נמצאו 1904 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: הלל שמיד, נטע כהנא
תיאור: לספר זה שתי מטרות עיקריות. הראשונה היא להציג לקורא את הידע התיאורטי והאמפירי שנצבר במהלך השנים על ידי מחברי הספר ועמיתים שתחום העניין שלהם היא הפילנתרופיה. מחברי הספר ביקשו לאגם את הידע הזה, המתפרש על מספר רב של פרסומים אקדמיים, ציבוריים ואחרים, לתאר ולנתח מגמות ותהליכים מרכזיים בפילנתרופיה הישראלית תוך הדגשת השינויים שהיא חוותה בעשרים השנים האחרונות. המטרה השנייה היא לספק לקוראים המתעניינים בפילנתרופיה, פעילותה ותרומותיה תמונה עדכנית על סוגיות ונושאים מרכזיים העומדים על סדר יומה של הפילנתרופיה הישראלית. יצירת תמונה זו התאפשרה באמצעות עריכת ראיונות עומק עם פילנתרופים ישראלים, מנהלי קרנות ומנהלי ארגוני תשתית ומעטפת התומכים בפילנתרופים ומסייעים להם. מטרות אלו היוו מפת דרכים של המחברים בהצגת הנושאים המתוארים בפרקי הספר.
עוד...
רסלינג
מאת: מייסון ארשיד שחאדה
תיאור: ספרה של מייסון ארשיד שחאדה מביא את סיפורם של הקומוניסטים הערבים הפלסטינים בישראל לאורך חמישה עשורים סוערים – מראשית דרכם המהפכנית בתחילת שנות ה-20 של המאה הקודמת ועד ליום האדמה בשנת 1976. דרך ההיסטוריה שלהם אנו נחשפים למרחב חברתי ופוליטי מורכב שבו מתנגשים זהויות, אידיאולוגיות ואינטרסים. המחקר החדש שמוצג כאן התבהר הודות למסמך ארכיוני מאפריל 1925, אשר מצא שבשורות המפלגה הקומוניסטית הפלסטינית (פק"פ) התפקדו ערבים משתי קבוצות עדתיות: האחת מוסלמית, השנייה נוצרית (יוונית-אורתודוכסית). ממצא זה העלה את הצורך בבחינת אופי הגיבוש העדתי במפלגה, במיוחד אצל חברי הקבוצה היוונית-אורתודוכסית שהובילה מאוחר יותר את הצידוד בהחלטת החלוקה של האו"ם להקמת מדינה יהודית וחלוקת הארץ לשתי מדינות. מתוך ניתוח דינמי של ההיסטוריה, המחברת העלתה את התזה הבאה: הריאליזם העדתי של בני העדה היוונית-אורתודוכסית, שהובילו את הליגה לשחרור לאומי של פלסטין, היה המניע הראשון להסכמתם לחלוקה. התיאוריה המרקסיסטית, שהוצגה כקוסמופוליטית ורב-לאומית, סייעה בטשטוש הגיבוש העדתי במפלגה, והטרמינולוגיה הדתית שימשה ככלי לחיזוק זה.
בשם האל, המפלגה והלאום מתבונן בדינמיקת יחסי הכוח והזהויות בתוך המשולש "דת, מפלגה ולאום"; הוא מראה כיצד בסיוע הפלג היהודי במפלגה, הקומוניסטים הערבים – נוצרים כמוסלמים – פעלו כתנועת מאבק היברידי, מאבק לאומי שעטוף במאבק אזרחי, וכיצד הם סייעו בהבניית זהותם של הערבים בישראל כזהות של היברידים ללא מדינה, המוותרים על זכותם לאוטונומיה טריטוריאלית. בשם האל, המפלגה והלאום מציג תמונה מרתקת ומלאת חיים של קבוצה פוליטית שפעלה בתנאים קשים; הוא מזמין את הקורא לחשוב מחדש על זהות, אידיאולוגיה ומאבק, ואגב כך להכיר פרק חשוב ומרגש בהיסטוריה של החברה הערבית בישראל.
עוד...
רסלינג
מאת: ברוך כנרי
תיאור: בשעת בין שמשות זו, מופיע שורשים י'. אפשר שניסיוננו להוסיף תרומת-דעת למתרס של מחשבה שיתופית מבוססת, מחשבה של תפיסה הרמונית, פוזיטיבית ביחסי אדם, תפיסה שהוכיחה עצמה היטב ובנתה את היש בארץ, היא היום דון-קיחוטית בעיני המתפרצים להרסה. גם ידוע שלא די בה כדי לשכנע את בניה הלא משוכנעים. העולם החומרני, ההדוניסטי המפורר, המנכה נראה להם לא רק מושך יותר אלא העולם היחידי האפשרי.
משום כך אל לנו לוותר על תרומתנו להגות השיתופית, אלא להמשיך ולהביאה ללא לאות. בסופו של דבר היא תיפול גם על אזניים קשובות. כרך זה, כמוהו כקודמיו מוקדש לריבוי פניה של הגות זו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: בשורשים ט' אשכול מאמרים ודברי ביקורת. כולם עוסקים בדרך זו או אחרת בשאלת הדרך השיתופית בארץ ובעולם. אמר מי שאמר, שאדם ללא זיכרון אינו יכול להתקיים באופן עצמאי בעולם אפילו זמן קצר. כך גם תנועה: ללא זיכרון היא הופכת להיות חסרת הגנה במציאות שסביבה. כרך זה, כקודמיו, שקוד על הזיכרון של תנועת הפועלים בכלל והתנועה הקיבוצית בפרט, אסופת המאמרים בכרך ט' מנסה להזכיר וללמוד, במקום להתעלם ולמחוק, את הקורות ואת הבעיות העכשוויות של דרכי החיים השיתופיים בארץ.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: חוברת זו של "שורשים" עוסקת בחלקה בעברה של התנועה הקיבוצית, ובחלקה בהווה שלה, מהבחינה המחקרית. צרור המאמרים בחוברת הם בנושאי הקיבוץ והתנועה השיתופית בארץ ובעולם, שהרי אין רעיון קיבוצי מעבר לרעיון הסוציאליסטי הכללי.
אנו מקווים שאסופת מאמרים זו תרים תרומה כלשהי לבנייה מחדש של החוסן הקיבוצי. חוסן הדעת והאמונה שתעמיק ידע, תקרע מספר צעיפי שקר, תאפשר הזדהות עם העולם, שהסולידרי, ההרמוני ואוהב הבריות, עומד בבסיסם והוא גם מטרתם.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יונתן בירן
תיאור: גיליון ז' של 'שורשים', העומד בסימן יובלה של דגניה, ערוך בפרקיו השונים לתרום בביטויו המחקרי לחיזוקה של התודעה הזאת בזירת ההוויה. ארבעה שערים לגיליון זה:
השער הראשון - בצמתי דרכים - הגדול בין הארבעה, ערוך בהיבט היסטורי, ומרבית חיבוריו מנסחים בכתב הרצאות שנכללו בכנס  החוקרים שארגן 'יד טבנקין' במכללת עמק הירדן בימים 15-16 לאוקטובר 1990 בסימן " 80 שנה לדגניה ראשית - ההתיישנות הקיבוצית".
השער השני - בנים בוחרים דרכם - מחזיק שלושה פרקי מחקר. שלושתם פלחים ממחקרים שלמים יותר, מתחום הסוציולוגיה החינוכית, המתייחסים לדילמת הבחירה, המהווה מרכיב מהותי מאוד בכברת דרכם של בני הקיבוץ בגיל העלומים. פרקים טעוני משמעות לדור ההמשך ולהמשך הקיבוץ.
השער השלישי - קווי מבוא ומוצא למשבר התקופה - כולל ארבעה מחקרים, התוקפים את בעייתיות משבר התקופה מכיוונים שונים ומגוונים. המשותף להם הוא ניסיונם באמצעות מתודולוגיה ביקורתית ושיטתית, להתייחס לנושאים הנדונים בהם מעמדת תצפית, המאפשרת לשאול ולהשיב 'מאין ולאן'.
השער הרביעי - מראות באספקלריה הספרותית - כולל ארבעה חיבורים, עיוני מחקר ביקורתי, המתייחסים לביטויי ספרות נושאי זיקה ישירה או עקיפה לאורחות החיים בקיבוץ. חיבור אחד דן ב"קהילתנו" כז'אנר וידויי, שני מנתח ביטויי ספרות שונים של מוטיב 'העקדה', והשניים האחרים מתרכזים ב'סיפורי-מקום' קיבוציים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יאיר דואר
תיאור: חלק זה כולל מבוא על מדיניות ההתיישבות לאחר מלחמת ששת הימים, סיפוריהם של 94 היאחזויות ומאחזים שהוקמו ממלחמת ששת הימים ועד 1992.
מאת: דורון נדיב
תיאור: הספר "שברים בשמש" מתאר ומנתח את אופן התמודדותן של הנהגות הקיבוץ הארצי, הקיבוץ המאוחד והקיבוצים עם ההשמאלה בקיבוצים בשנים 1948–1956.בינואר 1948 הקימו הקבה"מ והקבה"א את מפ"ם, והיא הלכה והזדהתה עם ברית המועצות עקב אי-שיתופה בממשלה הראשונה בראשות דוד בן-גוריון. הזדהות זו יצרה תסיסה פנימית במפ"ם, בתנועות ובקיבוצים, והיא שיצרה את הקונפליקט בין הנהגות הקבה"א, הקבה"מ ומפ"ם לבין הנהגת השמאל בראשותם של סנה וריפתין. תופעת ההשמאלה בקבה"א ובקבה"מ הקצינה עוד יותר על רקע משפטי פראג (20.11.1952), ופרשת סנה הייתה שיאו של המאבק בה. הפרשה עמדה בצילו של הפילוג בקבה"מ. הנהגות התנועות חששו מעוד פילוג, הפעם מצידה השמאלי של המפה הפוליטית, שתוצאותיו עשיות היו להיות הרסניות לשתי התנועות הקיבוציות.. זו הייתה הסיבה העיקרית לכך שמתחילת משפטי פראג פעלו התנועות הקיבוציות בכוחניות ובאובססיביות לסילוק תומכי סנה. דבר ראשון סולקה חטיבת השמאל ממפ"ם (28.1.1953). לאחר מכן החל שלב הטיהורים הנרחבים בקיבוצים לאחר שהחליטה הנהגת השמאל בקבה"א שלא לפרוש מהתנועה ומהמפלגה. בשל כך בודדו אנשי השמאל בקיבוצים, שתמכו בחטיבתו של סנה, והדבר הקל על הנהגות התנועות והקיבוצים להוציאם מקיבוצם. בסיכומו של המהלך השיגו הנהגות הקבה"א והקבה"מ את מרבית מטרותיהן, הן ברמת התנועה הן ברמת הקיבוץ היחיד, והדבר ניכר בשמונה קיבוצים שנחקרו בספר זה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: מנחם טופל, דורון נדיב
תיאור: במרחב העשיר של מחקרי הקיבוץ והשתנותו יש "נקודה עיוורת" שטרם הוארה עד כה במחקר – אתגר השיתופיות. נשאלת השאלה כיצד שומר קיבוץ שיתופי המוקף אינדיבידואליזם ניאו-ליברלי על הערך המרכזי של קיומו – השיתופיות? ספר זה מורכב מארבעה מחקרים שנערכו בארבעה קיבוצים שיתופיים תוך מעקב רב-שנים החל מתקופת המשבר הכלכלי העולמי של 2009. הספר שופך אור על דרך התמודדותם של קיבוצים אלה עם אתגר זה כביטוי לרצון חבריהם. הוא מאיר תהליכים דיאלקטיים המייצרים מציאות דינמית של "גם וגם", מציאות שנקבעת בדרכים דמוקרטיות מגוונות, תסיסה ציבורית מתמדת ויחסים חברתיים מתוקנים. הספר מוסיף תובנות על הדרך שבה הניהול הטכנוקרטי משפיע על שינוי התרבות הקהילתית ומאתגר את השיתופיות.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: יוסף לניר, זכי שפר
תיאור: ספר זה על שני חלקיו עוסק בחקר משבר התעסוקה בקיבוץ, והוא המשך למחקרו של יוסף לניר על המשבר הדמוגרפי בקיבוץ (יד טבנקין 1993). בחלקו העיוני מביא החוקר תמונת מצב של השינויים הגדולים והמהירים בהתפתחות הכלכלית בעולם, בארץ ובקיבוץ: הוא מתאר את הגורמים השונים הפועלים בתחומי הייצור והשיווק, בעיות ההסתגלות להם והשפעתם על מבנים חברתיים בכלל ועל הקיבוץ במיוחד. ואומר החוקר: "המרחב הדמוגרפי והתעסוקתי הוא שדה הקרב עליו נערך המאבק על המשכיותו של הקיבוץ, על ציפיות חבריו ועל רצון בניו לחיות בר. לחלק העיוני מתלווה מחקר שדה רחב ומפורט שנעשה בקיבוצי התק"ם.
חלקו השני של הספר הוא מחקרו של זכי שפר על השפעתם של משתני ההון האנושי על תפוקות תעשייתיות, כאשר מושא המחקר הוא תעשיות תק"ם. המחקר מנתח את הזיקה הקיימת בין ההשקעה בהון האנושי ובין מדדי ההצלחה הכלכלית וחושף את הממצא בי בחלק ניכר מן המפעלים הקיבוציים שמדדי הצלחתם הכלכלית נמוכים יחסית, מרכיבי התעסוקה (המוגדרים כ"הון אנושי") הם ברמה טכנולוגית גבוהה. מהן הסיבות לממצא זה ומהן המסקנות הנובעות ממנו לגבי ההתיחסות אל ההון האנושי בקיבוץ? שאלות אלה ואחרות הן עניינו של מחקר זה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם ברום
תיאור: המחבר, אברהם ברום ז"ל לא זכה לראות אח הספר שבו הוא ביקש לשתף ציבור רחב יותר של קוראים בנסיונו הרב. בידע ובהשקפתו בדבר בניית משק וכלכלה נכונים. היה זה אברהם ברום שהגה את המדיניות לשחרור ההתישבות החקלאית מנטל ריבית כבד מנשוא חור אחריות משותפת של המתישב והמוסדות הממלכתיים. מדיניות "האשראי המרוכז" "מועדון ברום" שמוח נרדפים השגורים בפי החקלאים בארץ שמשמעותם הקצאת משאבים לפתוח ההחישבות וצמיחתה. נאמן לאמונתו הקיבוצית ומחוך הבנה מעמיקה בבנייה כלכלית נכונה, עמד שנים רבות בצמרת, כמנכ"ל משרד החקלאות. משסיים תפקידו זה, נבחר להיות מזכיר ברית התנועה הקיבוצית ואף בתפקיד זה שירח את התנועה הקיבוצית כנציג וכמדריך. בעת האחרונה ביקש להעביר את נסיונו העשיר ולהעלותו על הכתב, והספר שלפנינו הוא חלק מעזבון עשיר ומגוון. בפעלו ובמשנתו הוכיח אברהם ברום שפיתוח משק וכלכלה ודבקות בעקרונות ובערכים לא זו בלבד שאינם סוחרים זה את זה אלא משלימים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אורי יזהר
תיאור: "אין נחת בישראל ואין שלווה בבית יעקב". במילים אלה נפתח הספר תיקון כולל לישראל, ששם לו למטרה להתמודד עם בעיותיה החמורות של ישראל ועם התחושות הקשות של מרבית אזרחיה. מדינת ישראל החלה דרכה בתנופה ובתקווה כשהיא גוברת על קשיים ומשברים מבית ומחוץ. אלא שבצד הנצחונות המלחמות וההתעצמות הפנימית נוצרו גם עיוותים חמורים אשר מעמידים בספק את קיום הבניין כולו: פערים כלכליים וחברתיים עמוקים, שסעים חברתיים – תרבותיים, אי יציבות פוליטית ושלטונית, חינוך והשכלה במורד, שחיתות נרחבת ואלימות גוברת, דשדוש אינסופי במבוכי הבירוקרטיה ועוד. מעל כל אלה מרחפים מבוכה גדולה וחילוקי דעות קשים באשר לתכלית קיומה ואופן קיומה של ישראל במאה ה-21.
חלקו הראשון של הספר כולל תיאור והסבר של התהליכים החברתיים, התרבותיים והפוליטיים שהביאו את ישראל למצבה הנוכחי. בחלקו השני מוצגים ומבוקרים הערעורים האידאולוגיה על זכות קיומה וצביונה של ישראל כמדינתו הריבונית של העם היהודי: הפוסט ציונות הרדיקלית, האנטי ציונות החרדית, הלאומנות והמשיחיות הכוחניות והצעות כמה ארגונים וקבוצות מקרב ערביי ישראל לביטול צביונה היהודי של ישראל.
בחלק השלישי מוצגת הצעה מקיפה לתיקון הכולל הדרוש לישראל היום – מהמסד האידאולוגי דרך התוויית המטרות והיעדים לתיקון ועד לאמצעים הדרושים להשגתם.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מרדכי גזית
תיאור: בספר שלפנינו מחקר וניתוח המגעים המדיניים בתקופה הסוערת שבין מלחמת ששת הימים ומלחמת יום הכיפורים. הכותב, מרדכי גזית, היה בעבר מנכ"ל משרד ראש הממשלה ויועץ קרוב לראשי הממשלה גולדה מאיר ויצחק רבץ. במחקרו משיב המחבר לשאלות השנויות במחלוקת במדיניות החוץ הישראלית, ומערער על ההנחה שישראל החמיצה הסדר שלום אפשרי עם מצרים בין השנים 1973-1969 . הספר מטפל בין השאר בסוגיות כגון הזמנת נחום גולדמן למצרים, מלחמת ההתשה, יוזמת רוג'רס ושליחותו הדיפלומטית של גונאר יארינג והנסיונות המוקדמים לפתיחתה של תעלת סואץ.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מיכל ארבל טפר, דניא צ'מנסקי
תיאור: בדצמבר 1995 התקבלה במועצת מנהל מקרקעי ישראל החלטה 737 המתירה הרחבות למגורים באגודות של יישובים חקלאיים ובהם קיבוצים.
תמונת המצב של התהליך בסיום שנת 1998 מסמנת כמה מגמות: ההרחבה היא יוזמה של הקיבוץ; המטרות העיקריות להרחבת הקיבוץ הן דמוגרפיות וחברתיות ; השאת תמורה כלכלית לקיבוץ היא מטרה משנית בלבד.
ההתקדמות האיטית בתהליך ההרחבה בקיבוצים נובעת לא רק מקצב אישור התכניות בוועדות התכנון והבנייה, אלא בעיקר מחששם של הקיבוצים מההרחבה והשלכותיה. בפועל, הביצוע אינו תואם את המטרות הראשוניות שעמדו בבסיס החלטה 737 ואף סותר אותן, ובמרבית הקיבוצים שיווק יחידות הדיור בשכונה יופנה לקהל הרחב. המועצות האזוריות הן הגוף המוביל בתהליך.
מן המחקר עולה מסקנה תכנונית עיקרית: קיים פער בין מדיניות התכנון הלאומי, הרואה בחיוב ואף מעודדת הרחבת קיבוצים באמצעות הקמת שכונות קהילתיות, לבין יישומה של מדיניות זו.
מתחילת שנת 1999 קיימת מגמה של שינוי החלטה 737. השינויים בהחלטה עדיין אינם ברורים והשלכותיהם עשויות להיות מרחיקות לכת.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם פווין
תיאור: התנועה הקיבוצית עברה תהליך ארוך ואיטי של התרבדות.
הממצאים מראים דו-קיום לא תמיד בשלום של אידאולוגיה ואמונות שוויוניות עם מציאות של מערכת ריבודית ברורה למדי לחברי הקיבוץ. נראה שיחסים בין-אישיים בלתי פורמליים ודחיית סמלי סטטוס ישירים - אפילו היו אלה סמלי סטטוס הפוכים כגון השתתפות בתורנויות וכו' - עוזרים לקיים את האיזון העדין בין ההפכים. בשל אופיה הגמיש והמובנה למחצה של המערכת הריבודית הקיבוצית והישענותה על מגוון של בסיסי כוח, השפעת מרכיבי הריבוד השונים על העמדות כלפי שינוי היא נפרדת ונבדלת זו מזו. מידת "המהפכנות" של העמדות נקבעת במידה לא מבוטלת על-פי הכמות והסוג של המשאבים העומדים (או חסרים) לרשות החברים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אנונימוס
תיאור: חברת הנוער הייתה מסגרת חינוכית ייחודית, תוצר של תקופה וביטוי של תקופה. היא מייצגת מעשה של קבוצות אנשים שאמונתם באדם, בחברה ובעם היתרגמה לתוכנית חינוכית שלא היה לה תקדים ונתנה פתרון אנושי, מורכב ומקיף לצעירים שהיו קורבנות למעשים נפשעים של בני עוולה. תנאים פוליטיים של תקופה ואידיאולוגיות מעוותות הפכו רבבות צעירים לחסרי בית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יחיאל אדמוני
תיאור: בין התהפוכות, וההתפתחויות שהביאה עמה מלחמת ששת הימים בולט נושא ההתיישבות בשטחים. מייד עם תום הקרבות עמדה ישראל בפני מצב חדש - בלא שיהיו בידי קברניטיה "תוכניות מגירה" לגבי הדרך שיש לנהוג בשטחים ובתושביהם. ספר זה מתאר את מערכת השיקולים והפעילויות באשר להתארגנות, לתכנון ולביצוע של המעשה היותר קובע לגבי עתידם של השטחים, מתוך המגמה להגיע לשלום עם הפלסטינים תושבי השטחים, תוך הבטחת ביטחונה של ישראל.
הספר מתמקד בעשור הראשון 1977-1967, תקופת שלטון המערך;  עשור שהצטיין בתנופה במעשה ההתיישבות משני צדי הקו הירוק.
עמידתו של המחבר, כאיש מחלקת ההתיישבות של הסוכנות ואיש הוועדה הממשלתית להתיישבות בשטחים, בצומת מערכת ההחלטות ומנופי הביצוע, הקנתה לו את הבקיאות בנושא. הוא מגולל בפני הקוראים את המסכת במבט אישי, תוך חשיפת פרטים ועובדות שלא פורסמו עד כה.
הספר מתאר את הכוחות הפורצים להתיישב ואת הכוחות העוצרים;  הוא מספר על העושים את המעשה בשכרון חושים בלתי-ראציונאלי ועל הכוחות שפועלים בשיקול דעת, ומתאר את מגוון התוכניות והמחלוקות סביבן שחלקן היו ענייניות וחלקן בגלל יריבויות אישיות.
הספר שופך אור נוסף על הנושא שאינו יורד מסדר היום הלאומי שלנו, והוא מוגש באחריות, בהערכה לעושים במלאכה תוך נקיטת עמדה של המותר והאסור בתחום הרגיש שמעורבים בו ביטחון ומיסטיקה, כובשים ונכבשים, מתיישבים וצה"ל, שמירת חוק ופריצתו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אהרן ציזלינג
תיאור: אהרן ציזלינג, איש הקיבוץ ותנועת העבודה, אחת מדמויות המופת המרתקות ביותו בנוף האנושי הארצישראלי. פעילותו הציבורית, שלא הצטמצמה בתחומי קיבוצו ותנועתו בלבד, והציבה אותו בראש מערכות הישוב הנאבק על עצמאותו וריבונותו, כשליח ציבור חלוצי מגשים ובונה חברה חדשה הותירה את רישומה בלבות בני הדור ובדפי הרשומות של ההיסטוריה.
אסופה זו של דברי אהרן ציזלינג קרויה בשם "עין-חרוד וירושלים". שני אתרים גיאוגרפיים אלה בצירופם מסמלים את האיש וחזונו, פעלו והגותו, ואת האסופה הזאת המעוגנת בעיקרי אמונתו ומוקדי עשייתו ומאבקיו הציבוריים.
עין-חרוד וירושלים. לא עין-חרוד מול ירושלים, לא עין-חרוד בצד ירושלים, אלא עין-חרוד וירושלים בוו-החיבור שחותמו אהבה, עין-חרוד וירושלים כשלמות אחת, בשני צדדיו של אותו מטבע. עין-חרוד משמע שאיפה והגשמה, הבית האישי והבית הלאומי, הכפר הקיבוצי שאותו יש לבנות ועל זכות התפתחותו יש להיאבק. עין-חרוד משמע החברה החלוצית המגשימה, הציונות הסוציאליסטית במיצויה. עין-חרוד של אהרן ציזלינג היא לו, כלשונו, "הבית לאמונתי, להכרתי, להתמכרותי", אך רק עין-חרוד שחברה לירושלים, שמגויסת לבנין ירושלים, שיונקת מכוחה, שמערה בו וחלבה ודמה.
ירושלים - מיטב חלומו של כל אדם יהודי לדורותיו. ירושלים - מרכז המוסדות הלאומיים בדרך למדינה ובמדינה. ירושלים - בירת מדינת ישראל, שאליה יש לעלות ולהעלות, ועליה יש להילחם ולגונן במסירות-נפש, ומסלעיה יש לחצוב גושי ריבונות ועצמאות עברית. ירושלים משמע - אהבת ישראל, אהבת ציון, התיצבות במערכותיה, בכל המאוד ובכל הנפש, עד כלות.
אהרן ציזלינג, איש החזון והמעש, שבשבתו בקתת הממשלה בירושלים נשא בלבו כחותם את הוויית עין-חרוד, ובביתו בעין-חדוד לא שכח את ירושלים, מיזג בחייו את השלמות ההרמונית של איש עין-חרוד וירושלים ללא חציצה. רוח זו של אמונים לעין-חרוד וירושלים מנשבת גם בין דפי אסופה זו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: איה גוזס-סבוראי
תיאור: ספר זה הוא פסיפס מתוך של עדויות של פלמחיות, שנמסרו בשורה של פגישות. בדברי החברות מתגלים ההוויה, עולם המושגים, הגישות והערכים של דור הפלמח. לא חקרי-נפש, אלא עובדות מובאות כאן. כל אחת דוברת בשפתה, וכל אחת מספרת על מעשים ומבצעים שהשתתפה בהם. הצירוף של סיפורי-היחיד נארגים למסכת - "החברה בפלמח". בסיפורי החברות מתגלים התחומים המגוונים בהם פעלו החברות - מודיעין, שליחות לחו"ל, חובשות, קשריות ("גדעוניות"), מזכירות, לוחמות, מלוות אוניות-מעפילים, מדריכות במחנות המעצר בקפריסין ועוד. בשיח נחשף המתח בין רצון החברה ליטול חלק בכל המשימות המבצעיות לבין חלוקת התפקידים הנהוגה בחברה וכל-שכן, מאז ומתמיד, בצבא. לדוגמת השתלבות הנשים בפלמח היה המשך הן בצה"ל והן בצבאות העולם.
מציאות נשים ביחידות הפלמח, במחנות העבודה והאימונים במשקים ולאחר מכן במחנות-הצבא השפיעה על האווירה. תרומתן ליציבות חברתית, לאווירה "מאוזנת" ולהתייחסות מבוגרת יותר בתנאים שזומנו לפלמח בימי רגיעה, שנוצלו להכשרת הלוחמים, כבימי ה"מאָבק" בבריטים במלחמת העצמאות ובשליחויות מיוחדות.
אילמלא הנשים, לא יכול היה הפלמח להיות פלמח.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אריה גוטמן
תיאור: החלום - חלומם של יהודים-ציונים בקהילת גלאסגו שבסקוטלנד, שהיגרו אליה במאה ה-19 מרוסיה הצארית, המבקשים לעלות לארץ ישראל ולהקים בה יישוב שיתופי.
הגשמת החלום - בעליית אחדים, חלוצי הקבוצה, והתיישבותם ליד "הקואופרציה" במרחביה שבעמק יזראל, ב-1912.
המחבר, איש נען, בן למשפחת גוטמן שהייתה בין החלוצים, שחקר ואסף את החומר לחוברת זו.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דפנה שניר, מוטי שגב
תיאור: החוברת שלפנינו עוסקת בשיטת התערבות בקהילה הקיבוצית, שלפני מספר שנים ניתן לה שמה -  "התכונה של הקהילה", בעקבות מאמר שהופיע בשם זה בשדמות פ"א-פ"ב. בגישה זו ישנן 5 הנחות יסוד, בחוברת זו אדון בחמשת הנחות יסוד אלה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אבי שחף
תיאור: שמונה ישראלים ושמונה פלסטינים – כולם חברי פורום המשפחות השכולות – שרואיינו בספר זה משדרים אמונה ביצירת מציאות חיים שונה מזו שאליה נקלענו. בוחרים בפיוס מתמקד במאבק של אנשים שבחרו לפעול לקידום פיוס – מוטיב מרכזי בחייהם – בסביבה חיצונית שלא תמיד אוהדת אותם ואת פועלם. החזון שעיצבו, שקורא להפסקת מעגל הדמים ולהגעה להסכם, פונה לשני העמים. הסיפורים מהווים ייצוג של אסונות אישיים מלאי כאב. המרואיינים מספרים מה הביא אותם להצטרף לארגון, ואילו פעילויות משמעותיות חוו בו. הסיפורים יוצרים פסיפס לא אחיד של בחירות אישיות במסגרת אותו ארגון. ניכר שהצטרפות לפורום המשפחות השכולות, ופעילות במסגרתו, פותחת בפני חבריו הזדמנות להתחבר לחיים, להפעיל השפעה ולמצוא משמעות לאובדן האישי.
עוד...
רסלינג
מאת: איתן קליין
תיאור: ההיסטוריון הרומי דיו קסיוס תיאר כך את תוצאותיו ההרסניות של מרד בר כוכבא: "יהודה כולה או כמעט כולה הייתה לשממה". בעקבות תיאור זה השתרשה במחקר ההנחה כי אזור ארץ יהודה, שהיה מיושב ביישוב יהודי צפוף - ניטש מתושביו לאחר המרד. עם זאת, כמעט שלא נמצאו מחקרים שדנו בהנחה זו ובדקו האם נכונה קביעתו של דיו קסיוס, האם נשארו יהודים על אדמתם, ואם לא - האם התמלא אזור זה בתושבים אחרים, מאין הגיעו אליו ומה טיבה של אותה התיישבות. הספר "יהודה משממה תקום" בא לתת מענה לסוגיה היסטורית זו. הספר מציג לראשונה בצורה מקיפה וברורה את קורות ההתיישבות הכפרית בארץ יהודה בתקופה הרומית המאוחרת, קרי פרק הזמן שלאחר מרד בר כוכבא ועד לתקופה הביזנטית. בפרקי הספר השונים נידונה כלל העדות הארכיאולוגית שנתגלתה עד כה מאתרים שונים בארץ יהודה שניתן לשייך לתקופה זו ניתוח הממצא הארכאולוגי וקטלוגו השיטתי מאפשרים להציע שחזור של מהלכי האדמיניסטרציה הרומית והבנת מאפייני ההתיישבות בארץ יהודה, וכן לבחון את מוצאם ואת אמונתם הדתית של תושבי האזור באותה תקופה, תוך יצירת מפה יישובית, אתנית ודתית המשקפת מציאות זו.
עוד...
הוצאת אוניברסיטת אריאל בשומרון, אריאל
מאת: סמדר סיני
תיאור: ההיסטוריה של הסיפור הנשי בארץ עדיין נכתבת ונתפסת כספח לסיפור הציוני המרכזי. סיפור חייה של מרים ברץ הוא פרק אחד הבא לחשוף ולגלות את קולן הבלתי נשמע של הנשים במציאות הפוליטית והתרבותית של תקופת היישוב ואחריה. המחברת, סמדר סיני, רואה במרים ברץ את האישה הראשונה שניהלה מאבק מגדרי בתוך הקבוצה, אף שבאותה תקופה המושג "מגדר" עדיין לא היה קיים.
דרך סיפור חייה של מרים בוחנת המחברת את התפיסה המגדרית של חברי דגניה בראשית ימיה; מה הייתה תפיסת שוויון הנשים בקבוצה וכיצד בא לידי ביטוי השוויון המגדרי בתעסוקה, בסטטוס הכלכל וביחסים בין המינים. כמו בן נבחנת תפיסת הנשיות, המשפחתיות וההורות של מרים ושל דגניה על רקע היישוב המתגבש בארץ.
מיום עלותה לארץ, והיא נערה בת שבע-עשרה, הייתה מרים ברץ חלוצה במלוא מובנה של המילה. אישה עברייה ראשונה בפרדסי פתח-תקוה, פועלת בשדות החימצה בחדרה, ואחר כך בדגניה - הרפתנית הראשונה, האם הראשונה ומקימת ענף הרפת הראשון בתנועה הקיבוצית, כן, וגם אם לשבעה בנים ובנות. כל הישג נקנה בעמל ובנחישות אין קץ. אין ספק, מרים ברץ ניחנה בתכונות המאפיינות דמויות המעצבות תקופה גם אם לא ראתה עצמה ככזאת - חייה היו משל ודוגמה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מוקי צור
תיאור: חוברת המכילה דפי עיון במגוון נושאים הקשורים לתנועה הקיבוצית לקראת הוועידה השלישית של תק"ם.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מנחם דורון
תיאור: כותב היומן תיאר את הספר כך:
"בזמן שהותי בהלסינקי, כחבר המשלחת הישראלית בוועידת השלום העולמית - רשמתי "יומן". תכלית הרישום - שייזכר יפה כל צעד וכל פרט במאבק שניהלנו שם (חברי אחדות-העבודה וחברי מפ"ם) נגד ההחלטה "הפלשתינאית" של ועידת-באנדונג.
נדמה לי כי בהלסינקי נפגשנו בפעם הראשונה - "פנים מול פנים" - עם הבעיה הגדולה: אסיה ואנחנו. תנועתנו קנתה במשך שנים ניסיון רב במאבק עם הקומוניזם האירופי על הציונות. אפס, המאבק הציוני עם הקומוניזם האסייתי הוא פרשה חדשה, קלה מן הקודמת מבחינה מסוימת, וגם קשה ממה לאין-ערוך. המאבק הספציפי הזה הוא פרשה, שהיא מעין "טרה אינקוגניטה".
העתקתי את היומן, למען יקראו בו כמה חברים, בלי לשנות שינוי ניכר מן הנוסח הראשון. גם ההערות האישיות נשארו במקומן, ועם החבר הקורא - הסליחה.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אליעזר בן־רפאל
תיאור: המשבר שפרץ בשנת 1985 בתנועה הקיבוצית פתח תקופה חדשה של שינוי קדחתני ועיצוב מחדש של הקיבוצים.
חברי הקיבוץ לא פסחו על שום היבט של החיים הקיבוציים, תוך שהם בוחנים מחדש כל מוסכמה ארגונית. הספר מתמקד בתנועה הקיבוצית המאוחדת (התק"ם) והוא מתייחס גם לסדרה של דיונים שכינסו יחדיו את ראשי התק"ם, חוקרים בכירים במדעי החברה מהאוניברסיטאות השונות וחוקרי פרוייקט "הקיבוץ במפנה המאה"
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: דן פרייס
תיאור: התכנון והבנייה של השיכון החברתי והציבורי הם מפעלים חסרי תקדים בהיקפם ובין החשובים שיזמו גורמים בתנועה הציונית מאז חודשה ההתיישבות היהודית בארץ ישראל. השיכון הציבורי שנבנה בשנים 1967-1945 הוא מאגר הדירות הגדול ביותר בארץ, המונה כמיליון וחצי יחידות דיור, והוא משמש השראה לדורות של אדריכלים.
הספר נחלת הכלל: השיכון החברתי והציבורי בישראל, 1967-1945 חושף את שורשיו האידאולוגיים של מפעל הבנייה החלוצי הזה ומתאר כיצד חתרה האדריכלות המודרנית בארץ ישראל לממש דרכו את ערכי היסוד של הציונות הסוציאליסטית: שיוויון חברתי, צדק חלוקתי, בעלות ציבורית על הקרקע ובניית חברה חדשה.
באמצעות ניתוח ביקורתי של הנרטיב ההיסטורי, האידאולוגי והאדריכלי שרווח עד שלהי שנות השישים, חושף אדריכל ד"ר דן פרייס את האתגרים שהציבה השונוּת התרבותית בבניית זהות ישראלית מאחדת ומנתח את דרכי הפעולה שנקטו אדריכלים, מתכננים ופקידי ממשלה כדי ליישם את חזונם.
הספר מציע דיון מקורי במורשת התרבות האדריכלית בישראל ומזקק את ההישגים התכנוניים ואת הערכים החברתיים הייחודיים הגלומים בה
עוד...
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: מוטי רגב
תיאור: נגינת הגיטרה החשמלית של יהודה פוליקר, אהוד בנאי וברי סחרוף מצויה במוקד תרומתם המרכזית להיווצרותו של פופ-רוק בגוון מזרחי בישראל. כשהגיטרה מנסרת שיר געגועים בוחן את יצירתם הצלילית וכן את זו של שורת מוזיקאים נוספים, מתחקה אחר גלגוליה המוזיקליים של הגיטרה המזרחשמלית לאורך חמישה עשורים ומצביע על תפקידם של צלילי מוזיקה כמעצבי מציאות תרבותית.
ניתוחו של פרופ' מוטי רגב נובר ברפרטואר שירים ואלבומים של אריס סאן, משה בן-מוש ויהודה קיסר, של להקות הרוק הדרומי, בהן שפתיים, טיפקס וכנסיית השכל ושל זמרים-נגנים-יוצרים, כמו אהובה עוזרי ודודו טסה, מאתר בהם רגעי צליל שנוצרת בהם "מזרחיות" ומזהה מרכיבים מוזיקליים שחדרו למיינסטרים הישראלי.
הספר מעניק זווית ייחודית לחקר המוזיקה בישראל, ובייחוד לחקר המוזיקה הפופולרית. הוא מציג גישה ממוקדת צליל במחקר הסוציולוגי של המוזיקה ומוסיף פריט משמעותי למדף הספרים העוסק בסוציולוגיה של התרבות בישראל.
עוד...
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: אמין ח'לף
תיאור: האם ניתן ליצור בישראל, המוגדרת כמדינת הלאום של העם היהודי, מסגרת יהודית–ערבית שוויונית? הספר אי של שוויון בוחן את מידת מימושו של חזון בתי הספר המשותפים ליהודים ולערבים מאז ייסדה עמותת "יד ביד" לחינוך דו–לשוני את בית הספר הראשון ב– 1998.
במרכז הספר עומדת השאלה אם חינוך משותף הממוקד בחתירה לשלום ולשוויון משפיע על המציאות שמחוץ למוסדות החינוך, כפי שקיוו מייסדיהם, או שמא עוצמת הסכסוך הישראלי–פלסטיני הופכת גם את המרחב הבית ספרי המשותף לזירה של עימות. מסקנתו של המחבר, ד"ר אמין ח'לף, היא כי פערי הכוחות בין קבוצת הרוב היהודית לבין קבוצת המיעוט הערבית אינם נעלמים במסגרות החינוך המשותפות והשפעתם של בתי הספר המשותפים על ההוויה הישראלית עדיין מוגבלת למדי. ואף על פי כן, הוא מראה כי החינוך המשותף הניב גם פירות, ועצם הרצון לקיים שותפות שוויונית דרך מסגרות חינוך הוא בעל פוטנציאל להשפעה סביבתית חיובית גם אם טרם מומש במלואו.
מֵעבר להתייחסות לבתי ספר דו–לשוניים בישראל, הספר תורם גם להבנת העקרונות החינוכיים של התפיסה הרב–תרבותית ומציג כלים לפענוח הדינמיקה של יחסי רוב ומיעוט.
עוד...
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: תמר הרמן, עופר שיף
תיאור: מהי ממלכתיות? מהם שורשיו של הפרויקט הלאומי הרשום על שמו של דוד בן–גוריון והאם אנו נדרשים בימים אלו להמציא מחדש את המושג? האסופה כ"א מחשבות על ממלכתיות ישראלית מציעה מגוון תשובות לשאלות הללו, פרי עטם של 21 נשות ואנשי ציבור, מחקר והגות מובילים בתחומם. בין דפיה מוצגת קשת רחבה של עמדות בנוגע לגבולותיה ולמשמעויותיה של הזהות הישראלית המשתנה, חזונות באשר לעתידה, ושאלת השאלות המרחפת מעליה: האם יש בכוחה של הממלכתיות להגדיר את החברה הישראלית או שהיא תפרק אותה? האם יש בנמצא דרכים חדשות לשיקום הסולידריות הישראלית המתרופפת ולאיתור פתרונות מוסכמים לחיים משותפים?
מכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגבלמדא עיון - הוצאת הספרים של האוניברסיטה הפתוחה
מאת: כסניה זילברברג
תיאור: שנה בחייה של אה מיוחדת במינה - מהפכנית סוציאל-רבולוציונרית, אשר בעלה היהודי ניתלה ע"י שלטון הצאר הרוסי והיא חיה עם בתה באירופה, גולה מרוסיה הסובייטית. ב-1932 היא עולה לארץ ואת שנתה הראשונה היא עושה בעין חרוד ובגשר, בחצר כנרת ובכפר-גלעדי.
על שנה זאת מספרת כסניה ביומנה.
סיפור שהעניקה לו את השם "על כנפי אהבה".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יוסף פריד
תיאור: איש יהודי עולה מגליציה לא"י ב-1908, ולאחר זמן מה מצטרפים אליו גם רעייו הצעירה ובנם התינוק. הם גרים בדירה שכורה ביפו, והוא עובד כמזכיר גימנסיה הרצליה. בשל קשיי המקום והזמן הם חוזרים לאירופה בסוף 1909. ב-1933 שבה ועלתה המשפחה לארץ. היומן המתפרסם בזה מספר את סיפור המשפחה ב-1908/9.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ניסים כהן, רון דול, טל אבוטבול
תיאור: התפיסה המסורתית במינהל הציבורי קובעת כי עובדי שירות המדינה נדרשים לשירות בעל אופי ממלכתי וא-פוליטי. אף על פי כן, ולמרות הניסיונות לצמצם את תופעת המינויים הפוליטיים בעשורים האחרונים, היא נמשכת ומתרחבת. על אף טענות הנשמעות לאחרונה, במיוחד לאחר אוקטובר 2023, כי שירות המדינה הפך מקלט לעסקנים מפלגתיים ולמקורבים נטולי כישורים מתאימים, ולמרות ריבוי התחקירים המתפרסמים בתקשורת, עד כה אין בנמצא נתונים מהימנים בנושא מינויים פוליטיים.
המחקר הנוכחי מבקש להציג לראשונה תמונת מצב ברורה, אובייקטיבית ומבוססת נתונים של פטורים ממכרז בשירות המדינה, הקשורים לדעתנו קשר בל יינתק מתופעת המינויים הפוליטיים. זאת תוך בחינת ההחלטות שהתקבלו בנושא הפטור ממכרז וההתפתחויות שחלו בו לאורך השנים, ובפילוחים שונים. אנו מציגים את מספר ההחלטות והמשרות שזכו לפטור לפי שנים, לפי ממשלות, ולפי נציבי שירות המדינה שכיהנו נכון לעת מתן הפטור.
עוד...
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: תמר הרמן, ליאור יוחנני, ירון קפלן, אינה אורלי ספוז'ניקוב
תיאור: מדד הדמוקרטיה הישראלית מציע הערכה שנתית של איכות הדמוקרטיה הישראלית. לצורך זה נערך מדי שנה בשנה סקר רחב במדגם מייצג של האוכלוסייה הישראלית. מטרתו של המדד לעמוד על המגמות בחברה הישראלית בשאלות כבדות משקל הקשורות להגשמת הערכים והיעדים הדמוקרטיים ולתפקוד של מערכות השלטון וממלאי התפקידים הנבחרים. ניתוח התוצאות מבקש לתרום לדיון הציבורי על מצב הדמוקרטיה בישראל וליצור מאגר מידע רחב שיעמיק את הדיון בנושא.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: אורי שרון, איתמר פופליקר, ירדן קידר, רועי קנת-פורטל, יובל פלדמן
תיאור: מחקר זה מבקש לזהות מהם הגורמים שעשויים לעודד התנהגות פרו־סביבתית בישראל באמצעות בחינת השפעתם של גורמים פסיכולוגיים ומשתני רקע דמוגרפיים על התנהגויות סביבתיות של פרטים בחברה.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: יוסף לניר
תיאור: המחבר מציג בספר זה את הקיבוץ כמערכת מדינית, שבה משולבות ביחסי גומלין הקהילה והתנועה. הקהילה הקיבוצית, בתפיסתו של המחבר, הינה מערכת שיתופית מאקרו-כלכלית, המשלבת את פונקציות הייצור, הצריכה, החיסכון וההשקעה ביחסי הפנים והחוץ שלה. הוא רואה את הקונפליקט כסימן היכר לבגרותו ה"לא אוטופית" של הקיבוץ. הקונפליקט הוא אימננטי ובלתי נמנע ומכאן הצורך בהתאמה מתמדת לשינויים בהתפתחות. חוסר פתרונות המותאמים לצורכי התקופה מעמיקים את הקונפליקט והינם ביסוד המשבר. במיוחד בולטת בהקשר זה האקטואליות של המשבר בו נתון הקיבוץ בסוף שנות ה-80.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם בן צבי
תיאור: במסגרת חקר הקיבוץ בשנים האחרונות אנחנו מנסים לחקור את השינויים בקיבוץ, ובעיקר אותם שינויים שהשפעתם מתבטאת מחוצה לו והשינויים החיצוניים המשפיעים כלפי פנים. חלק מהנושאים העיקריים שבהם אנו עוסקים הם הקשר המשתנה מידי יום בין הקיבוץ לחברה הסובבת. נושא האקולוגיה הוא מן הנושאים "החמים", ובמודעות לנושא האקולוגי, של איכות הסביבה ואיכות החיים, מביאה את אנשים להדגיש יותר נושא זה ולדרוש הרבה יותר מעצמם ומאחרים ובוודאי מהקיבוצים.
ערכנו סקר אקולוגי ראשוני, כאשר בכוונת יד טבנקין לנסות ולקדם בשיתוף עם גופים שונים- מהם איגוד התעשייה הקיבוצית, מכוני מחקר אחרים והמשרד לאיכות הסביבה: א) את המודעות לאיכות הסביבה ולאיכות החיים במסגרת הקיבוצים. ב) מדיניות שתביא את התנועות הקיבוציות, יחד עם המשרד לאיכות הסביבה ועם גופים שפועלים בשטח, כמו עמותת "הקיבוץ הירוק", לעשייה יום יומית הטובה לכל הגורמים.
יום העיון הזה סוגר את הסקר שנערך.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אמיר גולדשטיין, מוסטפא עבאסי, טלי גולדברג, זאביק גרינברג
תיאור: ספר זה מכנס עשרים ושניים מחקרים החדשים על אודות הגליל, על ייחודו הגאוגרפי, על הנוף הטבעי והתרבותי שלו, על הרכבו האנושי המגוון והמיוחד. חמשת שערי הספר נעים על המשרעת הכרונולוגית של חקר הגליל ועל מגוון התחומים שבו: 'מהעת העתיקה לימי הביניים', 'על חקר הארץ וידיעתה', 'שלהי השלטון העות'מני ותקופת המנדט', 'חברה ומדינה בגליל' ו'מדעי הטבע'. המאמרים מציעים לקוראים מקרב הקהילה המדעית ולכלל אוהבי הגליל וידיעת הארץ מבט בוחן על העושר הטבעי והתרבותי של חבל הארץ הצפוני בישראל. הספר, הרביעי בסדרה, מוקדש בהוקרה לפרופ' חיים גורן, ממניחי היסודות למכללה האקדמית תל חי.
מאת: דניאל בן-חורין
תיאור: הספרות ההיסטורית והתאורטית שנכתבה בשנים האחרונות מאפשרת התבוננות רבת עניין בסוגיית הסדרי השלום שחתמה ישראל עם מצרים וירדן. ספרות זו מהווה אתגר לדון בהתנהלותם הפוליטית של מנחם בגין ויצחק רבין כאירוע היסטורי מפרספקטיבה תאורטית. מה בתכונותיהם של השניים שעוצבו בשנות ילדותם ובגרותם גרם להם לפצח את הקודים האופרטיביים של הנשיא סאדאת והמלך חוסיין ולשנות את מצבה האסטרטגי של ישראל ממלחמה להסדרי שלום? סוגיה היסטורית זו נדונה בהרחבה בספר זה לאורן של תאוריות מתחום המנהיגות והיא עשויה לעורר עניין רב אצל שוחרי הדעת.
באמצעות כלים תאורטיים של התנהגות אפקטיבית וקבלת החלטות מורכבות דן המחבר בסדרה של אסטרטגיות מתוחכמות שנקטו השניים בהצלחה שעשתה אותם ראויים לתואר קברניטי השלום. בשונה מההנחה הקלאסית הרואה בכישוריו האפקטיביים של המנהיג את הגורם המכריע להצלחתו, מצביע המחבר על חשיבות המוטיבציות הרגשיות ותחושת השליחות של המנהיג המניעות את כישרונותיו הקוגניטיביים.
הספר אינו רק סיפור היסטורי על קורותיהם ודרך התנהלותם הדיפלומטית של שני מנהיגי שלום דגולים. הוא כולל גם תובנות אקטואליות. התחושה של בגין ורבין שהם נושאים על כתפיהם את ההיסטוריה היהודית והישראלית הניעה אותם ליצור לישראל עתיד בטוח יותר. ייתכן שאנו זקוקים למנהיגים מסוגם. כישלון היישום של הסכם אוסלו והניסיון שלא צלח להניע שלום עם הסורים מהווים תמרורי אזהרה שכדאי ללמוד מהם.
המחבר מציב אתגר בפני תאורטיקנים שהדגשתם מרכיבים קוגניטיביים, ארגוניים ורגשיים בסגנונם של מנהיגים לוקה בחסר. הוא טוען שיש להשלימם במרכיבי הנעה תחושתיים ולבחון כיצד עוצבו כלקחים בעברם. סביבת השחקן חשובה משתי בחינות נוספות; אין להתעלם ממשתני התחרות הפוליטית וגם לא ממשתני הסביבה האופרטיביים שבו פועל השחקן.
עוד...
אוריון הוצאה לאור
מאת: יוסף טבנקין
תיאור: תרומתו של יוספל'ה לתורת המלחמה של הפלמ"ח ושל צה"ל, יוספל'ה- מאת חיים חפר, ציוני דרך בחייו של יוספל'ה, חטיבת "פלמ"ח הראל" במלחמת העצמאות.
בין מלחמת העולם השנייה למבצע נחשון , ההחלטה על מבצע נחשון, מבצע נחשון, מבצע הראל, סיכום.
מאת: יוסף גורני, אביגיל פז-ישעיהו
תיאור: אסופת המאמרים שלפנינו עוסקת בהתיישבות השיתופית בארץ ישראל למן תקופת העלייה השנייה ועד ימינו. נכללו בה מאמרים המייצגים את הגותה של ההתיישבות השיתופית, אופני התארגנותה והתגבשותה כמערכת התיישבותית מוסדית, ייחודה הרעיוני-ערכי ומרכיבי זהותה כמערכת חברתית.
באסופה קובצו מאמרי מחקר שהתפרסמו בזמנים שונים לאורך כל שנותיה של ההתיישבות השיתופית. חלקם אינם מצביעים עוד על מציאות קיימת, אולם שיקפו נאמנה את המציאות בזמן שנכתבו. כוונתנו היתה באמצעות מאמרי המחקר השונים, לתת לקורא סקירה מקיפה ככל האפשר של המפעל הייחודי הזה, אשר השפיע במשך שנים רבות על החברה בארץ ישראל ובמדינת ישראל.
סדר הופעתם של המאמרים עוקב אחר התהליך ההיסטורי העומד בתשתיתם של הנושאים הנידונים. הקובץ כולו מתמקד בבחינת ההיבטים ההיסטוריים, סוציולוגיים וכלכליים בהתיישבות השיתופית כמו שבאו לידי ביטוי במחקר המדעי.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יעריאוניברסיטת תל אביב. המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים וייצמןמכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
מאת: אברהם פווין
תיאור: זה שנים נמצאים קיבוצים רבים, כמו יישובים אחרים בפריפריה, בעיקר הכפרית, במשבר. השאלה העומדת בפני כל יישוב ובפני המוסדות שיכולים להושיט עזרה היא, באיזו מידה הקהילה מסוגלת לגייס מתוכה את הכוחות הנחוצים כדי להיחלץ מן המשבר? כלומר, מה יכולתם של התושבים לשתף פעולה ביעילות לטובת הכלל ולתועלתם ההדדית. ובמילים אחרות, מהי רמת ההון החברתי של היישוב?
המטרה המרכזית של המחקר היתה פיתוח מדד של הון חברתי מתאים לקהילה הקיבוצית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יצחק טבנקין
תיאור: מהי ההתיישבות? ההתיישבות ככוח פוליטי, הדרכים ליישובה של הארץ, שלמותה ההתיישבותית של הארץ, האופי ההתיישבותי של תנועת הפועלים הארץ ישראלית, פיזור האוכלוסיה ויישובי הספר, רשימת מקורות .
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתהקיבוץ המאוחד
מאת: חיים הדרי
תיאור: אופוזיציות השומר הצעיר נצ"ח, הפילוג במחנות העולים בין הקיבוץ והמפלגה עם דגל האיחוד פגישות למשא ומתן התכנסויות נפרדות ערעור הפעולה במזכירות הקיבוץ החלוץ האחידה שליחות החינוכית הכשרה לשליחות הפילוג במפא"י הקרע מתפשט אל הגולה ועדה משותפת לנתעוות מפולגות ערעור הפעולה בנוער בארץ בימים של התרחשויות היסטוריות הפילוג בישובים המאמצים לעצור את מסע הפילוג עולים בתוהו נחתך הדין.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: חיים גולן מביא בספר זה את חוברות "הסולל", שהיו בטאונו של גדוד העבודה על שם יוסף טרומפלדור ושל פועלי הכבישים בראשית שנות העשרים, ומלווה את "הסולל" במבוא, בהערות, בנספחים ובמפתח עניינים ואישים.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: עזריאל קמון
תיאור: בשנים 1955 - 1956 הובאו לישראל 27 נערים ונערות מבני הקהילה היהודית האתיופית (שנקראו אז פלאשים) כדי להתחנך בכפר הנוער הדתי בכפר בתיה. הקבוצה הראשונה סיימה את חניכותה אחרי כשלוש שנים וחזרה לאתיופיה לסייע בהדרכה וחינוך בקרב העדה ולמענה. הקבוצה השניה נשארה בכפר בתיה ובמוסדות אחרים כשמונה שנים והוחזרה לאתיופיה לאותה מטרה עצמה.
סיפור עדותם של רוב החניכים הוא סיפור קשה ומלווה ביסורים של ניתוק, תחושות דחיה והפקרה ותשלום אישי כבד למען המטרה שלשמה יצאו. הם היו, כדברי יצחק בן צבי, נשיאה השני של המדינה: "הגשר הראשון" בין ישראל לקהילה היהודית באתיופיה. פעילותם החלוצית למען קהילתם הביאה בסופו של דבר להעלאת העדה לישראל ב"מבצע משה" ב"מבצע שלמה" ובמבצעים נוספים שהשתיקה עדיין יפה להם. היום, חיים איתנו בישראל רוב הנערים והנערות של שתי הקבוצות הראשונות וסיפור עלילותיהם וקרבנם האישי מסופר כאן לראשונה. המכון לחקר הציונות והחלוציות בקהילות ספרד והמזרח ביד טבנקין, בבואו לראיין ולתעד את סיפורם, שם לו למטרה להביא לידיעת הציבור הרחב את דבר פועלם של צעירים אלה, לטפח "גאוות יחידה" בקרב בני הדור הצעיר של העדה האתיופית ולהפיץ את ההכרה בתרומתם הגדולה בכתיבת פרק נוסף בהיסטוריה של העם היהודי ומדינת ישראל.  
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אשר מניב
תיאור: קובץ זה נועד להיות תרומה לחידוש הדיון על דרכה של ההסתדרות הכללית לנוכח התמורות בחברה המודרנית בכלל ובעיותיה של תנועת העבודה בחברה הישראלית בפרט.
הספר מתחלק לשלושה שערים: "לבחינת הדרך" - שבו נבחנת הדרך החברתית, הרעיונית, הכלכלית והחינוכית של ההסתדרות לאור ייחודה הערכי ולנוכח המציאות המשתנה; "שוויון כלכלי וחברתי" - מאמרים הדנים בשאיפה לשוויון במדיניות המקצועית, במדיניות הסוציאלית, ביחסים העדתיים ובמערכת הכלכלית הכללית של ישראל; "קהילית עובדים" מאמרים המוקדשים לרעיון השיתוף, בעיות הגשמתו במשק העובדים ודרכים להרחבתו.
הביקורת על המצב הקיים, העוברת כחוט השני דרך רוב המאמרים, בקובץ זה, מציבה אתגר להמשך הדיון, תוך ראיית תפקידה המרכזי של ההסתדרות כתנועה חברתית.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם כנעני
תיאור: אברהם כנעני המחבר היה חלוץ בתנועה בפולין, למד במקווה ישראל, חבר בהכשרה בקבוצת כנרת, המייסדים את קיבוץ גבת, ליווה את פלוגת הים במפרץ ובנמל חיפה. היה עובד שדה, עבר לפעול במרכז החקלאי, בוועדת ההתיישבות הקיבוצית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אילן שחורי
תיאור: על ראשית התגבשותה של הבוהמה התל אביבית, על דמותו הססגונית של מאיר דיזנגוף, על הקמת שוק הכרמל, על ועדת השמות העירונית, על העדלאידע, על מהפכת השבת ועל מהפכת החישמול שעברה תל אביב, ועוד ועוד פרקים מההיסטוריה של העיר ב-430 עמודי תל אביב שלי מאת אילן שחורי, החוקר את העיר כבר יותר מחמישה עשורים ומדריך בה סיורים. שחורי מביא את סיפור תולדות העיר תל אביב בעין אקדמית, חוקרת ועיתונאית, בספר המלווה בצילומים רבים ובנוי מ-32 פרקים בארבע חטיבות: גיבושה של עיר - ראשית המוסדות והשירותים, דיזנגוף - לא רק שם של רחוב, התרבות העירונית התל אביבית וסיפורי עיר - מאבקים ומלחמות בראשית הדרך. הספר הוא תוצר עבודה של כעשר שנים, והוא כולל מאמרים שפורסמו בכתבי עת שונים ועברו עיבוד מחדש לצד מאמרים שנכתבו במיוחד.
עוד...
מדיה 10 הוצאה לאור בע"מ
הצג עוד תוצאות