הרעיון שביטויים חזותיים הם בגדר שפה חזותית המקבילה לשפה המילולית הוא הבסיס לתפיסת הביטוי החזותי כאמצעי לתקשורת, לחשיבה ולהערכה. סביבת הכיתה, על הטקסטים החזותיים שבה, היא מעין נייר לקמוס החושף אמונות וגישות תרבותיות ופדגוגיות סמויות של יוצרי סביבה זו ושל צרכניה. סביבת הכיתה היא גם מעין קטליזטור המניע , יוצר או מחזק סוגים של אמונות ושל גישות תרבותיות ופדגוגיות. מכאן נובעת ההכרה בחשיבות מושג ה"בעלות" על הסביבה החזותית של הכיתה, והצורך לבטל את החלוקה בין יוצרים לבין צרכנים בהקשר לטקסטים החזותיים של הכיתה. שיתוף מלא של התלמידים ביצירת הסביבה החזותית של כיתתם מגביר את תחושת השייכות שלהם לכיתה ומעצים את חווית הלמידה שלהם ואת איכותה.
בספר זה אנחנו מציגות הנחות יסוד ועקרונות של גישות תיאורטיות, העשויות לסייע בהבנת הכיתה כמערכת אקולוגית המקיימת יחסי גומלין בין כל רכיביה, בכללם הרכיב החזותי. על בסיס התיאוריה והפרקטיקה של מדריכים ושל מורים בנינו מתווה לניתוח ולפירוש משמעויות גלויות וסמויות של טקסטים חזותיים בכיתה. שלושה סיפורי מקרים המתייחסים לטקסטים חזותיים כאלה מדגימים ניתוח ופירוש על פי התבחינים שהוצעו במתווה. את הסיפורים מלווה סדרת פעילויות העשויה לשמש כמאגר ללמידת היבטים שונים בתחום זה.
מטרתו העיקרית של ספר זה כפולה: ראשית, ליצור מודעות בקרב מורים ובקרב סטודנטים להוראה לחשיבות הרבה שיש לטקסטים חזותיים בכיתה לגבי איכות הפדגוגיה ואופייה ולגבי ההוויה של התלמידים ושל המורים בכיתה; שנית, לבחון כיצד ניתן לפענח סימנים תרבותיים ופדגוגיים של טקסטים חזותיים בכיתות בבתי הספר. אנחנו מקוות שהעיון בספר וההתנסות בפעילויות יעוררו לחשיבה והעשייה מושכלת בתחום מרתק וחשוב זה.
על המחברות
רימונה כהן, מדריכה ומרצה במכללה האקדמית בית ברל בתחומים של תכנון לימודים, של הוראה ושל הערכה. מתאמת יחידת ה- PDS במרכז לתכנון לימודים, הוראה והערכה במכללה האקדמית בית ברל. חוקרת בתחום של טקסטים חזותיים ומשלימה עבודת תואר שלישי בתחום זה.
ד"ר מלכה בן פשט, מרצה בכירה במכללה להוראת הטכנולוגיה בתחומי ההיסטוריה והתיאוריה של העיצוב, של האמנות ושל האדריכלות. חוקרת בתחום החינוך לעיצוב, בשדה התרבות החומרית העכשווית ובתחום העיצוב העממי בישראל.
איריס ברקוביץ, חברה בצוותי פיתוח במרכז לתכנון לימודים, הוראה והערכה במכללה האקדמית בית ברל. מדריכה בבתי ספר בנושא תכנון הלימודים: מצע, מבנה ארגוני, מבנה לימודים והערכה. הדרכתה מתמקדת בבחינת תפקידי הסביבה הלימודית באשר לפיתוח לומד בעל הכוונה עצמית וכן בזיקה שבין הסביבה הלימודית לבין תכניות הלימודים. הייתה שותפה בצוותי כתיבה העוסקים בחקרי מקרה בראשותו של פרופ` משה זילברשטיין ז"ל
אל הספר