תלמידים מצפים ממוריהם שייחדו להם מזמנם, יטו להם אוזן קשבת וישמשו להם מקור של תמיכה ועידוד לא רק בכל הנוגע לצורכיהם הלימודיים, אלה גם בלבטיהם ובמצוקותיהם כבני אדם. ממצא זה עולה שוב ושוב במחקרים על אודות דמותו של המורה הטוב בעיני תלמידים, החל בבית הספר היסודי וכלה במכללות ובאוניברסטאות. ואולם עוד עולה מן המחקרים, שתלמידים ממעטים לפנות אל מוריהם בבעיות אישיות. ייתכן שאחת הסיבות לפער הזה שבין הציפיות לעמידה בהן היא שאין למורים הכלים המתאימים למלא את תפקיד המסייע והתומך בתחומים החורגים מן ההקשר הלימודי.
הספר מיועד לסייע בידי המורים להיטיב להבין את תלמידיהם הנתונים במצוקות אישיות, ולהציע להם מגוון של דרכי תמיכה ועזרה. הפרק הראשון מעלה לדיון את הסוגיה העקרונית: האם סיוע אישי לתלמידים הוא חלק בלתי נפרד מתפקידו של המורה? הפרק השני מתאר את טבעם של יחסי סיוע: מה מתרחש בתהליך המתפתח בין נעזר לבין עוזר? הפרקים האחרים מתמקדים בשלושה סוגים של מצוקות אפשריות של תלמידים: משברים אישיים, אובדן של דמויות קרובות והתנהגות אובדנית. כל אחד מן הפרקים כולל חלק עיוני, ולאחריו רשימה של התנסויות קבוצתיות מונחות, שיש בהן כדי לפתח את המודעות ולשפר את מיומנויות הסיוע הנדרשות למורים בקשר עם תלמידיהם.
הספר נועד למורים ולמחנכים בכל מסגרות החינוך, ואולם כל אדם המעוניין להעמיק את היכרותו עם מצוקות הזולת ועם מיומנויות של סיוע יכול להפיק ממנו תועלת.
יצחק גילת הוא פסיכולוג, עוסק בהוראה ובמחקר במכללת לוינסקי לחינוך, ומנהל את הפעילות בתחום האינטרנט באגודה הישראלית לעזרה ראשונה נפשית בטלפון (ער"ן).
אל הספר