשים. החזונות נכתבו על ידי מיטב אנשי החינוך בארץ, חלקם מהאקדמיה וחלקם מהשדה, והם כתובים במסגרת מושגית אחידה – שישה צעדים לתכנון סביבת חינוך.

צעדי המסגרת המושגים הם: בחירה "טרגית" בסיפור-על חינוכי; המצאת הסיפור "שלנו"; תיאור הבוגר הרצוי; יישום הסיפורים באמצעי החינוך; בקרת איכות; בקרת ביצוע. המסגרת המושגית מבקשת לסייע לאנשי חינוך לתכנן באופן שיטתי את סביבת החינוך שלהם ולהפוך אותה לקוהרנטית ואפקטיבית יותר.

הקוראים – אנשי חינוך ושוחרי חינוך – מוזמנים להכיר חזונות המובילים את השיח והמעשה החינוכיים, לאמץ חזון הקרוב לליבם ולפתח חזון חינוכי שלהם בעזרת המסגרת המושגית המיועדת לכך.
רסלינג
מאת: לילך ניישטט בורנשטיין, נטע בר יוסף פז
תיאור: פדגוגיה מתבוננת ותיקון עולם אוגד מבחר מאמרים של נשות ואנשי חינוך על התבוננות בהוראה. הספר פורש קשת של פרקטיקות מקוריות, המיישמות במעשה החינוכי מיינדפולנס, יוגה, קשב, דיאלוג ומדיטציה. המאמרים ממחישים את היתרונות הצומחים מתוך למידה המפעילה את הגוף, את החושים, את הרגש, את הדמיון ואת הרוח.
מכללת סמינר הקיבוציםהקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: נפתלי בנט
תיאור: נפתלי בנט שהיה בפרוץ המגיפה שר הביטחון של ישראל, מתאר מבפנים את ההתמודדות עם המגיפה בשבועות הראשונים, ואת הכשלים וההחמצות שהובילו אותנו למשבר המתמשך בו מצויה כיום ישראל.

ניסיונו באותם שבועות ראשונים הוביל אותו למחקר ושיח אינטנסיבי עם טובי המומחים באפדימיולוגיה, כלכלה וניהול משברים, במטרה למצוא את הדרך בה תוכל ישראל להביס את הקורונה ולשגשג לצידה.

בספר זה תמצאו מפת דרכים מפורטת, המבוססת על הנסיון המוצלח של מדינות מזרח אסיה להתמודד עם הנגיף, על ידי שימוש מושכל בפטיש ופינצטה, שיאפשרו לישראל לחיות לצד הקורונה. שליטה במגיפה היא רק הצעד הראשון, בנט מצביע על מספר הזדמנויות שיוצרת הסיטואציה העולמית למדינה קטנה, יזמית וקולטת עלייה כישראל, שעשויים לסייע לנו להפוך את המשבר להזדמנות לקפיצת דרך.
הוצאת סלע מאיר
מאת: גלעד מלאך, לי כהנר
תיאור: החברה החרדית היא חברה מגוונת, מורכבת ודינמית; יחידה ומיוחדת ברבדים מסוימים, ודומה לכלל החברה ברבדים אחרים. מהם פניה היום, אילו מגמות מסתמנות בה מתחילת שנות האלפיים, במה מתבטאים מאפייניה הייחודיים לעומת כלל החברה, ובמה היא דומה לה? החברה החרדית בישראל גדֵלה בשני העשורים האחרונים בקצב מהיר ועוברת שינויים מואצים, תולדה של השתלבותה הבלתי נמנעת בחברה הכללית. שנתון החברה החרדית בישראל 2022, שתקצירו מובא לפניכם, מכנס בפעם השביעית במקום אחד את מרב המידע הכמותי הקיים היום על החברה החרדית הישראלית, ומסרטט תמונה שלמה ומעודכנת שלה על בסיס מידע סטטיסטי וניתוח נתונים בתחומים רבים וחשובים – דמוגרפיה, חינוך, רווחה ורמת חיים, תעסוקה, אורחות חיים ודפוסי הצבעה. פרק מיוחד בכרך זה מוקדש לשימוש בשפות, מדדי רווחה אישית ובטיחות בדרכים. השנתון הוא תוצר של התוכנית "חרדים בישראל" של המכון הישראלי לדמוקרטיה, שעיקר עיסוקה הוא חקר המגמות בחברה החרדית ועיצוב מדיניות ציבורית לשילוב החרדים בחברה הישראלית.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גדי פרל, תהילה שוורץ אלטשולר
תיאור: שקיפות היא מונח שמקורו במשפט המינהלי, והתמרתו לעולם האלגוריתמי דורשת הבהרה. סקירה של הספרות הקיימת בתחום מעלה כ־ 13 פרשנויות שונות למושג, אחדות חופפות זו לזו אך אחרות שונות זו מזו. יש הרואות בשקיפות האלגוריתמית מרכיב של חובת ההסברתיות, בעוד אחרות רואות בה מושג רחב יותר, הכולל גם חובות גילוי נאות צרכניות וגם חובות לשקף מידע על מטרות התוכנה והשפעתה על זכויות.

מחקר זה נועד להשלים פער פרשני זה, והוא מציע שני מסלולים חלופיים למימוש חובת השקיפות האלגוריתמית - המסלול הקלסי; ומסלול האיתנות התהליכית המדעית.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: צבי כהנא
תיאור: בימים אלו מתנהל בישראל מאבק ציבורי עז על שינויים חוקתיים רחבים ועמוקים. בין היתר, הוגשו הצעות חוק הכוללות סעיפים המכוננים "פסקת התגברות" – מנגנון שיאפשר חריגה מכל חוקי היסוד. הצעות אלו מתווספות להצעות למנגנון חריגה שהונחו בשנים האחרונות על שולחן הכנסת והועלו גם על ידי חוקרים, ארגוני חברה אזרחית, עיתונאים, מפלגות ופוליטיקאים.

מחקר מדיניות זה מסביר מהי פסקת התגברות (או בשמה הנכון יותר, "מנגנון חריגה"), מהם השימושים שנעשו בה בארץ מוצאה – קנדה, ומדוע היא אינה מתאימה לישראל.

המחקר טוען כי במנגנון החריגה טמונות שלוש סכנות: סכנת השימוש העריץ, הפוגע בזכויות האדם פגיעה חמורה במיוחד או המסכן את הבסיס הדמוקרטי של המשטר; סכנת השימוש התכוף, כך שההגנה החוקתית על זכויות האדם ועל שלטון החוק נחלשת; וסכנת האפקט המצנן – עצם קיומו של המנגנון יגרום להשפעה מצננת על פסיקתו החוקתית של בית המשפט העליון ועל הייעוץ המשפטי לכנסת ולממשלה. המחקר מראה כי בקנדה שימש המנגנון גם לפגיעה חמורה בזכויות האדם, ויש להניח שגם בישראל יוביל אימוצו של מנגנון חריגה לפגיעות כאלה.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גבריאל גורדון, קרנית פלוג, רועי קנת-פורטל
תיאור: בסוגיית המוביליות הבין־דורית נבדקת השאלה מה הסיכויים של צאצאים להיות בבגרותם בעלי מאפיינים כלכליים וחברתיים דומים לאלה של הוריהם או שונים מהם. הקשר בין המצב הכלכלי־חברתי של הורים לזה של צאצאיהם נובע ממגוון גורמים, שמקצתם קשורים זה בזה, בכלל זה סביבת המגורים, הסביבה החברתית, מידת ההשקעה בחינוך (בין ישירה, בחינוך הצאצאים בידי ההורים, ובין באמצעות השקעה בשירותי חינוך), קשרים ויכולות מולדות. קשר הדוק בין הדירוג הכלכלי־חברתי של הורים לזה של צאצאיהם מלמד על מוביליות נמוכה, וקשר רופף יותר מלמד על מוביליות גבוהה. סוגיה חברתית מעניינת במיוחד נוגעת לשאלה בדבר סיכויי המוביליות של צאצאים שנולדו למשפחות במעמד כלכלי־חברתי נמוך לעלות בבגרותם למעמד כלכלי־חברתי גבוה יותר. שאלת המדיניות הקשורה בה היא באיזו מידה המדינה פועלת להרחבת ההזדמנויות של קבוצות אוכלוסייה מרקע כלכלי־חברתי חלש.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
הצג עוד תוצאות