נמצאו 31 ספרים בקטגוריה
לכל הספרייה
מאת: אהרן הורביץ
תיאור: ראשיתה של ירושלים בגבעה זו. לרגלי הגבעה, משני עבריה, אפיקי נחל קדרון והגיא המרכזי, ומצפון לה נישא הר המוריה. כאן נוסדה עיר כבר בתקופה הכנענית התיכונה (1800 לפנה"ס).  לפני כשלושת אלפים שנים נוצר קשר הרה גורל בין דוד המלך לירושלים עירו. דוד בן ישי, רועה צאן מבית לחם שהיה למלך ישראל, כבש את העיר היבוסית הקטנה והפך אותה לבירת ממלכתו.

מסע אל עיר-דוד, הגרעין הקדום של ירושלים, הוא מסע אל הראשית. בסדרת אירועים מכוננים שהתרחשו כאן, הפכה עיר-דוד למרכז המדיני והרוחני של עם ישראל. בעיר-דוד התאחדו שבטי ישראל לעם, בחצרותיה ובסמטאותיה נכתבו רבים מספרי התנ“ך ובהשראת נביאיה נפוצו בעולם האמונה באל אחד וערכי הצדק והמוסר.

עיר-דוד - המקום בו הכול התחיל.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: ספר מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה ה,22- עשיר וגדוש כבכל שנה במידע מחקרי, פרי עטם של חופרי עיר דוד, כמו גם בניתוח רב-ממדי של המידע הרב שהצטבר עם השנים על תולדותיה של ירושלים הקדומה. הכנס ה22- כמו גם ספר הכנס מוקדשים לאירוע חגיגי במיוחד, והוא צאתו לאור של הכרך הראשון של הדו"ח הסופי של חפירות משלחת רייך ושוקרון בעיר דוד, אירוע שלו חיכו רבים הן בעולם המחקר והן בקהל הרחב של חובבי ידיעת הארץ, מורי הדרך ועוד. קשה להפריז בחשיבותו  של דו"ח זה המסכם את עבודתה של משלחת ששינתה את הבנתנו את תולדותיה של עיר דוד במובנים כה רבים.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: בספר שלפנינו, שבו מתפרסמים המאמרים שמתבססים על ההרצאות שנישאו בכנס ה18- חברו טובי הארכיאולוגים וההיסטוריונים העוסקים בחקר עיר דוד ובסוגיות המשיקות לה מן הארץ ומן העולם.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: בכרך זה מתפרסמים המאמרים שמתבססים על ההרצאות שנישאו בכנס ה-21.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: כרך מאמרים זה מלווה את הכנס השלושה עשר למחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה. המאמרים המתפרסמים בו מייצגים נוסחים מורחבים של ההרצאות שנישאו בכנס.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: הכרך הנוכחי פותח את העשור השני של מחקרי ירושלים הקדומה. בכרך זה קבוצת מאמרים היסטוריים-תימאטיים וקבוצת מאמרים המתמקדת בחידושי החפירות בעיר דוד בשנה האחרונה.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: בכרך זה מתפרסמים המאמרים שמתבססים על ההרצאות שנישאו בכנס ה-20. דומה שנושא אחד בולט מעל הכל מבחינת העניין המדעי שהוא מעורר: סוגיית המאה ה10-לפסה"נ וימי הממלכה המאוחדת.

השנה באופן חריג  כרך המאמרים מכיל גם למאמרים שלא לוו בהרצאות בכנס, מתוך הכרה בכך שהיקפו של הכנס אינו מאפשר לכלול נושאים מענינים רבים שמתחדשים במחקר וראויים לפרסום ראשוני.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: כנס "מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה" ה-16 שונה מכל הכנסים שקדמו לו. המושב הראשון בכנס חורג מתוך תחומיהן של עיר דוד וירושלים הקדומה מזרחה מרחק אלפי קילומטרים אל מסופטמיה הקדומה על מנת לחשוף את הזיקות ההיסטוריות והארכיאולוגיות שבין ירושלים לאשור ובבל הקדומות. בכנס הנוכחי שותף גם מוזיאון ארצות המקרא בירושלים אשר חוגג את התערוכה היחודית "על נהרות בבל" (להלן). אוצרותיה של תרבות מסופוטמיה כמו גם הקשריה לירושלים וארץ ישראל עומדים במרכזו של מושב זה.

המושב השני, כמדי שנה, מחזיר אותנו אל התגליות שנחשפו בתחומי עיר דוד מאז הכנס האחרון.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: הכנס ה-15 של מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה הוא "כנס הזהב" העומד השנה בסימן מטמוני זהב שנתגלו בירושלים. לנושא זה מוקדשת התצוגה הארכיאולוגית היחודית שהוכנה במיוחד לכנס זה ובה ממצאי זהב מימי הבית השני והתקופה הביזנטית, כמו גם אחדות מההרצאות בכנס עצמו שרובן המכריע מובא בפני הקורא מעל במה זו.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: כשאומרים 'עיר דוד' המחשבה הראשונה שעולה במוחנו, ובצדק, היא אודות דוד המלך וימי הבית הראשון. זו היא התקופה המרתקת והעלומה שכבר קרוב ל-150 שנה מתחקים החוקרים אחר עקבותיה. אך בשנים האחרונות מופיעה ירושלים אחרת בחפירות עיר דוד. זו ירושלים של ימי הבית השני.

מבעד לשטחי החפירה החדשים נשקפת תקופת הבית שני על מוקדיה השונים: מחומת נחמיה המבשרת את פתיחתו של עידן חדש בתולדות העיר דרך בריכת השילוח ורחוב עולי הרגל המעלים תמונה של ירושלים בימי תפארתה ועד לרגעים האחרונים והקשים של קרב וחורבן שבהם הסתתרו אחרוני המורדים בתעלות הניקוז ובבורות המים.

בכנס הארבעה עשר של מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה מיוצגות שתי התקופות. מבטנו ינוע מממצאים המקרינים על ביצורי העיר ובית המקדש הראשון לביצורי הבית השני ולמונומנטים חשובים שעמדו באותם ימים. החוקרים יציעו, לאור הממצאים החדשים הנחשפים בשטח, פתרונות לשאלות שמשך שנים העסיקו את עולם המחקר. תעלומות כדוגמת תבנית ההיכל בימי הבית הראשון, או זהותו של הנקבר במונומנט המרהיב מימי הבית השני המכונה ”יד אבשלום" יהיו בין הנושאים שיעסוק בהם הכנס השנה ואין ספק שיעוררו הדים.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: פרדריק ג’ונס בליס, דיקי ארצ’יבלד קמבל
תיאור: לאחר צאתו לאור של הספר הראשון המתורגם לעברית, תוצר של חפירות ארכיאולוגיות שנעשו בעיר ירושלים במחצית הראשונה של המאה העשרים, מונח בזה לפני הקוראים עברית הספר השני. כבספר הקודם, יש סיבות אחדות לעשייה הזאת. כמו מרבית הספרים שנכתבו על אודות החפירות בירושלים במאה התשע עשרה ובראשית המאה העשרים, גם הספר הזה אינו בהישג ידם של המתעניינים בעברה הקדום של ירושלים. ספרים אלו הפכו נדירים והם מצויים רק בספריות הוותיקות, וחסרים בספריות החדשות. התכניות המשורטטות ושאר פרטי התיעוד הם מרכיב חשוב בדוחות חפירה אלו. הוצאתו לאור של תרגום זה מאפשרת לציבור גישה להעתקים טובים של פרטי תיעוד אלו.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: כרך 'מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה - הכנס התשיעי' המונח בפני הקורא מסכם שנה פוריה ומרתקת נוספת של חפירות ומחקרים בירושלים הקדומה ובפרט בעיר דוד.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: בפסח 2011 הצליחו רוני רייך ואלי שוקרון לחשוף את כל התעלה מבריכת השילוח ועד לקשת רובינסון, דרך של למעלה מ-550 מטר.  בכנס ה-12 של 'מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה', מציגים החוקרים את חידושי העונות האחרונות ובתוכם התגלית שנזכרה לעיל. הכנס משמש גם במה לפרשנות חדשה של ממצאים המוכרים כבר זמן רב, במה הפתוחה להצגת זוויות ראיה שונות הפותחות צוהר להבנה חדשה של שרידי העבר.

בכרך ההרצאות הנוכחי נאספו כל המאמרים שנישאו בכנס ה-12 על מנת להביא אותם בפני קהל אוהבי ירושלים וכדי שישמשו את חוקרי העתיד המבקשים לעקוב אחר התפתחות הגילויים והמחקרים.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: המאמרים המכונסים בכרך זה מהווים גירסה מורחבת של מרבית ההרצאות שניתנו בכנס השמיני של מחקרי עיר דוד וירושלים הקדומה.

פרופ' רוני רייך ואלי שוקרון המשיכו במחקר מערך הרחובות מימי הבית השני הסמוכים לבריכת השילוח שעל גילויה דווח בשנים האחרונות. הם מדווחים על ממצאיהם המרתקים ועל השאלות החדשות העולות מן הממצא.

באותה תקופה נמשך, בתמיכת עמותת אלע“ד, גם פרוייקט סינון העפר מהר הבית בראשות פרופ גבריאל ברקאי וצחי צוויג. ברקאי וצוויג מציגים במאמרם את הממצא העשיר והמרתק החבוי בערמות העפר שפונו מהר הבית, ממצא המשקף את תולדותיה של העיר מן התקופות הקדומות ועד לעת המודרנית. בשל חשיבותו ויחודו של מפעל זה הוקצה למאמר העוסק בו מקום ניכר, ההופך אותו למונוגרפיה העומדת בפני עצמה. יש לציין כי דיווחים ראשוניים על שני מפעלי החפירה שנזכרו לעיל הוצגו בכנסי מחקרי עיר דוד וירושלים
הקדומה בשנים עברו. בכך ממלא הכנס את אחת המטרות המרכזיות שיועדו לו: יצירת במה מרכזית לחוקרים שבהם יוצגו באופן רציף ושיטתי, לאורך שנים, ממצאי החפירות המרכזיות בירושלים הקדומה.

חפירתם של ד“ר דוד עמית ויונתן אדלר, בעפר חפירותיו של ריימונד וייל, זורה אור חדש על אתר מוכר לכאורה, בדרום עיר דוד ועל חפירותיו של ארכיאולוג בן ראשית המאה העשרים. זוהי עדות נאה לחשיבותו של העיסוק המחודש, בטכניקות ארכיאולוגיות מודרניות בחפירותיהם של החוקרים שקדמו לנו.

הכרך שלפנינו מתייחד בכך שהוא כולל סדרת מאמרים המתמקדים בהיבטים שונים הקשורים במפעלי המים ובעיקר במעיין הגיחון ונקבת השילוח.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: אייל מירון
תיאור: הכרך המוצג בזה מביא בפני הקורא את רוב ההרצאות שנישאו בכנס העשירי, ובנוסף - שני מאמרים המציגים חומרים חדשים שלא הוצגו בכנס בשל מגבלות הזמן. בחלק האנגלי של כרך זה תורגמו לאנגלית שני מאמרים בעלי עניין מיוחד: מאמרם של רוני רייך ואלי שוקרון על חידושי חפירותיהם בעיר דוד בדגש על תקופת הברונזה התיכונה, ומאמרם של דורון בן עמי ויאנה צ'חנוביץ על ממצאי התקופה הביזנטית בחפירות חניון גבעתי.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: איג וינסאן
תיאור: בשנים 1911-1909 פעלה בעיר דוד בירושלים משלחת חפירות, בראשות הבריטי מונטגיו פארקר. המשלחת חפרה תחת מעטה כבד של חשאיות מפני שלא העתיקות היו בראש מעייניה, אלא אוצרות בית המקדש. כדי לרכך ככל הניתן את הביקורת הציבורית, גייסה המשלחת לשורותיה את האב לואי איג וינסאן, כומר נוצרי, מן המסדר הדומיניקני בירושלים. וינסאן היה גם ארכיאולוג וחוקר מן המעלה הראשונה. וינסאן בא בעקבות החופרים ותיעד בדייקנות כל מה שנחשף. הוא גם הציע פירושים ארכיאולוגיים והיסטוריים לתגליות. הספר שלפנינו הוא הדו"ח המלא שהוציא וינסאן על חפירות אלה. מבין ההישגים המדעיים ראוי להזכיר את תיעודה המלא והמדויק של ניקבת השילוח, המשמש אותנו עד היום הזה. זיהוי מכלול של כלי חרס מצוירים, ותיארוכם המדויק לאלף השלישי לפסה"נ, קבע סופית שבגבעה זו שליד המעיין מצויים השרידים הקדומים ביותר בסביבה, ולכן אין ספק שיש לזהות כאן את עיר דוד המקראית.
מכון מגלי"ם - המכון הגבוה ללימודי ירושלים
מאת: ינון שבטיאל
תיאור: הספר מקלטי מצוקים ומערכות מסתור בגליל בתקופה הרומית הקדומה הוא פרי עבודה רבת שנים של ד"ר ינון שבטיאל במרחבי הגליל, בה שולבו מחקר היסטורי, ארכיאולוגי וספלאולוגי (מערנות). המחבר מציג תיעוד ותיאור של כל האתרים שנמצאו עד כה בגליל בהם התגלו חללים תת-קרקעיים שנחצבו והוכשרו על ידי יהודים לצורך מציאת מקלט ומסתור במהלך התקופה הרומית הקדומה בארץ ישראל. בספר ימצא הקורא השענות על שניים מחיבוריו של יוסף בן מתתיהו, "המלחמה היהודית" ו"חיי יוסף", שמכוונת לאפשרות שהאוכלוסייה היהודית בגליל הייתה זו אשר הכשירה שני סוגים של חללים תת-קרקעיים לשימושם בעתות מצוקה: האחד קיבל במחקר את המונח 'מקלטי מצוקים' והשני 'מערכות מסתור'. במהלכו של מחקר השדה הרחב, שנעשה על ידי המחבר, ומתואר ומתועד באופן מלא בספר, הסתבר שהשיטה הראשונה מעידה על הכשרתן של מערות טבעיות שנפערו בראשי צוקים תלולים, שלרובן הגדול התאפשרה ההגעה רק באמצעות שימוש בחבלים, או בגלישה, או בטיפוס אלפיני. בתוך המקלטים התגלו ממצאים רבים ששפכו אור על השימוש הנרחב בהם בתקופה הרומית הקדומה. השיטה השנייה בה נקטו יהודי הגליל, במקומות בהם לא היו צוקים תלולים, הייתה חציבה של מערכות מסתור לתת הקרקע. גם כאן הובאו בספר עדויות וממצאים המוכיחים שברבים משרידיו של היישוב היהודי בגליל, שאותו מתאר בהרחבה יוסף בן מתתיהו, התגלו מערכות מסתור מסוגים שונים. בעקבות מחקרן של מערכות המסתור האלה התברר שהן דומות למערכות המסתור שהתגלו בשפלת יהודה. בספר ימצא הקורא תוכניות, איורים ותמונות של החללים התת-קרקעיים, משני הסוגים וכן נשזר בו הקשר בין השימוש בחללים אלה בתקופות המצוקה שידעו היהודים בגליל, לאורך כל התקופה הרומית הקדומה, ובעיקר בתקופת מרד החורבן.
הקיבוץ המאוחד
מאת: נתן אידלין
תיאור: נתן אידלין, יליד חיפה ואיש 'השומר הצעיר', נמנה עם מייסדי קיבוץ רבדים בשפלה, שהוקם מחדש לאחר נפילת 'הגוש' ב-1948. היה זה מבחינתו הגשמת חלום והוא נתקשר למקום בכל נימי נפשו. הוא מיטיב לתאר קשר זה בין האדם לנוף מולדתו, ברגישות רבה ובצורה מקורית ומאוד משכנעת. לזכותו נזקף גילוי תל מקנה הסמוך לקיבוץ וזיהויו עם עקרון המקראית. הזיהוי אומת בחפירה שיטתית של התל, שבמהלכה נתגלה בו אחד ממרכזי הפקת שמן הזית הגדולים ביותר במזרח הקדום.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: יוסף גרפינקל, סער גנור, מייקל היזל
תיאור: ‫ זהו סיפורה של גבעה טרשית בעמק האלה, שזכתה לשם המסתורי "חורבת קיאפה". מעקב אחר שוד עתיקות ותצפית מקרית עליה הובילו לאחד הגילויים הארכיאולוגיים המסעירים ביותר בשנים האחרונות. חמש שנות חפירה באתר חשפו עיר מרשימה המוקפת מערך ביצורים יוצאי דופן בעוצמתם, אך דווקא עשרה חרצני זיתים שרופים הם שהוכיחו מעל לכל ספק: מדובר בעיר מבוצרת שהתקיימה לפני כ-3,000 שנה, כלומר בתקופה שאותה מייחס המחקר לדוד המלך. גילוי זה גרם לסערה בעולם הארכיאולוגיה. שכן, בעוד המקרא מרומם את דמותו של דוד המלך, הרי שהמחקר של השנים האחרונות, שהושפע מאופנה אירופית מינימליסטית, נוטה להמעיט בחשיבותו ובגודל ממלכתו, בעיקר משום היעדר ממצאים בשטח. על רקע זה יש להבין את חשיבות הספר, המציג לקהל הרחב עקבות ממשיים לקיומו של דוד המלך בדמותה של העיר המקראית שעריים, היא "חורבת קיאפה". הספר פותח את השער לעולם הארכיאולוגיה המרתק, המשלב היסטוריה, ממצאים ייחודיים ופרק חשוב בתולדות עם ישראל. (מעטפת אחורית).
משכל (ידעות  ספרים)
מאת: אלי שילר
תיאור: "קרדום - דו ירחון לידיעת הארץ" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: אלי שילר, יעקב גורן
תיאור: "קרדום - דו ירחון לידיעת הארץ" הוא כתב העת הוותיק ביותר לידיעת הארץ. מרבית החוברות מוקדשות לנושא מרכזי והן משמשות מעין מדריך שלם וייחודי לאתרים המתוארים.המאמרים הכתובים ברובם ע"י חוקרים מן השורה הראשונה, מוגשים בלשון בהירה, ובאופן השווה לכל נפש, והם מלווים באיורים ובתצלומים רבים.
החוברות מהוות כלי עזר ראשון במעלה בחוגים לידיעת הארץ ולכל העוסקים בלימוד ארץ ישראל ועברה.
הוצאת ספרים אריאל
מאת: מיכאל אבן-ארי, לסלי שנן, נפתלי תדמור
תיאור: ספר זה מביא סיכום מפורט של מחקר מדעי, שנערך במשך עשרים שנה בנגב, כדי לגלות את אפשרויות הקיום היישובי במדבר.
המחקר הוא פרי עבודה משותפת ומרוכזת של מומחים במקצועות היסטוריה, ארכיאולוגיה, גיאולוגיה הידרולוגיה, בוטניקה, זואולוגיה וחקלאות. הנגב בכללותו מתואר בו כיחידה אחת של נוף, היסטוריה, חיי אדם, צמח ובעלי חיים. החוקרים עקבו אחר דרכי היישוב ועיבוד האדמה המדברית בעבר הרחוק, ותוצאות המחקר שימשו יסוד לפיתוח החקלאות היהודית המשגשגת ברחבי הנגב.
מוסד ביאליק
מאת: ארתור סג"ל
תיאור: (מתוךההקדמה:) שבטה העתיקה נבחרה ע"י המדור הקלאסי של המגמה לארכיאולוגיה באוניברסיטת בן - גוריון בנגב, באר שבע, כיעד למחקר ארוך טווח שנושאו: 'העיור והארכיטקטורה בנגב בתקופה הביזנטית'. הבחירה נפלה על שבטה משום שהיא השמורה והנוחה ביותר לגישה בין הערים הביזנטיות בנגב, ואף טרם נחקרה חקירה של ממש. שבטה נבנתה ברובה בתקופה הביזנטית והיא מצטיינת בשל כך, באחידות סגנונית בכל הנוגע לשיטות הבניה, סוגי המבנים והעיטור הארכיטקטוני...".
הוצאת ספרים אריאל
מאת: אלי שילר
תיאור: (מתוך ההקדמה:) "מסגד אל אקצא הנו מעצם טבעו 'נושא קשה לפיצוח', ובניגוד לבנינים המונומנטלים האחרים בירושלים וסביבתה, לא קיימת עבודה מסכמת בנושא זה, ואין אחידות דעות בין החוקרים על תולדות המבנה לתקופותיו ופרטיו הארכיטקטונים.
עיקר העבודות שפורסמו על אל אקצא הן בעלות אופי מדעי צרוף והן מתרכזות בסוגיה זו או אחרת של המבנה, ואף אלו מצויות בספרים בשפות לועזיות שאינן בדרך כלל בהישג ידו של הקורא...
בעבודה הנוכחית נעשה נסיון ראשון לסכם בצורה שיטתית את הידוע על מסגד אל אקצא בשפה בעברית...".
הוצאת ספרים אריאל
מאת: גדעון פוקס
תיאור: עיר ימים רבים היא אשקלון, אחת הערים העתיקות ביותר בארץ - ישראל, ואולי הקדומה בערי החוף. ספר זה בוחן את תולדותיה ואת פניה השונות של העיר וסביבותיה בתקופה ההלניסטית והרומית, מתוך הסתמכות על מקורות עתיקים (פגניים, יהודיים ונוצריים), כתובות, מטבעות, פפירוסים וממצאים ארכאולוגיים. פרט להיסטוריה הפוליטית, מתייחס המחבר גם לדמותה התרבותית של העיר (אשר כמה מבניה יצא שמעם למרחוק), לכלכלת העיר והתחום החקלאי שמסביבה, לאלים ולפולחנים השונים שרווחו בה, וכן לדרכים העתיקות שחצו את תחומה וחיברוה לשאר חלקי הארץ. כמו כן עוסק הספר ביחסים האמביוולנטיים שהיו לתושבי אשקלון עם שכניהם היהודים, בקהילה היהודית שישבה בה, ובכלל זה הטבח של כל יהודי אשקלון בזמן המרד הגדול.
המחבר הוא איש החוגים ללימודי ארץ - ישראל ולתולדות ישראל באוניברסיטת חיפה.
יד יצחק בן-צבי
מאת: צבי גל
תיאור: רמת יששכר, איזור אשר שינה פניו מאז קום המדינה, היה בעת העתיקה בשולי המרכזים הישוביים החשובים של עמקי-הצפון. הספר מנתח את אופיו של האיזור על-פי תפיסה גיאוגרפית-היסטורית ולאור הממצאים הארכאולוגיים והמקורות ההיסטוריים. הבנת האיזור והגדרת התהליכים הישוביים בו נעשתה באמצעות עבודת-השדה של הסקר הרגיונלי, המהווה ענף חשוב במחקר הראכאולוגי. בתוצאותיו של הסקר טמונות אפשרויות רבות להבנת שאלות גיאוגרפיות-היסטוריות, כפי שספר זה מביא לפני הקורא.
הקיבוץ המאוחד
מאת: יגאל טפר, גיל דרעין, יותם טפר
תיאור: תולדות היישוב באזור נחל עמוד, מתוארים בספר - אזור נחל עמוד - פרקים על ההיאחזות היישובית, בהתאם להשקפה הרואה בתנאים גיאוגרפיים יחודיים של האזור, גורם המשפיע על ההיאחזות היישובית בו. פרקי הספר סודרו כפרקי היסטוריה יישובית, ברצף היסטורי מהמוקדם למאוחר. הואיל והמידע החומרי וההיסטורי על התקופות מהרומית ואילך רב יותר מהמידע על התקופות הקדומות יותר, רוב דפי הספר מוקדשים לתיאור ההיאחזות היישובית באזור נחל עמוד, מהתקופה הרומית ואילך.
לפרקי הספר צורפו מפות, תרשימים וצילומים כדי להאירם במראה עיניים, ומראי מקום ביבליוגרפיים כדי להרחיב את העיון גם למחקרים שונים ואחרים. הספר - אזור נחל עמוד - פרקים על ההיאחזות היישובית, נועד לכל אלה החפצים להרחיב את ידיעותיהם על אחד האזורים הפחות מוכרים בגליל. לשם כך, הוספו גם תיאורם של שני מסלולי טיולים העוקבים אחר המידע המובא בין דפיו.
הקיבוץ המאוחד
מאת: רבקה גרשט
תיאור: מוזיאון שדות-ים לעתיקות קיסריה הוקם סמוך לעתיקות העיר שאבק ההסטוריה וחולות הים כיסו אותה. המוזיאון, פרי תכנון ועיצוב של אהרון וגמן ז"ל, הוא מלאכת מחשבת, ביטוי לרצון, למעש, להתמדה, למסירות, לתושייה ולתבונה אשר נתמזגו באישיותו. שרידי פריטים רבים שעיטרו את קיסריה ושימשו את תושביה מוצגים היום במוזיאון ומהווים עדות אילמת לתפארתה. חלקם הארי של חפצים אלה מובא לדיון בספר שלפנינו שהדגש בו מושם על ממצאים שטרם פורסמו או על כאלה שכבר פורסמו ושאר הבאתם לדיון במסגרת ספר זה נראתה חיונית להבנת מורכבות האמונות, אורחות החיים, הטעם ואמצעי המחייה של תושבי העיר לתקופותיה. בעזרת חפצים אלה נחשפים בפני הקוראים אופי הממצא (טכניקה, סגנון, איקונוגרפיה) והיקפו, כמו גם הבעיות הכרוכות בזיהוי והבנת משמעותו בהקשר בו שימש בעת העתיקה.
הקיבוץ המאוחד
מאת: צבי גל
תיאור: אף כי הגליל התחתון סמוך לכמה מחבלי הארץ המרכזיים, כגון עמק עכו ועמק יזרעאל, ואף שאינו מבודד ביותר, פסח עליו המחקר הארכיאולוגי עד לעת האחרונה. באזור זה נערכו רק סקרים חלקיים ואף לא חפירה ארכיאולוגית אחת של ממש. הגליל התחתון ניחן בנופים גיאוגרפיים ויישובים מרהיבים שהבולט בהם היא בקעת בית נטופה וההרים העוטרים אותה סביב. שטחיה הנרחבים של הבקעה, ערוצו הרחב של נחל ציפורי, וואדיות קטנים ובהם מעיינות זעירים, משכו אליהם את המתיישבים הקדומים. הדרך הקדומה העיקרית שחצתה את הגליל, כמו גם הכביש בן ימינו עברה בבקעת בית נטופה. עקבותיהם של היישובים הקדומים נתגלו בסקר הארכיאולוגי שערך המחבר בגליל התחתון במשך למעלה מעשר שנים (1984-1974). הסקר, כמו גם החפירות הארכיאולוגיות, היוו בסיס ללימוד הגיאוגרפיה וההיסטוריה היישובית של הגליל התחתון בתקופת המקרא. תוצאותיו של מחקר זה מובאות בספר שלפנינו בצורה המשלבת את המידע הארכיאולוגי ואת הפרשנות של המקורות ההיסטוריים, בליוויית תצלומים ומפות רבים, אשר פותחים בפני הקורא צוהר אל ההתיישבות הקדומה ומאפייניה בגליל התחתון.
החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיההקיבוץ המאוחד
מאת: יוסף אלגביש
תיאור: אתר שיקמונה שעל שפת הים, בכניסה הדרומית לחיפה, שוכן בצילו של ראש כרמל, מקום שהיה מקודש בתקופות הקדומות לבעל, לאלוהי ישראל, לזווס ולבסוף לאליהו. שיקמונה היא אחת מכמה האחזויות שלחוף הכרמל שתולדותיהן שזורות בגיאופוליטיקה של ראש כרמל - העצם הגיאוגרפי הבולט ביותר בחוף ימה של הארץ.
החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיההקיבוץ המאוחד
מאת: ישראל רוזנסון, רות פלג, חוה ליאון, אייל מירון
תיאור: הספר מותאם לדרישות תכנית הלימודים בלימודי ארץ ישראל. החלק הראשון של הספר עוסק בתולדותיה של ירושלים מראשיתה ועד לתקופה המוסלמית הקדומה. הספר נכתב בהדגש היסטורי על בסיס כרונולוגי בשילוב עם מקרא, גיאוגרפיה, ארכיאולוגיה, אדריכלות, אמנות, דתות, מסורות ומנהגים.
הנושאים בספר : א - ירושלים בראשיתה ובימי הבית הראשון :מקורות המידע להכרתה, מיקומה הגיאוגרפי, קורות העיר ותדמיתה במקרא, השתקפות המציאות בארכיאולוגיה ובמקרא.
ב - ירושלים בימי בית - שני .
ג - התקופה הפרסית : האימפריה הפרסית, שיבת ציון, שיקום החיים בירושלים, ירושלים עיר המקדש - מרכז ליישות יהודית.
ד - התקופה ההלניסטית : ארץ ישראל במעגל ההשפעה ההלניסטית, ירושלים בשלטון בית סילווקוס (המרד החשמונאי.
ה - התקופה החשמונאית : מהנהגה צבאית למלכות, פני ירושלים בתקופה, התרבות החומרית, החברה בירושלים, אובדן הריבונות.
ו- העיר בשלהי בית שני : מלכות בחסד הרומאים (בית הורדוס) , הנציבים הרומיים, העלייה לרגל, הסנהדרין, החברה בירושלים (פרושים, צדוקים ואיסיים) הנצרות בראשיתה, ירושלים כמרכז כלכלי, חומות, מבנים, שכונות, בית המקדש, אספקת המים,קבורה וקברים, המרד הגדול וחורבן בית - המקדש.
ז - ירושלים בתקופה הרומית - ביזנטית : יחס היהודים לירושלים החרבה, ירושלים עיר אלילית - איליה קפיטולינה, ירושלים הופכת למרכז נוצרי, יחס הנצרות לירושלים, המינהל, יהודים ויהדות בירושלים, הכיבוש הפרסי (תקוות משיחיות) ושברונן.
ח - ירושלים בתקופה המוסלמית הקדומה : הופעת האסלאם, המקורות להכרת העיר, כיבושה, זיקת האסלאם לירושלים (אלקדס) , אוכלוסיית העיר, מסגד אל - אקצא וכיפת הסלע, ארמונות בית אומייה, התיישבות יהודית בעיר, הקראים, עלייה לרגל .
הצג עוד תוצאות