3.4 מדידות בקלורימטר

עמוד:30

3 . 4 מדידות בקלורימטר הקלורימטר הוא מכל כעל קיבול חוס ידוע , המוקף בידוד ( כדי להקטין את הפסדי החום לסביבה ) ובו נפח ידוע של מים . כדי לקבוע את החום הסגולי של חומר , נוטלים ממנו גוש בעל מסה ידועה , ומחממים אותו לטמפרטורה מסוימת ( שונה מטמפרטורת המים כקלורימטר . ( מודדים את הטמפרטורה של המיס שבקלורימטר , ומטילים פנימה את הגוש . אחר כך מכסים את הקלורימטר במכסה שבו נעוץ מדחום , בוחשים את המים ( דרך חור קטן במכסה ) ולאחר זמן מה רושמים שוב את הטמפרטורה שלהם . קביעת החום הסגולי של הדגם הנמדד מבוססת על ההנחות הבאות : א . הטמפרטורות של הדגם ושל המים והקלורימטר משתוות לאחר זמן מסוים . ב . כמות החום שפלט הדגם שווה לכמות החום שקלטו המים והקלורימטר . ג . כאשר גוף פולט או קולט כמות חום , Q , מתקיים : כאשר at הוא השינוי בטמפרטורה של הגוף C" \ הוא קיבול החום שלו . שאלה 3 . 3 א . גוף בעל קיבול חום C וטמפרטורה 7 \ נמצא במגע תרמי עם גוף בעל קיבול חום C 2 וטמפרטורה י , 7 בעת ששניהם מבודדים מבחינה תרמית מסביבתם ( כלומר , אין להם חילופי חום עם הסביבה . ( פתח נוסחה לטמפרטורה המשותפת י 7 , שאליה יגיעו כסופו של דבר שני הגופים , ולכמות החום , Q שעברה מן הגוף החם לגוף הקר . ב . מערבבים 2 ק"ג מים ב 22 ° 0 ו 1 . 5 ק"ג כוהל ב . 90 ° 0 מהי הטמפרטורה של התערובת ? שאלה 3 . 4 א . בקלורימטר שקיבול החום שלו הוא 25 קל \ ' מעלה יש 0 . 8 ק"ג מים בטמפרטורה . 18 ° C מוסיפים 0 . 2 ק"ג שמן בטמפרטורה של . 92 ° C מהי הטמפרטורה הסופית של התערובת , אם החום הסגולי של השמן הוא / yn 0 . 6 ק byyy "ק ^ ? v הנח כי הטמפרטורה של הקלורימטר , בתחילת הניסוי ובסופו , שווה לטמפרטורה של הנוזל שבו ( . איור : 3 . 2 קלורימטר . א — מדחום . ב — מים . ג — בידוד תרמי

האוניברסיטה הפתוחה


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר