על הביקורת - הקדמה

עמוד:13

אריק גלסנר 13 הכפר טעו , ביחס לטעם היין, כך גם באסתטיקה יש בעלי "חך" אסתטי אנין ששמים לב לדברים שאחרים אינם שמים לבם אליו, והם צודקים ואילו האחרים טועים . ההסתייגות הרביעית של יוּם מהרלטיביזם האסתטי דומה בטיבה לשלישית . אם נוכל להוכיח שהטעם האסתטי קשור גם ביכולת שכלית , ואינו רק "רגש", הרי שפתוחה הדרך לומר שיש כאלה שצודקים בטעמם ויש כאלה שטועים בו . כי בפני ענייני השכל — לדוגמה : מה אורכו של שולחן האוכל שלנו ? — הרלטיביזם מרכין את ראשו . בעניינים כאלה איננו אומרים "איש איש וטעמו, אתה חושב שאורך השולחן 78 ס"מ ואילו אני חושב שאורכו 98 ס"מ, על טעם וריח אין להתווכח ! " לפיכך מזכיר לנו יוּם כי השכל מסייע לשופט של יצירת אמנות לא רק בדקוּת ההבחנה ברכיבים קטנים ובהפרדה ביניהם ( ההסתייגות השלישית ) , אלא גם בבחינת המכלול של היצירה ובבדיקה אם הוא עלה יפה, אם הוא קוהרנטי ( לכך דרוש זיכרון, כלומר תבונה ) , השכל מסייע גם בבחינת התואם בין אמצעי היצירה למטרותיה וגם בבחינת עקביות ההיגיון הפנימי של הדמויות . בכלל, ממשיך יוּם, על מנת שנהיה מסוגלים לשפוט יצירה, אנו זקוקים לידע, לא רק ל"רגש" . יש להכיר את הז'אנר הנדון ואת ההיסטוריה שלו . כך ניתן להשוות ולהגיע לשיפוט נכון . כי מי שאינו בקיא, למשל, בתולדות הציור, יכול להתרשם גם מהמריחה הפשוטה ביותר, כי בכל זאת יש בה חן, אבל הוא לא יודע לאלו פסגות האמנות הזאת יכולה להגיע ואף הגיעה, או שהוא לא יודע שמה שנראה לו כחדשני ומקורי ונועז, נעשה כבר מאות פעמים בעבר . יוּם ממשיך ומונה את הדרך הנאותה להגיע לשיפוט נכון : צריך לנסות לקלוט את היצירות בהלך רוח של שלווה ובתשומת לב, אחרת הניסוי יהיה שגוי ; חשוב לעיין ביצירה כמה פעמים לפני שיפוטה, כי הפעם הראשונה מעורפלת ומטעה ; יש לבקר בלי דעות קדומות . תנאים מופלגים צריכים להתקבץ במבקר טוב, מסכם יוּם, ולא פלא שהיצור הזה נדיר מאוד . יוּם הוא אינטלקטואל מתון ולא מתלהם ( אפשר להסתכן ולומר, למרות סקוטיותו : אינטלקטואל בריטי — לא אינטלקטואל פנאט ושיטתי גרמני, לא אינטלקטואל רוסי יוקד ורושף או אינטלקטואל צרפתי עם תאוות הקצנה ותשוקת מהפכה ) . ומעניין שבסיום המסה, למרות כל האמור לעיל, למרות כל הסתייגויותיו מהרלטיביזם ו למרות שהדגיש את ה אוניברסליות של הטעם, יוּם מודה בכך ששוני בין תקופות ובין בני אדם יכול לעמעם אותה אוניברסליות . יש הבדלים בין הטעם של אנשים בגילאים שונים, ואין זה נכון לפסול את טעמו של צעיר שנוטה לסיפורי אהבהבים או את טעמו של זקן שנוטה להגוּת שלווה .

הקיבוץ המאוחד


לצפייה מיטבית ורציפה בכותר