פתח דבר: הזמנה לסעודה

עמוד:12

נמרוד לוז  12  דרכי השגתו, צורות ייצורו, אמצעי הפצתו ומנהגי אכילתו של האוכל היו ( ועדיין ) קריטיים להתפתחות המין האנושי . אציין רק כמה מנקודות הציון הבולטות בהקשרים אלה . רתימתה של האש לצורכי בישול הבשר הייתה צעד שהעניק לנו יתרון אבולוציוני עצום ביחס לקופי-על אחרים . המהפכה החקלאית ותהליכי ביותם של צמחים ובעלי חיים הובילו ליצירת עודפי מזון, הבסיס ההכרחי להופעתן של הציוויליזציות הגדולות, צמיחתן של חברות ענק, ופיתוח השפה והכתב . משום כך אוכל הוא מערך מורכב של חומרים וסמלים, שההתבוננות בו יכולה ללמד אותנו רבות על עצמנו . פרקי הספר מתמקדים במעבר הזה, שבין מזון במצבו הטבעי להיותו סמל, כלומר במופעיו לאחר הטרנספורמציה התרבותית, הכוללת תהליכים היסטוריים-כלכליים-סוציולוגים, ובוודאי פוליטיים . במהלך הקריאה נתוודע למקרים שבהם האוכל מבטא תשוקה וכוח ; נתפס כישות מקודשת ; מסמל איסורים חברתיים, שקובעים שאכילתו היא חטא ופשע ; מגלם בתוכו את הדחף לחירות לאומית או אחרת ; ובוודאי משמש, כמו במקרה של אגוז המוסקט, חמדנות ורצחנות מקיפות, שמובילות לשינויים גיאו-פוליטיים וגיאו- אסטרטגיים . גישה זו תסייע לנו להבין כיצד המזונות הפשוטים לכאורה, שעולים על שולחננו אגב אורחא, אוצרים בתוכם סיפורים, חלומות, תהליכים היסטוריים, ערכים ואידיאולוגיות . הספר פורש בפני הקוראים והקוראות אפשרויות חשיבה מגוונות על אוכל ועל אכילה, שעיקרן בחינה ביקורתית של היבטים ומאפיינים קולינריים שוליים ופעוטים לכאורה, ומראה כיצד הם מקיימים שיג ושיח

אפיק


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר