נמצאו 185 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: יוספה איזנברג
תיאור: נושא שילובם של ילדים חולים כרוניים במערכת החינוך זוכה לחשיבות מיוחדת בתקופתנו. הודות להתקדמות הרפואית, מחלות ילדים שנחשבו בעבר כמחלות סופניות, הופכות למחלות כרוניות, שהטיפול בהן וההחלמה נמשכים חודשים ואף שנים. משום כך לבית הספר – על מרכיביו השונים – השפעה רבה על תהליך השיקום, ושילוב מוצלח בבית הספר הוא גורם מכריע בשיקום ובהחלמה כמו גם מדד להסתגלותו הטובה של הילד בעתיד. מטרתו העיקרית של ספר זה היא להציב סימני דרך בתהליך שילובו של הילד החולה במערכת החינוך ולתאר את הצרכים הפיזיים, החברתיים, הנפשיים והלימודיים שלו בסביבת הכיתה. הידע שהספר מציג הופק באמצעות תצפיות וראיונות בסביבתו של הילד החולה במחלה קשה, ועל יסוד סיפורים אישיים של מורות שחוו שילוב של ילד כזה בכיתתן. הספר מיועד למורים, לאנשי חינוך, לרבות מנהלים, יועצים ופסיכולוגים, לסטודנטים להוראה, להורים לילדים חולים ולאנשי הצוות הטיפולי בבית החולים. הידע הזמין המסופק בו יכול לסייע לקורא לאמץ גישה מערכתית שיש בה כדי לקדם שיתוף פעולה יעיל בין הילד החולה לגורמים אחרים משמעותיים בתוך המערכות הסביבתיות שהוא חי בתוכן.
מכון מופ"ת
מאת: לאה קוזמינסקי, רמה קלויר
תיאור: הספר עוסק בתהליכים הקשורים בהבניית הזהות המקצועית בהוראה ומשקף את העשייה הרבגונית של רשת עמיתי המחקר במכון מופ"ת. הספר מוכיח כי חוקרים החוברים יחדיו מעשירים את עולם הידע ומוסיפים לו תובנות וממצאים הנובעים מכל מחקר בנפרד, מהעשייה הקבוצתית ומהמרקם השלם. שערי הספר עוסקים במדיניות המעצבת את ההכשרה להוראה בישראל, במתרחש במכללות לחינוך בתקופה של מציאות משתנה ובסוגיות המאפיינות את הזהות המקצועית ואת התפתחות המקצועית של המורה בישראל במאה ה-21.
מכון מופ"ת
מאת: יעל נאות עפרים
תיאור: שלום עולמי, נוירונים, אבולוציה ופרופסיות מיטיבות חיים – נראה כי האמפתיה מציצה אלינו מבעד לכל פתח ודלת, מבוססת בדעת קהל ובמחקר. ספר זה נותן הזדמנות להתבונן במשמעות ובמורכבות של המושג אמפתיה, ותוך כדי כך מאפשר לבחון את גבולותיו. המאמרים המופיעים בספר מוציאים את האמפתיה מאזור הנוחות שלה, מההתייחסות המקובלת אליה כאל תפיסה רכה, טבעית, נגישה, הכרוכה בהבנה ובתמיכה בזולת. כל אחד מהמאמרים מפגיש את האמפתיה עם גבול אחר: ריבוי הגדרות ואפיונים סותרים בשיח הפופולרי ובשדה המחקר החינוכי; כפל תפקידים בתהליכי הוראה-למידה; מצבים שבהם היא עשויה לכלול מתן לגיטימציה לעמדות ולמעשים בלתי ראויים; מצבי קונפליקט שבהם נוצרת סתירה בין תביעה לאמפתיה ותביעה לסולידריות; ומצבים שבהם האמפתיה נאלמת דום. כל מאמר מותח, מרחיב או חוצה את גבולותיה. כל גבול מעניק הזדמנות לעבות את ההבנה על אודות האמפתיה במורכבותה, ואולי במלאותה. קריאה בספר זה מאפשרת לקוראים להעשיר את ההבנה בתחום האמפתיה, ובעזרת חקירת "אזורי הדמדומים" שלה אף לגבש עמדה על אודות תפקידה של האמפתיה, ערכה ויישומה במצבי קצה וקונפליקט.
מכון מופ"ת
מאת: אברהם פרנק
תיאור: הספר מציג את נושא שאילת השאלות כעניין בעייתי מצד אחד, וכמיומנות בעלת חשיבות רבה מאד עבור מורים ותלמידים מצד שני. הבעיה המרכזית הכרוכה בשאילת שאלות בכיתה היא, שהנושא במידה רבה פשוט אינו מוכר. אי-לכך לא מוכרים חשיבותו, ניהולו והפדגוגיה שניתן לשכלל באמצעותו. נושא השאלות נקשר באופן הדוק לנושאים אחרים הכלולים ב”כישורי חשיבה מסדר גבוה” (חשיבה ביקורתית, מטא קוגניציה, יצירתיות טיעון, היסק ועוד) ועוסק הרבה בקשר זה. לספר חלק ראשון תיאורטי בעיקרו, וחלק שני פרקטי בעיקרו. החלק המעשי מביא דרכים מגוונות רבות לעיסוק בשאלות בכיתה – מצד מורים ותלמידים. באמצעות שליטה בשאילת שאלות ניתן להגיע בקלות יחסית גם לתחומים אחרים של חשיבה גבוהה.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: אברהם פרנק
תיאור: הספר בוחן את מאפייני תקופתנו, ובעקבותיהם סוקר 22 מקורות (אישים או אסכולות) מחוללי מטרות חינוכיות. בין אלה: מקורות היסטוריים של בית הספר, משנתו של ג’ון דיואי, הקונסטרוקטיביזם, החינוך הדמוקרטי, האנתרופוסופי, מטרות החינוך הממלכתי ועוד רבים.

בעקבות הסקירה מחלץ המחבר 14 מטרות מרכזיות, שלטענתו אין אפשרות לקיים בית ספר עם אחת מהן בלבד, ואין אפשרות לממש באותו בית ספר את כולן יחד.

הספר בוחן כל אחת מן המטרות מה יש בה ועם אילו מטרות אחרות מתאים לה לחבור, או עם אילו מטרות אחרות היא נמצאת בסתירה.

הספר מציג את הבעייתיות לממש מטרות חינוכיות בכלל, ומדוע בתי הספר מתקשים להשתנות, בניגוד לכל מה שקורה בסביבתם.

הספר מסתיים בדיון על מטרה חינוכית לאומית – מעבר למוטת כנפיו של בית ספר בודד – כיצד ניתן לצמצם את הפערים החינוכיים הגדולים שקיימים בישראל.
איפאבליש הוצאה לאור
מאת: רחל שליטא, אריאל פרידמן, רות הרתאן
תיאור: הספר אוריינות חזותית בפעולה: חינוך בעידן החזותי מציע להטמיע את המרכיב החזותי בכל תחומי הלימוד, לא רק בשיעורי האמנות, ולהפוך אותו לרכיב משמעותי בעל נראות גבוהה במערך הלימודים.

דגש מיוחד מושם על קריאה ביקורתית של טקסטים חזותיים. כיוון שבעולם של ימינו ילדים "מוצפים" בטקסטים חזותיים, ומשך הצפייה שלהם במסכים חזותיים למיניהם עולה על כל דמיון, הצורך בקריאה ביקורתית של טקסטים אלה הוא הכרחי. הפרק הראשון בספר דן בטקסט החזותי, באפשרויות הקריאה שלו ובנחיצותו העכשווית במערכת החינוך. הפרק השני מתמקד בתמונה באמצעות תצלומים עיתונאיים ותצלומים אישיים. בפרק השלישי נידונה התרבות החזותית הפופולרית, והפרק הרביעי מציע יישומים של תכנית הלימודים בדיסציפלינות למיניהן.

הספר מיועד לאנשי חינוך מכל התחומים אשר רוצים להכיר באופן רחב את מקומו ואת כוחושל הטקסט החזותי, לשכלל את יכולתם ואת היכולת של תלמידיהם לקרוא טקסטים חזותיים, להטמיעם בתוך ההוראה, ובעיקר לחנך לקריאה ביקורתית הכוללת את המסרים הגלויים והסמויים של הטקסט החזותי.
מכון מופ"ת
מאת: טובה מוסט, דליה רינגוולד-פרימרמן
תיאור: זהו ספר ייחודי המציג בשני כרכים אסופת מאמרים העוסקים במגוון רחב של סוגיות עדכניות בתחומי השיקום והחינוך של ילדים ומתבגרים כבדי שמיעה וחירשים בישראל בתקופה של שינויים מהירים ורבי-משמעות החלים בתחום. הספר מביא בפני הקוראים הן היבטים תאורטיים, הן מחקרים אמפיריים והן תכניות התערבות מבוססות תאוריה, אשר נעשו ופותחו בשנים האחרונות בישראל. המאמרים השונים דנים באוכלוסייה מגוונת בטווח גילים רחב מהינקות ועד הבחרות, כמו גם באוכלוסיות ממגזרים שונים החיים בישראל. בין הנושאים הנידונים בספר: היבטים בהתפתחות תקשורתית, שפתית ואוריינית, הסתגלות חברתית-רגשית, סוגיית השילוב וההכלה, כישורי תאוריית ה-mind ושיקום שמיעתי בעידן שתל השבלול.

הספר ייחודי בגישתו האינטר-דיסציפלינרית, הבאה לידי ביטוי הן בתרומתם של מומחים מדיסציפלינות שונות לתכניו והן בשיתופי הפעולה בין המומחים השונים בכתיבת רבים מהפרקים, בהם חוקרים מתחומי החינוך, הבלשנות, מקצועות הבריאות והרפואה ואנשי מקצוע בכירים הפועלים במערכת החינוך בתחומי קלינאות התקשורת והפדגוגיה. הגישה האינטר-דיסציפלינרית משקפת את העמדה הרואה בתהליך השיקום והחינוך של ילדים כבדי שמיעה וחירשים תהליך רב-ממדי, המחייב צוות רב-מקצועי הפועל בשיתוף פעולה לקראת מטרה משותפת.

הספר מיועד לטווח רחב של אנשי מקצוע העוסקים בשיקומם ובחינוכם של ילדים כבדי שמיעה וחירשים: אנשי אקדמיה, מורים וגננות, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאלים, פסיכולוגים חינוכיים, יועצים חינוכיים וסטודנטים במקצועות הבריאות והחינוך. הורים ובני משפחה של ילדים כבדי שמיעה וחירשים ימצאו אף הם עניין בספר עדכני זה.
מכון מופ"ת
מאת: טובה מוסט, דליה רינגוולד-פרימרמן
תיאור: זהו ספר ייחודי המציג בשני כרכים אסופת מאמרים העוסקים במגוון רחב של סוגיות עדכניות בתחומי השיקום והחינוך של ילדים ומתבגרים כבדי שמיעה וחירשים בישראל בתקופה של שינויים מהירים ורבי-משמעות החלים בתחום. הספר מביא בפני הקוראים הן היבטים תאורטיים, הן מחקרים אמפיריים והן תכניות התערבות מבוססות תאוריה, אשר נעשו ופותחו בשנים האחרונות בישראל. המאמרים השונים דנים באוכלוסייה מגוונת בטווח גילים רחב מהינקות ועד הבחרות, כמו גם באוכלוסיות ממגזרים שונים החיים בישראל. בין הנושאים הנידונים בספר: היבטים בהתפתחות תקשורתית, שפתית ואוריינית, הסתגלות חברתית-רגשית, סוגיית השילוב וההכלה, כישורי תאוריית ה-mind ושיקום שמיעתי בעידן שתל השבלול. הספר ייחודי בגישתו האינטר-דיסציפלינרית, הבאה לידי ביטוי הן בתרומתם של מומחים מדיסציפלינות שונות לתכניו והן בשיתופי הפעולה בין המומחים השונים בכתיבת רבים מהפרקים, בהם חוקרים מתחומי החינוך, הבלשנות, מקצועות הבריאות והרפואה ואנשי מקצוע בכירים הפועלים במערכת החינוך בתחומי קלינאות התקשורת והפדגוגיה. הגישה האינטר-דיסציפלינרית משקפת את העמדה הרואה בתהליך השיקום והחינוך של ילדים כבדי שמיעה וחירשים תהליך רב-ממדי, המחייב צוות רב-מקצועי הפועל בשיתוף פעולה לקראת מטרה משותפת.

הספר מיועד לטווח רחב של אנשי מקצוע העוסקים בשיקומם ובחינוכם של ילדים כבדי שמיעה וחירשים: אנשי אקדמיה, מורים וגננות, קלינאי תקשורת, עובדים סוציאלים, פסיכולוגים חינוכיים, יועצים חינוכיים וסטודנטים במקצועות הבריאות והחינוך. הורים ובני משפחה של ילדים כבדי שמיעה וחירשים ימצאו אף הם עניין בספר עדכני זה.
מכון מופ"ת
מאת: לינור הדר
תיאור: ספרה של לינור הדר, חשיבה מקרטעת, עוסק בחינוך לחשיבה בתוכניות הלימודים בישראל. הספר מציג דיסציפלינה מחקרית המתמקדת בחקר מדיניות חינוכית דרך מסמכי תוכניות לימודים. תוכנית הלימודים, על כל היבטיה, מהווה כלי מרכזי שבאמצעותו המדיניות החינוכית מגיעה אל שדה החינוך, אל בתי הספר והכיתות. הספר מציג ומדגים משנה סדורה של חקר מדיניות דרך מסמכי תוכניות לימודים; הוא מבסס תהליכים מחקריים שבאמצעותם ניתן לחקור מסמכי תוכניות לימודים. באמצעות ניתוח של מסמכי תוכניות לימודים הספר חושף תפיסות של קובעי מדיניות ביחס למקומן וחשיבותן של מיומנויות ויכולות קוגניטיביות בתהליך החינוך. חשיבה מקרטעת חושף ציפיות ביחס להתפתחותן של יכולות ומיומנויות אלה בקרב תלמידי מערכת החינוך בישראל, ובאופן הזה עוזר לשרטט את דמות הבוגר של מערכת החינוך בישראל מבחינה אינטלקטואלית. הסתכלות אינטגרטיבית על ניתוח מסמכי תוכניות לימודים מצביעה על חוסר קוהרנטיות והיעדר ראיה אינטגרטיבית בהתייחסות להיבט הקוגניטיבי, בתוך ומעבר לתחומי התוכן השונים הנלמדים במסגרת תוכנית הלימודים. כמו כן, הדיון בספר מתייחס להיבטים אפיסטמיים, לשוויון הזדמנויות, לאוטונומיה וידע של מורים כפי שאלה באים לידי ביטוי בתוכניות לימודים בישראל.
רסלינג
מאת: מיכל דליות, שרון פאר
תיאור: מה אתם רוצים שהילדים והילדות שלכם יהיו כשיהיו גדולים?
שיהיו מאושרים. שיממשו את הפוטנציאל שלהם. שיחיו חיים מלאי משמעות.
שיהיה מוצלחים ומצליחים.
האם יש מתכון שיכול להבטיח את הגשמת הרצון ההורי המשותף הזה?
האם יש דרך חינוך שאם נקפיד על יישומה נגדל ילד או ילדה מוצלחים ומצליחים? כדי לספק תשובות, מיכל דליות ושרון פאר הניחו את המחקרים והתיאוריות בצד ויצאו לפגוש הורים שעשו את זה באמת ובאופן מוכח – הורים שגידלו ילדים פורצי דרך ומעוררי השראה: הכדורגלן ערן זהבי ומדענית המחשב ד"ר קירה רדינסקי. הפעילה והיזמית החברתית עדי אלשטולר ומפקד סיירת מטכ"ל לשעבר אורי גורדין. המוזיקאי והיוצר עידן רייכל ומנכ"לית פייסבוק עדי סופר-תאני. הכדורסלן עמרי כספי והרופאה הלוקה בשיתוק מוחין ד"ר הודיה אוליאל. ועוד. המתכון לגידול ילדים מוצלחים הוא קובץ שיחות עם אבות ואמהות שאפשרו בפעם הראשונה הצצה מעמיקה אל תוך עולמם המשפחתי, הערכי והחינוכי, ומרכז את פרקטיקות גידול הילדים המיטביות שכל הורה יכול לאמץ וליישם במשפחתו. כפי שמוכיח הספר, לדרך שבה נחנך את ילדינו יש השפעה מכרעת על הצלחתם כאנשים בוגרים.
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: ברוך אופיר
תיאור: כבר בשנות ה־70 הציע פרופסור ברוך אופיר להקים מערכת של למידה מרחוק, שנים רבות לפני שקמה ונפוצה רשת האינטרנט בעולם, לפני תחילת השימוש ברשתות החברתיות ולבטח זמן רב לפני פיתוח תוכנות ה-SKYPE ,ה-ZOOM ודומיהן. עם תרומה צנועה מחברת IBM , הוא הקים מערכת למידה מרחוק, מושתתת על קווי טלפון נל"ן )נקודה לנקודה(, אשר תמכה בלימודי מתמטיקה ונושאים אחרים. מאז חלף יובל שנים אשר במהלכן הלמידה מרחוק הפכה למרכיב קבוע במערכת החינוך האקדמית והמסחרית. מגפת הקורונה החדירה את הלמידה מרחוק גם למערכת החינוך הטרום אקדמית – בי״ס יסודי ותיכון, ולמערכות החינוך של אירגונים עסקיים וציבוריים בארץ ובעולם. הספר שלפנינו הוא מעין שילוב של "ספר היסטוריה", המתאר את חדירת הלמידה מרחוק לישראל ושל ספר תיאוריה ומתודולוגיה, המסביר את יסודות התורה של למידה מרחוק, כיצד להטמיע אותה וכיצד להשתמש בה. זהו ספר מרתק אשר עשוי לעניין לא רק אנשי חינוך והיי־טק אלא גם את הציבור הרחב ששואף להבין כיצד הגענו להיות אומת ההיי־טק.
מאת: גד אלכסנדר, יקיר שושני
תיאור: היכולת של ילדים לחשוב בדרכים יצירתיות, להפעיל את דמיונם ולתרום מיוזמותיהם בעתיד בדרך מיטבית תלויה בין השאר בהזדמנויות שניתנות להם בבית, בקהילה, בבית הספר ובמרחב הווירטואלי. הספר לצייר להם כבשה? בוחן דרכים שונות אשר בהן עשויים הורים ומחנכים לסייע לבני הדור הצעיר לפתח יכולות אלה. בחלקו הראשון הספר בוחן הגדרות שונות ודרכים מקובלות לפענוח סוד היצירתיות. בשל הקשיים המתגלים בהגדרות אלה נבחנת דרך חדשה לבחון את הפוטנציאל היצירתי ולגלות דרכים למימושו. דרך זו, המכונה "הנהרה דיאלקטית", מאפשרת להבין ולפתח יצירתיות בבית הספר ומחוצה לו באופן כזה שמכין את התלמידים לעולם דיגיטלי שבו הם נדרשים להפגין מיומנויות חשיבה במקום לשנן עובדות.

החלק השני של הספר מציע דוגמאות רבות לשילוב משימות יצירתיות בלימוד מדעים וטכנולוגיה, אמנויות, ספרות, היסטוריה, מוזיקה ותחומים נוספים. האם יצירתיות מבוססת על כושר כללי או על התמחות בתחום מסוים? האם היא מותנית בציונים ותגמולים חיצוניים או שמא תלויה בעיקר בהנעה פנימית וסקרנות? האם מי שמטפח את יצירתיות הזולת אמור להיות יצירתי בעצמו? וכיצד ניתן לכוון לקראת תוצרים יצירתיים במסגרות החינוכיות הקיימות כאשר המדדים להערכתם לא תמיד ברורים ותזזיתיים? המחברים מסתמכים על ניסיון רב-שנים בהטמעת דרכים להמרצת היצירתיות בבתי ספר ובמוסדות לא-פורמליים בישראל ובקנדה, כמו גם בפיתוח תוכניות המשלבות את הדמיון בלמידה בכל מקצועות הלימוד.
רסלינג
מאת: אמנון יובל, דפנה יצחקי
תיאור: מהם העקרונות החינוכיים והפילוסופיים שראוי לפעול לאורם במציאות רוויית קונפליקטים? כיצד מיוצג הסכסוך היהודי-ערבי בתוכניות לימודים ובספרי לימוד בישראל? מהו הקשר בין הפרדיגמות החינוכיות הדומיננטיות בישראל לבין ההתייחסות הדלילה לסכסוך זה בבתי הספר? כיצד ההפרדה הכמעט מוחלטת בין יהודים לערבים במרחב הציבורי בישראל מעצבת את הנתק ביניהם גם במרחב החינוכי? אילו נקודות מגע חינוכיות מתקיימות למרות זאת בין שתי קבוצות אלה ובין השפה העברית לשפה הערבית? מהם מאפייניה הייחודיים של הוראת השפה הערבית בבתי הספר ומנין הם נובעים? מהי נקודת המבט של ילדים על הסכסוך? באיזו מידה מפגשים קבוצתיים בין יהודים לערבים עשויים לשנות תפיסות עומק של משתתפיהם?

מטרתה של אסופת המאמרים דיו כתובה על נייר מחוק היא לחקור את הזיקות המגוונות והחמקמקות שמתקיימות בין החינוך בישראל לבין הסכסוך היהודי-ערבי, ולשרטט תמונת מצב עדכנית לגביהן. חלק ממאמרי הספר הם אמפיריים, ואילו אחרים מציעים מבט תיאורטי יותר; חלקם מתמקדים במקרה מבחן קונקרטי, ואחרים מתארים תמונה רחבה או מציעים סינתזה ביקורתית של מושא המחקר. רבים מהם מציירים תמונה קודרת של פני הדברים, הן בעבר והן בהווה, וראייה פסימית ביחס להתפתחויות העתידיות. עם זאת, המחקרים המוצעים כאן מגלמים גם תקווה לשינוי – בין אם דרך אזכורים של נקודות אור זעירות שעשויות להזניק אותנו למציאות אחרת, ובין אם באמצעות מבט מפוכח על המציאות שמהווה שלב ראשון, הכרחי, בדרך לתיקונה.
רסלינג
מאת: רן גבריאלי
תיאור: בבתים שלנו — חינוך מיני בגובה העיניים הוא לא עוד ספר הדרכה על חינוך מיני. הוא ספר מהפכני - בגישה, בחשיבה, בשפה, רן גבריאלי תובע מאיתנו להשליך את הלך הרוח הישן של ״השיחה״ לפח ובמקומו - לפתוח ערוץ תקשורת יומיומי שבו מדברים על הכול: בתולים, אוננות, פורנו, סטוצים, אהבות, אלכוהול, סמים, אמצעי מניעה, מוזיקה, הלבשה תחתונה וכל נושא אחר שבעולם. כי אם אנחנו לא נדבר איתם על זה - מי ידבר? בבתים שלנו - חינוך מיני בגובה העיניים רן גבריאלי מדבר איתנו - ההורים - על מין, על מוסר, על דימוי גוף ומגדר; על שקרים שאנחנו משקרים לעצמנו, ועל מילים שמכבסות מעשים איומים. ובעיקר - הוא לא שוכח את הדבר החשוב באמת: שהאדם, באשר הוא אדם, שואף לשייכות, לקבלה, לגופניות חושנית ולרווחה נפשית.
שתים - בית הוצאה לאור
מאת: סמדר בר-טל, יצחק גילת
תיאור: בשנים האחרונות הולך וגדל מספרם של המורים שבחרו בהוראה כקריירה שנייה. הם נכנסים להוראה בגיל מבוגר יותר, הם מביאים איתם ניסיון תעסוקתי קודם, כמו גם את חוויותיהם האישיות כהורים בבית הספר. מציאות זו מזמינה את הצורך במידע מחקרי שעשוי לסייע בקליטתם המיטבית בבתי הספר ובגני הילדים, ובאופן הזה לרתום את ניסיונם לתרומה לקהילה הבית-ספרית. בחירה בהוראה כקריירה שנייה מזמין את הקורא להתבונן בפסיפס של מחקרים על אודות היבטים שונים של בחירה והתנסות בהוראה כקריירה שנייה. היבטים אלה כוללים בין השאר מאפייני כניסה להוראה של מורים חדשים שבחרו בהוראה כקריירה שנייה; הדהודים ושילובים של קריירה ראשונה בקריירה שנייה בהוראה – האתגרים, ההתלבטויות; "חִברוּת" לתרבות המתמטיקה והתמקדות בהייטקיסטיים שבחרו לעזוב את עולם ההייטק לטובת הוראה בבית ספר; דפוס של מעבר בין קריירות המתרחש באותו שדה מקצועי; מבט חברתי על מורים בקריירה שנייה; הכשרת מורים בתוכניות חותם ותוכנית תל אביב, וכן מורים המאופיינים כ"מורים מוכווני צדק חברתי".
רסלינג
מאת: מירה קרניאלי
תיאור: כבני אדם אנו מאמינים שההתנהלות שלנו היא מוסרית, אולם קיים מצב של "עיוורון אתי" הגורם לעיתים גם לאנשים מוסריים לחצות גבולות אתיים – באופן בלתי-מודע. ספרה של מירה קרניאלי מנסה לגשר על הפער הקיים בידע ובניסיון של מורים וחוקרים במכללות החינוך, על מנת לתכנן וליישם מחקרים חינוכיים העומדים בקריטריונים האתיים הנדרשים במחקר. בספר זה מוצעות גישות ודרכים לסייע לחוקרים בתחום החינוך אשר מתמקדים במחקריהם בבני אדם, להבין את חשיבותה ומשמעותה של האתיקה ואת ההתנהלות המחקרית. התמודדות עם סוגיות אתיות כמו נכון או לא נכון, צריך או מחויב, לא צריך או לא מחויב, טוב ורע, כמו גם בטיחותו של הנחקר, חייבת להיות בראש מעייניו של החוקר משלב תכנון המחקר עד לפרסומו. מטרתו של הספר הנוכחי להציע דרכים לקידום האתיקה ולהסדרתה באמצעות מדריך בסיסי לעוסקים במחקר החינוכי, לסייע לחוקרים להטמיע את כללי האתיקה ולשמור עליהם מתוך הבנה וידע, לא רק כמילוי חובה. שמירה והקפדה על קוד אתי היא חלק בלתי נפרד מהעשייה המחקרית ומהפעילות המקצועית בחינוך והוראה. הקמתה של ועדה לאתיקה של המחקר, במכללות בכלל ובמכללות לחינוך בפרט, אמורה להבטיח ביצוע מחקרים באופן אתי, מקצועי והגון. התנהלות מקצועית כזו עשויה לפתוח ביתר קלות את שערי מוסדות החינוך לביצועם של מחקרים משמעותיים, להעמקת שיתוף הפעולה בין השדה לאקדמיה ולקידום משותף של העשייה ההוראתית, החינוכית, החברתית והמקצועית בגישה ערכית.
רסלינג
מאת: קרין תמר שפרמן
תיאור: האם "הנוסחה הישראלית" להצלחה השתנתה? בדור הקודם ההנחה הרווחת הייתה שעל מנת להצליח בחיים צריך להשלים תעודת בגרות – זו אפשרה להתקבל לאוניברסיטה, ומשם נסללה הדרך לשוק העבודה. לכן משרד החינוך, הרשויות המקומיות ובתי הספר הציבו את הזכאות לבגרות כיעד מרכזי. עם השנים מערכת ההשכלה הגבוהה הקימה מכללות בכל רחבי הארץ; כתוצאה מכך הנגישות להשכלה בישראל הוכפלה. כיום, מחצית מבני כל מחזור בישראל זכאים לבגרות ולומדים לתואר אקדמי. אולם שוק העבודה לא צמח באותו קצב, הוא הוצף באקדמאים; הפערים עלו מדרגה וזכאות לתעודת בגרות כבר אינה מספיקה. היום האיכות של תעודת הבגרות והתואר האקדמי משחקים תפקיד מרכזי, אלא שמערכות החינוך המשיכו לפעול לפי הנוסחה הקודמת, וכתוצאה מכך מפלס התסכול של הדור הצעיר הלך ועלה. המרדף אחר הזכאות לתעודת בגרות פגע באיכותה. בשנת 2012 פחות מ-8900 תלמידים בישראל סיימו את לימודי המתמטיקה ברמת 5 יחידות. כמדינה שבנתה את כלכלתה על היי-טק, ישראל לא הייתה יכולה להרשות לעצמה הידרדרות כזו. אי לכך גורמים רבים נרתמו לפתרונו של המשבר המחריף: חברות עסקיות מובילות, אוניברסיטאות, רשויות מקומיות, רשתות בתי הספר ומגוון ארגונים חינוכיים חברו אל משרד החינוך. שר החינוך הגדיר יעד של הכפלת מספר תלמידי 5 היחידות במתמטיקה תוך 5 שנים. היעד הזה הושג, ולפילנתרופיה היה שמור תפקיד חשוב במאמץ המשותף להגשמתו. קרן טראמפ נוסדה בשנת 2011 על מנת לסייע למערכת החינוך בישראל לבלום את ההידרדרות במצוינות בלימודי המתמטיקה והמדעים. הקרן פעלה כזרז לפעולה וכגורם מכנס, תוך כדי השקעה ממוקדת במורים ובאיכות הוראתם. אסופת המאמרים הנוכחית מבקשת לתעד את השינוי הלאומי; היא מספרת סיפור של מסע שהוא בעל חשיבות מכרעת לעתידה של החברה הישראלית.
רסלינג
מאת: דורית אלט, נירית רייכל
תיאור: בעשורים האחרונים שמו להם למטרה ארגונים מרכזיים באירופה לספק לקובעי מדיניות, לחוקרים ולאנשי חינוך הכוונה והנחיות לעיצוב מדיניות ושיטות חינוך שייתנו מענה לאתגרים שעמם נאלצת להתמודד החברה במאה ה-21. מצד אחד מדובר בהעצמת האזרחים לעמידה באתגרים שמציבה חברה מבוססת ידע, הכשרתם לנוע בחופשיות בין סביבות למידה, מקומות עבודה, אזורים ומדינות; מצד אחר קידום של חברה משגשגת, סובלנית, פלורליסטית ודמוקרטית יותר. המשמעות בפועל היא יישום מדיניות קוהרנטית ומקיפה ואסטרטגיות המותאמות ללמידה לאורך החיים. למידה זו מוגדרת כפעילות למידה המתרחשת לאורך החיים כדי להביא לשיפור הידע, הכישורים והיכולת בהקשר אישי, אזרחי, חברתי או תעסוקתי. למידה לאורך החיים מאורגנת סביב ארבעה יסודות: ללמוד לדעת, ללמוד לעשות, ללמוד להיות וללמוד לחיות יחד. על אף ייחודיותו של כל יסוד, יסודות אלו שזורים זה בזה, מקיימים ביניהם נקודות ממשק רבות ומתייחסים יחדיו לתחומי חינוך השלובים זה בזה. בספר זה מתואר הבסיס התיאורטי של למידה לאורך החיים על ארבעת יסודותיו, והם מודגמים באמצעות מקרים המתארים פעילויות הוראה, למידה והערכה בהשכלה הגבוהה.
רסלינג
מאת: חן שכטר
תיאור: מורכבותו של התפקיד הניהולי נובעת מהיותו כרוך בהתמודדות מקצועית, ארגונית ופדגוגית מול גורמים רבים בתוך בית הספר ומחוצה לו. התמודדות זו מחייבת חשיבה מערכתית לצד ידע, מיומנויות רבות וכישורים ניהוליים ופדגוגיים. מטבע הדברים, מנהלים חדשים חווים את האתגרים המורכבים בעוצמות גבוהות יותר. כניסת מנהל או מנהלת חדשים לתפקיד היא אירוע שמשנה את ערוצי התקשורת ואת יחסי הכוחות הבית-ספריים, ומשפיע על דרכי קבלת ההחלטות בארגון. כניסת מנהלים לתפקיד היא אירוע בעל השפעה מכרעת על בתי הספר בהקשר של המשכיות ושל שינוי. ספר זה מציע מסד עיוני ומעשי למנהלים החדשים של בתי הספר. הוא משלב את הידע העולמי בתחום הכניסה לתפקיד ניהולי ומציע מענה יישומי לאתגרים המורכבים של הכניסה לתפקידי ניהול בבית הספר. הספר מציע עקרונות פעולה בתהליך ההנחיה של מנהלים חדשים ודרכי תמיכה וסיוע למנהלים בכניסה לתפקידם לשם פיתוח מיטבי של דור המנהלים העתידי של מערכת החינוך הישראלית.
מכון מופ"ת
מאת: אלה שובל
תיאור: אורח החיים של ילדים, כמו זה של מבוגרים, השתנה במאה ה-21. ילדים ביוזמתם החליפו את משחקי התנועה הספונטניים בשכונה ובגני המשחקים בישיבה מול מסכים ובמשחקים שתוכנתו עבורם. המרוץ אחר הישגים אקדמיים חדר לגן הילדים, והוא דוחק הצידה את התנועה ואת המשחק התנועתי. בד בבד, המחקר בתחומי ההתפתחות המוטורית, הרגשית-חברתית והקוגניטיבית, וכן מחקרים העוסקים בלמידה, בשלומות ובבריאות, צוברים ידע רב באשר להשפעתה של התנועה על כל תחומי ההתפתחות והלמידה בחלון ההזדמנויות של הגיל הרך. מבט אל העתיד מגלה כי תוחלת החיים תלך ותעלה, ולכן אנשים יזדקקו לְגוף המסוגל להתנועע, לאישיות העומדת בפני שינויים ואתגרים, ולְמוח המסוגל להמשיך ללמוד גם בגילים מבוגרים. הספר מציג מחקר עדכני על משמעות התנועה והפעילות הגופנית ללמידה ולהתפתחות של ילדים בגיל הרך; מופיעות בו המלצות עבור מערכת החינוך – קובעי מדיניות, מכשירי גננות ומורים לחינוך גופני ואנשי שדה – על פעולות שיש לנקוט כדי לממש את הפוטנציאל הגלום בהתנסות בתנועה. הספר קורא לעוסקים בחינוך להעניק לילדים את הזכות להתנועע.
מכון מופ"ת
מאת: שמחה גתהון, עדנה בוסטין
תיאור: האתגר שמציע הספר הנוכחי הוא מורכב, בדומה למורכבות התחום המקצועי שאותו הוא משקף: התחום הרב-תרבותי. זהו תחום המשלב ושוזר חזון, תיאוריה ותהליך עבודה קונקרטי, הנבנה והולך בהדרגה, תוך התייעצות ולמידה, שותפות ומעורבות בלתי-פוסקות בכל רמות העבודה – האקדמיה, השדה, קובעי המדיניות, אנשי המקצוע, בני הקהילות השונות, המשפחות, ובני הנוער, בעיקר בני הנוער. המשימות המוטלות על בני נוער בחברה המודרנית הן רבות, מאתגרות ומורכבות. כאשר על משימות אלו מתווספים לחצים הנובעים ממעברים בין תרבויות, שונוּת בנורמות התנהגות, קונפליקטים בין ערכים, אובדן רשתות ביטחון וריחוק מקבוצת שווים, בגין הגירה, עלייה או השתייכות לקבוצות מיעוט תרבויות, המורכבוּת מאיימת על שלמות האני ומייצרת גורמי סיכון. אחד המסרים של ספר זה הוא החשיבות הטמונה בליווי העובדים באופן צמוד ורגיש, כדי לשמור עליהם, להעניק להם את מרחב הנשימה, ההתייעצות, שחרור הלחצים, הלמידה, ההתחלקות האישית והקבוצתית. הכשרות והדרכות לעובדים הרב-תרבותיים מאפשרות לא רק לרכוש ידע ומיומנויות רב-תרבותיות, אלא גם להטעין מחדש את המצברים ולהתחבר מחדש לחזון, לדעת שהם לא לבד במערכה המאתגרת הזאת, שהם חלק משלם, מקבוצה. הספר בא בראש ובראשונה לעמוד על חשיבותה של העבודה הרב תרבותית בישראל- התערבות כשירה תרבותית. להשקפתנו זוהי דרך נכונה, מכבדת ומעצימה להתערבות, והיא היעילה והאפקטיבית ביותר. הספר משלב תיאוריה ומתאר בנדיבות שלל פרויקטים מהשדה ועקרונות מנחים לבניית פרויקטים שונים תוך איסוף ותיאור מפורט של סוגי האוכלוסיות בישראל ומאפייניה הייחודיים של כל קבוצה תרבותית. בכך שואף הספר לאפשר לכל אדם או ארגון להשתמש בו כמצע לעבודה עם בני נוער.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: יצחק גילת, עידית טבק
תיאור: מעורבות הורים בבתי ספר ובגני ילדים מהווה כיום סוגיה מרכזית במערכת החינוך, סוגיה הזוכה לתשומת לב רבה בקרב הורים, צוותי חינוך, קובעי מדיניות וחוקרים. בצד התועלת הגדולה שעשויה לצמוח ממעורבות הורים, היא מאופיינת במתח, במאבקי כוחות ותסכולים קשים בשתי האוכלוסיות, ולכן היא נחשבת כאחת הסיבות לשחיקת מורים ומנהלים. מציאות זו מזמינה את הצורך במידע מחקרי שעשוי לסייע בניתוב המעורבות לאפיקים פרודוקטיביים. מבטים מצטלבים מזמין את הקורא להתבונן בפסיפס של מחקרים על אודות היבטים שונים של הקשר בין הורים לצוותי חינוך. היבטים אלה כוללים, בין השאר, מעורבות הורים בטיפוח ספורטאים צעירים, מורים בחינוך המיוחד, יחסי כוח במערכת החינוך, מעורבות הורים בשיעורי בית, מעורבות הורים כאזרחות פעילה, תפיסת גננות את מורכבות הקשר עם ההורים, ויום הורים כטקס וכסמל. מאמרי הספר נכתבו על ידי חוקרים מומחים ממכללות לחינוך ומאוניברסיטאות.
רסלינג
מאת: אורנית רמתי דביר
תיאור: שיעורי החינוך הגופני המתקיימים בבית הספר מעמידים במרכז את הגוף של התלמידות ומזמנים מפגש ייחודי ומתמשך בין נערות וגופן. אולם הניסיונות המתמידים של תלמידות להימנע מהשתתפות בשיעורים מעלים שעבור נערות רבות זהו מפגש מורכב. לדעת מתוך הגוף מציע פרספקטיבה פמיניסטית ממוקדת-גוף לבחינתו של מרחב החינוך הגופני, והוא משיב על השאלות הבאות: כיצד משפיעים שיעורי החינוך הגופני על הקשר בין נערות לגופן? מה המשמעות של הגוף הנשי, במיוחד השדיים והווסת, בחינוך הגופני? מה מתאפשר לנערות ללמוד בחינוך הגופני על עצמן, על הסדר החברתי ועל מגדר? ובאילו מצבים ועבור מי מהתלמידות מתממש הפוטנציאל של שיעורים אלה לעודד תלמידות להקשיב לגופן?
רסלינג
מאת: ניסים אבישר, מימי חסקין
תיאור: הספר זיו נוצץ מדמע בוחן מקרוב היבטים שונים של סוגיית המזרחיות כפי שהיא באה לידי ביטוי בישראל כיום. במשך עשורים רבים קיבלה סוגייה זו יחס של השתקה וביטול על ידי הממסד וההגמוניה הישראלית. אסופת מאמרים זו מישירה מבט נוקב אל הסוגייה המזרחית ודנה בפערים, גילויים של אי-צדק וכתמים הנקשרים בה, תוך התמקדות בשתי זירות שבהן השפעתם של אלה בולטת במיוחד: שדה החינוך והמרחב התרבותי. מאמרי הספר מציגים שורה של ניתוחים ביקורתיים של יחסי הכוח בזירות הללו ומבררים את השלכותיהם בתחומי החינוך והתרבות. הם קוראים לתיקון חברתי ומציעים דרכים מגוונות לצמצום אי-שוויון על רקע עדתי. בתוך כך משורטטים תוויה של תרבות מזרחית מפוארת.
רסלינג
מאת: סלינה משיח, תמר ורטה-זהבי
תיאור: בבסיס הספר אני ילדה פוליטית עומדת ההנחה שפוליטיקה איננה רק ענין למבוגרים, שכן ילדות וילדים מפתחים אינסטינקטים פוליטיים מרגע לידתם. הם פוגשים את הפוליטיקה בחיים וגם בספרות: בטרור ובשלום, בעוני ובשפע, ביחסי הגומלין הפוליטיים בתוך המשפחה, בגן הילדים ובין חברים. ילדות וילדים אינם אדישים לפוליטיקה. הם מבטאים ידע, גישה אוהדת לפוליטיקה ואינסטינקט פוליטי היולי המשקף את היותם ילדים פוליטיים טרם היותם אזרחים בוגרים השותפים למערכת הפוליטית-מדינתית. אני ילדה פוליטית מציע דרך לקריאה פוליטית של סיפורים ושירים לילדים. במרכזו תמות על פוליטיות הנבחנות מנקודת מבט של כוח, מאבק ואינטרס. מפרספקטיבה זו הדיון עובר מפרשנות ספרותית שבמרכזה "אני", "לי" (סובייקטיבי ואינדיבידואלי), אל מרחב פוליטי שבמרכזו "אני" ו"לנו" חברתי, מוסרי ופוליטי. לצד ניתוח פוליטי של יצירות ספרותיות ידועות, הספר משמיע את קולם האותנטי והביקורתי של ילדות וילדים בני 8-4 המשוחחים, בעקבות האזנתם לסיפורים, על ספרות, שירה ופוליטיקה. הילדות והילדים מתארים במילים ובציורים עוולות חברתיות ופוליטיות, דנים ביחסי הכוח בין מבוגרים וילדים ואף מציעים דרכים לתיקון המציאות ומימוש פוליטיקה לטובת הכלל – הפוליטיקה של הטוב.
רסלינג
מאת: יעקב יבלון, שירה אילוז, מאירה איזנהמר
תיאור: ספר זה נועד להניח את התשתית התאורטית והאמפירית בתחום הסימולציה בחינוך לכל העוסקים במחקר ובהכשרת מורים ולאנשי חינוך. הוא מאגד בתוכו ידע שהצטבר בתהליכי הפיתוח של המרכז הראשון לסימולציה בחינוך שהוקם בישראל בפקולטה לחינוך באוניברסיטת בר-אילן (הל"ב) בשיתוף משרד החינוך, ואשר הניח את הבסיס להתפתחות מרכזי הסימולציה בחינוך בארץ. המודל הייחודי שפותח במרכז מבוסס על גישת הלמידה ההתנסותית וכולל התנסות מול שחקנים מקצועיים באירוע קונפליקטואלי אותנטי, שבעקבותיו מתקיים תחקיר רפלקטיבי מבוסס וידאו. מטרתה של הלמידה מבוססת הסימולציה היא לקדם את היכולות החברתיות-רגשיות של המורים ובעלי תפקידים חינוכיים שונים בכל שלבי התפתחותם המקצועית. דגמים שונים של התנסות סימולטיבית מקובלים זה מכבר בתחום ההכשרה המקצועית במקצועות שונים כמו רפואה, טיס וניהול. ספר זה פורש לראשונה את הידע התאורטי והיישומי בתחום ההכשרה החינוכית. כיום עם הרחבת המודל הסימולטיבי וקיומם של עשרות מרכזי סימולציה במסגרות להכשרת מורים ואנשי חינוך, ישנו צורך רב בהבנת ידע זה בתהליכי הכשרה ופיתוח מקצועי של נשות ואנשי חינוך והוראה.
מכון מופ"ת
מאת: עינת ליכטינגר
תיאור: ויסות עצמי הוא תהליך אקטיבי שבמהלכו האדם מנהל את עצמו – קובע מטרות, מיישם אסטרטגיות להשגתן ומבצֵע תהליכים של פיקוח והערכה. הוויסות העצמי נמצא כיום בחזית המחקר והעשייה החינוכית בעולם. מחקרים רבים מתארים את חשיבותם של תהליכי ויסות עצמי להתפתחות הקוגניטיבית, הרגשית והחברתית של ילדים ומבוגרים ולשיפור איכות חייהם. במערכת החינוך הוא מאפשר להעמיד את הלומדים ואת אנשי הצוות במרכז העשייה, להגביר את האוטונומיה שלהם ולחזק את יכולתם לפעול תוך כדי ביטוי מלא של אישיותם.

מטרתו של ספר זה היא להציע דרכים לקידום הוויסות העצמי בבתי הספר ובגני הילדים. מתוארת בו פדגוגיה המבוססת על ראייה רב-ממדית, על חיזוק המעורבות והמוטיבציה ועל קידום תהליכים שיתופיים ואקלים חברתי. הספר מיועד למורות ומורים בחינוך הרגיל ובחינוך המיוחד, לגננות, ליועצות חינוכיות, למדריכות, למנהלות ומנהלים ולמורי מורים. הוא מבוסס על פעילות חינוכית של הכותבת ושותפיה במשך עשרים שנה, ומתוארות בו תוכניות התערבות רבות שנערכו במִגוון מסגרות חינוכיות בחברה היהודית ובחברה הערבית. זהו ספר ראשון בישראל המקיף את נושא הוויסות העצמי על כל היבטיו. הוא נכתב מתוך אמונה עמוקה שקידום תהליכים של ויסות עצמי יכול לגרום לשינוי מהותי במערכת החינוך.
מכון מופ"ת
מאת: מוטי גיגי, סיגל נגר–רון, תמי רזי
תיאור: מגוונים את מגדל השן הינו הספר הראשון בעברית המביא את קולותיהם של דור ראשון להשכלה אקדמית בישראל. האסופה כוללת 44 טקסטים של כותבות וכותבים שהיו הראשונים במשפחתם להיכנס למגדל השן ולגוון אותו. הכותבים, המהווים פסיפס אתני, לאומי, מעמדי, דתי ומגדרי של החברה הישראלית, מתארים את מפגשם המורכב עם האקדמיה, שנחווית כמנוכרת וכזרה אך בו בזמן כפותחת צוהר להבנה ביקורתית של החברתי והאישי.
פרדס הוצאה לאור בע"מ
מאת: מלכה בן פשט
תיאור: אוריינות חזותית ניכרת ביכולת ליצור, לפרש ולהבין ביטויים חזותיים. בדומה לאוריינות לשונית, יש לשאוף אליה ולשכללה בהתמדה באמצעות תהליכי חשיבה ויצירה. אוריינות חזותית כרוכה בפיתוח מכלול מגוון של יכולות, מיומנויות וכשרים. במכלול התבוננות המשתוקקת לחדור לעומק הדברים הנראים לעין, מעולם התופעות ומייצוגיו, או מאלה הנחזים בעיני הרוח, הזיכרון והחשיבה. בתהליך האורייני מתרחשים קליטה, עיבוד, פענוח, פרשנות וביקורת. אלה עשויים לטייב את הקרקע למעשה היצירה, הנקשר במעגל לפעולת ההתבוננות. אוריינות חזותית נדרשת בכל תחום דעת, בשדות המדעים והאומנויות, בין שהייצוג החזותי הוא הכלי המחקרי ובין שהוא מושא המחקר או הלמידה, בין שהוא חלק מהוויית היום-יום ובין שהוא מגולם בתהליך היצירתי ובחוויית היצירה. העולם החזותי בעידן הדיגיטלי הנוכחי ספוג בהדמיות ובייצוגים חזותיים המופקים באמצעות תוכנות המשתכללות בקצב מואץ. שלל הביטויים החזותיים משרתים עולמות תוכן שונים ואף מבנים אותם. יש לכך השלכות על תופעות חברתיות, על דפוסי חשיבה, על תפיסות עולם, על אבחנות, גילויים והמצאות וכן על הלמידה. מכאן שפיתוח יכולות הנדרשות לאוריינות חזותית חיוני מאי פעם להתנהלות ולהתמצאות בסבך החיים, ההשכלה, התקשורת והיצירה. כמו כן, פיתוח אוריינות חזותית תורם להעצמת פרטים וקהילות, ובכלל זה מורים, לומדים, אנשים עם מוגבלות, קשישים ואוכלוסיות מודרות. מהותו הרב-תחומית של שדה האוריינות החזותית מתגלמת בשבעה-עשר פרקי הספר שנכתבו על ידי מיטב החוקרים מהאקדמיה הישראלית, בעלי מוניטין בזירה הבין-לאומית. הם מציגים אסופה מרשימה של מחקר חזותי בשלל תחומי דעת: חינוך, מדעים, פילוסופיה, אומנויות, תקשורת, מחקר היסטורי ולימודי תרבות. עולמות התוכן המגוונים הללו שובצו בשלושה שערים: הראשון מתמקד בבחינה תאורטית של השדה ושל ממשקיו עם שדות קרובים, השני עוסק בהדגמת יישומי אוריינות חזותית בזירות למידה וחינוך ובתרבות היום-יום, והשלישי מציג יישומי אוריינות חזותית ופרשנות בתחומי האומנויות (אומנות פלסטית, עיצוב, קולנוע ותיאטרון). לאורך הפרקים עוברות כחוט השני סוגיות יסוד בחקר האוריינות חזותית: הקשר האינהרנטי בין התאוריה לבין מעשה היצירה והעיצוב החזותי; התלות ההדדית והמתח שבין השפה החזותית לבין זו המילולית; וריבוי האופנויות המאפיין את היחסים בין המודוסים החזותיים לבין צורות ביטוי אחרות כמו מוזיקה, דיבור וכתיבה.
מכון מופ"ת
מאת: אילנה אלקד-להמן, יעל פויס
תיאור: יש הטוענים שהספרות היא בבחינת מורה דרך לגיבוש תכונות ראויות, כמו מצוינות אישית ומוסרית, להתעמקות בשאלות קיומיות, לפיתוח אמפתיה וחשיבה; לעומתם יש הסוברים כי הוראת הספרות יוצרת עומס מיותר על הלומדים במערכת החינוך ומסיטה אותם מקניית מיומנויות הכרחיות לחיים במאה ה 21- . המתח בין שתי עמדות אלה מבטא את מעמדה הפרדוקסלי של הספרות בישראל: מצד אחד הספרות נתפסת כתחום "לא נחשב", לא כדאִי ולא מוערך; מצד שני היא נתפסת כתחום דעת עתיר השפעה חינוכית וחברתית. הספר שלפניכם הוא פרי של מסע חשיבה, לימוד וחקר בן שנתיים שערכו שלוש עשרה חוקרות ממגוון מוסדות להכשרת מורים. חידושה של אסופה זו הוא בהתבוננות המחקרית בלמידת הספרות ובהוראתה בפועל בבתי ספר יסודיים ותיכוניים בזרמי החינוך השונים בארץ. בספר ארבעה שערים: השער הראשון מפנה מבט ביקורתי לתוכניות הלימודים ומצביע על התמורות העיקריות שחלו בהן; השער השני עוסק בשיח כיתה בשיעורי עברית וספרות במרחבי לימוד שונים; השער השלישי נסב על הערכה בהוראת ספרות בסביבות למידה שונות; והשער הרביעי מתמקד בקריאה ובעידוד קריאה בסביבה הבית ספרית. הספר מזמין את קוראיו - קהילות של מורים ומורי מורים, ספרנים והורים - לתהליכי חשיבה על פיתוח דרכים לטיפוח הוראת ספרות, כזאת שתלמידים ימצאו בה מקור השראה ומשמעות לחייהם, עוגן אתי ומצפן לנקיטת עמדה; דרכים שיביאו לעידוד קריאה ולשיפור מעמדה הייחודי של הספרות כתחום דעת.
מכון מופ"ת
מאת: יעל פויס
תיאור: קריאה משותפת של יצירות ספרותיות בהקשרים חברתיים היא תמיד מעשה בעל אמירה פוליטית, שכן השיח שנוצר בין המשתתפים מושפע מאמונות, תרבות, גיל, השכלה, שליטה בשפה, יחסי כוח ועוד. בקבוצות שהן פסיפס אתני-דתי מרובה "אחרים", על אחת כמה וכמה. ספרה של יעל זרמי-פּוֹיָס, ספרות במרחב מרובה תרבויות, מספר את סיפורם של מפגשי קריאה ולימוד שבהם השתתפו מורים יהודים וערבים במסגרת לימודיהם המשותפים. השיח המרתק בין עולמן של היצירות לעולמו של כל אחד מהקוראים והקוראות ולעולמה של מנחת המפגשים (מחברת הספר) חשף לא רק זיקות בין פרשנות ותרבות אלא גם מתחים בחברה הישראלית. הספר בוחן את גבולותיו של השיח בהקשרים אקדמיים ואת יכולתו לקדם למידה משמעותית באמצעות העיון ביצירת ספרות. בד בבד בוחן הספר את התהליך האישי שעברה המחברת תוך כדי המפגשים עם תלמידיה והכתיבה עליהם. מסע הקריאה ברומן "והיום איננו כלה" מאת צ' אייטמטוב עורר בקרב הקוראים כמיהה לבירורם של מיתוסים לאומיים מלכדים, ובו בזמן חשף את הקושי לעשות זאת בקבוצה המעורבת. הנובלה "בן החולות" מאת ט' בן-ג'לון הלהיטה דילמות מגדריות וחשפה את יחסם השונה של קוראים יהודים וערבים כלפיהן, ובו בזמן הדגישה את השתיקה בשאלות של יחסי כוח בין שליט ונשלט במישור הישראלי; ואילו הנובלה "כרוניקה של מות ידוע מראש" מאת ג' ג' מארקס עוררה לבטים ועימותים בין מגדריים בקרב בני אותה תרבות לאומית. השיח בקבוצות הושפע מיחסי כוח בין רוב ומיעוט במישור המגדרי והלאומי גם יחד, מהשליטה בשפה, הרגלי הקריאה וארון הספרים התרבותי של הלומדים.
רסלינג
מאת: מיכל שני, שרה שדמי-וורטמן
תיאור: מה תפקידו של החינוך - האם לשמר את החברה על מנגנוניה וערכיה? האם לשנותה? מהו תפקידה של המחנכת? מהי משימתו של איש החינוך? מהן המיומנויות המרכזיות הנחוצות לעוסקים בחינוך? הכשרות מורים בארץ ובעולם מתמודדות עם השאלות הללו יום יום, שעה שעה, כשהן מכריעות מה ללמד, מי ילמד, ומהם מדדי ההצלחה.
ספר זה מציג את סיפורה של הכשרת המורים הייחודית חותם נעמי. הוא פרי רצוננו לחלוק את החלום ואת ההזדמנות ולשתף בתובנות שהבשילו במהלך עיצובה והובלתה של התוכנית. חותם נעמי שמה במרכז את אשת החינוך כמנהיגה מחוללת שינוי, זו שמבקשת ליצור אצל תלמידיה אמונה בעצמם וביכולתם ליצור חברה ראויה ושוויונית. שני עקרונות מרכזיים הובילו אותנו בעיצובה: אקטיביזם חברתי והיכולת להניע אותו יחדיו. כל מרכיבי תוכנית ההכשרה הותאמו לכך: סגל ההוראה, מבנה הלימודים, תוכנית הלימודים, ההתנסויות השונות והמדדים להצלחה.

הספר הינו יצירה משותפת של נשות ואנשי הסגל השותפים לעשייה, והוא משקף את החזון, הרוח, היסודות המארגנים ועקרונות הפעולה של התוכנית. הוא כולל אסופה של תובנות, מחשבות, מחקר עצמי ותהליכי חשיבה רפלקטיביים המבוססים על כתיבה אתנוגרפית. כל פרק עומד בפני עצמו ומציג נקודת מבט ייחודית של הכותב או הכותבת, ויחד הם יוצרים פסיפס של הנעשה בתוכנית.
מכון מופ"ת
מאת: אברהם פרנק
תיאור: אלוין טופלר כתב בשנת 1980 את ספרו הידוע "הגל השלישי", אשר בו מתואר מהלך ההיסטוריה האנושית כשלושה גלים: חקלאי, תעשייתי ופוסט-תעשייתי. לטענתו, תקופת המעבר בין גל אחד למשנהו כרוכה במאבקים קשים וממושכים. זו התמונה אשר לה אנו עדים היום בתחום החינוך – בעולם בכלל ובישראל בפרט. ספרו של אברהם פרנק מקבץ כ-70 מאמרים אקטואליים שפורסמו בתקשורת הישראלית בארבע השנים האחרונות. המאמרים בוחנים את מערכת החינוך מתוך ראייה ביקורתית, לפי הנושאים הבאים: מדיניות משרד החינוך; הרוח בחינוך; השיטה הבגרותית; חינוך ערכי; מנהלי בתי הספר ועוד. החינוך בישראל נתון לביקורת ציבורית קשה ומוצדקת, שכן בעידן טכנולוגי מתקדם הוא מוסיף להתנהל כמו בתי הספר מלפני מאה וחמישים שנה. אלא שהמבקרים הרבים מתקשים להצביע על אלטרנטיבות ברורות וכוללות. המחבר, אשר נשען על מקורות מגוונים, מציג השקפה בהירה ביחס לכיוונים שאליהם צריכה מערכת החינוך לפנות. בחלקו האחרון מציג הספר חזון רב-תחומי ובר-השגה, מפתיע בעוצמתו, לקראת שנת 2020. בישראל אין פורום מקצועי לתכנון אסטרטגי של תחום החינוך, שר בודד מקבל את ההחלטות. עם זאת, בעיקר לאחר תנועת המחאה של קיץ 2011, מתקיים אצלנו שיח ציבורי-חינוכי ער. מאמריו של המחבר, אשר ראשיתם בשנת 2008, היו ודאי מאיץ בדיון הזה. מטרתו העיקרית של הספר – להעצים עמדה ציבורית שקוראת לבחינה מחודשת של צורכי המערכת.
רסלינג
מאת: יצחק קשתי
תיאור: ספרו של יצחק קשתי הוא אוסף קוהרנטי של מאמרים אשר פורסמו בארץ ובחוץ לארץ מאז סוף שנות ה-70 עד ימינו. קשתי היה מבין הראשונים אשר הבחינו בכך שהפוליטיקה החדשה של סוף שנות ה-70 בישראל חותרת ליישום עקרונות של תחרות והפרטה במערך החינוך הציבורי. מהלך זה הלך והתגבש לאורכן של שנות ה-80, תוך כדי אימוץ ויישום של רעיונות כמו ניהול באמצעות עמותה, אוטונומיה בית-ספרית ובחירת הורים – הכול מבית מדרשו של הנאו-ליברליזם. במקביל לכך, בתי הספר הודרכו לכלול בתוכנית הלימודים שלהם יותר ויותר מוטיבים פטריוטיים ודתיים. נתיבים אלה, אשר בהם הודרכו בתי הספר לפעול ולהצטיין, לא זו בלבד שהותירו את הפערים בהישגים לימודיים בין מרכז לפריפריה על קנם – אלא אף העמיקו אותם.

במקביל לקידום האינטרסים החינוכיים של קבוצות המרכז, המנהיגות הפוליטית והבירוקרטית של מערכות החינוך בישראל הקפיאה כל מהלך לקראת פיתוח רב-תרבותי של בתי הספר. היוצאים מן הכלל היו והנם גושים של מוסדות חינוך שמאחוריהם ניצב כוח פוליטי זמין להסדרים קואליציוניים. מבט מאוזן מראש פירמידת החינוך לעבר שוֹנוּת אתנית, תרבותית או מרחבית בחינוך נגוז בטרם נולד, תוך כדי אימוץ עמדה של חולשה-מדעת כלפי כל מהלך של תיקון מערכי החינוך הפועלים בארץ.
רסלינג
מאת: אורנה שץ-אופנהיימר
תיאור: חונכות היא דרך של למידה מקצועית המבוססת על ידע אקדמי ועל קשר אנושי. מאז ומעולם הייתה החונכות דרך להעביר מדור לדור מסרים, רעיונות, פרקטיקות, תפיסות, אידאות וערכים בתחומי דעת מגוונים, למשל ברפואה, אומנות, משפט והוראה. בעולם המקצועי של היום רווחת החונכות, והשפעותיה נבחנות ביחס להתפתחות זהותם המקצועית של המודרכים ושל החונכים עצמם.

אסופת מאמרים זו מזמנת מפגש מחקרי ומעשי רחב, מגוון ומעמיק על עולם החונכות בחינוך, בדגש על מודלים שונים בזיקה למורים מתחילים. מאמרי הספר דנים בתהליך החונכות על ההיבטים הפסיכולוגיים וההתפתחותיים המתקיימים בו. נבחנים בהם תהליכים ייחודיים של החונכות בהקשר לתחומי דעת מגוונים הנלמדים במערכת החינוך. המחקרים המובאים בספר מעידים על עקרונות החונכות ומחזקים את ההבנה, שלחונכות מאפיינים מקצועיים-אוניברסליים הכוללים גופי ידע, מושגים, מודלים ותהליכי למידה שונים.

הכותבים הם מרצים וחוקרים מהאקדמיה העוסקים גם בהנחיה, בהדרכה ובחונכות. כך נוצר מנעד רחב של נקודות מבט על מעשה החונכות עד לכדי התגבשות של תובנות מקצועיות ורעיונות חדשניים בדבר מקומה של החונכות במרחב המקצועי הכולל.

ספר זה מיועד לכל העוסקים בהתפתחותם של עובדי הוראה, למלמדים במוסדות האקדמיים בתחום החינוך, למחנכים ולקובעי מדיניות במערכות חינוכיות שונות. בה בעת, כל העוסקים בהכשרה מקצועית ימצאו בו הקשרים ותובנות המתאימים לתהליכי הנחיה וחונכות מקצועיים כוללים.
רסלינג
מאת: ויקטור פרידמן, ישראל סייקס, דניאלה אריאלי, חביאר סימונוביץ, ניזאר ביטאר
תיאור: המרחב האקדמי בישראל אינו מגדל שן העוסק בהנחלה ופיתוח של ידע מדעי בלבד. ההשכלה הגבוהה מהווה זירה למפגש בין סטודנטים ואנשי סגל מכלל הקבוצות שמרכיבות את הפסיפס הישראלי. מפגשים אלה הופכים את הקמפוסים האקדמים למרחבים שבהם יש פוטנציאל להנעה של תהליכי שינוי במרקם היחסים בחברה הישראלית. ספר זה מתאר יוזמות של אנשי סגל וסטודנטים ממכללת עמק יזרעאל להניע תהליכי שינוי אלו תוך כדי התמקדות ביחסים בין ערבים ויהודים במכללה.

פרקי הספר משרטטים את פרויקט "פאזל אקדמי", אשר כולל ומתכלל יוזמות שונות שתכליתן לעודד סטודנטים יהודים וערבים לקיים תהליכי דיאלוג, כל זאת במטרה לייצר יחסים שיש בהם יותר היכרות ויותר הכרה בנקודות המבט השונות ובצרכים של כל אחת מהאוכלוסיות.
רסלינג
מאת: איימן אגבאריה
תיאור: אסופת מאמרים זו עוסקת במדיניות של הכשרת המורים הערבים ויישומה. כותבי המאמרים בספר זה השתתפו בתוכנית מחקר שנמשכה שנתיים בחסות מרכז דיראסאת – המרכז הערבי למשפט ומדיניות. מטרת הספר לעגן את הכשרת המורים הערבים בישראל ביחסי רוב-מיעוט, ולקשור את סוגיית ההכשרה לסוגיית מעמדם הלאומי והאזרחי של האזרחים הערבים בישראל. הספר מבקש לבטא את חוויותיהם והתנסויותיהם של המתכשרים הערבים ומוריהם במוסדות ההכשרה, תוך כדי אִתגור טענת האוניברסליות, הניטרליות והאובייקטיביות של מערך ההכשרה הקיים בישראל. הטענה המרכזית של הספר היא שפתרון בעיות החינוך הערבי אינו רק חלוקה מחדש של משאבים להשגת שוויון, אלא טיפול בכישלון המתמשך במתן כבוד והכרה בזהות הלאומית הפלסטינית ובמורשתה ההיסטורית והתרבותית.

הספר אינו מבהיר רק את האופן שבו הייחוד הלאומי והתרבותי של פרחי ההוראה הערבים מעומעם ומודר מהשיח הפדגוגי והמדינתי, אלא מציע המלצות וצעדים לשיפור הכשרת המורים הערבים בתחומים ספציפיים כמו המעמד המשפטי של מוסדות ההכשרה, הוראת השפה הערבית, התרבות הארגונית, ההתמודדות עם תלמידים במצוקה, ההכשרה בחינוך המיוחד, הליווי של מורים חדשים, עבודת המדריך הפדגוגי, שיפור המסוגלוּת העצמית של פרחי ההוראה, טיפוח הוראה בעלת משמעות, יושרה אקדמית, קליטת סטודנטים ערבים במכללות היהודיות וחינוך לרב-תרבותיות.
רסלינג
מאת: גיש עמית
תיאור: שנות לימוד הוא תיעוד של חיי בית הספר מבעד לעיניו של מורה ומנהל. בכנות וברגישות, בפרוזה צלולה ואינטימית, מתאר גיש עמית רגעים של קרבה, תקווה וניצחונות צנועים, אך גם כישלונות, חיבוטי נפש ובדידות. זהו ספר המבקש לתת את הדעת על מורכבות המעשה החינוכי בעת הזו, על המפגש בין מורים לתלמידים, על הוראה והורות, ועל עולמה הסבוך של הילדות, שכאב ויופי משמשים בה יחדיו.
הקיבוץ המאוחדמכון מופ"ת
מאת: אברהם פרנקל
תיאור: מי אתם מנהלי בתי הספר? מה אתם עושים במשך כל יום העבודה? האם אתם באמת חשובים למוסד שבראשו אתם עומדים? אילו יחסים יש לכם עם מי שסביבכם ומעליכם? עולמם של מנהלי בתי הספר בישראל הוא נושא שכמעט לא נחקר; עוד פחות מזה הוא מספר המחקרים שעוסקים ב"סביבת העבודה" החיצונית של המנהלים, שכן למנהלים מעגל רחב של גורמים משיקים, חוץ-בית-ספריים, למשל: משרד החינוך והרשות המקומית, ארגוני המורים, ההורים, המיקום ב"טבלאות הליגה", התקשורת ועוד. זו סביבה דינאמית אשר אינה מאפשרת אפילו רגע דל אחד. המחקר בספר זה מתבסס על ראיונות עם 50 מנהלות/ים מכל המגזרים, האזורים והגילאים (למעט המגזר החרדי והחינוך המיוחד). לראשונה בישראל נחשפים חייהם המורכבים והדחוסים של מנהלי בתי הספר אשר מתמודדים עם מגוון רחב של בעלי עניין חיצוניים אשר מחייבים אותם להיפרד במידה רבה מהנושאים הפדגוגיים אשר לשמם הביאו את עצמם לתפקיד החינוך. למנהלים יש כידוע אחריות רבה על כל מה שבמסגרת תפקידם, אבל האם יש להם גם סמכות מתאימה? האם שמור להם חופש בחירה לתכנן ולהחליט – יחד עם צוות המורים – מה תהיה דרכו של בית ספרם? מהם גבולות עולמם המקצועי והאם צריך להרחיבם? בשאלות אלה ואחרות עוסק ספרו של אברהם פרנק.
רסלינג
מאת: אבי שחף
תיאור: ספרו של אבי שחף, בין כבוד להשפלה, מבוסס על מחקר נרטיבי שבודק את האופן שבו מתבטא ערך כבוד האדם בבתי ספר ישראלים דרך שתי שאלות: מהם הסיפורים על כבוד האדם שמספרים מנהלות ומנהלי בתי ספר, מורות ומורים, יועצות חינוכיות ותלמידות ותלמידים; מהן תפיסות כבוד האדם בקרב ארבעת בעלי התפקידים הללו. 26 מרואיינים נענו להזמנה להתראיין מרצונם החופשי. הם סיפרו 80 סיפורים אישיים, ולאחר מכן הגדירו מהו בעיניהם כבוד האדם בחייו של בית ספר. הממצאים אינם מתיימרים להציג אמת אובייקטיבית אלא להציג את התמונה הנרטיבית כפי שהיא עולה מהסיפורים. המסר הדומיננטי שעלה מהסיפורים היה דיאלקטיקה, כלומר ניגודים באותו סיפור באופן שבו כבוד ואי-כבוד שוכנים זה לצד זה. המסר הדומיננטי שעלה מההגדרות היה אנושיות, כלומר ראייה הומנית שכוללת את ראיית האחר כאדם; הכרה בשונות בין בני אדם ובייחודיות של כל אדם; הקשבה; אמפתיה; היעדר שיפוטיות והכלת האחר. כל הסיפורים שסופרו מתחברים לתפיסת כבוד האדם כ- Dignity – מתן כבוד לאדם בשל היותו אדם. לא נמצאו סיפורים שמחוברים לתפיסת הכבוד כ- Honor – מתן כבוד לאדם בשל מעמדו, או ל- Respect – מתן כבוד לאדם בשל פועלו. לא נמצאה שוֹנוּת בין ארבעת בעלי התפקידים ביחס למסרים שעלו מהסיפורים וביחס לתפיסת המושג, כלומר שלא ניתן היה לזהות מכנה משותף של מסר סיפורי או של תפיסה מושגית שמאפיינת בנפרד את כל אחת מארבע הקבוצות שרואיינו. כבוד האדם הוא לפיכך ערך-על שנמצא מעבר להגדרות תפקידיות או ארגוניות.
רסלינג
מאת: אילנה ברקוביץ
תיאור: לוקחים משחקים בחשבון היא תכנית לפיתוח החשיבה המתמטית של ילדים בגילאי 7-3 . התכנית מבוססת על יכולותיו של כל ילד בהתאם להתפתחותו, ומשנה לחלוטין את כל מה שחשבנו על חשיבה מתמטית בגיל הרך. מטרת הספר, היא לסייע להורים, למבוגרים השוהים עם הילד, ואנשי חינוך לנצל את סביבתו של הילד ואת המשחקים לפיתוח טבעי וחוויתי של החשיבה המתמטית-מדעית, ושל מיומנויות יסוד נוספות, שיקדמו את הילד לקראת עצמאות. המשחקים והפעילויות, הם כלי מושלם להבנה משמעותית של רעיונות ועקרונות מתמטיים.
התוכנית נוסתה בבתים רבים ובגני ילדים.
אוריון הוצאה לאור
מאת: בלהה נוי
תיאור: עניינו של ספר זה הוא מערך הקשרים בין שותפיה השונים של מערכת החינוך – ההורים, התלמידים, המורים והקהילה – נושא המעסיק רבות הן את ההורים והן את אנשי החינוך. בספר מידע רב ומגוון על היחסים בין השותפים הללו, המזמנים שותפויות מעשירות אך גם מתחים וסכסוכים, כמו גם על הדרכים שבהן ההורים מממשים הלכה למעשה את זכותם לחינוך ילדיהם. בספר שני רבדים – הרובד הראשון הוא בעל אופי אקדמי ומתייחס להיבט ההיסטורי והעיוני של מעורבות ההורים. רובד זה מאפשר להבין היטב את מערכת היחסים בין בית הספר להורים, ויש בו סיכום של עבודות ומחקרים שנעשו בארץ ובחו"ל בנושא הנדון. הרובד השני הוא בעל אופי יישומי מובהק, ייחודי מבחינת תרומתו לנושא יחסי הורים–בית ספר, והוא כולל עשרות הצעות של פעילויות להפגת מתחים, ליישור ההדורים וליצירת קשר פורה וחיובי בין הצדדים, מהיבטים שונים ובראייה מקיפה. ספר זה הנו המקיף ביותר בנושא יחסי הורים-בית ספר שנכתב בעברית עד היום, והוא עשוי לתרום רבות למנהלי בתי ספר, למוסדות להכשרת מורים, למורים בפועל, לראשי מחלקות חינוך ברשויות המקומיות, למנהלי מתנ"סים, לצוותים של בתי ספר קהילתיים וכיוצא באלה – אנשי מקצוע כפסיכולוגים, יועצים ועובדים סוציאליים הנמצאים בקשרים עם ילדים ועם הורים. כמו כן הוא עשוי לשמש בסיס לפעילויות של ועדי הורים הרוצים להעמיק בנושא ולשפר את התקשורת בינם ובין בתי הספר של ילדיהם. נוסף לכך הוא מומלץ לכל הורה הרוצה להבין, להעמיק ולשפר את התקשורת ואת היחסים בינו לבין המורים של ילדיו.
מכון מופ"ת
מאת: לאה קוזמינסקי, אולז׳ן גולדשטיין
תיאור: כיצד מובילים תהליך של חדשנות? איך מאפשרים לחדשנות להתפרס על תחומי הוראה ולמידה שונים? כיצד מחוללים חדשנות היוצרת אדוות במרחב האקדמי והחינוכי? מהו מוקד רלוונטי לחדשנות פדגוגית בהשכלה הגבוהה? בספר זה אנו מבקשים להתמודד עם שאלות אלה ונוספות, המלוות כל מוסד חינוכי ואקדמי הנדרש לתהליכי שינוי עמוקים בדרכי הלמידה וההוראה. מערכת החינוך וההשכלה הגבוהה עומדת בפני אתגר המעבר מגישה פדגוגית מסורתית, המבוססת בעיקרה על הוראה פרונטלית, לגישה הרלוונטית ללומדים ומפתחת אצלם מיומנויות למידה כאורח חיים. מעבר זה אינו פשוט ודורש שינוי תפיסתי בקרב הלומדים, הסגל ומובילי מוסדות חינוך. הרצון להעמיק למידת חקר ממוקדת לומד ולקדם למידת צוות הוא בליבת הבחירה בפדגוגיה של למידה מבוססת פרויקטים. הספר משקף תהליך מורכב של חדשנות פדגוגית ברוח זו, שהתרחש במציאות במוסד אקדמי ישראלי. השאיפה לחדשנות נבעה מחוסר נחת באשר לדרכי הלמידה וההוראה, שהיו ברובן פרונטליות וממוקדות מרצה. תהליך השינוי החל בהובלתה של הנהלת המוסד בכיוון "מלמעלה למטה", אבל במהלכו התרבו יוזמות "מלמטה למעלה", כשחברי סגל אימצו מגוון של פדגוגיות ממוקדות לומד. בספר מוצגים מחקרים המבוססים על ניסיון זה ואשר נוגעים בארבעה היבטים: ההיבט הארגוני בהובלת תהליך החדשנות הפדגוגית; ההיבט של חברי הסגל המאמצים את החדשנות; ההיבט של הסטודנטים שחוו לראשונה למידה כזו; וההיבט המערכתי להפצת החדשנות הפדגוגית.
מכון מופ"ת
מאת: אורן ארגז, עמוס אבישר
תיאור: מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית הם שני תחומים שהתפתחו באופן עצמאי בשלהי המאה ה-20. החל מהעשור השני של המאה ה-21 הם הולכים ומשתלבים זה בזה בשדה החינוך ובתוכניות והשתלמויות להכשרה ולמידה של מורים. מיינדפולנס הוא מצב תודעתי שניתן לתרגול באמצעות אוסף של תרגולים מנטליים המפתחים את יכולתנו להפנות קשב באופן מכיל ובלתי-שיפוטי לעצמנו ולאחרים. למידה חברתית-רגשית היא תחום העוסק בפיתוח מודעות עצמית וחברתית, יכולות תקשורת בינאישית ושיפור היכולת להתנהלות מוסרית ואחראית. הצירוף של שני התחומים מביא בשורה חשובה להכשרת מורים ולחינוך בכללו, בהציבו בחזית את הטיפוח של מערכות יחסים בריאות בין מורים לתלמידים ובינם לבין עצמם, העלאת תחושת סיפוק ומשמעות בעבודת ההוראה ושיפור אקלים הכיתה ובית הספר כבסיס ללמידה מיטבית.

הספר מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית בהכשרת מורים נכתב על ידי חוקרים מובילים העוסקים בחקר ובשילוב התחומים הללו בהכשרות מורים בארץ, ועל ידי מורים וסטודנטים אשר נחשפו לתחומים אלו. הספר מציע לאנשי חינוך, לגננות, למורים ולמנהלים היכרות עדכנית ומעמיקה עם התיאוריה והמחקר של מיינדפולנס ולמידה חברתית-רגשית מנקודות מבט הכוללות פסיכולוגיה וחקר מוח עם תיאוריות בהכשרת מורים ובפילוסופיה של החינוך ועם יישומם של התחומים הללו בקורסים ובהשתלמויות למורים, בהוראה בבית ספר. בנוסף הספר מביא גם עם עדויות המתארות את חוויית הלמידה וההשפעות של קורסים והשתלמויות אלו על מורים.
מכון מופ"ת
מאת: נוגה שמחי
תיאור: "כאנשי חינוך, מתפקידנו להשפיע על מימוש הפוטנציאל של התלמידים, לחזק את האמונה שלהם בעצמם וליצור עבורם סביבה המושתתת על ערכים ועל עקרונות דמוקרטיים. באמצעות החינוך מתאפשר לי להעביר הלאה את האמונה באדם, בכוחותיו ובמחשבתו היצירתית ואת יכולתו וזכותו לחיים בעלי משמעות בעודו תורם לחברה שבה הוא חי".

משנתו החינוכית של מייסד הפסיכולוגיה האינדיבידואלית, אלפרד אדלר, משמשת כתשתית רעיונית ומעשית לספר זה ולהטמעת ערכי השוויון ותפיסת החיים הדמוקרטית במערכת החינוך הממלכתית. על פי גישה זו, חיזוק תחושת הערך של בני אדם, ובכללם התלמידים, הוא המפתח להצלחתם ולמימושם העצמי בהווה ובעתיד. אדלר בבית הספר מציע כלים מעשיים ליישום עקרונות התפיסה האדלריאנית במערכת החינוך הישראלית של היום. הם נגזרים מניסיונה רב השנים של המחברת, נוגה שמחי, כמורה ומחנכת בבית ספר יסודי וכמאמנת ופסיכותרפיסטית בגישה האדלריאנית. שמחי היא בעלת תואר ראשון בחינוך מיוחד ופסיכולוגיה ותואר שני במִנהל וארגון חינוך. בעשר השנים האחרונות שמחי עוסקת בבניית השתלמויות למורים, בהדרכת צוותי חינוך ובהתאמת עקרונות הגישה האדלריאנית למערכת החינוך הישראלית.
ספרי ניב
מאת: רביב רייכרט
תיאור: החינוך הדמוקרטי הוא שיטה חינוכית חדשנית ורלוונטית שהופיעה בארץ ובעולם במהלך המאה שעברה. מאז הופעתם השפיעו בתי הספר הדמוקרטיים ושיטת החינוך הדמוקרטית במידה ניכרת על מערכת החינוך, והשיטה והשפעתה נדונו ונחקרו. הספר מזמין את הקוראים למסע שיבחן את החינוך הדמוקרטי בהקשר חדש, הֶקשר של אזרחות, חברה ותרבות דמוקרטיות. על בסיס האמונה שבכוחו של החינוך לשנות ולבנות, הספר מבקש לבחון את השאלה: איך החינוך הדמוקרטי יכול לעצב אדם וחברה דמוקרטיים? המסע הזה של התמודדות עם השאלה יתקיים בשלושה שבילים: חינוכי, חברתי ואוניברסלי. הפסיעה בשבילים הללו תחבר את החינוך הדמוקרטי לשתי תפיסות חשובות בשיח הדמוקרטי העכשווי - הדמוקרטיה ההשתתפותית והקיימוּת, ותזמן מפגש עם הסוגיות המרכזיות שהדמוקרטיה עוסקת בהן כיום.
מכון מופ"ת
מאת: יצחק גילת, עידית טבק
תיאור: מעורבות הורים בגני ילדים ובבתי ספר התחזקה מאד בשנים האחרונות, ויש לה כיום השפעה דרמטית על המתרחש בכל רמותיה של מערכת החינוך. לנוכחות הגוברת של הורים בשדה החינוך יש שני צדדים מנוגדים: מצד אחד, מעורבות הורים מספקת למערכת החינוך הון חברתי העשוי לקדם את איכות החינוך בכל הממדים – הפדגוגי, הרגשי החברתי, המוסרי והערכי. מצד שני, מעורבות הורים היא מקור למתח, למאבקי כוח ולתסכול עמוק של צוותי חינוך עד כדי סירובם לקבל תפקידי ניהול ופרישתם ממקצוע ההוראה. אחת הדרכים להתמודד עם תופעה מורכבת זו היא איסוף מידע מחקרי שיסייע לניצול יעיל יותר של הרווחים הגלומים במעורבות ההורים. ספר זה מביא בפני הקוראים אוסף מחקרים שערכו חוקרים וחוקרות ממכללת לוינסקי, הנוגעים לממשק שבין הורים ומערכת החינוך. מחקרים אלה מאירים את הסוגיה של מעורבות הורים ממגוון נקודות מבט וביניהן של הורים, של גננות ומורים, של צוותים בחינוך המיוחד, של מנהלים ושל פרחי הוראה. אנו מאמינים, כי כל השותפים במלאכת החינוך עשויים למצוא עניין בידע המוצע להם בספר ולהפיק ממנו תועלת.
מכון מופ"ת
מאת: גלעד גולדשמידט
תיאור: בעשורים האחרונים, לצד יוזמות אחרות של חינוך אלטרנטיבי, נפוצו בישראל מוסדות חינוך רבים, מגנים ועד בתי ספר תיכון, המוגדרים כמוסדות שפועלים לאור השקפת העולם האנתרופוסופית. הספר שלפנינו מביא לראשונה בפני הקוראים בישראל תמונה מקיפה, מגוונת ורבת פנים של חינוך ולדורף (חינוך אנתרופוסופי). נסקרים בו בין השאר הרקע ההיסטורי של חינוך ולדורף, עקרונותיו, הקשר בינו לבין השקפת העולם הרוחנית העומדת בבסיסו, שאלת החינוך לאוטונומיה ולעצמאות, מקומה של הטכנולוגיה בגנים ובבתי ספר אלו, הפן האומנותי שבו, דרכי הערכה הייחודיות לגישה זו, ארכיטקטורה בגישת חינוך ולדורף, שאלת הבריאות כמושג מרכזי בזרם זה ועוד. הספר מבוסס על ניסיונו העשיר של גולדשמידט במהלך שנות עבודתו כמחנך, מורה, מרצה במכללות ומלווה בתי ספר הפועלים על פי שיטת חינוך ולדורף. הספר מיועד למחנכים ומחנכות, סטודנטים להוראה, הורים ובוגרים המבקשים להכיר את אחת משיטות החינוך החדשניות והייחודיות בישראל.
מכון מופ"ת
מאת: דלית שטאובר, חנה קדרון, עומר זליבנסקי אדן
תיאור: בעשורים האחרונים הלך והתעצם הצורך לערוך שינויים במערכות ציבוריות ולהתאימן לתמורות שחלות מחוצה להן. על רקע זה התגבשה ספרות ענפה העוסקת בהיבטים שונים הקשורים ברפורמות ובשינויים בארגונים ציבוריים: במניעים ובמוטיבציות המביאים ארגון לבצע שינוי, בסוגים שונים של שינויים, בקשיים הכרוכים בביצוע שינוי במערכות ציבוריות ובאופן יישומם של שינויים בארגונים.

מטרת המחקר שלפניכם הייתה לגבש מסגרת שיטתית של עקרונות התורמים להצלחה בהובלת רפורמות ושינויים במערכות ציבוריות בישראל, בדגש על מערכת החינוך. על סמך סקירת מודלים בינלאומיים המציגים פעולות התורמות ליישום של שינוי; ראיונות עם מומחי חינוך ומדיניות; ניתוח תמתי של הראיונות ושל פרוטוקולים של קבוצות לימוד מישראל בנושא שינויים במערכת החינוך; וסקר אשר בחן את יישום עקרונות המודל בתוכנית הלאומית לקידום המתמטיקה ( 5 פי 2), מחקר זה מציג מודל המורכב מארבעה שלבים להובלת שינוי במערכת החינוך המותאם למציאות הישראלית. בסיומו של המחקר מוצגת שורה של המלצות אופרטיביות לפעולה לכל אחד משלבי המודל מתוך תקווה שהוא יוכל לשמש כלי עזר לקובעי מדיניות בעת תכנון, יישום והטמעה של שינויי מדיניות.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: עטרה איזקסון
תיאור: ספר זה עוסק בשתי סוגיות קריטיות במערכת החינוך כיום: האחת, התקשורת בין מורה לתלמיד בכללה ניהול כתה והצעת פתרונות לבעיות משמעת; והשנייה, שינוי ועדכון שיטות ההוראה הקיימות לגישות רלוונטיות למאה ה־21 המשלבות חשיבה יצירתית. ספר זה מנסה לבאר ולחדד את המקום של המורה כדמות משפיעה ומכוננת, למרות שתפקידו השתנה. המורה אמור לפתוח צוהר ללמידה מסועפת, רבת היבטים, ללמד איך ללמוד וכיצד להתמודד עם מאגרי הידע העצומים הקיימים. ספר זה מיועד לאנשי חינוך, חוקרים, מורים והורים שהחינוך יקר לליבם. הוא מציע כיצד ניתן להתגבר על מדכאי למידה ומציע גישות מסקרנות של עשייה יצירתית ולמידה משותפת במאה ה־21.
כרמל
הצג עוד תוצאות