|
עמוד:9
הקדמה למהדורה העברית המציאות אחרי "הג'ונגל" האם בכוחה של ספרות עיתונאית להשפיע ? האם יצירה שחוקרת , חושפת ומבקרת מסוגלת להביא לשינוי ? " אומת המזון , "המהיר יצירתו העיתונאית המהוללת של אריק שלוסר , המובאת כאן לראשונה לקוראים בעברית , היא לכאורה הצלחה בכל קנה מידה : של תהודה , של מוניטין ושל מכירות . מאמר בן שני חלקים , שכתב שלוסר ופרסם במגזין "רולינג , "סטון התפתח לכדי ספר מרתק ומקיף - על הדרך שבה נוצרה , גדלה ושגשגה תעשיית המזון המהיר האמריקנית , ובראשה רשת מסעדות ההמבורגר ; "ס'מקדונלד" איך התפרשה לכל חלקה טובה בארצות הברית ובעולם , וזרעה לא מעט הרס בדרכה . שלוסר מתאר את מנהיגיה ומעצביה של תעשיית המזון המהיר , את השיטה העסקית הממולחת , שהם המציאו ושכללו , את מקור קסמה , את הטעמים להצלחתה המרשימה , וכן , בעיקר , את האנשים שמקיימים את השיטה , אלה שנהנים ממנה ואלה שסובלים בגללה , ובהם : הצעירים והצעירות שעובדים מאחורי הדלפק , הפועלים הזרים בבתי המטבחיים , והחקלאים הוותיקים , מגדלי תפוחי האדמה ( שנפרסים לרצועות של צ'יפס ) ומגדלי הפרות ( שנשחטות ונחתכות לבשר בקר , ונטחנות לקציצות , ומוקפאות , ומופצות לרבבות של מסעדות , ומטוגנות , ומונחות אחר כבוד על פרוסת עגבנייה , רצועה של בצל ועלה של חסה במרכזה של לחמנייה פרוסה - והופכות לאובייקט של תאווה , לסמל של אומה . ( אגב כך , מתאר שלוסר ב"אומת המזון המהיר" את האופן שבו התעשייה הזאת , שצמחה לממדים מפלצתיים במחצית השנייה של המאה העשרים , משפיעה על האמריקאים , ועל ההולכים בדרכם ברחבי העולם , כלומר על כולנו , שאוכלים במסעדות של מזון מהיר , מחקים את שיטות המסחר וההעסקה שלהן גם בתחומי חיים אחרים , נסחפים אחר הרגלי התזונה שמכתיבה התעשייה הזו , ומפרנסים אותה ; לועסים ומפנימים היטב - את ערכיה התרבותיים , את מהותה החברתית .
|
|