|
מצב הרווחה בחברה הערבית : עוני, מדיניות ממשלתית וחולשת הרשויות המקומיות
מחבר:
נסרין חדאד חאג’ יחיא, סייף איימן, ניצה קסיר (קלינר) ובן פרג'ון
שנת ההוצאה:
2021
מילות מפתח:
שירותי רווחה; ערבים בישראל; עוני; שירותים; שרותים; שרותי-רווחה; שרותי רווחה; בטחון סוציאלי; בטחון-סוציאלי; ביטחון סוציאלי; ביטחון-סוציאלי; רווחה סוציאלית; שירותים חברתיים; שרותים חברתיים; שירותים סוציאליים; שרותים סוציאליים; ערביי ישראל; ערבים; המגזר הערבי בישראל; עניים; עני
החברה הערבית סובלת זה שנים משיעורי עוני גבוהים במידה ניכרת לעומת כלל האוכלוסייה. מחקר זה סוקר כיצד האוכלוסייה הערבית הודרה במשך שנים מרכיבים של מערכת הביטחון הסוציאלי ומההשקעה החברתית של מדינת ישראל; וכיצד השינויים שחלו במדיניות הרווחה בתחילת שנות ה־ 2000 פגעו במיוחד באוכלוסייה זו.
ממצאי המחקר מלמדים כי מצבה הירוד של החברה הערבית נובע, בין היתר, מהקצאה לא שוויונית של תקציבי רווחה גם כיום, ובשני אפיקים עיקריים – ברמה הארצית, מערכת הביטחון הסוציאלי אינה מצליחה לחלץ את האוכלוסייה הערבית מעוני במידה שווה לאוכלוסייה היהודית; וברמה המקומית, מנגנוני תקצוב מחלקות הרווחה, בצד חולשתן של הרשויות הערביות, אינם מספקים מענה הולם לצורכי התושבות והתושבים ביישובים הערביים.
אומנם בשנים האחרונות חל צמצום מסוים בממדי העוני בקרב האוכלוסייה הערבית, אך הם עדיין גבוהים. דחיקת האוכלוסייה הערבית לשולי החברה הישראלית טומנת בחובה נזקים רב־ממדיים. כאשר שיעור המשפחות מהחברה הערבית החיות בעוני גבוה כל כך, יכולתן להשתלב בתעסוקה איכותית ולהעמיד עבור ילדיהן את הכלים לעשות זאת בעתיד נפגעת פגיעה קשה. ראוי אפוא שהממשלה תנקוט צעדים נרחבים יותר למיגור העוני ולשיפור שירותי הרווחה בקרב אוכלוסייה זו.
אל הספר
תוכן הספר:
|
|