נמצאו 353 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: אודי כרמי
תיאור: לגיבורי ספורט יש תפקיד חשוב בבינוי האומה. הם מגלמים את הערכים שהאומה מאמצת ואת הדרך שבה היא מבקשת להיתפס באמצעות הצטיינותם במגרש הספורט ומחוצה לו. ליישוב היהודי בארץ ישראל היו גיבורי ספורט נערצים. כל פרק בספר "לא ספורט לשם ספורט" - גיבורי ספורט בתקופת היישוב - דן בגיבור אחר, בפרשנות הייחודית שסיפורו נותן למושג 'יהדות השרירים' ובזיקה למציאות החברתית והפוליטית שבה פעל.
הספורטאים שמוצגים בספר הם הכדורגלן שמעון "לומק" (רוטנר) לאומי, המתאגרף עמיאל אבינרי )אמיל(, האתלט וולטר פרנקל, השחיינית יהודית דויטש, המתאבק יוסף פלם, השחיינית עליזה וירץ והכדורסלן אברהם שניאור. ספורטאים אלה ניצבו במרכזם של אירועים מכוננים שהקנו להם את מעמדם כגיבורי ספורט. אירועים אלה משמשים צוהר להתבוננות ביישוב היהודי תחת שלטון המנדט הבריטי מנקודת מבט מקורית הנמצאת, בדרך כלל, בשולי שדה הראייה האקדמי.
הספר שלפנינו מאפשר היכרות אינטימית נדירה עם גיבורי הספורט של ארץ ישראל בתקופת היישוב, ומטרותיו הן אלה: עמידה על הישגיהם הספורטיביים, לימוד מנגנון ההבניה שלהם כגיבורי תרבות, והבנת התפקיד הלאומי שמילאו בתקופת המנדט הבריטי בארץ.
עוד...
מכון מופ"ת
מאת: מייקל בנסון
תיאור: כאשר עלה אדולף היטלר לשלטון בגרמניה, הפשיזם החל להכות שורש באדמת אמריקה. פעילים נאצים החלו להתאגד בערים הגדולות וב־1933 היו יותר מ־100 קבוצות אנטישמיות שפעלו בגלוי בארצות הברית. אמריקאים מעטים העזו להשמיע את קולם או להשיב מלחמה – עד שהתנגדות מאורגנת של גנגסטרים יהודים פתחה במלחמה אישית משלה נגד הנאצים שבקרבם.
הסיפור האמיתי המדהים על עליית הנאציזם באמריקה בשנים שלפני מלחמת העולם השנייה – ועל הגנגסטרים היהודים חסרי הפחד ומשפחות הפשע שאיחדו כוחות להשיב מלחמה. מייקל בנסון, חושף בסגנון קולנועי מרתק את התפקיד שמילאו מאפיונרים כמו מאיר לנסקי, בגסי סיגל ומיקי כהן בהדיפת הגל הגואה של אוהדי הנאצים בשנות השלושים והארבעים של המאה הקודמת.
הספר מציג עובדות מפתיעות, דמויות בלתי נשכחות ומתעד את הטקטיקות חסרות הרחמים של הגנגסטרים למיגור הפשיזם – שהמריצו אמריקאים מן השורה להצטרף אליהם במאבקם. הספר מגיע לשיא באחד האירועים הידועים לשמצה לפני המלחמה – העצרת הנאצית ב־1939 במדיסון סקוור גארדן – כאשר אזרחים שומרי חוק עמדו לצד פושעים קשוחים כדי להיאבק על נפשה של האומה. זהו אחד הפרקים המרתקים והפחות ידועים בהיסטוריה האמריקאית ובפשע המאורגן האמריקאי.
עוד...
מטר הוצאה לאור בע"מ
מאת: יעקב זק, חיים זליגמן
תיאור: בתחילת 1933 התאחדו שתי התנועות "ברית העולים" ו"קדימה" והקימו את התנועה "הבונים- נוער חלוצי". בסתיו אותה שנה הצטרף לתנועה החדשה גם ה"ארבייטסקרייס".
בכנס נשמעו הרצאות והערכות, זיכרונות וחשבון-נפש, אך היה זה בעיקר מפגש מרגש ביותר באווירה מיוחדת. ועם זאת לא נפקד זכרם של חברים רבים, בהם שליחי ארץ-ישראל העובדת לגרמניה, שכבר אינם בחיים.
בתערוכה של הצילומים ההיסטוריים מימי התנועה בגרמניה, שהוצגו יחד עם תעודות המשקפות את פעילותה, אפשר היה לגלות בנקל את השינויים שחלו באנשים - במראה הפנים ובצבע השערות, אבל השפעת התקופה הסוערת של תנועת הנוער נשמרת עמוק בלבם ובזיכרונם של החברים.
ספרון זה מביא את דברי הכנס.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חוה אייכלר
תיאור: ספרון זה מונה רק מעט מזעיר מפעולות ההצלה של תנועת "הנוער הציוני" בימי השואה והגירושים, תחת שלטון האימים של אנשי "צלב החץ" עם סאלאשי בראשם. גודל ההקרבה והאומץ משתקף בזיכרונות ועדויות אלה, אף כי אותם הצעירים לא היו מודעים לכך שהם כותבים פרק מפואר בתולדות יהודי הונגריה, פרק שישמש דוגמא ומופת לעתיד לבוא עבור הנוער היהודי החרד לגורל עם ישראל ועתידו.
מאת: זיפרשטיין סטיבן ג'
תיאור: הדיווחים על אירועי האלימות בקישינב באפריל 1903, בשלהי עידן הצאר ברוסיה, היו כה מטלטלים עד שאחד ההיסטוריונים יגדיר אותם לימים "לא פחות מאב טיפוס לשואה עצמה". בתוך שלושה ימים נרצחו 49 יהודים, 600 נאנסו או נפצעו ויותר מאלף בתים וחנויות נפגעו או נהרסו כליל. תיאור אירועי האלימות לפרטי פרטים בעיתונות המערבית, ובעיקר בעיתונות האמריקאית הסנסציונית, החריד את הדמיון של המונים בעולם, ועד מהרה\ הוגדרו האירועים "פוגרום". מקורה של המילה ברוסית, אך היא חדרה מאז אל העגה הבין־לאומית כביטוי לפרעות נגד יהודים משחר ההיסטוריה.
קשה להפריז בהשפעת הדיווחים על הפוגרום על התפתחותה של התנועה הציונית. עם זאת, הם תרמו גם להפצה של "הפרוטוקולים של זקני ציון" בעולם מצד אחד, ומצד אחר ביטויי הזעזוע של יהודי ארצות הברית ממה שקרה הביאו גם להעלאת המודעות באמריקה ללינצ'ים שבוצעו נגד אפרו־אמריקאים ולצורך בהגנה על מיעוטים.
ההיסטוריון הנודע סטיבן ג' זיפרשטיין אסף ראיות חדשות ברוסיה, בישראל ובאירופה, ובעזרתן הוא הצליח לשחזר את מה שבאמת קרה בקישינב וגם את הפעילות של חיים נחמן ביאליק, שנשלח לקישינב כדי לכתוב דו"ח על מה שאירע. אמנם ביאליק התוודע לעדויות על הגנה עצמית, אך הוא בחר להתעלם מהן ולכתוב בתגובה את השיר "עַל הַשְּׁחִיטָה"; השיר הדגיש את חוסר האונים של היהודים.
לפנינו אפוא מסמך היסטורי מרתק שנקרא בנשימה עצורה ומספק לקורא מסקנות היסטוריות מקוריות על אירוע שמתברר כי הובן לא כהלכה ובהקשרים רבים תרם לעיצובה של המאה ה־20.
הקריאה בספר לאחר 7 באוקטובר 2023 מעניקה לקורא הישראלי ממד היסטורי מצמרר וייחודי.
עוד...
עם עובד
מאת: יצחק אברהמי
תיאור: קובץ המחקרים "שורשים במזרח ג" מוקדש בעיקרו ליהדות צפון-אפריקה ערב מלחמת העולם השנייה ולאחריה. הנושאים המרכזיים הם חינוך הנוער היהודי ומאבקם של אישים ומוסדות יהודיים בישראל ובעולם למען העלייה. שני חוקרים דנים ביחסים בין יהודים וערבים בימי המלחמה ולאחריה, ובתמורות שחלו בקרב קהילות יהודי לוב ותוניסיה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יערי
מאת: אריה גוטמן
תיאור: החלום - חלומם של יהודים-ציונים בקהילת גלאסגו שבסקוטלנד, שהיגרו אליה במאה ה-19 מרוסיה הצארית, המבקשים לעלות לארץ ישראל ולהקים בה יישוב שיתופי.
הגשמת החלום - בעליית אחדים, חלוצי הקבוצה, והתיישבותם ליד "הקואופרציה" במרחביה שבעמק יזראל, ב-1912.
המחבר, איש נען, בן למשפחת גוטמן שהייתה בין החלוצים, שחקר ואסף את החומר לחוברת זו.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: מועצת הברית העולמית של "פועלי ציון שהתקיימה בשטוקהולם, ביולי-ספטמבר 1919, החליטה לשגר לארץ ישראל ועדה לחקור ולדווח לברית על מצב ההתיישבות ולהציע תוכנית לפעולה בשטח זה, בארץ ישראל. ברור היה לחברי המועצה, שהמצב המיוחד של היהודים והעובדים היהודים, שהתהווה בשנות מלחמת העולם הראשונה והמהפכה העולמית החיש את הצורך הדחוף לפתרון טריטוריאלי בארץ ישראל לשאלת היהודים.
ספר הדין וחשבון של משלחת פועלי ציון מורכב מפרקים שנכתבו על ידי חברי המשלחת ודנים בתכנית ההתיישבות שגובשה על ידה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: שלמה דרך, זאב אוטיץ
תיאור: רבות נכתב על אודות הקיבוץ היהודי בפולין, עולם שנחרב.
זכרונות רוויי כאב וגעגועים משווים לתיאורים אלה אופי מיוחד.
בקובץ שלפנינו ביקשו המחברים להימנע מנימה זו ככל שעמד להם כוחם. דברי עדות ותיעוד אלה נכתבו תוך פירוט קפדני ומציגים תנועה על הישגיה וכשלונותיה כשמידת הריחוק, הנדרשת לדיוק היסטורי, נשמרת. בזכות אותו "יובש" נגלית לנו תמונה מהימנה וחיה של פרקי חיים בקרב יהודי פולין שהתלבטו ונאבקו על עתידם, עד בוא הכורת.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: רות זריז
תיאור: הספר שלפנינו הוא הראשון מבין שני ספרים, שעניינם בקשרים שהיו בין "הגוש הכללי" של "החלוץ", בפולין ובליטא, המורכז מחניכי "פרייהייט-החלוץ הצעיר" ו"סתם חלוצים", שהיו החלק הדומיננטי ב"החלוץ", לבין תנועת האם שלהם - הקיבוץ המאוחד - בתקופת מלחמת העולם השנייה.
המכתבים , הפרוטוקולים והעדויות, שייכים לתקופה שמאז פרוץ המלחמה בספטמבר 1939, ועד לפלישה הגרמנית לברית המועצות, ביוני 1941.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ברוך כנרי
תיאור: מדוע התפלג גדוד העבודה? מדוע לא התגשם איחוד התנועה הקיבוצית? מדוע התפלגה מפא"י? מדוע פורק הפלמ"ח? מי עשה את "הבריחה"? מי העלה את יהדות ארצות האסלאם?
אלה הן חלק מהשאלות שהספר שלפנינו עוסק בהן. הספר מביא את מעשה ההגשמה של הקיבוץ המאוחד ואת המאבקים המעשיים, האידיאיים, האישיים והפוליטיים שבהם היה מעורב עד הקמת המדינה.
תנועה זו הקיפה בימי היישוב כמחצית התנועה הקיבוצית, ולפחות כשליש מחברי ההסתדרות היו קשורים אליה קשר כלשהו בהיסטוריה האישית שלהם.
חיבור זה עובד מחיבור לקראת תואר שלישי באוניברסיטת תל-אביב. הוא מנסה לעמוד על מקור כוחו ועל חולשותיו של הקיבוץ המאוחד, להבין את דימויו בעיני עצמו ולעמתו עם זרמים אחרים בהגשמה הציונית-סוציאליסטית.
זהו סיפורם של מאות אלפי אנשים שהיו קשורים, מי מעט ומי הרבה, בתנועת ההגשמה האינטנסיבית שאיפשרה לא במעט את כינונה של מדינת היהודים.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: כסניה זילברברג
תיאור: שנה בחייה של אה מיוחדת במינה - מהפכנית סוציאל-רבולוציונרית, אשר בעלה היהודי ניתלה ע"י שלטון הצאר הרוסי והיא חיה עם בתה באירופה, גולה מרוסיה הסובייטית. ב-1932 היא עולה לארץ ואת שנתה הראשונה היא עושה בעין חרוד ובגשר, בחצר כנרת ובכפר-גלעדי.
על שנה זאת מספרת כסניה ביומנה.
סיפור שהעניקה לו את השם "על כנפי אהבה".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יוסף פריד
תיאור: איש יהודי עולה מגליציה לא"י ב-1908, ולאחר זמן מה מצטרפים אליו גם רעייו הצעירה ובנם התינוק. הם גרים בדירה שכורה ביפו, והוא עובד כמזכיר גימנסיה הרצליה. בשל קשיי המקום והזמן הם חוזרים לאירופה בסוף 1909. ב-1933 שבה ועלתה המשפחה לארץ. היומן המתפרסם בזה מספר את סיפור המשפחה ב-1908/9.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: ישראל מרמינסקי - מרום, חבר רב פעלים מנעוריו ב"צעירי ציון" ברוסיה, עלה בשנות העשרים והשתלב בפעילות המרכזית בהסתדרות העובדים הכללית. בשנות מלחמת העולם השנייה היה נציג ההסתדרות בארה"ב.
בספר זה מובא מבחר מיומניו, שרשם באותה תקופה, המתאר את פעולותיו בארבעה תחומים: הנוער תנועות של א"י העובדת בארה''ב; הקשרים עם תנועות אלה בשטחי הכיבוש הנאצי בפולין; מאמצי העזרה וההצלה של שארית הפליטה באירופה; איסוף מידע וניסיונות קשר עם יהדות בריה"מ.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: משה וינברג
תיאור: היומן מקפל בתוכו פרשת חיים סוערת ומופלאה של יהודי יליד סוריה, אשר נטל חלק פעיל באירועים ובמאבקים המרכזיים של היישוב בתקופה שקדמה להקמת המדינה, דהיינו בענייני ההתיישבות, ההגנה וההעפלה.
כותב היומן, שלמה קוסטיקה, נולד בדמשק בשנת 1920. נמנה עם מייסדי קיבוץ חולתה והיה מראשוני הדייגים העבריים באגם החולה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: זאב צור
תיאור: הקיבוץ המאוחד ביישובה של הארץ, כרכים א'-ד' שנים 1980-1927. עבודה מקיפה ביותר של זאב צור על קורות הקיבוצים והקיבוץ המאוחד בפרט.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יעקב מרגלית
תיאור: עשרים וחמישה אלף גברים ונשים מארץ-ישראל התנדבו לצבא הבריטי במלחמת העולם השניה. הם נשאו את החלום של צבא יהודי שיילחם באויב הנורא ביותר שקם לעם היהודי - אך הבריטים דאגו לפזרם ביחידות רבות ונפרדות, ובחזיתות קרובות ורחוקות. רק כעבור ארבע שנים הוקמה הבריגדה - חטיבה יהודית לוחמת (חי"ל), אשר הקיפה כחמישית מהמתנדבים.
הבריטים דאגו לצמצם את תפקיד המתנדבים הארצישראלית, כחלק ממדיניות מכוונת שנמנעה מהתחייבות למטרות הציוניות; ואילו המתנדבים נאבקו כל העת להרחיב את פעולתם, עמדו על זכותם להשתתף בפועל בקרבות, והיו בעימות מתמשך עם המסגרת הצבאית שהועידה להם תפקיד של מסייע צנוע ואלמוני.
רק הפוגה קצרה חלפה מסיום המלחמה ועד המאורעות הגדולים של תש"ח ותש"ט, ואלו העמידו בצל הרבה מחוויות השירות בצבא הבריטי.
הקובץ שלפנינו הוא לקט מתוך חליפת המכתבים העשירה שבין הפזורה החיילית לבין קרוביהם ויקיריהם בארץ-ישראל, והוא מביא פסיפס של סיפורים וחוויות של ההתנדבות היהודית במלחמת העולם השניה.
עוד...
מאת: אמיר גולדשטיין, מוסטפא עבאסי, טלי גולדברג, זאביק גרינברג
תיאור: ספר זה מכנס עשרים ושניים מחקרים החדשים על אודות הגליל, על ייחודו הגאוגרפי, על הנוף הטבעי והתרבותי שלו, על הרכבו האנושי המגוון והמיוחד. חמשת שערי הספר נעים על המשרעת הכרונולוגית של חקר הגליל ועל מגוון התחומים שבו: 'מהעת העתיקה לימי הביניים', 'על חקר הארץ וידיעתה', 'שלהי השלטון העות'מני ותקופת המנדט', 'חברה ומדינה בגליל' ו'מדעי הטבע'. המאמרים מציעים לקוראים מקרב הקהילה המדעית ולכלל אוהבי הגליל וידיעת הארץ מבט בוחן על העושר הטבעי והתרבותי של חבל הארץ הצפוני בישראל. הספר, הרביעי בסדרה, מוקדש בהוקרה לפרופ' חיים גורן, ממניחי היסודות למכללה האקדמית תל חי.
מאת: ארי לבס
תיאור: סבי, לייב ליאון פינק, התחנן לקב"ה בשנות נדודיו בגלות שיסייע בידו לעלות לציון, שאותה ראה כמולדתו. לייב לא זכה לעלות לארץ ישראל. אלמנתו, שרה אסתר, ובנותיו רוזה וברטה זכו לבנות את ביתן במדינת ישראל. נכדיו נולדו בארץ והם מגשימים את חלום הסב שנספה בקרמטוריום של מחנה ההשמדה בירקנאו-אושוויץ.
חלומו של לייב ליאון התגשם דרכי, אריקה נכדו. סבתי החליטה לעברת את שמו של סבי לשמי, "ארי". בהענקת השם העברי לסבי, נענתה תחינתו מבורא העולם. ארי, לייב ליאון, זכה אחרי מותו בשם עברי במדינת היהודים בארץ ישראל.
יהי זכרו ברוך.
הספר מספר על קצה המזלג את סיפור החיים היהודי בארץ ישראל ובגלויות השונות ואת סיפור חייו של סבי לייב ליאון, אריקה, ומדגיש את החשיבות הגדולה של שילוב ערכים יהודיים בחיים האישיים, המשפחתיים והציבוריים. תקוותי שספר זה יאיר את דרכם של רבים ויסייע בידם בהבנת ייעודם האישי וייעודו של עם ישראל בעולם. בכך יתרום הספר לאחדות עמנו.
עוד...
אוריון הוצאה לאור
מאת: יוסף טבנקין
תיאור: תרומתו של יוספל'ה לתורת המלחמה של הפלמ"ח ושל צה"ל, יוספל'ה- מאת חיים חפר, ציוני דרך בחייו של יוספל'ה, חטיבת "פלמ"ח הראל" במלחמת העצמאות.
בין מלחמת העולם השנייה למבצע נחשון , ההחלטה על מבצע נחשון, מבצע נחשון, מבצע הראל, סיכום.
מאת: מרדכי ביבי
תיאור: הפרעות ביהודי עיראק ביוני 1941 היוו פרשת דרכים בתולדות יהדות זו, בעקבותיהן הובהר שאין עתיד במדינה זו. הוקמה מחתרת ציונית-חלוצית שאירגנה הגנה עצמית, תנועת העפלה לארץ-ישראל ותנועה חינוכית.
ספר זה כולל מאות תעודות, המגוללות את קורות המחתרת בשנותיה הראשונות (1945-1942): חילופי מכתבים של השליחים עם המוסדות בארץ, כתבי חברים, פרוטוקולים וסיכומים מישיבות וכנוסים, עלונים שהוצאו על ידי הדפוס המחתרתי. מסמכי תחנת האלחוט הסודית בבגדאד וכן תצלומים רבים מהווי חברי התנועה, מפות ותצלומי אוויר של השכונות היהודיות בבגדאד העתיקה.
לתעודות הוסיף המחבר מבוא, הסוקר את מצבה של יהדות עיראק מראשית המאה ה-20 ועד לפרעות ב-1941, הן על רקע שינויי המשטר והתמורות החברתיות, הפוליטיות והצבאיות שהתחוללו בעיראק עצמה, והן על רקע המאבק בין התנועה הציונית לערבים בארץ-ישראל.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מרדכי ביבי
תיאור: הפרעות ביהודי עיראק ביוני 1941 היוו פרשת דרכים בתולדות יהדות זו, בעקבותיהן הובהר שאין עתיד במדינה זו. הוקמה מחתרת ציונית-חלוצית שאירגנה הגנה עצמית, תנועת העפלה לארץ-ישראל ותנועה חינוכית.
ספר זה כולל מאות תעודות, המגוללות את קורות המחתרת בשנותיה הראשונות (1945-1942): חילופי מכתבים של השליחים עם המוסדות בארץ, כתבי חברים, פרוטוקולים וסיכומים מישיבות וכנוסים, עלונים שהוצאו על ידי הדפוס המחתרתי. מסמכי תחנת האלחוט הסודית בבגדאד וכן תצלומים רבים מהווי חברי התנועה, מפות ותצלומי אוויר של השכונות היהודיות בבגדאד העתיקה.
לתעודות הוסיף המחבר מבוא, הסוקר את מצבה של יהדות עיראק מראשית המאה ה-20 ועד לפרעות ב-1941, הן על רקע שינויי המשטר והתמורות החברתיות, הפוליטיות והצבאיות שהתחוללו בעיראק עצמה, והן על רקע המאבק בין התנועה הציונית לערבים בארץ-ישראל.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יוסף גורני, אביגיל פז-ישעיהו
תיאור: אסופת המאמרים שלפנינו עוסקת בהתיישבות השיתופית בארץ ישראל למן תקופת העלייה השנייה ועד ימינו. נכללו בה מאמרים המייצגים את הגותה של ההתיישבות השיתופית, אופני התארגנותה והתגבשותה כמערכת התיישבותית מוסדית, ייחודה הרעיוני-ערכי ומרכיבי זהותה כמערכת חברתית.
באסופה קובצו מאמרי מחקר שהתפרסמו בזמנים שונים לאורך כל שנותיה של ההתיישבות השיתופית. חלקם אינם מצביעים עוד על מציאות קיימת, אולם שיקפו נאמנה את המציאות בזמן שנכתבו. כוונתנו היתה באמצעות מאמרי המחקר השונים, לתת לקורא סקירה מקיפה ככל האפשר של המפעל הייחודי הזה, אשר השפיע במשך שנים רבות על החברה בארץ ישראל ובמדינת ישראל.
סדר הופעתם של המאמרים עוקב אחר התהליך ההיסטורי העומד בתשתיתם של הנושאים הנידונים. הקובץ כולו מתמקד בבחינת ההיבטים ההיסטוריים, סוציולוגיים וכלכליים בהתיישבות השיתופית כמו שבאו לידי ביטוי במחקר המדעי.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתיד יעריאוניברסיטת תל אביב. המכון לחקר הציונות וישראל ע"ש חיים וייצמןמכון בן-גוריון לחקר ישראל והציונות, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב
מאת: חיים גולן
תיאור: חיים גולן מביא בספר זה את חוברות "הסולל", שהיו בטאונו של גדוד העבודה על שם יוסף טרומפלדור ושל פועלי הכבישים בראשית שנות העשרים, ומלווה את "הסולל" במבוא, בהערות, בנספחים ובמפתח עניינים ואישים.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: גבי שריג
תיאור: סא"ל גבי שריג משמש כהיסטוריון חיל הקשר והאלקטרוניקה בצה"ל. ועוסק בנושא כ-15 שנה. כתב מאמרים ומחקרים בנושא. היות שפעולת ה"גדעונים" בהעפלה כמעט ולא זכתה לפרסום, ובוודאי לא במידת המגיע למפעל האדירים שעשו, ראה גבי שריג לנכון לחבר יחד את קטעי הידיעות שניתן היה לגלותם, ללקטם ולהביאם בצורה מאורגנת ומסודרת לידיעת הכל.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: אברהם כנעני
תיאור: אברהם כנעני המחבר היה חלוץ בתנועה בפולין, למד במקווה ישראל, חבר בהכשרה בקבוצת כנרת, המייסדים את קיבוץ גבת, ליווה את פלוגת הים במפרץ ובנמל חיפה. היה עובד שדה, עבר לפעול במרכז החקלאי, בוועדת ההתיישבות הקיבוצית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: ישעיהו שמחוני
תיאור: ישעיהו שמחוני, שנתיב חייו מואר בספר זה, הוא אחד המוהיקאנים האחרונים, שילדותו ונעוריו עברו עליו בשדה-מנוחה, אחת המושבות החקלאיות היהודיות שנוסדו ברוסיה הצארית בראשית המאה התשע-עשרה.
המחבר זורק אור על אורח חייהם של המתנחלים היהודיים במושבות אלו שכמעט לא נשאר מהן שריד. מבחינה זו מהווה החלק הראשון של הספר מיסמך אוטנטי רב-עניין.
שלוש פעמים ניסה המחבר לעקוף את חוקיה של רוסיה הצארית ולהבריח גבולות כדי להגיע לארץ-ישראל, ובשנת 1922 הצליח להגיע למחוז חפצו וכיסופיו. מני אז, במשך למעלה מששים שנה, הקים הרבה בתים בעמק יזרעאל ובתל-אביב, היה חבר הנהלת קואופרטיב "משמר המפרץ", שלימים התאחד עם "אגד", הדריך טיולים מדן ועד אילת, היה פעיל בתנועת העבודה בישראל והקים משפחה עניפה, שפקדה אותה שרשרת אסונות - ואף זו מתוארת בספר שלפנינו.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: שמעון מלר
תיאור: על תנועת "הנוער הבורוכובי" ותנועת דרור החלוציות שפעלו בפולין אחרי השואה.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: מאיר דוידזון
תיאור: חייו ופעולותיו של האלוף אליהו בן חור בצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. ובמלחמת השחרור.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: חיים גולן
תיאור: ממשלת המנדט, התנהגותה במאורעות 1921 ואחריהם, ראשית גיבושה של ההגנה, פעולות ההסתדרות הציונית בארץ ובחו"ל, פעולות ההסתדרות הכללית של העובדים וההתלבטות בקרב מנהיגות המפלגה על דרכה - אלה היו במרכז הדיונים של מוסדות אחדות העבודה, המובאים בזה בפרוטוקולים מישיבות הוועד הפועל והמועצה שלה בשנת 1921. הפרוטוקולים של מוסדות מפלגת אחדות העבודה מדצמבר 1919 עד דצמבר 1920 הובאו בספר הראשון של חיים גולן שיצא לאור בשנת 1987. חיים גולן הוא מוסמך אוניברסיטת תל אביב בתולדות עם ישראל. חוקר עמית ביד טבנקין, ועיסוקו במחקר של העלייה השלישית ותנועת בעבודה הארץ-ישראלית.
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יהודה רימר
תיאור: סיפורה של תנועת "הבונים" הוא סיפורם של בני נוער יהודים באמריקה בשנות השלושים והארבעים של המאה העשרים המתלבטים בין תרבות הוריהם, רובם ילידי מזרח אירופה, ובין אורח החיים האמריקני, שלתוכו נולדו. תשובת "בונים": ארץ ישראל!- המפעל הציוני- כמופת, כאתגר וכחזון. על יסוד למעלה מ 70 ראיונות אישיים וחומר תיעודי רב, מתאר המחבר, נדבך אחר נדבך, את התפתחותה של תנועת "הבונים", ממשמרת צעירה של מפלגה- לתנועת נוער חלוצית מגשימה בתוך רוב שאנן של 4.5 מיליון יהודי ארה"ב באותה תקופה. מה היו מקורות הצמיחה החברתיים והתרבותיים של התנועה? כיצד השפיעו עליה מאורעות חיצוניים כגון, הפסקת ההגירה ההמונית לארה"ב, השפל הכלכלי הגדול, השואה והקמת מדינת ישראל? אלה כמה משאלות היסוד שהספר עוסק בהן.  
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוצית
מאת: יעקב מרקוביצקי
תיאור: גיוסם ושירותם של בני היישוב היהודי בצבא התורכי, למן מהפכת "התורכים הצעירים" ועד שלהי מלחמת העולם הראשונה, היא תופעה ייחודית. התנדבותם של בני היישוב לשירות בצבאות זרים היתה פעולה שנגדה את הרצונות ופעולות של מרבית בני היישוב כלפי השלטון העריץ, שנגש באוכלוסיית הארץ בתקופת המלחמה. שירותם של בני היישוב תרם לבניין ה"הגנה" ולעיצוב כוח המגן העברי בתקופת המנדט; והמגוייסים, ובעיקר בוגרי הגימנסיה הרצליה בת"א ובית המדרש למורים בירושלים היו ל"אליטה משרתת" ביישוב.
מאת: אחד העם
תיאור: "מאז הֶלֶם 7 באוקטובר 2023, והמלחמה הבלתי נגמרת שפרצה למחרת היום, צפו ועלו ובחריפות מדממת השאלות שאילו נשאלו קודם לכן, ייתכן ש־7 באוקטובר 2023 לא היה אלא יום רגיל בלוח השנה. אך לא כך אירע. המדינה, המטולטלת בסערת ההפיכה המשטרית ותנועות המחאה, המשיכה לנוע קדימה כמו ספינה שרב החובל שלה מתעלם מאזהרות המכ"ם הצופה לה התרסקות – ערכית ואולי אף ממשית – אל סלעי החוף הקטלניים. אין זה מפליא שכיום, כשמושגי יסוד וערכי יסוד היטשטשו לגמרי, השקר הפך לאמת והאמת הייתה לשקר, רצוי ואולי אף חובה להפנות מבט דווקא לאחור כדי להכיר ולנסות להבין מדוע ואיך התנפצה ספינת החלומות אל סלעי המציאות." [ראובן מירן, מתוך המבוא לספר]
"אחר שנים רבות שעברו עליי בהגיונות ודמיונות על דבר ארץ אבותינו ותחיית עמנו בה, זכיתי עתה סוף סוף לראות בעיניי את מושא חלומותיי, את ארץ הפלאות ההיא, המושכת אליה רבבות לבבות מכל העמים ומכל המדינות. כשלושה חודשים עשיתי בארץ. ראיתי את חורבותיה – שארית חייה לשעבר, התבוננתי אל מצבה האומלל בהווה, אך בייחוד שמתי לב אל העתיד, ובכל אשר התהלכתי הייתה שאלה אחת נגד עיניי תמיד: מה תקוותנו פה לאחרית הימים? האם מוכשרת עוד הארץ לשוב ולחיות, ואם מוכשרים בני ישראל לשוב ולהחיותה?" [אחד העם, מתוך "אמת מארץ ישראל"].
עוד...
נהר ספרים
מאת: מרדכי נאור
תיאור: בספר לקט של סיפורים, אנקדוטות ופרשות אישיות מגוונות מאז ימי היישוב עד שנותיה המעצבות של מדינת ישראל. ההיסטוריון מרדכי נאור מספר אותם, בחן ובידענות רבה, בזכות קרבתו במקרים רבים למוקדי האירועים ולאישים שהנהיגו את "המדינה שבדרך" ואת מדינת ישראל בשנותיה הראשונות. באמצעות תמונות ואיורים מוגש לקורא אוצר בלום של אנקדוטות, כמה מהן משעשעות, אחרות נוגות וכולן מרתקות, בנוגע לתולדות ארץ ישראל ומדינת ישראל. אפשר לקרוא בספר על חלוצים, על מנהיגים, על ספורטאים ועל ויכוחים לא מעטים שהסעירו את היישוב ואת המדינה בשנות עיצובה, ותוך כדי כך מוגש לקורא סיפור היסטורי מורכב, רב־קסם, מרובה הצלחות וקשיים. מקצת הסיפורים יפתיעו את הקוראים (מדוע ביקש הרמטכ"ל משה דיין לרדת בדרגה?), כמה מהם יעוררו כיסופים בקוראים שמכירים את התקופה (ויודעים שבן־גוריון טיגן לז'בוטינסקי חביתה), ואחרים יחשפו בפני הקוראים פן מעניין בהיסטוריה של עם ישראל ושל הציונות (מתי ולמה החליטו חברי הממשלה כולה ללכת ברגל במקום לנסוע במכוניות השרד, למשל). התמונות הנדירות המלוות את הטקסטים נבחרו בקפידה מהארכיון במכון לבון לחקר תנועת העבודה. כך היינו הוא ספר שיעורר געגוע ויעלה חיוך בכל בית בישראל.
עוד...
עם עובד
מאת: מרדכי אסייג
תיאור: בשנות התשעים של המאה העשרים התפתחה פרדיגמה היסטורית-חברתית המכונה 'יהודי נמל' ('Port Jews'), שהציעה התייחסות ייחודית לתהליכי מודרניזציה שהתחוללו בקרב יהודים ספרדיים מערביים בעידן המודרני המוקדם. הפרדיגמה דנה בנסיבות הייחודיות שחוו עיליות יהודיות ספרדיות, שהשתלבו בחברת סביבתם במאה השמונה עשרה ובתחילת המאה התשע עשרה. הללו צמחו בסביבות קוסמופוליטיות בערי הנמל בים התיכון ובחוף האטלנטי האירופי, באיים הקריביים ובחוף המזרחי של ארצות הברית. יהודים שהשתייכו לעילית זו נהנו מתנאים סביבתיים שהקנו להם יתרונות רבי חשיבות, כמו חופש תנועה בארצם ומעבר לים, עיסוק בסחר מקומי ובסחר בין-לאומי והשתלבות בתהליכי חילון ומודרניזציה.
הספר דן במקשתת רחבה בהתפתחות החברתית והכלכלית של יהודי עיר הנמל תיטואן בשנים 1859 – 1912, על פי מאפייני גישה מחקרית זו, ומציג תובנות חדשות ביחס לחברי הקהילה בתקופה הנדונה. יהודי תיטואן, צאצאי מגורשי ספרד, חיו בחברה רוב מוסלמית והתאפיינו בדפוסים חברתיים, כלכליים ותרבותיים הדומים למאפייניה של התפוצה היהודית ספרדית מערבית ברחבי העולם. המחקר חושף כיצד השפיעה מעורבותם של מדינות ליבה אירופיות וארגונים יהודיים פילנתרופיים על תהליכי המודרניזציה בקרב קהילת תיטואן בתקופה הקדם קולוניאלית, עד להחלת הפרוטקטורט הצרפתי-ספרדי ב-1912.
עוד...
יד יצחק בן-צבי
מאת: יצחק ערן
תיאור: ספר מרתק זה פורש בפני הקורא את מעלליהם המופלאים של לוחמים מובחרים, אשר פעלו כיחידים ובחוליות קטנות בימים שלפני הקמת המדינה ובמלחמת העצמאות במשימות סיור ומודיעין מול האויב ובעורפו. מבצעיהם, כנווטים במסעות הפלמ"ח, בסיוע להעלאת המעפילים בפעולות מודיעין בתוך יעדי האויב וכסיירים מוטסים בנגב, הכריעו לעיתים גורל קרבות חשובים.
יצחק ערן (שפר) התגייס ל"הגנה" בגיל שש-עשרה, ומאז שירת בשורות כוח המגן כנוטר, כאיש פו"ש ובפלוגות הלילה של אורד וינגייט. הוא הדריך בקורסים ארציים למפקדי סיירים של ה"הגנה", והיה קצין המודיעין של חטיבה שמונה, בפיקודו של יצחק שדה. במלחמת ששת הימים ובמלחמת יום הכיפורים שב והתנדב לשרת כקצין הקישור של אגף המודיעין בחבורת הפיקוד הקדמית בסיני.
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור
מאת: אליק מישורי
תיאור: בספרו מעורר ההשראה של אליק מישורי אירועים וחומרים היסטוריים אמתיים משמשים בערבוביה לצד מצבים מומצאים-בדיוניים. העלילה מספרת על מפגשים (שלא התקיימו) בין בּוֹרִיס שַץ, אשר הקים וניהל בירושלים את בית הספר לאמנות ואוּמנות "בצלאל", לבין מַחמוּד מוּח'תַאר, הפַּסָּל הלאומי של מצריים. הם נפגשים בשנת 1925 על סיפון אנייה המובילה אותם מאלכסנדריה למרסיי, ובהמשך, בפריז ובקהיר.
שץ ומוּח'תַאר פותחים בעמידה על השוני בין "יהדוּת" ל"עִבריוּת", לצד השוני בין "ערביוּת" ל"מצריוּת-פַּרעוֹנִית". השיחות והוויכוחים שהם מנהלים חושפים את ניסיונותיהם ליצור ביטוי חזותי-חילוני ללאומיוּת של שתי התרבויות במזרח התיכון של אותם ימים. הקרבה ביניהם הולכת ומתגבשת בשל הטרגיוּת המאפיינת את אכזבתם מיחסם העוין ומלא הבוז, הן מצד הממסדים הפוליטיים בירושלים ובקהיר והן מצד עמיתיהם למקצוע. על אף השיחות שלא התקיימו, הרי שהחלפת הרעיונות ומציאת המכנה המשותף בין שני שדות האמנות שבהם פעלו השניים אינן בדיוניות כלל – הן מהוות שיקוף למציאות האמיתית של דורם, ואולי גם של דורנו.
עוד...
רסלינג
מאת: שלמה שאלתיאל
תיאור: ארכיון השומר הצעיר יד יערי חוגג את יובל התנועה בספר אלבומי מרהיב ומרתק!
"הניפו דגל" מספר את סיפורן של 100 שנות השומר הצעיר כפי שהן משתקפות בפריטי אוסף הדגלים ההיסטורי של ארכיון התנועה בגבעת חביבה. בספר משולבים כ-250 ממיטב דגלי האוסף, לצד מאמרים, סקירות, איורים ו"מילון שומרי" אשר יחדיו יוצרים ייצוג נאמן לסיפורה ודרכה של תנועת הנוער היהודית הראשונה. 
כותבי המאמרים והסקירות: אלי צור, אליק מישורי, מעוז עזריהו ואנטון ברקובסקי, יובל דניאלי, יונת רוטביין-מרלא, דודו אמיתי
יד יערי
מאת: יאיר שפיגל
תיאור: ריפתין היה אחד מראשי תנועת השומר הצעיר, הקיבוץ הארצי ומפ"ם, הסמן השמאלי בשלושתן, המאמין הגדול והמתמיד בחיבור בין הציונות לבין הסוציאליזים המהפכני.
קובה ריפתין צירף באישיותו אחדות של ניגודים: ציוני לוחם וקנאי- וקומוניסט לוחם וקנאי. איש הגות - ואיש המעשה הפוליטי הקטן, היומיומי. יריב פוליטי חריף ולוחמני - אך לא איש ריב. מחמיר במצוות אידיאולוגיות - ומקל מבין וסולח ביחסים בין אישיים. איש הקולקטיב - ועם זאת נון קונפורמיסט, אינדיבידואליסט עקשן, מורד נצחי.
יד יערי
מאת: מוטי סנדק
תיאור: שמונה שנים לאחר הצהרת בלפור, בשנת 1925 מגיע ממוסקבה אל נמל יפו השחקן והבמאי משה הלוי, אחד מתריסר מייסדי הסטודיו של 'הבימה' במוסקבה מתלמידי סטניסלבסקי ווכטנגוב ומי ששיחק ב'הדיבוק' ו'היהודי הנצחי' לצידה של חנה רובינא. במוחו הקודח נולד החזון להקים תיאטרון של פועלים על חולות תל אביב.
בצריף עץ הומה אדם על חוף הים [במקום בו עומד היום מלון שרתון] הופיעה על לוח המודעות מודעה כתובה במכחול טבול בדיו. מודעה זו עתידה הייתה לפתוח דף חדש ולשמש מפנה חשוב בתולדות אמנות הבמה בארץ. מספר בחורים ובחורות הסתופפו סביב למודעה וקראו בה:
"על יד ועדת התרבות של הסתדרות העובדים העברים הכללית בארץ-ישראל נוסדה סטודיה דרמטית בהנהלת משה הלוי, מקום הסטודיה : תל-אביב. הרוצים להשתתף צריכים להירשם בסניפי ועדת התרבות למקומותיהם. על זמן הבחינות תבוא הודעה מיוחדת".
בעיני החברים ניצת חיוך. לא על הלחם לבדו יחיה האדם... מאה וששים חלוצות וחלוצים ניגשו לבחינות - שלושים וששה התקבלו. ביאליק קרא להם ל"ו הצדיקים. הצגת הבכורה התקיימה באביב 1926 בגימנסיה הרצליה.
משה הלוי טיפח מחזות תנכיי"ם ['יעקב ורחל', 'ירמיהו'], לצדם 'אופרה בגרוש' מאת ברטולד ברכט, 'החייל האמיץ שוויק' מאת ירוסלב האשק ו'שלמה המלך ושלמי הסנדלר' שהיה למחזמר המצליח בכל הזמנים של הבמה העברית.
גדולי הציירים של התקופה: אריה אל-חנני, ז'ניה ברגר, אריה נבון, מרסל ינקו, עמנואל לופטגלס, ראובן רובין, מנחם שמי, אריה ארוך ויגאל תומרקין עיצבו תפאורה ותלבושות להצגות התיאטרון.
בשנת 1925 נאבק כאן קומץ של כמה רבבות יהודים על בעיות כגון: עבודה עברית יקרה מול עבודה ערבית זולה, הקניית הלשון העברית לאנשים שדיברו רוסית, יידיש, פולנית, רומנית הונגרית ולדינו. הדברת הקדחת שעשתה שמות במתיישבים החקלאיים, התגוננות מפני התקפות רצחניות בדומה לפוגרומים שחוו באירופה.
כל אלה אינם תנאים אידיאליים להקמתו של תיאטרון. כיצד קרה הדבר שחרף כל הנתונים צמח ועלה 'אהל', תיאטרון פועלי ארץ ישראל מתוך שממת החול והביצות? ראוי להביט במושג יהודי עתיק ששלוחותיו נטועות בתנועות המשיחיות שהקימה היהדות בזמנים קשים: האמונה והתשוקה.
בני אדם שפויים מכנים זאת טרוף ו'המשוגעים לדבר' רואים בה חזות הכל.
עוד...
המכון לקידום תיאטרון יהודי
מאת: עמיעד ברזנר
תיאור: מאמץ לאומי אדיר נדרש ליישוב הנגב, והוא לא היה נכבש לולא קומץ "משוגעים לדבר", שראו במטרה זו חזות הכל. הבטחון היה חלק קבוע מהעשייה בנגב, החל בשלבי ההתיישבות הראשונים ועד מלחמת העצמאות, שלקראתה ובמהלכה הפכה שאלת הבטחון לסוגייה המרכזית.
לפנינו מחקר מקיף הדן, בין היתר, במתח הקבוע שהיה קיים, למן ראשית שנות הארבעים, בין האינטרס הבטחוני לבין המשקי, ואשר הגיע לשיאו לאחר פלישת צבאות-ערב לארץ וניתוק הנגב מצפון הארץ בראשית מלחמת העצמאות. שיקולים כלכליים, מסתבר, השפיעו לא מעט על היקף ההתיישבות ועל ההחלטות הצבאיות.  
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור
מאת: שאול דגן
תיאור: בקיץ 1942 עמדו כוחותיו של הפלדמרשל רומל בשערי הארץ, והבריטים החליטו לסגת מהאזור אם יפרוץ הצבא הגרמני את הקווים באל-עלמיין. נוכח זאת גבשו בכירי ארגון ה"הגנה" תוכנית להקים מתחם מוגן על הכרמל, ממנו תנוהל המלחמה נגד הנאצים אם יפלשו לארץ-ישראל. הוגי הרעיון האמינו כי המתחם יושיע את הישוב או חלילה יהיה למצדה שניה בהיסטוריה היהודית.
שאול דגן, יליד ירושלים, בן דור תש"ח, מורה ומחנך במשך שלושים שנה, מנהל כיום את הארכיון ההיסטורי בזכרון יעקב. בין ספריו ומחקריו על תולדות הארץ: "שנים של זהב", "בין תל-עריש לחמארה", "מזמרין לזכרון יעקב".
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור
מאת: דוד קורן
תיאור: המחבר, דוד קורן, בן למשפחה ירושלמית ותיקה, נמנה עם מייסדי קיבוץ בית הערבה והשתתף בהקמת המשמרת הצעירה של מפא"י והתנועה המאוחדת. שימש כראש אגף המנהלה של חיל האוויר בראשיתו וראש אגף הנוער והנח"ל במשרד הבטחון. חבר הכנסת השביעית והשמינית. ממקימי קיבוץ גשר הזיו וחבר בו. היה ראש המועצה האזורית סולם צור וממלא עתה תפקידים ציבוריים שונים בגליל המערבי.
ספרו "בסימן קריעה" ראה אור בשנת 1982 בהוצאת "עם עובד".
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור
מאת: גיל סמסונוב
תיאור: "ספרי התכוון לנדוד אל העבר הרחוק; אבל העבר הוא קרוב, הוא כאן ועכשיו. ההיסטוריה רודפת אותנו, ואיתה מקורות האיבה, הכעס והחשדנות. אולי משום שלא פתרנו, לא הבנו ולא סלחנו. מרצח ארלוזורוב, הסֶזון ואלטלנה, דרך הסכמי אוסלו, רצח רבין וההתנתקות – הפצעים שותתים, ואנחנו ממשיכים איתם הלאה, נושאים אותם על גופנו הלאומי, בלי קשב, בלי דיאלוג, בלי מרפא. אלא שללא הבנה הדדית של חרדותינו, כמו גם של כיסופינו, אין, ולא יהיה, פיוס בינינו לבין עצמנו, והעבר ימשיך להיות העתיד הפצוע שלנו."
דור המרד. דור המחתרות. המשפחה הלוחמת.
בריטניה הגדולה, על 100 אלף חייליה, נסוגה בפניהם, והדרך למדינה יהודית עצמאית נסללה בדמם. ריבלין, לבני, אולמרט, מרידור, נתניהו – אלה לא רק שמותיהם של אישים מרכזיים בישראל בעשורים האחרונים, אלא גם של הוריהם, שסללו בגופם וברוחם את הדרך למדינה.
מעט מדי נכתב ודובר עליהם, על אחוות הדם, על מבצעים מחתרתיים הירואיים ואומץ בלתי נתפס, על השוויון התקדימי שהנהיגו בין נשים לגברים, על השותפות העמוקה שהנחילו בין צברים לעולים.
הבגינים, ספרו המפעים של גיל סמסונוב, בוחן את הפער העצום בין סיפורם לבין הנידוי וההוקעה שהיו מנת חלקם, והוא תחילתו של תיקון עוול היסטורי נוראי, שאת מחירו אנחנו ממשיכים לשלם. ובתוך סיפורו של דור המרד, סיפורו של הגדול מכולם, מנחם בגין. כיצד הפך הפוליטיקאי שהפסיד שוב ושוב במערכות הבחירות, והוצג כסכנה לדמוקרטיה וכדיקטטור – לקונצנזוס? כיצד הפך מפרסונה נון־גרטה, דמות מושמצת ומוקעת – לאחד המנהיגים האהובים והמוערכים בתולדות ישראל? וכיצד קוּבּע לבסוף שמו כמדינאי אמיץ, שחולל הסכם שלום עם מצרים, וכדמוקרט, שטבע את הביטוי "יש שופטים בירושלים?״ מנחם בגין, סמל יהודי, לאומי ופטריוטי וגם סמל דמוקרטי וליברלי, עומד במרכז הספר. בעשור השלישי של המאה ה-21, כאשר החברה הישראלית שסועה ומקוטבת, על סף מלחמת אחים, מפְנה הבגינים מבט לשורשים העמוקים של הסכסוך הישראלי־ישראלי, ומספר את סיפורם של לוחמות ולוחמי האצ"ל והלח"י, שחירפו את נפשם למען עצמאות יהודית, אך לא זכו מעולם בהכרה בתפקיד ההיסטורי שקנו בדמם. סיפור גבורתם ומורשתם הוא סיפורנו שלנו, הנפרשֹ לאורם. גילויים מהארכיונים הבריטיים חושפים שצ׳רצ׳יל וחברי הפרלמנט אמרו בקולם את מה שלא סופר כאן: הבריטים לא עזבו את הארץ מרצונם, הם נכנעו בפני 6,000 לוחמי אצ"ל ולח"י. ובמילותיו של צ'רצ'יל :"אצ"ל הוא שגרם לאנגלים לעזוב את פלשתינה. הוא עשה לנו כל כך הרבה צרות עד שנאלצנו להציב בפלשתינה 80 אלף חיילים כדי להתמודד עם המצב. הוצאות הצבא היו גבוהות מדי ופגעו בכלכלה, והן עלו בגלל אצ"ל.״
עוד...
כנרת, זמורה דביר בע"מ
מאת: סוזן ד' רוטלנד
תיאור: איזי ליבלר היה שחקן מרכזי על הבמה היהודית העולמית מעל לשישה עשורים. כמנהיג היהודי המוביל באוסטרליה, הוא היה ציר מרכזי בהצבת סוגיית יהדות ברית המועצות על סדר היום העולמי ובמיסוד הקשרים הדיפלומטיים בין מדינת ישראל לסין והודו.
הביוגרפיה האישית שלו מרתקת. ליבלר הגיע לאוסטרליה כפליט וגדל בצל זכרון השואה. את חלומו להיות דיפלומט ישראלי נטש כאשר בשנות העשרים שלו נפטר אביו והוא נדרש לנהל את עסקי היהלומים המשפחתיים. במהלך הדרך בנה חברת נסיעות מהגדולות בעולם, וכן טווה רשת קשרים ענפה: ראשי ממשלות באוסטרליה היו בין חבריו הקרובים, שמר גם על קשרים הדוקים עם כל ראשי ממשלת ישראל מיצחק רבין עד בנימין נתניהו , ואמר להם לעיתים מה שלא אהבו לשמוע. לימים בנה ליבלר את ביתו בארץ, והיה לאחד מבעלי הדעה המשפיעים בעולם היהודי.
בשנים שלאחר מלחמת העולם השנייה, כשאוסטרליה החלה לצאת מהצל של בריטניה הגדולה, ניווט ליבלר את יהדות היבשת לקחת חלק ולהשפיע על סוגיות יהודיות גלובליות. ליבלר היה מדמויות המפתח בקונגרס היהודי העולמי, אך לא חשש לחשוף שחיתויות בצמרת הנהגתו. איזי ליבלר, איש אמת, היה ידיד של ראשי מדינות, מסורבי עליה, לוחמי המלחמה הקרה ודיפלומטים. את הקשרים הללו הוא ניצל לקידום הנהגת קהילתו, הצלת יהדות ברית המועצות, תמיכה במדינת ישראל ומלחמה באנטישמיות.
"קול קורא במדבר" מביא את סיפורו של איזי ליבלר, שהוא גם סיפורו של הדור שליווה את תקומת ישראל מאפר השואה במשך יותר מחצי מאה.
עוד...
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אופירה גראוויס קובלסקי
תיאור: סיפור מקומן של נשים במפלגות ובארגוני הימין הציוני נשאר בשולי המחקר ההסטורי־חברתי. "'אשה עבריה בל יאבד חלקך' , נשים בימין הציוני חילוני בין יישוב למדינה" ממלא חלל זה, ומספר את סיפור פעילות הנשים במפלגות הימין בתקופת המנדט ובשנים הראשונות לקיום המדינה, תוך בחינת זהותן, מודעותן המגדרית והדילמות המרכזיות איתן התמודדו. הספר מתחקה אחר הפעִילות הפוליטיות בממסדים המפלגתיים בתקופה סוערת בתולדות היישוב והעם היהודי, על רקע המשמעות הפרטית והארגונית של היותה של אישה פעילה פוליטית במסגרת ארגונים ומפלגות באופוזיציה מימין.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: יהושע בן-אריה
תיאור: מתוך פתח הדבר מאת המחבר פרופ' יהושע בן-אריה
שלושים שנות שלטון המנדט הבריטי בארץ-ישראל (1948-1917) היו התקופה המכוננת בהתפתחותו של חלק ירושלים היהודית שמחוץ לחומת העיר העתיקה. מאוכלוסייה יהודית של פחות מ-20,000 נפש, בתום המשבר הקשה שעבר על העיר לאחר מלחמת העולם הראשונה, הגיעה האוכלוסייה היהודית בירושלים, בפרוץ מלחמת העצמאות, לכדי 100,000 נפש, כש-98% מהם התגוררו בשטח החדש מחוץ לחומות והם מנו כשישית מכלל האוכלוסייה היהודית שישבה אז בארץ-ישראל כולה. יוצא אפוא שמשכונות יהודיות בודדות וממקבץ של כמה שכונות יהודיות נוצר רצף עירוני יהודי רחב שהשם ירושלים היהודית החדשה הוא השם היאה לו.
הספר צועד מהפרט אל הכלל. מהאנשים, מהבתים, מהרחובות, אל השכונות ואל החלק היהודי של העיר כולה. באמצעות לימוד השכונות שנבנו וגדלו בעיר בתקופת המנדט , שחזור הרחובות והבתים שהיו בהם באותה תקופה, ציון שמות בעלי הבתים והמשפחות שהתגוררו בהם, אני מבקש לספר את סיפורו של החלק היהודי החדש של העיר ירושלים שצמח, התרחב והתבסס בשלושים שנות השלטון הבריטי בארץ-ישראל.
הספר יוצא מאגר מידע נרחב ומפורט, מרשים ומדהים, אך מאחוריו עומדת גם תזה, השקפה, רעיון הבאים לומר כי בתקופת המנדט הבריטי ונוצרה, בירושלים שמחוץ לחומות, עיר יהודית חדשה, עיר ציונית-ישראלית מתקדמת, בעלת גוון מיוחד משלה- גוון ירושלמי.
החומר הרב שבספר ומאגר המידע המפורט שבו עמידים תשתית בסיסית וחשובה למחקרים נוספים על העיר ירושלים בתקופת המנדט. הוא יכול להעלות רעיונות רבים למחקרים בהיסטוריה תרבותית וחברתית של העיקר בתקופה זו, החיוניים להבנה מחודשת של תהליך ההתפתחות לא רק של ירושלים היהודית, אלא גם של כלל היישוב העברי בארץ בתקופת העת החדשה.
עוד...
יד יצחק בן-צבי
מאת: יהושע בן-אריה
תיאור: מתוך פתח הדבר מאת המחבר פרופ' יהושע בן-אריה
שלושים שנות שלטון המנדט הבריטי בארץ-ישראל (1948-1917) היו התקופה המכוננת בהתפתחותו של חלק ירושלים היהודית שמחוץ לחומת העיר העתיקה. מאוכלוסייה יהודית של פחות מ-20,000 נפש, בתום המשבר הקשה שעבר על העיר לאחר מלחמת העולם הראשונה, הגיעה האוכלוסייה היהודית בירושלים, בפרוץ מלחמת העצמאות, לכדי 100,000 נפש, כש-98% מהם התגוררו בשטח החדש מחוץ לחומות והם מנו כשישית מכלל האוכלוסייה היהודית שישבה אז בארץ-ישראל כולה. יוצא אפוא שמשכונות יהודיות בודדות וממקבץ של כמה שכונות יהודיות נוצר רצף עירוני יהודי רחב שהשם ירושלים היהודית החדשה הוא השם היאה לו.
הספר צועד מהפרט אל הכלל. מהאנשים, מהבתים, מהרחובות, אל השכונות ואל החלק היהודי של העיר כולה. באמצעות לימוד השכונות שנבנו וגדלו בעיר בתקופת המנדט , שחזור הרחובות והבתים שהיו בהם באותה תקופה, ציון שמות בעלי הבתים והמשפחות שהתגוררו בהם, אני מבקש לספר את סיפורו של החלק היהודי החדש של העיר ירושלים שצמח, התרחב והתבסס בשלושים שנות השלטון הבריטי בארץ-ישראל.
הספר יוצא מאגר מידע נרחב ומפורט, מרשים ומדהים, אך מאחוריו עומדת גם תזה, השקפה, רעיון הבאים לומר כי בתקופת המנדט הבריטי ונוצרה, בירושלים שמחוץ לחומות, עיר יהודית חדשה, עיר ציונית-ישראלית מתקדמת, בעלת גוון מיוחד משלה- גוון ירושלמי.
החומר הרב שבספר ומאגר המידע המפורט שבו עמידים תשתית בסיסית וחשובה למחקרים נוספים על העיר ירושלים בתקופת המנדט. הוא יכול להעלות רעיונות רבים למחקרים בהיסטוריה תרבותית וחברתית של העיקר בתקופה זו, החיוניים להבנה מחודשת של תהליך ההתפתחות לא רק של ירושלים היהודית, אלא גם של כלל היישוב העברי בארץ בתקופת העת החדשה.
עוד...
יד יצחק בן-צבי
מאת: עליזה ריבלין, גרשון ריבלין
תיאור: ספר צפנת-פענח שרבים ציפו לו מציג מי-היה-מי ומה-היה-מה מאחורי הכינויים שבהם התעטפו אנשים, ארגונים ומקומות בימי השלטון המנדטורי בארץ-ישראל, ולאפשר ללומד ולמעיין במסמכי הזמן לאתר את האנשים והמקומו נכונה, ולהימנע מטעויות ומסקנות שגויות בלימוד ובמחקרים.
נוסף לתרומה ראשונית זו למחקר המדעי, מעביר הלכסיקון לראשונה במצעד גלוי אלפי אנשים שפעלו שנים רבות בחשאי ובמחתרת, והם מתגלים פה בשמותיהם הנכונים ובתפקידים שמילאו, היכן ומתי, וישמשו כ"תעודת זהות" לכל מי שהיו שרויים באלמוניותם עד היום.
הפרטים המעניינים הנוספים בהערות המרובות מעלים פרטי פולקלור תוסס של "שנות-היישוב".
עבודה מקיפה ושקדנית זו ודאי תתקבל בברכה על ידי כל המתעניינים בשנות "המדינה שבדרך".
עוד...
יד טבנקין -  המרכז המחקרי, רעיוני, תיעודי ומוזיאלי של התנועה הקיבוציתישראל. משרד הבטחון. ההוצאה לאור
מאת: ענת רובינשטיין
תיאור: אודסה שנת 1900, עיר שוקקת, תוססת ומלאת חיים, מרכז קוסמופוליטי לסחר, לתרבות ולמוסיקה, מעוזם של משוררים, הוגים, סופרים ואנשי שם מהאליטה של התרבות העברית המתחדשת, ביתם של ביאליק טשרניחובסקי, אחד העם, מנדלי מוכר ספרים ושלום עליכם. במרכזה של העיר בית כנסת גדול ומפואר, ועל הבימה חזן ומקהלה. החזן, פיני שמו, קולו מבריק וצח כבדולח, ותפילתו נישאת מקצה העולם עד קצהו, ממלאת את לב המתפללים בהתרגשות וכמיהה. ״נפשי תצא בזמרו […] ינועו אמות הסיפים!״, כך כתב עליו שלום עליכם.
ספרה של ענת רובינשטיין מביא את סיפור חייו ויצירתו של החזן, המלחין וההוגה פנחס מינקובסקי (1859-1924), שהיה מעמודי התווך של העשייה התרבותית והמוסיקלית של יהודי אודסה בתקופת תור הזהב של העיר סביב מפנה המאה ה-20. מינקובסקי שימש כחזן הראשי של בית הכנסת הברודי באודסה במשך שלושה עשורים, וזכה לשם ולתהילת עולם בזכות כשרונו המוסיקלי וכתיבתו הפורה. הוא היה דמות ייחודית בנוף המוסיקה היהודית של תקופתו, אחד מעמודי התווך של הקהיליה החזנית המזרח אירופאית. יצירתו המוסיקלית, עשרות המאמרים שפרסם ומעורבתו בקידום התרבות העברית המתחדשת, הפכו אותו לאחת הדמויות החשובות והמשפיעות, סמל להתגלמות דמות ״המשכיל״ היהודי במזרח אירופה.
השאלות המרכזיות שעולות בספר הן מקומו של מינקובסקי כדמות מפתח ב״השכלה״ באודסה העברית ובעולם היצירה המוסיקלית החזנית, האופן שבו דמותו מהווה חוליה מרכזית על הציר ההיסטורי של מוסיקה יהודית במפנה המאה במזרח אירופה עם המפגש בין יהדות למודרנה. שאלות אלו נבחנות על רקע תהליכים היסטוריים, חברתיים, תרבותיים, מוסיקליים ואסתטיים שהיו חלק ממרקם החיים הבורגני של העיר אודסה בכלל ושל בית הכנסת של יוצאי ברודי בפרט.
עוד...
רסלינג
הצג עוד תוצאות