שבעת המינים על כף היד

עמוד:11

שעורה צמח זה מהווה , יחד עם החיטה , מקור ראשוני לפחמימות . קמח שעורה היה "לחם עוני , " מזונם של עניים , ושל בהמות הבית . השעורה יכולה לצמוח גם באזורי בצורת , דלים בגשם , בתנאים שהחיטה אינה יכולה לצמוח בהם . בארץ ישראל צומחים בר כמה מינים של שעורה , אבל רק אחד מהם , שעורת התבור , הוא הזן ששימש כאבי השעורה הדו טורית ( שני טורי גרעינים בשיבולת ) שממנה פותחה השעורה והפכה לגידול חשוב בארץ ; לאחרונה פחת גידולה מאוד . ג 9 ן גפן היין היא שיח משתרע או מטפס , והיא עומדת בשלכת בחורף . מקורה מגפן הבר , הצומחת במזרח התיכון , ולאחרונה הוכח כי היא מצויה גם בארץ ישראל . פריחת הגפן קרויה סמדר , ותוצרי הגפן שונים ומגוונים : ענבים לאכילה , עלי גפן לבישול , צימוקים , ריבות ובעיקר - יין . את הגפן מגדלים בארץ ישראל מאז ימי קדם , הן במדרגות ההרים והן בחולות המישור . גיתות עתיקות לדריכת יין , בנויות או חצובות באבן , מצויות במקומות רבים בארץ . הגפן וחלקיה - האשכול והעלה - שימשו מוטיב באמנות בעיטור מבנים , בציורי קיר , בפסיפס ועוד . תאנה עצי התאנה צומחים בר ליד מעיינות ונחלים בארץ ישראל , ומהם פותחו התאנים התרבותיות . התאנה עומדת בשלכת בחורף , ובאביב היא מלבלבת ומצמיחה פגות

הקיבוץ המאוחד


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר