נמצאו 6251 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: ריטה גולשטיין-גלפרין, שחר ליבנה
תיאור: למדינת ישראל היסטוריה ארוכה של רפורמות בשירות הציבורי, אך יישומן לרוב מוגבל ורק חלק קטן מהן מסתיים בהצלחה. מדוע במרוצת השנים רפורמות מסוימות מצליחות ואחרות נזנחות? מדוע המלצות מסוימות חוזרות על עצמן דוח אחר דוח והחלטה אחר החלטה, אך אלו אינן מגיעות לידי יישום כלל?
האם דווקא גישה המכירה במפורש באתגרים של "ריאל פוליטיק" וניתוח רבדים סמויים יותר של חסמים ושל דינמיקות כוח (כלומר מהי המציאות האפשרית לאור יחסי הכוחות ולאו דווקא מהי המציאות הרצויה) יכולים לסייע ביישום רפורמות במגזר הציבורי גם בהקשרים שמעניינים את הציבור פחות?
מחקר מדיניות זה מנתח לעומק שש רפורמות מרכזיות בשירות הציבורי – מה קרה מאז לאורך השנים – ובעיקר מתמקד בניתוח מערכתי של חסמים ליישום והטמעה. המסקנה העולה מהמחקר היא שהידע של "מה" צריך לעשות כדי לשפר כבר קיים באין־ספור דוחות ומחקרים, ולפיכך מעתה ואילך מומלץ למקד את הרפורמות ב"איך" לגרום לזה לקרות.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: אריאל פינקלשטיין, אילה גולדברג, יובל ברטוב, אסף הימן
תיאור: בשנים האחרונות הולך ומתגבר השיח הציבורי בישראל על חשיבותו של השלטון המקומי. למרות זאת, העיסוק המחקרי השיטתי בשלטון המקומי בישראל דל למדי, במיוחד העיסוק המבוסס על נתונים. ספר זה מבקש להשלים פערים ניכרים של מידע על עבודת הרשויות המקומיות, ובכך להעמיק את הידע בתחום חשוב זה ולסייע בניהול מושכל של השיח הציבורי, הפוליטי והמקצועי על השלטון המקומי בישראל.
בין היתר, הספר סוקר את עמדות הציבור ביחס לשלטון המקומי; מציג מבט מקרו על תמונת התקציב וההון האנושי בשלטון המקומי; עוסק במגוון ממשקים בין הרשויות המקומיות לבין התושבים וארגוני החברה האזרחית; וסוקר את מידת השקיפות של הרשויות המקומות בהיבטים שונים. פרקי הספר כוללים השוואות לנתונים על השלטון המקומי בעולם והשוואות בין סוגים שונים של רשויות מקומיות בישראל.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גבריאל גורדון, דוד שורמן
תיאור: במחקר זה התעמקנו בסוגיית ההשפעה של חופשות לידה על התעסוקה ועל תוואי השכר של נשים, ובחנו את ההשערה שהארכת חופשות הלידה של האם משפיעה באופן שלילי על תוואי השכר שלה.
המחקר מצא כי אוכלוסיות נשים הנוטות להאריך את חופשות הלידה מאופיינות בהכנסה גבוהה, הן בעלות תואר אקדמי ומועסקות בענפים כגון היי־טק או שירותים פיננסיים (ועוד קבוצות משנה המתוארות במחקר), ותוואי השכר שלהן לעומת מקבילותיהן באותן קבוצות שאינן מאריכות את חופשת הלידה אינו נפגע.
מנגד, אוכלוסיות נשים שאינן נוטות להאריך את חופשות הלידה משתייכות יותר לרבעוני השכר הנמוכים, אין להן תואר אקדמי, נשים ערביות וכן המועסקות בענפים המזוהים יותר עם המגזר הציבורי (חינוך ומינהל ציבורי ומקומי). נשים בקבוצות אלו המאריכות את חופשת הלידה חווֹת פגיעה בשכרן לעומת נשים באותן קבוצות שאינן מאריכות את חופשת הלידה שלהן.
עוד נמצא כי הפערים בין המאריכות את חופשתן לשאינן מאריכות מוסברים באופן מלא בפיקוח על משתני רקע ומשתני תעסוקה, כגון רמת הכנסה ותעסוקה, קבוצת אוכלוסייה, השתייכות ענפית, אזור מגורים והשכלה.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: דב שוורץ
תיאור: כיצד חוו אבות החסידות את בריאת העולמות? מה היו הכלים המושגיים שסייעו להם בחוויה המכוננת? ספר זה עוסק בארכאולוגיה של גוף הידע החסידי. הוא טוען כי התורות של אבות החסידות מושתתות על שלד אינטלקטואלי ומיסטי, הכולל הנחות יסוד משותפות. טענה זו מיושמת על תפיסת הבריאה, הצמצום וראשית ההתהוות בקרב אבות החסידות. עיקר הדיון נסב על הגותם של ר' דובער, המגיד ממזריץ', ותלמידיו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: זאב קיציס
תיאור: ״בואו לתקון״ , קרא פרופסור יואב אלשטיין בכותרת מאמר שפרסם, ובו בנה לראשונה רשימה ביבליוגרפית של ספרות השבחים החסידית. כיוון שהייתה זו עבודה ראשונה וראשונית, קרא אלשטיין לבוא ולתקון ולהשלים את התיאור. ספר זה , ״לתקון באנו״ , הוא השלמת תיאורה של ספרות השבחים החסידית בצורה המקיפה והשלמה ביותר עד כה.
מאות ספרים וספרונים של שבחי צדיקים ראו אור בעולמה של החסידות, החל מ״שבחי הבעש״ט״ (תקע״ה) ועד ימינו. המחקרים הרבים שנעשו עד כה על הסיפורת החסידית פסחו ברובם על תיאור הקורפוס הספרותי עצמו. את החלל הזה בא הספר שלפניכם למלא, בעזרת ביבליוגרפיה מקיפה של ספרות עממית־יהודית מרתקת זו, מראשיתה ועד מלחמת העולם השנייה. ביבליוגרפיה מוערת זו מאירה לראשונה את הסוגות השונות של ספרות השבחים ומגלה תהליכים מרתקים שהתרחשו בקורותיה של ספרות זו, ובראשן תהליך התקבלותה של ספרות השבחים החסידית כספרות תורנית לגיטימית וחשובה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: איתי אטר, מיכל חודור, ניר יוסף
תיאור: כחלק ממגמה עולמית לצמצום הנזקים הסביבתיים מפלסטיק, בנובמבר 2021 הושת בישראל מס קנייה על כלי פלסטיק חד-פעמיים. מס זה בוטל בינואר 2023 בעקבות הקמת ממשלה חדשה. מחקר זה בוחן את האפקטיביות של מס הקנייה, ובפרט את ההשפעה של הטלת המס וביטולו על המחיר הממוצע ועל היקף הרכישות של כלי פלסטיק חד-פעמיים. על בסיס ניתוח נתוני מכר חודשיים ממאות חנויות של רשתות שיווק מזון עבור התקופה שבין ינואר 2019 לדצמבר 2023, המחקר מצא שבעקבות הטלת המס עלה המחיר הממוצע של מוצרי פלסטיק חד-פעמיים ב-45%, והיקף הרכישות ירד ב-24%. לאחר שהמס בוטל, המחיר הממוצע ירד בצורה ניכרת אך עדיין נותר גבוה בכ-18% מרמתו לפני הטלת המס. בהתאמה, לאחר ביטול המס היקף הרכישות עלה ביחס לתקופת שהמס חל בה, אך עדיין נותר נמוך בכ-19% מרמתו לפני הטלת המס. הניתוח לפי מגזרי אוכלוסייה מראה שהאוכלוסייה החרדית רגישה יותר לשינויי המחיר, ובהתאם הירידה בהיקף הצריכה משמעותית יותר במגזר זה. לבסוף, ממצאי המחקר מצביעים על אפשרות לשינוי התנהגותי בהיקף רכישות כלי הפלסטיק החד-פעמיים שאינו נובע רק משינוי המחיר. בפרט, הממצאים תומכים בטענה שכרבע מהירידה בהיקף הרכישות לאחר ביטול המס בקרב האוכלוסייה היהודית שאינה חרדית נובע משינוי בדפוסי הצריכה של כלי פלסטיק חד-פעמיים. להבדיל, בקרב האוכלוסייה החרדית אנו לא מוצאים עדות לשינוי התנהגותי כזה ומייחסים את מלוא הירידה בהיקפי הצריכה לאחר ביטול המס למחיר שנותר גבוה יחסית.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: גבריאל גורדון, איתמר יקיר
תיאור: מחקר זה בוחן את דפוסי המעבר בין משרות ובין ענפים כלכליים של שכירים בישראל, באמצעות ניתוח של מספר המעברים, תדירותם ותזמונם, ותיעוד השינויים בשכר הקשורים למעברים אלו. הניתוחים נעשו בחתכים של מגדר, קבוצת השכלה וענף כלכלי. המחקר מלמד כי אומנם חל גידול במספר מעברי המשרות בין דורות של עובדים, אך רק בתקופה של ראשית הקריירה. התמקדות בעובדים שנכנסו לשוק העבודה בשני העשורים האחרונים מלמדת שמספר המעברים גבוה יותר בקרב גברים יהודים שאינם חרדים, ועובדים שאינם משכילים. כמחצית מהפרטים בקבוצת העובדים הצעירים נשארים באותו ענף כלכלי לאורך עשור. מתוך הנשארים בענף, כשליש אינם עוברים כלל בין פירמות. מבחינת השינוי בשכר, מעבר אחד או שני מעברי משרות מתואמים עם העלייה הניכרת ביותר ברמת השכר. מספר המעברים משתנה בין ענפים כלכליים, והוא גבוה במיוחד בענפי המזון, הבנייה והשירותים המקצועיים. המחקר מלמד אפוא שאכן ניכרים שינויים מתונים בין דורות של עובדים מבחינת הדינמיות התעסוקתית; שהדינמיות התעסוקתית גבוהה יותר בקרב צעירים; ושעובדים בעלי השכלה גבוהה מאופיינים ברציפות תעסוקתית גבוהה יותר וגם במספר מעברים כולל נמוך למדי, בהשוואה לעובדים משכילים פחות.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: חן פרידברג, אביטל פרידמן
תיאור: הכנסת היא בית הנבחרים של מדינת ישראל. תפקידיה הם ייצוג, חקיקה ופיקוח על הרשות המבצעת. בתחום החקיקה הכנסת חריגה בנוף הפרלמנטרי הבינלאומי: הליך חקיקת החוקים בישראל מתנהל ללא בסיס חוקתי איתן, והוא מוסדר בעיקרו בתקנון הכנסת. יתר על כן, מספר הצעות החוק הפרטיות שהונחו על שולחן הכנסת בשני העשורים החולפים עצום, בלא אח ורע בעולם הדמוקרטי; בהיות כלי החקיקה הפרטית בישראל נגיש לכולם ולמעשה נטול חסמים ממשיים, חברי הכנסת עושים בו שימוש מופרז. בתפקידה כמפקחת הכנסת אינה פועלת ביעילות. העבודה בוועדות — מנגנון הפיקוח החשוב ביותר — אינה יעילה בגלל מיעוט יחסי של חברי כנסת הפנויים לעבודה הפרלמנטרית. מנגנוני הפיקוח של המליאה, ובראשם השאילתה, נתקלים אף הם כבר תקופה ארוכה בקשיים רבים. 
נוסף על תפקידי החקיקה והפיקוח, הכנסת צריכה לשמש גם במה לדיון ציבורי מעמיק. תפקיד זה הולך ונשחק, בעיקר בגלל העמקת הקיטוב והתגברות הפופוליזם בפוליטיקה הישראלית, אך גם בשל עלייתן של במות נוספות לצורך דיונים וּויכוחים בנושאים ציבוריים ולאומיים חשובים. כל אלה מכרסמים במעמדה של הכנסת ומחלישים אותה. חיוני אפוא לשפר את עבודת הכנסת בתחומים שהם ליבת עבודתה ולבצר את מעמדה כבמה המרכזית לדיון ציבורי ולהכרעות. במסמך שלהלן שורה ארוכה של הצעות, שאם ייושמו, יש בכוחן לחולל רפורמה של ממש בעבודת הכנסת.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: תמי הופמן, מיטל ברון
תיאור: הסקירה הנוכחית מבקשת להתבונן באופן ההתמודדות של מערכת החינוך בארצות הברית עם גודל האסון ועם ההשפעות הסימבוליות של הטראומה, וכיצד הם תורגמו למסרים חינוכיים וערכיים במסגרת מערכת החינוך, בדגש על השנה הראשונה לאחר האסון, ובמבט רטרוספקטיבי לאחר 23 שנים. מסרים ותכנים אלו הם מקרה מבחן לתהליך התהוותם של המסרים והתכנים המועברים במערכת החינוך בישראל בעת הזו ביחס למלחמה, שנה לאחר פרוץ המלחמה ואירועי 7 באוקטובר, ובמיוחד משום שהמלחמה עדיין נמשכת.
הדגש בסקירה זו הוא על המסרים החינוכיים והערכיים שהועברו באמצעות קובעי המדיניות ותוכניות הלימודים לאחר האסון. נדגיש במיוחד את האופן שבו ההתמודדות החינוכית הערכית עם אסון התאומים נתפסת, מאז ועד היום, כבעלת השפעה רבה על החינוך לערכים דמוקרטיים בארצות הברית, על חופש הביטוי של מורים ועל היחסים בין קבוצות שונות בחברה האמריקאית. היבטים אלו ייבחנו גם בהקשר הישראלי ובהקשר של מצב מערכת החינוך מאז פרוץ המלחמה. השנים שעברו מאז אסון התאומים נותנות נקודת מבט נרחבת על האופן שבו המדיניות בנושא זה במערכת החינוך הישראלית הולכת ומתפתחת, בעיקר לנוכח המגמות והמהלכים הביטחוניים, הפוליטיים והחברתיים שהמלחמה מייצרת ונראה שעוד תביא עימה בעתיד.
המכון הישראלי לדמוקרטיה ע"ר
מאת: ברנדון בייס
תיאור: ברנדון בייס היתה מורה למודעות ולריפוי הוליסטי, תלמידה של דיפאק צ'ופרה, ואסיסטנטית של אנטוני רובינס, כאשר אובחן ברחמה גידול מסוכן בגודל כדורסל. מתוך החלטה נחושה להירפא באופן טבעי, סירבה להתאשפז מיד ולעבור ניתוח שהוגדר כדחוף ביותר. בכוחות נפש מיוחדים, ומתוך הכרות עם תחומי ריפוי הוליסטי שונים, היא אירגנה לעצמה סדרת טיפולים לניקוי הגוף מרעלים. במהלך עיסוי היא נקלעה למסע עמוק אל תוך עצמה, בו נחשף בפניה השורש הנפשי של מחלתה. ששה שבועות וחצי לאחר מכן, לא נשאר זכר לגידול. המסע האישי של ברנדון בייס, שהביא אותה לגילוי האהבה ללא תנאי, השלווה חסרת הגבולות, הנוכחות החיה שבתוכה – גרם לה להעמיק בתהליך שעברה, וליצור גישה חדשה ומהפכנית לריפוי טבעי, שתהיה נגישה לכולם. עשרות אלפי אנשים ברחבי העולם נעזרו בספר ובסדנאות “המסע" כדי להתעורר אל היכולת האינסופית שלהם ולשחרר את עצמם מחסימות רגשיות וממחלות כרוניות.
מאת: פמה צ'ודרון
תיאור: הבחירה תמיד בידינו, אם לאפשר לנסיבות חיינו להקשות ולאטום את ליבנו, או לפתוח, לרכך ולעדן אותו. פמה צ'ודרון מלמדת בפשטות כובשת את התרגולים העיקריים מן החוכמה הטיבטית המסורתית להתמודדות עם האתגרים שהחיים מציבים בדרכנו. המפגש עם הפחד והכאב הוא גם הזדמנות אדירה למפגש עם הלב הפתוח שלנו, ובאמצעותו נלמד:
• לעורר את הטוּב הבסיסי שלנו וליצור קשרים עמוקים עם זולתנו
• לטפח נדיבות אוהבת, חמלה, שמחה ותודעה שוות יחס
• לקבל ולאהוב את עצמנו ואת האחרים כפי שהיננו, עם המגרעות
• להישאר ברגע ההווה למרות התנגדות האגו לחיים כפי שהם
• לפתח הומור, גמישות, אומץ וחוכמה גם במצבים של פחד וכאב
מאת: ג'ו ויטלי, איהליאקלה הו לן
תיאור: לפני שנים הופץ באינטרנט מאמר מסקרן ומפליא על ד״ר הו-לן, המטפל מהוואי שריפא מחלקה פסיכיאטרית שלמה בטיפול מרחוק. ג'ו ויטלי 'חרש' את האינטרנט ואת העולם בשביל למצוא את ד״ר הו-לן וללמוד על שיטתו. משמצא אותו, ד״ר הו לן הסמיך אותו כמעט מיד לכתוב ספר על שיטת הריפוי האו'פונו'פונו, שמבוססת על שיטת הריפוי העתיקה מהוואי.
השיטה העתיקה עברה חידוש והתאמה לימינו על ידי מוֹרְנָה נָלָמַאקוּ סימֶאוֹנָה, שהוכתרה ב 1983- בתואר ״אוצר חי״ מטעם רשויות הוואי על פועלה הרוחני הנעלה ואישיותה מעוררת ההשראה.
הו'אופונופונו מציב בפנינו את האפשרות לבחור להשפיע באופן חיובי על כל דבר שאנו עושים ומרגישים, על כל דבר שקורה לנו, ועל כל מי וכל מה שנמצא בסביבתנו הקרובה והרחוקה.
בעזרת ארבעה משפטים פשוטים אנחנו יכולים לקחת אחריות על כל מה שקורה בטווח התחושה והידיעה שלנו, ו״לנקות״ את מה שמפריע לזרימת החיים ומונע ריפוי ותקשורת, בין אם מדובר בחפצים, באנשים ובאומות
מאת: שי טובלי, אילון לסטר
תיאור: האם חוויית ההורות שלכם לעיתים קרובות מבלבלת ומתישה? האם חיי משפחה נעימים, שיש בהם שיתוף, כבוד הדדי וחוסר מאמץ - נשמעים לכם כמו פנטזיה רחוקה?
בעזרת הספר הורים בחסד תוכלו ללמוד כיצד ניתן לגדל ולחנך ילדים בהנאה ובשלווה; להעניק לילדים חום, אהבה ותחושת ביטחון, ולתמוך בהגשמת הייחודיות שלהם במלואה; ללמד אותם לחיות בהרמוניה עם סביבתם, מבלי להגביל את שמחת החיים הטבעית שלהם, ולמנוע וכחנות וגחמנות באמצעות סמכות הורית שלווה ובוטחת.
השיטה היא פרי פיתוחם של שני אבות צעירים שחיפשו מענה מודע ומפוכח לקשיים שחוו עם בנותיהם, והיא מציעה חוויית הורות שונה לחלוטין מזו הנפוצה בימינו, ללא כעסים, תסכול ותחושות חוסר אונים. הספר הורים בחסד מתייחס בעיקר לחינוך בגילאים 0 7- , אך גם הורים לצעירים ולמתבגרים יוכלו להפיק ממנו תועלת רבה בהתמודדות עם האתגרים שהם פוגשים.
מאת: אילה שקלאר
תיאור: שיתוף פעולה של החרדים עם הקרן הקיימת לישראל וקרן היסוד הוא בגדר פיקוח נפש, לא פחות!
על קהילותיהם בגולה מתרגשת בקרוב לבוא כליה פיזית ורוחנית, וללא תמיכת הקרנות לא תוכל להתממש עליה חרדית המונית. זאת משום שיש צורך להכין לקראתה פתרונות התיישבות ייחודיים וגדולים.
צורך זה גובר על כל דרישה דתית כזו או אחרת, עקרונית ככל שתהיה. ואם יתמלא , גם הדרישות יתמלאו מאליהן!
זהו למעשה תמציתו של חזון מעין־נבואי שהתגבש בשנות העשרים והשלושים של המאה העשרים, על ידי שני סופרים ירושלמים. בהמשך, התעצב חזון זה לכדי גוף מנהלי זעיר שפעל מטעם הקרנות הלאומיות שהוציא לאור ירחון מיוחד אחד. קולות החזון נשמעו והדהדו. הדיו נשמעו בגרמניה, פולין, ארצות הברית וגם בג'רבה, עירק ומרוקו. האזינו לו יהודים אדוקים, משכילים, חופשיים, חלוצים ובעלי בתים כאחד, והם פתחו אליו את ליבם ואף את כיסם. אך כל זה לא הבשיל לכדי מעשים של ממש. מדוע?
שאלה זו היא העומדת במרכזו של הספר "ולו רק הד", המגולל לראשונה את קורותיה של המחלקה לתעמולה בקרב החרדים בקרנות הלאומיות", ומעניק לקורא הצצה לכתביה. זאת תוך בחינת אופני השפעתה על העולם החרדי ועל העולם הציוני בתקופה שבין שתי מלחמות העולם.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: בוב פרוקטור
תיאור: בספר כלים בסיסיים שמלמדים אימון – איך בצורה יזומה לשים מטרות ויעדים בחיים ושההצלחה היא ברת השגה לכולם. בוב עובד בתחום פוטנציאל המוח והפוטנציאל האנושי כבר יותר מארבעים ושבע שנים. הוא נוסע ברחבי העולם ועוזר לחברות ולאנשים פרטיים ליצור לעצמם חיי הצלחה ושפע באמצעות ”חוק המשיכה”. בוב פרוקטור נחשב בעיני רבים כאחד מן המורים המצליחים בעולם של ”חוק המשיכה” (The Law of Attraction), כפי שמופיע בסרט שובר הקופות ובספר הנלווה לו – ”הסוד” (The Secret).
מאת: שירה קליין
תיאור: איזה יחס נקטה איטליה כלפי היהודים במשך מלחמת העולם השנייה? היסטוריונים הוכיחו מעבר לכל ספק שאיטלקים רבים השתתפו בשואה, אולם למרות זאת נודעה איטליה בתור חברת "ציר" שלמעשה אף עזרה ליהודים. שירה קליין חושפת כאן כיצד דגלו יהודים איטלקים במובהק בדעה שאיטליה הפשיסטית הייתה טובה אליהם, אפילו שהיו קורבנות ונרדפו במדינה זו. היא מראה כיצד התנסויותיהם של היהודים בעשרות השנים שלפני מלחמת העולם השנייה – שנים שבהן נעשו לפטריוטים איטלקים נלהבים, מתוך שימורה של התרבות היהודית המאפיינת אותם – גרמו להם לתמוך אחרי כן במעשייה זו על ניקיון כפיה של איטליה במהלך המלחמה, בחסות מסע התעמולה הפשיסטי הגזעני. יהודי איטליה חוו כמעט מאה שנים של תמורות דרמטיות: מהאמנציפציה ב 1848- ועד לחוקי הגזע של 1938 , במוצאם מפלט בעת המלחמה באמריקה ובפלשתינה, וכשנוצר הצורך לקומם את ניצולי השואה לאחר מכן. ההיסטוריה התרבותית והחברתית הזאת נובעת משפע של מקורות שלא נחקרו קודם לכן, לרבות ראיונות פנים אל פנים וספרי זיכרונות שטרם יצאו לאור.
כתב ווב הוצאה לאור בע"מ
מאת: משה מנשהוף
תיאור: הספר ערכים ודמוקרטיה בוחן את הקבוצתיות הערכית והרעיונית ודן בסיבות יסודיות לקיומן של קבוצתיות  וקוטביות בחברה שלנו ובחברות אחרות. קבוצות ערכיות ומוסריות שונות אוחזות בדעות, באמונות ובערכים  שונים, ולא בטוח שיימצא אפילו רעיון או ערך מסוים שיהיה מקובל על כל האנשים בכל הקבוצות. במילים אחרות, אין מוסר אוניברסלי שיהיה מקובל על כל אדם באשר הוא אדם.‏
‫בהיסטוריה האנושית יש דוגמאות רבות למי שטענו שהם מקור סמכות, ובכוחם לקבוע מה טוב ומה נכון — ליחיד ולאנושות כולה. הבולטים שבהם הם מי שהתבססו ומתבססים על הסמכות האלוהית. אולם גם הנחת קיומה של סמכות אלוהית לא הביאה את האנושות לתלם מוסרי אלא למלחמות דת עקובות מדם על ערכים ואמונות. במקביל, גם החשיבה הרציונלית לא הצליחה להוות מקור סמכות שיתווה תלם מוסרי אוניברסלי, שבלכתנו בו נוכל להיות בטוחים שאנחנו בכיוון הטוב או הנכון.
כשאין תלם מוסרי אוניברסלי, אלא לכל קבוצה תלם מוסרי ומקור סמכות ערכי ומוסרי משלה, ושואפים שלכל דעה ולכל ערך יהיה ביטוי, אין ברירה אלא להתנהל במסגרת דמוקרטית. דמוקרטיה היא המנגנון שמאפשר ניהול דעות של הקבוצות הערכיות והמוסריות השונות בחברה. דמוקרטיה עומדת על שלושה יסודות: חופש, שוויון וערבות הדדית. השוויון שבדמוקרטיה שונה משוויון הזדמנויות, והחופש קיים רק כשיש ערבות הדדית.‏
כתב ווב הוצאה לאור בע"מ
מאת: שלום צדיק
תיאור: האם חייבים להאמין בעל טבעי כדי להיות דתי? האם ערעורים על יסודות הדת הם תחילה של כפירה או הדרך לזקק את הדת מאמונות טפילות? ספר זה מנסה לטעון שבימי הביניים היה זרם פילוסופי דתי שלא האמין בעל טבעי, התנגד לקבלה ודגל בכך שהמצוות נועדו לתועלת האדם והחברה. בתחילת העת החדשה זרם זה נעלם תחת מתקפתם המשולבת של החילון הליברלי והדת השמרנית שמאז חילקו בניהם את התודעה הציבורית ושכנעו את כולם שיש לבחור בין שכל לאמונה דתית. הדת השמרנית וחילון הליברלי מסכימים בניהם על כך שהאדם צריך לבחור בין השכל לבין הדת – הם רק חולקים על ההכרעה הראויה. בניגוד לכך הפילוסופיה הדתית קובעת שיש סיבות פילוסופיות להיות דתי וסיבות דתיות להיות פילוסוף. בספר מוצג סקירה היסטורית של המצב בימי הביניים ובימינו, ביקורת על הזרמים השמרנים הדתיים, הליברליים החילוניים והדתיים הליברלים, וכן דרכים מעשיות להחיות את הפילוסופיה הדתית כזרם המשפיע על התודעה הציבורית בימינו.
כתב ווב הוצאה לאור בע"מ
מאת: מנצור רדואן
תיאור: ספרו של ד"ר רדואן מנצור, "ייחוד האל הדרוזי – בין ליבה למודרנה", פותח צוהר ל"מעגל הסגור" של העדה הדרוזית, מאיר את הווייתה מזווית ייחודית, ותורם רבות למחקר ההיסטורי עליה.
בספר העמקה בנבכי היסוד החבוי, המיסטי, באמונה הדרוזית. הספר חושף בפני קוראיו את המערך של הערכים, הזהויות, תפיסות העולם והפילוסופיה של האמונה הדרוזית, ומציג גיבורי תרבות בהווייה הדרוזית בדורות האחרונים.
הספר בוחן את הקהילה הדרוזית במגוון רחב של היבטים: דתי, חברתי, תרבותי, דמוגרפי, גאוגרפי, היסטורי, מורשתי ואנתרופולוגי.
הספר מנתח את מכלול האמונות והערכים שגיבשה לעצמה החברה הדרוזית כמערך חי ונושם המתכתב עם מציאויות השעה, מתאים עצמו באופן אבולוציוני למציאות מורכבת ומשתנה, מפגיש את מערכי הקהילה הדרוזית המסורתית-פטריארכלית עם המציאות המודרנית ודן במעבר המרתק שנכפה על חברות מסורתיות בעידן המודרני ובוחן אותו מבחינה סוציולוגית ותרבותית.
הספר שלפניכם הוא מורה נבוכים להבנת "הצופן הדרוזי", ומציע ראייה שונה ויצירתית. ספרו זה של מנצור משקף נאמנה את המתח שקיים בין הנאמר לקיים, תוך השוואה בין עמים ותרבויות, ותוך תהייה אם המטען הערכי-תרבותי של הדרוזים בעולם המתפתח מושפע מאקלים סביבתי דומיננטי, או שמא בדלנותם נשמרת.
בספר ניתן למצוא עומק ורוחב תודעתיים ומחקריים על אודות הדרוזים במספר רב של תחומים, וכן התייחסות לדמויות מפתח בעלות השפעה ומנתבות דרך בקהילה הדרוזית, אשר היוו דוגמה בתחומיהם עד כדי יצירת מיתוס.
כתב ווב הוצאה לאור בע"מ
מאת: דיוויד ר. הוקינס
תיאור: הספר עוצמה מול כוח מציג את האפשרות המדהימה לבדוק אמיתות באופן חד משמעי באמצעות קינסיולוגיה – השיטה המאבחנת את תגובת השרירים לגירויים חומריים, רגשיים ושכליים.
הקינסיולוגיה נחקרת באופן מדעי מזה שלושה עשורים, ומשמשת מטפלים רבים בכל העולם. ד”ר הוקינס לקח אותה צעד קדימה, ופיתח ממנה דרך לכייל את רמתם של כל סוגי הרגשות וההתנהגויות האנושיות באופן מוחלט. ספר זה מציג דרך מאתגרת למדוד את רמות התודעה האנושית, תוך בחינת שדות האנרגיה השולטים בה.”
הספר מעורר הרהורים פילוסופיים עמוקים, וניתן להפיק ממנו תועלות מעשיות רבות, הן למי שמטפל בשיטה או מטופל בה והן לכל מי שמתעניין במצב האדם בעולמנו. הוא מתייחס לאינספור מצבים רגשיים, לפוטנציאלים האינטלקטואליים והיצירתיים שלנו, לנושאים סוציולוגיים ופוליטיים ולנושאים של צדק ומוסר אבסולוטיים.
מאת: פמה צ'ודרון
תיאור: רבים מאיתנו מוטרדים מאד ממצב העולם. אני יודעת עד כמה אנשים מייחלים בכנות שהדברים ישתנו ושברואים בכל מקום יהיו חופשיים מסבל. אך אם נהיה כנים עם עצמנו, האם יש לנו מושג כיצד ליישם שאיפה זו בפועל בחיינו? האם ברור לנו כיצד המילים והמעשים שלנו מחוללים סבל? וגם אם אנו מזהים שאנחנו הורסים דברים, האם יש לנו מושג איך להפסיק זאת? תמיד היו אלה שאלות חשובות, אך היום הן חשובות במיוחד. עבודה על עצמנו ומודעות למחשבות ולרגשות הן אולי הדרך היחידה למצוא פתרונות שדואגים לרווחת כל הברואים ולהישרדות של כדור הארץ.
מאת: רועי בן יוסף כנף
תיאור: בשנים האחרונות מתבלטים ברחבי העולם עוד ועוד אנשים שמתפרנסים פשוט ממי שהם עצמם. הם מוכרים, מרצים, משווקים ומלמדים את צורת המחשבה שלהם, ההופכת בהדרגה למוצר שבני אדם מחליפים זה עם זה. זוהי, למעשה, מהפכה המתרחשת בשנים האחרונות מתחת לפני השטח של עולם העבודה, ובה האדם מכיר בהדרגה באמת שהודחקה בשולי התודעה עם פרוץ המהפכה התעשייתית: אין לנו סיכוי אמיתי מול המכונות. בסופו של דבר, הן יביסו אותנו ויתפסו את מקומנו כמעט בכל תחום. וכשאנחנו מפסידים מולן בכל החזיתות, אנחנו שבים לסגולות עולמות העבודה האנושיים: הזירה הרגשית, הבידול והייחוד של כל אחד ואחת מאִתנו שאותם ניסינו להעלים במהלך שלוש המאות האחרונות.
מדובר בהיפוך באיכויותיהם של עולם הערכים ומדד ההצלחה. אנו מתחילים להעלות על נס דווקא את העולם הרגשי, את צורת המחשבה, את אותם עולמות שהתאמצנו כל כך להדחיק ולמחוק בניסיון נואל לנחול הצלחה במלחמה אבודה מראש. כעת אנשים מפסיקים לרכוש זה מזה את אותם תוצרים פלקטיים שהמכונות מייצרות טוב יותר ומהר יותר, ומעדיפים על פניהם את החומרים שמהם מורכבת האנושיות: את העולם הרגשי, את הדיאלוג הפנימי, את האותנטיות.
אם תרצו, הספר שלפניכם הוא מדריך נבוכים לשפה חדשה שמאפיינת את עולם העבודה החדש שבו המוצר המבוקש ביותר הוא האינדיבידואל ואיכויותיו האנושיות הייחודיות. המוצרים בעידן הזה נקראים רועי או סיון, רות ואריק, ו“להרוויח ממי שאנחנו“ פירושו ההבנה שמה שיש לנו למכור זה רק את עצמנו. עתה נותר לנו לזהות את האיכויות שלנו, את צורת המחשבה שלנו, את המתנה שיש לנו להציע לעולם – ואז ללמוד כיצד להציע אותה לאנשים אחרים. לסוגיות אלה מוקדש הספר שלפניכם.
מאת: פמה צ'ודרון
תיאור: הספר הזה הינו על אמירת כן לחיים בכל ההיבטים שלהם, הזמנה לחבק את מגוון הרגשות והתחושות הממתינות לנו: שמחה, אהבה, כעס, פחד, סבל, בהירות, ובלבול המלווים אותנו במהלך מסענו על פני האדמה, צו'דרון מראה לנו היתרונות במקום בו "אין מנוס" מהשיאים ומן התהומות שהחיים מזמנים לנו. פמה צ'ודרון היא נזירה בודהיסטית אמריקאית השייכת לשושלת הלימוד של מורה המדיטציה הטיבטי צ'וגיאם טרונגפה. צ'ודרון היא מורה המתגוררת במנזר גמפּו אבּי בקייפּ בּרטון, נובה סקוטיה, המנזר הבודהיסטי-טיבטי הראשון לנזירים מערביים בצפון אמריקה.
מאת: ברנדון בייס
תיאור: האם יש בכם כמיהה לחוות את הפוטנציאל העצמי חסר הגבולות שלכם, להרגיש את השמחה הטבעית בפתיחות ובישירות, לחוות חופש ושלווה ממקור הווייתכם? האם אתם כמהים לחיות את חייכם בחיבוקו של החסד, לחיות את מי שאתם באמת, משוחררים ממגבלות, פתוחים לפלא, ללהט ולמלאוּת של החיים?
בספר יוצא הדופן והחדשני הזה, ברנדון לא רק מדברת אודות חופש, אלא מעניקה לכם חוויה חיה וישירה שלו. ללא מאמץ היא מנחה אתכם אל הדממה ואל השלווה שנמצאת בתוכה, משחררת בעדינות מחסומים רגשיים, מסלקת לחלוטין תפיסות-עצמיות שליליות, מתירה מגבלות מהעבר, ופותחת אתכם אל מלוא ההדר וההוד שלכם עצמכם.
מאת: אלחנן שילה
תיאור: קבוצת שכם, שהייתה רוויזיוניסטית ברובה, ניסתה להקים ישוב באזור שכם בין השנים 1970-1969. הקבוצה פיתחה מודל של "עליות" , ניסיונות התיישבות לא חוקית. שבע פעמים היא עלתה לשטח פתוח, עקפה מחסומי צבא, הקימה אוהלים, פונתה על ידי צה”ל ואף זכתה למעקב של השב”כ. שיטות הפעולה שלה אומצו על ידי גרעין אלון מורה בקיץ 1974.
הספר תאר את סיפורה של הקבוצה ואת יחסם של מנהיגי התקופה אל הקבוצה (ביניהם: ראש הממשלה גולדה מאיר, השרים בגין, אלון ודיין, יצחק טבנקין ונתן אלתרמן). בשנת 1971 החליטה הקבוצה לקבל את הצעת תנועת בית"ר להקים את הישוב ארגמן שבבקעה.
הספר בא להשלים את "החור השחור" בתולדות ההתנחלויות, בין פרשת מלון פארק בחברון בשנת 1968 ועד להקמת גוש אמונים בשנת 1974.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: רמי בנבנישתי, ענת זעירא, תהילה רפאלי
תיאור: מה מצבם של צעירים אשר גדלו והתחנכו בפנימיות בישראל? האם השלימו שירות צבאי או לאומי? האם הצליחו להשתלב בתעסוקה יציבה? התשובות לשאלות אלו נפרסות בספר זה המציג ממצאי מחקר שעקב לאורך עשר שנים אחרי קבוצה של צעירים שהתחנכו בפנימיות באחריות משרד הרווחה או משרד החינוך.
המחקר מבוסס על ארבעה גלים של איסוף נתונים במגוון תחומים ובהתאם לשלבי חיים שונים של צעירים בהקשר הישראלי: בסמוך ליציאה מהפנימייה, כשנה לאחר מכן, עם תחילת השירות הצבאי, כעבור ארבע שנים מאז היציאה מהפנימייה, לאחר שרוב הצעירים השלימו את השירות הצבאי, וכעשור לאחר סיום השהות בפנימייה, עת מצופה מצעירים להשתלב בחיים הבוגרים באופן מלא. השער הראשון של הספר מציג נתונים שנאספו בשיטות כמותניות, והשער השני מציג נתונים שנאספו בשיטות איכותניות. כל אחד מפרקי הספר מציג את מצבם של הצעירים בתחום חיים אחד. בכל פרק מובאים הרקע התאורטי והעיוני, הממצאים והמלצות לפרקטיקה ולמדיניות.
מגוון הממצאים המובאים בספר נוגעים הן להכנה של הצעירים לחיים לקראת צאתם מהפנימייה והן למצבם בשלבי חיים שונים עד העשור השלישי לחייהם. זהו אוצר בלום של מידע מקיף ועדכני, תובנות והמלצות עבור אנשי המקצוע אשר עובדים עם צעירים ויש בו כדי לסייע בהתמודדות עם שאלות העולות בסמוך ליציאה מהמסגרת ואחריה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: צבי מרק, אריאל אבן-מעשה, לוי יצחק קופר
תיאור: הרב קלונימוס קלמן הלוי עפשטיין מקרקוב (1751 ;1823) היה מנהיג חסידי ודרשן יצירתי, שחי ופעל בתקופת התפשטות החסידות בהשראת הבעש"ט (הרב ישראל בעל שם טוב, 1700 לערך ;1760) הוא היה עד למעבר החסידות ממעגלים אינטימיים של אליטות ויחידי סגולה לתנועת התחדשות רחבה, שהלכה, גדלה והתפשטה.
ר' קלונימוס קלמן התגורר , לפחות במשך חלק מחייו , בקרקוב, וייתכן אף שהיה הצדיק החסידי הראשון שהנהיג עדה חסידית בעיר גדולה. "המאור ושמש" , כפי שמכנים אותו תדיר על שם ספרו , הוא חוליה חשובה בשלב מִיסוּד החסידות. דרשותיו של ר' קלונימוס קלמן כוללות תיאורים של סוגים שונים של הנהגה כריזמטית, כאשר הוא ראה בכל דרך ודרך ייצוג אותנטי של המסע הדתי.
אסופת מאמרים זו כוללת מחקרים המאירים פנים שונים של ר' קלונימוס קלמן, ספרו ומורשתו.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: שרה שורץ
תיאור: מקדמת דנא התחבטו קוראי ספר בראשית בהבנת תוקפן וטיבן של ברכות יצחק, ודורות של פרשנים תהו על הבחירה ביעקב על אף שנטלן במרמה. מניעיו של יצחק ותפקידו בסיפור עשויים לשפוך אור על סוגיות אלה. האם מימש את התוכנית האלוהית או שמא פעל נגדה? מה חלקו במאבק שהתחולל בין בניו? עד כמה הוא אחראי לקרע שפילג את משפחתו?
אולם העיסוק בדמותו של יצחק מועט. התפיסה הרווחת היא שסיפורו משוקע בסיפורי אברהם ויעקב, ושאביו ובנו מטילים עליו את צִלם הגדול. הקריאה המוצעת בספר זה מערערת על תפיסה זו. ביסודה זיהוי ותיחום הסיפור העצמאי של יצחק בספר בראשית, המתלכד סביב הזמן שבו שימש כאבי המשפחה. חלק הארי של הספר הוא ניתוח ספרותי של הסיפור, הפותח צוהר לאתגרים המרכזיים שעמדו לפתחו של יצחק: ירושת אביו, האחיזה בארץ והבחירה הכואבת בין בניו התאומים.
ליצחק תפקיד מרכזי בדרמה שטלטלה את ביתו, המתחוללת במרחב המשפחתי אך שזורה מבלי הפרד באופק הלאומי. הסיפור על אודותיו משמש זירת דיון בתפיסות הורשה שונות. דרכו נחשפת זווית ראייה מפתיעה על סוגיות יסוד תיאולוגיות, דוגמת תמת הבחירה והיחס הדיאלקטי בין האחריות האנושית ובין הרצון האלוהי בקביעת זהותם של יורשי הברית. עוד מגלה ספר זה פנים חדשות בדמותו של יצחק כְּאָב, וכאב־טיפוס לסיפורי בני הדור השני במקרא , אלו הנדרשים למצוא את האיזון העדין בין המשכיות ושימור ובין שינוי, חידוש, התפתחות וצמיחה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: גד סע
תיאור: "בניגוד למגפות אחרות שפתוגנים ביולוגיים אשמים בפריצתן, במגפה הנוכחית אשמים אוסף רעיונות שנולדו באקדמיה ומפרקים את מבני ההיגיון, החירות והכבוד האישי שלנו."
רוח בלהות מנשבת באמריקה. סטודנטים שמתבצרים בקמפוסים של אוניברסיטאות העילית, אנרכיה ברחובות, ביזת חנויות, תיאור מחבלי הנוח'בה כ"לוחמי חופש", הערצה של אוסאמה בן־לאדן, פיטורי מדענים ובכירי חברות היי־טק המצטטים ממצאים שאינם הולמים את פוליטיקת הזהויות – התופעות הללו כבר מזמן אינן נחלת שוליים קיצוניים, והן מחריפות והולכות.
מה שמניע את האירועים האלו היא השתלטות מעין־טפילית של תבניות חשיבה מעוותות על התודעה המערבית. כך לפחות טוען חוקר מדעי החברה היהודי־קנדי גד סעד. בספרו השנון פרזיטים, סעד משתף בניסיונו האישי כמרצה ולא עושה הנחות לאף אחד: הוא מראה כיצד חשיבת העדר הפרוגרסיבית משמידה את השכל הישר ומאפשרת את פריחתן המחודשת של רעות חולות רבות, מהפרעות אכילה ועד אנטישמיות, ומציע דרכי התמודדות ומאבק שכל אחד מהקוראים יכול ליישם אפילו בחיי היום־יום.
* מדוע נאלצים מדענים וחוקרים אמריקנים לצנזר את ממצאיהם?
* איך מעוותים את החשיבה והמדע מטבעות לשון כמו "גבריות רעילה"?
* למה דבקות באידיאולוגיה של "גיוון, הכללה ושוויון" מסכנת את החברה?
* האם יש שיטה אמינה לקבוע מה נכון ואמיתי?
הוצאת סלע מאיר
מאת: דונלד בודרו
תיאור: "החל במחקרו החלוצי על הדינמיקה של צמיחה ומיתון, דרך גילוייו על תפקידי המחירים ומהותה של תחרות, ועד לניתוחיו המעמיקים על שלטון החוק ועל חשיבותם של עקרונות להגבלת המדיניות הממשלתית, האייק הפיח חיוניות חדשה בטיעונים המגינים על קיומה של חברת בני אדם חופשיים ואחראיים"
הכלכלן זוכה פרס הנובל פרידריך האייק (1899–1992) היה אחד מההוגים החשובים והמשפיעים שפעלו במאה העשרים. הוא נולד בוינה והחל את דרכו ככלכלן במוסדות האקדמיים הנחשבים שבלונדון. את מחקריו הראשונים הקדיש לגורמים שיוצרים את התנודות הגדולות של הכלכלה, אלו המאיצים צמיחה ומביאים למיתון, והדרכים המובילות חברות לשגשוג או לשפל. את עיקר פרסומו קנה בזכות ספרו הדרך לשעבוד, בו שרטט כיצד אומות חופשיות עלולות להידרדר לדיכוי כתוצאה מהתערבות ממשלתית הולכת וגוברת בחיי האזרחים, גם אם זו נעשית מתוך כוונות טובות. יותר משני עשורים לאחר פטירתו עבודתו של האייק עדיין מעצבת את מחשבתם של כלכלנים, חוקרים ומדינאים ברחבי העולם והיא נעשית יותר ויותר רלוונטית בעידן שבו ממשלות נוטות לאמץ מדיניות מתערבת בניסיון לשנות באופן מלאכותי את המציאות הכלכלית.
הוצאת סלע מאיר
מאת: יוסי לוי
תיאור: "אפשר לשאת נאומים חוצבי להבות בכיכר העיר ולכתוב פוסטים זועמים, אפשר להורות לצבא לגייס את כל החרדים, עד האחרון שבהם, ואפשר לחוקק חוקים ראויים ושוויוניים שלא יהיו שווים את הנייר עליו נכתבו. במשך שנים ארוכות דנה החברה הישראלית בסוגיית גיוס החרדים מפרספקטיבה של צדק ושוויון. אני מציע לעבור לדיון פרגמטי: אילו צעדים חכמים ניתן לבצע, שיביאו להרחבת מספר המתגייסים החרדים לצה"ל?"
יוסי לוי היה בן 19 כשיצא למסע חייו: מספסלי הישיבה החרדית בירושלים בדרך הקשה ומלאת הבדידות אל השירות הצבאי. למרות התנגדות המשפחה והקהילה, הוא התעקש לשלב בין העולם החרדי שבו גדל לבין התפקידים הצבאיים אותם מילא בהצטיינות: ממפקד כיתה, דרך קצין קרבי, ועד לסגן מפקד גדוד. כלוחם ומפקד השתתף יוסי במבצעים רבים באיו"ש ונלחם בעזה במלחמת חרבות ברזל, ובמקביל הפך למנכ"ל עמותת "נצח יהודה" והוביל שינויים מערכתיים נרחבים שאפשרו שילוב מיטבי של חרדים בצה"ל. פרספקטיבה זו מאפשרת לו להציע דרך חדשה ופרגמטית לפתרון משבר גיוס החרדים לצה"ל.
הספר נמות ולא נתגייס?! נכתב בשנה שבה המשבר הזה הגיע לסף פיצוץ. החברה הישראלית, שהתגייסה כדי להגן על עצמה אחרי ה־7.10.2023 ובימים שבאו אחריו, ציפתה להתעוררות ולהצטרפות חרדית – שלא באה. בעוד הטונים משני הצדדים עולים וכל עמדה מתבצרת בתחושת הצדק שלה, הפתרון אינו נראה באופק. בספר שבידיכם מציע חידוש מרענן: גישה מעשית ובעלת סיכויי יישום גבוהים.
הוא מציע להתמקד באלפי הצעירים החרדים שכבר אינם מצויים בבית המדרש, מבלי לפגוע במי שתורתם אומנותם. בניגוד לניסיונות החקיקה שנכשלו שוב ושוב, הספר מציע פתרון מקיף המשלב חקיקה מאוזנת, התאמה מערכתית של צה"ל למתגייס החרדי, ועבודת שטח אינטנסיבית הכוללת הקמת מרכזי הכוון לנוער חרדי, הרחבת מסגרות ההכנה לצה"ל, ופיתוח מסלולי שירות ייחודיים. גישה זו צומחת מניסיון של 25 שנות עשייה בשטח, זוכה לתמיכת חלקים נרחבים בהנהגה החרדית ויש לה תכונה נדירה: היא בעלת סיכוי אמיתי להצליח.
* מה הביא לכישלון כל מאמצי גיוס החרדים מאז קום המדינה?
* כיצד "חוק טל" הוא הדרך הנכונה לשילוב חרדים בצה"ל, וכיצד "חוק לפיד" ההיפך?
* איך הצליחו מסלולי "נצח" לשמור על זהותם החרדית של אלפי חיילים במערכת הצבאית
* כיצד ניתן לגייס בקלות כשליש מהצעירים החרדים?
הוצאת סלע מאיר
מאת: קארן אליוט האוס
תיאור: "רק מעטים מכירים באמת את ערב הסעודית, אף על פי שגורלה חשוב ביותר לשאר העולם. העולם משקיע מאמצים רבים בשימור יציבותה, אבל, פרדוקסלית, נמנע מלדבר על אודותיה שמא יש בכך כדי לאיים על יציבות זו."
ערב הסעודית, המונה קרוב ל־40 מיליון תושבים, היא תעלומה: מדינה שנוסדה בתחילת המאה הקודמת, מונתה לשומרת הכעבה, ומיטלטלת בין קיצוניות דתית לבין אוריינטציה מערבית ובין כלכלת נפט לעוני משווע; מדינה השבויה בידי בית מלוכה ענק ומסורבל, השבוי בתורו בידי ממסד אסלאמי; ממלכה המתקשה להיחלץ מתרבות של קונפורמיות ושל בטלנות – וכל זה כמעט בהיחבא מעיני המערב. כיום שוררת ציפייה להתרקמות ברית ישראלית־אמריקנית־סעודית, שתשנה מן היסוד את מאזן הכוחות במרחב סביבנו. מה אנחנו יודעים על השותפה העתידית המסוגרת, ערב הסעודית?
הספר שלפניכם פותח צוהר יחיד במינו אל עולמה של הממלכה הסעודית. הוא מתבסס על מחקר מעמיק הכולל מאות שעות של ראיונות עם בכירים בממלכה, עם אנשי מפתח וגם עם אזרחים מהשורה, ועל ניסיון של יותר משלושים שנות סיקור עיתונאי של המזרח התיכון שצברה המחברת, קארן אליוט האוס.
* מהו באמת מעמד האישה בערב הסעודית?
* איך אזרחיה של ערב הסעודית כה עניים אם היא מדינה עשירה כל כך?
* מה מייחד את הזרם האסלאמי הוואהבי השולט בערב הסעודית?
* כיצד מתמרנת ערב הסעודית בין אוריינטציה מערבית לבין השפעתה בעולם האסלאמי?
הוצאת סלע מאיר
מאת: משה ויסטוך
תיאור: "מחזה אחד גויכמן מהמסייעת לא ישכח לעולם. על שביל העפר שיצא מקיבוץ ניר עוז הייתה קופסת לגו שפוכה על האדמה. הוא התחיל לאסוף את החלקים ונזכר איך הוא יושב על הרצפה בבית מדי ערב, באותה תנוחה, ואוסף את הלגו של ילדיו מהרצפה. בבית הוא לא מפסיק להתלונן על המטלה המעצבנת, הפעם, כשהוא על מדים, הוא אסף את הלגו כשדמעות בעיניו. 'מי יודע מה עוללו לילד ששיחק בזה', חשב כשסיים לאסוף את החלקים האחרונים. כאבא, המחשבה הזו הייתה בלתי נסבלת."
בבוקר ה־7 באוקטובר היו גיבורי הספר הזה, הלוחמים והמפקדים במילואים של גדוד 'אלון', כל אחד בביתו. אף אחד מהם לא ציפה שבתוך שעות ספורות הם מצאו את עצמם עם קסדה ונשק, קופצים לאירוע שישנה את חייהם: שירות מילואים ארוך, מתיש ומלא בגילויי גבורה ורעות בלב רצועת עזה. לאורך הימים, השבועות והחודשים הבאים הם יעברו את המלחמה בקו הראשון, כשכל הזמן מרוצצות בראש המחשבות על הבית, המשפחות והעסקים שנשארו מעבר לגבול. הספר שבידכם מתאר לראשונה את הסיפור של המילואימניקים שלחמו במלחמת עזה: האנשים הרגילים שבמשך שנה עשו דברים בלתי רגילים.
גדוד מילואים הוא תופעה ישראלית יחידה במינה. זה המקום שבו מתאחים השסעים הפוליטיים ומתעצבים מחדש סדרי העדיפויות האישיים והלאומיים; המקום שבו לאורך סבבי שמירות ארוכים ולאור הלהבה מתחת לפינג'אן מתעצב מחדש סיפורה של הישראליות, הסיפור של כולנו.
"אנחנו גאים בכם, הלב יוצא אליכם. המסירות שלכם מדהימה, הנחישות שלכם מדהימה, והעם כולו מאחוריכם". (רה"מ בנימין נתניהו בשיחה עם לוחמי הגדוד בעזה)
''עשיתם לנו בית ספר במשמעות של 'הגן בגזרתך', לימדתם אותנו איך מחזיקים שטח, איך מכריעים אויב (מאו"ג 162 תא"ל איציק כהן בשיחת מפקדים)
"בימים הקרובים לא לעשות מולם דבר. זה מסוכן, לצמצם תנועות ולהישאר במקומותיכם" (מסמך חמאס שנמצא ברצועה)
"במקומות שהצבא הגדול לא מצא פתרונות – אתם מצאתם אותם מתוך השטח" (סגן הרמטכ"ל אלוף אמיר ברעם בסיכום הלחימה)
גדוד המילואים "אלון" 8717 הוקם בשנות ה־90. מאז 2003 משרתים בו לוחמי גבעתי במילואים ובשנת 2014 היה לגדוד המילואים היחיד שתמרן בשטח רצועת עזה. משה ויסטוך הוא עיתונאי בוגר חטיבת גבעתי. הוא משרת כלוחם ומפקד בגדוד מזה 21 שנה.
הוצאת סלע מאיר
מאת: סטיבן לנדסברג
תיאור: "מילטון פרידמן היה אחד הכלכלנים המשפיעים ביותר בכל הזמנים. הוא חולל מהפכה בדרך שבה כלכלנים חושבים על צריכה, על כסף, על מדיניות כלכלית ועל אבטלה. הוא הוכיח את הכוח שבמחויבות להנחות בסיסיות ופשוטות לגבי התנהגות אנושית, והתמיד במרדפו אחר ההשלכות שלהן".
מילטון פרידמן (1912–2006) היה אחד ההוגים המשפיעים ביותר שפעלו במאה העשרים. הכלכלן זוכה פרס הנובל נולד למשפחה יהודית בברוקלין ועיצב דורות של כלכלנים ששינו את ההבנה של פעילות השוק והכוחות המשתתפים בו. פרידמן לא הסתפק רק בתיאוריה, אלא היה גם פעיל מרכזי למען חירות כלכלית ואישית: במחקריו ובהופעותיו הציבוריות הוא והוכיח שוב ושוב כיצד תכנון ממשלתי נכשל במקום שבו אנשים ושווקים חופשיים מצליחים. ספרו קפיטליזם וחירות הפך למניפסט של הכלכלה החופשית, והציג את רעיונותיו הכלכליים לרבים באופן נגיש וברור. השפעתו של פרידמן ניכרת עד היום, מהדרך שבה פועלים הבנקים המרכזיים ועד לעיצוב המדיניות הכלכלית של רוב מדינות העולם. ספר זה מספק מבט חד ומדויק על עבודתו פורצת הדרך של האיש שראה את השוק החופשי לא רק כאמצעי חשוב, אלא ככלי חיוני להבטחת חירות האדם.
הוצאת סלע מאיר
מאת: ערן אפרת
תיאור: הטלפון של ערן אפרת לא הפסיק לרטוט מאז בוקר השבעה באוקטובר. המום, הוא קרא את העדויות הראשונות על המתרחש בעוטף עזה, אך דווקא הודעות מסוג אחר תפסו את עינו – חיילים, לוחמים ואזרחים שקפצו להילחם וגילו חוסרים חמורים בציוד. אפרת, יזם הרפתקן שחי בהולנד וחווה זה מכבר אובדן אישי כואב, קרא את הבקשות הנואשות והבין שלרגע הזה התכונן כל חייו. עם צוות קטן ומסור שליקט סביבו הוא איתר ברחבי העולם כל אפוד וכל קסדה, כל רחפן וכל מצלמה, ושלח אותם ברכבת אווירית לישראל. בעולם שבו ציוד הלחימה האיכותי נמכר כבר מזמן לאוקראינה, נדרשים לכך כישורים יוצאי דופן.
את הכישורים הללו צבר אפרת בעשרות השנים בהן הקים חברות, נכשל, ניסה שוב וכמעט פשט רגל, עד שהקים חברת ביודיזל חובקת עולם. בספר משעשע וגלוי־לב, גדוש בהומור עצמי, מגולל אפרת את סיפורו – מילדותו הפרועה בירוחם, דרך נסיונותיו השאפתניים לחולל מהפך בעולם הביודיזל, ועד הרגע שכישוריו העסקיים גויסו במלואם להצלת חייהם של חיילי צה"ל. זהו ספר על תעוזה ועקשנות, על מזל ומזל־ביש, על גלובליזציה ועל פטריוטיזם, ועל איך מלחמת "חרבות ברזל" כמעט והוכרעה בגלל בעיות במכס.
* מה סיפר ערן כדי להתקבל לעבודה הראשונה שלו בבר איטלקי?
* מדוע פוצץ בשיחה קצרה את העסקה שהייתה חלום חייו?
* מהו סרטון התעמולה של חמאס היחיד שצפה בו?
* וכיצד שכנע את יצרן האפודים החזק באמריקה לשלוח אפודים לצה"ל?
הוצאת סלע מאיר
מאת: עידן רול
תיאור: "כשירדו חומות אחוז החסימה, יתפוס הרוב הלאומי את מקומו. הסנטימנט הבריא של אותו ציבור עצום, המשרת, נושא בנטל, וכמה לקחת חלק בבניית מדינת מופת יהודית וליברלית, יביא לעלייתם של כוחות פוליטיים חדשים שיצעידו את ישראל לתור זהב".
אם זה היה בידיים שלכם, הפוליטיקה הישראלית הייתה משתנה כבר מזמן. אם הייתם יכולים לבחור באמת, לא הייתם משתמשים בחמש מערכות הבחירות שהתקיימו מ־2019 בכדי להכתיר את אותם המנהיגים, עם אותן קונספציות וחשבונות ישנים.
אלא שזה לא בידיים שלכם. במאה ה־21 שינו נבחרי הציבור את הכללים, ודאגו לכך שדמוקרטיה בועטת ותחרותית תהפוך למועדון סגור החסום כמעט לחלוטין בפני כוחות חדשים שיסכנו את מקומם. הם עשו זאת בשם היציבות והביאו לנו את העשור הסוער והרעוע בתולדות מדינת ישראל.
כתבתי את הספר הזה כי המציאות הזאת לא יכולה להימשך. מוכרחים לשנות את השיטה ולהבטיח כי ההתפכחות, הרעות ושאר השיעורים הגדולים שלמדנו בעקבות ה־7 באוקטובר, יביאו להתחדשות פוליטית ולאומית. אני מזמין אתכם להצטרף אליי במסע הזה, המתחיל בין דפי ספר זה.
הוצאת סלע מאיר
מאת: פואד עג'מי
תיאור: "בשנת הולדתי, 1945, חיו בדרום לבנון, השיעית ברובה, אנשים בעלי מזג קודר, בני עם ששאב את האתוס שלו וגם את פחדיו מאדמתו והרהר בחשש במה שצופן לו העולם הגדול".
דרום־לבנון הוא אחד משטחי האדמה המדממים והמכאיבים ביותר לעם היושב בישראל. חיילים נפלו ועודם נופלים בו, ומתקפות רצחניות יצאו ממנו אל שטחינו. אך דרום־לבנון לא נראתה כך תמיד. לפני מלחמת האזרחים, ובטרם נפלה בידי ארגון הטרור השיעי חזבאללה, הייתה חבל ארץ יפהפה אך נחשל, עם אוכלוסייה מושרשת באדמה אך צופה מערבה ומחפשת את מזלה בנכר.
פרופ' פואד עג'מי, מהקולות החשובים והישרים ביותר בעולם הערבי, משרטט בספרו כשהקסם פג – שראה אור רק לאחר מותו – לבנון אחרת, יפה יותר אך רוחשת צללי עבר, מתח ואלימות כבושה. באוטוביוגרפיה מרשימה מתאר עג'מי את ילדותו בחברה הלבנונית, בדרום ולאחר מכן בביירות, וכיצד הצליח להגר ממנה ולבנות לעצמו עתיד טוב יותר.
* מדוע רצח הנערה דלאל בידי משפחתה עיצב את תודעתו של עג'מי?
* כיצד הרגיש כבן למיעוט השיעי במזרח התיכון?
* איך זיהה פואד הצעיר את הסכנות שבחברה הדרום־לבנונית, וכיצד השכיל להימלט מהן?
* ומה יש לנו ללמוד מילדותו של נער בדרום לבנון?
פואד עג'מי (1945–2014) היה היסטוריון וסופר יליד לבנון. לקראת גיל 18 היגר לארצות הברית, שם רכש השכלה ולימים לימד באוניברסיטת פרינסטון ובאוניברסיטת ג'ונס הופקינס. בין ספריו שתורגמו לעברית המרד בסוריה (2013), האימאם הנעלם: מוסא אל־צאדר והשיעה של הלבנון (2006), וארמון החלומות של הערבים (2000). עג'מי היה נשוי למישל, שהביאה את כשהקסם פג לדפוס לאחר פטירתו של בעלה.
הוצאת סלע מאיר
מאת: דאגלס מאריי
תיאור: גל עכור של תיעוב־עצמי שוטף את העולם המערבי. אינטלקטואלים בעיני עצמם, סטודנטים מוסתים ועיתונאים רודפי רייטינג הפכו את ביזוי הערכים, היצירות והמנהיגים שכוננו את התרבות המערבית לכרטיס הכניסה למועדון המוסריים והנכונים.
מי שמרוויח מהאופנה הזו אלו משטרי הרשע, הדיקטטורות ומפירי זכויות האדם האמיתיים ברחבי העולם, ששמחים לתמוך בכל הפגנה שבה זועקים אידיוטים שימושיים ש"אמריקה היא מדינה גזענית", תוך כדי שהם רוצחים את אזרחיהם ומאיימים על מדינות שכנות.
דאגלס מאריי מראה כיצד אויביו הגדולים ביותר של המערב התפתחו בעשורים האחרונים דווקא בשורות העילית האינטלקטואליות שלו עצמו, ואיך נוצרה המציאות שכל מי שמנסה לעמוד מולם – מושחר ומושתק מיד.
אך אם המערב רוצה לשרוד ולהתגבר על האיומים עליו מבפנים ומבחוץ, יש לנצח בקרב שנכפה עליו: להצביע על הצביעות והכחש שבטיעונים האנטי־מערביים ולפתח מחדש את הביטחון העצמי בציביליזציה שהביאה לעולם את בשורת החירות, הצדק והשוויון.
הוצאת סלע מאיר
מאת: ג'יימס אוטסון
תיאור: אדם סמית (1723–1790), היה הוגה דעות, פילוסוף של המוסר וכלכלן שטבע כמה מהרעיונות המכוננים של העת המודרנית, ונחשב כאדריכל האינטלקטואלי של הקפיטליזם. בספרו הקאנוני עושר העמים, סמית חידש מושגים מהפכניים־לזמנו כמו 'היד הנעלמה' – תיאוריה שהראתה כיצד קידום האינטרסים האישיים של פרטים יכולים לקדם את הטוב החברתי הכללי. הוא ניסח את העקרונות של חלוקת העבודה, חופש המסחר והתחרות החופשית, רעיונות שהפכו עם הזמן לעמודי התווך של הכלכלה הגלובלית. התובנות והלקחים מעבודתו של סמית, שחותרים ללא לאות למצוא כלים חדשים לשיפור חיי האדם והחברה, לא רק עיצבו את ההבנה הכלכלית של זמנו, אלא ממשיכים להדהד בכלכלה, בפוליטיקה ובחשיבה החברתית של המאה ה־21.
הוצאת סלע מאיר
מאת: אבי לבקוביץ
תיאור: הספר הסגול הגדול: "הארגוט – היסטוריה, רפואה ודת" עוסק בהיסטוריה של אחד מהמזיקים המסתוריים ביותר של גידולי הדגן – פטריית הארגוט (Claviceps purpurea). הארגוט, טפיל רב-עוצמה המסוגל להרוס יבולי דגן שלמים ואף להרעיל למוות את מי שצורך אותו, זכה למקום ייחודי במורשת האנושית. בעוד שיבולי הדגן הפכו עם הזמן למקור מחיה מרכזי לאדם ולבסיס החקלאות המודרנית, מחירם התגלה ככבד בשל עמל הגידול והפגיעות שלהם למזיקים, והארגוט בראשם. הספר בוחן כיצד פטרייה רעילה זו הפכה, לא רק למפגע, אלא גם לכלי חשוב ברפואה ולמרכיב פולחני רב משמעות במסורות דתיות עתיקות. הוא חושף את התועלת יוצאת הדופן שגילו בה בני האדם לאורך השנים, תוך שילוב היבטים אנתאוגניים שניצלו את השפעותיה ההזייתיות והפסיכואקטיביות. הספר מתמקד גם בשאלות על הקשר בין חקלאות, דת ורפואה, ומציע מבט מעמיק על התפקיד הכפול של הארגוט: כמחלה חקלאית קטלנית וכמקור השראה דתי ורפואי שנמצא בשימוש מאז ימי קדם.
מאת: דייויד גודמן
תיאור: "השירות הטוב ביותר שביכולתנו להציע לעולם הוא מימוש העצמיות".
הנחייתו הפשוטה ורבת העוצמה הזו של שרי רמנה מהרשי, מן המורים הרוחניים הנערצים ביותר של הודו, ממשיכה להאיר ולהעשיר אותנו גם שבעים וחמש שנים לאחר מותו.
היה מה שאתה הוא תקציר מקיף של הידע שלו, לקט מתוך שאלותיהם של המחפשים הרוחניים הרבים שהגיעו אליו כדי לבקש את הדרכתו, ותשובותיו לשאלותיהם אלו, המתעוררות על הנתיב לשחרור.
דרך הספר הזה מתגלה מהות הנחייתו של שרי רמנה, שהעצמיות ממומשת תמיד.
רמנה אשרם ממשיך לשגשג עד היום לרגלי ההר ארונאצ'לה.
מאת: בריטני ספירס
תיאור: האישה שבי הוא סיפור אמיץ ונוגע ללב על חופש, תהילה, אימהות, הישרדות, גורל ותקווה.
ביוני 2021 כל העולם כרה אוזן כשבריטני ספירס דיברה בבית המשפט בדלתיים פתוחות. ההשפעה של שיתוף עדותה בקולה, של האמת שלה, הייתה עצומה והיא שינתה את מהלך חייה ואת חייהם של אחרים.
האישה שבי חושף בפעם הראשונה את המסע הבלתי ייאמן ואת הכוח של אחת מזמרות הפופ הגדולות בהיסטוריה של המוזיקה.
ספר הזיכרונות פורץ הדרך של בריטני ספירס, שכתוב בכנות כואבת ובהומור, מאיר את כוחן התמידי של המוזיקה ושל האהבה ואת החשיבות של אישה שמספרת את סיפורה בתנאים שלה.
אגם הוצאה לאור
מאת: ג'וזף גולדסטין
תיאור: מיינדפולנס: מדריך מעשי להתעוררות הוא ספרו החשוב ביותר של ג'וזף גולדסטין, מחלוצי הבודהיזם במערב ואחד ממורי הדְהַרְמַה הבולטים בעשורים האחרונים.
גולדסטין ניגש לטקסט בודהיסטי בן כ-2,600 שנה: דרשה שהניחה, בין השאר, את היסודות למסורת הוִיפַּסַנַא ולתרגול מדיטציית מיינדפולנס בגלגולה העכשווי. גולדסטין קורא איתנו בדרשה זו, ומתוך כך מציע את אחד המדריכים המקיפים, הצלולים והנגישים ביותר על אודות תרגול מדיטציית תובנה, על חוכמת הדרך הבודהיסטית ועל תפקידה של תשומת לב מודעת – מיינדפולנס – כמפתח לחיים אתיים, מודעים וחופשיים בעידן המודרני.
בתרגום בהיר וקולח לעברית, מתרגלי מדיטציה מתחילים וותיקים כאחד ימצאו בספר השראה, חוכמה ועצות מעשיות לתרגול. במקביל, הוא פותח לפנינו שער מזמין ומקיף לחוכמת הדהרמה – לדרך הבודהיסטית.
הקיבוץ המאוחד
מאת: דיוויד בוהם
תיאור: עוד לא היתה תקופה שבה נזקקנו כל-כך להקשבה עמוקה ולתקשורת פתוחה יותר כדי להתמודד עם עם המורכבות של האתגרים הניצבים בפני ארגונים, עסקים והחברה בכלל. המדען הנודע, דייויד בוהם, 'אחד המוחות החוקרים המובילים של הפיזיקה המודרנית' (מגזין Nature),האמין כי יש לאנושות דרך טובה יותר למצוא משמעות ולהגיע להרמוניה. הוא הכיר בדיאלוג יצירתי, המבוסס על שיתוף של סברות והבנה, ככלי שבאמצעותו יכולים הפרט והחברה כולה כמכלול ללמוד עוד על עצמם ועל אחרים ולהגיע אל תודעה של תכלית מחודשת.
מאת: אורי אליס
תיאור: ספר זה הוא מסע חקירה של ההליכה לאיבוד – כהתנסות, כאירוע נפשי מכונן וכצומת של עבודה פרשנית מרובת נתיבים. דרכיו עוברות בין יצירות ספרות, קולנוע וטקסטים תאורטיים. הוא מצעיד את קוראיו לצד הגר וישמעאל האובדים במדבר והנזל וגרטל האובדים ביער, עוקב איתם אחר חוט אריאדנה בלבירינת, מובילם למעמקי השאול של דנטה ואדגר אלן פו, לשממה של מרחבי הסרט ג'רי ולרחובותיהן של אמסטרדם ותל אביב לצד גיבורו של יעקב שבתאי. הפרשנות המוצגת מבקשת להאזין למשובש בסיפור השיבה וההשבה, לצער האובדן שאינו ניתן להשבה ולצלקת ההליכה לאיבוד שנותרת גם לאחר החזרה הביתה. לצד זאת נבחנים בספר טקסטים פסיכואנליטיים מכוננים המעידים על חוויית התפרקות והתאיינות קדומה, המוצגת כאן כמבנה תשתית נפשי-מיתולוגי, כחוויית יסוד, 'עמדה' חיונית בתהליך המתמשך שבו היחיד נהיה-בעולם אך גם כזו שמתמידה בפירוקו. מה שנחשף בשזירת הקריאות השונות ובבחינת המודלים הנרטיביים והפואטיים של ההליכה לאיבוד הוא אופן של היות-בעולם: שהייה, השתהות, מציאות המיוסדת על חוט שנפרם, גוף שאבד, גלות שאינה מוצאת מושב. לאמור: מתוך מצבי המבוכה, אי-הידיעה, ההתנתקות מהיותו-סובייקט – האדם מוצא את דרכו בעולם.
הקיבוץ המאוחד
מאת: זוהר ויימן קלמן
תיאור: בעוד ייעודן המסורתי של נשים יהודיות היה ללדת תינוקות, ספר זה דן בנשים שבחרו בחירה חלופית נועזת – לכתוב שירה. קוויר מָאמֶע לוֹשֶׁן בוחן בחירה זו לצד בחירות נוספות – לשוניות, פואטיות ופוליטיות – של אותן כותבות ומראה כיצד משוררות יהודיות נאבקו למצוא את מקומן בתוך ההיסטוריה הספרותית המקובלת ופעמים רבות גם נגדה. הספר מפגיש בין משוררות שכתבו ביידיש, באנגלית ובעברית בשלוש תקופות שונות: בסוף המאה התשע-עשרה, בזמן הופעתה של כתיבת נשים יהודיות בארצות הברית (אמה לזרוס); בין שתי מלחמות העולם, כשנשים כותבות הן בעברית (לאה גולדברג, יוכבד בת מרים) והן ביידיש (קדיה מולודובסקי, אנה מרגולין); ובשנות השבעים והשמונים של המאה העשרים, עם עליית הכתיבה הלסבית היהודית (אדריאן ריץ׳, אירנה קלפפיש).הספר מחבר בין המשוררות והזמנים הללו באמצעות פרקטיקה חדשנית של קריאה קווירית: קריאה שמובילה את הקוויריות מההווה אל העבר, תוך שהיא מוצאת את סימניה המטרימים כבר בתוככי אותו עבר. זוהי קריאה המערערת את ההבחנה השגורה בין הזמנים ומאתגרת את החשיבה הלינארית והטלאולוגית השלטת במרבית ההיסטוריה הספרותית, ובפרט זו הלאומית הציונית. במקביל, זוהי קריאה החושפת שיבושים של מודלים נורמטיביים צפויים של מיניות, מגדר ומשפחה. כך יוצרת השירה שושלת שירית קווירית, והיסטוריה ספרותית שמבקשת להציב אלטרנטיבה להטרונורמטיביות וללאומיות גם יחד. קוויר מָאמֶע לוֹשֶׁן מזמין את הקוראת להצטרף למסע פואטי חוצה זמנים, ארצות ולשונות, ולגלות את שלל האפשרויות – אלו שכבר חלפו, אלו שעדיין פתוחות, ואלו שעתידות לבוא – הגלומות בקריאה קווירית זו.
הקיבוץ המאוחד
מאת: ליאורה בילסקי
תיאור: הגדרת המושג רצח-עם (ג'נוסייד) עומדת במוקדו של ויכוח פוליטי ומשפטי עכשווי. בתפיסה המקובלת "רצח-עם" הוא ביטוי נרדף לרצח המונים, אולם מהלך ההיסטוריה מראה כי רצח-עם מכוון בראש ובראשונה להרוס את זהות הקבוצה ולמחוק את שמה מעל פני האדמה. השמדת-עם משמעה גם הרס זהותו – השפה, יצירות האמנות והתרבות, הספריות וחפצי הפולחן והדת.
איך אומרים ג'נוסייד בעברית חוזר למשפט אייכמן, שהתקיים ב-1961, ומעמיד במרכז הדיון קולות מן המשפט אשר נשכחו ונדחקו לשוליים. בעקבותיו של רפאל למקין, אבי אמנת הג'נוסייד, גיבורי הספר – אברהם סוצקבר, סאלו בארון ורחל אוירבך – הציגו בכתביהם ובפועלם התרבותי חזון אלטרנטיבי שהעמיד במרכז לא רק את היבטיו הפיזיים של פשע הג'נוסייד אלא גם את היבטיו התרבותיים – חזון שאף ניסח את תפקידם של המדינה והמשפט הפלילי ביחס לפשע זה. חזונם, המכונס לראשונה בספר זה, יכול לתת מענה לכישלון המתמשך של המשפט הבינלאומי בהגנה על קבוצות מפני ג'נוסייד תרבותי.
הקיבוץ המאוחד
מאת: ולריה ליאורה חייבי
תיאור: רבי שניאור זלמן מליאדי - האדמו"ר הזקן - הוא מייסדה של חסידות חב"ד ומתווה דרכה הרעיונית והערכית. האדמו"ר הזקן הציע בכתביו מערכת מושגים יסודית המהווה תשתית לכל מחשבת חב"ד, ומייצגת כמיהה אינטלקטואלית, ידע מיסטי, תאורגיה ותפיסת עשייה דתית.
ספר זה מבקש לדון בתפיסות החינוכיות והדידקטיות של רבי שניאור זלמן. למרבה ההפתעה, ולמרות שאנו מוצאים אצלו דאגה לחסידיו ברובד האינטלקטואלי והמעשי כאחד, לא נמצאת בתורתו התייחסות ישירה לחינוךוהוראה. אף על פי כן, דומה שהאינטואיציות הדידקטיות והחינוכיות של רש"ז שזורות בעקיפין במשלים, ובמיוחד במשל הרב והתלמיד. השימושים הרבים של האדמו"ר הזקן במשל זה נושאים אופי של שיטה, וספר זה מבקש, בעזרת העיון בהם, לפתוח צוהר לשיטתו הרעיונית העשירה של רש"ז גם בתחום החינוך וההוראה.
הוצאת אוניברסיטת בר אילן
מאת: אייל ויצמן, תומס קינן
תיאור: "במחקר מרתק זה (אשר עוקב אחר הבדיקות הפתולוגיות שנעשו לגולגולת של יוזף מנגלה – אשר מת בטביעה בברזיל בשנת 1979 – על מנת להגיע לוודאות מרבית ביחס לזהות הגופה) עומדים אייל ויצמן ותומס קינן על התמורה שחלה בפוליטיקה של זכויות אדם הודות למדענים שהתייחסו לשרידים אנושיים כאל צורת צילום ולצילום כאל צורה של שרידים אנושיים. הם גרמו לעצמות, החשופות לכל פרטי חייו של אדם בדומה לתשליל רגיש, לדבֵּר. קורבנות ופושעים הופיעו עתה מחדש במעבדה ובבית המשפט. לידתה של האסתטיקה הפורנזית (המשפטית) היא לידתו של האובייקט שניחן בקול. האובייקט המדבר ממלא את תפקידו של העֵד, ובעשותו כן הוא פותח פרק חדש במשפט. הספר המרתק הזה מבקש מאתנו לשקול מחדש את דרך גיבושן של עובדות, הוא פורש לפנינו אופק חשיבה חדש ורחב היקף".
ביאטריס קולומינה (Colomina), פרופסור לאדריכלות ומנהלת מייסדת של התוכנית למדיה ומודרניות באוניברסיטת פרינסטון
"באילו דרכים, שואלים ויצמן וקינן, אפשר לגרום לשרידים הגופניים של המתים לדבר? בטקסט בהיר וממוקד על חשיפת העבר ההיסטורי מזהים המחברים תמורה רבת חשיבות בחתירה המתמשכת לצדק למען קורבנות של אלימות פוליטית ובניסיון לכפות אחריות על מחוללי הפשעים. בהימנעם מכל מסקנה רדוקטיבית, עומדים המחברים על חשיבותה של בחינה ביקורתית של המדע הפלילי, על המומחיות וה'אובייקטיביות' שהוא מניח מראש ועל הדרך שבה משנה המדע הפלילי את אופי ההוכחות".
ג'ונתן קריירי (Crary), פרופסור לאמנות מודרנית ותיאוריה, אוניברסיטת קולומביה
רסלינג
מאת: גדעון פובזנר
תיאור: לאחר שנים רבות של תכנון מבני חינוך וציבור בישראל וכמי שכמאה אלף תלמידים יוצאים כל בוקר ללמוד בבתי־ הספר שהוא תכנן, חשתי צורך ואפילו חובה, להציג את עבודותיי לציבור הרחב. לא במקרה בחרתי בכותרת "הצורה והתוכן". התוכן הוא לא רק פונקציה, במובן הטכני של תפקוד הפרויקט, אלא הינו כל מהות הפרויקט על כל מרכיביו, מיעילות התפקוד ועד לרקע הרעיוני הסביבתי והתרבותי שבתוכו נוצר.
נקודת המוצא של האדריכל ביצירת התכנון, מוכתבת על־ידי צרכי הפרויקט אותו הוא נבחר לתכנן. אינספור דרישות ואילוצים תפקודיים, הנדסיים, כלכליים, חוקיים ואחרים מחד ומאידך רקע תרבותי, השקפות עולם, העדפות אסתטיות ותפישתו האישית של האדריכל את הפרויקט. זהו התוכן — מבוך של אילוצים, אשר לכאורה לא מותיר מקום ליצירה אמנותית. אולם במחשבה שניה, דווקא הדרך שבה הצורה נוצרת מתוך התוכן, היא הצד האמנותי של היצירה הארכיטקטונית. כמו באמנות הטהורה, איכות היצירה הארכיטקטונית נמדדת במקוריותה ובתרומתה לניסוח מחדש של היחס בין הצורה לתוכן.
בהתאם לחשיבות שיש לתת לקשר בין הצורה לתוכן, הספר בנוי לפי הדרך שבה הפרויקטים התמודדו עם נושאים שונים וחשובים בתחום מבני החינוך והציבור בישראל: המאבק בניכור באמצעות יצירת בתי כיתות ידידותיים ובאמצעות קשר הדוק לחצר. הקשר למקום: תרבותית, קהילתית, טופוגרפית, אורבנית ועוד. ההתמודדות עם המחסור בדרכים שונות כולל יצירת חללי לימוד יש מאין. יצירת חללי לימוד בגיאומטריה התואמת שיטות לימוד חדשניות ודרכים שונות של חינוך מיוחד וכמו כן מגוון רחב של מבני ציבור ואולמות ספורט. אני מקווה שהספר ועבודותיי המוצגות בו, יסייעו להבין לעומק את חשיבות הקשר בין הצורה לתוכן ויתרמו לחשיפת כמה מן הרבדים הסמויים של היצירה האדריכלית.
מתחמי עיצוב ואדריכלות
הצג עוד תוצאות